2018. február 25., vasárnap - Géza
Cikkek közt...  Videók közt...  
Megújul a Héderváry család egykori kastélya 2017. november 13., hétfő 16:46 | Hírek.sk | Forrás: MTI
A magyar kormány döntött a Győrhöz közeli hédervári kastély felújításának előkészítéséről, amelyhez 66,5 millió forintot biztosít - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága. A korábbi bérlő az ingatlan karbantartásáról nem gondoskodott megfelelően, így annak állaga folyamatosan romlott.

A műemléki védettséget élvező hédervári kastély jelentős helyet foglal el a magyar történelmi, építészeti és kulturális örökségben - olvasható a közleményben.

Az egykori Héderváry család, így Khuen-Héderváry Károly (1849-1918) egykori magyar miniszterelnök és horvát bán tulajdonát is képező épület 1989-2002 között képző- és iparművészek, írók, költők és zeneszerzők alkotóházaként működött. Ezt követően a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány az ingatlant bérbe adta. A bérlő az ingatlan karbantartásáról nem gondoskodott megfelelően, így annak állaga folyamatosan romlott. A kastély 2016-ban az Emberi Erőforrások Minisztériuma tulajdonosi joggyakorlása alatt álló Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. tulajdonába került.

A helyreállítást követően a kastély a tervek szerint alkotóházként nyílik majd meg, és egyrészt folytatja az 1989-2002 közötti hédervári összművészeti hagyományt, másrészt új feladatokat is ellát a térség kulturális életének szervezésében, a határon átnyúló, ausztriai és szlovákiai alkotóművészeti kapcsolatok fejlesztésében. A rekonstrukciót követően az ingatlan nagyobb kulturális konferenciák, rendezvények megtartására is alkalmassá válik.

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz