2018. február 19., hétfő - Zsuzsanna
Cikkek közt...  Videók közt...  
Duda: Lengyelország nem vett részt a holokausztban 2018. január 30., kedd 8:54 | Hírek.sk | Forrás: MTI
VARSÓ. Lengyelország nem vett részt a holokausztban - hangsúlyozta Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn.

A délnyugat-lengyelországi Zoryban elhangzott beszédében az államfő a hírügynökségek szerint első alkalommal szólalt fel az Izrael és Lengyelország között diplomáciai csörtét kiváltó törvénytervezet ügyében, amely büntethetővé tenné, ha a sajtóban Lengyelországra hárítják a náci Németország által elkövetett bűntettekért való felelősséget például azzal, hogy a "lengyel haláltáborok" kifejezést használják.   

"Sosem fogok elfogadni egy olyan helyzetet, amelyben a lengyel népet vagy az államot sértegessék a történelmi igazság meghamisításával, illetve koholt vádakkal. Az utóbbi napokban túl sok ilyennel illették országunkat és nemzetünket" - mondta Duda.   

A lengyel elnök kiemelte: a holokausztot sosem támogatták lengyel oldalról, épp ellenkezőleg, harcoltak ellene. "Követeljük, hogy ezt az alapvető igazságot tartsák tiszteletben, ehhez nemzetként ugyanolyan jogunk van, mint ahogy a zsidóknak is ahhoz, hogy az antiszemitizmus ellen küzdjenek" - fűzte hozzá.   

"Voltak semmirekellő emberek, akik pénzért feladták szomszédjaikat, de ezek nem azonosak a lengyel néppel. Ez nem valamilyen szervezett akció volt, hanem az alattomosság egyedi esetei" - állapította meg Duda. Aláhúzta: voltak olyan lengyelek is, akik életüket áldozták zsidó szomszédjaikért. "Nem voltak semmiféle "lengyel haláltáborok". Voltak a nem létező lengyel állam területén a németek és hitleristák által létrehozott táborok, akik megtámadták Lengyelországot" - hangoztatta Duda.   

Mint mondta, a törvénytervezetet nyugodtan kell elmagyarázni mindenkinek, ugyanakkor Lengyelországnak nem szabad a kérdésben meghátrálnia, mivel joga van a történelmi igazság megvédésére.   

A 2016 óta készülő jogszabállyal Varsó mindenekelőtt a nyugati sajtóban alkalmazott szófordulatok használatát akarja korlátozni. Varsó több éve próbálja felhívni a nemzetközi közvélemény figyelmét arra, hogy a "lengyel haláltáborok" típusú kifejezések sértőek és ellentmondanak az igazságnak, mert a táborokat a náci németek hozták létre a megszállt Lengyelország területén, eredetileg lengyel foglyok számára. Izrael szombaton a törvény módosítását kérte Lengyelországtól.   

Robert Singer, a Zsidó Világkongresszus (WJC) vezérigazgatójának véleménye szerint a lengyel törvény "azért is kifogásolható, mert az megakadályozza a valódi szembesülést az ország háborús történelmének legdermesztőbb korszakával, azzal, hogy milyen mértékben voltak cinkosok a helyi lengyelek zsidó szomszédjaik megsemmisítése érdekében".   

A náci Németország a Szovjetunióval egyetértésben 1939 őszén megtámadta Lengyelországot, és a felosztott Lengyelország német ellenőrzés alatt álló területén a negyvenes évek első felében haláltáborok tucatjait hozta létre, ahol a háború végéig az európai zsidóság jelentős részét brutális kegyetlenséggel meggyilkolták.

A jogszabálytervezet még nem került szenátusi vitára.

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz