2017. január 23., hétfő - Zelma, Rajmund
Cikkek közt...  Videók közt...  
A "hideg napokra" emlékeztek Újvidékenvideó 2017. január 23., hétfő 17:58 ÚJVIDÉK. Az egyén, de a társadalom ereje is a megbocsátásban rejlik, mindemellett nem szabad elfelejteni a történteket, hogy azok ne ismétlődhessenek meg - hangsúlyozta Tomislav Nikolic szerb elnök az 1942-es razzia, az úgynevezett "hideg napok" 75. évfordulója alkalmából tartott újvidéki megemlékezésen hétfőn.
Cserben hagyták a császári hadak Kemény János erdélyi fejedelmet videó 2017. január 23. | 355 éve, 1662. január 23-án esett el a nagyszöllősi csatában a török és erdélyi ellenfelei ellen harcoló Kemény János erdélyi fejedelem, író. Átélte Erdély fénykorát, és részese volt a hanyatlás kezdetének. Önéletírása, amelyben a magyar irodalomban elsőként alkalmazta szervesen és rendszeresen az anekdotát, a magyar barokk próza jelentős alkotása, egyben értékes forrásmű.
Selyem nyomaira bukkantak egy 8500 éves kínai sírban videó 2017. január 22. | Selyemhernyók előállította selyem legidősebb bizonyítékára leltek kutatók 8500 éves sírokban Kínában. A leletek feltárják, hogy az emberek több ezer évvel a véltnél korábban már használhatták a pazar alapanyagot.
6000 éves temetőt fedeztek fel Kínában videó 2017. január 21. | PEKING. Egy hatezer éves és feltehetőleg kétezernél is több holttestet rejtő temetőt fedeztek fel a régészek az északnyugat-kínai Sanhszi tartományban. Az ásatási munkálatokat vezető Vang Vejlin elmondása szerint ez az eddig felfedezett legnagyobb temető a Jangsao-kultúra idejéből.
Világháborús emlékműveket avattak Esztergomban videó 2017. január 21. | ESZTERGOM. Felavatták Esztergomban, az egykori Szent Anna temetőben pénteken a Béke Angyala emlékművet, amely a város közelében lévő, első világháborús hadifogolytábor 3500 áldozatára emlékeztet, valamint a szovjet Vörös Hadsereg környékbeli harcokban elesett katonáinak emlékművét.
7 híres elnöki beiktatási beszéd Washingtontól Reaganig videó 2017. január 20. | WASHINGTON. Kennedy beszéde olyan jól sikerült, hogy még ma is idéznek belőle, Washington második beiktatási szónoklata viszont olyan röpke volt, hogy sokan lemaradhattak róla, míg Reagané több szempontból is frappánsnak értékelhető. De vajon ki az, aki a halálát köszönhette élete szónoklatának? Vajon melyik amerikai elnök nyelvbotlásán nevettek a legtöbbet? És a legfontosabb: miért lasszózta meg Eisenhowert a beiktatásán egy lóháton érkező cowboy?
Kőszáli kecske szalonnája lehetett Ötzi utolsó tápláléka videó 2017. január 19. | BÉCS. Alpesi kőszáli kecske szalonnája volt Ötzi, a világhírű gleccsermúmia utolsó tápláléka, mielőtt az Ötz-völgyi-Alpok jegén megfagyott volna - közölte Albert Zink múmiaszakértő egy bécsi kongresszuson.
Gorbacsov tanúként idézést kapott Litvániába videó 2017. január 19. | VILNIUS. Tanúként idézést kapott Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök a vilniusi kerületi bíróság meghallgatására az 1991. januári események miatt - jelentette be Ainora Kornelija Maceviciene, a tárgyalást vezető bírói tanács elnöke csütörtökön.
A hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeznek videó 2017. január 19. | HEJCE. A tizenegy évvel ezelőtti hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeznek ma a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen.
Hitler túlélte a második világháborút, állítja a History Channel videó 2017. január 18. | LONDON. A History Channel nevű dokumentumfilm-csatorna azt állítja, hogy bizonyítékai vannak rá, hogy Adolf Hitler Dél-Amerikába szökött, ahol jólétben élte tovább az életét.
Gillemot Ferenc, egy elfeledett magyar sportlegenda videó 2017. január 17. | A testmozgásra a XIX. század végén még úri passzióként tekintettek, úgy, ahogy a Műegyetem dékánja Ilosvay Lajos professzor fogalmazott: „Az ivás, a kártya, a tánc és a sport nem vezethet jóra!” Ebben a társadalmi környezetben kellett megteremteni a szervezett sport alapjait azoknak az úttörő, fanatikus férfiaknak, akik közé Gillemot Ferenc is tartozott, aki a magyar futballválogatott első szövetségi kapitánya lett.
Ókori műtőt fedeztek fel Cipruson videó 2017. január 16. | PÁFOSZ. Bronzból és vasból készült orvosi eszközöket fedeztek fel a ciprusi Páfosz csaknem kétezer éves romjai között a krakkói Jagelló Egyetem régészeti intézetének kutatói.
Mikszáth Kálmán 170 éve született videó 2017. január 16. | Százhetven éve, 1847. január 16-án született Mikszáth Kálmán író, újságíró, szerkesztő, "a nagy palóc".
Anna Frank medáljának hasonmására bukkantak Sobiborban videó 2017. január 16. | JERUZSÁLEM. Régészek Anna Frank medáljának hasonmására bukkantak Sobiborban, a második világháború egyik legkegyetlenebb haláltáborában folytatott ásatásokon - jelentette vasárnap a Háárec című újság honlapja.
Az egyházat, az arisztokráciát és a sznob polgárságot sem kímélte Moliere videó 2017. január 15. | Háromszázkilencvenöt éve, 1622. január 15-én született Párizsban Jean-Baptiste Poquelin, azaz Moliere francia drámaíró, színész és rendező, aki a természetes ész nevében figurázta ki az emberi gyarlóság, a kicsinyesség és a jellemgyengeség megnyilvánulásait.
275 éve hunyt el Edmond Halley videó 2017. január 14. | 1742. január 14-én halt meg Edmond Halley angol csillagász, fizikus, az egyik leghíresebb üstökös felfedezője. Hosszú élete során volt hajóskapitány, egyetemi professzor, királyi csillagász, a Királyi Társaság titkára és a pénzverde vezetője, ő tervezte az első búvárharangot, összeállította az első meteorológiai térképet és az első halálozási statisztikát.
Kállay Miklós egykori miniszterelnök 50 éve halt meg videó 2017. január 14. | Ötven éve, 1967. január 14-én halt meg az amerikai emigrációban élő Kállay Miklós egykori miniszterelnök, aki a második világháború idején, 1942 és 1944 között állt a kormány élén. Kállay az addigi egyoldalú német orientáció mellett megpróbált nyitni az angolszászok felé, a köznyelvben Kállay-kettősnek nevezett "hintapolitika" kudarcát Magyarország német megszállása tetőzte be.
József nádor volt a "legmagyarabb Habsburg" videó 2017. január 13. | BUDAPEST. Százhetven éve, 1847. január 13-án halt meg József nádor, "a legmagyarabb Habsburg", akit a bécsi udvarban csak "kis-Rákócziként" emlegettek.
Csökkent a németek háború utáni kitelepítését támogatók aránya Csehországban videó 2017. január 12. | PRÁGA. Csehországban csökkent azok aránya, akik igazságosnak tartják a németek 2. világháború utáni kitelepítését az országból - derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét csütörtökön hozták nyilvánosságra Prágában.
Ezen a napon kezdődött a doni katasztrófa videó 2017. január 12. | BUDAPEST. 1943. január 12-én kezdődött a második világháborúban a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban, melynek következtében a 207 ezer fős 2. magyar hadsereg mintegy százezer katonája vesztette életét.
Három szoknya az élet - Egy igaz történet könyvbe foglalva videó 2017. január 11. | Sohasem szabad feledni. A második világháborút követően a kollektív bűnösség elve alapján a Szovjetunióba kényszermunkára, vagyis a malenkij robotra hurcoltak történetét az utókornak meg kell ismernie, főleg a fiatalok számára fontos, hogy tisztában legyenek ezzel.
A nácik által zsákmányolt festményt ad vissza a Dr. Oetker videó 2017. január 11. | BIELEFELD. Visszaad egy nácik által zsákmányolt festményt a Dr. Oetker vállalat az alkotás eredeti zsidó tulajdonosa örökösének.
Már a középkorban is használtak eldobható poharat videó 2017. január 11. | WITTENBERG. Több ezer ivópohár törmelékére bukkantak német régészek a kelet-németországi wittenbergi kastély udvarán folyó ásatásokon, a poharakat mulatozó gazdagok dobhatták el ötszáz évvel ezelőtt.
Madarász Viktor festőművész 100 éve halt meg videó 2017. január 10. | Száz éve, 1917. január 10-én halt meg Madarász Viktor, a magyar romantikus történelmi festészet nagy alakja.
53 vagonból álló szerelvény vitte málenkij robotra a gyulai németeket videó 2017. január 09. | GYULA. A málenkij robot (szovjet kényszermunka-táborok) áldozatainak emlékét őrizni és ápolni kell, a megemlékezés egyúttal figyelmeztetés, hogy békében csak a keresztény értékek megőrzésével lehet élni - mondta Soltész Miklós a hétvégén Gyulán, a németajkúak málenkij robotra hurcolásának 72. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen.
Egy szarmata és egy avar kori települést tárnak fel Kecskemétnél videó 2017. január 08. | KECSKEMÉT. Az M5-ös autópálya nyugati oldalán egy szarmata, a keleti oldalán pedig egy avar kori település maradványait találták meg a régészek Kecskemét határában. A feltárások azt mutatják, hogy jóval jelentősebb élet volt a szűkebb térségben az avar korban, mint azt a szakemberek korábban feltételezték - mondta Wilhelm Gábor ásatásvezető régész.
Mégsem jéghegy okozta a Titanic vesztét? videó 2017. január 07. | Új elmélettel állt elő egy Titanic-szakértő újságíró a hatalmas óceánjáró elsüllyedésével kapcsolatban. Senan Molony nemrég nyilvánosságra hozott bizonyítékokra támaszkodva azt állítja, hatalmas tűz söpört végig a Titanic bizonyos részein, mielőtt útjára bocsátották volna. Egyes szakértők szerint a tűz legalább annyira hozzájárulhatott a hatalmas óceánjáró elsüllyedéséhez, mint a végzetes jégtorlasz.
Franco tábornok százezer katonát küldött volna Budapestre 56-ban videó 2017. január 06. | BUDAPEST. Az eddig széles körben ismertekkel ellentétben nem maradt magára a magyar forradalom 1956-ban. Franco tábornok 100 ezer önkéntes katonát küldött volna Budapestre, de az Amerikai Egyesült Államok megállította őket.
Lélegzetelállító videón Pompeji pusztulása videó 2017. január 05. | A 11 ezer fős, virágzó, gazdag, gondtalan és élettel teli nagyvárost a Vezúv Kr. u. 79-es kitörése egy nap alatt elpusztította. A Melbourne-i Múzeum animációs videóján az első földrengésektől kezdve részben magunk is átélhetjük, mi történhetett az ezt követő 48 órában Pompejiben.
75 éve kezdődtek a "hideg napok" Délvidéken videó 2017. január 04. | ÚJVIDÉK. Hetvenöt éve, 1942. január 4-én kezdődött a magyar hadsereg délvidéki "tisztogatása", amely "hideg napok" néven vonult be a történelembe. A vérengzésbe torkollott razzia január 21-23-án Újvidéken járt a legtöbb áldozattal.
CT-be kerültek a világ legrégibb múmiái videó 2017. január 03. | SANTIAGO DE CHILE. Képalkotó berendezéssel vizsgáltak meg egy Santiago de Chile-i klinikán tizenöt múmiát, hogy rekonstruálják az arcukat. Az úgynevezett Chinchorro-múmiákat tartják a világ legrégibb múmiáinak.
Első  Előző  1 / 113   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: -8°C / -6°C
Holnap: -8°C / -5°C
Ógyalla
Ma: -8°C / -6°C
Holnap: -16°C / -4°C
Losonc
Ma: -10°C / -10°C
Holnap: -11°C / -4°C
Kassa
Ma: -10°C / -9°C
Holnap: -11°C / -6°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
130 éveNyíregyházán megszületett Kállay Miklós, aki 1942 és 1944 között Magyarország miniszterelnöke volt.
370 éveI. Károly angol királyt 400 000 fontért adták el a parlamentnek.
283 éveMegszületett Kempelen Farkas tudós, feltaláló, a sakkozógép megépítője.
250 éveMária Terézia "úrbérrendelettel" szabályozta a magyarországi jobbágyok helyzetét.
234 éveMegszületett Stendhal francia író. Legismertebb művei a Vörös és fekete, A pármai kolostor.
Belföld Volt titkosszolgálati vezető: már az ajtónkon kopogtatnak a radikális iszlamisták Volt titkosszolgálati vezető: már az ajtónkon kopogtatnak a radikális iszlamisták videó POZSONY. Szlovákia számára is veszélyt jelenthet az iszlamista szélsőségesek – a magányos farkasok – veszélyes koncentrációja Ausztriában – figyelmeztet Igor Cibula, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) elhárításának korábbi vezetője, a Volt Hírszerző Tisztek Szövetségének (ABSD) elnöke. Igor Cibula szerint Szlovákia számára is veszélyt jelenthet az iszlamista szélsőségesek veszélyes koncentrációja Ausztriában. Egyesek taxiként használják a mentőket videó A 155-ös segélyhívó számot tavaly 735 730 személy hívta Szlovákiában. Sokszor banális ügyek miatt is. Gajdoš: Danko megérdemli az előléptetést videó A parancsokról nem nyitunk vitát, teljesítjük őket – jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Peter Gajdoš védelmi miniszter.
Külföld Továbbra sincs időpont az első Merkel-Trump találkozóra Továbbra sincs időpont az első Merkel-Trump találkozóra videó BERLIN. Továbbra sincs kijelölt időpont Angela Merkel német kancellár és Donald Trump amerikai elnök első találkozójára, és a berlini vezetés nem értékeli az európai uniós tagországok közötti versengésként, hogy Theresa May brit kormányfőt már a héten fogadja az új amerikai elnök - mondta hétfőn Berlinben a német kormány szóvivője. Steffen Seibert szerint az EU-ban nincs semmiféle "versengés" a találkozásért az új amerikai elnökkel. Az amerikai kormány kivonul a csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodásból videó Az aláírás után Trump leszögezte: a TPP felmondása "nagyszerű hír az amerikai dolgozó emberek számára". A Wikileaks ki akarja szivárogtatni Trump adóbevallását videó Korábban az elnökjelöltek évtizedeken át rendszeresen nyilvánosságra hozták adóbevallásukat, de Trump erre nem hajlandó.
Itthon Autóbusz-megállóba csapódott több autó Tornalján Autóbusz-megállóba csapódott több autó Tornalján videó TORNALJA. Súlyos közlekedési baleset történt hétfőn Tornalján. Egy teherautó több személygépkocsinak ütközött, amelyek ezt követően egy buszmegállóba csapódtak. A jelenleg elérhető információk szerint egy személy életét vesztette, többen megsérültek. A balesetben a jelenleg elérhető információk szerint egy személy életét vesztette, többen megsérültek. Ártatlan bűnösök – A nagybalogi tragédia videó A málenkij robotra elhurcoltakra emlékeztek vasárnap Nagybalogon. Ismerjük meg egymást! – A magyar kultúra napja Füleken videó A rendezvénysorozat keretében a Nógrád Közművelődéséért Díjat is átadták, melyet Ardamica Ferenc író, műfordító vehetett át.
Magyar világ Madárinfluenza - Magyarország az Európai Bizottság válságtámogatását kéri Madárinfluenza - Magyarország az Európai Bizottság válságtámogatását kéri videó BUDAPEST. A madárinfluenza járvány gazdasági hatásainak enyhítésére Magyarország hivatalosan is kéri az Európai Bizottság válságtámogatását - közölte hétfőn a Földművelésügyi Minisztérium. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közben felszólította a világ országait, hogy szigorúan kísérjék figyelemmel a madárinfluenzás eseteket, és haladéktalanul jelentsék, ha ember is megfertőződik. A madárinfluenza miatt január közepéig mintegy 3 milliárd forint közvetlen kára keletkezett a gazdálkodóknak. Orbán: a többközpontú világrend lehetőségeket tartogat videó Orbán Viktor miniszterelnök a Lámfalussy-konferencia megnyitóján tartott beszédet. Több mint 400 határsértőt tartóztattak föl múlt héten Magyarországon videó Az elmúlt héten a szerb-magyar határ térségében összesen 417 embert tartóztattak föl és kísértek vissza.
Kultúra Rendhagyó szerelmesvers-összeállítást mutattak be a Jókai Színházban Rendhagyó szerelmesvers-összeállítást mutattak be a Jókai Színházban videó KOMÁROM. Zsúfolásig megtelt nézőtér előtt, nagy sikerrel mutatta be a SZER + ELEM + EZ? című rendhagyó verses összeállítást Bandor Éva, a Komáromi Jókai Színház Jászai Mari-díjas színművésze kollégájával, Olasz Istvánnal a magyar kultúra napja estéjén az intézmény Vasmacska Stúdiószínpadán. Zsúfolásig megtelt nézőtér előtt, nagy sikerrel mutatták be a SZER + ELEM + EZ? című rendhagyó verses összeállítást. Bejelentették az új Star Wars-film címét videó A Star Wars: The Last Jedi-t (Star Wars: Az utolsó jedi) december 15-én mutatják be. Nemes Jeles László kapta a londoni filmkritikusok rendezői díját videó A legtekintélyesebb angol filmkritikusok vasárnap este a londoni May Fair Hotelben osztották ki díjaikat.
Színes Korcsolyával szelték át a Balatont Korcsolyával szelték át a Balatont videó SIÓFOK. Keresztben átkorcsolyázta a Balatont egy vállalkozó szellemű lány a barátaival. A csoport Siófokról Alsóörsre csúszkált át a néhol már 28 centis jégen. A Balaton jege elég vastagra hízott, Siófoknál például már 28 centis volt a hétvégén. Forgatás közben lőttek agyon egy színészt Ausztráliában videó A 28 éves Johann Ofnert a Brooklyn Standard nevű brisbane-i bárban lőtték mellkason egy videoklip forgatása közben Férfi kézilabda-vb - A dánok búcsúztatásával negyeddöntős a magyar válogatott videó A magyar férfi kézilabda-válogatott végig vezetve 27-25-re legyőzte az olimpiai bajnok Dánia csapatát a nyolcaddöntőben.
Mozaik Emlékeznek a babák az életük első hónapjaiban hallott nyelvre Emlékeznek a babák az életük első hónapjaiban hallott nyelvre videó LONDON. Emlékeznek a babák az első hónapokban hallott nyelvre - állapította meg egy új kutatás. Aki nagyon korán költözik más országba, elfelejti ugyan az első nyelvet, amit hallott, mégis megmarad belőle valami. Az eddigi legpontosabban mérték meg az antiproton mágneses momentumát a CERN-ben videó Az eredmények azt mutatják, hogy a proton és az antiproton mágneses momentumai azonosak, eltekintve különböző töltésüktől. A túl sok ülés és a túl kevés testmozgás gyorsíthatja az öregedést videó Az ülő életmód gyorsítja a sejtek öregedését. A valódi életkor nem mindig egyezik a biológiaival.
Vélemény Samu István: A kultúra létkérdés! Samu István: A kultúra létkérdés! videó Nemzet kultúra nélkül nem létezik! A gazdaság, a politika nem teremt identitást, csak a kultúra. Nemzet kultúra nélkül nem létezik! A gazdaság, a politika nem teremt identitást, csak a kultúra. Agárdy Gábor: Múlt és jövő videó A múlt fontosságának a kiemelése a jövőbeni történések elhanyagolása mellett kihathat egy nép, nemzet mindennapi életére. Őry Péter: Likvidáló egyenlősdi II videó A francia, osztrák, német törvényeknek az a céljuk, hogy hogy megnehezítsék régiónk fuvarozóinak életét, cégeik érvényesülését.
Hitélet Erdő Péter: Jézus a szenvedő emberekhez jött Erdő Péter: Jézus a szenvedő emberekhez jött videó BUDAPEST. Jézus a szenvedő emberekhez jött, rajtuk akart segíteni - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az ökumenikus imahetet lezáró keresztény-zsidó imaórán vasárnap este Budapesten. A gyógyulni vágyó, a tanítást hallani akaró tömeg, amely Jézust kísérte, az egész emberiséget jelképezi - mondta a bíboros. Ferenc pápa a válságok okozta populizmustól óv videó "Természetes, hogy a válság félelmet és aggodalmat kelt" - mondta az egyházfő egy lapinterjúban. Köszönetet mondott a magyaroknak III. Teofilosz pátriárka videó A jeruzsálemi pátriárka szerint a szentföldi magyar segítség ragyogó példa a keresztény világnak.
Fő támogatónk