2018. február 20., kedd - Aladár, Álmos
Cikkek közt...  Videók közt...  
A diszkrimináció megszüntetését követelik a magyar történelemtanárok 2013. február 08., péntek 21:20 | Hírek.sk | Forrás: Hírek.sk, miskó | Fotó: mis
RÉVKOMÁROM. A szlovákiai magyar Történelemtanárok Társulása mai közgyűlésén nyilatkozatot fogadott el a szlovákiai magyar történelemoktatás helyzetéről.

Nyilatkozatában a társulás leszögezi: támogat minden olyan törekvést, amely a szlovákiai közoktatás, s ezen belül a történelemoktatás módszertani megújítását szolgálja. Az állásfoglalás megfogalmazói szerint a történelemoktatás elismertsége Szlovákiában nem arányos a tantárgy fontosságával. Tanúsítja ezt a történelemórák számának indokolatlan csökkentése az alapiskolákban, miként az is, hogy a magyar tanítási nyelvű oktatási intézményekben sok esetben megfelelő képesítéssel nem rendelkező pedagógusok oktatják ezt a tantárgyat. A társulás nyugtalanul szemléli, hogy az oktatásügy felelősei mintha nem akarnának tudomást venni a magyar iskolákban folyó történelemoktatás gondjairól.

"Hiába fogalmazza meg ugyanis az állami oktatási program egyik fontos célként azt, hogy a történelemoktatásnak saját nemzete tiszteletére kell nevelnie a diákokat, ha ezt az oktatáspolitika a magyar tannyelvű iskolák diákjai számára nem teszi lehetővé, s a magyar iskolák diákjait másodrendű állampolgárként kezeli. Míg ugyanis a szlovák nemzetiségű diákok számára biztosítva vannak a megfelelő tankönyvek saját nemzetük történelmének elsajátításához, az oktatási minisztérium ugyanezt a magyar iskolák diákjaitól megtagadja. A szlovák iskolák igényei számára készülő és a magyar iskolákba tükörfordítással eljuttatott tankönyvek ugyanis teljesen alkalmatlanok arra, hogy azokból a magyar iskolák diákjai a saját nemzeti kultúrájukat és történelmüket kellő szinten megismerjék“ – olvasható az állásfoglalásban, amelyet hétfőn az oktatásügyi minisztériumba is eljuttatnak, kérve a nyilvánvaló diszkrimináció megszüntetését.

A Történelemtanárok Társulása több javaslatot fogalmazott meg. Indítványozza, hogy az új oktatási törvény ismerje el, a történelemoktatás nemzeti szempontból specifikus tantárgy. Javasolják azt is, hogy jogszabály rögzítse a magyar iskolák sajátos igényeit, továbbá, hogy a közoktatás minden szintjén és minden iskolatípus vonatkozásában fogadjanak el a magyar iskolák számára programot a történelem oktatására. Nem kevésbé fontosnak tartják azt is, hogy az oktatási minisztérium állítsa le a szlovák történelem-tankönyvek magyar fordítását, mivel ezek a tankönyvek nem megfelelőek a magyar iskolák számára. A történelemtanárok ezen kívül pályázat kiírását is indítványozzák a magyar tannyelvű iskolák történelem-tankönyveinek elkészítésére. Szeretnék, ha a Mladé Letá kiadó által 2006-ban és 2007-ben a magyar gimnáziumok számára megjelentetett történelem-tankönyvek ismét eljutnának az iskolákba. Indokoltnak tartják, hogy a sorozat harmadik része is elkészüljön. Végezetül állásfoglalásukban szót emelnek azért, hogy a felelős szervek minden, a történelem oktatását érintő kérdésben konzultáljanak a magyar iskolákat és magyar pedagógusokat képviselő szervezetekkel.

Simon Attila, a Selye János Egyetem tanára, a Történelemtanárok Társulása elnökségi tagja portálunknak elmondta: kíváncsian várják az oktatásügyi minisztérium reakcióját mai nyilatkozatukra. „Eddig valamennyi állásfoglalásunkra reagáltak, de csak ritkán pozitívan. Mi úgy gondoljuk, el kell kezdődnie valamilyen párbeszédnek, ezért tartottuk fontosnak az állásfoglalásunkban szereplő témák megnyitását. Bizakodunk“ – fűzte hozzá.

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz