2018. március 23., péntek - Emőke
Cikkek közt...  Videók közt...  
Újabb 2. világháborús hadihajó roncsait fedezték felvideó 2018. március 22., csütörtök 10:43 A napokban újabb, a 2. világháború idején elsüllyedt hadihajó roncsaira bukkant a Paul Allen vezette expedíció. Ezúttal a guadalcanali tengeri csatában hullámsírba szállt USS Juneau-nak akadtak nyomára, amely többek között arról is híres, hogy ezen szolgált az öt fiatal Sullivan-testvér, akiknek tragikus története megrázta Amerikát.
Nyilvánosságra hozhatják Nixon titkos vallomását videó 2011. augusztus 01. | WASHINGTON. Több mint 36 év után nyilvánosságra hozhatják azt a titkos vallomást, amelyet Richard Nixon elnök tett a nagyesküdtszék előtt a Watergate-ügyben.
Minden idők egyik legnagyobb sztárjára emlékezünk videó 2011. július 31. | BUDAPEST. Liszt Ferenc 1886 július 31-én hunyt el Bayreuth-ban. A XIX. század egyik legjelentősebb és legtermékenyebb zeneszerzőjeként tartjuk számon. Liszt sztár volt minden értelemben, olyan jelenség, aki ma is ikonértékű. A jellegzetes Liszt-frizura olyan örök már, mint a Beatles-gomba.
Látogatóban a Freudmuseumban videó 2011. július 31. | BÉCS. Egész nyáron zajlanak az ünnepségek, megemlékezések és a tudományos konferenciák az Európa egyik „leghíresebb lakcímeként” nyilvántartott bécsi Berggasse 19. alatt. A Sigmund Freud egykori rendelőjében berendezett emlékmúzeumot épp negyven évvel ezelőtt, 1971 nyarán nyitotta meg az akkori kancellár, Bruno Kreisky, és a Freud házaspár legfiatalabb gyermeke, a gyerekanalitikusként világhírnevet szerzett Anna Freud.
Lezsák Sándor: őseink adnak éltető reményt videó 2011. július 30. | KECSKEMÉT. Nemzetünk jövője: az erős család, a gyermekáldás, a megújuló, a rokoni összetartás, a nemzeti összefogás és a velünk rokonítható népek kölcsönös rokonszenve, sokoldalú együttműködése - mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke szombaton, a Bugac település melletti pusztában tartott Ősök Napja rendezvényen.
Yves Saint Lauren erőt adott a nőknek videó 2011. július 30. | PÁRIZS. Mi kell ahhoz, hogy egy nő szép legyen? Elég egy fekete pulóver, egy fekete szoknya és oldalán egy szerető férfi - hangzik Yves Saint Laurent szállóigévé vált kijelentése. A divattervező augusztus 1-én lenne 75 éves.
Római zsidók ezreit mentette meg XII. Piusz videó 2011. július 30. | BERLIN. Több mint 11 ezer római zsidó életét mentette meg a II. világháború idején XII. Piusz, tanúsítják azok a dokumentumok, amelyeket Michael Hesemann német kutató lelt meg a római német nemzeti templom, a Santa Maria dell’Anima levéltárában.
2800 éves olmék emlékek videó 2011. július 29. | MEXIKÓVÁROS. 2011. Kétezernyolcszáz éves olmék emlékművet tártak fel mexikói régészek, a másfél tonnás relief három macskát ábrázol.
Ősvilági Pompeji a szlovák-magyar határon videó 2011. július 28. | IPOLYTARNÓC. Az Ipoly folyó és a leágazó "szárazföldi országhatár" szögletébe települt Ipolytarnóc, Nógrád megye egyik csendes kis községe. Tőle keletre, a már közismert kócsagos figyelmeztető tábla jelzi a világhírű természetvédelmi terület határát. Ide látogatnak el szombaton a honismereti kerékpártúra résztvevői.
A görögök átformálták Egyiptomot videó 2011. július 28. | OXFORD. Az oxfordi egyetem munkatársai felhívást tettek közzé, amelyben arra kérik a vállalkozó kedvű kutatókat, hogy segítsék kibetűzni a nemrégiben digitalizált, görög nyelven íródott ókori papiruszok szövegeit. A gyűjtemény darabjait a 20. század elején találták meg az egyiptomi Oxyrhynchusban
Elhunyt a krionika atyja videó 2011. július 27. | 92 éves korában elhunyt a krionika-mozgalom vezetője, az örök élet receptjét kereső Robert Ettinger. Mozgalmának követői a test halál utáni lefagyasztását javasolják annak reményében, hogy az orvosi technológiák fejlődése lehetővé teszi egy nap, hogy újra életre kelhessenek.
Megérkezett New Orleansba Hitler fala videó 2011. július 26. | NEW ORLEANS. Megérkezett New Orleansba a náci Németország által felépített Atlanti fal három darabja, amelyeket a Második Világháború Múzeumában állítanak ki.
Még nem világörökség a Selyemút videó 2011. július 25. | PÁRIZS. Ismét elhalasztották a 2000 éves Selyemút hivatalos beterjesztését az UNESCO világörökség listájára, mivel az öt éve tartó előkészületekkel még mindig nem végeztek. A legújabb lehetséges időpont 2013. Kínában 48 történelmi emlékhelyet jelöltek meg a Selyemút mentén.
Görög dráma: az előzmények videó 2011. július 23. | BUDAPEST. Az 1829-ben létrejött modern görög állam veleszületett betegsége volt az oszmánoktól örökölt rossz gazdasági környezet, amit csak súlyosbítottak a 20. század elhibázott lépései.
Árverésre bocsátják Mengele bizalmas iratait videó 2011. július 21. | STAMFORD. Születésének századik évfordulóján Amerikában árverésre kerülnek Josef Mengele bizalmas íratai. Egy amerikai aukciós ház bocsátja árverésre a náci háborús bűnös kiadatlan jegyzetfüzeteit. A 3500 oldalnyi iromány értékét 300-400 ezer dollár közötti összegre becsülik.
Csehország: Kárpótlást kapnak a kommunizmus üldözöttei videó 2011. július 20. | PRÁGA. Anyagi kárpótlást kapnak a jövőben a kommunista rendszerrel szemben ellenállást kifejtők Csehországban. Az ellenállás résztvevői fejenként 100 ezer koronás pénzbeli kárpótlást igényelhetnének.
Muráti Lili divatot teremtett videó 2011. július 20. | BUDAPEST. A 100 éve, 1911. július 22-én született Muráti Lili a múlt század 30-as, 40-es éveinek egyik legnagyobb filmcsillaga volt, de ezután évtizedekig nem vetítették a filmjeit, és még a nevét sem lehetett leírni.
Indul a „Szepességi Jeruzsálem” projekt videó 2011. július 18. | KASSA. Új szakaszához érkezett a Kassai kerület egyedülálló projektje, a „Szepességi Jeruzsálem”. Megkezdődik a térség felekezeti építészeti-architektonikai feltérképezése, amelyhez társként az Eperjesi kerület is csatlakozik.
A szabadság hangja videó 2011. július 17. | BUDAPEST. A Szabad Európa Rádió több mint négy évtizeden át sugározta műsorait a keleti blokk országaiba. Az adás megkezdésének 60. évfordulója alkalmából szerdán, július 14-én kiállítás nyílt az OSA Archívum Nádor utca 11 szám alatti épületében. A rendezvényt, amely bemutatja a rádió történetét az amerikai kezdetektől a müncheni sugárzáson át egészen az 1994-es prágai költözésig, az érdeklődők augusztus 24-ig tekinthetik meg.
Titokzatos temetők videó 2011. július 17. | PEKING. A Csinghaj-Tibet (Qinghai-Tibet) fennsíkot érintő déli Selyemút mentén egy közel 1500 éves temető sírjainak százait vigyázzák toborzott őrök, pásztorok, hogy elejét vegyék az újabb rablásoknak, fosztogatásoknak. A területen már több százezer kulturális emléket ástak ki a hivatalos régészek.
Megtalálták Dávid király bibliai városát? videó 2011. július 16. | TEL AVIV. Izrael második királyának a történetét az Ószövetség ismerteti Sámuel próféta könyveiben. A Szentírás szerint a Kr.e. X. században Dávid hatalmas birodalma Egyiptomtól az Eufráteszig terjedt, ám országának létezését semmiféle tárgyi bizonyíték sem támasztotta alá. Eddig.
75 éve kezdődött a spanyol polgárháború videó 2011. július 16. | MADRID. Hetvenöt éve, 1936. július 17-én lázadás tört ki a Spanyol-Marokkóban állomásozó csapatok között a köztársasági kormány ellen, ami másnap a spanyolországi helyőrségekre is áterjedt - ezzel megkezdődött a modern kor legvéresebb polgárháborúja, sokak szerint a második világháború főpróbája.
Grassalkovich Antal, a főúri mecénás videó 2011. július 15. | GÖDÖLLŐ.„Grassalkovich Antal, a főúri mecénás” címmel nyílik új időszaki kiállítás augusztus elején a Gödöllői Királyi Kastélyban az idei Gödöllői Barokk Év alkalmából. Az év végén pedig a Lovarda mellett található barokk istállóban lesz látható egy új, nagyszabású tárlat a királyi és főúri lovaskultúráról.
Újra látogatható lesz a Zsolnay-mauzóleum videó 2011. július 14. | PÉCS. Július 19-én újra megnyílik a nagyközönség előtt a megújult Zsolnay-mauzóleum. Egy nappal korábban megáldja az épületet Udvardy György megyéspüspök Schmitt Pál köztársasági elnök és a Zsolnay család képviselőinek jelenlétében.
Malária végzett a Mediciekkel, nem méreg videó 2011. július 11. | FIRENZE. Ötszáz éves halálesetre derült fény: a firenzei Medici család egyes tagjai nem gyilkosság, hanem a malária áldozatai lettek. Az olasz sajtó a 16. századig visszanyúló igazságtételt emleget.
Az író, akit nem tudtak legyőzni videó 2011. július 11. | NEW YORK. Ernest Hemingway halálának körülményeit nem kellett különösebben kivizsgálni: az író saját kezűleg vetett véget az életének 1961 július 2-án. A barátai már akkor megmondták, hogy élete utolsó évében az író súlyos depressziótól szenvedett.
Európa meghajol Erasmus előtt videó 2011. július 10. | AMSTERDAM. Rotterdami Erasmus, a 16. század humanista mozgalmának meghatározó egyénisége, a keresztény egység utolsó "közvetítője", az utolsó nagy latin stiliszta 475 éve, 1536. július 12-én halt meg.
240 éves a bélai kastély videó 2011. július 10. | BÉLA. A Párkánytól tizenegy kilométerre fekvő, mindössze négyszáz lelket számláló Béla községet az utóbbi években egyre több hazai és külföldi turista keresi fel barokk kastélya miatt, amely színvonalas pihenést kínál látogatóinak. Kevesen tudják, hogy az ötcsillagos kastályszálló pincéjében érlelődnek Dél-szlovákia legjobb borai.
Ha nyár, akkor borturizmus – Mi terem a Felvidéken? videó 2011. július 09. | POZSONY. Nincs kellemesebb ital a nyári hőségben, mint egy-két pohár kellemes hőmérsékletű, könnyű bor egy hangulatos borospincében. Szlovákiában is felismerték a borturizmusban rejlő lehetőségeket. Egymás után nyílnak a borutak, a borutak mentén pedig a borospincék, éttermek és panziók. Geönczeöl Attila, a Borigo munkatársa vette a fáradtságot, és feltérképezte a Felvidék „ébredező borászatát”.
Zerkovitz Béla fergeteges karrierje videó 2011. július 09. | BUDAPEST. 130 éve, 1881. július 11-én született az egyik legnagyobb magyar slágerszerző, a kortársai által kigúnyolt, a kommunista kultúrpolitika által tiltólistára tett, mégis mindig töretlen népszerűségű Zerkovitz Béla.
Ásatások Góliát szülővárosában videó 2011. július 08. | JERUZSÁLEM. Árnyalhatják a filszteusokról kialakult képet az izraeli régészeti projekt, amely Góliát szülővárosa, Gát feltárását tűzi ki célul. A város területén végzett kutatások meglehet választ adnak arra is, hogy nagy számban éltek-e a településen szokatlanul nagy méretű emberek. A legismertebb óriás mint ismeretes, a bibliai Góliát.
Első  Előző   129 / 132   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: -1°C / 8°C
Holnap: -3°C / 8°C
Ógyalla
Ma: -5°C / 8°C
Holnap: -5°C / 8°C
Losonc
Ma: -6°C / 7°C
Holnap: -6°C / 5°C
Kassa
Ma: -4°C / 8°C
Holnap: -7°C / 5°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
58 éveMeteorológiai Világnap
1045 éveElkezdődött a magyarok beilleszkedése a nyugati, keresztény társadalomba.
179 éveMegszületett Julius Hann osztrák meteorológus, a klimatológia és a meteorológia fizikai szemléletmódjának megalapozója.
176 éveMeghalt Stendhal francia író (Vörös és fekete, A pármai kolostor).
154 éveCseszneken megszületett Simonyi-Semadam Sándor, a trianoni szerződés aláírója.
Belföld Elmarad a péntekre tervezett Tisztességes Szlovákiáért pozsonyi tüntetés Elmarad a péntekre tervezett Tisztességes Szlovákiáért pozsonyi tüntetés Frissítvevideó POZSONY. Mivel Andrej Kiska államfő kinevezte az új kormányt, a szervezők lefújták a péntekre tervezett Tisztességes Szlovákiáért tüntetést. Az egyetemisták azonban pénteken csendes menetet indítanak. A szervezők "nem mennek sehova", az új kormány lépéseit figyelk majd. A nővérek és orvosok bírálják az új egészségügyi minisztert videó Döntéseit nem a szakmai érvek, hanem a politikai befolyás alapján hozza meg, állítják bírálói. A Kuciak-féle kettősgyilkosság elkövetője speciálisan átalakított fegyvert használt videó A rendőrség nem erősítette meg, hogy gázpisztollyal lőtték le a fiatalokat.
Külföld Életfogytiglant kapott a német lányt megölő migráns Életfogytiglant kapott a német lányt megölő migráns videó FREIBURG. Életfogytiglanra ítélték azt az afgán férfit, aki a németországi Freiburgban 2016 szeptemberében megerőszakolt egy diáklányt, akinek testét később egy folyóban találták meg – hangzott el az M1 Híradójában Helyszíni beszámolók szerint a teljesen megtelt tárgyalóteremben tapssal fogadták az ítéletet. Amerikai importvámok - Európa egyelőre mentességet kap videó Az Európai Unió mellett Argentína, Ausztrália, Brazília és Dél-Korea, valamint Kanada és Mexikó tartozik a kivételezett körbe. Két éve szabadult el a terror Brüsszelben videó A három brüsszeli támadásnak összesen harminckét halálos áldozata volt, és több százan megsebesültek, köztük két magyar is.
Itthon Hogyan kerül a víz a csapba? Hogyan kerül a víz a csapba? videó A víz világnapját 1993 óta minden év március 22-én tartják, célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. 2018-ban a víz világnapjának szlogenje: „Védd természetesen!” A környezetszennyezés problémáira a megoldást sok esetben maga a természet kínálja fel. Idén erre akarják fokozottabban felhívni a társadalom figyelmét a víz világnapjának szervezői szerte a világon. Gondolatok a környezettudatosságról március 22-én, a víz világnapján. Vasárnaptól vastagodik meg újra a felhőtakaró videó Pénteken és szombaton napközben javarészt derült égboltra és 6-11 fokra számíthatunk. Éjszaka még fagyos marad a levegő. Mi hátráltatja a Dunaradvány és Neszmély közötti kompjárat megvalósulását? videó Neszmély polgármestere szerint akár már jövő ősszel elindulhatna a kompjárat. A felvidéki oldal nem ennyire derülátó.
Magyar világ Digitalizáció és migráció Digitalizáció és migráció videó A digitalizáció, a migráció, és az európai romák és szegények kérdése az olyan témák közé tartozik, ahol szükséges, hogy lássuk a különböző nézőpontokat. Monozlai Flóra legutóbbi brüsszeli látogatása alkalmával az Európai Parlament alelnökével, Járóka Líviával találkozott, és egy olyan értékes beszélgetésben volt része, amit másokkal is szeretne megosztani. Monozlai Flóra legutóbbi brüsszeli látogatása alkalmával az Európai Parlament alelnökével, Járóka Líviával találkozott. Betiltották az arcot elfedő maszkok viselését köztéri rendezvényeken Kárpátalján videó Bűnmegelőző intézkedésként ezentúl a rendőröknek azonosítaniuk kell az ilyen emberek kilétét. Áder: a klímakatasztrófa már nem a jövő, hanem a jelen videó Áder János hétfőn érkezett a nyolcadik Víz Világfórumra, Brazíliavárosba. Beszédet mondott a megnyitó ceremónián is.
Kultúra Meghalt Kulcsár Ferenc költő Meghalt Kulcsár Ferenc költő videó Hosszan tartó súlyos betegség után csütörtökön Dunaszerdahelyen életének 69. évében elhunyt Kulcsár Ferenc költő. Temetése hétfőn, március 26-án 13 órakor lesz Dunaszerdahelyen, a városi temetőben. 2014-ben első felvidéki költőként megkapta a Balassi Bálint-emlékkardot, majd ugyanabban az évben a Madách-díjat is. 70 éves Sir Andrew Lloyd Webber videó Ő a világ első komponistája, aki elsőként keresett szerzeményeivel egymilliárd dollárnál is nagyobb összeget. Elhunyt Szöllősi Zoltán József Attila-díjas költő videó Szöllősi Zoltánt 2015-ben, 70. születésnapján Áder János köztársasági elnök Magyar Arany Érdemkereszttel tüntette ki.
Színes Elárverezik Gábor Zsazsa hagyatékát Elárverezik Gábor Zsazsa hagyatékát videó LOS ANGELES. Elárverezik Gábor Zsazsa hagyatékát: a magyar származású hollywoodi filmdíva halála után 16 hónappal mintegy ezer tárgyat, köztük ékszereket, festményeket, bútorokat és drága estélyi ruhákat értékesítenek április közepén a Beverly Hills-i Heritage aukciósházban. Gábor Zsazsa özvegye, Frédéric von Anhalt herceg a Bel Air negyedben lévő villájukban mutatja be a tárgyakat. Harmadszor került megrendezésre az Ecommerce Expo videó Idén már harmadik alkalommal rendezték meg Magyarország legnagyobb e-kereskedelmi rendezvényét, az Ecommerce Expo-t. Több mint 3 fokkal megdőlt a napi hidegrekord Magyarországon videó Most hajnalra Vásárosnaményban mínusz 13,4, míg Nyírlugoson mínusz 15,2 fokig süllyedt a hőmérséklet.
Mozaik Kutatók szerint nem lehet meggátolni a gleccserek olvadását Kutatók szerint nem lehet meggátolni a gleccserek olvadását videó INNSBRUCK. A gleccserek további olvadását ebben az évszázadban csak egyetlen esetben lehet feltartóztatni, ha azonnal leállítjuk az összes üvegházhatású gáz kibocsátását - erre a következtetésre jutottak a Brémai és az Innsbrucki Egyetem kutatói a Nature Climate Change című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban. Minden egy kilogramm szén-dioxid, amelyet ma kibocsátunk, 15 kilogramm gleccserjég elolvadását jelenti. Gyorsan növekszik a csendes-óceáni műanyaghulladék mennyisége videó 1,6 millió négyzetkilométeres vízfelületen úszó műanyag szemétfoltban 8 százalék az apró műanyagszemcsék mennyisége. Sisakos agyi szkennert fejlesztettek ki brit kutatók videó Ultrakönnyű és rendkívül érzékeny agyi képalkotó eszközt fejlesztettek ki brit kutatók.
Vélemény Aich Péter: Ellenségek Aich Péter: Ellenségek videó Szlovákiának – mint minden államnak – van egy csomó ellensége. Sokfélék: akad ezek között valós, rejtett, képzelt, veszélyes, ártatlan, na és persze „jóakaró” is. Néha nehéz megkülönböztetni. Figyelemreméltó és fontos viszont pillanatnyilag kettő van. Szlovákiának – mint minden államnak – van egy csomó ellensége. Figyelemreméltó és fontos viszont pillanatnyilag kettő van. Őry Péter: Őszödi beszéd felvidéki módra! videó Nem tudom, lesz-e újabb felvonása a felvidéki Őszödnek. Viszont határozottan úgy fest, a nézők erősen unják a színdarabot. Berényi József: 1848-1989-2018 videó Átmeneti szövetség alakult tehát ki ismét köztünk és a szlovák közvélemény jelentős része között, úgy, mint 1989-ben.
Hitélet A csíksomlyói hegynyeregben mutatják be a Csíksomlyói passiót A csíksomlyói hegynyeregben mutatják be a Csíksomlyói passiót videó A csíksomlyói hegynyeregben, a hagyományos pünkösdi zarándoklat helyszínén mutatja be augusztus 18-án a budapesti Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Csíksomlyói passiót - jelentették be a két intézmény vezetői egy Csíkszeredában tartott sajtótájékoztatón szerdán. A darabot a hagyományos pünkösdi zarándoklat helyszínén mutatja be augusztusban a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Megáldották pannonhalmi főapáti tisztségében Hortobágyi T. Cirillt videó Az új főapát a 996-ban alapított monostor 87. apátja, Szent Asztrik 86. utódja. Kassára látogatott Erdő Péter bíboros videó Az esztergom-budapesti érsek előadást tartott a teológiai fakultáson és felkereste Salkaházi Sára testvér egykori rendházát is.
Fő támogatónk