2018. február 21., szerda - Eleonóra
Cikkek közt...  Videók közt...  
Sikeresen azonosították az Árpád-háziak DNS-étvideó 2018. február 21., szerda 16:35 BUDAPEST. Azonosította az Árpád-ház férfi tagjaira jellemző DNS-t III. Béla király csontmaradványaiból az Országos Onkológiai Intézet vezette nemzetközi kutatócsoport, s kiderült, hogy az Árpád-ház tagjai egészen biztosan eurázsiai, nem pedig finnugor eredetűek - nyilatkozta Kásler Miklós professzor, az intézet vezetője a szerdai Magyar Időkben.
Országos rovásírásverseny Vásárúton videó 2011. április 11. | VÁSÁRÚT. Az ősi magyar rovásírás az emberi kultúrtörténet legmélyebb gyökereiből eredeztethető. A rovásírás évszázadokon át a magyarság semmi máshoz nem hasonlítható egyedi értékei közé tartozott. Sokáig úgy tűnt, hogy elveszett a múlt homályában, de szerencsére akadtak lelkes kutatók, akik komoly munkával életre keltették és napjainkban is életben tartják. Olyannyira, hogy nem csupán holmi néptörténeti kuriózumnak számít, hanem avatott ismerői és használói is vannak, főként a fiatalok és a diákok körében. Továbbterjedéséhez a Vásárúton 2007-ben megrendezett felvidéki regionális döntő is hozzájárult.
Újabb dokumentumok a katinyi mészárlásról videó 2011. április 07. | MOSZKVA. Oroszország újabb 11 kötetnyi iratmásolatot adott át a lengyel félnek a katinyi mészárlásról. A csütörtökön Moszkvában átadott dokumentumokkal együtt Moszkva már 148 kötetnyi, korábban titkosított anyagot adott át a lengyel félnek a két ország közötti jogsegély-egyezmény keretében.
Szenzációs honfoglalás kori leletek Erdélyben videó 2011. április 06. | SZÁSZVÁROS. A nagyszebeni (Románia) és a tübingeni (Németország) egyetem régészei közös kutatás során tárják fel Erdély egyik legfontosabb honfoglaláskori temetőjét Szászváros (Orastie) közelében, ahol már eddig is szenzációs leletek kerültek elő.
Gladiátorok és légiósok korunk Európájában videó 2011. április 03. | TRIER, KOMÁROM. Nem tűntek el nyomtalanul a gladiátorok és légiósok Európából. Sok helyen sisakban, pajzzsal, karddal harcolnak ma is az edzett férfiak - szórakozásból. A németországi Trierben egy vendéglátós januárban gladiátoriskolát alapított, ahol az ókori szabályok szerinti harcot tanítja a nem mindennapi sportra vágyóknak. Komáromban már tíz éve oktatják az ókori harci tudományt.
Brigetióról mesélnek az ókori kövek videó 2011. március 26. | BUDAPEST. Az ókori latin nyelvű feliratok szövegéből következtetni lehet a római kori városok szerkezetére, közigazgatására, középületeire, lakosaik összetételére és hitvilágára - mondta az MTI-nek Borhy László, az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára, aki Brigetio feliratos köveiről tartott előadásokat Spanyolországban a Zaragozai Egyetem meghívására.
Ma emlékezünk a sorsfordító gyertyás felvonulásra videó 2011. március 25. | POZSONY. 23 évvel ezelőtt ezen a napon tartották Pozsonyban az első ellenzéki megmozdulást, a gyertyás felvonulást. "Ez a modern Szlovák Köztársaság történetének kulcsfontosságú eseménye" - mondta Ján Figeľ, a Kereszténydemokrata Mozgalom elnöke.
Honlap Mikes Kelemen emlékére videó 2011. március 24. | EGER. Mikes Kelemen munkásságát, a képzőművészetre, a szépirodalomra, a zenére gyakorolt hatását mutatja be az a weboldal, amelyet az egri Eszterházy Károly Főiskola hozott létre a nemzeti Mikes Kelemen Emlékév alkalmából.
Trianon-fórum: A kettős állampolgárság "gyógyít" videó 2011. március 24. | BUDAPEST. Az autonómia elérését jelölte meg a határon túli magyar közösségek céljaként Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerdán, az Aspektus vitaklub sorozatindító rendezvényén.
Ünnepségek II. Rákóczi Ferenc emlékére videó 2011. március 19. | RÉVKOMÁROM/BUDAPEST. Kárpát-medence-szerte ünnepségeket tartanak II. Rákóczi Ferenc emlékére március 27-i születésnapja és az általa vezetett szabadságharc bukásának 300. évfordulója alkalmából.A rendezvénysorozat az Országház előtti Rákóczi szobornál április 29-én tartandó állami ünnepséggel zárul.
Esterházy-ügy: Perújrafelvétel nélkül nem megy videó 2011. március 16. | POZSONY. Esterházy János nem volt sem szent, sem bűnöző címmel jelent meg a Sme című napilapban Morvay Péter írása, amelyre Csáky Pál blogjában reagált.
Virtuális múzeum a Gulág deportáltjainak videó 2011. március 11. | PÁRIZS. Megkezdte pénteken működését az európai virtuális gulágmúzeum. A Párizsban készült internetes oldal - mintegy 160, először hallható visszaemlékezéssel - a második világháború alatt és azt követően a szovjet munkatáborokba deportált mintegy egymillió kelet-európai, köztük magyar fogolynak állít emléket.
Csipkeverés művészi fokon videó 2011. március 10. | DUNASZERDAHELY. A csipkeverés a reneszánsz korban lett a textilművészet önálló ága. Szép és nehéz mesterség, amelyet a Csallóközben Jedlička Zsuzsanna és férje honosított meg. Az újságokból másoltak le mintákat, kiállításokra jártak és egymást tanították. Később tanfolyamokat is tartottak, hogy minél több érdeklődőnek adják át a tudásukat.
Mathiasz a hungarikum videó 2011. március 02. | PÁRKÁNY. Mathiász János neve fogalommá vált a szőlőnemesítők körében, Kaliforniától a Krím-félszigetig, Japántól Izraelig és Argentínáig. Arany János János szerint Mathiász János olyan a szőlészetben, mint Petőfi Sándor a költészetben.
Újra szobra lehet Mária Teréziának Pozsonyban videó 2011. március 02. | POZSONY, BUDAPEST. Az 1921-ben lerombolt Mária Terézia-szobor hű másának felállítását kezdeményezte a Pozsonyi Városszépítő Egylet a szlovák fővárosban.
Húsvéti dekoráció videó 2011. február 12. | POZSONY. A szlovák fővárosban 2005-ben rendezték meg az első húsvéti vásárt. Az ötlet bevált. A turisták komoly összegeket áldoznak az ország különböző régióiból származó ajándéktárgyakra. Változatos portékát kínálnak az utcai árusok: kerepelőt, méhviaszból gyúrt húsvéti nyulat, vesszőzésre alkalmas sibát, és sok-sok hímes tojást.
Dőrejárás Tejfalun videó 2011. február 11. | TEJFALU. A dőrejárás a Felső-Csallóközben elterjedt népszokás, amelyet „farsang farkán” járnak a térség falvaiban. A dőre szó bolondozó férfit, a sőre bolondozó nőt jelent a csallóközi tájszólásban.
Málenkij robot videó 2011. január 25. | SZEPSI. 1945 januárjában, februárjában több százezer magyar és szlovák állampolgárt kényszerítettek kényszermunkára a Szovjetunióban. A cilvil lakosság erőszakos munkaerőtoborzása több ezer család életét beárnyékolta. Az áldozatok közül sokan nem tértek haza az úgynevezett málenkij robotról. Az abaúji területekről az országhatárt figyelembe nem véve, elsősorban a lengyelországi sanoki gyűjtőlágerbe hajtották az embereket. A sanoki vagonírozásig tartó utat eleveníti fel a Szepsi Városi Televízió rövidfilmje.
A korona története videó 2011. január 15. | SZEPSI. Tájainkon koronával az Osztrák - Magyar Monarchia idejében lehetett először fizetni, mégpedig Wekerle Sándor pénzügyminiszter 1891- es reformját követően. A nagyarányú ezüstkitermelés miatt csökkent a fém értéke, ezért tértek át az aranyalapú fizetőeszközre.
Az utódállamok közül a korona hosszú távon csak Csehszlovákiában maradt használatban. Szlovákiában az euró bevezetése miatt 2009. január 16- án fizetnek vele utoljára.
Megmenthető a galántai Esterházy-kastély? videó 2010. március 26. | GALÁNTA. 2010 októberében Galántán elkezdődött a neogótikus Esterházy-kastély üresen álló északi szárnyának felújítása. A város nagy hangsúlyt helyez a kastély megmentésére, mert az épület tornya a galántai címer része.
A Nemzeti Gyásznapon mártírjainkra emlékeztünk videó 2010. március 15. | DUNASZERDAHELY. A Felvidék számos települése megemlékezett az Aradi vértanúkról. Dunaszerdahely városa Lipcsey György Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásánál, az 1848-49-es emlékműnél idézte fel október 6. történéseit. Az ünnepi beszédek után a pártok, az egyházak és a városi intézmények képviselői, valamint a társadalmi szervezetek és a magyar tannyelvű oktatási intézmények képviselői elhelyezték koszorúikat a szobor talpazatánál.
A magyar nagykövetség ünnepi fogadása Dunaszerdahelyen videó 2010. március 15. | DUNASZERDAHELY. A pozsonyi magyar nagykövetség 2010-ben Dunaszerdahelyen rendezte meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére adott hagyományos ünnepi fogadást. A rendezvényen az egybegyűltek megfogalmazták a szabadságharc aktuális üzenetét, és hitet tettek a magyar nemzet egybetartozása mellett.
1848/49-es emléktárgyak kiállítása videó 2010. március 15. | DUNASZERDAHELY. A dunaszerdahelyi kultúrház előcsarnokában március 15-én kiállítás zajlott az 1848/49-es szabadságharc és forradalom eseményeire emlékeztető fényképekből, eszközökből, használati tárgyakból. A tárlatot a kecskeméti Máday Norbert állította össze azzal a céllal, hogy a fiatalok megismerjék és továbbvigyék 1848 eszméit, s erősödjön a magyarságtudatuk.
Első  Előző   131 / 131   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: -2°C / -1°C
Holnap: -3°C / 1°C
Ógyalla
Ma: -1°C / 0°C
Holnap: -3°C / 2°C
Losonc
Ma: -1°C / 1°C
Holnap: -10°C / -0°C
Kassa
Ma: -2°C / -1°C
Holnap: -4°C / 0°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
19 éveNemzetközi Anyanyelvi Nap
170 éveMarx és Engels kiadta a Kommunista kiáltványt.
125 éveMegszületett Honthy Hanna színésznő, énekesnő.
65 éveFrancis Crick és James D. Watson bejelentették a DNS molekula kettős-spirál szerkezetének felfedezését.
57 éveElőször lépett a nyilvánosság elé a Beatles-együttes a liverpooli Cavern Clubban.
Belföld Elnapolták a kábítószerek dekriminalizációjának kérdését Elnapolták a kábítószerek dekriminalizációjának kérdését videó POZSONY. Miután a koalíciós partnerek nem értettek egyet az előterjesztéssel, Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter szerdán visszavonta a kormány üléséről az anyagot, amely részben dekriminalizálta volna az ún. kemény drogok fogyasztását is. Lucia Žitňanská javaslatával szemben az Irány-Szociáldemokráciának és a Szlovák Nemzeti Pártnak is kifogásai voltak. Csökkentené az adminisztratív terheket a kormány videó A Peter Pellegrini miniszterelnök-helyettes műhelyéből származó törvénytervezetet szerdán hagyta jóvá a kormány. Komp kötheti össze Dunaradványt és Neszmélyt videó A munkálatok költségeit 1,4 millió euróra becsülik. Az építkezés a tervek szerint az idén kezdődik, és 2019-ben fejeződik be.
Külföld Az euróból való kilépésen dolgozik az Északi Liga Az euróból való kilépésen dolgozik az Északi Liga videó MILÁNÓ. Kudarcot vallott pénzügyi kísérletnek nevezte a közös európai valutát Matteo Salvini, az olasz jobbközép koalícióhoz tartozó Északi Liga párt vezetője egy szerdai interjúban, bejelentve, hogy pártja kormányozni készül és az európai uniós egyezmények reformját tervezi. Kudarcot vallott pénzügyi kísérletnek nevezte a közös európai valutát Matteo Salvini, az olasz Északi Liga párt vezetője. Újabb afgán menedékkérőket toloncoltak vissza Németországból videó A Kabulba tartó repülőn a 14 afgán férfit a német rendőrség 43 tagja, egy orvos és egy tolmács kísérte. Ismét sokan meghaltak a kormányerők támadásaiban Kelet-Gútában videó Egy egészségügyi segélyszervezet pedig legkevesebb 115 halottról számolt be.
Itthon Erős Nők PT: mindenkinek biztosítania kell az anyanyelvű oktatáshoz való jogot! Erős Nők PT: mindenkinek biztosítania kell az anyanyelvű oktatáshoz való jogot! videó POZSONY. Elkötelezetten hiszünk abban, hogy az anyanyelven való oktatás biztosítása nemzeti identitásunk megőrzésének alapvető feltétele, ezért kiállunk a kárpátaljai magyarság anyanyelv-használati jogáért – hangsúlyozták közös nyilatkozatukban a Kárpát-medencei magyar néppárti politikai alakulatok nőszervezetei. Közös nyilatkozatban álltak ki az anyanyelvű oktatás mellett a Kárpát-medencei magyar néppárti politikai alakulatok nőszervezetei. Lodzban is győzött a kassai Talentum programozó diákcsapat videó Újabb győzelmet aratott a kassai Talentum SAP programozó csapat, melynek felkészítő mentora Hanesz Angelika tanárnő volt. Havazás Pozsonyban, szmog Turócszentmártonban és Rózsahegyen videó A fővárosban több helyütt is sűrű a forgalom, illetve a sofőrök balesetekre is figyelmeztetnek.
Magyar világ Szijjártó: a migráció rossz, veszélyes és megállítható Szijjártó: a migráció rossz, veszélyes és megállítható Frissítvevideó BUDAPEST. Magyarország álláspontja a bevándorlással kapcsolatban sziklaszilárd: a migrációt rossz, veszélyes és megállítható folyamatnak tartjuk, nemet mondunk a bevándorlásra és a betelepítési kvótára - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter szerdán. Magyarország álláspontja a bevándorlással kapcsolatban sziklaszilárd - jelentette ki Szijjártó Péter külügyminiszter. Lomnici: Az Aranycsapat a nemzeti történelem része videó Tavaly április 1-jén, Puskás Ferenc születésének 90. évfordulóján hirdették meg az Aranycsapat-emlékévét. Egyre keresettebb a házi pálinka Magyarországon videó Tavaly 8,8 millió liter, ötvenszázalékos pálinkának megfelelő párlatot készítettek a szeszfőzdék a megrendelők gyümölcséből.
Kultúra GHYMES 35 GHYMES 35 videó POZSONY. A 35. évforduló jegyében telik a Ghymes Együttes idei éve, s az idei koncertsorozat a március 1-i pozsonyi koncerttel kezdődik. Várnak minden érdeklődőt 2018. március 1-én Pozsonyba a Dom kultúry Zrkadlový háj-ba. A 35. évforduló jegyében telik a Ghymes Együttes idei éve. Ez évi első koncertjét Pozsonyban adja a zenekar. A V4-ek kortárs képzőművészeinek alkotásaiból nyílt kiállítás Brüsszelben videó A március 19-ig megtekinthető tárlaton többek közt Németh Marcell, Szabó Ábel, Adorján Attila, Kiss Endre művei is láthatók. Felvidéki Népzenész Találkozó Nagyidán videó A Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia 2018-ban 3 vonós mesterkurzus indítását tervezi.
Színes A Nazca-vonalak rejtélye A Nazca-vonalak rejtélye videó Nemrég volt hír, hogy Peruban egy kamion rongálta meg ezeket a csak a levegőből látható, sivatagi hatalmas ábrákat. A tudósok számára titok, hogy miként és miért keletkeztek ezek az ábrák. A tudósok számára titok, hogy miként és miért keletkeztek ezek az ábrák. Phjongcshang 2018 - Történelmi amerikai siker sífutásban videó Az olimpiai érmek számát (14) tekintve a 37 éves norvég Marit Björgen rekorder lett a téli játékok történetében. Phjongcshang 2018 - Éremért játszhatnak a cseh jégkorongozók Frissítvevideó Elsőként Csehország válogatottja jutott be a phjongcshangi téli olimpia férfi jégkorongtornájának elődöntőjébe.
Mozaik Mindenidők legkisebb januári kiterjedését érte el az északi-sarki tengeri jég Mindenidők legkisebb januári kiterjedését érte el az északi-sarki tengeri jég videó WASHINGTON. Mindenidők legkisebb januári kiterjedésére hízott a tengeri jég az Északi-sark térségében az amerikai óceán- és légkörkutató intézet (NOAA) adatai szerint. Az antarktiszi tengeri jégmező is 17,4 százalékkal volt kisebb az 1981-2010-es átlagnál. Műanyaghulladékot mutattak ki az Atlanti-óceánban élő halak gyomrában videó A kutatók a vizsgált halak 73 százalékának a gyomrában mutattak ki különböző mikroműanyagokat. Jó hajós lehetett és valamiféle nyelvet is használhatott a Homo erectus videó Képes volt eszközöket készíteni és valószínűleg az első előember volt, amely főzött.
Vélemény Kövesdi Károly: Pótolhatatlanék Kövesdi Károly: Pótolhatatlanék videó Megszületett a verdikt: a nógrádi, gömöri magyarok megtörölhetik a szájukat, nem kapnak gyorsforgalmi utat. Sem a közeli, sem a távolabbi években. Megszületett a verdikt: a nógrádi, gömöri magyarok megtörölhetik a szájukat, nem kapnak gyorsforgalmi utat. Bartók Csaba: Kép van, magyar hang nincs! videó A számarányoknak megfelelően a két közszolgálati tv csatorna összidejéből napi 4 óra műsoridő járna a felvidéki magyarságnak. Aich Péter: Nagyokos fehérek videó Sokan úgy vélik, a sajtószabadság az, hogy most végre megmondhatják a tutit.
Hitélet Elhunyt Billy Graham világhírű amerikai prédikátor Elhunyt Billy Graham világhírű amerikai prédikátor videó Észak-karolinai otthonában 99 esztendős korában elhunyt Billy Graham világhírű amerikai prédikátor - jelentette be a nevét viselő Billy Graham Evangéliumi Szövetség. Grahamet a kereszténység egyik legismertebb terjesztőjeként tartják számon, s nem csupán az Egyesült Államokban. Házaspárok számára szerveztek zarándoklatot videó A zarándoklat és a szentmise végén Spányi Antal püspök megáldotta a párokat. Szlovák szalézi atya lett Azerbajdzsán első katolikus püspöke videó Vladimír Fekete szlovák szalézi atyát Ferenc pápa emelte főpásztorrá.
Fő támogatónk