2018. február 20., kedd - Aladár, Álmos
Cikkek közt...  Videók közt...  
Méltó helyére kerül az Árpád-kor öröksége 2017. november 10., péntek 15:57 | Hírek.sk | Forrás: MTI
SZÉKESFEHÉRVÁR. A Szent István halálának 1000. évfordulója alkalmából szerveződő jubileumi megemlékezés-sorozat nyitányaként rendez nagyszabású kiállítást Királyok és szentek. Az Árpádok kora címmel a Magyar Nemzeti Múzeum és Székesfehérvár önkormányzata.

A tárlat 2020. augusztus 20-án nyílik majd meg a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban - olvasható az Emberi Erőforrások minisztériumának csütörtöki közleményében. Az Árpád-ház Program keretében létrejövő kiállítás szakmai megvalósítása a Magyar Nemzeti Múzeum feladata, ehhez a kormány 567,6 millió forint támogatást nyújt.

A tárlatot befogadó épületet az önkormányzat biztosítja, amelynek rekonstrukcióját 2020 januárjáig kell elvégezni. A felújítás előkészítéséhez a kormány 2017-ben 31,7 millió forint támogatást nyújt, a teljes rekonstrukció finanszírozásáról az előkészítés eredményeinek ismeretében hoznak majd döntést.

„A program célja, hogy az Árpádok öröksége méltó helyére kerüljön a magyar és az európai közemlékezetben” - írják. A kiállítás, amelyet most készítenek elő, a tervek szerint megalapozza majd az ünnepi felkészülést, hogy Magyarország méltó módon ünnepelhesse meg az Aranybulla kiadásának 800. (2022), valamint Szent István király halálának 1000. évfordulóját.

Az Árpád-ház Program a későbbiekben lehetőséget teremt majd arra is, hogy a királyi dinasztia kulturális örökségével kapcsolatos tudományos kutatások új lendületet kaphassanak, és eredményeik integrálhatóvá váljanak a nemzeti köznevelési rendszerbe, továbbá több emblematikus Árpád-kori örökségi helyszín is megújulhasson a Kárpát-medencében.

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz