2016. június 28., kedd - Levente, Irén
Cikkek közt...  Videók közt...  
Domborművek százait rejtette egy I. világháborús alagútrendszervideó 2016. június 27., hétfő 10:50 Egy amatőr kutató falakba vésett műalkotások százaira bukkant rá egy első világháború alatt az antant által Észak-Franciaországban kiépített alagútrendszerben. Az alagúthálózatot azért építették ki, hogy a katonák itt találjanak menedéket a német bombázások elől.
Kassát 75 éve bombázták videó 2016. június 26. | KASSA. Hetvenöt éve, 1941. június 26-án három felségjel nélküli repülőgép bombázta a Magyarországhoz az első bécsi döntés után visszakerült Kassát. A máig tisztázatlan hátterű incidens szolgált ürügyként Magyarország belépéséhez a második világháborúba.
Hagyományőrző íjászok emlékeztek a pozsonyi csatára Ópusztaszeren videó 2016. június 26. | ÓPUSZTASZER. Hagyományőrző harcosok emlékeztek szombaton Ópusztaszeren a 907-es pozsonyi csatára, amikor az Árpád fejedelem vezette magyarok visszaverték a túlerőben lévő német csapatok támadását.
Huszonöt éve független Horvátország és Szlovénia videó 2016. június 25. | ZÁGRÁB. Horvátország és Szlovénia 25 évvel ezelőtt, 1991. június 25-én kikiáltotta függetlenségét, ami véres háborúhoz vezetett az akkori Jugoszlávián belül a szerb hegemóniát megőrizni kívánó Belgrád és több tagköztársaság között, és elindította a szövetségi állam szétesését.
Miért halt meg egymillió katona a Somme-nál? videó 2016. június 24. | Az első napon, 1916. július elsején közel 20 ezer brit katona vesztette életét a Somme folyó mentén, 38 ezren pedig megsebesültek. Ezt a napot mindmáig a brit hadtörténet legnagyobb tragédiájaként tartják számon. De miért halt meg közel négy hónap leforgása alatt egymillió angol, francia és német katona?
Koronázási ünnepségek Pozsonyban - Idén Mária Teréziát "koronázzák újra" videó 2016. június 23. | Idén Mária Teréziát "koronázzák újra" Pozsonyban a Koronázási ünnepségek elnevezésű rendezvénysorozaton, amellyel a magyar királyok, királynők és királynék ott zajlott koronázásaira emlékeznek.
A hitleri Németország 75 éve támadta meg a Szovjetuniót videó 2016. június 22. | Hetvenöt éve, 1941. június 22-én, hajnali 3 óra 15 perckor tüzérségi össztűzzel, bombázó repülőgépek százainak bevetésével, majd 3500 kilométeres arcvonalon 153 német és 29 szövetséges hadosztály támadásba lendültével a hitleri Németország hadüzenet nélküli háborút indított a Szovjetunió ellen, amivel új szakaszába lépett az 1939. szeptember 1-jén kirobbant második világháború.
Modern hamisítvány lehet a "Jézus feleségéről" szóló papirusztöredék videó 2016. június 21. | BOSTON. Valószínűleg modern hamisítvány az a papiruszdarab, amelyen Jézus állítólagos feleségéről beszél - ismerte el az a harvardi professzor, aki évekkel ezelőtt hozta nyilvánosságra az általa Jézus felesége evangéliumának nevezett töredéket.
40 éve lett Európa-bajnok Csehszlovákia videó 2016. június 20. | Pontosan negyven éve, 1976. június 20-án játszották az azévi Európa-bajnokság döntőjét, amit Csehszlovákia tizenegyesekkel nyert meg Nyugat-Németország ellen. A győztes tizenegyest Antonín Panenka végezte el, aki pimaszul alányesett a labdának, ami így lassan hullott át az elfekvő Sepp Maier kapus fölött. A legendás mozdulatsort ezt követően róla nevezték el.
25 éve hagyta el Magyarországot az utolsó szovjet katona videó 2016. június 20. | BUDAPEST. Huszonöt éve, 1991. június 19-én hagyta el Magyarország területét az utolsó szovjet katona Viktor Silov altábornagy, a Déli Hadseregcsoport parancsnoka személyében, ezzel 1944 óta először nem állomásozott az ország területén idegen haderő.
Újabb építményre bukkantak Szulejmán szigetvári sírkomplexumában videó 2016. június 17. | SZIGETVÁR. Feltételezhetően dzsámi vagy mecset volt az az épület, amelynek feltárása a héten fejeződött be I. Szulejmán török szultán Szigetvár melletti sírkomplexumában - közölte Pap Norbert, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Kelet-Mediterrán és Balkán Tudományok Központjának igazgatója.
Nagy Imre nézetei 1989-ben nyertek igazolást videó 2016. június 16. | BUDAPEST. Rainer M. János történész szerint a mártír miniszterelnök a szocializmushoz vezető hosszú történelmi út legadekvátabb keretének a független nemzetállamot tartotta. A Szovjetunió szerepét mint imperialista beavatkozást ítélte el, s elutasította a szovjet gyámkodást és gyarmatosítást.
Megemlékezések Nagy Imre és mártírtársai kivégzésének és újratemetésének évfordulóján videó 2016. június 16. | BUDAPEST. Nagy Imre egykori miniszterelnökre és mártírtársaira emlékezik ma az ország, kivégzésük 58. és újratemetésük 27. évfordulóján. A központi rendezvények keretében a budapesti Vértanúk terén található Nagy Imre-szobornál tartanak megemlékezést, majd a néhai kormányfő sírjánál helyeznek el koszorút.
I. Henrik sírját keresik a readingi apátság kertjében videó 2016. június 15. | READING. I. Henrik angol király (1068-1135), Hódító Vilmos negyedik fia sírja után kezdtek kutatnak brit régészek az egykori readingi apátság területén.
Újranyitják az 1989-es forradalom aktáit Romániában videó 2016. június 14. | BUKAREST. Jóváhagyta a romániai legfelső bíróság hétfőn az 1989-es forradalom aktáinak újranyitását, amelyet áprilisban rendelt el Bogdan Licu akkori ideiglenes legfőbb ügyész.
Tisztázná a szaúdiakat a szeptember 11-i támadásokról szóló anyag? videó 2016. június 13. | WASHINGTON. Alaptalanok azok a feltételezések és vádaskodások, miszerint a szaúdiak részesei lettek volna a 2001. szeptember 11-i terrortámadásoknak az Egyesült Államokban - nyilatkozta az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója a szaúdi tulajdonban lévő al-Arabíja pánarab televíziónak.
Óriási középkori településeket fedeztek fel Kambodzsában videó 2016. június 13. | ANGKORVAT. Komplex vízellátórendszerrel és elkerülőutakkal ellátott óriási középkori település maradványait fedezték fel kutatók Kambodzsában, az Angkorvat templomegyüttes közelében. A régészek lézerradarral látták meg az erdők alatt rejtőző romokat.
Esterházy Jánosra emlékeztek a morvaországi Olmützben és Mírovban videó 2016. június 12. | OLMÜTZ, MÍROV. Esterházy Jánosra, a felvidéki magyarság két világháború közötti, illetve második világháború alatti vezető politikusára emlékeztek szombaton a morvaországi Olmützben és Mírovban csehországi, szlovákiai és a magyarországi magyarok.
Bronzérem és bundagyanú videó 2016. június 11. | BUDAPEST. Bár az első Európa-bajnokságot 1960-ban rendezték meg, a viadal gyökerei egészen az 1920-as évekig nyúlnak vissza. Henri Delauney francia labdarúgó-sportvezető, a FIFA elnökségének tagja már 1927-ben felvetette egy európai labdarúgó-kontinenstorna ötletét. A világszövetség illetékesei ekkoriban még sokkal inkább a világbajnokság megszervezésével voltak elfoglalva, és az ötlet megvalósulására még évtizedeket kellett várni.
Virtuális gulágmúzeumot indítottak az interneten cseh kutatók videó 2016. június 10. | PRÁGA. A világon egyedülálló virtuális gulágmúzeumot hoztak létre cseh szakértők az interneten.
Tündöklő pompával ünnepelték a honfoglalás ezredik évfordulóját videó 2016. június 09. | BUDAPEST. Százhúsz éve, 1896. június 8-án volt a honfoglalás ezredik évfordulóján megrendezett millenniumi ünnepségek csúcspontja Budapesten. Ekkor, Ferenc József megkoronázásának 29. évfordulóján fejezte ki az ország hódolatát a király előtt.
95 éve jött létre a kisantant videó 2016. június 08. | 95 éve, 1921. június 7-én szövetségre lépett Jugoszlávia és Románia, ezzel lezárult az a folyamat, amelyben az első világháborút követően megcsonkított Magyarország ellenében a fő területnyertes szomszédok - Jugoszlávia, Románia és Csehszlovákia - kialakították a kisantantnak elnevezett katonai és politikai szövetséget. (Az elnevezés a Pesti Hírlap egy 1920 áprilisi cikkéből ered, amely a három állam együttműködése kapcsán "Apró Antantról" írt.)
Nem kért kegyelmet kivégzése előtt Nagy Imre videó 2016. június 07. | BUDAPEST. Nagy Imre miniszterelnök, az 1956. évi forradalom és szabadságharc mártírja 120 éve, 1896. június 7-én született Kaposvárott. A rendszerváltás jelképes eseménye volt Nagy Imre és mártírtársainak gyászszertartása 1989. június 16-án a Hősök terén 250 ezres tömeg előtt, ünnepélyes újratemetésükre az Új köztemető 301-es parcellájában került sor.
130 éve született Bajcsy-Zsilinszky Endre videó 2016. június 06. | BUDAPEST. 130 éve, 1886. június 6-án született Szarvason Bajcsy-Zsilinszky Endre. A magyar történelemben kevesen futottak be az övéhez hasonló ívű pályát: a szélsőséges jobboldaliságtól jutott el a tettre kész antifasizmusig, s végül életét áldozta a szabad, demokratikus Magyarországért.
Tőkéczki: Trianon egy "orbitális hazugságon" alapul videó 2016. június 05. | BUDAPEST. Tőkéczki László történész szerint a trianoni békeszerződés egy "orbitális hazugságon" alapul és az unió nem foglalkozik eleget a kulturális autonómia kérdésével.
Történész: Trianon nélkül nem bomlott volna föl a monarchia sem videó 2016. június 04. | BUDAPEST. Galambos István történész szerint ha a nagyhatalmak nem döntenek az Osztrák-Magyar Monarchia feldarabolásáról, akkor ez később sem történt volna meg, annak ellenére, hogy voltak belső "feszítő erők".
Trianoni évforduló - Június 4-e a nemzeti összetartozás napja videó 2016. június 03. | BUDAPEST. Az Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét. Az erről szóló, 2010. évi XLV. törvény kimondta: "a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme".
Tienanmen téri évforduló - Tajvan emlékezik, Peking készültségben videó 2016. június 03. | PEKING. Először tartottak megemlékezést az 1989-es pekingi diáklázadás június 4-i fegyveres leverésének 27. évfordulója alkalmából a tajvani parlamentben pénteken, ahol a törvényhozás több tagja, valamint emberi jogi aktivisták egy perc néma csendben hajtottak fejet az áldozatok emléke előtt.
Gulyás Gergely: Trianon nélkül nincs magyar azonosságtudat videó 2016. június 02. | ESZTERGOM. Trianon nélkül nincs magyar azonosságtudat. Mindaz, amivel a magyar nemzetpolitika ma szembesül, érthetetlen és értelmezhetetlen az első világháborút lezáró békediktátum nélkül - mondta Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke Esztergomban, a nemzeti összetartozás napja alkalmából az országzászlónál rendezett koszorúzáson.
Nagy-Britannia legrégebbi kézzel írt dokumentumára bukkantak videó 2016. június 02. | LONDON. Az Egyesült Királyság legrégebbi kézzel írt dokumentumára bukkantak régészek egy londoni feltáráson, ahol több mint 400 római kori, viasszal bevont fatáblát találtak.
Hitlernek valójában három öccse volt, nem kettő videó 2016. június 01. | BÉCS. Egy osztrák történész szerint Adolf Hitlernek nem két, hanem három öccse volt, mert egy fivére, akiről korábban azt gondolták, hogy hamarabb született nála, valójában később született és napokon belül elhunyt.
Első  Előző  1 / 104   Következő  Utolsó
Időjárás
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
102 éveMeggyilkolták Ferenc Ferdinánd trónörököst, ami ürügyként szolgált az első világháború kirobbantásához.
68 éveMegszületett Kathy Bates Oscar-díjas amerikai színésznő, rendező (Tortúra, Sírhant Művek).
180 éveMeghalt James Madison, aki az Amerikai Egyesült Államok negyedik elnöke volt 1809-től 1817-ig.
132 éveMeghalt Táncsics Mihály író, politikus.
115 éveMegszületett Domokos Pál Péter, Széchenyi-díjas történész, néprajzkutató.
Belföld Fuccs a 89 milliós beruházásnak - Füstbe ment Fico választások előtti ígérete Fuccs a 89 milliós beruházásnak - Füstbe ment Fico választások előtti ígérete videó POZSONY. Robert Fico a márciusi parlamenti választásokat megelőzően két héttel tett bejelentése alapján egy több mint 1200 személyt foglalkoztató cég telepedhetett volna le Besztercebányán a RKN Global Europe beruházása révén. A kormányfői bejelentés azt követően érkezett, hogy aláírta a memorandumot a társasággal. Most azonban kiderült, mégsem lesz beruházás, a cég a döntését az uniós helyzettel indokolja. A Besztercebányán beruházni tervezett RKN Global a turbulens uniós helyzetre hivatkozva elállt a projekt megvalósításától. Elemzők: ez a demonstráció sem mondatja le Kaliňákot videó Politológusok szerint vajmi kevés esély van arra, hogy a belügyminiszter demonstrációk hatására távozzon posztjáról. Az Európai Unióból való kilépésért indítanak petíciót Kotlebáék videó A Mi Szlovákiánk Néppárt vezetőjét nem érdeklik a pártját ért bírálatok. Szerinte az EU-n kívül jobb élet vár Szlovákiára.
Külföld Johnson: nem csorbulnak a külföldi EU-állampolgárok jogai Johnson: nem csorbulnak a külföldi EU-állampolgárok jogai videó LONDON. Boris Johnson szerint nem csorbulnak a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogai azután sem, hogy a brit EU-tagságról rendezett népszavazáson a választók többsége a kilépésre voksolt. Boris Johnsont a brit sajtó egyöntetűen a leköszönő David Cameron miniszterelnök legesélyesebb utódjelöltjének tartja. Trump szerint 10 éven belül szétesik az EU videó Donald Trump, aki köztudottan támogatta Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból, újabban Skóciának ad tanácsokat. Iszlám Állam - Robbantásos merényletek Dél-Jemenben, sok halott videó Legalább 17 ember életét vesztette, és 15-en megsebesültek hétfőn Dél-Jemenben az összehangolt pokolgépes támadásban.
Itthon Zarándoklat a Bükkaljáról Debrődre Zarándoklat a Bükkaljáról Debrődre videó DEBRŐD. Debrőd község Szent László búcsúja kezdi visszanyerni régi fényét. Egyre több zarándok felkeresi nagyobb távolságról is. Szent László király vízfakasztó legendája, majd az 1950-es években történt gyakori jelenések óriási tömegeket vonzottak Debrődre, a 14. századi erdei romtemplom tövébe, illetve a gyógyító és hűsítő forrás mellé. A Bükkalján létrejött Első Lépés a Kárpát Hazáért Búcsústársaság két évvel ezelőtt hallotta hírét a debrődi búcsújáró helynek. Veszélyes kozmetikai termékek vannak forgalomban videó A Közegészségügyi Hivatal arra figyelmeztet, hogy veszélyes kozmetikai termékek kerültek forgalomba az Európai Unióban. A lakosság fele idehaza tölti szabadságát videó Az idén a kirándulásért 1 000 eurótól többet csupán minden tizenkettedik nyaraló tudna kifizetni.
Magyar világ Kilencszáz offshore céget vizsgált eddig a magyar rendőrség Kilencszáz offshore céget vizsgált eddig a magyar rendőrség videó BUDAPEST. Eddig csaknem kilencszáz offshore céget vizsgált át a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI) az offshore-ügyek magyarországi szálainak felderítésére alakított tíz emberből álló nyomozócsoport - írta a Magyar Idők hétfőn, az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása alapján. A Magyar Idők cikke szerint a nyomozásban a rendőrség együttműködik a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal is. Több mint háromszáz határsértőt fogtak el a hétvégén Magyarországon videó A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken és szombaton 130-130, vasárnap 46 migránst fogtak el. Szijjártó: Európának be kell fejeznie a britek folyamatos kritizálását videó Inkább azon kellene gondolkodni, hogy mit kell megváltoztatni Brüsszelben - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.
Kultúra Nemzetközi énekverseny Házy Erzsébet emlékére Nemzetközi énekverseny Házy Erzsébet emlékére videó ÉRSEKÚJVÁR. Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny elnevezéssel egy újkeletű, eredeti és célkitűzésében egyedi kezdeményezés valósul meg a Visegrádi Négyek kultúrpolitikai és szellemi értékteremtő együttműködésében, Érsekújvárban. A komáromi székhelyű Szlovákiai Civil Becsületrend által, Érsekújvár város fővédnökségével megtartandó énekversenyre szeptember 1-ig jelentkezhetnek az érdeklődők. Szeptember 1-ig lehet jelentkezni a Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekversenyre. Meghalt Bud Spencer videó A szomorú hírt hétfő este a színész fia közölte. Azt is elmondta, hogy utolsó perceiben az egész családja körülötte volt. Elhunyt Götz George német színész videó Götz Georgét az egyik legsokoldalúbb német színészként tartották számon, száznál is több tévé- és mozifilmben játszott.
Színes Landolt a magyar válogatott gépe - Fieszta Budapesten Landolt a magyar válogatott gépe - Fieszta Budapesten Frissítvevideó BUDAPEST. Megérkezett a magyar válogatott Budapestre. A csapat gépe délután öt óra után landolt a Liszt Ferenc repülőtéren. A magyar csapat gépe öt óra után landolt a Liszt Ferenc repülőtéren. EURO-2016 - Újabb brexit, Anglia az EB-től is búcsúzott videó Az izlandi labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva meglepetésre 2-1-re legyőzte az angol csapatot. EURO-2016 - Olaszország-Spanyolország 2-0 videó A legutóbb ezüstérmes olasz labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte a címvédő spanyol csapatot.
Mozaik Életveszélyt jelentő helyzetekben énekelni kezdenek a kék cinegék Életveszélyt jelentő helyzetekben énekelni kezdenek a kék cinegék videó BÉCS. Életveszélyben is elkezdenek énekelni a kék cinegék, ráadásul a tojók is - állapították meg bécsi szakértők. Először sikerült bizonyítani, hogy a nőstény kék cinegék is énekelni kezdenek, ha ragadozó madár fenyegeti őket jelenlétével. Virágzó élet volt a Góbi sivatagban évezredekkel ezelőtt videó Lengyel régészek gazdag kőkori település nyomaira bukkantak a mongóliai Góbi sivatagban. Nem hízik az ember a mediterrán étrendben található egészséges zsíroktól videó A kutatás során 7400 spanyol férfit és nőt vizsgáltak, akiknek életkora 55 és 80 év között alakult.
Vélemény Farkas Iván: A Brexit várható gazdasági következményei Farkas Iván: A Brexit várható gazdasági következményei videó Akármennyire lesújtó a britek népszavazási eredménye, valljuk be őszintén, nem volt váratlan. Elég, ha szemügyre vesszük a törésvonalakat, amelyek a népszavazást megelőzően kirajzolódtak. Amennyiben London az EU gazdasági szövetségese kíván maradni, mint Svájc vagy Norvégia, akkor nem várhatók mélyreható változások. Őry Péter: A vonakodó britek videó Senki sem lát a britek fejébe, csak a britek, akik több mint negyven év után úgy döntöttek, elegük van az Európai Unióból. Csáky Pál: Nem jó hír ez senkinek videó Nem tudok egyetérteni azokkal a hangokkal, amelyek régiónkból is csak Brüsszelt okolják a történtekért. Ez féligazság.
Hitélet Ferenc pápa: új módokat kell lelnie az EU-nak az együtt maradásra Ferenc pápa: új módokat kell lelnie az EU-nak az együtt maradásra videó VATIKÁN. Ferenc pápa vasárnap azzal fordult az Európai Unióhoz, hogy álljon elő új, találékony módokkal az Unió megőrzéséért. A katolikus egyházfő működési zavarok jeleiként megemlítette a nagyarányú munkanélküliséget és a gazdasági stagnálást is. A közeledést sürgette a pápa örményországi látogatásán videó A Vatikán és a helyi egyház közeledését sürgette Ferenc pápa örményországi látogatásának harmadik, záró napján, vasárnap. A pápa Törökország és Örményország megbékélését sürgette Jerevánban videó Ferenc pápa szombati jereváni imaestjén óva intett "a bosszú csalóka erejétől".
Fő támogatónk