2017. február 28., kedd - Elemér
Cikkek közt...  Videók közt...  
Csak a gazdagok tetemeit szállították haza a Titanicrólvideó 2017. február 28., kedd 14:54 LONDON. A Titanicot vízre bocsátó White Star Line hajótársaság, valamint a holttestek felkutatásával és elszállításával megbízott Mackay-Bennett hajó között váltott táviratokból kiderült, hogy a Titanic harmadosztályra jegyet váltó utasait az óceánba dobták, hogy maradjon hely az első- és másodosztály áldozatainak.
Keresik I. Jakab skót király elveszett sírját videó 2017. február 27. | EDINBURGH. Digitális vizualizációt felhasználó projekt keretében akarják megtalálni I. Jakab középkori skót király elveszett sírját, azét az uralkodóét, akinek meggyilkolása megváltoztatta a skót történelem menetét.
Már online is kutatható a hadifogolytáborokban meghaltak adatbázisa videó 2017. február 25. | BUDAPEST. Már online is kutatható a szovjet hadifogolytáborokban meghaltak adatbázisa. A Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM) közreműködésével "Elhurcolva, távol a hazától" címmel megjelent 66 281 soros adatbázist a www.katonakagulagon.hu oldalon szombat délután a Gulág emlékév záró rendezvényén élesítették.
Karl May 175 éve született videó 2017. február 25. | Százhetvenöt éve, 1842. február 25-én született Karl May, minden idők legsikeresebb német írója, akinek Winnetou és Old Shatterhand alakját köszönhetjük.
A kommunizmus áldozatainak emléknapja videó 2017. február 25. | BUDAPEST. Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata minden év február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánította.
Kövér László: a kommunista rendszernek százmillióan estek áldozatul videó 2017. február 24. | SÁROSPATAK. A kommunista rendszer világszerte több mint 100 millió életáldozatot követelt, országok, nemzedékek életesélyét csorbította, és jövőjét keserítette meg - mondta az Országgyűlés elnöke a Gulág sárospataki áldozatainak tiszteletére állított emléktábla avatásán pénteken.
Az Amerika Hangja rádió 75 éve szólalt meg először videó 2017. február 24. | BUDAPEST. Hetvenöt éve, 1942. február 24-én szólalt meg először az éterben az Amerika Hangja (Voice of America, VOA), az Egyesült Államok Tájékoztatási Hivatalának külső rádióállomása. Az első adást németül, a Harmadik Birodalom felé sugározták, hogy ellensúlyozzák a hivatalos náci propagandát, megismertessék az amerikai álláspontot és politikát azokkal a népekkel, amelyek német megszállás alatt éltek vagy éppen a Harmadik Birodalom oldalán harcoltak a szövetségesek ellen.
Pusztító szalmonellajárvány okozhatta az aztékok vesztét videó 2017. február 23. | Egy 500 éves baktérium DNS-e az első közvetlen bizonyíték, amely egy óriási, Mexikó területén a spanyol hódítást követően pusztító járvány kitörésére utal. Az emberi történelem egyik legszörnyűbb járványát, amely a 16. században megtizedelte Mexikó őslakosságát, a szalmonella egy Európából hozott, halálos formája okozhatta – erre utalnak legalábbis egy friss kutatás eredményei.
Orvosi műhiba következtében halt meg Andy Warhol, a pop-art pápája videó 2017. február 22. | NEW YORK. Harminc éve, 1987. február 22-én halt meg Andy Warhol, a pop-art művészet legismertebb képviselője. Művészete jelentősen befolyásolta a múlt század látásmódját.
Tíz hónapon át szedte áldozatait a verduni vérszivattyú videó 2017. február 21. | „Micsoda vérfürdő. Milyen borzalmas látvány, micsoda mészárlás. Nem tudom szavakba önteni az érzéseimet. Még a pokol sem lehet ilyen szörnyű! Az emberek őrültek!” – olvasható a Verdunnél harcoló Alfred Joubaire francia katona nem sokkal halála előtt papírra vetett utolsó naplóbejegyzésében.
Lincolnt tartják a legjobb amerikai elnöknek a történészek videó 2017. február 20. | WASHINGTON. Abraham Lincolnt tartják minden idők legjobb elnökének az amerikai történészek - derült ki a C-SPAN amerikai közszolgálati televízió frissen közzétett felméréséből, amely szerint George Washingtont a második, Franklin D. Rooseveltet a harmadik, míg a listán idén debütáló Barack Obamát a 12. helyre sorolták a tudósok.
Gulág-emlékév - Megnyílt a Magyarság Háza programsorozata videó 2017. február 20. | BUDAPEST. Sosem szabad elfelejteni, ami a Gulágra hurcoltakkal történt - emelte ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az emlékév zárásához és a kommunizmus áldozatainak emléknapjához kapcsolódó rendezvények hétfőn megnyitóján Budapesten.
Asztalosinasként kezdte Munkácsy Mihály videó 2017. február 20. | Munkácsy Mihály, világhírű magyar festőművész 1844. február 20-án született Munkácson. Békéscsabai asztalosinasként kezdett dolgozni, de végül festőművész vált belőle.
60 éves lenne Falco - Felért a csúcsra, de a poklot is megjárta videó 2017. február 19. | Kétségkívül Falco a valaha élt legnagyobb osztrák popsztár: Ausztriából egészen az amerikai slágerlisták tetejéig jutott. Művészi karakterét mérnöki pontossággal tervezte meg, de az építkezésbe már hiba csúszott. Ahogy már rengeteg zenésznél, nála sem bizonyult jó kötőanyagnak az alkohol és a kábítószer. Falco keményen rajta volt mindkettőn, és ezek halálában is vele voltak. Pár nappal a 41. születésnapja előtt halt meg autóbalesetben, ma lenne 60 éves.
Szent László élete minden volt, csak nem mese videó 2017. február 18. | Győrben pénteken hivatalosan is megnyitották a Szent László-emlékévet. A lovagkirály élete bővelkedik fordulatokban, nevéhez több legenda kötődik, a középkori Magyar Királyság stabilitásának megteremtéséről már nem nem is beszélve.
Robert Oppenheimer, az "atombomba atyja" 50 éve halt meg videó 2017. február 18. | BUDAPEST. Ötven éve, 1967. február 18-án halt meg Robert Oppenheimer amerikai fizikus, az atombomba kifejlesztésére létrehozott Manhattan-terv tudományos vezetője.
A rátámadó tiszt helyett magát lőtte szíven a leghíresebb bakonyi betyár videó 2017. február 17. | Száznyolcvan éve, 1837. február 17-én halt meg Sobri Jóska, a leghíresebb bakonyi betyár. Nehezen érthető, miért épp Sobri Jóska lett az egyik leghíresebb betyár, hiszen emlékezetes tett nem fűződik nevéhez - igaz, gyilkosság sem. Emlékét mesék, dalok, balladák, ponyvaregények sora őrzi, bekerült a német lexikonokba és újságokba, Franciaországban még zenés darab is született róla.
Digitalizálták a szovjet táborokba hurcoltakról szóló legnagyobb iratanyagot videó 2017. február 17. | BUDAPEST. Digitalizálta a Szovjetunióba hurcolt magyarok legnagyobb egységes iratanyagát, a külügyminisztérium egykori hadifogoly osztályának dokumentumait a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL), amely a Gulág Emlékbizottság támogatásával multimédiás online oktatóanyagot is készített a témában.
Már Churchill is foglalkozott a földön kívüli élettel videó 2017. február 16. | LONDON. Winston Chuchill már nyolcvan évvel ezelőtt úgy vélte, hogy létezik földön kívüli élet a Naprendszeren kívüli csillagok körül keringő bolygókon.
250 év után ismerték fel Rembrandt alkotását videó 2017. február 16. | BRAUNSCHWEIG. Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum. A kép csaknem 250 éve van a múzeum tulajdonában, ám eddig Johann Melchior Roos német állatfestő munkájának tartották.
Százötven éve mutatták be a Kék Duna keringőt videó 2017. február 15. | BÉCS. Százötven éve, 1867. február 15-én mutatták be Bécsben ifjabb Johann Strauss azóta klasszikussá vált művét, a Kék Duna keringőt, amely annak ellenére is a közönség kedvencévé vált, hogy a folyó soha nem volt igazán kék, a mű eredeti változata pedig egy katonai vereséget elevenített fel. Az évfordulóra kiállítással emlékeznek az osztrák fővárosban, és emlékérmét is kibocsátottak.
Lezárult a Zrínyi-emlékév Szigetváron videó 2017. február 14. | SZIGETVÁR. Lezárultak Szigetváron a Zrínyi-emlékév programjai hétfőn azzal a megemlékezéssel, amelyet a vár 328 évvel ezelőtti visszafoglalása évfordulóján rendezek a baranyai városban.
Budapest ostromakor hősi halált halt katonákra és civilekre emlékeztek videó 2017. február 13. | BUDAPEST. Az 1945-ös budapesti harcokban hősi halált halt katonákra, valamint a polgári áldozatokra emlékeztek hétfőn Budapesten. A Hadtörténeti Intézet és Múzeumban egy amerikai dandártábornok fényképhagyatékából nyílt kiállítással mutatják be a főváros egykori ostromát.
Hamarosan megjelenik a trianoni magyar békedelegáció naplója videó 2017. február 12. | BUDAPEST. Akadémiai kutatócsoport vizsgálja az 1920-as trianoni békeszerződés körülményeit, a kutatócsoport első kiadványa néhány hónapon belül megjelenik, ez a magyar békedelegáció naplója lesz - mondta Ablonczy Balázs, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Lendület Trianon 100 Kutatócsoportot vezető történész az M1 aktuális csatornán vasárnap.
Hogyan lett a hiperaktív, tanulatlan Edisonból „Arkhimédész óta a legnagyobb feltaláló”? videó 2017. február 11. | Százhetven éve, 1847. február 11-én született minden idők egyik legnagyobb, legtermékenyebb és legismertebb feltalálója, Thomas Alva Edison. Egyedül vagy másokkal közösen 1093 szabadalom fűződik a nevéhez, s volt egy négyéves időszak az életében, amikor 300 találmányt jelentett be, azaz ötnaponta egyet.
A párizsi békeszerződést 70 éve írták alá videó 2017. február 10. | Hetven éve, 1947. február 10-én írták alá Párizsban a második világháborút lezáró békeszerződést Magyarországgal, valamint Bulgáriával, Finnországgal, Olaszországgal és Romániával.
Rejtélyes geoglifákra bukkantak az Amazonas esőerdőiben videó 2017. február 09. | SAO PAOLO. Mintegy kétezer éve átalakították az amazóniai esőerdőket az őslakosok, akik több száz hatalmas, rejtélyes földerődítményt építettek a térségben, a tömeges erdőirtás következtében már több mint 450 nagy mértani geoglifát, vagyis csak madártávlatból látható rajzolatot tártak fel brit és brazil kutatók a nyugat-brazíliai Acre szövetségi államban.
Hatvan éve halt meg Horthy Miklós videó 2017. február 09. | BUDAPEST. Hatvan éve, 1957. február 9-én halt meg Horthy Miklós, a két világháború közötti Magyarország mai napig ellentétes megítélésű kormányzója.
A 20.század legnagyobb matematikusának tartják Neumann Jánost videó 2017. február 08. | BUDAPEST, WASHINGTON. Hatvan éve, 1957. február 8-án halt meg Neumann János, a múlt század kiemelkedő matematikusa, a számítógép atyja.
Akadémiai kutatócsoport vizsgálja a trianoni békeszerződés körülményeit videó 2017. február 08. | BUDAPEST. Akadémiai kutatócsoport vizsgálja az 1920-as trianoni békeszerződés körülményeit, így például az első világháború utáni katonai összeomlást és a haderő leszerelését, a közellátás problémáit és Trianon emlékezetét.
Történelmi emlékhellyé avatták a budapesti Trefort-kertet videó 2017. február 07. | BUDAPEST. Történelmi emlékhelyet jelölő sztélét avattak a budapesti Trefort-kertben a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) szervezésében hétfőn, Trefort Ágoston születésének kétszázadik évfordulóján.
Első  Előző  1 / 115   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 8°C / 11°C
Holnap: 3°C / 9°C
Ógyalla
Ma: 9°C / 11°C
Holnap: 2°C / 8°C
Losonc
Ma: 10°C / 12°C
Holnap: 3°C / 8°C
Kassa
Ma: 12°C / 15°C
Holnap: 0°C / 8°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
0 éveHúshagyó kedd A farsang utolsó napja.
0 éveA palacsinta világnapja
1017 éveFinnországban a Kalevala ünnepe.
185 éveLánchíd felépítésének támogatására megalakult a Budapesti Hídegylet, gróf Széchenyi István kezdeményezésére.
128 éveMegszületett Vaclav Nyizsinszkij lengyel származású orosz balett-táncos, akit minden idők legkiválóbb férfi táncosának tartanak.
Belföld Felmérés: legkevésbé Kotlebát és Matovičot látnánk szívesen kormányfőként Felmérés: legkevésbé Kotlebát és Matovičot látnánk szívesen kormányfőként videó POZSONY. Szlovákia lakosságát legkevésbé az zavarná, ha a következő parlamenti választások után Robert Fico, Andrej Danko vagy Richard Sulík válna kormányfővé. Nem szívesen látnák viszont a miniszterelnöki székben Marian Kotlebát vagy Igor Matovičot – derül ki a Focus közvélemény-kutató ügynökség felméréséből. Szlovákia lakosságát legkevésbé az zavarná, ha a következő parlamenti választások után Fico, Danko vagy Sulík válna kormányfővé. Betiltaná a mecsetek építését a Család vagyunk mozgalom videó Mint mondták, csupán megelőzésről van szó. Jelenleg Szlovákia az EU egyetlen mecset nélküli országa. Mikor hívjuk a 112-es, mikor a 155-ös telefonszámot? videó A 112-es telefonszám propagálása során feledésbe merült, hogy a korábbi telefonszámok – 150, 155 és 158 – továbbra is hívhatóak.
Külföld Major: Major: "történelmi hiba" a kilépés az EU-ból videó LONDON. John Major volt brit miniszterelnök szerint "történelmi hiba" volt, hogy a brit EU-tagságról tartott tavalyi népszavazáson a többség a kilépésre voksolt. Major a második volt brit miniszterelnök, aki súlyos aggályainak adott hangot a Brexit-folyamat miatt. Megkezdődött Putyin és Trump találkozójának előkészítése videó A találkozó időpontjáról és helyszínéről még nem született megegyezés - jelentette ki Szergej Rjabkov. Kézigránát robbant Malmö külvárosában videó Robbanás rázta fel az esti szendergésből Malmö Lindängen negyedét. A rendőrség közlése szerint egy embert kórházba vittek.
Itthon Csaknem valamennyi hazai középiskolás tanul idegen nyelvet Csaknem valamennyi hazai középiskolás tanul idegen nyelvet videó POZSONY. A szlovákiai középiskolásoknak közel 98 százaléka egy vagy több idegen nyelvet tanul, miközben mintegy 20 százalékuk egy, 78 százalékuk pedig két vagy több idegen nyelvet igyekszik elsajátítani. Mintegy 20 százalékuk egy, 78 százalékuk pedig két vagy több idegen nyelvet igyekszik elsajátítani. Egyre többen választják a magyar iskolát videó A Felvidéken 2007 óta nem volt annyi magyar iskolakezdő, mint 2015 és 2016 szeptemberében. Rimaszombati vállalkozás is sikeres volt a fiatal magyar vállalkozók programban videó A rimaszombati Halász Attila egyike volt a 16 nyertes pályázónak.
Magyar világ Élelmiszerminőség-ügy: közösen léphetnek fel a kelet-közép-európai országok Élelmiszerminőség-ügy: közösen léphetnek fel a kelet-közép-európai országok videó BUDAPEST. A visegrádi országok (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország - V4) mellett Románia és Bulgária is felléphet az élelmiszerek Európai Unión (EU) belüli kettős minőségének ügyében - mondta Zsigó Róbert, a földművelésügyi tárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. A visegrádi országok mellett Románia és Bulgária is felléphet az élelmiszerek EU-n belüli kettős minőségének ügyében. Orbán: megvalósult a munkaalapú gazdaság videó A kormányfő beszélt arról is, nem szabad, hogy eltűnjön a nagyság iránti vágy a magyarokból. Károkat okozott a viharos szél Magyarországon Frissítvevideó Az érintett területeken a következő órákban akár 90 kilométer/órásnál erősebb széllökések is lehetnek.
Kultúra Oscar-díj - Évtizedes mélypontra süllyedt a gála nézettsége Oscar-díj - Évtizedes mélypontra süllyedt a gála nézettsége videó LOS ANGELES. Az idei Oscar-gálát 32,9 millióan követték élőben az ABC tévécsatornán az Egyesült Államokban, ami a legalacsonyabb nézettség 2008 óta és a második legalacsonyabb a mérések 1974-es kezdete óta - közölte a Nielsen piackutató intézet. Donald Trump elnök szerint a gálán túlságosan is a politikára összpontosítottak, ezért volt zűrzavar. Donald Trump szerint a gálán túlságosan is a politikára összpontosítottak, ezért volt zűrzavar. Ünnepi koncertet ad a Csík Zenekar a Müpában videó A Csík Zenekar jövőre ünnepli 30. születésnapját, az idei év részben a jubileumra felkészülés jegyében is zajlik. Másik baklövést is elkövettek a szervezők az Oscar-gálán videó A szervezők egy élő embernek állítottak emléket abban a videóban, amely a filmszakma elmúlt évben elhunyt nagyjait méltatta.
Színes Ismét kitört az Etna Ismét kitört az Etna videó CATANIA. Nyolc hónapnyi szünet után feléledt az Etna, Európa legmagasabb és legaktívabb vulkánja, emiatt légiforgalmi riasztást adtak ki Szicíliában kedden. A vulkán éjszaka tört ki. A sötétben magasba szökő, izzó rögöket Catania és Taormina városából is látni lehetett. Dunaszerdahelyre igazolt Mervó Bence videó A 21 éves támadó a DAC honlapjának beszámolója szerint két és féléves megállapodást írt alá. A gólvonal-technológia döntötte el a holland rangadót videó A gólvonal-technológia segítségének is köszönhette a Feyenoord, hogy 2-1-re legyőzte vasárnap a vendég PSV Eindhovent.
Mozaik Mit tartogathat a Föld-szerű bolygók új generációja? Mit tartogathat a Föld-szerű bolygók új generációja? videó A múlt héten bejelentett, 40 fényévre található, TRAPPIST-1 vörös törpecsillag körül fellelt hét, Föld-szerű planéta között lehet sugárzás lecsupaszította kőzettörmelék, és akár felhőkbe burkolózó, a Vénuszhoz hasonló világ is. Sőt kutatók azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy némelyik egzotikus életformákat hordozhat a rozsdavörös alkonyi égbolt alatt. Kutatók azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy némelyik egzotikus életformákat hordozhat a rozsdavörös alkonyi égbolt alatt. Emberekkel a fedélzetén kerülné meg a Holdat az Orion űrkapszula videó Az eredeti tervek szerint legkorábban 2021-ben szállíthatna űrhajósokat az Orion, ez lenne a kapszula második missziója. Magyarországra megérkezett az első fekete gólya videó A fekete gólyák többsége március 15-e után érkezik meg, Magyarországon mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel.
Vélemény Nagy Dávid: NOlimpia egy felvidéki szemével Nagy Dávid: NOlimpia egy felvidéki szemével videó „Gyere Egérke, gyere kicsi lány!” – zengenek fülemben a felejthetetlen Vitray Tamás szavai. Majd becsukom szemem és látom, ahogy a vízipólósaink egymás után háromszor ugranak a bearanyozott medencébe. Végül (a teljesség igénye nélkül) a kajakosainkon, kard- és tőrvívó csapatainkon keresztül gondolataimban eljutok Hosszú Katinkáig, aki mindig nyer és mindent visz. Közben könnybe lábad a szemem… jó érzés. A politikai karrier utáni vágy kihasználta és megerőszakolta mindazt, amire már most büszkék voltunk. Agárdy Gábor: Vízhiány és népszaporulat videó Ha az afrikaiak nem akarnak éhen- és szomjan halni, irány a nagyvilág – elsősorban Európa. Kiss Beáta: Iskoláink finanszírozásáról – újra videó Újfent az események után kullogunk, elhárult egy konkrét veszély, de hosszú távú megoldás továbbra sem született.
Hitélet Alapításuk 400. évfordulóját ünnepelték a lazaristák Alapításuk 400. évfordulóját ünnepelték a lazaristák videó NAGYVÁRAD. A Misszióstársaság (lazaristák) közössége 2017-ben ünnepli létrejötte 400. évfordulóját. Ez alkalomból Nagyváradon, a Katalin-telepi római katolikus plébánián ötrészes előadás-sorozat indult. Ez alkalomból Nagyváradon, a Katalin-telepi római katolikus plébánián ötrészes előadás-sorozat indult. Első ízben látogatott pápa a római anglikán templomba videó A katolikus egyházfő egyszersmind elismerte, hogy a közeledéshez vezető út néha "lassú és bizonytalan". Saját finanszírozási modellel rukkolnának elő az egyházak videó A keresztény egyházak és a zsidó egyházközségek képviselői rendszeresen megvitatnak különböző témákat.
Fő támogatónk