2017. november 21., kedd - Olivér
Cikkek közt...  Videók közt...  
Magyar emlékek nyomában: Batthyány Lajos – Ljubljanavideó 2017. november 20., hétfő 14:31 LJUBLJANA. A szlovén főváros fölött magasodó vár magyar vonatkozású nevezetessége, hogy 1849-ben csaknem három hónapig falai között őrizték az első felelős magyar kormány miniszterelnökét. Gróf Batthyány Lajos (1807-1849), akit a márciusi forradalom hatására nevezett ki a császár kormányfőnek, 1848 őszén – döntően a Jellasics-féle horvát támadás nyomán, október 2-án – lemondott erről a tisztéről.
111 éve térhetett haza a magyarok vezérlő fejedelme videó 2017. október 29. | II. Rákóczi Ferenc fejedelmet kívánságának megfelelően édesanyja, Zrínyi Ilona mellé temették el Konstantinápolyban, ám hamvait a dualizmus utolsó időszakában hazahozhatták tisztelői. Újratemetésére 1906. október 29-én került sor Kassán, a Szent Erzsébet-főszékesegyházban.
Találtak új információkat a Kennedy-gyilkosság dokumentumaiban videó 2017. október 28. | WASHINGTON. Új információkat találtak amerikai elemzők a Kennedy-gyilkosság péntekre virradóra nyilvánosságra hozott dokumentumaiban. Donald Trump egyébként a titkosított dokumentumoknak csak egy részét engedte nyilvánosságra hozni.
140 éves éves a világ egyik legszebb pályaudvara - a Nyugati videó 2017. október 28. | Száznegyven éve, 1877. október 28-án adták át Budapest és a világ egyik legimpozánsabb pályaudvarát, a Gustave Eiffel irodája által tervezett Nyugati pályaudvart.
A magyarok felemelkedéséért küzdött a legnagyobb nyelvújító videó 2017. október 28. | Nyelvújító, irodalmár, költő, fordító, irodalomszervező, a nemzeti felemelkedéséért küzdő hazafi. Dolgozott jegyzőként, táblabíróként, iskolafelügyelőként, tanfelügyelőként és börtönben is ült. Azonban az előbbi két felsorolás kevés, hogy a szegény sorsa jutott nyelvújító munkásságát teljeskörűen leírja. Kazinczy Ferenc 258 éve született.
Mégsem hozzák nyilvánosságra a Kennedy-aktákat videó 2017. október 27. | WASHINGTON. Donald Trump amerikai elnök ígéretétől eltérően egyelőre mégsem hozza nyilvánosságra a Kennedy-gyilkosság titkosított dokumentumainak teljességét.
Világháborús sírokat találtak Sopronban videó 2017. október 26. | SOPRON. Második világháborús temetőre bukkantak a régészek Sopronban egy parkolóház építését megelőző feltárások során.
60 éve kezdődött a "nagy íróper" videó 2017. október 25. | Hatvan éve, 1957. október 25-én kezdődött az 1956-os forradalom utáni Kádár-kormány nagy nemzetközi visszhangot kiváltó koncepciós jogi eljárása, a "nagy íróper". A tanácsvezető bíró az a Vida Ferenc volt, aki később a Nagy Imre-pert is vezette.
Magyar emlékek nyomában: Széchenyi István – Bécs videó 2017. október 24. | Az osztrák főváros I. kerületében, kőhajításnyira a császárok egykori palotájától, a Burgtól született gróf Széchenyi István (1791–1860). A Herrengasse 5. szám alatti épület, az egykori szülőház falán 1966 óta kétnyelvű márványtábla örökíti meg a 19. század magyar polgári átalakulása legmarkánsabb alakjának emlékét.
A caporettói áttörés 100 éve történt videó 2017. október 24. | Száz éve, 1917. október 24-én kezdődött az első világháború olasz frontján a két éve tartó isonzói csaták döntő ütközete, amelyben a német csapatokkal megerősített osztrák-magyar hadsereg áttörte az olasz vonalakat. Az olaszok által mindmáig "Il miracolo di Caporetto", "caporettói csoda" néven emlegetett hadművelet után a front már mintegy száz kilométerrel nyugatabbra, a Piave folyónál húzódott.
Kész csoda az 1956-os olimpián szerzett kilenc magyar aranyérem videó 2017. október 23. | BUDAPEST. Kész csoda, hogy a körülmények ellenére kilenc aranyérmet szereztek a magyarok az 1956-os melbourne-i olimpián - erről Hencsei Pál sporttörténész, olimpiakutató beszélt az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc videó 2017. október 23. | BUDAPEST. 1956 októberében Magyarországon békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. 1990 májusa óta a forradalom október 23-i kezdőnapja Magyarország nemzeti ünnepe.
Magyar emlékek nyomában: Gyulai Sámuel – Gorizia videó 2017. október 22. | Az olasz városka, amely nem egyszerűen a szlovén határnál, de kifejezetten a szlovén határon fekszik, magyar szempontból is tartogat meglepetést. Ilyen volt például Gyulai Sámuel (1803–1886) magyar gróf is. Gyulai nemcsak kedvelte a helyet, de le is telepedett ott, s a város iránt táplált rokonszenvét 1877-ben egy díszes szökőkút ajándékozásával fejezte ki.
A holokauszt magyar áldozatainak már 80 százalékát azonosították Izraelben videó 2017. október 21. | JERUZSÁLEM. A holokausztban meggyilkolt magyar zsidók mintegy 80 százalékának, 485 ezer embernek a nevét és adatait sikerült az elmúlt tíz évben azonosítani a jeruzsálemi Jad Vasem Intézetben - írta a Háárec című izraeli újság internetes változata.
Frank Sinatra fizette ki Lugosi Béla temetését videó 2017. október 20. | Lugosi Béla magyar-amerikai színész, minden idők legjobb Drakulája, 135 éve, 1882. október 20-án született. Azok közé a színészek közé tartozott, akik megteremtették Hollywoodot. A siker azonban tragédiát is jelentett számára, mert soha többé nem tudott kibújni a horrorfilmes skatulyából. Legmeghatározóbb szerepe még a túlvilágra is elkísérte, ugyanis Drakula jelmezében temették el, a temetést pedig Frank Sinatra fizette ki.
Magyar emlékek nyomában: Wesselényi Miklós – Jeseník videó 2017. október 19. | Az ismert észak-csehországi fürdőhely, Jeseník (eredeti német nevén: Gräfenberg bei Freiwaldau, 1947-ig pedig Frývaldov) jelképe az oroszlán, amelynek szobrát az ott megfordult, gyógyulásukért hálás magyarok állíttatták fel. A Priessnitz-féle vízkúra szülőföldjén (a valamikori Osztrák-Sziléziában) olyan neveket őriznek a vendégkönyvek, mint Széchenyi Istváné, Tompa Mihályé. Az üdülőhely leghűségesebb magyar látogatója (életének utolsó éveiben lakója) báró Wesselényi Miklós (1796–1850), az „árvízi hajós” volt.
Egyedülálló honfoglalás kori leletegyüttest mutattak be Jászberényben videó 2017. október 19. | JÁSZBERÉNY. Egyedülálló honfoglalás kori leletegyüttest mutattak be szerdán a jászberényi Jász Múzeumban - közölte a múzeum régésze az MTI-vel, hangsúlyozva: az egyik tárgyhoz hasonlóból eddig még csak egyetlen egy darab került elő a Kárpát-medencében.
Római kori színházat találtak Jeruzsálemben videó 2017. október 18. | JERUZSÁLEM. Sohasem használt római kori színházat találtak a régészek Jeruzsálemben, a Siratófal szomszédságában - jelentette a Háárec című újság kedden
Magyar emlékek nyomában: Kőrösi Csoma Sándor – Kalkutta, Dardzsiling, Göttingen, Vung Tau videó 2017. október 17. | A 15 milliós indiai metropolis, Nyugat-Bengália fővárosa (felújított régi nevén Kolkata) kiemelt helyet foglal el a magyar tudománytörténetben: ott működött a XIX. század harmincas éveiben Kőrösi Csoma Sándor (1784–1842). A nagy Kelet-kutató, aki a magyarok ősi hazáját és késői rokonait szerette volna fellelni Ázsia szívében, több mint egy évtizeden át folytatott nyelvi és egyéb kutatásokat a Bengáli Ázsia Társaság ma is álló, XVIII. század végén épült székházában.
II. Ramszesz-kori templomot fedeztek fel cseh régészek Egyiptomban videó 2017. október 17. | PRÁGA, KAIRÓ. II. Ramszesz egyiptomi fáraó uralkodásának idejében (Kr.e. 1279-1213) épült, eddig ismeretlen templomot fedeztek fel cseh régészek az egyiptomi Abu-Szírben - közölte a prágai Károly Egyetem bölcsészettudományi karának egyiptológiai intézete.
Megkerültek John F. Kennedy Jr. ellopott egyetemi dokumentumai videó 2017. október 16. | WASHINGTON. Egy online aukciós oldal 85 ezer dollárért kínálta fel eladásra John F. Kennedy Jr., az 1963-ban meggyilkolt Kennedy amerikai elnök fia egyetemi dokumentumait, amelyeket a Brown Egyetem szerint elloptak.
A kurtizán, aki kémet játszott - 100 éve végezték ki Mata Harit videó 2017. október 15. | Száz éve, 1917. október 15-én végezték ki minden idők leghíresebb (ha nem is legsikeresebb) kémnőjét, Mata Harit.
Magyar emlékek nyomában: Szalay József – Szczawnica videó 2017. október 14. | Sok magyar emléket őriz a szlovák határ mellett fekvő dél-lengyelországi üdülővároska, Szczawnica. Mai gyógyhelyi pozícióját a 18. század második felében – az akkor a Habsburg-birodalomhoz tartozott – Galíciába érkező magyar Szalay családnak köszönheti. Szalay Jozefa és István felvásárolta a szczawnicai birtokot, rendbe tette a gyógyforrásokban gazdag területet, saját nevét adta forrásoknak (István, Jozefa, József), sőt, egy reprezentatív épületet is emelt, vendégszobákkal.
Megnyílt a Szent László-örökség út videó 2017. október 14. | KISVÁRDA. Kiépült a negyvennégy erdélyi és magyarországi települést tömörítő, a lovagkirályhoz kapcsolódó kulturális, természeti és építészeti értékeket egyaránt bemutató Szent László-örökség út, amit pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán nyitottak meg.
Kannibalizmusra kényszerült a hegyek fogságában az uruguayi rögbicsapat videó 2017. október 13. | Negyvenöt éves az uruguayi rögbicsapat repülőgép-szerencsétlenségének és a túlélők kálváriájának története, amely annak idején megrázta az egész világot. Az életben maradottaknak nem csak a viszontagságok végtelen sorával, de komoly erkölcsi dilemmákkal is szembe kellett nézniük az Andok hegycsúcsai között.
Nem a rendkívüli időjárás vetett véget a tatárjárásnak videó 2017. október 12. | Magyar és kanadai bölcsész kutatók és természettudósok a Nature Scientific Reportsban megjelenő tanulmányában cáfolta azt a nagy visszhangot keltett hipotézist, amely szerint a tatárok hirtelen kivonulása Magyarországról 1242-ben környezeti, mégpedig elsősorban klimatikus okokkal lenne magyarázható.
Kolumbusz Kristóf 525 éve fedezte fel Amerikát videó 2017. október 12. | Ötszázhuszonöt éve, 1492. október 12-én érte el Kolumbusz Kristóf San Salvador szigetét, s ezzel eljutott az addig ismeretlen földrész, Amerika partjaihoz, bár ő még azt gondolta, hogy Indiába érkezett.
Magyar emlékek nyomában: Kisfaludy Sándor – Draguignan videó 2017. október 11. | Írásunk hőse a magyar nemesség legnépszerűbb költője volt a XIX. század elején. Már korábban, 1793-ban – sok más jeles hazai fiatal férfiúhoz hasonlóan – a bécsi testőrség tagja lett, de könnyelmű életmódja miatt áthelyezték Milánóba. Itt 1796-ban francia fogságba esett.
1020 kilométeres emlékfutás a caporettói áttörés évfordulója alkalmából videó 2017. október 11. | BUDAPEST. Több mint ezer kilométeres emlékfutással tisztelegnek az első világháborúban elhunyt katonák előtt, a caporettói áttörés századik évfordulója alkalmából. A Centenáriumi emlékfutás a hősökért elnevezésű futás résztvevői Simicskó István honvédelmi miniszter beszédét követően rajtolnak el szerda délelőtt a budapesti Hősök teréről.
A Szovjetunió atombombát akart robbantani a Holdon videó 2017. október 10. | MOSZKVA. Újabban nyilvánosságra került titkos iratok tanúsága szerint a Szovjetunió atombombát akart robbantani a Holdon - közölte Matthias Uhl történész Moszkvában.
Fél évszázada végezték ki Che Guevarát videó 2017. október 09. | Che Guevara argentin forradalmárt, gerillavezért, a kubai forradalom egyik vezetőjét, egy nemzedék (sokak szerint hamis) bálványát ötven éve, 1967. október 9-én végezték ki Bolíviában.
Első  Előző   2 / 127   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 3°C / 3°C
Holnap: 2°C / 8°C
Ógyalla
Ma: 5°C / 5°C
Holnap: 2°C / 7°C
Losonc
Ma: 1°C / 1°C
Holnap: -1°C / 2°C
Kassa
Ma: -2°C / -2°C
Holnap: -2°C / 2°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
21 éveA televíziózás világnapja
53 éveBudapesten felavatták az Erzsébet-hidat.
323 évePárizsban megszületett Voltaire francia író és filozófus, a francia felvilágosodás korának kiemelkedő alakja.
234 éve12 kilométeres légi utazást hajtottak végre léggömbbel. Ezzel kezdődött az emberi repülés története.
183 éveMegszületett Hetty Green, a Wall Street-i boszorkány, sokszoros milliomos üzletasszony.
Belföld Bemutatta árnyékkormányát az OĽaNO mozgalom Bemutatta árnyékkormányát az OĽaNO mozgalom videó POZSONY. Bemutatta árnyékkormányát az OĽaNO mozgalom. A jelenlegi kabinet alternatívájává akar válni, mivel azt alkalmatlannak és vízió nélkülinek tartja. Igor Matovič árnyékkormánya kormányfőjét még nem nevezte meg, inkább a szakminiszteri posztokra összpontosít. Az OĽaNO elnöke elmondása szerint az emberek a kormányfőről majd a választások során döntenek. Igor Matovič árnyékkormánya kormányfőjét még nem nevezte meg, inkább a szakminiszteri posztokra összpontosít. Történelmi mélyponton a munkanélküliség videó A hazai munkahivatalok a múlt hónap végén 167 278 rendelkezésre álló állásigénylőt tartottak nyilván. Belga ellenőrök 112 szlovákiai kamiont vettek őrizetbe videó A szociális dömpingellenes, koordinált akcióra Zeebrugge kikötőváros üzletcsarnokában került sor.
Külföld Soros: nem maradhatok tovább csendben Soros: nem maradhatok tovább csendben Frissítvevideó LONDON. Soros György szerint a magyar kormány által indított kampány szándékosan félremagyarázza az ő nézeteit. Soros György szerint a magyar kormány által indított kampány szándékosan félremagyarázza az ő nézeteit. Trump Észak-Koreát a terrorizmust támogató államok listájára helyezi videó A terrorizmust támogató államok amerikai listáján jelenleg Irán, Szudán és Szíria szerepel. A német államfő a kormányalakítás folytatását sürgeti videó A CDU/CSU, az FDP és a Zöldek egyeztetése több mint négy hétig folytatott tárgyalás után, hétfő hajnalban fulladt kudarcba.
Itthon Emelkedett a Szlovákiát úti céljuknak választó turisták száma Emelkedett a Szlovákiát úti céljuknak választó turisták száma videó POZSONY. A nyári főszezonban és az év első nyolc hónapjában is emelkedett idén a Szlovákiát úti céljuknak választó turisták száma - közölte a Közlekedési és Építésügyi Minisztérium. Idén augusztus végéig a turisták több mint 10 millió vendégéjszakát töltöttek az országban. Tudomány és Technika Hete a Selye János Egyetemen videó Egy hét leforgása alatt közel kéttucat rendezvény zajlott a komáromi egyetemen. Melegebb időjárást hoz a hét eleje videó A kellemesebb időjárás mellet ugyanakkor ködre is számíthatunk. A felmelegedés várhatóan szerdán tetőzik majd.
Magyar világ Átadták a Junior Prima-díj sajtó kategóriájának elismeréseit - határon túliakat is elismertek Átadták a Junior Prima-díj sajtó kategóriájának elismeréseit - határon túliakat is elismertek videó BUDAPEST. Hatan vehették át az idén sajtó kategóriában a Junior Prima-díjat hétfőn Budapesten, idén először határon túliakat is lehetett jelölni. A dijazottak között van a felvidéki születésű Köpöncei Csilla (Magyar Idők) akinél azt emelték ki, hogy elszántsággal, kitartással és lelkiismeretességgel nyúl olyan összetett témákhoz, mint a mezőgazdaság, a vidékfejlesztés és a környezetvédelem. Idén először határon túliakat is lehetett jelölni. A dijazottak között van a felvidéki születésű Köpöncei Csilla (Magyar Idők). Gyurcsányék telefonos kampányt is indítanak a külhoniak szavazati joga ellen videó Három hete indította el aláírásgyűjtő akcióját a DK, állítják, azóta a petíciót csak az interneten több mint 100 ezren írták alá. Levélben állt ki Magyarország mellett három amerikai képviselő videó Előzőleg a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője, David Kostelancik "a magyar sajtószabadság aggasztó állapotáról" beszélt.
Kultúra Újabb díjat nyert Enyedi Ildikó filmje Újabb díjat nyert Enyedi Ildikó filmje videó VARSÓ. Enyedi Ildikó filmje, a Testről és lélekről nyerte el szombaton a lengyel Camerimage fesztivál fődíját, az Arany Békát. Fődíjat nyert a Testről és lélekről című film egy lengyelországi nemzetközi filmoperatőr-fesztiválon. Bruno Mars lett az év művésze az Amerikai Zenei Díjak átadásán videó A Linkin Park, amelynek frontembere, Chester Bennington nyáron vetett véget életének, a legjobb alternatívrock-előadó díját kapta. Külhoni filmesek versenyén nyert Bartók Csaba kisfilmje videó A Mikulás napján Szepsi határán című kisfilm azt mutatja meg, hogy a mérhetetlen szegénységben élőknek is lehetnek örömeik.
Színes Elhunyt Jana Novotná, cseh teniszező Elhunyt Jana Novotná, cseh teniszező videó PRÁGA. Hosszan tartó, súlyos betegség után 49 éves korában elhunyt Jana Novotná, a csehek wimbledoni bajnok teniszezője. A világranglista korábbi második helyezettje a rákkal vívott hosszú küzdelem után, családja körében halt meg vasárnap. Platinalakodalmára készül a brit uralkodó és férje videó 70. házassági évfordulóját ünnepli hétfőn a 91 esztendős II. Erzsébet királynő és 96 éves férje, Fülöp edinburgh-i herceg. Elhunyt Bud Spencer testvére videó Bud Spencer húga öt évvel volt fiatalabb a népszerű színésznél.
Mozaik Kávézaccból készült üzemanyag hajthat londoni buszokat Kávézaccból készült üzemanyag hajthat londoni buszokat videó LONDON. Kávézaccból készített üzemanyag hajthat több londoni buszt is - közölte a Royal Dutch Shell olajipari vállalat és a Bio-bean tiszta energiatechnológiával foglalkozó cég hétfőn. Becslések szerint mintegy 2,55 millió csésze kávéhoz van szükség egy londoni busz egy éven át tartó üzemeléséhez. Az új kávéolajat is tartalmazó bioüzemanyagot olyan buszoknál alkalmazzák, amelyeknél az üzemanyag módosítás nélkül használható. Száz telihold fényességű hullócsillag világította meg az Északi-sark égboltját videó A tudósok szerint a hullócsillag valahol az orosz-finn-norvég hármas határ közelében érte el a Földet. A kutyatartás csökkentheti a halálozás kockázatát videó A jótékony hatás az egyedül élő embereknél volt a legszembetűnőbb.
Vélemény Karaffa Attila: Kettős mérce a lelátókon Karaffa Attila: Kettős mérce a lelátókon videó Sokan, sok mindent leírtak már a DAC-Slovan bajnoki után kirobbantott fegyelmi eljárás kapcsán. A szlovák sajtó címlapokon hozta a DAC stadionban a gyönyörűszép koreográfiát, amely persze egyeseknek nem tetszett. Köszönet érte mindenkinek, aki segített benne, főleg a fanklubnak. Vajon mikor foglalkoznak majd azzal, hogy nekünk mi nem tetszik…? De menjünk csak szépen sorjában. Nem törünk, nem zúzunk, mint más szurkolók, csupán egy „bűnünk” van, hogy magyarul beszélünk és a DAC a csapatunk. Agárdy Gábor: Az egészségügyi visszacsatolás (hiánya) videó Az egészségügyi ellátás alatt valami nem egészen tiszta dolog történik a kezelőorvos és a betegbiztosító között. Karaffa János: A Győztes oldalon állunk videó Ha igazán teljes értékű életet akarunk élni, akkor az egyenes utat, a szűk és nehéz ösvényt, az Úr útját kell választanunk.
Hitélet Ferenc pápa magyar püspökökkel találkozott Ferenc pápa magyar püspökökkel találkozott videó RÓMA. Magyarország legaktuálisabb pasztorációs és társadalmi kérdéseiről beszélt Ferenc pápa a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjaival - számolt be Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke az egyházfővel a Vatikánban hétfőn tartott találkozóról. Veres András szerint a legaktuálisabb egyházi és társadalmi kérdésekről beszélt Ferenc pápa a magyar püspökökkel. Ferenc pápa: a szegények segítése az egyház evangéliumi kötelessége videó "Isten nem kalauz, aki jegyeket ellenőriz, hanem Atya, aki gyermekeit keresi" - mondta az egyházfő. Átadták a Csillagházat és a gályarab-emlékművet Rimaszombatban Frissítvevideó Leleplezték Gáspár Péter alkotását, amelyet a szobrászművész a gályarab prédikátorok és tanítók emlékére készített el.
Fő támogatónk