2016. szeptember 24., szombat - Gellért, Mercédesz
Cikkek közt...  Videók közt...  
Őseink irthatták ki a hobbitokatvideó 2016. szeptember 24., szombat 14:36 Az indonéziai Flores szigetén a Liang Bua nevű barlangban, amely a hobbitoknak is nevezett Homo floresiensis leghíresebb otthona volt egykoron, 46 ezer éves modern emberhez tartozó fogazat került elő. Bár ebből még nem szabad hosszú távú következtetéseket levonni, ám tény, sokasodnak azok a bizonyítékok, amelyek azt sugallják: a modern ember lehetett a felelős az alacsony növésű rokon eltűnéséért.
Máig nem tudni hány gyermeket gyilkoltak meg az 56-os megtorlások során videó 2016. szeptember 23. | BUDAPEST. Az 1956-os forradalom emlékére tartottak konferenciát Nem haltatok meg hiába címmel csütörtökön Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM). A konferencia idejére a minisztériumban fotókiállítást rendeztek a forradalom gyermekáldozatainak emlékére.
Nemzetközi konferencia Prágában az 1956-os forradalomról videó 2016. szeptember 22. | PRÁGA. A közép-európaiak a hidegháború hősei voltak, mert képesek voltak fellázadni a 2. világháború után kialakult rossz világrend ellen - jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke csütörtökön Prágában.
Széchenyi 225 - Nemzeti emlékhellyé avatták a nagycenki kastélyt videó 2016. szeptember 21. | NAGYCENK. Nemzeti emlékhellyé avatták a nagycenki Széchenyi-kastélyt: az ezt jelképező sztélét a Széchenyi István születésének 225. évfordulóján rendezett szerdai ünnepségsorozat keretében leplezték le.
A legnagyobb magyar 225 éve született videó 2016. szeptember 21. | BUDAPEST. Kétszázhuszonöt éve, 1791. szeptember 21-én született Bécsben Széchenyi István gróf, "a legnagyobb magyar", a reformkor kiemelkedő egyénisége.
Megtalálták a jütlandi ütközetben elsüllyedt brit páncélos cirkálót videó 2016. szeptember 21. | LONDON. Brit és dán roncskutatók rábukkantak Norvégia partjainál az 1916-os jütlandi tengeri ütközetben elsüllyedt HMS Warrior brit páncélos cirkáló roncsaira.
275 éve született Benyovszky Móric videó 2016. szeptember 20. | Az egyik leghíresebb magyar világutazó, a tengeri hajós és katona, a földrajzi leíró, az indiai-óceáni Madagaszkár egykori uralkodója 1741. szeptember 20-án született.
Franciaországban is megemlékeztek II. Rákóczi Ferencről videó 2016. szeptember 19. | PÁRIZS. Magyarok és franciák együtt emlékeztek szombaton a Rákóczi-féle szabadságharcra és annak vezetőjére a franciaországi Yerres-ben II. Rákóczi Ferenc halálának 281. évfordulóján. A megemlékezést előadások kísérték II. Rákóczi Ferenc életéről és yerres-i kötődéséről.
Simándy József operaénekes 100 éve született videó 2016. szeptember 18. | BUDAPEST. Száz éve, 1916. szeptember 18-án született Kistarcsán Simándy József Kossuth-díjas operaénekes, Erkel operájában Bánk bán felejthetetlen megformálója.
Több gyökerű népességről tanúskodnak a honfoglalók anyai génjei videó 2016. szeptember 18. | BUDAPEST. Több gyökerű népességről tanúskodnak a honfoglaló magyarok anyai génjei, amelyek között az ugor eredetű genetikai elemek éppúgy jelen lehettek, mint a közép-ázsiai török népekre jellemzők a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Régészeti Intézetében folyó kutatások szerint.
8000 éves nőfigurát találtak Törökországban videó 2016. szeptember 17. | ANKARA. Nyolcezer éves nőfigurát találtak a Törökország középső részén fekvő catalhöyüki ásatáson dolgozó régészek.
Hitler személyesen adott parancsot Szent-Györgyi Albert elfogására videó 2016. szeptember 16. | Százhuszonhárom éve, 1893. szeptember 16-án született Budapesten Szent-Györgyi Albert orvos, biokémikus, a C-vitamin felfedezője, az első és máig egyetlen magyar tudós, aki a világ legnagyobb tudományos elismerését, a Nobel-díjat Magyarországon dolgozva, hazai eredményeiért nyerte el.
Az első tankokat 100 éve vetették be videó 2016. szeptember 15. | Száz éve, 1916. szeptember 15-én vetette be az első tankokat a brit hadsereg az első világháború egyik legvéresebb ütközetében, a somme-i csatában. Bár az első harckocsiknak inkább csak lélektani hatásuk volt, az új haderőnem alapjában alakította át a hadviselést.
Megtalálták John Franklin sarkkutató 170 éve eltűnt hajóját videó 2016. szeptember 14. | Kanadai régészek megtalálták Sir John Franklin angol sarkkutató 1846-ban az Északi-sark térségében eltűnt hajóját, az HMS Terror nevű hajót. Franklin 128 fős kísérettel 1845-ben indult expedícióra az Erebus és Terror nevű hajókkal az Atlanti-óceánt a Csendes-óceánnal összekötő északnyugati átjáró felkutatására.
Kövér: nemzetét oltalmazó és szolgáló állam nélkül nincs tartós nemzeti emelkedés videó 2016. szeptember 13. | BUDAPEST. Ahogyan Andrássy Gyula korában, úgy ma is igaz, hogy nemzetét oltalmazó és szolgáló állam nélkül nem lehet tartós nemzeti emelkedés - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke Andrássy Gyula Kossuth téri szobrának avatásán, kedden.
Újabb egykori SS-tagot állítottak bíróság elé Németországban videó 2016. szeptember 12. | BERLIN. Németországban az egykori náci párt önkéntesekből álló fegyveres szervezete, az SS egy újabb tagját állították bíróság elé az auschwitz-birkenaui haláltáborban végzett tevékenysége miatt, a 95 éves német férfi a vád szerint bűnrészes több ezer ember meggyilkolásában, pere hétfőn kezdődött a mecklenburg-elő-pomerániai Neubrandenburgban.
Savanyú Jóska, az utolsó betyár 175 éve született videó 2016. szeptember 12. | Százhetvenöt éve, 1841. szeptember 12-én született az utolsó magyar betyár, Savanyú Jóska. Működésének "fénykora" 1878 és 1884 közé esett. Bandájával Vas, Zala és Veszprém vármegyékben egyik rablást a másik után követte el.
Szeptember 11. - Százkét perc, amely megrengette a világot videó 2016. szeptember 11. | WASHINGTON. Hogyan reagált az Egyesült Államok akkori elnöke a támadások hírére? Amikor George W. Bush egy keddi napon, 2001. szeptember 11. reggelén belépett a floridai általános iskola épületébe, minden egy szokványos nap kezdetének tűnt. Az Egyesült Államok elnöke gyerekkönyvet fog olvasni a kicsikkel együtt, és a tanulás előnyeit fogja ecsetelni.
Tizenöt éve érte az Egyesült Államokat történetének legsúlyosabb terrortámadása videó 2016. szeptember 11. | NEW YORK. Tizenöt éve, 2001. szeptember 11-én, egy keddi napon intézett az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorszervezet terrortámadást az Egyesült Államok ellen. A csaknem háromezer emberéletet követelő merényletek után az Egyesült Államok háborút hirdetett a terrorizmus ellen.
Kövér László Przemyslben felavatta a magyar huszár szobrát videó 2016. szeptember 10. | PRZEMYSL. A magyar huszár és a lengyel ulánus Przemyslben felavatott szobra a magyar-lengyel sorsközösségtudatnak, fegyverbarátságnak, szolidaritásnak kíván emléket állítani - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton, a délkelet-lengyelországi Przemyslben elhangzott beszédében, ahol Marek Kuchcinskivel, a lengyel szejm (alsóház) elnökével közösen felavatták a két szobrot.
Mao Ce-tung, "a Nagy Kormányos" 40 éve halt meg videó 2016. szeptember 09. | PEKING. Negyven éve, 1976. szeptember 9-én halt meg Mao Ce-tung, aki csaknem három évtizeden át volt a kommunista Kínai Népköztársaság első számú vezetője.
Felmérik a komáromi református temető sírjait videó 2016. szeptember 09. | KOMÁROM. A komáromi Endresz Csoport Egyesület megkezdte a révkomáromi temető mintegy kilencezer sírjának teljes körű fényképes és leíró jellegű felmérését - mondta el az egyesület elnöke az MTI-nek.
KGB-ügynök lehetett Mahmúd Abbász videó 2016. szeptember 09. | DAMASZKUSZ. Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke a szovjet titkosszolgálat, a KGB ügynöke volt Szíria fővárosában, Damaszkuszban a nyolcvanas években - állították az izraeli közszolgálati televízió híradójában izraeli történészek.
75 éve kezdődött Leningrád blokádja videó 2016. szeptember 08. | LENINGRÁD. A második világháborúban hetvenöt éve, 1941. szeptember 8-án záródott be a német ostromgyűrű Leningrád körül, ezzel kezdődött meg a város 872 napig tartó blokádja. A múlt században egyetlen más város sem élt át ilyen hosszú ostromot, amelynek legalább 600 ezer (más becslések szerint 2 millió) áldozata volt, de csak töredékükkel végzett bomba vagy fegyvertűz, a többiek éhen haltak vagy megfagytak.
A száz évvel ezelőtti román betörésre emlékeznek Csíkszeredában videó 2016. szeptember 08. | CSÍKSZEREDA. Kétnapos rendezvénysorozaton emlékeznek pénteken és szombaton Csíkszeredában a román hadsereg száz évvel ezelőtti székelyföldi betörésére - közölte csütörtöki számában a Krónika napilap.
Áder: Szigetvár védői példát mutattak az egész világnak videó 2016. szeptember 07. | SZIGETVÁR. Felavatták a Szigetvár 1566-os védőinek tiszteletére emelt szoborcsoportot a szigetvári várban szerdán, az ünnepségen részt vett Áder János magyar és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő, valamint Veysi Kaynak török miniszterelnök-helyettes.
Nagy Szulejmán török szultán 450 éve halt meg videó 2016. szeptember 06. | Négyszázötven éve, 1566. szeptember 6-án halt meg az ostromlott Szigetvár alatti táborban I. Szulejmán török szultán.
Digitalizálták a Mary Rose-ról származó leleteket videó 2016. szeptember 06. | SWANSEA. Háromdimenziós rekonstrukciókat készítettek a szakemberek VIII. Henrik egykori zászlóshajója, a Mary Rose-ról származó emberi koponyák és műtárgyak egy részéről, és online állították ki őket - írta a BBC News.
Valószínűleg soha nem találják meg Zrínyi sírját videó 2016. szeptember 05. | BUDAPEST. Valószínűleg soha nem találják meg Zrínyi Miklós szigetvári védő sírját - közölte Katona Csaba történész az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.
Kezdődnek a Zrínyi-emlékév központi programjai videó 2016. szeptember 04. | PÉCS. Megkezdődnek hétfőn a Zrínyi-emlékév központi programjai Szigetváron. A rendezvénysorozaton több mint kilencven kulturális és közéleti eseményre várják a Zrínyi Miklós hadvezér és mártírtársai 450 évvel ezelőtti szigetvári kitörésére emlékező közönséget a baranyai városban.
Salamon király korából származó hatalmas palotára bukkantak videó 2016. szeptember 03. | Salamon király korából származó, hatalmas, háromezer éves palota maradványait találták meg a régészek Gezerben, Izrael központi részén - jelentette a Háárec című újság honlapja. Az újonnan felfedezett palota az úgynevezett Salamon kaputól, egy már korábban feltárt, hatkamrás belső kaputól nyugatra fekszik.
Első  Előző  1 / 108   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 9°C / 12°C
Holnap: 7°C / 23°C
Ógyalla
Ma: 10°C / 14°C
Holnap: 7°C / 22°C
Losonc
Ma: 6°C / 9°C
Holnap: 4°C / 18°C
Kassa
Ma: 8°C / 10°C
Holnap: 5°C / 12°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
970 éveMeghalt Szent Gellért itáliai származású szerzetes, az első magyar vértanú.
1248 éveMeghalt Kis Pipin a Frank Birodalom királya, aki létrehozta a Vatikánt.
475 éveMeghalt Paracelsus német természettudós, korának leghíresebb orvosa.
192 éveRomhányban megszületett Bereczki Máté tudós, gyümölcsnemesítő.
127 éveA Nemzetközi Méterbizottság kiosztotta a méter és a kilogramm etalonokat a méterrendszert bevezető államoknak.
Belföld Fico a Smer-SD vezetésének megújítását tervezi? Fico a Smer-SD vezetésének megújítását tervezi? videó POZSONY. Miközben Robert Kaliňák belügyminiszter csillaga már leáldozóban van a Smerben, helyére teljesen új vagy régi-új arcok pályáznak. A párt előtt két fontos rendezvény áll: a programalkotó konferencia és a közgyűlés. A szociáldemokratáknak tehát pár hónap múlva megújult programjuk és részben új szűkkörű pártvezetésük is lehet. Az Irány-Szociáldemokrácia előtt két fontos rendezvény áll: a programalkotó konferencia és a közgyűlés. Még mindig szökésben a lipótvári fegyenc videó Ľubomír Behan még júniusban szökött meg a lipótvári börtönből. Most úgy tűnt, elfogják, de ismét kicsúszott a rendőrök keze közül. Pénzbírsággal sújthatják a házelnököt videó Andrej Danko házelnök csaknem 300 ezer eurót kölcsönzött tavaly a Szlovák Nemzeti Pártnak, ám vagyonbevallásában ezt nem említi.
Külföld Merkel további segítséget ígért Görögországnak és Olaszországnak Merkel további segítséget ígért Görögországnak és Olaszországnak Frissítvevideó BÉCS. Németország további segítségét ígérte Görögországnak és Olaszországnak a menekültválságban Angela Merkel német kancellár szombaton a leginkább érintett országok kormányfőinek részvételével Bécsben szombaton rendezett migrációs csúcstalálkozón. A német kancellár a Bécsben rendezett migrációs csúcstalálkozón az illegális bevándorlás megállítását nevezte fő célnak. Szöulnak már terve is van Kim Dzsong Un meggyilkolására videó Már készenlétbe helyezte Dél-Korea elit alakulatait, akik egy északról érkező nukleáris fenyegetés esetén kivégzik Kim Dzsong Unt. Amerikai elnökválasztás - Clinton vezet Trump előtt videó A 2016-os választási kampány jelentős részében Clinton vezetett, bár előnye csökkent a két párt júliusi konvenciója óta.
Itthon Beneš-dekrétumok: Komáromban mától templomi tábla őrzi a meghurcoltak emlékét Beneš-dekrétumok: Komáromban mától templomi tábla őrzi a meghurcoltak emlékét videó KOMÁROM. „Boldogok az irgalmasok, mert ők majd irgalomra találnak. A beneši törvények miatt meghurcolt komáromi magyarság emlékezetére állíttatta a Kecskés László Társaság és Komárom városa 2016-ban“ – hirdeti az az emléktábla, amelyet szeptember 24-én ökumenikus istentisztelet keretén belül lepleztek le a Szent András templomban, az ez alkalomból felújított I. világháborús áldozatok táblája alatt. A meghurcolt komáromi magyarság emlékére szombaton a Szent András-templomban avattak táblát. Harminc métert zuhant egy sárkányrepülős Diószegen videó Tragikus balesetben vesztette életét a diószegi repülőtér közelében egy 63 éves sárkányrepülős. József 30 métert zuhant. Százak tiltakoztak Pozsony-Óváros polgármesterének ablaka alatt videó A résztvevők az óvárosi szórakozóhelyek nyitvatartási idejét korlátozó általános érvényű rendelet ellen tiltakoztak.
Magyar világ KMAT: a magyarok másodrendű állampolgárok a környező országokban KMAT: a magyarok másodrendű állampolgárok a környező országokban videó BUDAPEST. A számszerű kisebbségben élő, őshonos magyar nemzeti közösségek a környező országokban másodrendű állampolgárokként élnek, a szórványosodással és asszimilációval szemben védtelenek - állapította meg a Kárpát-medencei Autonómia Tanács felmérése, amelynek eredményét szombaton ismertették Budapesten. A Kárpát-medencei Autonómia Tanács szerint a legrosszabb helyzetben a szlovákiai és a romániai magyarok vannak. Kövér László: Európa szisztematikus szétverése zajlik videó Magyarországnak erős Európára van szükség, amely nem létezhet Németország nélkül - mondta az Országgyűlés elnöke. Megvert kamionsofőr: "halálközeli" volt az élmény videó "Halálközeli élmény" volt a magyar kamionsofőrnek, amikor migránsok megverték csütörtökön Franciaországban
Kultúra Minden hungarikumot bemutatnak az M1-en vasárnap Minden hungarikumot bemutatnak az M1-en vasárnap videó BUDAPEST. A közmédia mind a hatvan hungarikumot bemutatja vasárnap, az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! című Szent Mihály-napi műsor keretében - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap kiemelt projektekért is felelős főszerkesztője az M1 aktuális csatorna műsorában. Mind a 60 hungarikumot bemutatják vasárnap, az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! című Szent Mihály-napi műsor keretében. Szlovákia az Eva Nová című filmet nevezi az Oscar-mezőnybe videó Idén az Eva Nová kapta a legtöbb díjat a szlovák nemzeti filmdíjak átadásán. Bartusz György munkáiból nyílt tárlat Budapesten videó A felvidéki képzőművész szobraiból, festményeiből és rajzaiból nyílt kiállítás október 14-ig lesz látható a Forrás Galériában.
Színes Pom Pom-szobrot avattak Kisújszálláson Pom Pom-szobrot avattak Kisújszálláson videó KISÚJSZÁLLÁS. Pom Pomot, Csukás István író legendás mesehősét ábrázolja egy fán ülve az a nagy méretű köztéri alkotás, amelyet pénteken avattak fel Kisújszálláson. Csukás István író legendás mesehősét ábrázolja egy fán ülve a nagy méretű köztéri alkotás. Olimpia 2024 - Végleges lett Róma visszalépése videó Az olasz főváros vezetője felelőtlenségnek nevezte a szerinte Róma adósságait csak növelő játékokra való pályázást. Gyermekbántalmazás miatt nyomoznak Brad Pitt ellen videó A 41 éves Jolie hétfőn adta be a válókeresetet férje ellen kibékíthetetlen ellentétekre hivatkozva.
Mozaik A Yahoo! az A Yahoo! az "információtechnológiai hidegháború" áldozata? videó PÁRIZS. A Yahoo! felhasználói adatainak eltulajdonítására irányuló nagyszabású kalózkodás az olyan országok, mint Oroszország vagy Kína által viselt "kiberhidegháború" egyik újabb példája lehet, ám soha semmit sem fognak tudni bizonyítani - vélték az AFP francia hírügynökség által megkérdezett szakértők. A nagyszabású kalózkodás az olyan országok, mint Oroszország vagy Kína által viselt "kiberhidegháború" egyik újabb példája lehet. Üstökösére zuhanva fejezi be küldetését az űrszonda szeptember végén videó A Rosetta még az irányított esés közben is képeket készít, adatokat küld a földi irányítóközpontba. A Neptunuszt 170 éve fedezték fel videó 1846. szeptember 23-án találta meg távcsövével Johann Gottfried Galle német csillagász a Naprendszer nyolcadik bolygóját.
Vélemény Varga Lajos: Beszéljünk iskolánk jövőjéről! - beszéljünk! Varga Lajos: Beszéljünk iskolánk jövőjéről! - beszéljünk! videó A TANDEM nonprofit szervezet, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala és a Magyariskola.sk portál Beszéljünk iskolánk jövőjéről címmel közös projektet indítottak. A kezdeményezés célja, hogy a szülők bevonásával nyilvános párbeszéd induljon az iskoláink jövőjéről. A kezdeményezést csak üdvözölni lehet, hiszen időszerű, sőt évtizedek óta létező és máig nagyon sok a megválaszolatlanul hagyott kérdés. A jelenlegi rendszerben szó sem lehet a befogadó igényeiről, érdeklődéséről, tehát az aktivitás eleve kap egy hatalmas taslit. Agárdy Gábor: A pávatáncnak vége videó TTIP (egyelőre – hála Istennek) nincs, de (nemsokára) lesz nálunk GMO! Karaffa Attila: Nem vonakodom a munkától videó Amikor az acsarkodás, a behódolás, a gazdagság utáni vágy jellemzi társadalmunkat, akkor kell tanulnunk nagy elődeink példáiból.
Hitélet A nizzai terrortámadás áldozatainak hozzátartozóit fogadta a pápa A nizzai terrortámadás áldozatainak hozzátartozóit fogadta a pápa videó VATIKÁNVÁROS. A júliusban a francia nemzeti ünnepen Nizzában elkövetett, 86 halálos áldozatot követelő terrortámadásban meghaltak hozzátartozóit fogadta szombaton Ferenc pápa a Vatikánban. Az egyházfő azt szorgalmazta, hogy megbocsátással, szeretettel és tisztelettel forduljanak felebarátaik felé. Ferenc pápa: a sajtó szeresse az igazságot és tisztelje az emberi méltóságot videó A katolikus egyházfő az olasz újságírókamara tagjait fogadva a Vatikánban csütörtökön. Gyűjtést szerveznek az atyhai templom újjáépítésére videó A székelyföldi Atyha római katolikus temploma hétfőre virradóra égett le villámcsapás miatt.
Fő támogatónk