2017. március 25., szombat - Irén, Írisz
Cikkek közt...  Videók közt...  
Tanulhattak egymástól a hunok és a római telepesekvideó 2017. március 24., péntek 15:53 CAMBRIDGE. Elleshették egymás életmódjának bizonyos elemeit a nomád hunok és a pannóniai telepesek a Római Birodalom határvidékén - állítják a Cambridge-i Egyetem kutatói, akik Magyarországról származó 5. századi emberi maradványok vizsgálatára alapozták az eredményeiket.
Csellel foglalták el Murány várát a Wesselényiek videó 2017. március 23. | Háromszázötven éve, 1667. március 23-án halt meg Wesselényi Ferenc nádor, a Habsburg-ellenes nemesi összeesküvés egyik fő szervezője.
Kalapács alá kerül Sisi eljegyzési képe videó 2017. március 22. | BÉCS. A bécsi Dorotheum elárverezi Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné eljegyzési festményét, amelyet Sissi karácsonyra ajándékozott jegyesének, Ferenc Józsefnek. A festmény becsült értéke 300 és 350 ezer euró között mozog.
A Rákóczi-emléknap megünneplésére hív fel a KDNP és az Emberi Méltóság Tanácsa videó 2017. március 21. | BUDAPEST. A Rákóczi-emléknap megünneplésére hívta fel március 27-én az oktatási intézményeket, kulturális szervezeteket a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) és az Emberi Méltóság Tanácsa kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.
Megtalálták az ókori görög hajóhad gyülekezési helyét videó 2017. március 20. | ATHÉN. Görög régészek megtalálták azt a helyet Szalamisz szigeténél, ahol Kr.e. 480-ban a görög hajóhad gyülekezett a perzsák ellen vívott tengeri csatához. Az Athéntól mintegy 16 kilométerre nyugatra elterülő sziget keleti partjainál lévő Ampelakiai-öbölben egy húsztagú régészcsoport végzett egy hároméves tudományos program keretében víz alatti kutatásokat 2016 végén.
159 éve született a dízelmotor feltalálója videó 2017. március 19. | 159 éve született Rudolf Diesel német mérnök, a róla elnevezett belsőégésű motor feltalálója. A dízelmotor alacsonyabb fogyasztása miatt a benzinüzemű Otto-motorok komoly konkurense lett, s ma is sok közúti, vízi és vasúti jármű erőforrása.
I. Károly király és Nagy Lajos oklevelei már a Magyar Nemzeti Levéltárban videó 2017. március 18. | BUDAPEST. A középkori magyarországi hivatali írásbeliség pótolhatatlan forrásai, a Rakovszky-iratgyűjtemény a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) gyűjteményébe került.
Mégsem ruhátlanul helyezték örök nyugalomra IV. Kázmér lengyel királyt videó 2017. március 17. | VARSÓ. Mégsem meztelenül, mindössze egy drága kelmébe tekerve helyezték örök nyugalomra IV. Kázmér lengyel királyt (1427-1492), mint azt az uralkodó 1973-as kihantolásakor megállapították a régészek - állítja egy szakértő.
Angol aranypénzek gyűjteménye az ódon zongorában talált aranykincs videó 2017. március 17. | LONDON. Egy- és félfontsterlinges aranypénzek gyűjteménye az az aranykincs, amelyre karácsony előtt bukkantak egy ódon zongorában az angliai Shropshire grófságban.
A bedrogozott náci hadsereg titka videó 2017. március 16. | A náci német hadigépezet hihetetlen sebességgel csapott le Európára. A „szuperkatonák” könyörtelenül nyomultak előre, naponta akár jóval több mint száz kilométert tettek meg alvás és pihenés nélkül. Kiderült, sikerükhöz nem csak a remek technika és stratégia járult hozzá, hanem a drog is.
Az aszályos időszak is hozzájárult a forradalomhoz videó 2017. március 15. | BUDAPEST. Aszályos időszak, élelmiszer-ellátási gondok voltak az 1848 előtti három évben Európában, ami általában előmozdítja a mozgalmakat, a forradalmat - mondta Pelyach István történész.
1848. március 15-én történt videó 2017. március 15. | Március 15. a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete. Március 15. a magyar sajtó napja is annak emlékére, hogy 1848-ban ezen a napon nyomtatták ki a magyar sajtó első szabad termékeit.
Hitler soha nem látott személyes fotóit árverezik el videó 2017. március 14. | KENT. Adolf Hitler soha nem látott személyes fotóit tartalmazó albumot árvereznek el szerdán Angliában.
Magyarul is megjelentek az auschwitzi lágerparancsnok emlékiratai videó 2017. március 13. | Első alkalommal jelentek meg magyar nyelven Rudolf Höss auschwitzi lágerparancsnok emlékiratai, amelyet 1947-es lengyelországi kivégzése előtt, a börtöncellájában írt. A magyar az eredeti német kiadást követve csupán Rudolf Höss feljegyzéseinek történeti szempontból legfontosabb részeit adja közre.
Száz éve döntötték meg a cári rendszert Oroszországban videó 2017. március 12. | Száz éve, 1917. március 12-én (az Oroszországban akkor használt Julián-naptár szerint február 27-én) a hetek óta tartó sztrájkokat és tüntetéseket követően az orosz parlament, a Duma átvette a kormányzást II. Miklós cártól, ugyanezen a napon megalakult az alulról szerveződő tanácsokat tömörítő Pétervári Szovjet. Az uralkodó három nappal később lemondott, ezzel lezárult a cárizmus korszaka, győzött a polgári forradalom.
Hetven éve hirdették meg a Truman-doktrínát videó 2017. március 12. | Hetven éve, 1947. március 12-én mondta el Harry S. Truman amerikai elnök a Kongresszus két házának együttes ülésén azt a beszédét, amelyben a kommunista terjeszkedés veszélye miatt meghirdette a "feltartóztatás" politikáját. A nem sokkal később már Truman-doktrínaként emlegetett elvrendszer nyilvánvalóvá tette: a második világháború alatt létrejött antifasiszta koalíció végleg szétesett, és beköszöntött a kétpólusú világ korszaka.
II. Ramszeszt ábrázoló szobrot találtak Kairóban videó 2017. március 10. | KAIRÓ. Egy kairói szegénynegyed talajvizébe süllyedve bukkantak rá archeológusok egy nyolc méter magas szoborra, amely a tudósok szerint a több mint háromezer évvel ezelőtt uralkodó II. Ramszesz fáraót ábrázolja.
Sztálin legjobb magyar tanítványa volt Rákosi Mátyás videó 2017. március 09. | BUDAPEST. Százhuszonöt éve, 1892. március 9-én született a vajdasági Adán Rákosi Mátyás kommunista politikus, a magyar történelem egyik sötét korszakának névadója.
Eddig ismeretlen anyagok kerültek elő Horthyról videó 2017. március 08. | BUDAPEST. Mintegy négyszáz oldalon tekinti át a 20. századi magyar történelem egyik meghatározó alakjának életpályáját Catherine Horel francia történész műve, a Horthy című kötet, amelynek magyar kiadását kedden mutatták be Budapesten.
Hatvan éve hunyt el Esterházy János videó 2017. március 08. | Hatvan éve, 1957. március 8-án 12 évnyi rabságban eltöltött súlyos szenvedés után halt meg a mírovi politikai foglyok börtönében Gróf Esterházy János, a szlovákiai magyarság egykori vezetője, emblematikus alakja. Megítéléseben a csehek és a szlovákok többsége máig elutasító, rehabilitálása érdekében ugyanakkor komoly erőfeszítések történtek magyar részről. A mártírpolitikus halálának 60. évfordulója alkalmából a Pázmáneum Társulás Esterházy-emlékévet hirdetett.
Ezeréves játékhajóra bukkantak Norvégia partjainál videó 2017. március 07. | TRONDHEIM. Egy fából faragott játékhajó és egy szinte teljesen épségben fennmaradt cipő is előkerült a norvégiai Trondheim közelében végzett ásatásokon. A leletek révén a kutatók rekonstruálni tudják a térség mezőgazdasági fejlődését és az itt élők mindennapi életéről is információkat szerezhetnek.
Szemtanúkat keres a Trianon Múzeum videó 2017. március 06. | BUDAPEST. Az első világháború után Magyarországtól elcsatolt területek visszavételének ma is élő szemtanúit keresi most induló projektje során a várpalotai Trianon Múzeum. Legalább kétszáz, az események idején tizedik életévét elért, így a történésekre a fiatalabbaknál jobban emlékező embert szeretnének megszólaltatni másfél-kétórás, videóra vett interjúkkal.
Benyovszky Móric - Kamcsatka, Madagaszkár videó 2017. március 05. | Benyovszky Móric (1741–86) a Nyitra megyei Verbón született. A magyarok mellett a szlovákok – sőt a lengyelek – is magukénak tekintik, a budapesti és a pozsonyi televízió évtizedekkel ezelőtt közös filmsorozatot forgatott róla, Vivát Benyovszky! címmel (szerepét szlovák színművész alakította).
Kisebb vagyont fizettek a penészmintáért, amelyből a penicillin származott videó 2017. március 04. | A licit győztesének nevét nem hozta nyilvánosságra a Bonham's aukciósház, amely 11 875 fontért értékesítette a kiszáradt, majdnem 90 éves penészmintát, amelyből Alexander Fleming kivonta a penicillint.
Új dokumentumfilm készült az erdélyi arisztokráciáról videó 2017. március 03. | BUDAPEST. Gróf Bánffy Miklósról és leszármazottairól, valamint gróf Bethlen Istvánról és utódjáról szóló dokumentumfilmeket mutattak be csütörtökön Budapesten.
Kétszáz éve született Arany János videó 2017. március 02. | BUDAPEST. Kétszáz éve, 1817. március 2-án született Nagyszalontán (ma Salonta, Románia) Arany János, a 19. század magyar költészetének központi alakja, a magyar nyelv máig utolérhetetlen mestere. A jubileum alkalmából március 2-án kezdődik az Arany János emlékév.
Könyvet írt a hirosimai atomrobbanás egyik túlélője videó 2017. március 01. | „Amikor felébredtem, a fejem vérzett, és több mint 30 méterre voltam az otthonomtól, legalábbis attól, ami maradt belőle. Sötét felhőt láttam az égen, a földön pedig minden lapos volt és égett – a láthatáron egyetlen ház sem állt már. Körülöttem mindenhol hisztéria uralkodott. Az emberek szörnyen megégtek. Mindenki vizet és a rokonait kereste. Több ezer holttest volt a földön szétszórva” – olvasható a The Telegraph-ban Csiszako Takeoka hirosimai túlélő megrázó visszaemlékezése, amely többek között majd Sasha Maslov Veteránok: A II. világháború arcai című könyvében lesz olvasható.
A salemi boszorkányperek 325 éve kezdődtek el videó 2017. március 01. | Háromszázhuszonöt éve, 1692. március 1-jén kezdődtek el a több tucat áldozatot követelő hírhedt salemi boszorkányperek. A tömeghisztéria kialakulásának, az ártatlanok meghurcolásának és elítélésének máig elrettentő eseteiről Arthur Miller írt nagy sikerű drámát.
Csak a gazdagok tetemeit szállították haza a Titanicról videó 2017. február 28. | LONDON. A Titanicot vízre bocsátó White Star Line hajótársaság, valamint a holttestek felkutatásával és elszállításával megbízott Mackay-Bennett hajó között váltott táviratokból kiderült, hogy a Titanic harmadosztályra jegyet váltó utasait az óceánba dobták, hogy maradjon hely az első- és másodosztály áldozatainak.
Keresik I. Jakab skót király elveszett sírját videó 2017. február 27. | EDINBURGH. Digitális vizualizációt felhasználó projekt keretében akarják megtalálni I. Jakab középkori skót király elveszett sírját, azét az uralkodóét, akinek meggyilkolása megváltoztatta a skót történelem menetét.
Már online is kutatható a hadifogolytáborokban meghaltak adatbázisa videó 2017. február 25. | BUDAPEST. Már online is kutatható a szovjet hadifogolytáborokban meghaltak adatbázisa. A Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM) közreműködésével "Elhurcolva, távol a hazától" címmel megjelent 66 281 soros adatbázist a www.katonakagulagon.hu oldalon szombat délután a Gulág emlékév záró rendezvényén élesítették.
Első  Előző  1 / 116   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 5°C / 13°C
Holnap: 2°C / 13°C
Ógyalla
Ma: 5°C / 16°C
Holnap: 8°C / 14°C
Losonc
Ma: 7°C / 20°C
Holnap: 2°C / 10°C
Kassa
Ma: 4°C / 12°C
Holnap: -3°C / 9°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
136 éveMegszületett Bartók Béla világhírű magyar zeneszerző és népdalgyűjtő.
91 éveMegszületett Papp László ökölvívó, háromszoros olimpiai bajnok.
69 éveA magyar kormány bejelentette, hogy államosítják a 100 főnél több dolgozót foglalkoztató vállalatokat.
27 éveMagyarországon 44 és fél év után ismét szabad országgyűlési választást tartottak.
2017 éveAz örömhír ünnepe, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe
Belföld Növekednek az állástalálás esélyei Növekednek az állástalálás esélyei videó POZSONY. Egyre növekszik annak az esélye Szlovákiában, hogy egy állástalan ember munkát talál. Míg 2010 és 2013 között egy negyedév leforgása alatt az állástalanok nagyjából 6-7 százaléka talált munkát, addig ez a szám mára ennek mintegy kétszeresére nőtt – derül ki az UniCredit Bank elemzéséből. Míg 2010 és 2013 között egy negyedév alatt az állástalanok 6-7 százaléka talált munkát, addig mára ennek mintegy kétszerese. Drucker javítaná a kötelező oltásokkal kapcsolatos felvilágosítást videó Az egészségügyi miniszter a bírságolás helyett a felvilágosító tevékenységre helyezne nagyobb hangsúlyt. Szakértő: a migránsok nem vetélytársai a hazai munkavállalóknak videó Martin Kahanec szerint a külföldiek érkezése annak bizonyítéka, hogy javulnak a hazai munkaerő-piaci viszonyok.
Külföld Ferenc pápa: Európa a szolidaritással válaszolhat a populizmusra Ferenc pápa: Európa a szolidaritással válaszolhat a populizmusra videó VATIKÁNVÁROS. Az egységes Európa fő értéke a szolidaritás, amely reményt adhat, ellenszere lehet a populizmusnak és bezárkózás helyett a másik ember felé nyit - mondta Ferenc pápa az Európai Unió és a tagállamok vezető politikusait fogadva a Vatikánban pénteken. A migrációról szólva megjegyezte, hogy az ettől való félelmet mindenekelőtt Európa kulturális identitásának gyengesége okozza. Hat orosz katona vesztette életét Csecsenföldön Frissítvevideó A támadóknál lőfegyvereket és lőszereket találtak, kettejükön öngyilkos merénylők által használt robbanómellény volt. Sobotka: a V4-ek több elképzelését tartalmazza a római nyilatkozat tervezete videó A cseh miniszterelnök úgy véli: nagyon jó lenne, ha a dokumentum végső szövegében egyezség jönne létre.
Itthon Több lett? Maradhat! – Felsőoktatási adománygyűjtés indult Több lett? Maradhat! – Felsőoktatási adománygyűjtés indult videó KOMÁROM. Felsőoktatási adománygyűjtést szervez a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) Mentorprogramja. Az adományokat hátrányos helyzetű családokhoz juttatják el. A Kárpát-medencei szintű gyűjtéshez a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzata is csatlakozott. A Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzata is csatlakozott a Kárpát-medencei szintű gyűjtéshez. Magyar néptáncoktatás Prágában videó A Nyitnikék néptánccsoport hagyományőrzés és utánpótlás-nevelés céljából két korosztály számára is indított oktatást Prágában. Magyar Örökség-díjat kap a Selye János Gimnázium videó A komáromi gimnázium képviselői a díjat szombaton, március 25-én a Magyar Tudományos Akadémia székházában veszik át.
Magyar világ KMKF – Szijjártó: közös bizalom alapján lehet megoldani a nehéz ügyeket KMKF – Szijjártó: közös bizalom alapján lehet megoldani a nehéz ügyeket Frissítvevideó BUDAPEST. A szomszédos országokkal kapcsolatos nehéz ügyeket csak úgy lehet megoldani, ha közös bizalmat alakítunk ki - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) plenáris ülésén mondott beszédében pénteken az Országházban. Igyekszünk közös sikereket elérni a szomszédokkal, mondta a miniszter a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) ülésén. Áder: az Európai Uniónak a nemzetállamok közösségének kell maradnia Frissítvevideó Az EU-ban tapasztalható demográfiai problémákra Magyarország és Lengyelország nem migrációs választ akar adni, mondta az államfő. További merényletekre számítanak a szakértők Európában videó Földi László biztonságpolitikai szakértő szerint Európa nagyon kiélezett helyzetben van.
Kultúra Megjelent a Jóvilágvan harmadik lemeze Megjelent a Jóvilágvan harmadik lemeze videó PÁRKÁNY. Tátongó mélység, elrepítő chill, költői szövegek, zenei átgondoltság, hét zenész, két év munkája, 11 dal. Felvidék legismertebb underground zenekara, a Jóvilágvan megjelentette harmadik nagylemezét. A párkányi zenekar március 30-án Budapesten mutatja be élőben az új szerzeményeket. Szombaton adják át a Magyar Örökség Díjakat videó Magyar Örökség Díjban részesül a komáromi Selye János Gimnázium magyar nyelvű oktató-nevelő munkássága. Hamvas Bélára emlékeznek Eperjesen videó Csütörtökön és pénteken a Kossuth-díjas író, filozófus születésének 120. évfordulójára emlékeznek szülővárosában.
Színes Presser Gábor és Adamis Anna megállapodott Kanye Westtel Presser Gábor és Adamis Anna megállapodott Kanye Westtel videó NEW YORK. Peren kívüli megállapodás született Presser Gábor és Adamis Anna, valamint az amerikai hiphopsztár, Kanye West között. A magyar szerzőpáros tavaly májusban perelte be Westet a Gyöngyhajú lány című dal engedély nélküli felhasználása miatt. Presser Gábor közölte: zárt megállapodás született, amelynek tartalmáról sem az érintettek, sem ügyvédjeik nem nyilatkozhatnak. Öt napig bolyongott a Grand Canyonban egy eltévedt diák videó A bajt az okozta, hogy amikor a 24 éves lány túraösvényt keresett, mobiltelefonos térképalkalmazása letérítette a helyes útról. A Rolling Stonest is elhoznák a vizes vb megnyitójára videó Nagyjából 3,5 milliárd forintot szánnak a nyitóünnepségre, abból talán futja is rá.
Mozaik Szupernagy tömegű fekete lyukra bukkant a NASA Szupernagy tömegű fekete lyukra bukkant a NASA videó WASHINGTON. Egy távoli galaxis központjából kilökött, szupernagy tömegű fekete lyukat talált az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), a jelenséget gravitációs hullámok ereje okozhatta. A 3C186 nevet viselő galaxis a Földtől nyolcmilliárd fényévnyi távolságra van. Világszerte 600 millió gyereket fog érinteni a vízhiány 2040-re videó A globális felmelegedés miatt a friss víz iránti kereslet 2030-ra 50 százalékkal is nőhet. A terhesség alatt D-vitamin fogyasztásával megelőzhető az autizmus videó A D-vitamint a szervezet a napsütésből tudja felvenni, de néhány élelmiszerben és táplálékkiegészítőben is megtalálható.
Vélemény Karaffa Attila: Nyugodj békében, Ilonka néni! Karaffa Attila: Nyugodj békében, Ilonka néni! videó Nekrológ vagy emlékezés? Magam sem tudom, hogy fogalmazzam meg, mit szeretnék. Egy biztos, Schniererné Wurster Ilonáról írom soraimat, mindenki Ilonka néniéről. Mert örülök, hogy ismerhettem, hogy beszélgethettünk, hogy tanácsait, meglátásait elmondhatta és meríthettem belőle. Nekrológ vagy emlékezés? Magam sem tudom, hogy fogalmazzam meg, mit szeretnék. Fenes Iván: Célunk: politikai súlyunk megőrzése Nagyszombat megyében videó Először is azt kellett nyilvánvalóvá tennünk, hogy az MKP jelöltjei a párt önálló jelöltjeiként induljanak a 2017-es választásokon Agárdy Gábor: A víz világnapján videó Nem véletlen, hogy a modern és fejlett civilizációk épp ott tudtak kialakulni, ahol volt elég víz.
Hitélet Szent László-év - Gyalogos zarándoklatot szerveznek Nagyváradra Szent László-év - Gyalogos zarándoklatot szerveznek Nagyváradra videó NAGYVÁRAD. Négynapos gyalogos zarándoklatot szerveznek Gyomaendrődről Nagyváradra Szent László király tiszteletére májusban - hangzott el a programot beharangozó sajtótájékoztatón Budapesten. A programra a magyar zarándokok mellett szlovák, lengyel horvát csoportokat is várnak. A programra a magyar zarándokok mellett szlovák, lengyel horvát csoportokat is várnak. Reformáció emlékéve: nemzetközi tudományos konferencia Komáromban videó Nagyon sok kihívásnak kell eleget tenni, fel kell vállani az új lehetőségeket - hangzott el az Új reformáció c. konferencián. Befejezték a Szent Sír restaurálását Jeruzsálemben videó Szerdán ünnepélyesen átadják a felújított szentélyt, és már összejött a pénz a munkálatok folytatásához is.
Fő támogatónk