2017. június 27., kedd - László
Cikkek közt...  Videók közt...  
Az első bankjegykiadó automatát 50 éve helyezték üzembevideó 2017. június 27., kedd 11:09 Ötven éve, 1967. június 27-én helyezték üzembe Londonban az első bankjegykiadó automatát, a banki szolgáltatásokat forradalmasító ATM elődjét.
Máig rejtély kik, és miért bombázták Kassát? videó 2017. június 26. | KASSA. A mai napig nem lehet egyértelműen bizonyítani, hogy milyen felségterületről érkezett az a három repülőgép, amelyek 1941. június 26-án, összesen 29 bombát dobtak le Kassára. A 76 évvel ezelőtti bombatámadás a legnagyobb megoldatlan történelmi rejtélyek közé tartozik.
Kövér: egymásra utalt, baráti nemzet a magyar és a lengyel videó 2017. június 26. | BUDAPEST. A magyar és a lengyel egymás iránt hű, baráti és egymásra utalt nemzet - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke hétfőn Budapesten, amikor a XI. kerületi Goldmann György téren felavatták a második világháború idején Magyarországon lengyel menekülteket segítő és zsidó embereket mentő Henryk Slawik és idősebb Antall József - Antall József volt miniszterelnök édesapja - emlékművét.
Karinthy Frigyes 130 éve született videó 2017. június 25. | Százharminc éve, 1887. június 25-én született a múlt századi magyar irodalom egyik legeredetibb alakja, Karinthy Frigyes író, költő, humorista.
Kövér László: gazdasági együttműködéssel Közép-Európa felemelkedéséért videó 2017. június 24. | SELMECBÁNYA. Gazdasági rivalizálás helyett gazdasági együttműködéssel közösen megteremthető Közép-Európa "szerencsecsillaga" felemelkedésének politikai feltétele is - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton Selmecbányán, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) 125. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen mondott beszédében.
Magyar emlékek nyomában: Hunyadi János – akinél nagyobb embert nem ismert a világ videó 2017. június 24. | A 15. századi „Törökverő” emlékét többfelé megörökítették külföldön, Várna, Belgrád, Kruja csak néhány helyszín. Hunyadi nagyságát még ellenfelei is elismerték. II. Mehmed szultán halálhíre hallatán azt mondta: „Ellenfelek voltunk, de mégis sajnálom a halálát, mert nála nagyobb embert nem ismert a világ.”
Újabb páratlan régészeti kincsre bukkantak Komáromban videó 2017. június 23. | KOMÁROM. Egy oszlopsorral szegélyezett, már kültéri, de még fedett folyosót találtak a régészek Komáromban az egy hónapja folytatódó római fürdőfeltárás munkálatai során. Az ásatáson felfedezték a szakemberek az egykori római katonaváros északi szegmensében található épület déli határvonalát is.
Rengeteg időt töltött gyakorlással Fred Astaire videó 2017. június 22. | Harminc éve, 1987. június 22-én halt meg minden idők legnagyobb táncos színésze, Fred Astaire. A nézők számára úgy tűnt, elegáns mozgása nem igényel tőle erőfeszítést, holott mindennap órákat töltött gyakorlással.
Bronzkori arany lábvértet találtak Szeged közelében videó 2017. június 21. | SZEGED. Bronzkori arany lábvértet talált gombászás közben Szeged közelében egy férfi, a régészeti és muzeológiai szempontból is egyedülálló műkincset néhány órára a nagyközönség is láthatja a múzeumok éjszakáján, június 24-én a Móra-múzeum dísztermében.
Náci relikviák példátlan gyűjteményére bukkantak Argentínában videó 2017. június 21. | BUENOS AIRES. Feltehetőleg eredeti náci, legalább részben Hitler személyéhez köthető emléktárgyakra bukkantak a hatóságok egy Buenos Aireshez közeli ház titkos helyiségében: a Hitlert ábrázoló domborművet, horogkereszttel ellátott elegáns dobozokban őrzött nagyítókat és a fejméret mérésére szolgáló hátborzongató orvosi eszközt is magába foglaló gyűjtemény a legnagyobb ilyen típusú kollekció, amelyet a dél-amerikai országban valaha találtak.
Magyar emlékek nyomában - A Kolozsvári fivérek alkotása Prágában videó 2017. június 20. | A középkori magyar képzőművészet legjobb állapotban az utókorra maradt, s talán legszebb térplasztikája a prágai várban látható Szent György-szobor. A Kolozsvári testvérek, Márton és György 1373-ban készült alkotását a Hradzsin több pontján állították már fel, jelenlegi helyén, a Szent Vitus székesegyház szomszédságában lévő díszudvaron 1929-ben kapta meg azt a sima, modern talapzatot, amelyen ma is látható.
Huszonhat éve hagyta el Magyarországot az utolsó szovjet katona videó 2017. június 19. | BUDAPEST. 1991. június 19-én hagyta el – Silov altábornagy személyében – az utolsó szovjet katona Magyarország területét, ezzel az ország visszaszerezte teljes szuverenitását. A szovjet hadsereg kivonásával 1944. március 19-e után először fordult elő, hogy nem állomásozott idegen fegyveres erő a magyar határokon belül - olvasható a Rubicon összeállításában.
Minden ötödik katona meghalt a Napóleon végső vereségét jelentő waterlooi csatában videó 2017. június 18. | Kétszázkét éve, 1815. június 18-án szenvedett döntő vereséget a belgiumi Waterloo mellett Bonaparte Napóleon francia császár az angol, holland és porosz hadseregekkel vívott ütközetben. Napóleon életét száműzetésben fejezte be, a francia trónra pedig visszatértek a "semmit sem felejtő és semmit sem tanuló" Bourbonok.
Avicenna volt az iszlám fénykorának legnagyobb tudósa videó 2017. június 18. | Kilencszáznyolcvan éve, 1037. június 18-án halt meg Avicenna, az iszlám aranykorának legnagyobb tudósa.
A kommunista hatóságok zaklatása ellenére sem hagyta el szülőhelyét Sütő András videó 2017. június 17. | Kilencven éve, 1927. június 17-én született Sütő András Kossuth- és Herder-díjas író, a romániai magyar kulturális és politikai élet kiemelkedő alakja. Műveiben és életében ugyanazt az igazságot hirdette: az Erdélyben élő nemzetiségek csak békében, egymást kölcsönösen gazdagítva és segítve érhehetnek el eredményeket.
Kövér: romboló rendszerrel szálltak szembe a magyarok videó 2017. június 16. | BUDAPEST. Az 1956-os forradalom hősei egy olyan rendszerrel szálltak szembe, amelynek nem önszántából lett része az ország, s amely "a nemzeti önazonosság megtaposásán, az állami önrendelkezés felszámolásán és az önbecsülést romboló társadalmi és gazdasági megalázáson és méltánytalanságon alapult" - hangsúlyozta az Országgyűlés elnöke az 1956-os emlékévet lezáró pénteki budapesti konferencián.
Ma van az ötvenhatos vértanúk emléknapja videó 2017. június 16. | Június 16-án van Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének emléknapja. Az 56-os vértanúk emléknapján az 1956-os miniszterelnök Nagy Imréről és mártírtársairól, a forradalmat követő megtorlás áldozatairól emlékezik meg a magyarság.
Grosics Gyulára emlékeztek videó 2017. június 15. | BUDAPEST. Három esztendeje, 2014. június 13-án, nyolcvannyolc évesen távozott közülünk Grosics Gyula, az Aranycsapat legendás kapusa.
Kiderült, ki volt Leonardo da Vinci édesanyja videó 2017. június 14. | Leonardo da Vinci édesanyjának kiléte évtizedeken át kérdéses volt, ám egy neves kutató nemrég kiderítette, ki volt a reneszánsz zseni egyik legközelebbi hozzátartozója. Martin Kemp Leonardo-szakértő eddig figyelmen kívül hagyott itáliai dokumentumok vizsgálatát követően arra a megállapításra jutott, hogy a művésznek egy 15 éves árva lány, Caterina di Meo Lippi adott életet 1452. április 15-én.
A kiegyezésről rendeztek konferenciát Párizsban videó 2017. június 14. | PÁRIZS. Közösen rendezett konferenciát az 1867-es osztrák-magyar kiegyezésről Párizsban a magyar és az osztrák kulturális intézet - tájékoztatott Havasi János, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója.
Étvágyáról is híres volt a „falánk” Viktória királynő videó 2017. június 13. | LONDON. Viktória királynő híres volt étvágyáról, és étrendjét elnézve nem meglepő, hogy míg esküvője alatt még mintegy 45 kilót nyomott, addig halála előtt már legalább 127 centis derékbőséggel rendelkezett. Borjú- és ürüételek, sütemények és curry – ilyen volt Viktória királynő étrendje.
Magyar emlékek nyomában - I. (Nagy) Lajos a varsói királyi várban videó 2017. június 11. | VARSÓ. A 14. század meghatározó jelentőségű uralkodója, I. (Nagy) Lajos (1326–1382) az Anjou-házi Károly Róbert magyar király és harmadik (vagy negyedik) felesége, Lokietek Erzsébet lengyel hercegnő házasságából született, Magyarország (1342–1382) és Lengyelország (1370–1382) királya volt.
A lidicei mészárlás 75 éve történt videó 2017. június 10. | Hetvenöt éve, 1942. június 10-én rombolták földig a megszálló német csapatok a csehországi Lidice városkát, a felnőtt férfiakat kivégezték, a nőket és a gyermekeket koncentrációs táborba hurcolták. A vérengzés megtorlás volt a Csehország német helytartója, Reinhard Heydrich ellen néhány nappal korábban elkövetett merénylet miatt.
Széchenyi a lóversenyek ügyének elhivatott pártfogója volt videó 2017. június 09. | BUDAPEST. Eklektikus látványt nyújtott az első pesti lóverseny mezőnye éppen 190 éve, 1827 júniusában: a krónikák szerint mintegy 15 ezer néző előtt sorakozott fel a 27 induló, köztük az arisztokraták jól ápolt és pazarul felszerszámozott lovain ülő angol zsokék – illetve a vidékről érkezett csikósok, a lovat szőrén megülő parasztlegények.
150 éve koronázták magyar királlyá Ferenc Józsefet videó 2017. június 08. | BUDAPEST. Százötven éve, 1867. június 8-án koronázták magyar királlyá Ferenc József osztrák császárt és királynévá feleségét, Erzsébet császárnét a budavári Nagyboldogasszony- (Mátyás-) templomban. Az évforduló alkalmából nyílt kiállítás 2018 végéig tekinthető meg a Mátyás-templomban.
Románia soha nem fog bocsánatot kérni Trianonért videó 2017. június 07. | BUKAREST. Ha Klaus Iohannis a román nép nevében bocsánatot kérne Magyarországtól a trianoni békeszerződésért, egy napig sem maradhatna román államfő - vélekedett Marius Diaconescu román történész az Adevarul.ro portálon közölt véleménycikkében.
Feltárulhatnak a maja Atlantisz titkai videó 2017. június 06. | A maja kultúra a mai Mexikó déli részén, Guatemalában, Belize-ben, Honduras és Salvador területén virágzott, csúcspontját 500-700 között érte el. A maják erős birodalmat hoztak létre, nevükhöz fűződik egy mintegy 1500 jelből álló írás létrehozása.
Ötven éve tört ki a hatnapos arab-izraeli háború videó 2017. június 05. | JERUZSÁLEM. Ötven éve, 1967. június 5-én tört ki a harmadik, úgynevezett hatnapos arab-izraeli háború, amelynek során Izrael Egyiptomtól megszerezte a gázai övezetet és a Sínai-félszigetet, Szíriától a Golán-fennsíkot, Jordániától pedig Ciszjordániát és a teljes Jeruzsálemet.
Hetvenöt éve zajlott le a Midway-szigeteki csata videó 2017. június 04. | Hetvenöt éve, 1942. június 4-én zajlott le a második világháború csendes-óceáni színterén fordulatot hozó, amerikai győzelemmel végződött Midway-szigeteki csata.
Ma van a nemzeti összetartozás napja videó 2017. június 04. | BUDAPEST. Az Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét. Az erről szóló, 2010. évi XLV. törvény kimondta: "a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme".
Navracsics: Szent Imre nélkül Európa nem létezne videó 2017. június 03. | VESZPRÉM. Szent Imre nélkül nem lehetnénk magyarok, és Európa sem létezne - jelentette ki az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa szombaton Veszprémben.
Első  Előző  1 / 120   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 26°C / 31°C
Holnap: 23°C / 33°C
Ógyalla
Ma: 26°C / 30°C
Holnap: 23°C / 33°C
Losonc
Ma: 21°C / 30°C
Holnap: 16°C / 25°C
Kassa
Ma: 21°C / 29°C
Holnap: 16°C / 27°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
971 éveMegszületett I. (Szent) László magyar király, aki 1077-től 1095-ig uralkodott.
825 éveVáradon Szentté avatták I. (Szent) László, magyar királyt.
555 éveMegszületett XII. Lajos francia király.
173 éveBörtönében lelőtték a 38 éves Joseph Smith amerikai vallásalapítót, a mormon egyház létrehozóját.
132 éveMegszületett Harmat Artúr katolikus egyházi zeneszerző, a Zeneakadémia tanára, karnagy.
Belföld A lakosság nagy része támogatja Kotleba pártjának feloszlatását A lakosság nagy része támogatja Kotleba pártjának feloszlatását videó POZSONY. Szlovákia lakosságának 68,5 százaléka úgy véli, hogy fel kellene oszlatni a Marian Kotleba vezette Mi Szlovákiánkért Néppártot – derül ki a Polis Slovakia közvélemény-kutató ügynökség felmérésből. A Polis Slovakia felmérésének eredményei alapján a Szlovákia lakosságának 68,5 százaléka véli úgy, fel kellene oszlatni az ĽSNS-t. OĽaNO: Fico csak színleli a korrupció elleni harcot videó Az ellenzéki párt szerint az újonnan megalakult korrupció-megelőzési osztály vezetője „postássá alacsonyodott”. Jövőre 63 nappal később lehet nyugdíjba menni videó Tárcaközi egyeztetésre bocsátották az intézkedésjavaslatot, amely szerint jövőre 62 év és 139 nap lesz a nyugdíjkorhatár.
Külföld Brüsszel 2,4 milliárd euróra büntette a Google-t Brüsszel 2,4 milliárd euróra büntette a Google-t videó BRÜSSZEL. Rekordösszegű, mintegy 2,4 milliárd eurós bírságot szabott ki az Európai Bizottság kedden a Google amerikai internetes óriásvállalatra az uniós trösztellenes szabályok megsértése miatt. Az Európai Bizottság az uniós trösztellenes szabályok megsértése miatt szabott ki rekordbüntetést az amerikai óriásvállalatra. A Fehér Ház szerint a szíriai elnök újabb vegyifegyver-támadásra készül Frissítvevideó Ha ezt megteszi, azért mind Bassár el-Aszad elnök, mind a szíriai hadsereg "nagy árat fizet majd" - közölte a Fehér Ház. Merkel és Seehofer nem ellenzi többé a melegházasság bevezetését videó Kommentárok szerint Angela Merkel "taktikai irányváltást" hajtott végre, hogy kifogja a szelet a vetélytársak vitorlájából.
Itthon Nemzetközi stressz szabadegyetem kezdődött a Selye János Egyetemen Nemzetközi stressz szabadegyetem kezdődött a Selye János Egyetemen videó KOMÁROM. Jelentős nemzetközi rendezvény, a Stressz Nyári Szabadegyetem házigazdája a komáromi Selye János Egyetem 2017. június 27-30. között. Juhász György rektor közölte, az egyetem kiemelten fontosnak tartja névadója emlékének ápolását, munkásságának népszerűsítését. Ritkán veszünk fel hitelt nyaralásra videó A hitelfelvétel leggyakoribb oka a lakásvétel vagy házépítés (44 %), a lakás berendezése (25 %) és az autóvásárlás (24 %). Kiterjedt avar kori temetkezési helyet tártak fel Pozsonynál videó A jövendő D4-es autópálya pozsonypüspöki szakaszán az egyik legkiterjedtebb hazai régészeti lelőhelyre bukkantak a szakemberek.
Magyar világ Nógrádi: Magyarország is profitálhat az európai hadiköltésből Nógrádi: Magyarország is profitálhat az európai hadiköltésből videó BUDAPEST. Rengeteg még a kérdőjel a közelmúltban beharangozott Európai Védelmi Alap körül – hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint a visegrádi négyeknek le kell küzdeniük a hadiiparuk lemaradását. A visegrádi négyeknek le kell küzdeniük a hadiiparuk lemaradását - hangsúloyzta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. Orbán: két súlyos kérdés feszegeti Európa egységét videó Az első az illegális bevándorlás problémája, a másik, milyen jövő felé tartunk: Brüsszel Európája vagy a nemzetek Európája felé. Bakondi: július-augusztusban a migráció növekedésére lehet számítani videó Nyáron jelentős tömegek indulnak el Európa felé - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán.
Kultúra Átadták a Petőfi Zenei Díjakat Átadták a Petőfi Zenei Díjakat videó SOPRON. A Halott Pénz három kategóriában is elnyerte a második alkalommal átadott Petőfi Zenei Díjat hétfőn este Sopronban. A 25. Telekom VOLT Fesztivál mínusz egyedik napján tartott gálán mások mellett a Quimbyt és a Wellhellót is díjazták. A Halott Pénz három kategóriában is elnyerte a második alkalommal átadott Petőfi Zenei Díjat hétfőn este Sopronban. Szellemfalu és rózsa tövis nélkül– Nyári érdekességek az Alpok-Duna-Adria adásában videó A kutyafogat és a természetvédelem áll a fókuszban, s a nézők egy hajdani falu falai közé is bepillanthatnak. Évadzáró a Jókai Színházban: Tóth Károly kapta a Ferenczy Anna-díjat videó Sorrendben 64. évadzáró ülését tartotta a sajtó képviselőinek jelenlétében június 26-án a Komáromi Jókai Színház társulata.
Színes Sztálint tartják a világtörténelem legkiemelkedőbb személyiségének az oroszok Sztálint tartják a világtörténelem legkiemelkedőbb személyiségének az oroszok videó MOSZKVA. Joszif Sztálint nevezték meg a világtörténelem legjelentősebb személyiségeként az oroszok, akit megítélésük szerint holtversenyben Alekszandr Puskin és Vlagyimir Putyin követ a fontossági sorrendben - derült ki Jurij Levada Független Elemzőközpont felméréséből. Sztálint holtversenyben Alekszandr Puskin és Vlagyimir Putyin követi a fontossági sorrendben. Hőség - Megindult a roham a ventilátorokért videó A nyári hőségben a vásárlók elsősorban az azonnali megoldást keresik. Apasági vizsgálat miatt exhumálják Salvador Dalít videó Az 1989-ben elhunyt világhírű szürrealista művészről egy Katalóniában élő 61 éves nő állítja, hogy az apja.
Mozaik Két folyadék alkothatja a vizet Két folyadék alkothatja a vizet videó INNSBRUCK. Lehetséges, hogy két különböző folyadék alkotja a vizet: innsbrucki, svéd és német kutatók erre következtettek abból, hogy a víz természete mínusz 140 Celsius-fok körüli hőmérsékleten hirtelen megváltozik. Kutatók erre következtettek abból, hogy a víz természete mínusz 140 Celsius-fok körüli hőmérsékleten hirtelen megváltozik. Mini Pompejire bukkantak Róma harmadik metróvonalának ásatási munkálatainál videó egy római korból származó, tűzeset miatt részben elpusztult arisztokrata ház maradványai kerültek elő. Hosszú távon súlyos betegségeket okozhat az alvászavar videó Aalvászavar leggyakoribb fajtája, az álmatlanság az emberiség egyharmadát érinti életében legalább egyszer hosszabb távon.
Vélemény Aich Péter: Revizionizmus Aich Péter: Revizionizmus videó Az idegen szavak szótárából megtudjuk, hogy a revízió ellenőrzést, felülvizsgálatot jelent, de módosítást is, átértékelést. Csúnya dolog az, mert arról szól, hogy amit valami nagyokosok egyszer kimondtak és kiválónak minősítettek, nem is olyan jó. A nagyokosoknak ugyanis az eredeti értelmezéshez kötődik az érdekük, ezért számukra igazságuk megváltoztatása, bármennyire ésszerű volna, nem ésszerű, hiszen nem az ő érdeküket szolgálja. Egyelőre ott tartunk, hogy az illegálisan beözönlött migránsoknak több jogot tulajdonítanak, mint az őslakos kisebbségeknek. Kiss Beáta: Tények és kérdések videó A finanszírozási törvény legutóbbi módosítása továbbra sem tölthet el bennünket felhőtlen örömmel. Őry Péter: Államnyelven mutogatni videó Az eddigi általános jelnyelv helyett ezentúl mindenhol a szlovák jelnyelv lesz használatban. És ezt a Most-Híd is megszavazta.
Hitélet Szentmisével tisztelegtek a bacsfai vérkönnyező Szűzanya festmény előtt Szentmisével tisztelegtek a bacsfai vérkönnyező Szűzanya festmény előtt videó BACSFA. Minden év júniusában zarándokok százai látogatják meg Csallóköz legismertebb zarándokhelyét, a bacsfai szentantali kolostorhoz tartozó templomot, ahol egy vérkönnyező Mária-festmény található. Minden év júniusában zarándokok százai látogatják meg Csallóköz legismertebb zarándokhelyét. Erdő Péter: Szent László ma is érvényes példa számunkra videó Szent László sokat tett azért, hogy az ország állandó hazája és "szeretett otthona" legyen a magyar népnek - mondta az érsek. Elindult Lengyelországba a Fekete Madonna zarándokvonat videó A zarándokvonat hatodik alkalommal indul Czestochowába. A zarándokok két teljes napot töltenek majd Czestochowában.
Fő támogatónk