2018. február 20., kedd - Aladár, Álmos
Cikkek közt...  Videók közt...  
Középkori tömegsírokat tártak fel a kelet-csehországi Kutná Horában 2017. november 12., vasárnap 14:55 | Hirek.sk  | Forrás: MTI
PRÁGA. Mintegy harminc középkori tömegsírt tártak fel a kelet-csehországi Kutná Horában a régészek. Szakértők szerint európai szempontból is jelentős leletről van szó.

"Összesen mintegy másfélezer csontvázat találtunk a feltárási helyszínen, amely a legnagyobb ilyen jellegű középkori temetkezőhely Csehországban. A holttestek kétharmada mintegy 30 tömegsírban volt elhelyezve, ami európai szempontból is jelentőssé teszi a felfedezést" - mondta Jan Frolík, a cseh Régészeti Intézet képviselője újságíróknak.     

Egy-egy tömegsírban 50-70 ember volt eltemetve, többségükben a 14. és 15. századbeli járványok és éhínség áldozatai. Levéltári források szerint a régióban 1318-ban, majd 1348 és 1350 között pusztítottak nagy járványos betegségek és éhínség.     

"Egy ilyen tömegsír egy nagyon rövid időszak áldozatainak a maradványait tartalmazza, tehát nagyon jó példája lehet a korabeli helyi lakosság összetételének. Ez szakmai szempontból rendkívül értékes és fontos" - magyarázta a régész. Mint megjegyezte: ennyi tömegsír felfedezése egy helyen Európában példa nélküli lelet.     

A régészeti kutatások a Kutná Hora peremén található híres Csontkápolna teljes felújítása alkalmából kezdődtek.

A 2014 óta folyó felújítást tíz évre tervezték, költségeket pedig mintegy 55 millió koronára becsülik. A műemlék a munkálatok idején is látogatható.     

A Csontkápolna a kelet-csehországi régió egyik leglátogatottabb nevezetessége. A kápolna a helyi Mindenszentek templomának része, és szinte minden belső berendezése emberi csontokból, a becslések szerint mintegy 40-50 ezer elhunyt csontjaiból készült. 
 

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz