2017. május 22., hétfő - Júlia, Rita
Cikkek közt...  Videók közt...  
95 éve mutatkozott be a Székely himnuszvideó 2017. május 22., hétfő 13:15 95 éve, 1922. május 22-én Budapesten, az Aquincumban adták elő először a ma Székely himnusz néven ismert művet. A dal, amelyet ma Székely Himnusz néven ismerünk, 1921-ben született, a megzenésített verzióját azonban csak egy évvel később adták elő nyilvánosan először.
Árpád-házi (Boldog) Konstancia Lembergben élt és nyugszik videó 2017. május 21. | Édesapja, IV. Béla a tatárjárás után adta férjhez Konstancia (1237–1276) magyar királyi hercegnőt Leó (Lev) halicsi herceghez. Konstancia volt szülei hatodik gyermeke.
A legizgalmasabb szakaszához érkezett a Zrínyi-újvár feltárása videó 2017. május 21. | KAPOSVÁR. A legizgalmasabb részéhez, a kút feltárásához érkeztek a közelmúltban a Zrínyi Miklós költő és hadtudóshoz köthető egyetlen magyarországi épített emléknél, az őrtilosi Zrínyi-újvárnál zajló régészeti munkálatok.
Charles Lindbergh 90 éve repülte át az Atlanti-óceánt videó 2017. május 20. | Kilencven éve, 1927. május 20-án szállt fel Amerikából Charles Lindbergh, aki másnap Franciaországban landolt, így ő lett az első ember, aki egyedül, leszállás nélkül repülte át az Atlanti-óceánt.
Párizsi megemlékezés Széchenyi Ödön 150 évvel ezelőtti bravúrjának emlékére videó 2017. május 20. | Megemlékezést tartottak Párizsban Széchenyi Ödönről, aki 150 évvel ezelőtt 43 nap alatt hajózott el Pestről Párizsig.
Film készül a Diana hercegnő halálát követő hétről videó 2017. május 19. | LONDON. A Diana hercegnő húsz éve bekövetkezett halála utáni hét eseményeiről készít játékfilmet a BBC.
Értékes kincsekre bukkantak Székelyudvarhelyen videó 2017. május 18. | SZÉKELYUDVARHELY. Kerámiákat, kulcsokat, középkori kanalat és egy vélhetően római korból származó ezüstgyűrűt is találtak azok a régészek, akik a székelyudvarhelyi Bethlen Gábor utcában folyó munkálatokat felügyelik – adta hírül a székelyhon.ro. A leleteket a Haáz Rezső Múzeumba szállítják, ahol megtisztítják, és majd ki is fogják állítani.
Két szál maradt Irinyi gyufájából videó 2017. május 17. | Irinyi János vegyész, feltaláló kétszáz éve, 1817. május 17-én született a bihari Nagylétán (ma: Létavértes). A közhiedelemmel ellentétben Irinyi nem a gyufa, csak a "zajongás nélküli", kisebb-nagyobb robbanás nélkül használható biztonsági gyújtó feltalálója. Gyufájából mindössze két szál maradt az utókorra.
Klapka György, a híres komáromi várvédő 125 éve halt meg videó 2017. május 17. | KOMÁROM. Százhuszonöt éve, 1892. május 17-én halt meg Klapka György honvédtábornok, aki a világosi fegyverletétel után még másfél hónapig tartotta Komárom erődjét, és a védőknek amnesztiát harcolt ki.
Vágsellyén született a legismertebb magyar hídépítő mérnök videó 2017. május 16. | VÁGSELLYE, BUDAPEST. Feketeházy János, a külföldön legismertebb magyar hídépítő mérnök, a budapesti Szabadság híd tervezője százhetvenöt éve, 1842. május 16-án született.
Az otrantói csata szolgált Horthy kultuszának egyik alapjául videó 2017. május 15. | Száz éve, 1917. május 15-én törte át a Horthy Miklós parancsnoksága alatt álló osztrák-magyar flotta a brit-olasz blokádot a Földközi-tengeren. Ez volt a Monarchia haditengerészetének egyetlen győztes csatája az első világháborúban, amely később Horthy kultuszának egyik alapjául szolgált. A stratégiai helyzet azonban nem változott meg, a szorost a háború végéig az antant ellenőrizte. Kevesen tudják, de ez volt az első tengeri csata, amelyben minden haderőnemet: hadihajókat, tengeralattjárókat és repülőgépeket is bevetettek.
Háromszáz éve született Mária Terézia videó 2017. május 13. | Háromszáz éve, 1717. május 13-án született Mária Terézia Habsburg-házi főhercegnő, magyar és cseh királynő, német-római császárné.
Ferenc József- és Sisi-kiállítás nyílt a Mátyás-templomban videó 2017. május 12. | BUDAPEST. Ferenc József és felesége, Erzsébet koronázásának 150. évfordulója alkalmából nyílt a koronázási ceremóniát és a királyné életét bemutató kiállítás a budavári Nagyboldogasszony-, közismert nevén Mátyás-templomban pénteken.
Egy apáca is segített II. János Pál merénylőjének elfogásában videó 2017. május 12. | „Ezer köszönet a szentnek. Sokáig éljen Jézus Krisztus!” – suttogta 2014. december 17-én II. János Pál pápa sírjánál egy középkorú török férfi, miközben egy virágcsokrot helyezett el a néhány hónappal korábban szentté avatott egyházfő végső nyughelyén.
Potápi: Szent László megszilárdította a kereszténységet videó 2017. május 11. | DEBRECEN. A Szent István utáni Magyarország kiemelkedő uralkodója volt Szent László, aki a több évtizeden át tartó lázongásokat követően megszilárdította a kereszténységet - mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár csütörtökön a Debreceni Egyetemen.
Feltárták a nemrég felfedezett piramis sírkamráját videó 2017. május 11. | KAIRÓ. Feltárták a sírkamráját annak a több mint 3600 éves piramisnak, amelynek maradványait április elején találták meg Kairótól délre, a dahsúri nekropoliszban - jelentette be az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium.
Exhumálnák Franco tábornokot az Elesettek Völgyéből videó 2017. május 10. | MADRID. Távolítsák el az egykori spanyol diktátor Francisco Franco sírját a Madrid melletti Elesettek Völgyében (Valle de los Caidos) található mauzóleumból - egyebek mellett ezt követeli a kormánytól az ellenzéki Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) javaslatában, amelynek vitáját kedden kezdte meg a spanyol parlament alsó háza.
Zita, az utolsó magyar királyné 125 éve született videó 2017. május 09. | Százhuszonöt éve, 1892. május 9-én született Zita királyné, az utolsó magyar király, IV. Károly (I. Károlyként az utolsó Habsburg-császár) felesége.
Léván is tanult Baross Gábor, "a vasminiszter" videó 2017. május 09. | Százhuszonöt éve, 1892. május 9-én halt meg Baross Gábor, a magyar államvasúti rendszer megteremtője, a dualizmus korszakának egyik legkiemelkedőbb gazdaságpolitikusa.
Szent László emlékét Vilniusban is őrzik videó 2017. május 08. | A litván főváros székesegyházának legszebb kápolnája Szent László emlékét őrzi. A kápolna királyunk nemzetközi tekintélyéről is tanúskodik.
Megemlékezést tartottak a mauthauseni koncentrációs tábor felszabadulásáról videó 2017. május 07. | BÉCS. Nemzetközi megemlékezést tartottak vasárnap a felső-ausztriai Mauthausenben az egykori koncentrációs tábor felszabadulásának 72. évfordulója alkalmából. Mauthausenbe és a hozzá tartozó 49 melléktáborba csaknem 200 ezer embert internáltak, mintegy százezren vesztek oda.
A Hitler család titkai videó 2017. május 07. | BERLIN, LONDON. Hihetetlen családi titkokról rántotta le a leplet Adolf Hitler unokaöccse. William Patrick Hitler meghökkentően őszinte történeteit 1939 nyarán publikálta a Look magazin. A II. világháború előtt mindössze két hónappal megjelent, hatoldalas riportra csak most bukkant rá a brit sajtó.
Hindenburg balesetével leáldozott a léghajóknak videó 2017. május 06. | Nyolcvan éve, 1937. május 6-án következett be a légi közlekedés egyik legismertebb balesete: New York közelében leszállás közben felrobbant és lezuhant a német Hindenburg léghajó. A balesetet csodával határos módon a fedélzeten tartózkodó mintegy száz ember többsége túlélte, de a zeppelinek elvesztették a versenyt a repülőgépekkel szemben.
25 éve halt meg Marlene Dietrich videó 2017. május 06. | Huszonöt éve, 1992. május 6-án halt meg Marlene Dietrich, minden idők egyik legnagyobb filmbálványa.
Az interneten is böngészhető a trianoni óriástérkép videó 2017. május 05. | A magyar térképtörténet talán leghíresebb darabja az a hatalmas etnikai térkép, ami a trianoni békeszerződésen lett volna a magyar delegáció csodafegyvere. A magyar térképek önhibájukon kívül csődöt mondtak, a győztesek szempontjai erősebbek voltak a valós nemzetiségi viszonyoknál. A Bátky Zsigond és Kogutowicz Károly által tervezett térkép eredeti példánya csak a közelmúltban, majdnem száz év után került elő. A térkép digitalizálva, georeferálva most már interneten is böngészhető.
Jelentős a Rakovszky család iratgyűjteménye videó 2017. május 04. | BUDAPEST. A Rakovszky család iratgyűjteményének jelentőségét a kilenc királyi oklevél adja - mondta el Rácz György, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) főigazgató-helyettese az Értéktár program keretében megvásárolt, 65 dokumentumot tartalmazó kollekcióról az M1 aktuális csatorna adásában.
Fáraókori temetkezési kert maradványaira bukkantak Luxor közelében videó 2017. május 04. | KAIRÓ. Egy mintegy 4000 éves temetkezési kert maradványaira bukkantak spanyol régészek a Nílus-parti Luxor közelében, az ősi Théba területén - jelentette be az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium.
Csaknem 2000 éves hun sírokat találtak Kínában videó 2017. május 03. | PEKING. Tizennyolc épen maradt hun sírt találtak régészek Kína középső, Honan tartományában - hangzott el szerdán a kínai központi televízió híradásában.
Az amerikai kommunistaellenes hisztéria kirobbantója 60 éve halt meg videó 2017. május 02. | Hatvan éve, 1957. május 2-án halt meg Joseph Raymond McCarthy, a második világháború utáni amerikai kommunistaüldözés kirobbantója. Nevéből nem túl jó csengésű fogalom lett, a mccarthyzmus számtalan ember életét tette tönkre, művészek és tudósok karrierjét törte ketté.
Első felszállásakor összetörte gépét a rettegett "vörös báró" videó 2017. május 02. | Százhuszonöt éve, 1892. május 2-án született Manfred von Richthofen, az első világháború leghíresebb "ászpilótája", aki vörösre festett gépével számtalan légi harcot nyert meg és halálát is a levegőben vívott párbaj közben lelte.
Magyar (Szent) Mózes nyomában Kijevben videó 2017. május 01. | Az ukrán főváros kiemelkedően értékes egyháztörténeti és idegenforgalmi nevezetessége, a Lavra barlangkolostor számos, szentéletűként számon tartott régi vallási személyiség mumifikálódott holttestét őrzi. Köztük van egy magyar születésű is: Mojszej Ugrin, aki még az egyetemes keresztény egyházat szolgálta.
Első  Előző  1 / 119   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 19°C / 25°C
Holnap: 15°C / 24°C
Ógyalla
Ma: 19°C / 25°C
Holnap: 15°C / 23°C
Losonc
Ma: 15°C / 23°C
Holnap: 12°C / 16°C
Kassa
Ma: 16°C / 22°C
Holnap: 13°C / 20°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
570 éveSzent Rita ünnepe
158 éveMegszületett Sir Arthur Conan Doyle angol regényíró, Sherlock Holmes alakjának megteremtője.
150 éveKossuth megírta híres Cassandra-levelét, amelyben a kiegyezés ellen tiltakozott.
138 éveFerenc József jóváhagyta a magyar nyelv oktatását.
32 éveA Videoton legyőzte a Real Madrid csapatát.
Belföld Felmérés – Egyaránt a bejutási küszöb közelében az MKP és a Most-Híd Felmérés – Egyaránt a bejutási küszöb közelében az MKP és a Most-Híd videó POZSONY. A szavazatok 28,8 százalékával az Irány-Szociáldemokrácia győzött volna a parlamenti választásokon, ha májusban tartják a voksolást – derül ki a Polis közvélemény-kutató ügynökség felméréséből, melynek eredményei szerint a Most-Híd támogatottsága 5,2, a Magyar Közösség Pártjáé pedig 4,7 százalék. A Polis ügynökség felmérése szerint a Most-Híd támogatottsága 5,2, a Magyar Közösség Pártjáé pedig 4,7 százalék. Gašparovič: a többsebességes EU lendíthetne a V4-eken videó A volt államfő szerint nyomást kell gyakorolni, hogy a V4-ek minden tagja a gyorsabban haladó országok között kapjon helyet. Katonai konvojok vonulnak át az országon videó Ezen a héten több hadgyakorlatot is tartanak, a hazai és külföldi katonák ezekre igyekeznek – tájékoztatott a védelmi tárca.
Külföld Kövekkel támadtak magyar diákokra Calais-nál Kövekkel támadtak magyar diákokra Calais-nál videó CALAIS. Megdobálták az egyik kecskeméti gimnázium diákjainak autóját a calais-i kompkikötő közelében, valószínű, menekültek voltak az elkövetők – írta a hvg.hu. Az incidensről beszámoló hvg.hu azt írja, nem tudni, kik lehettek a támadók, de valószínű, menekültek lehettek. Katalónia kinyilváníthatja elszakadását Spanyolországtól videó Sajtóhírek szerint a a függetlenségről szóló népszavazás őszi időpontját még ezen a héten bejelentik. Megkezdte izraeli látogatását Donald Trump videó Donald Trumpot a repülőtéren Reuven Rivlin izraeli államelnök és Benjámin Netanjahu miniszterelnök fogadta.
Itthon Ismét várja a gyerekeket a Komálom Gyerkőcfesztivál Ismét várja a gyerekeket a Komálom Gyerkőcfesztivál videó KOMÁROM. Az észak-komáromi Villa Camarum Polgári Társulás a dél-komáromi Otthonunk Komárom Egyesülettel együtt május 28-án, vasárnap 13-tól 19 óráig a Klapka téren és több, ahhoz közeli helyszínen rendezi meg az ingyenes III. Komálom Gyerkőcfesztivált. A szervezők most összesítették a gyakorlati tudnivalókat. Május 28-án, vasárnap 13 órától a Klapka téren és több, ahhoz közeli helyszínen rendezik meg az ingyenes III. Komálom fesztivált. Csehov-művet mutatott be a Zsákszínház Füleken videó Az 1979 óta működő színház előadásában Csehov A medve című egyfelvonásosát láthatta a közönség. Felső tagozaton is lehetővé tenné az otthonoktatást az SaS videó Az oktatási törvény módosító javaslatát a parlament júniusi ülésére terjesztette be az ellenzéki párt négy képviselője.
Magyar világ Tovább emelkedhetnek a magyar reálbérek Tovább emelkedhetnek a magyar reálbérek videó BUDAPEST. A kormány szerint a korábban meghozott intézkedéseknek is köszönhető, hogy az idei első negyedévében gyorsuló ütemben, 11 százalékkal emelkedtek a bruttó és a nettó keresetek Magyarországon. A KSH adatai szerint több mint 5 éve töretlen a reálkeresetek emelkedése Magyarországon, ami az első negyedévben 8 százalék felett volt – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában. Cseresnyés Péter a kormány két intézkedését emelte ki, melyek hozzájárultak a keresetek emelkedéséhez. Szijjártó: csak a magyar határvédelem jelent megoldást Frissítvevideó Szijjártó Péter közölte: a migrációs nyomásnak még nincs vége, az EU és Törökország közötti migrációs megállapodás törékeny. Ellenzéki tüntetés volt Budapesten Frissítvevideó A rendőrség a tüntetés után közölte, hogy biztosították a rendezvényt, intézkedniük nem kellett.
Kultúra Rancsó Dezső: a gyökerek egyre inkább visszahúznak a szülőföldemre Rancsó Dezső: a gyökerek egyre inkább visszahúznak a szülőföldemre videó KOMÁROM. A 2016/17-es évad utolsó nagyszínpadi premierjeként pénteken nagy sikerrel mutatta be Heltai Jenő Naftalin című bohózatát, Hargitai Iván rendezésében a Komáromi Jókai Színház. A közönség perceken át állva tapsolt a csapatnak, amelyet férfi főszereplőként a hetényi származású, jelenleg Budapesten élő Rancsó Dezső vendégművész erősített. A színművész a bemutató után nyilatkozott portálunknak a „naftalinba tett” emlékeiről, családjáról és további terveiről. A Felvidékről indult színművészt a nagy szerepek Rómeótól Hamleten és Júdáson át doktor Zsivágóig minden műfajban utolérték. Cannes - Az orosz versenyfilm és egy francia alkotás a kritikusi listák élén videó A fesztivál versenyében 19 film versenyez a fődíjért, amelyből eddig hatot mutattak be, köztük Mundruczó Kornél filmjét. Róma és Afrika között félúton a komáromi múzeumok éjszakáján videó A Duna Menti Múzeum május 20-én csatlakozott a múzeumok éjszakája elnevezésű nemzetközi rendezvénysorozathoz.
Színes Az idén öten vesztették életüket a Mount Everesten, köztük egy szlovák Az idén öten vesztették életüket a Mount Everesten, köztük egy szlovák videó KATMANDU. Ötre emelkedett az idei szezon halottjainak száma a Mount Everesten, közülük egyet hivatalosan még eltűntként tartanak számon, de már nincs remény, hogy élve előkerül. Eközben több új különleges teljesítmény született. Az elmúlt hétvége áldozatai között van a 48 éves Vladimír Štrba, aki a csúcsról való leereszkedés közben betegedett meg vasárnap. Öt év után bajnok a Real Madrid, történelmet írt a Juventus videó A két újdonsült bajnok hamarosan a Bajnokok Ligája döntőjében mérheti össze erejét. Újabb cseh focista lett öngyilkos videó A korábbi cseh utánpótlás válogatott Bystroň alig egy hónnappal František Rajtoral öngyilkossága után végzett magával.
Mozaik Rendkívüli űrsétára készülnek az űrállomáson Rendkívüli űrsétára készülnek az űrállomáson videó Két asztronauta merészkedik ki kedden az űrbe a Nemzetközi Űrállomásról, hogy lecseréljen egy meghibásodott számítógépet, az egyiket abból a kettőből, amely főbb amerikai rendszereket szabályoz a komplexumon. A komplexum amerikai, orosz és francia asztronauták alkotta jelenlegi ötfős legénysége nincs veszélyben a NASA közleménye szerint. A kegyetlen Kék bálna játék fenyegetése elhárítható videó Egy tanár pozitív kampányba kezdett a közösségi oldalon, aminek lényege, hogy önbizalmat erősítő feladatokat adjon a fiataloknak. Az Instagram lehet a legmérgezőbb a mentális egészségre videó A kutatásban résztvevő 1479 fő összesen 14 szempont alapján pontozott.
Vélemény Kiss Beáta: Iskolabuszokról – kicsit másképp Kiss Beáta: Iskolabuszokról – kicsit másképp videó A vajkai iskolabusz témáját a sajtó már alaposan kivesézte, de talán apropóként nem árt felidézni. A közlekedési, az oktatási és belügyminisztériumok összefogásával létrejött projektben az iskolabuszok hatékonyságát vizsgálják. Ez a konkrét alkalom biztosan nem a magyar gyerekek érdekeit szolgálja, ez kiderül a híradásokból, nem is kívánom tovább ecsetelni. De mindenképp továbbgondolásra késztet a téma. Jogos elvárás, ha már létezik az „iskolabusz-projekt”, hogy ez legalább részben a szlovákiai magyar iskolák hasznára is legyen. Agárdy Gábor: A hetedik cikkely videó Nem a cikkely megszavazásával és annak politikai előzményeivel, hanem inkább kiváltó okaival és céljával kívánok foglalkozni... Fiala Ilona: A műsorvezetők felelőssége videó Ami manapság folyik a médiában, az a nyelv elleni vétség – tisztelet a kivételnek. Ha ez a példa, akkor máris elvesztünk.
Hitélet Megnyílt a XXV. Szent István Könyvhét Megnyílt a XXV. Szent István Könyvhét videó BUDAPEST. Megkezdődött a XXV. Szent István Könyvhét hétfőn Budapesten, az eseményt Erdő Péter bíboros, a Szent István Társulat (SzIT) fővédője nyitotta meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Az eseményt Erdő Péter bíboros, a Szent István Társulat (SzIT) fővédője nyitotta meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. A református egység napját tartották Nagyváradon videó A Kárpát-medence valamennyi református püspöke részt vett a nagyváradi várban szombaton tartott református egység napján. Negyedik alkalommal csatlakozott a tornaljai református gyülekezet a Szeretethídhoz videó A kilencedik Szeretethíd több mint 17 ezer önkéntessel az egész Kárpát-medence területén hirdeti, hogy merjünk önzetlenül segíteni
Fő támogatónk