2016. október 28., péntek - Simon, Szimonetta
Cikkek közt...  Videók közt...  
Hatvan éve történt: 1956. október 28.videó 2016. október 28., péntek 12:52 BUDAPEST. Mi történt hatvan évvel ezelőtt? Korabeli hírügynökségi anyagok segítségével napról napra bemutatjuk, mi történt Magyarországon a forradalom idején.
Berlinben elkészítették Hitler bunkerjének másolatát videó 2016. október 28. | BERLIN. Egy berlini magánmúzeum elkészítette Adolf Hitler bunkerje egy részének másolatát, ahol a náci vezető a második világháború végső szakaszát töltötte. Az ötletet nem fogadta általános helyeslés.
Hatvan éve történt: 1956. október 27. videó 2016. október 27. | BUDAPEST. Mi történt hatvan évvel ezelőtt? Korabeli hírügynökségi anyagok segítségével napról napra bemutatjuk, mi történt Magyarországon a forradalom idején.
Elhunyt a II. világháború legendás amerikai pilótája videó 2016. október 26. | WASHINGTON. Elhunyt 94 éves korában Robert A. Hoover, a második világháború legendás amerikai pilótája, aki annak idején egy német gépet elkötve szökött meg egy fogolytáborból.
Hatvan éve történt: 1956. október 26. videó 2016. október 26. | BUDAPEST. Mi történt hatvan évvel ezelőtt? Korabeli hírügynökségi anyagok segítségével napról napra bemutatjuk, mi történt Magyarországon a forradalom idején.
Miért ürítették ki Hitler titkos északi-sarki katonai kutatóbázisát? videó 2016. október 26. | MOSZKVA. Orosz tudósok szerint fertőzött jegesmedvehús okozta betegség miatt kellett kiüríteni Hitler titkos északi-sarki katonai kutatóbázisát - számoltak be róla brit lapok online kiadásai.
Hatvan éve történt: 1956. október 25. videó 2016. október 25. | BUDAPEST. Mi történt hatvan évvel ezelőtt? Korabeli hírügynökségi anyagok segítségével napról napra bemutatjuk, mi történt Magyarországon a forradalom idején.
Megtalálták Jeruzsálem kétezer évvel ezelőtti római ostromának a nyomait videó 2016. október 24. | JERUZSÁLEM. Izraeli régészek megtalálták annak a 2000 évvel ezelőtti csatának a helyét, ahol a várost ostromló római katonák betörésükhöz lerombolták Jeruzsálem falait - jelentette be az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA).
Hatvan éve történt: 1956. október 24. videó 2016. október 24. | BUDAPEST. Mi történt hatvan évvel ezelőtt? Korabeli hírügynökségi anyagok segítségével napról napra bemutatjuk, mi történt Magyarországon a forradalom idején.
Jogtörténész: sok értékes információt lehetne találni '56-ról a moszkvai levéltárakban videó 2016. október 23. | BUDAPEST. Az 1956-os magyarországi forradalom és szabadságharccal kapcsolatban is sok értékes információhoz lehetne hozzájutni a moszkvai levéltárakban - mondta Horváth Attila jogtörténész az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában.
Tőkéczki: a társadalom többségében békés átmenetet akart videó 2016. október 22. | BUDAPEST. Egyetemisták, írók, értelmiségiek, később pedig a munkások által éltre hívott mozgalmak mozdították ki az országot 1956-ban addigi helyzetéből, amelyből végül forradalom lett - mondta Tőkéczki László történész az M1 aktuális csatorna szombati műsorában.
Kulturális emléknek minősítették Oskar Schindler csehországi lőszergyárát videó 2016. október 21. | PRÁGA. Kulturális emléknek minősítette Oskar Schindler német zsidómentő gyáriparosnak a kelet-csehországi Brněnecben (Brünnlitz) fekvő egykori lőszergyárát a cseh kulturális minisztérium - közölte Simona Cigánková, a tárca szóvivője.
Ötezer éves térképet találtak Dániában videó 2016. október 20. | KOPPENHÁGA. Ötezer éves térképre bukkantak régészetet tanuló diákok a dániai Bornholm szigetén nyáron folytatott ásatásokon.
Kutathatóvá válnak az argentínai magyar emigráció értékes dokumentumai videó 2016. október 20. | BUDAPEST. Kutathatóvá válik az argentínai magyar emigráció irodalma annak a hatezer darabból álló gyűjteménynek a jóvoltából, amely a Petőfi Irodalom Múzeum (PIM) tulajdonába került. A II. világháború végén és 1956-os forradalom és szabadságharc után is sokan menekültek a dél-amerikai államba.
Schäuble: a magyarok nyitották meg elsőként a vasfüggönyt videó 2016. október 19. | BERLIN. A magyarok nyitották meg elsőként a vasfüggönyt, és ezért a németek mindig is nagyon szorosan kötődnek hozzájuk - mondta Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter kedden Berlinben, a magyar nagykövetség által az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára rendezett emlékünnepségen. Balog Zoltán szerint Wolfgang Schäuble komoly szövetségese Magyarországnak.
CDU-s politikus: 1956 katasztrófa volt a Szovjetunió számára videó 2016. október 18. | BUDAPEST. Az 1956-os magyar forradalom és az előzményeként számon tartott poznańi munkásfelkelés katasztrofális csapás volt a Szovjetunió számára, mert kioltotta a szovjet modell vonzerejét - mondta Hartmut Koschyk, a Német Kereszténydemokrata Párt (CDU) tekintélyes politikusa kedden a német főváros magyar kulturális intézete, a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) 1956-ról szóló konferenciáján.
Százhúsz éve jelent meg az első képregény videó 2016. október 18. | Százhúsz éve, 1896. október 18-án jelent meg a New York Journal hasábjain az első képregény. Richard Felton Outcault különös figurája, a sárga ruhába öltöztetett Yellow Kid kalandja egy egész oldalt foglalt el, és nem sokkal később már több kockából álló képsorrá változott. A képregény kisvártatva az amerikai lapok elengedhetetlen elemévé vált, mára pedig önálló művészeti ággá nőtte ki magát.
Leromboltatja Hitler szülőházát az osztrák belügyminiszter videó 2016. október 18. | BÉCS. Szakértők javaslatát elfogadva Adolf Hitler szülőházának lebontása mellett döntött az osztrák belügyminiszter. A braunaui ház helyére új épületet emelnek, amely karitatív vagy közigazgatási célokat fog szolgálni - közölte a politikusra hivatkozva a Die Presse című osztrák lap online kiadása.
Felavatták a Pesti srác szobrát Washingtonban videó 2016. október 17. | WASHINGTON. Az amerikai fővárosban felavatták az '56-os forradalmat jelképező Pesti srác szobrot, majd a Redskins-stadionban köszöntötték a Gogolák-testvéreket.
Felavatták Rettegett Iván első oroszországi szobrát videó 2016. október 17. | ORJOL. Felavatták az oroszországi Orjolban az ország első Rettegett Iván-szobrát. Az ünnepségen az Orlovi terület kormányzója a kegyetlenkedéseiről ismert 16. századbeli cárt az orosz elnökhöz hasonlította. A lóháton ülő, egyik kezében kardot, másikban keresztet tartó szobornak otthont adó város mintegy 350 kilométerre fekszik délkeletre Moszkvától.
Több mint 14 ezer éves barlangrajzokra bukkantak Spanyolországban videó 2016. október 16. | MADRID. Több mint 14 ezer évesre becsült, a felső paleolitikum korából származó barlangrajzokat fedeztek fel kutatók az észak-spanyolországi Lekeitióban - számolt be a szenzációs leletről a helyi sajtó.
70 éve indult a Malév első belföldi járata videó 2016. október 15. | BUDAPEST. A magyar polgári légi forgalom hetven éve született újjá: 1946. október 15-én szállt fel Budaörsről a Maszovletnek, a Malév jogelődjének két első belföldi járata.
Hadisírok felújításáról hozott intézkedéseket a magyar kormány videó 2016. október 14. | BUDAPEST. Első világháborús hadisírok és emlékművek felújításához szükséges intézkedésekről, pluszforrás biztosításáról döntött a magyar kormány.
Több ezer évvel ezelőtti hajógyár romjaira bukkantak videó 2016. október 13. | Késő bronzkori, 3200 évvel ezelőtti hajógyár romjaira bukkantak a régészek a dél-törökországi Mersin tartomány Silifke körzetében található Dana-sziget északi részén. Az egyetemi oktató rávilágított: 3200 évvel ezelőtt a danuna népcsoport élt a tájon.
A reykjavíki szovjet-amerikai csúcstalálkozó 30 éve történt videó 2016. október 12. | Harminc éve, 1986. október 11-12-én zajlott le az izlandi fővárosban, Reykjavíkban Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár és Ronald Reagan amerikai elnök második csúcstalálkozója. A megbeszéléseken nem született megállapodás a nukleáris fegyverek korlátozásáról, de alig egy évvel később aláírták a közepes hatótávolságú rakéták felszámolásáról szóló INF-szerződést.
Váratlan titkot leplezett le a Matthew hurrikán videó 2016. október 12. | CHARLESTON. A Matthew hurrikán gyengült, miután az Egyesült Államok területére ért, de ahhoz még elég erős volt, hogy ágyúgolyókat hozzon felszínre.
Miért számolták fel a szovjet KGB-t? videó 2016. október 11. | MOSZKVA. Huszonöt éve, 1991. október 11-én a szovjet Államtanács úgy döntött, hogy felszámolja a hírhedt titkosszolgálatot, a KGB-t, és feladataival több új szervezetet bíz meg.
Heinz Fischer: 1956 üzenete több évtized múltán is meghatározó lesz videó 2016. október 11. | BÉCS. 1956 fontos évszám az európai történelemben, és üzenete több évtized múltán is meghatározó lesz - mondta Heinz Fischer korábbi osztrák államfő hétfőn Bécsben, az 1956-os magyar forradalom emlékére rendezett pódiumbeszélgetésen.
Költő barátját is magával rántotta a sírba Édith Piaf videó 2016. október 10. | Ötvenhárom éve, 1963. október 10-én halt meg Édith Piaf, a francia sanzon felejthetetlen csillaga. "A kis veréb" több mint fél évszázada halott, de hangja, egyénisége hozzátartozik Párizshoz, a Padam, padam, a Milord, vagy a Nem bánok semmit sem dallama mindenki számára ismerős. Piaf a minden idők legnagyobb franciája címért indított internetes szavazáson a tizedik helyen végzett, a házban, amely előtt a legenda szerint találták, ma múzeuma van.
Több ezer évvel ezelőtti hajógyár romjaira bukkantak Dél-Törökországban videó 2016. október 08. | ANKARA. Késő bronzkori, 3200 évvel ezelőtti hajógyár romjaira bukkantak a régészek a dél-törökországi Mersin tartomány Silifke körzetében található Dana-sziget északi részén - írta a Dogan török hírügynökség.
Megtalálták a gyulai vár 1566-os ágyúzásakor bedőlt palánkfalat videó 2016. október 08. | GYULA. Jelentős leletre bukkantak a régészek a gyulai vár közvetlen környezetében végzett régészeti feltáráskor, nagy valószínűséggel az 1566-os ostromban ágyúzás következtében bedőlt palánkfal egy részletét találták meg - nyilatkozta az ásatás vezetője.
Első  Előző  1 / 109   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 9°C / 13°C
Holnap: 9°C / 14°C
Ógyalla
Ma: 3°C / 7°C
Holnap: 7°C / 14°C
Losonc
Ma: 5°C / 8°C
Holnap: 4°C / 13°C
Kassa
Ma: -2°C / 1°C
Holnap: 2°C / 8°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
130 éveFelavatták a szabadság szobrot New Yorkban.
14 éveAz Animáció Világnapja
257 éveMegszületett Georges Jacques Danton, a francia forradalom egyik vezéralakja.
185 éveMichael Faraday kémikus és fizikus bemutatta az első dinamót.
173 éveMegszületett Báró Bánffy Dezső politikus, miniszterelnök.
Belföld Megkezdődött a Tatra Summit gazdasági konferencia Pozsonyban Megkezdődött a Tatra Summit gazdasági konferencia Pozsonyban videó POZSONY. Az Európai Unió gazdasági és pénzügyekért felelős biztosának meggyőződése, hogy találnak megoldást az uniós költségvetés elfogadására. Pierre Moscovici ezt pénteken Pozsonyban, a Tatra Summit gazdasági konferencia első napján tartott sajtótájékoztatón jelentette ki. Pierre Moscovici uniós biztos szerint találnak megoldást az uniós költségvetés elfogadására. Gašpar feljelentést tett a Gorillát vizsgáló nyomozó akadályozása miatt videó A Gorilla-ügyben nyomozó csoport vezetője, Marek Gajdoš a múltban utalt arra, hogy a nyomozás során akadályokba ütközött. A szlovák tojások esetében nincs gond a szalmonellával videó A Szlovákiai Baromfitenyésztők Uniója rámutatott, a hazai csomagolásban is lapulhat Lengyelországból származó tojás.
Külföld Renzi: megvétózunk minden költségvetést, ha a terhek és források nem egyenlőek Renzi: megvétózunk minden költségvetést, ha a terhek és források nem egyenlőek Frissítvevideó RÓMA. Az olasz kormány megvétóz minden olyan európai költségvetést, amely a tagállamok között nem osztja meg egyenlően a terheket és előnyöket - jelentette ki egy pénteki rádióinterjúban Matteo Renzi olasz miniszterelnök, viszontválaszt adva magyar kollégájának, Orbán Viktornak. Az olasz kormányfő ezzel viszontválaszt adott magyar kollégájának. Orbán ma reggel reagált Renzi korábbi kijelentéseire. Feszültség támadt Románia és Szerbia között a migránsok miatt videó Az illegális határátlépésen idén tetten ért mintegy 300 személy közül több mint 200 visszafogadását elutasította Szerbia. 232 embert mészárolt le egy nap alatt az Iszlám Állam videó Az Iszlám Állam harcosai több tízezer embert ejtettek foglyul, hogy élő pajzsként használják őket az észak-iraki Moszulban.
Itthon Hogyan nem lesz szlovák alapiskola Gellében?! Hogyan nem lesz szlovák alapiskola Gellében?! videó Az utóbbi napokban a legismertebb közösségi hálón egy szlovák tanítási nyelvű alapiskola megalapítására szükséges pénz gyűjtésére való felhívás látott napvilágot. Az alulfinanszírozott oktatási rendszerben ez nem is lenne meglepő hír, a biztosítékot viszont azért verte ki, mert a helyesírási hibákkal tűzdelt szlovák szöveg a magyar ajkú lakosok szlovák nyelvtudását pellengérezi, és hiányolja a szlovák alapiskola szerintük megalapozott létét. Mindezt Csallóköz szívében, Gellében - mutatott rá a magyariskola.sk portál. Az utóbbi napokban egy szlovák tannyelvű alapiskola megalapítására szükséges pénz gyűjtésére való felhívás látott napvilágot. Szerdáig tart a diákok őszi szünete videó Október 28-án kezdődött az őszi szünet, s a diákok október 31-én, hétfőn és november 1-én, kedden is pihenhetnek. Folytonos szolgálatban - Bauer Edit köszöntése videó A pozsonyi ünnepségen megjelenteket Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke köszöntötte.
Magyar világ Tőkés: petíciók az erdélyi és felvidéki Tőkés: petíciók az erdélyi és felvidéki "jogsértések" ügyében videó BUDAPEST. Az erdélyi, illetve a felvidéki magyarságot érő "jogsértések" miatt három ügyben négy petíció fekszik az Európai Parlament petíciós bizottságának asztalán - jelentette be Tőkés László, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Lomnici Zoltán szerint a cél, hogy az EU hívja fel Romániát és Szlovákiát arra, hogy az uniós jogszabályokat tartsa be. Orbán: nem lehet 3,3 millió embert ugráltatni videó Orbán Viktor szerint a hetedik alaptörvény-módosítás nemzeti ügy, nem köthető össze pártpolitikai vitákkal. Robbanóanyagot találtak a Teréz körúti merénylő házában videó A Terrorelhárítási Központ (TEK) és a rendőrség az elmúlt napokban többször is vizsgálódott Homokkomáromban.
Kultúra Pávák vetélkedése a Maradj Talpon!-ban Pávák vetélkedése a Maradj Talpon!-ban videó BUDAPEST. A Maradj talpon! október 28-ai adásába a Fölszállott a páva egykori versenyzőit, emblematikus figuráit invitálták. Napszédítő tollakba (népviseletbe) öltözött kalandvágyók mérhetik össze pénteken a tudásukat. A Maradj talpon! október 28-ai adásába a Fölszállott a páva egykori versenyzőit, emblematikus figuráit invitálták. Szakemberek tanácskoztak a felvidéki magyarság tárgyi emlékeiről videó Immár 13. alkalommal rendezték meg Musaeum Hungaricum néven a tárgyi emlékekről és múzeumi dokumentációjáról szóló konferenciát. Összeáll az ABBA 2018-ban videó A csapat 1982-ben oszlott fel, azóta nem is volt hivatalos közös fellépésük.
Színes Rosberg világbajnok lehet Mexikóban Rosberg világbajnok lehet Mexikóban videó MEXIKÓVÁROS. Nico Rosberg, a Mercedes német pilótája már a vasárnapi Forma-1-es Mexikói Nagydíjon megnyerheti a világbajnoki trófeát, ehhez azonban győznie kell, miközben címvédő csapattársa, a brit Lewis Hamilton nem szerez egy pontnál többet. Rosberg előnye most 26 pont a múlt vasárnapi Egyesült Államok Nagydíján győztes Hamiltonnal szemben. Károly herceg a termőtalajok védelmére kelt videó A trónörökös szeretné, ha sokkal többen ismernék fel a mezőgazdaság szerepét a klímaváltozás megfékezésében. Alain Delon eladja értékeit videó A 80 éves filmsztár festményeket, drága borokat, órákat és Ferrariját is értékesítette már árverésen.
Mozaik Nem gyógyítja a húgyúti fertőzést a tőzegáfonya? Nem gyógyítja a húgyúti fertőzést a tőzegáfonya? videó WASHINGTON. Újabb népi gyógymódról bizonyították be, hogy hatástalan: a tőzegáfonya nem előzi meg és nem gyógyítja a húgyúti fertőzéseket az időseknél egy új amerikai tanulmány szerint. Újabb népi gyógymódról bizonyították be, hogy hatástalan. A tőzegáfonya gyógyhatásáról szóló vita több évtizede zajlik. Elsivatagosodhat a Földközi-tenger térsége videó A globális felmelegedés nagyobb pusztítást végezhet a mediterrán térségben, mint az elmúlt tízezer év aszályai és hőhullámai. Szoftverhiba okozhatta a Schiaparelli leszállóegység megsemmisülését videó A leszállás során valószínűleg a modul radaros magasságmérője és a navigáció között támadt kommunikációs probléma.
Vélemény Agárdy Gábor: Mi lesz veled, USA? Agárdy Gábor: Mi lesz veled, USA? videó Pár hét múlva elnökválasztás lesz az Amerikai Egyesült Államokban. A választók hangulata soha az ezidáig jegyzett és felmért választások előtt még nem volt ilyen rossz, a két erős jelölt közül egyik jelölt támogatottsága sem éri el a választók 50%-át... A többi elnökjelölt pedig a „futottak még“ kategóriájába tartozik. Az eddigi megnyilvánulások szerint a pár hét múlva esedékes elnökválasztáson a rossz és még rosszabb közül lehet választani. Kövesdi Károly: Merjen magyar lenni! videó Bugár úr, merjen magyar lenni, és ha szlovák párttársai rosszallnák is, vegye komolyan a gittegylet javaslatát! Őry Péter: Mitől lett demokratább a Szlovák Nemzeti Párt? videó Hogyan óhajt a Fico-kormány harcolni a szélsőségek ellen, ha koalíciós partnere az egykori fasiszta elnököt élteti?
Hitélet Már közel ötven közösség küldött követ az épülő alistáli plébániához Már közel ötven közösség küldött követ az épülő alistáli plébániához videó PANNONHALMA. Közel ötven közösség küldött követ, hogy azok a „Mint élő kövek” elnevezésű találkozó szombati zárómiséjén való megáldásukat követően beépülhessenek a tervezett alistáli Szent Márton-plébánia alapzatába. A köveket a „Mint élő kövek” elnevezésű találkozó zárómiséjén áldják majd meg. Átadták a Károli Gáspár-díjakat videó Balog Zoltán ünnepi beszédében kiemelte: huszonhét évvel a rendszerváltozás után még mindig rengeteg értéket kell megmenteni. Ferenc pápa: Isten ma is sír a természeti katasztrófák és a háborúk láttán videó Isten ma is sír, mert az emberiség nem érti meg a békét – mondta Ferenc pápa.
Fő támogatónk