2016. december 08., csütörtök - Mária
Cikkek közt...  Videók közt...  
1956 legvéresebb sortüze volt Salgótarjánbanvideó 2016. december 08., csütörtök 16:49 SALGÓTARJÁN. 1956. december 8-án Salgótarjánban szovjet katonák és magyar karhatalmisták tüzet nyitottak a békésen tüntető tömegre. A sortűzben legkevesebb 46 (más források szerint 131) ember meghalt.
Meghalt Adolf Burger, "Hitler pénzhamisítója" videó 2016. december 08. | PRÁGA. Kedden 99 évesen elhunyt Adolf Burger holokauszttúlélő, a sachsenhauseni koncentrációs táborban folytatott pénzhamisítás résztvevője, A hamisító csoport című könyv szerzője, akinek visszaemlékezései alapján Oscar-díjas film is készült a gigantikus náci pénzhamisítási akcióról. Az 1945-től Prágában élő férfi halálát szerda este jelentették be hozzátartozói.
Nem használták ki a Pearl Harbor utáni káoszt a japánok videó 2016. december 07. | Hetvenöt éve, 1941. december 7-én egy békésnek látszó vasárnap reggel, 7 óra 49 perckor 183 japán repülőgép intézett támadást a csendes-óceáni amerikai flotta Pearl Harbor-i támaszpontja ellen. Az elsőt nem sokkal később egy második hullám követte, az alig két órán át tartó bombázás hosszú időre akcióképtelenné tette az amerikai haditengerészetet. A "gyalázat napja" után Franklin D. Roosevelt elnök hadat üzent Japánnak, az Egyesült Államok belépése után megnyílt a második világháború új frontja a Csendes-óceánon.
A medencében bosszulták meg a forradalom eltiprását a vízipólósok videó 2016. december 06. | Miközben Budapest utcáin még dübörögtek a tankok, és a szovjet elnyomók elleni egyenlőtlen küzdelem már temérdek áldozatot követelt, addig a véres események helyszínétől 15 ezer kilométerre a magyar válogatott 60 évvel ezelőtt, 1956. december 6-án a melbourne-i olimpiai vízilabdatorna hatos döntőjében lényegesen kiegyenlítettebb viszonyok között – hét a hét ellen – legyűrte a Szovjetuniót. A találkozót melbourne-i vérfürdő néven is emlegetik a krónikák.
1956 - Közzétették a karhatalmi vezetők életútjait videó 2016. december 05. | BUDAPEST. A karhatalom vezetői, 1956-1957 címmel közzétette honlapján a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) az 1956-os forradalom utáni megtorlásban közreműködő alakulatok vezetőinek karrierútjait - közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel.
Huszonöt éve állt le a Pan Am légitársaság videó 2016. december 04. | Huszonöt évvel ezelőtt, 1991. december 4-én állt le végleg a világ egyik legendás légitársasága, a Pan American World Airways (Pan Am). A cég sorsát az olajválság és a Lockerbie-katasztrófa pecsételte meg.
Árpád-kori falut tárnak fel Hetényegyházán videó 2016. december 03. | Egy fejlett településszerkezetű, XII. századi és egy X. századi, szintén Árpád-kori, valamint egy szarmata település maradványait tárják fel a régészek Kecskemét-Hetényegyházán - tájékoztatta Wilhelm Gábor ásatásvezető régész az MTI-t.
Először láthatja a nagyközönség a világ legrégebbi talált műtárgyát videó 2016. december 03. | LONDON. A londoni British Museum új tárlatán láthatja először a nagyközönség a világ legrégebbi talált műtárgyát, a hárommillió éves Makapansgat-kavicsot, amelynek rejtélye évtizedek óta foglalkoztatja a kutatókat.
Fára mászni és földön járni egyformán jól tudott Lucy, az emberelőd videó 2016. december 02. | AUSTIN. Fára mászni és földön járni egyformán jól tudott a Lucy nevű emberelőd - állapították meg amerikai tudósok, akik bonyolult képalkotási technikákkal vizsgálták meg a 3,16 millió éves, Etiópiában előkerült egyed kövületét.
Száztíz évvel ezelőtt avatták fel a Szépművészeti Múzeumot videó 2016. december 01. | BUDAPEST. Száztíz évvel ezelőtt, 1906. december 1-jén avatták fel Budapesten a Szépművészeti Múzeumot, amelynek építése 1900. augusztus 1-jén kezdődött meg. A műtárgyak száma több mint 100 ezer, a fontosabbak állandó kiállításokon láthatók, a többit időszaki tárlatok mutatják be.
Páratlan szépségű, 3000 éves aranyláncra bukkantak Angliában videó 2016. november 30. | LONDON. Páratlan szépségű, gigantikus méretű bronzkori aranyláncra bukkant egy fémkereső egy szántóföldön az angliai Cambridgeshire grófságban. A szakember szerint soha nem találtak ilyen tárgyat halott ember maradványainál, az nyilvánvalóan az élettel volt kapcsolatban.
Csodatévő szent viking király egykori sírjára bukkantak videó 2016. november 29. | A korában Testes Olafként is emlegetett, Norvégiát a dánoktól ideiglenesen elszakító, halála után szinte azonnal szentté kikiáltott II. Olaf Haraldsson egykori szentélyére bukkantak norvég régészek egy fatemplom középkori alapjainál. Észak legjelentősebb szentjének egykori nyughelyét találták meg.
Semjén: IV. Károly minden kockázatot vállalt a békéért videó 2016. november 28. | BUDAPEST. Kültéri mellszobor idézi IV.Károly utolsó magyar király alakját Budapesten, a műalkotást Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Schmidt Mária, történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, és Habsburg György, az uralkodó unokája avatta fel hétfőn.
Évente megkoszorúzzák Alexander Dubček humpoleci emlékművét videó 2016. november 27. | POZSONY. A csehországi Humpolec községben minden évben megemlékeznek Alexander Dubčekről. A község vezetőinek kezdeményezésére a prágai tavasz ismert képviselője tiszteletére emlékművet állítottak a D1-es autópályánál. Dubček 1992. szeptember 1-én a Cseh és Szlovák Föderatív Köztársaság Szövetségi Gyűlésére utazott, amikor halálos autóbaleset érte.
Már az ókori rómaiak is készítettek "hamisítványokat" videó 2016. november 26. | LONDON. Először láthatja a nagyközönség azokat az Északkelet-Angliában feltárt leleteket, amelyek tanúsága szerint már a kétezer évvel ezelőtti ókori Rómában is kerültek ki "hamisítványok" a kovácsok kezei közül.
Szovjetunióba hurcoltak emlékéve - Őrizni kell a hét évtizede kezdődött tragédia emlékét videó 2016. november 25. | BUDAPEST. Közös feladatnak nevezte a hét évtizede kezdődött tragédia emlékének őrzését a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a Gulágra hurcoltakról szóló pénteki budapesti konferencián. Egy nemzet jövője elválaszthatatlan a múltjától, ezért "közös feladatunk őrizni" a hetven éve történtek emlékét - hangsúlyozta Szilágyi Péter A Kárpát-medence elveszített területeiről (Kárpátalja, Erdély, Felvidék és Délvidék) szovjet típusú táborokba hurcoltak kálváriája című konferencián.
Ma van a Szovjetunióba elhurcoltak emléknapja videó 2016. november 25. | A magyar Országgyűlés 2012. május 21-én úgy határozott, hogy november 25. legyen a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja, mert 1953-ban ezen a napon 1500 politikai elítélt térhetett haza a Szovjetunióból.
Nem voltak gyermekei, mégis Pinokkió alakjával vált halhatatlanná Carlo Collodi videó 2016. november 24. | Százkilencven éve, 1826. november 24-én született Carlo Collodi olasz író, újságíró, az életre kelt fabábú, Pinokkió "szülőatyja". Pinokkió kalandos életéből készült már színpadi változat, némafilm, 1940-ben Walt Disney álmodta vászonra, így lett belőle minden idők egyik legsikeresebb rajzfilmje.
Ijesztő „szép új világot” vizionált Aldous Huxley videó 2016. november 23. | Ötvenhárom éve, 1963. november 22-én hunyt el Los Angelesben Aldous Huxley angol író, költő, esszéista, a Szép új világ című antiutópia szerzője. Huxley negyvenhárom kötetet írt és publikált, verset, novellát, drámát, útirajzot, mindenekelőtt regényt és esszét.
A melbourne-i olimpia 60 éve kezdődött videó 2016. november 22. | MELBOURNE. Hatvan éve, 1956. november 22-én kezdődtek meg az ausztráliai Melbourne-ben a XVI. nyári olimpiai játékok. A déli félteke első olimpiájára a magyar forradalom és szabadságharc leverése és a szuezi válság nyomta rá a bélyegét.
Ferenc József 100 éve halt meg videó 2016. november 21. | BUDAPEST. Száz éve, 1916. november 21-én halt meg Ferenc József osztrák császár és magyar király, aki az 1848-49-es forradalmat és szabadságharcot követő véres megtorlás után még gyűlölt zsarnoknak számított, de végül a "boldog békeidők" uralkodójaként vonult be a magyar történelembe.
Kilencven éves a Városligeti Műjégpálya videó 2016. november 20. | BUDAPEST. Kilencven éve, 1926. november 20-án nyílt meg a budapesti Városligetben Magyarország első műjégpályája.
Schulek Frigyes, a Halászbástya tervezője 175 éve született videó 2016. november 19. | BUDAPEST. Százhetvenöt éve, 1841. november 19-én született Schulek Frigyes, a magyar eklektikus építészet kiemelkedő alakja, a Halászbástya és a János-hegyi kilátó tervezője.
25 éve halt meg Gustáv Husák csehszlovák kommunista vezető videó 2016. november 18. | POZSONY. Huszonöt éve, 1991. november 18-án halt meg Gustáv Husák, a kommunista Csehszlovákia első szlovák és egyben utolsó elnöke, akinek nevéhez kötődik az 1968-as prágai tavasz eltiprása utáni "normalizáció".
Szent István-kori templomot tárnak fel Esztergomban videó 2016. november 18. | ESZTERGOM. Az esztergomi vasútállomás átépítése előtt feltárják a már ismert Szent István-kori templom alapjainak egy részét, a falmaradványok valószínűleg később is bemutathatók lesznek - mondta a feltárást vezető régész.
Puskás Ferenc 10 éve halt meg videó 2016. november 17. | BUDAPEST. Tíz éve, 2006. november 17-én hunyt el Puskás Ferenc, minden idők legnagyobb magyar labdarúgója, olimpiai bajnok, a legendás Aranycsapat kapitánya, a Nemzet Sportolója.
Az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó éveiről tartanak konferenciát Bécsben videó 2016. november 16. | BÉCS. Ferenc József császár haláláról, temetéséről és IV. Károly király koronázásáról tartanak kétnapos nemzetközi tudományos történészkonferenciát a Bécsi Magyar Történeti Intézet szervezésében.
Népszerűsége miatt ajánlotta fel Hitler Rommelnek az öngyilkosságot videó 2016. november 15. | Százhuszonöt éve, 1891. november 15-én született Erwin Rommel német vezértábornagy, a második világháborúban az Afrikakorps parancsnoka, akit ellenfelei "Sivatagi Rókaként" emlegettek. Rommel emlékirata Háború, gyűlölet nélkül címmel 1991-ben jelent meg magyarul.
Lech Walesa adta vissza a reményt a lengyeleknek videó 2016. november 14. | GDANSK. Lech Walesát a vállán vitték otthona ajtajáig. A Szolidaritás 11 hónapja internált vezetője 1982. november 14-én térhetett haza Gdanskba, ahol mintegy 500-an vártak rá kitörő lelkesedéssel. A tömeg ekkor már két napja virrasztott a Lenin Hajógyár korábbi elektrotechnikusának lakása előtt, az „Éljen a Szolidaritás!” és a „Lechet akarjuk!” jelszavakat skandálva. Miután Walesa bejutott lakásába, lelkesítő szónoklatot intézett az őt éljenzőkhöz. Lengyelországba visszatért a remény.
Emberi méltóságért díjat kapott Varjú Imre római katolikus pap videó 2016. november 12. | BUDAPEST. Az Emberi Méltóság Tanácsa (EMT) emberi méltóságért díjjal tüntette ki Varjú Imre kanonokot, nyugalmazott plébánost az 1956-os forradalom és szabadságharc idején élete kockáztatása árán is állhatatosan végzett papi szolgálatáért. A kitüntetést Lomnici Zoltán, az EMT elnöke és Szunai Miklós, a szervezet főtitkára adta át szombaton Budapesten.
Egy hajóroncson talált üveg segítségével főzték újra a világ legrégebbi sörét videó 2016. november 12. | Egy nemzetközi kutatócsoport tagjai Ausztrália egyik legrégebbi ismert hajóroncsában talált, 220 éves palackból kinyert élesztőt, valamint egy korabeli receptet használtak fel arra, hogy egy új, modern sört alkossanak, amely magán viseli a 18. század ízvilágának jellegzetességeit.
Első  Előző  1 / 111   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: -4°C / -2°C
Holnap: -2°C / 9°C
Ógyalla
Ma: -4°C / -2°C
Holnap: -5°C / 6°C
Losonc
Ma: -8°C / -6°C
Holnap: -8°C / -2°C
Kassa
Ma: -4°C / -4°C
Holnap: -5°C / -3°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
162 éveA Szeplőtelen fogantatás napja
36 éveNew Yorkban lelőtték John Lennont.
29 éveRonald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár fegyverek leszereléséről szóló egyezményt írt alá.
474 éveLondonban megszületett Stuart Mária, aki 1561-től 1567-ig Skócia királynője volt.
331 éveMegszületett Johann Maria Farina német illatszergyártó, a kölnivíz feltalálója.
Belföld Fico: a választókat nem lehet zsarolni Fico: a választókat nem lehet zsarolni Frissítvevideó POZSONY. A választókat nem lehet zsarolni, mert nincs a világon akkora „macsó”, aki azt mondhatná a választóinak, ha a népszavazáson nem az ő elvárásai szerint fognak szavazni, akkor lemond – jelentette ki az olaszországi népszavazás eredményeinek margójára Robert Fico miniszterelnök. A miniszterelnök szerint Matteo Renzi tehető felelőssé az eurozóna várható destabilizálásáért. Nagy élelmiszer-ellenőrzést tartottak karácsony előtt videó Az ellenőrzés nem sült el annyira rosszul – tájékoztatott Gabriela Matečná mezőgazdasági miniszter. Lajčák jelezte, érdeklődünk az EBESZ-elnökség iránt videó A külügyi tárca vezetője rámutatott azokra a szolgálatokra, amelyeket Szlovákia tesz a szervezet érdekében.
Külföld Német hírszerzők: Moszkva megpróbálja destabilizálni Németországot Német hírszerzők: Moszkva megpróbálja destabilizálni Németországot videó BERLIN. Moszkva dezinformációs kampányok és kibertámadások segítségével destabilizálná Németországot a parlamenti választások előtt - értesített a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal csütörtökön. Dezinformációs kampányokkal és kibertámadásokkal destabilizálnák Németországot a parlamenti választások előtt a BfV szerint. Erős földrengés volt a Salamon-szigeteknél és Kaliforniánál videó A Richter-skála szerinti 7,7-es erejű földrengés volt Salamon-szigetek környékén, korábban 6,5-es Kaliforniánál. Fogyasztásmanipuláló szoftvert keresnek a Porschénél a hatóságok videó A Porsche közleményt adott ki, miszerint autói megfelelnek az érvényes törvényi követelményeknek.
Itthon Megjelent a Muszkaföldön dokumentumfilm Megjelent a Muszkaföldön dokumentumfilm videó KOMÁROM. Bemutatta a Muszkaföldön című dokumentumfilmjét a Fórum Kisebbségkutató Intézet, amely a második világháború után szovjet hadifogságba került felvidéki leventék és honvédek sorsát dolgozza fel 75 percben. A Fórum Kisebbségkutató Intézet egy honlapot is készített, ahol külön-külön megismerhetők a visszaemlékezők egyéni történetei is. Négytagú családot gázoltak el Légen videó Két személy, köztük egy négy hónapos kisfiú súlyos sérüléseket szenvedett. Karácsonyi jótékonysági koncert Nagy Tibikéért videó Az izomsorvadásban szenvedő kisfiú gyógyszereire, orvosi és kezelési kiadásaira gyűjtenek a 2016. december 20-i koncerten.
Magyar világ Magyarországra tartó tartálykocsiban bújtak el határsértők Magyarországra tartó tartálykocsiban bújtak el határsértők videó BUDAPEST, BÉCS. Egy Magyarországra tartó román rendszámú tartálykocsiban elrejtőzve próbált 42, Romániában már regisztrált menedékkérő illegálisan átjutni a román-magyar határon - közölte csütörtökön a román határrendőrség. Tizenegy illegális bevándorlót pedig az ausztriai Tirol tartományban közlekedő tehervonatokon tartóztattak fel. Tizenegy illegális bevándorlót pedig az ausztriai Tirol tartományban közlekedő tehervonatokon tartóztattak fel. Lázár: szorításban van Magyarország videó A kormány szövetségesekkel vagy támogatók hiányában is kitart a korábbi álláspontja mellett - jelentette ki Lázár János. A kereskedőházak segítik a magyar-szlovák kapcsolatok bővülését videó Hangsúlyozták, hogy a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése Szlovákiának és Magyarországnak egyaránt előnyös.
Kultúra A Dal 2017 - Bemutatták a 30 elődöntőst A Dal 2017 - Bemutatták a 30 elődöntőst videó BUDAPEST. Bemutatták A Dal 2017 30 elődöntős produkcióját csütörtökön a budapesti Akvárium Klubban. A versenybe bejutottak között van a Kállay-Saunders András, aki immár negyedszer száll versenybe A Dal történetében. Bemutatták A Dal 2017 30 elődöntős produkcióját csütörtökön a budapesti Akvárium Klubban. Szlovákiába látogat a The Golden Voices of Gospel videó A világhírű New York-i énekegyüttes Révkomáromban, Dunaszerdahelyen, Szereden és Pozsonyban ad koncertet december 12-15. között. Versvándor Torockón videó Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi versmondó lesz a torockói Duna Ház vendége.
Színes Barátságos meccsre hívta a Chapecoensét az FC Barcelona Barátságos meccsre hívta a Chapecoensét az FC Barcelona videó BARCELONA. Barátságos mérkőzésre hívta meg az FC Barcelona a brazil Chapecoensét, amelynek 19 labdarúgója vesztette életét egy múlt hétfői légikatasztrófában. A katalán klub pénteken közölte, hogy augusztusban a dél-amerikai gárdát látná vendégül a Joan Gamper Kupán a Camp Nou stadionban. Utolsó hazai meccsére készül a komáromi röplabdacsapat videó Új vezetőedzőjével, a szlovák válogatott szövetségi kapitányával, Miroslav Palguttal készül utolsó idei hazai meccsére a csapat. Rövidpályás úszó-vb - Hosszú Katinka két aranyérmet nyert videó A háromszoros olimpiai bajnok klasszis ezúttal 200 méter pillangón és 100 méter háton diadalmaskodott.
Mozaik Minden ötödik uniós állampolgár egészségét károsítja a passzív dohányzás Minden ötödik uniós állampolgár egészségét károsítja a passzív dohányzás videó BRÜSSZEL. Minden ötödik uniós állampolgár egészségét károsítja a passzív dohányzás, az európai lakosság 21,6 százaléka szenved akaratán kívül a mások által kifújt dohányfüst belélegzésétől - közölte az Eurostat szerdán közreadott elemzésében. Az európai lakosság 21,6 százaléka szenved akaratán kívül a mások által kifújt dohányfüst belélegzésétől. Hatalmas repedés keletkezett az Antarktisz jegén videó A képződmény arra enged következtetni, hogy néhány év leforgása alatt egy nagyobb jégtömb fog leszakadni a kontinensről. Kisebb meteorit robbant fel Szibéria felett videó A délnyugat-szibériai Hakaszföld lakói fényes tűzgömböt láthattak a kedd esti égbolton.
Vélemény Agárdy Gábor: A sajtócsend bája Agárdy Gábor: A sajtócsend bája videó A negyedik hatalmi ág - a sajtó - Európa-szerte és otthon is mélyen hallgatott arról a beszédről, amelyet az ENSZ újonnan megválasztott főtitkára António Guterres tarott az „Európa Liszabon-víziója“ témájú találkozón 2016. november 23-án. António Guterres, az ENSZ újonnan megválasztott főtitkára kerek perec kimondta, hogy a „migráció nem probléma, hanem megoldás“. Farkas Iván: Megvan a jövő évi költségvetés - a rózsaszín számok beszürkülhetnek videó A kedvező adatok csak akkor tarthatók, ha a makrogazdasági folyamatok a pénzügyi tárca optimista előrejelzése szerint alakulnak. Agárdy Gábor: Egyáltalán kell-e az Európa Parlament? videó Az Európai Bizottságot senki sem választja közvetlenül - ezért egy igazi demokráciában az EP döntésének kell érvényesülnie.
Hitélet Áder János határon túli püspököket fogadott Áder János határon túli püspököket fogadott videó BUDAPEST. Áder János meggyőződése szerint az egyházak segítenek abban, hogy a kisebbségben élő honfitársaink nem veszítik el önmagukban a magyart. A köztársasági elnök erről a határon túli egyházi vezetők tiszteletére adott ebéden beszélt csütörtökön a Sándor-palotában. A magyar államfő szerint az egyházak segítenek abban, hogy a kisebbségben élő honfitársaink nem veszítik el önmagukban a magyart. Megalakult az első vatikáni nőszervezet videó A kis állam történetében ilyenre még nem volt példa - jelentette a Vatikáni Rádió. Ferenc pápa megáldotta a győri bencés templom új harangjait videó A harangokat kísérő harminctagú győri delegációból heten személyesen is találkozhattak a pápával.
Fő támogatónk