2016. május 31., kedd - Angéla, Petronella
Cikkek közt...  Videók közt...  
Száz éve vívták az első világháború legnagyobb tengeri csatájátvideó 2016. május 31., kedd 11:21 Száz éve, 1916. május 31-én csapott össze az első világháború legnagyobb tengeri csatájában a német és a brit flotta a dániai Jütland-félsziget közelében. Az ütközetben, amelyben 250 csatahajó fedélzetén mintegy százezer ember vett részt, egyik fél sem győzedelmeskedett, a britek meg tudták őrizni tengeri fölényüket.
Második világháborús kódológép került elő egy fészerből videó 2016. május 30. | LONDON. Egy essexi fészerből került elő egy darabja egy második világháborús kódológépnek - számolt be róla a The Daily Telegraph. A gép működéséhez még szükség van egy elektromos motorhoz hasonló alkatrészre, amely a rejtjelező gép kerekeit mozgatja.
Hős vagy áldozat? - Egy felvidéki magyar katona története videó 2016. május 30. | Május 29-én van a Hősök Napja, egyúttal, május utolsó vasárnapja a Magyar Hősök Emlékünnepe is, amikor nemzetünk hősi halottaira emlékezünk, „az elmúlt ezredév magyar hőseire”, akik életüket adták a hazáért. Aligha van olyan magyar család, amelynek valamelyik tagja ne veszett volna oda a háborúk során. Az alábbi szívszorító családtörténetet a búcsi Varga Lajos jegyezte le.
A verduni csata videó 2016. május 29. | Francois Hollande francia elnök és Angela Merkel német kancellár május 29-én együtt emlékezik meg az első világháború nyugati frontja egyik leghosszabb és legvéresebb ütközetének, a verduni csatának a századik évfordulójáról. Az 1916-os összehangolt antant-támadás miatt megfeneklő hadművelet végül egyik fél várakozásait sem váltotta valóra, így aztán a tíz hónapos öldöklés joggal vonult be „verduni vérszivattyúként” a történelemkönyvekbe.
A humor az elhagyás művészete videó 2016. május 28. | Gádor Béla pályafutása 1945 után indult el. Írói iskoláját a Ludas Matyi szerkesztőségében járta ki, ahol legtöbbet a lap akkori főszerkesztőjétől, Gábor Andortól tanult. Gádor Béla a magyar irodalom Heltai Jenő, Nagy Endre nevével fémjelzett vonulatát vitte tovább; ehhez az örökséghez sikerült is alkotó módon kapcsolódnia. Humoreszkjeiben elsősorban Karinthy Frigyes örökségének nyomasztó súlyától kellett megszabadulnia.
Török kori történelmi fesztivál Tatán videó 2016. május 27. | TATA. Európa egyik legnagyobb török kori történelmi fesztiválja kezdődik ma Tatán. A három napos Tatai Patara nevű rendezvényen a vár és az Öreg-tó környezetében elevenítik fel az 1597-ben lezajlott ostromot, a vár visszafoglalását a török hadaktól.
Az 1956-os forradalom leverése után a Nyugat elfogadta Európa szétszakítottságát videó 2016. május 26. | BUDAPEST. Az 1956-os forradalom következménye, hogy a Nyugat elfogadta Európa megosztottságát, a vazallusállamok tudomásul vették, hogy hosszabb távon kell együtt élniük a szovjet uralommal, a szovjet vezetés viszont megtanulta, hogy bizonyos kérdésekben engednie kell, nem folytathatja a végtelenségig "a pofonok politikáját" Kelet-Európa népeivel szemben - fejtette ki Borhi László történész az 1956-os forradalomról tartott konferencián.
Egyiptomi nemesasszony múmiájára bukkantak videó 2016. május 26. | KAIRÓ. Spanyol régészek egy nemesasszony 3800 éves múmiáját fedezték fel Elefantiné szigetén. Sattjeni úrhölgy a Középbirodalom egyik vezéralakja volt.
Kassán kezdte pályafutását az egyetlen Oscar-díjas magyar színész videó 2016. május 26. | BUDAPEST. Lukács Pál, az egyetlen Oscar-díjas magyar színész százhuszonöt éve, 1891. május 26-án született Budapesten. A háromszor nősült Lukácsnak két szenvedélye volt: az állatok segítése, szinte minden kóbor kutyát hazavitt, a másik pedig a repülés, magánrepülőgépét gyakran ő vezette. Színészi pályafutását Kassán kezdte.
Már ötezer éve is ihattak sört Kínában videó 2016. május 25. | PEKING. Már ötezer éve is ihattak sört Kínában: ennek bizonyítékát amerikai és kínai kutatók hozták nyilvánosságra most kiadott tanulmányukban. A kutatás egyúttal mintegy ezer évvel korábbra tolta az árpa kínai megjelenését. A tudósok úgy vélik, előbb használhatták sörkészítésre, és csak jóval később vált belőle mezőgazdasági termény.
Esztergom is bekerülhet a nemzeti emlékhelyek közé videó 2016. május 24. | ESZTERGOM. Az esztergomi Várhegy és Víziváros is bekerülne a nemzeti emlékhelyek közé a kulturális örökségvédelmi törvényhez Völner Pál (Fidesz) által beterjesztett módosító indítvány szerint, melyet az Országgyűlés Kulturális bizottsága keddi ülésén egyhangúlag támogatott.
230 éve hunyt el Benyovszky Móric, Madagaszkár királya videó 2016. május 23. | Benyovszky Móric, a kalandorokban gazdag 18. század egyik legmerészebb világutazója, a több nemzet hőseként számon tartott madagaszkári király kétszázharminc éve, 1786. május 23-án esett el a madagaszkári Angontsy melletti erődnél.
A gazdag családok most is ugyanazok, mint 600 éve videó 2016. május 21. | FIRENZE. Egy új kutatás kimutatta, hogy most is ugyanazok a vagyonos családok Firenzében, mint 600 évvel ezelőtt.
Római kori települést tártak fel Tolnában videó 2016. május 21. | SZEKSZÁRD. Iovia római kori település részleteit tárták fel régészek a Tolna megyei Szakcs mellett, az ásatáson freskótöredékek, épület- és oszlopmaradványok kerültek felszínre.
Marosvásárhely főterén állhat Bethlen Gábor szobra videó 2016. május 20. | MAROSVÁSÁRHELY. A marosvásárhelyi önkormányzati testület csütörtöki ülésén három tartózkodással megszavazták, hogy Marosvásárhely főterén állítsanak szobrot Bethlen Gábor erdélyi fejedelemnek, aki éppen 400 évvel ezelőtt nyilvánította várossá Marosvásárhelyt - írja pénteki számában a Krónika című napilap.
1956 - Emlékbélyeget ad ki a Magyar Posta videó 2016. május 19. | BUDAPEST. Emlékbélyeget ad ki a Magyar Posta Zrt. az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára - közölte Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa csütörtökön Budapesten.
Visszakerült Olaszországba Kolumbusz Kristóf kalandos sorsú levele videó 2016. május 18. | RÓMA. Az Egyesült Államok visszaadta Olaszországnak Kolumbusz Kristófnak az Újvilág felfedezéséről írt 1493-as levelét, amelyet évtizedekkel ezelőtt loptak el egy firenzei könyvtárból, és amely végül az amerikai Kongresszusi Könyvtárba került.
Hadrianus korabeli kaszárnyára bukkantak Rómában videó 2016. május 18. | RÓMA. Róma egyik új metróvonalának építése közben nagy kiterjedésű, római kori kaszárnyára bukkantak a Kr. u. 2. századból, Hadrianus császár korából.
Emlékművet avattak Olaszországban I. világháborús magyar katonák emlékére videó 2016. május 17. | ASINARA. I. világháborús magyar katonák emlékére és tiszteletére avatott emlékművet kedden az olaszországi Asinara szigetén Áder János köztársasági elnök és Simicskó István honvédelmi miniszter. Az Asinara, más néven Szamár-sziget fájdalmas titkát évtizedeken át csak a tömegsírok ismerték - fogalmazott az államfő, az első magyar politikus, aki a több ezer magyar katonának végső nyughelyet adó szigetre látogatott.
Kun Miklós történész: a Gulág-jelenség a mi tragédiánk videó 2016. május 17. | BUDAPEST. Konferenciát rendeznek csütörtökön a Gulág-jelenségről Budapesten, az eseményen egyetemi és akadémiai felszólalók is lesznek - mondta Kun Miklós történész az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.
Hirosimába látogatott Kövér László videó 2016. május 16. | HIROSIMA. Japánban tett hivatalos látogatásának befejezéseként hétfőn Kövér László ellátogatott a hirosimai Béke Emlékparkba és az Atombomba Emlékmúzeumba - tájékoztatta az Országgyűlés sajtóosztálya az MTI-t hétfőn.
Ókori hajó rakományát hozták felszínre Izraelben videó 2016. május 16. | JERUZSÁLEM. Izraeli búvárrégészek felszínre hozták egy 1600 éve elsüllyedt római kereskedőhajó rakományát az egykori kikötőváros, Cezárea partjainál.
Szkíta ékszert találtak Kecskemét-Hetényegyházán videó 2016. május 16. | KECSKEMÉT. Egy különleges szkíta ékszer és egy avar kovácsműhely maradványai is előkerültek Kecskemét-Hetényegyházán, az északi elkerülő út befejező szakaszát megelőző próbaásatások során - tájékoztatott Wilhelm Gábor, az ásatást vezető régész.
Prágában két hétig megtekinthető lesz a Szent Vencel-korona videó 2016. május 15. | PRÁGA. Prágában vasárnaptól két hétig újra megtekinthetőek a cseh koronázási ékszerek, köztük azok legértékesebb darabja, a Szent Vencel-korona.
Azonosították a valaha talált legfiatalabb egyiptomi magzatmúmiát videó 2016. május 13. | LONDON. Brit kutatóknak modern technikai eljárások segítségével sikerült azonosítani a valaha felfedezett legfiatalabb egyiptomi magzatmúmiát. Tutanhamon sírjában két mumifikálódott magzatot is találtak, amelyek a terhesség 25. és 37. hete között haltak meg, a gízai magzat azonban még ezeknél is fiatalabb volt.
II. János Pál háromszor is megbocsátott merénylőjének videó 2016. május 13. | KRAKKÓ. II. János Pál pápa háromszor is megbocsátott egykori merénylőjének, Ali Agcának – mondta el újságíróknak Stanislaw Dziwisz krakkói érsek, a szentté avatott lengyel pápa egykori titkára, megemlékezve a 35 éve elkövetett bűntett körülményeiről. Ali Agca azonban egyszer sem kért bocsánatot.
Felvidékiek találkoznak Bonyhádon videó 2016. május 12. | SZEKSZÁRD. Felvidéki településeken élő magyarok és a Felvidékről a második világháború után kitelepítettek és leszármazottaik találkoznak pünkösd hétfőn Bonyhádon, ahol koszorúzással, misével, kulturális műsorral emlékeznek a 70 éve történtekre.
Exhumálják a spanyol polgárháborúban agyonlőtt testvérpár maradványait videó 2016. május 11. | MADRID. Engedélyezte a spanyol polgári bíróság, hogy exhumálják egy, az 1936-os polgárháborúban agyonlőtt testvérpár földi maradványait, a Madrid melletti Elesettek Völgyének (Valle de los Caidos) nevezett gigantikus mauzóleumból, ahol több tízezer áldozatot temettek el.
A nyaklövést is túlélte az utolsó német páncélos ász videó 2016. május 10. | „Ne egyen annyit Carius, ha haslövést kap, nem tesz jót!” Tréfálkozott Schwaner őrnagy Otto Cariusszal, a Wehrmacht 502. nehézpáncélos-osztálya 2. századának parancsnokával 1944. július 24-én reggel. A páncélos ász régóta nélkülözött kedvencéből, uborkasalátából falatozott éppen, és nem tudhatta, hogy az őrnagy ártatlan megjegyzése nem sokkal később szinte szó szerint valóra válik. Mindössze néhány mozdulaton múlott, hogy Carius papírra tudta vetni visszaemlékezéseit, amelyet nemrég a magyar olvasók is megismerhettek.
Bronzkori leletek kerültek elő Csorna közelében videó 2016. május 10. | CSORNA. Egy közel 3000 éves temető, és egy azzal egyidős település nyomaira bukkantak a régészek Farád határában. Eddig közel 150 sírt tártak fel az M85-ös út most épülő, csornai elkerülő szakaszának nyomvonalán, a leendő csomópontnál.
Királynői maradványokat rejtenek a titkos Tutanhamon-kamrák? videó 2016. május 09. | KAIRÓ. Régészek csaptak össze vasárnap egy nemzetközi konferencián Egyiptomban arról az elméletről, hogy léteznek-e titkos, eddig feltáratlan kamrák Tutanhamon egyiptomi fáraó sírkamrájának falai mögött, ahogy azt Nicolas Reeves brit régész feltételezi.
Első  Előző  1 / 103   Következő  Utolsó
Időjárás
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
30 éveDohánymentes világnap
108 éveMegszületett Don Ameche amerikai színész (Alexander's Ragtime Band).
53 éveSzékesfehérváron megszületett Orbán Viktor politikus, a Fidesz egyik alapítója, miniszterelnök.
0 éveA tej világnapja
855 éve32 éves korában meghalt II. Géza magyar király.
Belföld Kiköltöztetné Ficót az ellenzék Kiköltöztetné Ficót az ellenzék Frissítvevideó POZSONY. Robert Fico miniszterelnöknek ki kellene költöznie abból a lakásból, amelyet Ladislav Bašternák ad neki bérbe, továbbá nyilvánosságra kellene hoznia a Bašternákkal kötött bérleti szerződését és azokat az iratokat, amelyek bizonyítják a bérleti díj rendes fizetését –szólított fel az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás, valamint az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek. Az SaS és az OĽaNO-NOVA arra szólította fel a kormányfőt, hogy költözzön ki a Ladislav Bašternák által bérbe adott lakásból. Újabb jelölt a KDH elnöki posztjára videó Ladislav Štefanec is jelezte, hogy harcba száll a Kereszténydemokrata Mozgalom elnöki tisztségéért. Lajčák: új és negatív mozzanat lenne a kilépés videó A külügyminiszter szerint Nagy Britannia távozása azt is magával hozná, hogy az a szlovák uniós elnökség vezető témájává válna.
Külföld Ausztria Magyarországra figyel a menekültáradat útvonalának alakulása miatt Ausztria Magyarországra figyel a menekültáradat útvonalának alakulása miatt videó BÉCS. Ugyan Líbiából leginkább a Földközi-tengeren át érkeznek a menekültek, Ausztriának mégis elsősorban Magyarországra kell figyelnie és követnie kell a migránsok útvonalának alakulását - jelentette ki Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter kedden Brüsszelben osztrák sajtójelentések szerint. Az osztrák védelmi miniszter szerint a feltartóztatott menekültek magas száma miatt a tavalyihoz hasonló helyzet kezd kialakulni. Európai terrortámadások veszélyére figyelmeztet az amerikai külügyminisztérium videó A külügyminisztérium szerint nyáron Európa-szerte számítani lehet terrortámadásra. Csehországot támadta az Anonymous hackercsoport videó A belügyminisztérium, valamint a felügyelete alá tartozó rendőrség és tűzoltóság oldalai a világhálón reggel óta nehezen elérhetők
Itthon A Csallóközben is haldoklik a tejtermelés A Csallóközben is haldoklik a tejtermelés videó DUNASZERDAHELY. Üres istállók, félreállított gépek – a korábban jórészt mezőgazdaságból élő Csallóközben egyre több ilyen képet láthatunk. Az Európai Unió és Szlovákia támogatási rendszere azt eredményezte, hogy a Dunaszerdahelyi járásban a sertéstenyészetet egy dán gazdálkodón kívül már minden mezőgazdasági szövetkezet feladta, és az utóbbi hónapokban a tejtermelőket is ez a sors kísérti. Üres istállók, félreállított gépek – a korábban jórészt mezőgazdaságból élő Csallóközben egyre több ilyen képet láthatunk. Lokális kullancs-encephalitis járvány tört ki Kassán Frissítvevideó A kassai L. Pasteur Egyetemi Kórházban 21 beteget ápolnak, akik vélhetően juhsajt fogyasztása révén fertőződtek meg. Könnyebben megközelíthetővé teszik a füleki várat videó Fülek város önkormányzata új parkolót épít a vár alatt és átalakítja a vár körüli forgalmat.
Magyar világ Állami tulajdonban marad a Székely Mikó Kollégium Állami tulajdonban marad a Székely Mikó Kollégium videó SEPSISZENTGYÖRGY. Állami tulajdonban marad a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium, miután az illetékes bukaresti restitúciós bizottság kedden szavazattöbbséggel elutasította a református egyház visszaszolgáltatási kérelmét - tájékoztatta az MTI-t Laczikó Enikő államtitkár-helyettes, aki az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatal (EKH) képviselőjeként tagja a testületnek. Az illetékes bukaresti restitúciós bizottság szavazattöbbséggel elutasította a református egyház visszaszolgáltatási kérelmét. Pintér: nem fog csökkenni a migrációs nyomás videó Délkelet felől sem csökken a migrációs nyomás, s Észak-Afrika felől Olaszországba tartó hajós migráció is újraindult, mondta. Orbán: ha nincs az Európai Néppárt, Magyarország ma nem tagja az Európai Uniónak videó Orbán Viktor ugyanakkor hangsúlyozta, az Európai Uniónak és az Európai Néppártnak bátrabban, nagyívűbben kell gondolkoznia.
Kultúra A Hit és hűség prágai ősbemutatójával emlékezik Trianonra a Boráros Imre Színház A Hit és hűség prágai ősbemutatójával emlékezik Trianonra a Boráros Imre Színház videó KOMÁROM, PRÁGA. A Boráros Imre Színház az Esterházy János Társulás az Emberi és Keresztény Értékekért, valamint a prágai Balassi Intézet meghívásának köszönhetően a nemzeti összetartozás napján, június 4-én 18 órától a Magyar Intézetben mutatja be Csáky Pál Hit és hűség – történelmi visszapillantás 1889-1989 című színpadi játékát. A csehországi ősbemutatón 50. alkalommal játssza majd el Boráros Imre Kossuth-díjas színművész társulata a Felvidéken és külföldön is bő két éve nagy sikert arató produkciót. Június 4-én 18 órától a prágai Balassi Intézetben mutatja be Csáky Pál Hit és hűség című színpadi játékát. A Lovasíjászt többen látták, mint a többi idei magyar filmet összesen videó Kassai Lajos életéről, és az általa újrateremtett sportról szóló A Lovasíjász-t január 21-én mutatták be a magyar mozik. Visszatért a Top Gear az új stábbal videó A vasárnap indult új Top Gear-évad epizódjait nyolc hónap alatt forgatták kilenc országban.
Színes A lengyel igazságügyi miniszter kiadatná Roman Polanskit A lengyel igazságügyi miniszter kiadatná Roman Polanskit videó VARSÓ. A lengyel igazságügyi miniszter és főügyész bejelentette, hogy megfellebbezi azt a bírósági döntést, amely szerint nem adják ki Roman Polanskit az Egyesült Államoknak, ahol 1977 óta van érvényben elfogatóparancs az Oscar-díjas filmrendező ellen liliomtiprási ügye miatt. A hamarosan 83 éves Oscar-díjas rendező 1977-ben bűnösnek vallotta magát egy akkor kiskorú lány megerőszakolásában. EURO-2016 - Nincs meglepetés Storck keretében Frissítvevideó Az Eb-re 44 év után kijutott magyar válogatott szombaton 18 órakor a világbajnok német csapattal találkozik Gelsenkirchenben. EURO-2016 - Kihirdették a szlovákok végleges EB-keretét videó A szlovákok vasárnap 3-1-re győztek a világbajnok Németország vendégeként Augsburgban.
Mozaik Rákos elváltozásokat okoz patkányokban a mobilozás Rákos elváltozásokat okoz patkányokban a mobilozás videó WASHINGTON. Friss amerikai kutatás szerint a mobiltelefon sugárzásának kitett hím állatoknál csekély mértékben megnövekedett az agydaganat kialakulásának kockázata. Ez az első tanulmány, amely kimutatja, hogy a nem-ionizáló sugárzás rákot okoz. Csökkent a dohányzók száma Magyarországon videó A világon minden 6. percben meghal valaki a dohányzás miatt, és ez megelőzhető lenne. A világ legnagyobb tengeri szivacsát fedezték fel Hawaii közelében videó A "Családiautó-méretű" szivacsot 2000 méter mélyen találták.
Vélemény Szigeti László: Oktatásügy, nyelvhasználat a Most-Híd ígéretei tükrében Szigeti László: Oktatásügy, nyelvhasználat a Most-Híd ígéretei tükrében videó Elvárjuk a Most-Híd parlamenti képviselőitől és kormánytagjaitól, hogy munkájukat ne a vizet prédikálunk és bort iszunk elv alapján végezzék, hanem ígéreteikhez híven tegyenek meg mindent jogállásunk javításáért, köztük a vasúti kétnyelvűség megoldásáért is. Bugárék rábólintottak a kormányprogramra, amelynek része a teljes szervezettségű alap- és középiskolák számának csökkentése. A. Szabó László: Folytatódik a félmegoldások kora videó Ha nem törlik el a minimális osztálylétszámokra vonatkozó rendelkezést, a nagy kapkodásban megint nem a kívánt célt érik el. Samu István: Sikeres élsport nélkül nem lehet jó országimázst építeni videó 75 millió eurós összkiadással (!!) megépül Szlovákia várva várt nemzeti stadionja. Sokkolló az ár, és a módja is a döntésnek.
Hitélet Megkezdték Jézus sírjának felújítását Megkezdték Jézus sírjának felújítását videó JERUZSÁLEM. Átfogó munkálatok kezdődtek meg Jézus sírjának felújítására a jeruzsálemi Szent Sír-bazilikában. A helyreállítás várhatóan 2017 elején fejeződik be. A munkálatok idején is folyamatosan nyitva lesz a zarándokhely. A menekültkérdésről tanácskoznak európai reformátusok Budapesten videó A konzultáció alkalmat kíván biztosítani az érdemi és őszinte párbeszédhez. Szent Márton jubileumi ünnepe Pozsonyban videó Magyar-szlovák-latin nyelvű szentmisére kerül sor a pozsonyi koronázótemplomban 2016. június 6-án.
Fő támogatónk