2018. február 18., vasárnap - Bernadett
Cikkek közt...  Videók közt...  
Raboskodása idején a foglárnét is elcsábította a jóképűségével is elhíresült Sobri Jóskavideó 2018. február 17., szombat 12:28 181 éve, 1837. február 17-én halt meg Sobri Jóska, a leghíresebb bakonyi betyár. Emlékét mesék, dalok, balladák, ponyvaregények sora őrzi, bekerült a német lexikonokba és újságokba, Franciaországban még zenés darab is született róla. Magyarországon tíz éve forgattak róla kalandfilmet Sobri címmel.
Hogyan boldogultak a valutákkal a középkori Európában? videó 2018. február 17. | Sokan emlékeznek azokra az időkre, amikor egy nyugat-európai utazáshoz féltucat különböző pénzt kellett kiszámolgatni, beszerezni, majd oda-vissza váltogatni. A helyzet a középkorban ennél is jóval bonyolultabb volt.
Új fényképek kerültek elő Szálasi kivégzéséről videó 2018. február 16. | WASHINGTON, BUDAPEST. A Washington Post egy munkatársa testvérétől kapta meg elhunyt édesapjuk egy régi ládájában talált fotókat, amelyekről hamarosan kiderült, hogy Magyarország hungarista diktátorának, Szálasi Ferencnek a kivégzését ábrázolják.
Náci relikviákat foglaltak le Argentínában videó 2018. február 15. | BUENOS AIRES. Náci szimbólumokkal díszített tárgyakat foglaltak le az argentin hatóságok egy gyűjtőtől.
Szent-Györgyi Albert vállalta volna Magyarország vezetését 1945-ben videó 2018. február 14. | BUDAPEST. Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas magyar tudós 1945 elején nem zárta ki a szovjeteknek, hogy Magyarország élére áll - mondta Kun Miklós Széchenyi-díjas történész kedden a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE).
Budapest ostromának hősi halottaira és civil áldozataira emlékeztek videó 2018. február 13. | BUDAPEST. Az 1945. évi budapesti harcokban hősi halált halt katonákra és a polgári áldozatokra emlékeztek kedden, az ostrom végének évfordulóján a budai Várban, a Kapisztrán téri Mária Magdolna-templomtoronynál.
Papírdobozokba csomagolva próbálták kicsempészni a borneói őslakosok koponyáit videó 2018. február 12. | A bali hatóságoknak sikerült megakadályoznia, hogy kulturális jelentőséggel bíró műtárgyakat, 24 gondosan kikészített emberi koponyát csempésszenek ki az országból.
Szilárd Leó 120 éve született videó 2018. február 11. | Százhúsz éve, 1898. február 11-én született Budapesten Szilárd Leó, a múlt század egyik kiemelkedő magyar tudósa, aki kulcsszerepet játszott az atombomba létrehozásához vezető Manhattan-terv elindításában. Az első atommáglya megépítője, aki a biofizika születésében is érdemeket szerzett, és sci-fi írónak is kiváló volt.
Magyar emlékek nyomában: Arany János – Karlovy Vary, Montgomery videó 2018. február 11. | Csehország legismertebb fürdőhelyén a múlt évszázadok során számos magyar keresett gyógyulást. Közülük talán a leghíresebb Arany János (1817–1882) volt, aki epebántalmait enyhítendő, 1869-től hét esztendőn át a nyár egy részét ott töltötte.
Különlegesen művészi, 1800 éves mozaikra bukkantak videó 2018. február 10. | Különösen magas művészi színvonalú, 1800 éves mozaikot találtak egy cezáreai ásatáson Izraelben - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.
A panamázás fogalma 125 éve született meg videó 2018. február 09. | Százhuszonöt éve, 1893. február 9-én ítélték el Párizsban Ferdinand de Lessepst és társait a Panama-csatorna megépítése körüli pénzügyi visszaélések miatt. A politikai botránnyá duzzadt per kapcsán született meg a korrupció és csalás szinonimája, a "panamázás" kifejezés.
Hetvenöt éve kezdődött a volhíniai mészárlás videó 2018. február 09. | Hetvenöt évvel ezelőtt, 1943. február 9-én a mai északnyugat-ukrajnai Parosla falu lengyel lakosai ellen az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) által elkövetett tömeggyilkossággal kezdődött a volhíniai mészárlás, mely 1945 februárjáig folytatódott, és több mint százezer lengyel áldozattal járt.
Görgey Artúrra emlékeztek Prágában videó 2018. február 08. | PRÁGA. Görgey Artúr honvédtábornokra, hadügyminiszterre és kémikusra emlékeztek kedden este Prágában születésének 200. évfordulója alkalmából.
Végsőkig kitartott hite mellett Morus Tamás, a politikusok védőszentje videó 2018. február 07. | Ötszáznegyven éve, 1478. február 7-én született Morus Tamás (Sir Thomas More) angol humanista filozófus, író, lordkancellár, akit 2000-ben Szent II. János Pál pápa a politikusok védőszentjének nyilvánított.
Megtalálhatták a Stonehenge építőinek táborát videó 2018. február 06. | LONDON. A Stonehenge építőinek táborát találhatta meg egy régészcsoport Larkhill közelében - számolt be róla a The Guardian.
Gustav Klimt osztrák festő 100 éve halt meg videó 2018. február 06. | Száz éve, 1918. február 6-án halt meg Gustav Klimt osztrák festőművész, a bécsi szecesszió legismertebb képviselője.
Annyi ideig állt a berlini fal, amennyi ideje ledöntötték videó 2018. február 05. | BERLIN. Hétfőn telt el pontosan annyi idő a berlini fal ledöntése óta, amennyi ideig állt a német fővárost és jelképesen egész Európát kettéosztó határépítmény.
Magyar emlékek nyomában: Haraszthy Ágoston – San Diego videó 2018. február 05. | A kaliforniai szőlőkultúra atyjának tekintik sokan a Magyarországról Amerikába kivándorolt Haraszthy Ágostont (1812–69). Az Újvidékhez közeli Futakon született, eleinte jogi pályára készült, majd 1830-ban felvették a királyi testőrségbe. Később szülőföldjén képviselővé választották, a pozsonyi országgyűlésben barátságot kötött Wesselényi Miklóssal és Kossuth Lajossal is.
Katolikus Ferdinánd 500 éves titkos levelezését fejtették meg spanyol hírszerzők videó 2018. február 05. | MADRID. Katolikus Ferdinánd spanyol uralkodó 500 éves titkos levelezését fejtette meg a spanyol nemzeti hírszerzési központ (CNI).
A Hófehérke és a hét törpe című rajzfilmet 80 éve mutatták be videó 2018. február 04. | Nyolcvan éve, 1938. február 4-én vetítették először nyilvánosan Walt Disney első egész estés rajzfilmjét, a Hófehérke és a hét törpét.
Gutenberg még titkolta, hogy nem kézzel írt könyveket kínál videó 2018. február 03. | 550 éve halt meg Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg német ötvösmester, feltaláló. A mozgatható betűelemekkel való könyvnyomtatás, a betűfém, a kézi öntőkészülék, a nyomdafesték, a szedő-sorjázó vagy más néven szedővas, a kézisajtó és a festékező labdacs európai feltalálója.
Katonai parádéval emlékeztek a sztálingrádi győzelem 75. évfordulójára videó 2018. február 02. | VOLGOGRÁD. A legkorszerűbb és a korabeli orosz haditechnikát is felvonultató katonai parádéval emlékeztek meg pénteken Volgográdban a második világháború menetét megfordító sztálingrádi szovjet győzelem 75. évfordulójáról.
A világ első filmstúdiója 125 éve nyílt meg videó 2018. február 01. | Százhuszonöt éve, 1893. február 1-jén nyílt meg a világ első filmstúdiója, a Black Maria a New Jersey állambeli West Orange-ben.
Franciaország világörökségnek jelöli a normandiai partraszállás helyszíneit videó 2018. február 01. | PÁRIZS. Az UNESCO világörökségi listájára jelöli a normandiai partraszállás helyszíneit Franciaország - erősítette meg szerdán az ENSZ kulturális szervezetének szóvivője.
800 éves sakkfigurára bukkantak Norvégiában videó 2018. január 31. | OSLO. A régészek Tonsbergben, egy 13. században épített házban egy egészen kivételes állapotban fennmaradt sakkfigurára bukkantak. A főként agancsból készült tárggyal feltehetően a modern sakk egyik ősének tekinthető shatranj nevű játékot játszották.
200 éve született Görgei Artúr, a szabadságharc fővezére videó 2018. január 30. | Kétszáz éve, 1818. január 30-án született Görgei (Görgey) Artúr honvédtábornok, hadügyminiszter, az 1848-49-es szabadságharc fővezére, a magyar hadtörténelem kiemelkedő alakja.
Mahátma Gandhit 70 éve ölték meg videó 2018. január 30. | Hetven éve, 1948. január 30-án gyilkolta meg egy fanatikus hindu merénylő Mahátma Gandhit, az indiai történelem egyik legnagyobb hatású személyiségét. A hírt barátja és harcostársa, a független India első miniszterelnöke, Dzsaváharlál Nehru e szavakkal jelentette be: "Kihunyt életünk fénye, sötétség van mindenhol, s én nem tudom, mit és hogyan mondjak nektek. Nemzetünk atyja, Bapu nincs többé".
Amikor a jó palócok kiverték a cseheket Balassagyarmatról videó 2018. január 30. | BALASSAGYARMAT. Az 1919-es „csehkiverésnek” köszönhetően mégsem ott húzták meg az új határokat, ahol a cseh csapatok szerették volna.
Duda: Lengyelország nem vett részt a holokausztban videó 2018. január 30. | VARSÓ. Lengyelország nem vett részt a holokausztban - hangsúlyozta Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn.
Elhunyt a holokauszt egyik utolsó tanúja videó 2018. január 29. | BUDAPEST. Meghalt 93 éves korában Coco Schumann német dzsesszzenész, gitárművész, aki a koncentrációs tábor túlélése után a szving egyik legnépszerűbb képviselője lett.
Újra állni fog a román falurombolás egyik szimbóluma videó 2018. január 28. | BÖZÖDÚJFALU. Harminc éve, 1988 tavaszán jelentette be Nicolae Ceausescu, hogy Romániában 2000-ig végrehajtják az úgynevezett „településszisztematizálási tervet”. A köznyelvben csak egyszerűen „falurombolásként” elhíresült program a tizenháromezer romániai falu mintegy felének a felszámolását irányozta elő. Ezeknek a pusztulásra ítélt falvaknak a szimbólumává vált Bözödújfalu, illetve annak tóba fullasztott temploma, amelyet most, harminc év után újjáépítenek.
Első  Előző  1 / 131   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: -0°C / 0°C
Holnap: -7°C / 4°C
Ógyalla
Ma: -0°C / 0°C
Holnap: -8°C / 4°C
Losonc
Ma: -1°C / -1°C
Holnap: -4°C / 2°C
Kassa
Ma: -1°C / -1°C
Holnap: -5°C / 2°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
193 éveMegszületett Jókai Mór író, mesemondó, újságíró, szerkesztő (Névtelen vár, A lőcsei fehér asszony).
55 éveKármán Tódor, az első helikopter megalkotója Kennedy elnöktől átvette a National Medal of Science kitüntetést.
472 éve62 éves korában szülővárosában, Eislebenben meghalt Luther Márton német teológus, a reformáció elindítója.
454 éveMeghalt Michelangelo Buonarroti olasz szobrász, festő, építész és költő.
429 éveElkezdték nyomtatni Vizsolyban a legrégibb fennmaradt (és ma is használt) teljes, magyar nyelvre lefordított Bibliát.
Belföld Hrabko: Kiska talán befejezi, de Fico ismét a kormányfői posztra tör Hrabko: Kiska talán befejezi, de Fico ismét a kormányfői posztra tör videó POZSONY. Juraj Hrabko publicista a Teraz.sk internetes hírportál TABLET.TV c. műsorában nyilatkozva kifejtette, vélhetően nem igazolódnak be azok a sajtóban szárnyra kapot feltevések, amelyek szerint Robert Fico miniszterelnök még jelen választási időszakban lemond a kormányfői tisztségről, hogy az Alkotmánybíróság elnöki posztját pályázza meg. Hrabko ezzel szemben reálisabbnak tartja azokat a szintén meg nem erősített információkat, hogy Andrej Kiska köztársasági elnök már nem kíván versenyre kelni az államfői posztért. Nem valószínű, hogy Robert Fico lemond az Alkotmánybíróság elnöki posztjáért. A Most–Híd több önkormányzati képviselőt szeretne videó Bugár Béla nem zárta ki, hogy pártja önálló jelöltet indít az államfői posztért. Két liberális, két vélemény videó Richard Sulík és Ivan Štefunko vitázott.
Külföld Szó sem lehet második népszavazásról a Brexitről! Szó sem lehet második népszavazásról a Brexitről! videó Szó sem lehet második népszavazásról a Brexitről, a 2016 nyarán született döntést nem lehet megmásítani - nyomatékosította Theresa May brit kormányfő szombaton a müncheni biztonságpolitikai konferencián. Ezt Theresa May brit kormányfő jelentette ki a müncheni biztonságpolitikai konferencián. Lazítana az orosz szankciókon a német külügyminiszter videó Kína növekvő befolyása miatt ő is az európai-amerikai kapcsolatok megerősítését hangsúlyozta. Kurz egységre hívta fel az EU tagországait videó 'Az Egyesült Államok továbbra is erős ország, de visszavonul a nemzetközi politikából, helyét Kína foglalhatja el."
Itthon Felújítják a magyar királyok termét Homonnán Felújítják a magyar királyok termét Homonnán videó HOMONNA. Felújítják a magyar királyok termét a homonnai Vihorláti Múzeumban. A reneszánsz kastély leglátványosabb szobájának falait 50 magyar király és fejedelem arcképe díszít. A homonnai Vihorláti Múzeum leglátványosabb szobájának falait 50 magyar fejedelem és király arcképe díszít. A következő napok a tél szorításában telnek videó Csütörtökig akár 30 milliméter csapadék várható. Lakossági fórumsorozaton fejthetik ki véleményüket a gútaiak videó A Köz-Ért Polgári Kör 3. lakossági fórumát tegnap este a városvezetés több képviselője jelenlétében Puruk városrészben tartották.
Magyar világ Hivatalosan megkezdődött a kampányidőszak Magyarországon Hivatalosan megkezdődött a kampányidőszak Magyarországon videó Hivatalosan megkezdődött szombaton az országgyűlési képviselő-választási kampány időszaka. A választási eljárásról szóló törvény szerint a kampány a választást megelőző 50. napon indul és a szavazás napján a voksolás befejezéséig tart. Ma már gyakorlatilag szinte folyamatos a kampány, választástól választásig tartó versengés folyik. Megerősítette a magyar államadós-osztályzatot a Standard & Poor's videó A hitelminősítő közölte, 12-18 havi távlatban felminősítheti a magyar adósosztályzatot. Orbán: az identitás kérdése kerül a politikai viták középpontjába videó A magyar miniszterelnök a kereszténydemokrata irányultságú centrumpártokat tömörítő CDI budapesti konferenciáján beszélt erről.
Kultúra Kedvenc dalával indították utolsó útjára Kallós Zoltánt Kedvenc dalával indították utolsó útjára Kallós Zoltánt videó Kedvenc dalával, az ördöngösfüzesi bujdosódal eljátszásával indították szombat délután válaszúti otthonából utolsó útjára az élete 92. évében szerdán elhunyt Kallós Zoltán néprajzkutatót. A bújdosódalt a több tucat népzenészből szerveződött alkalmi zenekar játszotta a Kallós-kúria udvarán összegyűlt, végtisztességet tevő mintegy ezerfős gyülekezetben. A néprajzkutatót a kolozsvári Házsongárdi temetőben helyezték végső nyugalomra. A Dal 2018: Ma lesz a második elődöntő videó Ma este újabb kilenc produkció lép színpadra. Cserhalmi György 70 éves videó Megkapta a Balázs Béla-díjat, az érdemes művész címet, 1990-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.
Színes Phjongcshang 2018 - Kuzmina aranyérmet nyert a két ezüst után Phjongcshang 2018 - Kuzmina aranyérmet nyert a két ezüst után videó Anastasiya Kuzmina nyerte meg a női sílövők 12,5 kilométeres tömegrajtos viadalát szombaton a phjongcshangi téli olimpián. A szlovák sportoló nyerte meg a női sílövők 12,5 kilométeres tömegrajtos viadalát. Phjongcshang 2018 - Jászapáti hatodik lett 1500 méteren, Liu Shaolin Sándort kizárták 1000 méteren videó Liu Shaolin Sándor elsodorta egyik dél-koreai riválisát, így a bírók kizárták. Phjongcshang 2018 - A síversenyeken se hangulat, se néző nincsen videó A kangnungi korcsolyaközpontban viszont teljesen más a helyzet.
Mozaik A világ több mint 30 városában élnek tízmilliónál is többen A világ több mint 30 városában élnek tízmilliónál is többen videó BRÜSSZEL. A világ több mint 30 városában élnek tízmilliónál is többen - derül ki az Európai Bizottság belső tudományos szolgálata, a Közös Kutatóközpont (JRC) jelentéséből. Több mint 70 városban élnek több mint ötmillióan, 40 városban pedig 5 és 10 millió közé tehető a lakosok száma. A böjtre is fel kell készülni videó Nem annyira drasztikus az az egyházi előírás, amely szerint hamvazószerdán és péntekenként tilos a húsfogyasztás. A túlfeldolgozott élelmiszerek fogyasztása rákkockázattal járhat videó A táplálkozási szakértők állásfoglalása szerint a legjobb, ha egészséges étrendet követünk.
Vélemény Aich Péter: Nagyokos fehérek Aich Péter: Nagyokos fehérek videó Eléggé öntörvényű a sajtószabadság értelmezése. Sokan úgy vélik, a sajtószabadság az, hogy most végre megmondhatják a tutit. Igaz ugyan, hogy nem mindig van véleményük, de azért megmondják. Hiszi, aki akarja a sok bölcsességnek kinevezett semmit, de még így is túl sokan vannak, akik ennek bedőlnek. Mert ezek a megmondóemberek igen meggyőzőek tudnak lenni. Aki túl kevés információval rendelkezik, el is hiszi a szózatokat, s még örül, hogy mások megmondják neki, mi az igazság ebben a bolond, zavaros világban. Sokan úgy vélik, a sajtószabadság az, hogy most végre megmondhatják a tutit. Agárdy Gábor: Semmi sem marad utánatok! videó Egy biztos: nem szeretném, ha utódaim egyszer arra ébrednének, hogy kötelezően turbánt kell viselniük, ha kimennek az utcára. Csonka Ákos: Érsekkétyi bál Bényben, cirkusz a községházán videó A polgármester nem adta bérbe a kultúházat a hagyományos Csemadok-bálra.
Hitélet A semmiből indultak a bősiek, de hamarosan gyülekezeti központjuk lehet A semmiből indultak a bősiek, de hamarosan gyülekezeti központjuk lehet videó A kilencvenes évek kezdetén formálódó bősi református közösség kezdetben különféle helyeken tartotta alkalmait. 2013-ban lelkipásztoruk saját vállalkozásra vásárolt ingatlanban kaptak helyiségeket. Jelentős támogatásnak köszönhetően templomépítés céljából 2016-ban telket vásároltak, majd egy évvel később a tervdokumentációkra, tereprendezésre újabb pénzcsomagot kaptak. Reménység szerint az ünnepélyes alapkőletétel után már tavasszal elkezdődhet a beruházás. Tavasszal elkezdődhet a templomépítés. Ferenc pápát kérik, hogy hosszabbítsa meg Duka bíboros kinevezését videó Cseh katolikus aktivisták egy csoportja a közelmúltban nacionalizmussal és a szélsőjobboldal támogatásával vádolta meg Dukát. Erdő: a bűnbánat azt is jelenti, hogy átgondoljuk az életünket videó A keresztény világ szerdától böjttel és bűnbánattal készül húsvétra.
Fő támogatónk