2016. július 31., vasárnap - Oszkár
Cikkek közt...  Videók közt...  
Százharminc éve halt meg Liszt Ferencvideó 2016. július 31., vasárnap 10:13 BUDAPEST. Százharminc éve, 1886. július 31-én halt meg Liszt Ferenc zongoraművész, zeneszerző, az egyik legismertebb magyar komponista.
Négyezer éves bronzkori temetőt vizsgálnak Békés határában videó 2016. július 30. | GYULA. Összesen 68, négy- és háromezer évvel ezelőtti temetőt tárt fel egy nemzetközi régész kutatócsoport Békés település határában az elmúlt öt évben. A kutatók szerdán a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban számolnak be a feltárások eredményeiről.
Legalább 600 ember földi maradványait rejtheti a középkori temető videó 2016. július 30. | PÁRIZS. Meroving-kori nekropoliszra bukkantak régészek az észak-franciaországi Monchy-Lagache-ban, a temetkezési hely legkevesebb 600 ember földi maradványát rejtheti. A sírok különösen jó állapotban maradtak fenn, semmilyen fosztogatásnak nincs nyoma.
70 éve kezdődött a párizsi békekonferencia videó 2016. július 29. | PÁRIZS. Hetven éve, 1946. július 29-én nyitották meg Párizsban a második világháborút lezáró békekonferenciát.
Több százéves sajtmaradványra bukkantak egy svéd hadihajó roncsai közt videó 2016. július 29. | STOCKHOLM. Több százéves élesztő és márványsajt keverékének tűnő tejtermék-maradványra bukkantak a régészek egy 1676-ban elsüllyedt svéd hadihajó roncsai között.
A múlt század legsúlyosabb földrengése 40 éve történt videó 2016. július 28. | Negyven éve, 1976. július 28-án volt a kínai Tangsan városában a 20. század legpusztítóbb földrengése. Az elemi csapás becslések szerint 700 ezer áldozatot követelt, bár a kínai kormányzat "csupán" 250 ezer ember halálát ismerte el.
Maja kori vízvezetéket fedeztek fel a Feliratok Temploma alatt videó 2016. július 27. | MEXIKÓVÁROS. A maja korból származó vízelvezető csatornát fedeztek fel Mexikóban, a Palenque egykori városállamban lévő Feliratok Temploma alatt.
Politikai foglyok földi maradványai után kutatnak a Duna-deltában videó 2016. július 26. | BUKAREST. Újabb ásatást indítottak a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) és az Erdélyi Történeti Múzeum régészei hétfőn a Duna-deltában, hogy felkutassák a kommunizmus idején az egykori peripravai kényszermunka-táborban megölt politikai foglyok földi maradványait.
Dollfuss kancellár meggyilkolása csak késleltette az Anschlusst videó 2016. július 25. | BÉCS. Nyolcvankét éve, 1934. július 25-én kísérelték meg az osztrák nácik első alkalommal a hatalom átvételét, s kudarcba fulladt puccskísérletük során meggyilkolták Dollfuss kancellárt. A puccskísérlet nem kis részben az olasz diktátor, az Anschlusst ellenző Benito Mussolini fellépése következtében vallott kudarcot, az egész országra kiterjedő fegyveres harc 269 halálos áldozatot követelt.
Gyermekrajzokat találtak egy középkori kézirat margóján videó 2016. július 23. | NÁPOLY. Vasvillás ördög, törzs nélküli emberalak és egy szarvasmarha – egy 14. századi, nápolyi kolostorból származó kéziraton minden bizonnyal gyermekek által rajzolt irkafirkákat fedeztek fel a szakértők. A rajzokat megvizsgáló pszichológus szerint szinte biztos, hogy nem felnőtt, hanem egy 4-6 éves korú ifjonc engedhette szabadjára fantáziáját az ősi lapokon, így ez az első alkalom, amikor középkori kódexlapokon gyermeki alkotásokra bukkantak.
Ma van a nándorfehérvári diadal emléknapja videó 2016. július 22. | 560 éve, 1456. július 22-én a Nándorfehérvárt, a mai Belgrádot védő magyar seregek megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira. A győzelem 555. évfordulója alkalmából, 2011. július 4-én az Országgyűlés július 22-ét a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította. A nándorfehérvári csata 560. évfordulója alkalmából Belgrádban magyar-szerb közös megemlékezést tartanak.
A magyarság őstörténetére utaló leleteket találtak északnyugat Kazahsztánban videó 2016. július 21. | BUDAPEST. A magyarság őstörténetével feltételesen kapcsolatba hozható leleteket találtak a régészek a mai Kazahsztán északnyugati, valamint a Kaukázus északi részén is - közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA).
Negyven éve keressük az életet a Marson videó 2016. július 20. | 1976-ban landolt a Marson a két Viking-űrszonda, az első éppen 40 éve. Ez volt az első valóban sikeres leszállás, és utána két évtizeden át nem is sikerült megismételni. Életet ugyan nem találtak a Vikingek, de nekik köszönhetően rengeteg mindent megtudtunk a szomszéd bolygóról, és ez a küldetés alapozta meg a ma is nagy érdeklődés övezte Mars-kutatást.
A mezőgazdaság történetét átíró kőkorszaki embercsoportot fedeztek fel videó 2016. július 19. | BERLIN. A mezőgazdaság kialakulásának történetét átíró kőkorszaki embercsoport maradványait fedezték fel a szakemberek a mai Irán területén.
Nem ez volt az első alkalom, amikor a török hadsereg puccsot hajtott végre videó 2016. július 18. | ANKARA. Katonai hatalomátvételre tett kísérletet szombatra virradóra Törökországban a hadsereg egy csoportja. Nem ez az első alkalom, amikor a hadsereg beavatkozik az ország belpolitikájába, az elmúlt évtizedekben ez több esetben megtörtént.
A spanyol polgárháború 80 éve kezdődött videó 2016. július 17. | Nyolcvan éve, 1936. július 17-én lázadás tört ki a Spanyol-Marokkóban állomásozó csapatok között a köztársasági kormány ellen, ami másnap a spanyolországi helyőrségekre is áterjedt. Ezzel megkezdődött a modern kor legvéresebb, három évig tartó és félmillió áldozatot követelő polgárháborúja, sokak szerint a második világháború főpróbája.
Nyolcszáz éve halt meg III. Ince pápa videó 2016. július 16. | Nyolcszáz éve, 1216. július 16-án halt meg III. Ince pápa, a középkor egyik legbefolyásosabb egyházfője, aki aktív politikai szerepvállalásával megerősítette a pápai állam hatalmát.
Az első magyar vasútvonal 170 éve nyílt meg videó 2016. július 15. | BUDAPEST. Százhetven éve, 1846. július 15-én nyílt meg Pest és Vác között az első magyar vasútvonal.
Megtalálták a 17. századi Egerszeg vár falait videó 2016. július 14. | ZALAEGERSZEG. Megtalálták a török kori vár falait a régészek Zalaegerszegen. A tervezett Mindszenty-emlékközpont területén végzett próbafeltárás során előkerült a 17. században épült vár vegyes építésű, cölöp- és döngöltagyag-rendszerű keleti falazata és az előtte húzódó vizesárok.
Hatvan éve történt az első sikeres magyar gépeltérítés videó 2016. július 13. | BUDAPEST. Hatvan éve, 1956. július 13-án sikerült először Magyarországról személyszállító repülőgépet eltérítve civileknek külföldre jutniuk. A két huszonéves tettes, a lábatlani cementgyárban segédmunkásként dolgozó Iszák Ferenc és Polyák György a helyi bokszklubban határozta el, hogy minden áron elhagyja Magyarországot. Ökölvívó és vitorlázórepülő ismerőseik csatlakoztak hozzájuk. A csoportot Nyugaton szabadsághősként ünnepelték, a világsajtó érdeklődésének középpontjába kerültek.
Tizenegyezer éves falu épületeit tárták fel Cipruson videó 2016. július 13. | NICOSIA. Egy tizenegyezer éves falu több mint húsz épületét tárták fel Cipruson - jelentette be a Földközi-tenger keleti medencéjében található műemlékvédelmi minisztériuma.
Miért tartják Reviczky Gyulát a legpechesebb magyar költőnek? videó 2016. július 11. | BUDAPEST. Százhuszonhét éve, 1889. július 11-én halt meg Reviczky Gyula költő, író. Reviczkyt az impresszionista, szimbolista költészet előfutárának tekinti az irodalomtörténet. Ady, Juhász Gyula, Kosztolányi, és általában a Nyugat körének kedves költője volt.
Négyezer éves sírokat találtak egy mélygarázs építése közben videó 2016. július 10. | MÜNCHEN. Négyezer éves sírokat találtak Németország déli részén. A kutatók nyolc, a kora bronzkorból származó csontvázakat rejtő sírt tártak fel. A bajor műemlékvédelmi hatóság szerint négy sírban bronz ékszereket és tárgyakat is találtak.
Deformált koponyájú női csontvázra bukkantak Teotihuacán ősi romjainál videó 2016. július 09. | MEXIKÓVÁROS. Egy 1600 éves, felső osztálybeli nő csontvázára leltek Teotihuacán ősi romjainál Mexikóban: koponyáját szándékosan torzították el, két elülső fogát pedig ásványkövek díszítik.
Még a természet is "gyászolta" Kim Ir Szent videó 2016. július 08. | PHENJAN. Huszonkét éve, 1994. július 8-án halt meg Kim Ir Szen észak-koreai vezető, a világ első és mindmáig egyetlen kommunista dinasztiájának megalapítója. Elhunytát hároméves országos gyász követte, amely alól a természet sem vonhatta ki magát: hivatalos jelentések szerint halálának első évfordulóján a fák és a virágok másodszor is virágozni kezdtek, szobrai fölött darvak és méhrajok keringtek.
A vatikáni könyvtárban akarták elbujtatni a pápát a nácik elől videó 2016. július 07. | RÓMA. A vatikáni könyvtár fölé emelt úgynevezett szelek tornyában akarták elbujtatni a II. világháború idején XII. Piusz pápát az elrablását tervező nácik elől - derült ki a L'Osservatore Romano vatikáni lapban megjelent tanulmányból.
75 éve lépett életbe a jobb oldali közlekedés Magyarországon videó 2016. július 06. | BUDAPEST. Hetvenöt éve, 1941. július 6-án lépett életbe Magyarországon a jobb oldali közlekedésről szóló rendelet, a fővárosban és környékén azonban csak november 9-én vezették be az új közlekedési rendet.
Zarándoklat indult a doberdói harctérre videó 2016. július 06. | BUDAPEST. Zarándoklat indult szerdán Olaszországba, hogy bejárva az első világháború történéseinek egyes helyszíneit, emlékezzen és emlékeztessen a hősökre, azokra a magyar katonákra, akik életüket adták a hazáért.
A Függetlenségi Nyilatkozat elfogadásának 240. évfordulóját ünneplik az Egyesült Államokban videó 2016. július 04. | WASHINGTON. A függetlenség napját ünneplik hétfőn az Egyesült Államokban: országszerte parádékat, tűzijátékokat és más ünnepi programokat rendeznek abból az alkalomból, hogy 240 évvel ezelőtt a pennsylvaniai Philadelphiában elfogadták a Függetlenségi Nyilatkozatot.
Trák hercegnő feldarabolt testének maradványaira találták Bulgáriában videó 2016. július 04. | SZÓFIA. Trák hercegnő feldarabolt testének maradványaira találtak egy ókori sírhelyen Bulgáriában.
A königgrätzi csatát 150 éve vívták videó 2016. július 03. | Százötven éve, 1866. július 3-án vívták a porosz-osztrák háborút eldöntő königgrätzi csatát. A porosz győzelemmel végződő ütközet eldöntötte, hogy a német egység a Habsburgok nélkül valósul meg, és a csata kimenetele felgyorsította az osztrák-magyar kiegyezési tárgyalásokat.
Első  Előző  1 / 105   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 21°C / 34°C
Holnap: 16°C / 23°C
Ógyalla
Ma: 17°C / 28°C
Holnap: 14°C / 20°C
Losonc
Ma: 23°C / 31°C
Holnap: 16°C / 23°C
Kassa
Ma: 20°C / 29°C
Holnap: 14°C / 21°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
167 éveValószínűsíthetőleg ezen a napon halt meg Petőfi Sándor költő, a Segesvári csatában.
130 éveBayreuthban a Wagner ünnepi játékok alatt meghalt Liszt Ferenc zeneszerző.
51 éveMegszületett Joanne Kathleen Rowling angol írónő, a Harry Potter regények szerzője.
107 éveMegszületett Halasy/Halassy Olivér kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, úszó, sportoló.
103 éveSelmecbányán megszületett Kosáry Domokos, történelemtudós.
Belföld Incidensek nélkül zajlott a Szivárványos Pride Incidensek nélkül zajlott a Szivárványos Pride Frissítvevideó POZSONY. Marian Kotleba Mi Szlovákián Néppártjának több tucat szimpatizánsa indult el a párt zászlója alatt kora délután a pozsonyi Főpályaudvarról a Szivárványos Pride helyszínéül szolgáló Hviezdoslav térre. Végül nem érték el céljukat. A melegfelvonulás incidensek nélkül zajlott. A rendőrség nem engedte a Pride közelébe az ĽSNS szimpatizánsait. A felvonulás incidensek nélkül zajlott. Fico ismét adakozott videó Sportpályákra, játszóterekre és Štúr-szoborra is futotta a miniszterelnöki alapból. Néhány ágazatban már nyugati szintű bérek vannak videó Míg Nyugaton az orvosok és a jogászok a legjobban keresők, addig nálunk a számítógépes szakemberek állnak a bérlista legtetején.
Külföld Őrizetbe vettek egy testvérpárt Belgiumban Őrizetbe vettek egy testvérpárt Belgiumban videó BRÜSSZEL. Vádat emeltek szombaton terrorcselekmény tervezése és dzsihadista szervezetben való résztvétel gyanúja miatt az előző nap őrizetbe vett Noureddine H. ellen, míg testvérét, Hamza H.-t szabadlábra helyezték - közölte a belga ügyészség. Egyikük ellen vádat emeltek szombaton terrorcselekmény tervezése és dzsihadista szervezetben való résztvétel gyanúja miatt. Erdogan maga veszi kézbe a hírszerzés ellenőrzését videó A török elnök átszervezi a hírszerzés és a vezérkar ellenőrzését úgy, hogy közvetlenül az államfőnek tartozzanak felelősséggel. Terrorizmus - Fokozták a biztonsági intézkedéseket az amszterdami repülőtéren videó A repülőtéren megerősített járőrözés zajlik, a légikikötőhöz vezető utakon minden gépkocsit megállítanak és átvizsgálnak.
Itthon Emlékmisét tartottak Nyitrán Szent László tiszteletére Emlékmisét tartottak Nyitrán Szent László tiszteletére videó NYITRA. Első lovagkirályunk, Szent László tiszteletére mutattak be szentmisét a nyitrai várban található Szent Emerám-székesegyházban. A Szent László Emlékmisét idén 14. alkalommal rendezték meg Nyitrán. Formás kis fesztivált rendeznek Párkányban videó Színház, slam poetry, koncert koncert hátán, zenebona, barátok, móka... - ez várja a fORMA fEST látogatóit augusztus 5-6. között. „Mert én dobfeneki vagyok” - In memoriam D. Kovács József videó D. Kovács Józsefet falujában, Dobfeneken szombaton délután in memoriam a település díszpolgárává avatják.
Magyar világ Szijjártó: Juncker az emberektől félti a demokráciát Szijjártó: Juncker az emberektől félti a demokráciát videó BUDAPEST. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke az emberektől félti a demokráciát. A külgazdasági és külügyminiszter megfogalmazása szerint a kötelező betelepítési kvóta az "ostobaság elvén alapul". Tuzson: meg kell állítani Brüsszelt! videó Brüsszel egy városnyi illegális bevándorlót telepítene Magyarországra - mutatott rá az államtitkár. Szakpszichológus: minden migráns lelki állapotát fel kellene mérni videó Vannak olyan migránsok, akik veszélyt jelentenek, mert sok esetben megtört, érzelmileg labilis személyekről van szó.
Kultúra Luc Bessonnak mintegy félmillió euró kártérítést kell fizetnie plagizálás miatt Luc Bessonnak mintegy félmillió euró kártérítést kell fizetnie plagizálás miatt videó PÁRIZS. Plágium miatt 465 ezer euró kártérítésre kötelezte egy párizsi fellebbviteli bíróság a neves francia filmrendezőt, Luc Bessont és cégét, az Europacorpot. A 2012-es A titkok nyitja számos hasonlóságot mutat John Carpenter 1981-es Menekülés New Yorkból című kultikus filmjével. Kiska és Áder a fővédnöke az 50. nemzetiségi találkozónak videó Az 50. Nógrád Megyei Nemzetiségi Találkozót rendezik meg szombaton és vasárnap Bánkon. Nagy meglepetéssel készül rajongóinak a Pink Floyd videó 27 lemezből álló válogatást ad ki az együttes a korai időszakából, több dalt először jelentetnek meg hivatalosan.
Színes Ejtőernyő nélküli ugrás 7620 méter magasról egy hálóba, a világon először Ejtőernyő nélküli ugrás 7620 méter magasról egy hálóba, a világon először videó LOS ANGELES. A világon először ernyő nélkül, egy hálóba ugrott le 7620 méter magasról szombaton Kaliforniában egy veterán ejtőernyős. A világon először ernyő nélkül, egy hálóba ugrott le 7620 méter magasról szombaton Kaliforniában egy veterán ejtőernyős. Német Nagydíj - Rosberg nyerte az időmérőt Frissítvevideó Hamilton a szabadedzésen a boxból kihajtva majdnem összeütközött Romain Grosjean autójával. A csapatot pénzbírsággal sújtották. Rio 2016 - Útnak indult a legnagyobb magyar küldöttség videó Rengeteg szurkoló, családtag részvétele és hatalmas médiaérdeklődés mellett elindult Rióba a magyar csapat.
Mozaik A lustaság is fenyegeti a májat, nemcsak az alkohol A lustaság is fenyegeti a májat, nemcsak az alkohol videó Tizenöt év múlva már a nem alkoholos zsírmáj áll majd a májrákok többsége mögött. A nyugati társadalmakban a felnőttek harmadát érinti már ez a kóros állapot. Tizenöt év múlva már a nem alkoholos zsírmáj áll majd a májrákok többsége mögött. Több a mikroműanyag-hulladék a tengerek üledékeiben, mint a vízfelszínen videó A mikroműanyagok a műanyag táskák, konténerek felbomlásával, a kozmetikumokban használt mikroszemcsékből kerülnek a vizekbe. 1,7 millió éves csontban bukkantak a rák nyomára videó A kutatók szerint a lelet világosan mutatja, hogy a rák nem a modern társadalom betegsége, amint egyesek állítják.
Vélemény Agárdy Gábor: Karel Gott újra megszólalt Agárdy Gábor: Karel Gott újra megszólalt videó A művészeket sem hagyja általában hidegen az, ami ma Európában történik. Legyen szó gazdasági, akár politikai és természetesen kulturális történésekről is. Ismert például Zdena Studénková szlovák színésznő kritikus álláspontja az Európából diktált migrációt illetően. Ugyanúgy újra hallatja hangját az éppen rákbetegségből felépülőben lévő „arany csalogány“ - Karel Gott. A migránsok beözönlése az énekes szerint irányított folyamat, amelynek célja Európa gazdasági növekedésének a meggyöngítése. Karaffa Attila: Újkori Hunyadiak leszünk? videó Mai korunk legnagyobb kihívása ismét a keresztény értékek, az európai gyökerek megvédése. Kövesdi Károly: Mézesmadzag-húzogatás videó A kormány "nagyvonalú" tervei közt szerepel, hogy 2 év múlva akár 5 millió euró támogatás is juthat a szlovákiai magyar kultúrára.
Hitélet Erdő Péter: a Krakkóban összegyűlt fiatalok jelképezik a világegyház egységét Erdő Péter: a Krakkóban összegyűlt fiatalok jelképezik a világegyház egységét videó KRAKKÓ. A krakkói ifjúsági találkozóra a világ minden tájáról érkezett sok százezer fiatal jelképezi a világegyház egységét - mondta a találkozón részt vevő Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az MTI-nek telefonon nyilatkozva. A bíboros rámutatott: a mai fiatalok nyitottabbak a nem térben és időben létező valóságra, mint a száz évvel ezelőtt élők. Ferenc pápa: gyengédséggel kell segíteni a legelesettebbeket videó Ferenc pápa szombaton zártkörű szentmisét mutatott be a krakkói II. János Pál szentélyben. Ferenc pápa az auschwitzi haláltáborban imádkozott Frissítvevideó A katolikus egyházfő a hírhedt Arbeit macht frei feliratú kapun keresztül lépett be a volt Auschwitz I. tábor területére.
Fő támogatónk