2018. január 18., csütörtök - Piroska
Cikkek közt...  Videók közt...  
Magyarország fizette a legnagyobb árat a békéértvideó 2018. január 18., csütörtök 11:56 Habár a kimondott cél a nemzeti önrendelkezés és önálló nemzetállamok létrehozása volt, a trianoni békekonferencián valójában az vezérelte a feleket, hogy Magyarország területéből minél nagyobb részt szerezhessenek meg. Napra pontosan kilencvenkilenc éve kezdődtek a trianoni béketárgyalások.
Az Andrássy család fénykora és hanyatlása videó 2011. április 26. | Hogy lesz egy egyszerű székely családból egy ország sorsát meghatározó híres família? Tagjai rendkívüli adottságokkal rendelkeztek? Vagy jókor voltak jó helyen? Kövessük végig, hogyan lett az Andrássy családból befolyásos dinasztia.
A nagyhét a magyar népszokások tükrében videó 2011. április 17. | POZSONY. A nagyböjt utolsó hete virágvasárnaptól húsvét vasárnapig a nagyhét. Jézus Jeruzsálembe való bevonulásának emlékére a húsvét előtti vasárnapot virágvasárnapnak nevezzük. Általánosan elterjedt szokás a nagymise előtti barkaszentelés, melyet a pap aztán kioszt a hívek között. A megszentelt barkának gyógyító, rontásűző szerepet tulajdonítottak. Gyakorta leszúrták a földbe, azt tartva, hogy elűzi a férgeket.
Marlene Dietrich merényletet tervezett Hitler ellen videó 2011. április 17. | BERLIN. Marlene Dietrich merényletet tervezett Hitler ellen. A "kék angyal" el akarta csábítani a "barna diktátort", hogy azután megölhesse őt - írta vasárnapi számában a Bild am Sonntag az 1992-ben elhunyt világhírű német színésznő és énekesnő hollywoodi életrajzírójára hivatkozva.
Tavaszi Emlékhadjárat Révkomáromban videó 2011. április 16. | RÉVKOMÁROM. 2011 április 1-én vette kezdetét a 23. Tavaszi Emlékhadjárat, Közép-Európa legnagyobb katonai hagyományőrző rendezvénye. Mintegy 80-100 lovas hagyományőrző – jórészt huszárok – járják be az 1849-es dicsőséges Tavaszi Hadjárat útvonalait 35 település érintésével Magyarországon és a Felvidéken. Vasárnap Révkomárom biztosít színteret a díszes seregnek.
Virágvasárnapi népi játékok, hiedelmek és rigmusok Zobor-vidéken videó 2011. április 15. | ZOBORALJA. Jézus Jeruzsálembe való diadalmas bevonulásának emlékünnepe a húsvét előtti virágvasárnap. A Római Katolikus Egyház elnevezése szerint „Dominicca palmarum”, azaz pálmava-
sárnap. A szentelt pálmát zivatar, villámcsapás, tűz és különféle varázslás ellen használták. Ezt a pálmát helyettesíti nálunk a barkavessző, amit a vasárnapi nagymise előtt szentelt meg a pap, majd kiosztották a híveknek.
Valós és hamis mítoszaink videó 2011. április 13. | POZSONY. Ha egymás mellett vizsgáljuk a közép-európai nemzetek himnuszait, azt látjuk, hogy több bennük a hasonlóság, mint gondolnánk. Valamennyi a nemzetről szól, valamennyi az identitás vállalására buzdít, olyan példaképeket állít elénk, amelyekkel azonosulhatunk - hangoztatta Kiss Gy. Csaba történész a Visegrádi szalon rendezvény-sorozat keddi estjén.
Országos rovásírásverseny Vásárúton videó 2011. április 11. | VÁSÁRÚT. Az ősi magyar rovásírás az emberi kultúrtörténet legmélyebb gyökereiből eredeztethető. A rovásírás évszázadokon át a magyarság semmi máshoz nem hasonlítható egyedi értékei közé tartozott. Sokáig úgy tűnt, hogy elveszett a múlt homályában, de szerencsére akadtak lelkes kutatók, akik komoly munkával életre keltették és napjainkban is életben tartják. Olyannyira, hogy nem csupán holmi néptörténeti kuriózumnak számít, hanem avatott ismerői és használói is vannak, főként a fiatalok és a diákok körében. Továbbterjedéséhez a Vásárúton 2007-ben megrendezett felvidéki regionális döntő is hozzájárult.
Újabb dokumentumok a katinyi mészárlásról videó 2011. április 07. | MOSZKVA. Oroszország újabb 11 kötetnyi iratmásolatot adott át a lengyel félnek a katinyi mészárlásról. A csütörtökön Moszkvában átadott dokumentumokkal együtt Moszkva már 148 kötetnyi, korábban titkosított anyagot adott át a lengyel félnek a két ország közötti jogsegély-egyezmény keretében.
Szenzációs honfoglalás kori leletek Erdélyben videó 2011. április 06. | SZÁSZVÁROS. A nagyszebeni (Románia) és a tübingeni (Németország) egyetem régészei közös kutatás során tárják fel Erdély egyik legfontosabb honfoglaláskori temetőjét Szászváros (Orastie) közelében, ahol már eddig is szenzációs leletek kerültek elő.
Gladiátorok és légiósok korunk Európájában videó 2011. április 03. | TRIER, KOMÁROM. Nem tűntek el nyomtalanul a gladiátorok és légiósok Európából. Sok helyen sisakban, pajzzsal, karddal harcolnak ma is az edzett férfiak - szórakozásból. A németországi Trierben egy vendéglátós januárban gladiátoriskolát alapított, ahol az ókori szabályok szerinti harcot tanítja a nem mindennapi sportra vágyóknak. Komáromban már tíz éve oktatják az ókori harci tudományt.
Brigetióról mesélnek az ókori kövek videó 2011. március 26. | BUDAPEST. Az ókori latin nyelvű feliratok szövegéből következtetni lehet a római kori városok szerkezetére, közigazgatására, középületeire, lakosaik összetételére és hitvilágára - mondta az MTI-nek Borhy László, az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára, aki Brigetio feliratos köveiről tartott előadásokat Spanyolországban a Zaragozai Egyetem meghívására.
Ma emlékezünk a sorsfordító gyertyás felvonulásra videó 2011. március 25. | POZSONY. 23 évvel ezelőtt ezen a napon tartották Pozsonyban az első ellenzéki megmozdulást, a gyertyás felvonulást. "Ez a modern Szlovák Köztársaság történetének kulcsfontosságú eseménye" - mondta Ján Figeľ, a Kereszténydemokrata Mozgalom elnöke.
Honlap Mikes Kelemen emlékére videó 2011. március 24. | EGER. Mikes Kelemen munkásságát, a képzőművészetre, a szépirodalomra, a zenére gyakorolt hatását mutatja be az a weboldal, amelyet az egri Eszterházy Károly Főiskola hozott létre a nemzeti Mikes Kelemen Emlékév alkalmából.
Trianon-fórum: A kettős állampolgárság "gyógyít" videó 2011. március 24. | BUDAPEST. Az autonómia elérését jelölte meg a határon túli magyar közösségek céljaként Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerdán, az Aspektus vitaklub sorozatindító rendezvényén.
Ünnepségek II. Rákóczi Ferenc emlékére videó 2011. március 19. | RÉVKOMÁROM/BUDAPEST. Kárpát-medence-szerte ünnepségeket tartanak II. Rákóczi Ferenc emlékére március 27-i születésnapja és az általa vezetett szabadságharc bukásának 300. évfordulója alkalmából.A rendezvénysorozat az Országház előtti Rákóczi szobornál április 29-én tartandó állami ünnepséggel zárul.
Esterházy-ügy: Perújrafelvétel nélkül nem megy videó 2011. március 16. | POZSONY. Esterházy János nem volt sem szent, sem bűnöző címmel jelent meg a Sme című napilapban Morvay Péter írása, amelyre Csáky Pál blogjában reagált.
Virtuális múzeum a Gulág deportáltjainak videó 2011. március 11. | PÁRIZS. Megkezdte pénteken működését az európai virtuális gulágmúzeum. A Párizsban készült internetes oldal - mintegy 160, először hallható visszaemlékezéssel - a második világháború alatt és azt követően a szovjet munkatáborokba deportált mintegy egymillió kelet-európai, köztük magyar fogolynak állít emléket.
Csipkeverés művészi fokon videó 2011. március 10. | DUNASZERDAHELY. A csipkeverés a reneszánsz korban lett a textilművészet önálló ága. Szép és nehéz mesterség, amelyet a Csallóközben Jedlička Zsuzsanna és férje honosított meg. Az újságokból másoltak le mintákat, kiállításokra jártak és egymást tanították. Később tanfolyamokat is tartottak, hogy minél több érdeklődőnek adják át a tudásukat.
Mathiasz a hungarikum videó 2011. március 02. | PÁRKÁNY. Mathiász János neve fogalommá vált a szőlőnemesítők körében, Kaliforniától a Krím-félszigetig, Japántól Izraelig és Argentínáig. Arany János János szerint Mathiász János olyan a szőlészetben, mint Petőfi Sándor a költészetben.
Újra szobra lehet Mária Teréziának Pozsonyban videó 2011. március 02. | POZSONY, BUDAPEST. Az 1921-ben lerombolt Mária Terézia-szobor hű másának felállítását kezdeményezte a Pozsonyi Városszépítő Egylet a szlovák fővárosban.
Húsvéti dekoráció videó 2011. február 12. | POZSONY. A szlovák fővárosban 2005-ben rendezték meg az első húsvéti vásárt. Az ötlet bevált. A turisták komoly összegeket áldoznak az ország különböző régióiból származó ajándéktárgyakra. Változatos portékát kínálnak az utcai árusok: kerepelőt, méhviaszból gyúrt húsvéti nyulat, vesszőzésre alkalmas sibát, és sok-sok hímes tojást.
Dőrejárás Tejfalun videó 2011. február 11. | TEJFALU. A dőrejárás a Felső-Csallóközben elterjedt népszokás, amelyet „farsang farkán” járnak a térség falvaiban. A dőre szó bolondozó férfit, a sőre bolondozó nőt jelent a csallóközi tájszólásban.
Málenkij robot videó 2011. január 25. | SZEPSI. 1945 januárjában, februárjában több százezer magyar és szlovák állampolgárt kényszerítettek kényszermunkára a Szovjetunióban. A cilvil lakosság erőszakos munkaerőtoborzása több ezer család életét beárnyékolta. Az áldozatok közül sokan nem tértek haza az úgynevezett málenkij robotról. Az abaúji területekről az országhatárt figyelembe nem véve, elsősorban a lengyelországi sanoki gyűjtőlágerbe hajtották az embereket. A sanoki vagonírozásig tartó utat eleveníti fel a Szepsi Városi Televízió rövidfilmje.
A korona története videó 2011. január 15. | SZEPSI. Tájainkon koronával az Osztrák - Magyar Monarchia idejében lehetett először fizetni, mégpedig Wekerle Sándor pénzügyminiszter 1891- es reformját követően. A nagyarányú ezüstkitermelés miatt csökkent a fém értéke, ezért tértek át az aranyalapú fizetőeszközre.
Az utódállamok közül a korona hosszú távon csak Csehszlovákiában maradt használatban. Szlovákiában az euró bevezetése miatt 2009. január 16- án fizetnek vele utoljára.
Megmenthető a galántai Esterházy-kastély? videó 2010. március 26. | GALÁNTA. 2010 októberében Galántán elkezdődött a neogótikus Esterházy-kastély üresen álló északi szárnyának felújítása. A város nagy hangsúlyt helyez a kastély megmentésére, mert az épület tornya a galántai címer része.
A Nemzeti Gyásznapon mártírjainkra emlékeztünk videó 2010. március 15. | DUNASZERDAHELY. A Felvidék számos települése megemlékezett az Aradi vértanúkról. Dunaszerdahely városa Lipcsey György Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásánál, az 1848-49-es emlékműnél idézte fel október 6. történéseit. Az ünnepi beszédek után a pártok, az egyházak és a városi intézmények képviselői, valamint a társadalmi szervezetek és a magyar tannyelvű oktatási intézmények képviselői elhelyezték koszorúikat a szobor talpazatánál.
A magyar nagykövetség ünnepi fogadása Dunaszerdahelyen videó 2010. március 15. | DUNASZERDAHELY. A pozsonyi magyar nagykövetség 2010-ben Dunaszerdahelyen rendezte meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére adott hagyományos ünnepi fogadást. A rendezvényen az egybegyűltek megfogalmazták a szabadságharc aktuális üzenetét, és hitet tettek a magyar nemzet egybetartozása mellett.
1848/49-es emléktárgyak kiállítása videó 2010. március 15. | DUNASZERDAHELY. A dunaszerdahelyi kultúrház előcsarnokában március 15-én kiállítás zajlott az 1848/49-es szabadságharc és forradalom eseményeire emlékeztető fényképekből, eszközökből, használati tárgyakból. A tárlatot a kecskeméti Máday Norbert állította össze azzal a céllal, hogy a fiatalok megismerjék és továbbvigyék 1848 eszméit, s erősödjön a magyarságtudatuk.
Első  Előző   129 / 129   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 4°C / 5°C
Holnap: -3°C / 5°C
Ógyalla
Ma: 6°C / 7°C
Holnap: -1°C / 4°C
Losonc
Ma: -0°C / 1°C
Holnap: -9°C / 1°C
Kassa
Ma: -2°C / -1°C
Holnap: -9°C / 3°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
136 éveMegszületett Alan Alexander Milne angol író, Micimackó, Malacka és társai megalkotója.
99 éveMegkezdődtek az I. világháborút lezáró "Trianon" béketárgyalások.
73 éveAz akkori szovjet hadsereg kezére került Budapest belvárosa, és megszűntek a harcok.
72 éveMegnyílt a II. világháború után Budapest első állandó Duna-hídja, a Kossuth-híd.
513 éveFranz von Taxis megindította a postaforgalmat Németalföld, a bécsi, francia és spanyol udvar között.
Belföld Harmincezertől is több bevetésen vettek részt tavaly a tűzoltók Harmincezertől is több bevetésen vettek részt tavaly a tűzoltók videó POZSONY. A tűzoltók a 2017-es évben összesen 33 737 bevetésen vettek részt, ami 2002 óta a legmagasabb szám. A 2016-os évhez képest 4 390-el nőtt a kiszállások száma – közölte Alexander Nejedlý, az Országos Tűzoltó- és Mentőalakulat (HaZZ) elnöke, majd hozzátette: rendkívüli események tavaly leggyakrabban pénteken történtek, a legtöbb tűzeset pedig szombaton keletkezett. A számok nem igazán pozitívak – mondta Alexander Nejedlý országos tűzoltó-parancsnok. Rezník visszakozott, ősztől visszatér a képernyőre a Riporterek videó Az RTVS vezetője a bírálatokra reagálva elmondta, az oknyomozó riportműsort nem szüntette meg, csupán átmenetileg leállította. Továbbra is veszélyt jelent az afrikai sertéspestis videó Az élelmiszer-ipari kamara szerint a hatóságoknak határozottabban és gyorsabban kellene megoldást keresniük a kialakult helyzetre.
Külföld Megszavazták a Donyec-medence visszacsatolásáról szóló törvényt Megszavazták a Donyec-medence visszacsatolásáról szóló törvényt Frissítvevideó KIJEV. Megszavazta a kijevi parlament második olvasatban, azaz végleges formában csütörtökön a Donyec-medence szakadár ellenőrzés alatti részeinek Ukrajnába történő visszaintegrálásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés Oroszországot agresszor államnak minősíti, a szakadár "népköztársaságokat" pedig megszállt területeknek. A németek többsége nem akarja Schulzot alkancellárnak videó Mélyponton a szociáldemokraták támogatottsága, a németek többsége nem szeretné,hogy Martin Schulz pártelnök legyen az alkancellár. Eltemették Oliver Ivanovic meggyilkolt koszovói szerb politikust videó A 64 éves, mérsékelt politikusnak tartott Ivanovic ügyében még nyomoz a koszovói és a szerb rendőrség.
Itthon A kvótákkal küszködnek a nyolcosztályos gimnáziumok A kvótákkal küszködnek a nyolcosztályos gimnáziumok videó POZSONY. A meghatározott kvóták alapján szeptembertől csak a diákok 5 százaléka folytathatja tanulmányait nyolcosztályos gimnáziumokban. Az intézkedés elsősorban a fővárosi nyolcosztályos gimnáziumokat érinti negatívan. A következő tanévben csupán egyetlen ilyen pozsonyi egyházi gimnázium nyitja majd meg kapuit az új diákok előtt. A csökkentések az állami és magángimnáziumokat is érintik. Szeptembertől csak a diákok 5 százaléka folytathatja tanulmányait nyolcosztályos gimnáziumokban. Szlovák és magyar erdészetek méhészeti együttműködése videó A két évig tartó projekt az Interreg Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében valósul meg. Elektronikusan is lehet majd jelentkezni a középiskolákba videó A kormány jóváhagyta az oktatási törvény módosító javaslatát.
Magyar világ Lázár: a bevándorlás kérdése nemzeti ügy Lázár: a bevándorlás kérdése nemzeti ügy Frissítvevideó BUDAPEST. A nemzeti konzultáció eredménye is mutatja, hogy az ország biztonsága kiemelten fontos, a magyar emberek biztonságának a garantálása a kormány legfontosabb feladata – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, amit Kovács Zoltán kormányszóvivővel tartott közösen. Februárban dönthet a magyar parlament a STOP Soros törvénycsomagról. Biztonságpolitikáról tárgyaltak a magyar-szlovák vegyes bizottság ülésén videó Vargha Tamás államtitkár szerint biztató, hogy az EU felismerte a külső határok védelmének fontosságát. Átadták a Raoul Wallenberg-díjakat videó A díjat a Raoul Wallenberg Egyesület kezdeményezte azzal a céllal, hogy etikai mércét állítson a magyar társadalmi élet elé.
Kultúra Emlékkoncerttel tisztelegnek Fábián Juli előtt Emlékkoncerttel tisztelegnek Fábián Juli előtt videó BUDAPEST. Ingyenes koncerten emlékezik a decemberben fiatalon elhunyt Fábián Julira a magyar dzsessz színtér színe-java január 28-án a Budapest Jazz Clubban (BJC). Fábián Juli december 16-án hunyt el rákbetegségben. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt. European Festival Awards - Újabb díjat nyert a Sziget videó A Szigeté volt az év legjobb zenei felhozatala 2017-ben. Páva pulyák: Farkas József fotókiállítása a Prágai Magyar Intézetben videó Farkas József Páva pulyák című fotókiállításának megnyitója lesz január 23-án 18 órától a Prágai Magyar Intézet nagytermében.
Színes Australian Open - Fucsovics óriási bravúrral jutott tovább Australian Open - Fucsovics óriási bravúrral jutott tovább videó MELBOURNE. Fucsovics Márton óriási meglepetésre négy szettben legyőzte a 13. helyen kiemelt amerikai Sam Querreyt, ezzel bejutott az ausztrál nyílt teniszbajnokság harmadik fordulójába. Fucsovics Márton óriási meglepetésre négy szettben legyőzte a 13. helyen kiemelt amerikai Sam Querreyt Férfi kézilabda Eb - Kikapott a csehektől is, így kiesett a magyar válogatott videó A magyar férfi kézilabda-válogatott 33-27-es vereség után pont nélkül búcsúzott a tornától. Melanie Griffith lesz a Bécsi Operabál sztárvendége videó Az osztrák társasági élet csúcseseményét tavaly másfél millióan követték élőben a köztévében.
Mozaik Durva kémprogram bukkant fel az Androidon Durva kémprogram bukkant fel az Androidon videó A Kaspersky Lab egy erős Android-kémszoftverre bukkant, amelynek segítségével a mikrofonon keresztül lehallgathatóak az okostelefonon folytatott beszélgetések, valamint hozzáférhetőek az üzenetek, híváslisták és több más dolog is. A kémszoftver segítségével a mikrofonon keresztül lehallgathatóak az okostelefonon folytatott beszélgetések. A világ legnagyobb víz alatti barlangrendszerét fedezték fel Mexikóban videó Felfedezték, hogy egybenyílik a két óriási barlangrendszer, a 263 kilométeres Sac Actun és a 84 kilométeres Dos Ojos. A koraszülöttség a kisgyermek nyelvi fejlődésre is hatással lehet videó Késleltetheti a kisgyermekkori nyelvi fejlődést, ha a gyermek a terhesség harmadik trimeszterében, koraszülöttként jött világra.
Vélemény Aich Péter: Divat Aich Péter: Divat videó A beszédtémát mindig erősen befolyásolta a divat. Arról beszélni, amiről mindenki: akkor nem sokat ronthatunk, mert nem mondunk újat. Vagy olyanról, ami pillanatnyilag – egy szezon erejéig – érdekesnek tűnik, és lehetőleg eléggé alpári. Főleg, ha ezzel bárki vagy bármi ideig-óráig az érdeklődés központjába kerülhet. És még főlegebb, ha ezen keresni is lehet – múló hírnév mellett anyagiakat, mi mást. Ilyen téma most a szexuális zaklatás. Egyébként nem ártana már tisztázni azt sem, mikor kezdődik ez a szexuális zaklatás. És mivel. Bartók Csaba: Nyelvromlás – „naznacsilni“ akarom, hogy ez nem csak alulról jövő kezdeményezés videó Magyar gyermek a magyar és a szlovák kultúrát egyszerre, pontosabban párhuzamosan csak a magyar iskolában tanulhatja meg. Csáky Pál: Furcsa évfordulók videó Igen, itt áll előttünk 2018 a maga pőreségében, s nekünk valahogy reagálnunk kell mindarra, amit felidézhet.
Hitélet Megtartotta záró ülését a Reformáció Emlékbizottság Megtartotta záró ülését a Reformáció Emlékbizottság videó BUDAPEST. Megtartotta záró ülését a Reformáció Emlékbizottság csütörtök délelőtt az Országházban. A testület - melynek elnöke Orbán Viktor miniszterelnök, tagja Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint a protestáns történelmi egyházak vezetői is - visszatekintett a reformáció ötszázadik évfordulójának eseményeire, értékelte az elvégzett munkát, a Kárpát-medence-szerte megszervezett mintegy 1800 programot. A testület visszatekintett a reformáció ötszázadik évfordulójának eseményeire, értékelte az elvégzett munkát. A Pinochet-diktatúra áldozatainak ajánlotta Ferenc pápa Chilében bemutatott miséjét videó A katolikus egyházfő jelképes helyszínen, a Temucótól öt kilométerre fekvő Maquehue repülőtéren celebrált misét. Hálaadó szentmisét mutattak be a Mária Rádió születésnapján videó A budapesti Béke téri Szent László-templomban Lépes Lóránt, a Mária Rádió új műsorigazgatója mutatta be a misét.
Fő támogatónk