2018. február 20., kedd - Aladár, Álmos
Cikkek közt...  Videók közt...  
Magyar emlékek nyomában: Liszt Ferenc - Európa és Kanadavideó 2018. február 19., hétfő 20:15 A zene iránti rajongásáról mindig is jól ismert cseh főváros közönsége viszonylag későn, 1840-ben élvezhette első alkalommal Liszt Ferenc (1811–1886) zongorajátékát. A koncert helyszínén, Prága legrégebbi bérházának falán mellszobor – Hana Wichterlová cseh szobrászművésznő alkotása – és rövid szöveg emlékezteti az arra járókat a művészettörténeti eseményre.
Sztálin utasítására titkolták el Lenin származását? videó 2011. május 26. | MOSZKVA, TEL AVIV. Régóta beszédtéma a kutatók és a laikusok körében az a „híresztelés”, hogy a kommunista forradalom vezére zsidó származású volt. Egy levél szerint ez nem híresztelés, hanem valóság.
Értékes régészeti lelőhely a gyorsforgalmi út alatt videó 2011. május 25. | KASSA. 78 millió eurós beruházással elkezdődött a Miskolc-Kassa közötti gyorsforgalmi út szlovákiai szakaszának építése. A 14 kilométer hosszúságú nyomvonalon a régészek értékes leletekre bukkantak.
A háború tragédiája velünk van videó 2011. május 25. | DOBERDÓ. A Doberdó környékén az első világháborúban elhunyt mintegy százezer magyar katona nemcsak részese, de egyben befolyásolója is volt nemzetünk történelmének - jelentette ki Kövér László szerdán az olaszországi Doberdóban, az elhunyt katonák emléke előtt tisztelegve.
Tévedett Camping - Nem jött el az Armageddon videó 2011. május 22. | OAKLAND. Nem vált be a jóslata annak az amerikai keresztény mozgalomnak, amely hónapokon keresztül azt jósolta, hogy szombat este 6 órakor vége lesz a világnak. A Harold Camping által támogatott keresztény közösségnek várnia kell a nagy eseményre, Camping azonban nem sok jóra számíthat.
Vivát Benyovszky! videó 2011. május 22. | VERBÓ. 225 éve halt meg Benyovszky Móric, a 18. század egyik legmerészebb és legeredetibb alakja. Élete tele volt szövevényes fordulatokkal. Mária Terézia száműzte, a francia király megkedvelte, bárói rangot nyert, majd állítása szerint Madagaszkár királyává koronázták. A sziget őslakói máig tisztelettel adóznak az emlékének.
Konferencia az ötszáz éves nyírbátori stallumról videó 2011. május 22. | NYÍRBÁTOR. Ötszáz éves az a templomi ülőpad-bútorzat (stallum), amely az Itálián kívüli reneszánsz bútorművesség első alkotása. A stallum történetéről, és készíttetője, a Báthory-család életéről háromnapos konferenciát tartottak a szabolcsi városban.
Esterházy Jánosra emlékeztek a csehországi magyarok videó 2011. május 21. | MÍROV. Esterházy Jánosra, a csehszlovákiai magyarság két világháború közötti vezető politikusára emlékeztek szombaton a morvaországi Mírovban a csehországi magyarok.
Megtekinthető Erkel szülőháza videó 2011. május 20. | GYULA. A műemléki szempontok figyelembevételével teljesen felújították és kibővítették a Himnusz zeneszerzője, Erkel Ferenc több mint 200 éves szülőházát.
Boleyn Anna angol királynét 475 éve fejezték le videó 2011. május 17. | BUDAPEST. Négyszázhetvenöt éve, 1536. május 19-én fejezték le a londoni Tower udvarán Boleyn Annát, VIII. Henrik angol király második feleségét, I. Erzsébet királynő anyját.
Szélütés érte Zentai Károlyt videó 2011. május 16. | PERTH. Az ABC News honlapján jelentette ausztráliai otthonában szélütés érte Zentai Károlyt, kiadatási ügyének hétfői újratárgyalása előtt, s a 89 éves férfi elvesztette beszédkészségét. Azzal gyanúsítják, hogy társaival a 2.világháború idején megkínzott és halálosan megvert egy zsidó fiatalt.
Felújították "Gizikét", a 119 éves gőzmozdonyt videó 2011. május 14. | ZALAEGERSZEG, POZSONY. Átadták a társadalmi összefogással felújított, 119 éves gőzmozdonyt, "vasutas nyelven Gizikét" a zalaegerszegi vasútállomáson. A lokomotívot 1892-ben gyártották, a zalai vonalakon az 1930-as évektől közlekedett. A patinás gőzmozdonyok megmentése Szlovákiában is szervezetten folyik, itt is társadalmi munkában, szponzorok támogatásával.
Vigyázat, csalok! - Rodolfó 100 éve született videó 2011. május 14. | BUDAPEST. "Gondolatátvitelt csak intelligens közönséggel lehet csinálni, aki nem gondol semmire, azzal nem tudok mit kezdeni"- mondta egyszer Rodolfó, a legnagyobb magyar mágus, aki 100 éve, 1911. május 16-án született. Ő az egyetlen, akit az évszázad leghíresebb bűvészeiről Amerikában megjelent könyvben a magyarok közül megemlítenek.
Miért figyelték meg Ferenc Józsefet? videó 2011. május 13. | BUDAPEST. József főhercegnek, Magyarország nádorának (1796–1847) titkos rendőri megfigyelése szoros összefüggésben állt az udvarban, de különösen a bécsi kormányzatban iránta kialakult, s egyre növekvő bizalmatlansággal. Mi alapozta meg, illetve táplálta ezt?
Avar kori vértet rekonstruáltak videó 2011. május 10. | SZEGED. Avar kori vértek rekonstrukcióit készítette el Magyar András, a Móra Ferenc Múzeum munkatársa. Az 5-6. századi védőeszközök másaihoz a régészeti feltárások során talált leletek nyújtottak kiindulási alapot.
Megtalálhatják a nácik aranyát videó 2011. május 10. | LIPCSE. Az arany elásásának pontos helyét immáron ötven éve kutatják, újabban a Lipcse melletti Leinawald erdőben. Egy haldokló német SS-tiszt állítólag elárulta, hogy ide rejtették a Reichsbank aranytartalékát. Most a rejtekhely építésén dolgozók csontjai vezethetik el a szakembereket a több százmillió dollár értékű kincshez.
"Hétfejű" öregember sírját tárták fel Aquincumban videó 2011. május 07. | "Hétfejű" idős ember sírját tárták fel Aquincumban: az elhunytat hat emberfejjel, valamint egy lófejjel temették el. A Pannoniától délre lévő Felső-Moesia (Moesia Superior) tartomány székhelyének, Viminacium nekropoliszában került elő több ehhez hasonló koponyatemetkezés.
Kutathatók lesznek a Fekete Doboz kordokumentumai videó 2011. május 03. | BUDAPEST. Hamarosan kutathatóvá válnak a Fekete Doboz Alapítvány nyolcvanas évek végétől forgatott kordokumentumai, köztük az Ellenzéki és Nemzeti Kerekasztal tanácskozásokról készült felvételek.
Vasfüggönymúzeum nyílt a cseh-osztrák határon videó 2011. május 01. | VALTICE. A Vasfüggöny Múzeuma nyílt meg a hét végén a dél-morvaországi Valtice és az ausztriai Schrattenberg közötti egykori határátkelőhelyen.
Háromszáz esztendeje ért véget II. Rákóczi Ferenc szabadságharca videó 2011. április 30. | Ma háromszáz éve, 1711. április 30-án Szatmáron írták alá a szabadságharcot lezáró békét. Másnap a kurucok seregének 12 ezer talpon maradt katonája a nagymajtényi mezőre fektette a „Pro Patria et Libertate” feliratú, Szűz Mária képével díszített hadi lobogókat.
Az Andrássy család fénykora és hanyatlása videó 2011. április 26. | Hogy lesz egy egyszerű székely családból egy ország sorsát meghatározó híres família? Tagjai rendkívüli adottságokkal rendelkeztek? Vagy jókor voltak jó helyen? Kövessük végig, hogyan lett az Andrássy családból befolyásos dinasztia.
A nagyhét a magyar népszokások tükrében videó 2011. április 17. | POZSONY. A nagyböjt utolsó hete virágvasárnaptól húsvét vasárnapig a nagyhét. Jézus Jeruzsálembe való bevonulásának emlékére a húsvét előtti vasárnapot virágvasárnapnak nevezzük. Általánosan elterjedt szokás a nagymise előtti barkaszentelés, melyet a pap aztán kioszt a hívek között. A megszentelt barkának gyógyító, rontásűző szerepet tulajdonítottak. Gyakorta leszúrták a földbe, azt tartva, hogy elűzi a férgeket.
Marlene Dietrich merényletet tervezett Hitler ellen videó 2011. április 17. | BERLIN. Marlene Dietrich merényletet tervezett Hitler ellen. A "kék angyal" el akarta csábítani a "barna diktátort", hogy azután megölhesse őt - írta vasárnapi számában a Bild am Sonntag az 1992-ben elhunyt világhírű német színésznő és énekesnő hollywoodi életrajzírójára hivatkozva.
Tavaszi Emlékhadjárat Révkomáromban videó 2011. április 16. | RÉVKOMÁROM. 2011 április 1-én vette kezdetét a 23. Tavaszi Emlékhadjárat, Közép-Európa legnagyobb katonai hagyományőrző rendezvénye. Mintegy 80-100 lovas hagyományőrző – jórészt huszárok – járják be az 1849-es dicsőséges Tavaszi Hadjárat útvonalait 35 település érintésével Magyarországon és a Felvidéken. Vasárnap Révkomárom biztosít színteret a díszes seregnek.
Virágvasárnapi népi játékok, hiedelmek és rigmusok Zobor-vidéken videó 2011. április 15. | ZOBORALJA. Jézus Jeruzsálembe való diadalmas bevonulásának emlékünnepe a húsvét előtti virágvasárnap. A Római Katolikus Egyház elnevezése szerint „Dominicca palmarum”, azaz pálmava-
sárnap. A szentelt pálmát zivatar, villámcsapás, tűz és különféle varázslás ellen használták. Ezt a pálmát helyettesíti nálunk a barkavessző, amit a vasárnapi nagymise előtt szentelt meg a pap, majd kiosztották a híveknek.
Valós és hamis mítoszaink videó 2011. április 13. | POZSONY. Ha egymás mellett vizsgáljuk a közép-európai nemzetek himnuszait, azt látjuk, hogy több bennük a hasonlóság, mint gondolnánk. Valamennyi a nemzetről szól, valamennyi az identitás vállalására buzdít, olyan példaképeket állít elénk, amelyekkel azonosulhatunk - hangoztatta Kiss Gy. Csaba történész a Visegrádi szalon rendezvény-sorozat keddi estjén.
Országos rovásírásverseny Vásárúton videó 2011. április 11. | VÁSÁRÚT. Az ősi magyar rovásírás az emberi kultúrtörténet legmélyebb gyökereiből eredeztethető. A rovásírás évszázadokon át a magyarság semmi máshoz nem hasonlítható egyedi értékei közé tartozott. Sokáig úgy tűnt, hogy elveszett a múlt homályában, de szerencsére akadtak lelkes kutatók, akik komoly munkával életre keltették és napjainkban is életben tartják. Olyannyira, hogy nem csupán holmi néptörténeti kuriózumnak számít, hanem avatott ismerői és használói is vannak, főként a fiatalok és a diákok körében. Továbbterjedéséhez a Vásárúton 2007-ben megrendezett felvidéki regionális döntő is hozzájárult.
Újabb dokumentumok a katinyi mészárlásról videó 2011. április 07. | MOSZKVA. Oroszország újabb 11 kötetnyi iratmásolatot adott át a lengyel félnek a katinyi mészárlásról. A csütörtökön Moszkvában átadott dokumentumokkal együtt Moszkva már 148 kötetnyi, korábban titkosított anyagot adott át a lengyel félnek a két ország közötti jogsegély-egyezmény keretében.
Szenzációs honfoglalás kori leletek Erdélyben videó 2011. április 06. | SZÁSZVÁROS. A nagyszebeni (Románia) és a tübingeni (Németország) egyetem régészei közös kutatás során tárják fel Erdély egyik legfontosabb honfoglaláskori temetőjét Szászváros (Orastie) közelében, ahol már eddig is szenzációs leletek kerültek elő.
Gladiátorok és légiósok korunk Európájában videó 2011. április 03. | TRIER, KOMÁROM. Nem tűntek el nyomtalanul a gladiátorok és légiósok Európából. Sok helyen sisakban, pajzzsal, karddal harcolnak ma is az edzett férfiak - szórakozásból. A németországi Trierben egy vendéglátós januárban gladiátoriskolát alapított, ahol az ókori szabályok szerinti harcot tanítja a nem mindennapi sportra vágyóknak. Komáromban már tíz éve oktatják az ókori harci tudományt.
Brigetióról mesélnek az ókori kövek videó 2011. március 26. | BUDAPEST. Az ókori latin nyelvű feliratok szövegéből következtetni lehet a római kori városok szerkezetére, közigazgatására, középületeire, lakosaik összetételére és hitvilágára - mondta az MTI-nek Borhy László, az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára, aki Brigetio feliratos köveiről tartott előadásokat Spanyolországban a Zaragozai Egyetem meghívására.
Első  Előző   130 / 131   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: -1°C / -0°C
Holnap: -3°C / 0°C
Ógyalla
Ma: -1°C / 0°C
Holnap: -3°C / 1°C
Losonc
Ma: -1°C / 4°C
Holnap: -4°C / 2°C
Kassa
Ma: -0°C / 5°C
Holnap: -4°C / 1°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
207 éveA papírpénzt értékének egyötödére cserélték, míg a réz hatkrajcárosokat kivonták a forgalomból.
197 éveMegszületett Feszl Frigyes építész, a pesti Vigadó tervezője.
174 éveMegszületett Munkácsy Mihály festőművész (Ecce homo, Krisztus Pilátus előtt, Golgota).
132 éveMegszületett Kun Béla politikus, aki 1919-ben a Tanácsköztársaság idején a kommün tényleges vezetője volt.
107 éveMegszületett Énekes István olimpiai bajnok ökölvívó, aki 29 alkalommal volt tagja a magyar válogatottnak.
Belföld Több százan perelnék a Volkswagent Több százan perelnék a Volkswagent videó POZSONY. Van esélyük kártérítésre a dízelbotrányban érintett szlovákiai gépkocsitulajdonosoknak. Az ügyben csoportos per van készülőben, amellyel egy összeurópai kezdeményezéshez csatlakozhatnának az érintettek. A német konszernt eddig 700-an perelnék Szlovákiából. Van esélyük kártérítésre a károsanyag-kibocsátási botrányban érintett szlovákiai autósoknak. Dél-Szlovákiából terjed a szegények kábítószere videó A marihuánánál erősebb hatású szer Magyarországról tört be az országba. Fico: Slovakia first! videó Fico kormányfőt inspirálta Trump választási szlogenje, s annak részleteiről blogjában számolt be.
Külföld A schengeni határellenőrzések megszüntetését sürgeti Bulgária A schengeni határellenőrzések megszüntetését sürgeti Bulgária videó SZÓFIA. Bulgária a schengeni övezeten belüli határellenőrzések megszüntetését sürgeti. Ez ugyanis ellentmond a személyek, a tőke, az áruk és a szolgáltatások szabad mozgása uniós alapszabadságának - mondta Ekaterina Zaharieva bolgár külügyminiszter a Die Welt című német lap keddi számában megjelent interjújában, amelyből előzetesen részleteket közöltek hírügynökségek. A bolgár külügyminiszter egyben követelte, hogy Bulgária és Románia is csatlakozhasson a schengeni övezethez. Erdogan: a török hadsereg megkezdi Afrín ostromát videó A hadművelet idáig Afrín peremvidékein, nehéz terepviszonyok között, erdőkkel borított hegyekben zajlott. Új stratégiát alkalmaz Skandináviában az Iszlám Állam videó Új stratégiával igyekszik a beszervezéseket igazgatni az Iszlám Állam, a kiutasított menedékkérők pedig fogékonyak erre.
Itthon Havazás Pozsonyban, szmog Turócszentmártonban és Rózsahegyen Havazás Pozsonyban, szmog Turócszentmártonban és Rózsahegyen videó POZSONY. A főváros elsősorban magasabban fekvő területein egészen az éjszakai órákig 5-6 centiméternyi friss hó hullhat – hívja fel rá a figyelmet Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ), amely Pozsonyra vonatkozólag kedd este tíz óráig elsőfokú, sárga riasztást adott ki. A meteorológusok mindemellett Turócszentmártonban és Rózsahegyen szmogra is figyelmeztetnek. A fővárosban több helyütt is sűrű a forgalom, illetve a sofőrök balesetekre is figyelmeztetnek. 14. országos találkozójukat tartották Gútán a téli úszók videó Csaknem 35 úszó merült a háromfokos vízbe Gútán – a Vág és a Kis-Duna összefolyásánál. III. Éjszaka az Ipariban – érdekes programok várják az érdeklődőket videó Február 22-én 18 órakor kezdődik az Éjszaka az Ipariban című komáromi rendezvény, ahová bárki betérhet.
Magyar világ Ukrán külügyminiszter-helyettes: nem teljesíthető a magyar kisebbség minden kívánsága Ukrán külügyminiszter-helyettes: nem teljesíthető a magyar kisebbség minden kívánsága videó KIJEV. Ukrajna nem tudja teljesíteni a kárpátaljai magyar kisebbségnek az oktatás nyelvére vonatkozó minden kívánságát - jelentette ki Olena Zerkal, európai integrációért felelős ukrán külügyminiszter-helyettes az Ötös ukrán televízió műsorában, amelyből kedden idézett részleteket a Zerkalo Nyegyeli című hetilap internetes oldalán. Az oktatás nyelvéről szóló rendelkezések bevezetését 2020-ról 2023-ra módosítja. Orbán Bulgáriában: elfogadhatatlan az EU új migrációs javaslata videó Bulgária elismerést érdemel, mert megvédte a külső határait, amivel Magyarországot is - mondta a miniszterelnök hétfőn Szófiában. Elemző: Pozitív töltetűvé vált az „elmúlt nyolc év” kifejezés videó Vasárnap megtartotta évértékelő beszédét Orbán Viktor miniszterelnök. A beszédet Deák Dániel politológus értékelte az M1-en.
Kultúra Edith és Marlene Edith és Marlene videó A Komáromi Jókai Színház új bemutatóra készül. Edith Piaf életének néhány jelentős pillanatát Pataki Éva forgatókönyvíró dolgozta fel olyan módon, hogy a kis Edith életét Marlene Dietrich, Piaf kortársának fókuszán keresztül mutatja be. Címszereplői Holocsy Krisztina (Edith Piaf) és Holocsy Katalin (Marlene Dietrich). Több mint 24 ezren látták a Seuso-kincset Kecskeméten videó A késő római császárkor egyik legjelentősebb ezüstkincse Miskolcon, Nyíregyházán, majd 2018 nyarától Budapesten lesz látható. Több mint 110 ezer néző látta az első hétvégén a Valami Amerika 3-at videó A film a rendszerváltás óta a második legjobb magyar filmes nyitóhétvégét érte el, megelőzve az Üvegtigris 2 eredményét is.
Színes Ismét a Costes lett az év étterme Magyarországon Ismét a Costes lett az év étterme Magyarországon videó BUDAPEST. Ismét a Palágyi Eszter séf által vezetett Costes kapta a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díjat a hétfőn Budapesten megrendezett díjátadó gálán. A budapesti Costes korábban háromszor, 2009-ben, 2012-ben és 2016-ban volt az év étterme. Phjongcshang 2018 - Negyedik a női rövidpályás gyorskorcsolyaváltó videó Ez a harmadik magyar pontszerző helyezés Phjongcshangban, előzőleg Liu Shaolin Sándor ötödik, Jászapáti Petra pedig hatodik lett. Phjongcshang 2018 - Búcsúznak a szlovák jégkorongozók Frissítvevideó Az Egyesült Államok válogatottja könnyed győzelemmel jutott negyeddöntőbe, miután legyőzte Szlovákiát.
Mozaik Az autizmust vérvizsgálattal kimutató tesztet fejlesztettek ki Az autizmust vérvizsgálattal kimutató tesztet fejlesztettek ki videó LONDON. Az autizmust vér- vagy vizeletvizsgálattal kimutató tesztet fejlesztettek ki brit kutatók - adta hírül a BBC hírportálja. Most nincs olyan biológiai teszt, amely kimutatná a betegséget, azt viselkedés alapján, többszöri vizsgálattal diagnosztizálják. Jó hajós lehetett és valamiféle nyelvet is használhatott a Homo erectus videó Képes volt eszközöket készíteni és valószínűleg az első előember volt, amely főzött. A takarítószerek rendszeres használata károsíthatja a tüdőt videó Azoknak a nőknek, akik rendszeresen használnak az otthonukban takarítószereket, hosszú távon csökken a tüdőkapacitásuk.
Vélemény Bartók Csaba: Kép van, magyar hang nincs! Bartók Csaba: Kép van, magyar hang nincs! videó Több mint fél év eltelt azóta, hogy megválasztották a szlovák televízió és rádió új vezérigazgatóját, Jaroslav Rezníket. A bő hat hónap nem hogy arra nem volt elég, hogy megoldást találjanak a magyar műsorsáv javítására, az adások bővítésére, de még a meglévők megtartása sem tartozott a prioritások közé. A számarányoknak megfelelően a két közszolgálati tv csatorna összidejéből napi 4 óra műsoridő járna a felvidéki magyarságnak. Aich Péter: Nagyokos fehérek videó Sokan úgy vélik, a sajtószabadság az, hogy most végre megmondhatják a tutit. Agárdy Gábor: Semmi sem marad utánatok! videó Egy biztos: nem szeretném, ha utódaim egyszer arra ébrednének, hogy kötelezően turbánt kell viselniük, ha kimennek az utcára.
Hitélet Szlovák szalézi atya lett Azerbajdzsán első katolikus püspöke Szlovák szalézi atya lett Azerbajdzsán első katolikus püspöke videó A bakui Szeplőtelen Fogantatás-templomban ünnepelték múlt hét vasárnap Vladimír Fekete szlovák szalézi atyának, Azerbajdzsán apostoli prefektusának püspökké szentelését, akit Ferenc pápa 2017. december 8-án emelt főpásztorrá. Vladimír Fekete szlovák szalézi atyát Ferenc pápa emelte főpásztorrá. Ma van nagyböjt 1. vasárnapja videó "Ez lesz a jele annak a szövetségnek, amelyet megkötök velem és veletek..." A semmiből indultak a bősiek, de hamarosan gyülekezeti központjuk lehet videó Tavasszal elkezdődhet a templomépítés.
Fő támogatónk