2018. március 20., kedd - Klaudia
Cikkek közt...  Videók közt...  
Kétezer éves szeszes italt találtak kínai régészek egy ősi síremlékbenvideó 2018. március 19., hétfő 10:54 HSZIAN. Kétezer éves szeszes italt tartalmazó bronz üstre bukkantak egy Csin dinasztia idejéből származó síremlékben a Kína nyugati részén fekvő Sanhszi tartományban.
Tavaszi Emlékhadjárat Révkomáromban videó 2011. április 16. | RÉVKOMÁROM. 2011 április 1-én vette kezdetét a 23. Tavaszi Emlékhadjárat, Közép-Európa legnagyobb katonai hagyományőrző rendezvénye. Mintegy 80-100 lovas hagyományőrző – jórészt huszárok – járják be az 1849-es dicsőséges Tavaszi Hadjárat útvonalait 35 település érintésével Magyarországon és a Felvidéken. Vasárnap Révkomárom biztosít színteret a díszes seregnek.
Virágvasárnapi népi játékok, hiedelmek és rigmusok Zobor-vidéken videó 2011. április 15. | ZOBORALJA. Jézus Jeruzsálembe való diadalmas bevonulásának emlékünnepe a húsvét előtti virágvasárnap. A Római Katolikus Egyház elnevezése szerint „Dominicca palmarum”, azaz pálmava-
sárnap. A szentelt pálmát zivatar, villámcsapás, tűz és különféle varázslás ellen használták. Ezt a pálmát helyettesíti nálunk a barkavessző, amit a vasárnapi nagymise előtt szentelt meg a pap, majd kiosztották a híveknek.
Valós és hamis mítoszaink videó 2011. április 13. | POZSONY. Ha egymás mellett vizsgáljuk a közép-európai nemzetek himnuszait, azt látjuk, hogy több bennük a hasonlóság, mint gondolnánk. Valamennyi a nemzetről szól, valamennyi az identitás vállalására buzdít, olyan példaképeket állít elénk, amelyekkel azonosulhatunk - hangoztatta Kiss Gy. Csaba történész a Visegrádi szalon rendezvény-sorozat keddi estjén.
Országos rovásírásverseny Vásárúton videó 2011. április 11. | VÁSÁRÚT. Az ősi magyar rovásírás az emberi kultúrtörténet legmélyebb gyökereiből eredeztethető. A rovásírás évszázadokon át a magyarság semmi máshoz nem hasonlítható egyedi értékei közé tartozott. Sokáig úgy tűnt, hogy elveszett a múlt homályában, de szerencsére akadtak lelkes kutatók, akik komoly munkával életre keltették és napjainkban is életben tartják. Olyannyira, hogy nem csupán holmi néptörténeti kuriózumnak számít, hanem avatott ismerői és használói is vannak, főként a fiatalok és a diákok körében. Továbbterjedéséhez a Vásárúton 2007-ben megrendezett felvidéki regionális döntő is hozzájárult.
Újabb dokumentumok a katinyi mészárlásról videó 2011. április 07. | MOSZKVA. Oroszország újabb 11 kötetnyi iratmásolatot adott át a lengyel félnek a katinyi mészárlásról. A csütörtökön Moszkvában átadott dokumentumokkal együtt Moszkva már 148 kötetnyi, korábban titkosított anyagot adott át a lengyel félnek a két ország közötti jogsegély-egyezmény keretében.
Szenzációs honfoglalás kori leletek Erdélyben videó 2011. április 06. | SZÁSZVÁROS. A nagyszebeni (Románia) és a tübingeni (Németország) egyetem régészei közös kutatás során tárják fel Erdély egyik legfontosabb honfoglaláskori temetőjét Szászváros (Orastie) közelében, ahol már eddig is szenzációs leletek kerültek elő.
Gladiátorok és légiósok korunk Európájában videó 2011. április 03. | TRIER, KOMÁROM. Nem tűntek el nyomtalanul a gladiátorok és légiósok Európából. Sok helyen sisakban, pajzzsal, karddal harcolnak ma is az edzett férfiak - szórakozásból. A németországi Trierben egy vendéglátós januárban gladiátoriskolát alapított, ahol az ókori szabályok szerinti harcot tanítja a nem mindennapi sportra vágyóknak. Komáromban már tíz éve oktatják az ókori harci tudományt.
Brigetióról mesélnek az ókori kövek videó 2011. március 26. | BUDAPEST. Az ókori latin nyelvű feliratok szövegéből következtetni lehet a római kori városok szerkezetére, közigazgatására, középületeire, lakosaik összetételére és hitvilágára - mondta az MTI-nek Borhy László, az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára, aki Brigetio feliratos köveiről tartott előadásokat Spanyolországban a Zaragozai Egyetem meghívására.
Ma emlékezünk a sorsfordító gyertyás felvonulásra videó 2011. március 25. | POZSONY. 23 évvel ezelőtt ezen a napon tartották Pozsonyban az első ellenzéki megmozdulást, a gyertyás felvonulást. "Ez a modern Szlovák Köztársaság történetének kulcsfontosságú eseménye" - mondta Ján Figeľ, a Kereszténydemokrata Mozgalom elnöke.
Honlap Mikes Kelemen emlékére videó 2011. március 24. | EGER. Mikes Kelemen munkásságát, a képzőművészetre, a szépirodalomra, a zenére gyakorolt hatását mutatja be az a weboldal, amelyet az egri Eszterházy Károly Főiskola hozott létre a nemzeti Mikes Kelemen Emlékév alkalmából.
Trianon-fórum: A kettős állampolgárság "gyógyít" videó 2011. március 24. | BUDAPEST. Az autonómia elérését jelölte meg a határon túli magyar közösségek céljaként Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerdán, az Aspektus vitaklub sorozatindító rendezvényén.
Ünnepségek II. Rákóczi Ferenc emlékére videó 2011. március 19. | RÉVKOMÁROM/BUDAPEST. Kárpát-medence-szerte ünnepségeket tartanak II. Rákóczi Ferenc emlékére március 27-i születésnapja és az általa vezetett szabadságharc bukásának 300. évfordulója alkalmából.A rendezvénysorozat az Országház előtti Rákóczi szobornál április 29-én tartandó állami ünnepséggel zárul.
Esterházy-ügy: Perújrafelvétel nélkül nem megy videó 2011. március 16. | POZSONY. Esterházy János nem volt sem szent, sem bűnöző címmel jelent meg a Sme című napilapban Morvay Péter írása, amelyre Csáky Pál blogjában reagált.
Virtuális múzeum a Gulág deportáltjainak videó 2011. március 11. | PÁRIZS. Megkezdte pénteken működését az európai virtuális gulágmúzeum. A Párizsban készült internetes oldal - mintegy 160, először hallható visszaemlékezéssel - a második világháború alatt és azt követően a szovjet munkatáborokba deportált mintegy egymillió kelet-európai, köztük magyar fogolynak állít emléket.
Csipkeverés művészi fokon videó 2011. március 10. | DUNASZERDAHELY. A csipkeverés a reneszánsz korban lett a textilművészet önálló ága. Szép és nehéz mesterség, amelyet a Csallóközben Jedlička Zsuzsanna és férje honosított meg. Az újságokból másoltak le mintákat, kiállításokra jártak és egymást tanították. Később tanfolyamokat is tartottak, hogy minél több érdeklődőnek adják át a tudásukat.
Mathiasz a hungarikum videó 2011. március 02. | PÁRKÁNY. Mathiász János neve fogalommá vált a szőlőnemesítők körében, Kaliforniától a Krím-félszigetig, Japántól Izraelig és Argentínáig. Arany János János szerint Mathiász János olyan a szőlészetben, mint Petőfi Sándor a költészetben.
Újra szobra lehet Mária Teréziának Pozsonyban videó 2011. március 02. | POZSONY, BUDAPEST. Az 1921-ben lerombolt Mária Terézia-szobor hű másának felállítását kezdeményezte a Pozsonyi Városszépítő Egylet a szlovák fővárosban.
Húsvéti dekoráció videó 2011. február 12. | POZSONY. A szlovák fővárosban 2005-ben rendezték meg az első húsvéti vásárt. Az ötlet bevált. A turisták komoly összegeket áldoznak az ország különböző régióiból származó ajándéktárgyakra. Változatos portékát kínálnak az utcai árusok: kerepelőt, méhviaszból gyúrt húsvéti nyulat, vesszőzésre alkalmas sibát, és sok-sok hímes tojást.
Dőrejárás Tejfalun videó 2011. február 11. | TEJFALU. A dőrejárás a Felső-Csallóközben elterjedt népszokás, amelyet „farsang farkán” járnak a térség falvaiban. A dőre szó bolondozó férfit, a sőre bolondozó nőt jelent a csallóközi tájszólásban.
Málenkij robot videó 2011. január 25. | SZEPSI. 1945 januárjában, februárjában több százezer magyar és szlovák állampolgárt kényszerítettek kényszermunkára a Szovjetunióban. A cilvil lakosság erőszakos munkaerőtoborzása több ezer család életét beárnyékolta. Az áldozatok közül sokan nem tértek haza az úgynevezett málenkij robotról. Az abaúji területekről az országhatárt figyelembe nem véve, elsősorban a lengyelországi sanoki gyűjtőlágerbe hajtották az embereket. A sanoki vagonírozásig tartó utat eleveníti fel a Szepsi Városi Televízió rövidfilmje.
A korona története videó 2011. január 15. | SZEPSI. Tájainkon koronával az Osztrák - Magyar Monarchia idejében lehetett először fizetni, mégpedig Wekerle Sándor pénzügyminiszter 1891- es reformját követően. A nagyarányú ezüstkitermelés miatt csökkent a fém értéke, ezért tértek át az aranyalapú fizetőeszközre.
Az utódállamok közül a korona hosszú távon csak Csehszlovákiában maradt használatban. Szlovákiában az euró bevezetése miatt 2009. január 16- án fizetnek vele utoljára.
Megmenthető a galántai Esterházy-kastély? videó 2010. március 26. | GALÁNTA. 2010 októberében Galántán elkezdődött a neogótikus Esterházy-kastély üresen álló északi szárnyának felújítása. A város nagy hangsúlyt helyez a kastély megmentésére, mert az épület tornya a galántai címer része.
A Nemzeti Gyásznapon mártírjainkra emlékeztünk videó 2010. március 15. | DUNASZERDAHELY. A Felvidék számos települése megemlékezett az Aradi vértanúkról. Dunaszerdahely városa Lipcsey György Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásánál, az 1848-49-es emlékműnél idézte fel október 6. történéseit. Az ünnepi beszédek után a pártok, az egyházak és a városi intézmények képviselői, valamint a társadalmi szervezetek és a magyar tannyelvű oktatási intézmények képviselői elhelyezték koszorúikat a szobor talpazatánál.
A magyar nagykövetség ünnepi fogadása Dunaszerdahelyen videó 2010. március 15. | DUNASZERDAHELY. A pozsonyi magyar nagykövetség 2010-ben Dunaszerdahelyen rendezte meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére adott hagyományos ünnepi fogadást. A rendezvényen az egybegyűltek megfogalmazták a szabadságharc aktuális üzenetét, és hitet tettek a magyar nemzet egybetartozása mellett.
1848/49-es emléktárgyak kiállítása videó 2010. március 15. | DUNASZERDAHELY. A dunaszerdahelyi kultúrház előcsarnokában március 15-én kiállítás zajlott az 1848/49-es szabadságharc és forradalom eseményeire emlékeztető fényképekből, eszközökből, használati tárgyakból. A tárlatot a kecskeméti Máday Norbert állította össze azzal a céllal, hogy a fiatalok megismerjék és továbbvigyék 1848 eszméit, s erősödjön a magyarságtudatuk.
Első  Előző   132 / 132   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: -2°C / 1°C
Holnap: -4°C / 3°C
Ógyalla
Ma: -2°C / 2°C
Holnap: -4°C / 4°C
Losonc
Ma: -3°C / 1°C
Holnap: -9°C / 1°C
Kassa
Ma: -4°C / -1°C
Holnap: -6°C / 0°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
291 éveMeghalt Sir Isaac Newton, angol fizikus matematikus és csillagász, a gravitáció és a tömegvonzás felismerője.
124 éveMeghalt Kossuth Lajos, szabadságharcos, államfő.
0 éveTavaszi napéjegyenlőség, az asztrológiai év kezdete, a csillagászati és meteorológiai tavasz kezdete.
2061 éveMegszületett Ovidius római költő.
399 éveBécsben 62 éves korában meghalt II. Mátyás magyar király (I. Mátyás néven német-római császár és cseh király).
Belföld Ellenzék: a kormány módosítása csak kozmetikai változás Ellenzék: a kormány módosítása csak kozmetikai változás videó POZSONY. Az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás, valamint az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek úgy látják, hogy a közzétett miniszteri jelölések csak azt jelentik, egyes barátok kapták meg a szabad posztokat, miközben alapvetően semmi sem változik. Igor Matovič úgy fogalmazott, a Smer-SD hasonlóképpen cselekszik, mint a múlt századi totalitárius rendszer. Az államfő cáfolja, hogy Fico időpontokat javasolt volna az előre hozott választásokra videó Szóvivője szerint a köztársasági elnök üdvözölné, ha Fico hagyná önállóan tárgyalni Peter Pellegrinit. Nyilvántartásba veszik a lakásárakat videó Jelentősen megváltozhat a kataszteri törvény. Ha a törvényhozás is rábólint, a módosítás idén szeptembertől léphet hatályba.
Külföld Magas a terrorfenyegetettség az Európai Unió országaiban Magas a terrorfenyegetettség az Európai Unió országaiban videó SZÓFIA. Magas a terrorfenyegetettség az Európai Unió országaiban, amelyekben több tízezer potenciális terrorista tartózkodik - jelentette ki Rob Wainwright, az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) főigazgatója a szervezet tevékenységét felügyelő közös parlamenti ellenőrző csoport második találkozója utáni sajtótájékoztatón Szófiában. Az Európai Unió országaiban több tízezer potenciális terrorista tartózkodik. Hszi Csin-ping: egyedül a szocializmus mentheti meg Kínát videó A politikus ismételten megerősítette a Kínai Kommunista Párt (KKP) vezető szerepét. Csehország nem adja ki Száleh Muszlimot Törökországnak videó A cseh államügyészség megszüntette a Száleh Muszlim elleni eljárást, mert a kurd politikus már nem tartózkodik Csehországban.
Itthon Kodály Zoltán nyomában Budapesten – rendhagyó komáromi könyvbemutató Kodály Zoltán nyomában Budapesten – rendhagyó komáromi könyvbemutató videó KOMÁROM. Ittzésné Kövendi Kata zenepedagógus Kodály Zoltán nyomában Budapesten című kötetének diavetítéssel és dedikálással egybekötött bemutatóját tartották március 19-én a komáromi Csemadok-székházban. Ittzésné Kövendi Kata zenepedagógus diavetítéssel, dedikálással egybekötött bemutatóját tartották a komáromi Csemadok-székházban. Kikre Csenke méltán lehet büszke videó 1848-1849-es megemlékezést tartottak Csenkén március 18-án. Út az érvényesüléshez, vagyis anyanyelvű oktatással a legjobbak közé videó A Via Nova idén is népszerűsíti az anyanyelvű oktatást.
Magyar világ Áder János: a víz élet és halál kérdése Áder János: a víz élet és halál kérdése videó BUDAPEST. A víz élet és halál kérdése - hangoztatta Áder János köztársasági elnök hétfőn Brazíliavárosban, a Víz Világfórum megnyitóján. "Úgy tékozoljuk bolygónk kincseit, a levegőt és a vizet, mintha nem lenne holnap - mondta Áder a Víz Világfórum megnyitóján. Potápi: várhatóan meglesz az egymillió aláírás a Minority SafePack keretében videó A kezdeményezéshez Magyarország is kapcsolódott, s mostanra mindenhol felgyorsult az akció. Renaud Camus: Mentsük Európából azt, ami még menthető! videó A rasszizmus romhalmazzá tette Európát, az antirasszizmus gyűlöletes bádogvárost csinál belőle – mondta Renaud Camus a Mandinernek
Kultúra A Varázsszekrény meséi A Varázsszekrény meséi videó POZSONY. Csecsemő (Baba) színházi előadás tánccal és klasszikus zenével 0-5 éveseknek, és természetesen az őket ölükben tartó anyukáknak, apukáknak, vagy akár az őket kísérő nagyobb testvéreknek is szól a meghívó. Az előadás 2018. március 21-én szerdán 10 órakor lesz a Csemadokban (Pozsony, Május 1. tér 10-12). Csecsemő (Baba) színházi előadás tánccal és klasszikus zenével 0-5 éveseknek Pozsonyban. Holly Hunter Oscar-díjas színésznő 60 éves videó Az amerikai színésznő elnyerte az Oscar-, a Golden Globe, a Bafta-díjat, valamint a Cannes-i Filmfesztivál kitüntetését is. Új pályázatok fiatal íróknak és színházi szakembereknek videó Az Előretolt Helyőrség Íróakadémiától idén tizenöt pályakezdő író és költő kaphat anyagi támogatást.
Színes Magyar-kazah - Leekens is kíváncsi, mire lesz képes a csapat Magyar-kazah - Leekens is kíváncsi, mire lesz képes a csapat videó TELKI. Magyarországnak vissza kell szereznie a pozícióját, vissza kell térnie a győzelem útjára - hangsúlyozta Georges Leekens, aki a magyar labdarúgó-válogatott kispadján pénteken, a kazahok elleni barátságos mérkőzésen mutatkozik be, majd kedden a skótokkal szemben irányítja csapatát. Magyarországnak vissza kell szereznie a pozícióját, vissza kell térnie a győzelem útjára - hangsúlyozta Georges Leekens. Astoriról nevezik el a Fiorentina edzőközpontját videó A 31 évesen elhunyt Davide Astori március 4-én hajnalban kapott végzetes szívrohamot. Torinót is érdekli a 2026-os téli olimpia rendezése videó A pályázatban gondolkodó városok március végéig küldhetnek szándéknyilatkozatot a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak.
Mozaik Ólomhűtéses atomreaktorok gyártására készül Kína Ólomhűtéses atomreaktorok gyártására készül Kína videó PEKING. Beszállítói láncot épít ki Kína ólomhűtéses atomreaktorok gyártásához a kínai tudományos akadémia (CAS) atomenergia biztonsági intézetének (INEST) hétfői tájékoztatása szerint. A legmodernebb technológiát képviselő negyedik generációs atomreaktor biztonságosabb és gazdaságosabb a korábbi típusoknál. Veszélyes lehet a D-vitamin hiány videó Magyarországon a felnőtt lakosság harminc százaléka szed D-vitamint, háromszor annyian, mint nyolc éve. Kezd kifogyni az üzamanyagból a Kepler űrtávcső videó A NASA sajtóközleménye szerint csak hónapok lehetnek hátra az exobolygó-kutatásokat forradalmasító űreszköz életéből.
Vélemény Aich Péter: Ellenségek Aich Péter: Ellenségek videó Szlovákiának – mint minden államnak – van egy csomó ellensége. Sokfélék: akad ezek között valós, rejtett, képzelt, veszélyes, ártatlan, na és persze „jóakaró” is. Néha nehéz megkülönböztetni. Figyelemreméltó és fontos viszont pillanatnyilag kettő van. Szlovákiának – mint minden államnak – van egy csomó ellensége. Figyelemreméltó és fontos viszont pillanatnyilag kettő van. Őry Péter: Őszödi beszéd felvidéki módra! videó Nem tudom, lesz-e újabb felvonása a felvidéki Őszödnek. Viszont határozottan úgy fest, a nézők erősen unják a színdarabot. Berényi József: 1848-1989-2018 videó Átmeneti szövetség alakult tehát ki ismét köztünk és a szlovák közvélemény jelentős része között, úgy, mint 1989-ben.
Hitélet Hímes tojást és szobrot visznek magyar zarándokok Ferenc pápának Hímes tojást és szobrot visznek magyar zarándokok Ferenc pápának videó BUDAPEST. Húsvéti hímes tojást, sonkát és egy faragott Szent József-szobrot visznek magyar zarándokok Ferenc pápának. A zarándokok a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Csépáról indultak Rómába hétfő reggel, és a szerdai általános audiencián adják át ajándékaikat. A zarándokok a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Csépáról indultak Rómába hétfő reggel. Millenniumi zászlót kaptak a décsfalvi reformátusok videó A zászlót és Orbán Viktor üzenetét Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára adta át. Szent Patrik püspökre emlékezünk videó Ő az egyetlen szent, aki az Egyház egyetemes kalendáriumában Írországot képviseli.
Fő támogatónk