2017. november 20., hétfő - Jolán
Cikkek közt...  Videók közt...  
Magyar emlékek nyomában: Batthyány Lajos – Ljubljanavideó 2017. november 20., hétfő 14:31 LJUBLJANA. A szlovén főváros fölött magasodó vár magyar vonatkozású nevezetessége, hogy 1849-ben csaknem három hónapig falai között őrizték az első felelős magyar kormány miniszterelnökét. Gróf Batthyány Lajos (1807-1849), akit a márciusi forradalom hatására nevezett ki a császár kormányfőnek, 1848 őszén – döntően a Jellasics-féle horvát támadás nyomán, október 2-án – lemondott erről a tisztéről.
Ünnepségek II. Rákóczi Ferenc emlékére videó 2011. március 19. | RÉVKOMÁROM/BUDAPEST. Kárpát-medence-szerte ünnepségeket tartanak II. Rákóczi Ferenc emlékére március 27-i születésnapja és az általa vezetett szabadságharc bukásának 300. évfordulója alkalmából.A rendezvénysorozat az Országház előtti Rákóczi szobornál április 29-én tartandó állami ünnepséggel zárul.
Esterházy-ügy: Perújrafelvétel nélkül nem megy videó 2011. március 16. | POZSONY. Esterházy János nem volt sem szent, sem bűnöző címmel jelent meg a Sme című napilapban Morvay Péter írása, amelyre Csáky Pál blogjában reagált.
Virtuális múzeum a Gulág deportáltjainak videó 2011. március 11. | PÁRIZS. Megkezdte pénteken működését az európai virtuális gulágmúzeum. A Párizsban készült internetes oldal - mintegy 160, először hallható visszaemlékezéssel - a második világháború alatt és azt követően a szovjet munkatáborokba deportált mintegy egymillió kelet-európai, köztük magyar fogolynak állít emléket.
Csipkeverés művészi fokon videó 2011. március 10. | DUNASZERDAHELY. A csipkeverés a reneszánsz korban lett a textilművészet önálló ága. Szép és nehéz mesterség, amelyet a Csallóközben Jedlička Zsuzsanna és férje honosított meg. Az újságokból másoltak le mintákat, kiállításokra jártak és egymást tanították. Később tanfolyamokat is tartottak, hogy minél több érdeklődőnek adják át a tudásukat.
Mathiasz a hungarikum videó 2011. március 02. | PÁRKÁNY. Mathiász János neve fogalommá vált a szőlőnemesítők körében, Kaliforniától a Krím-félszigetig, Japántól Izraelig és Argentínáig. Arany János János szerint Mathiász János olyan a szőlészetben, mint Petőfi Sándor a költészetben.
Újra szobra lehet Mária Teréziának Pozsonyban videó 2011. március 02. | POZSONY, BUDAPEST. Az 1921-ben lerombolt Mária Terézia-szobor hű másának felállítását kezdeményezte a Pozsonyi Városszépítő Egylet a szlovák fővárosban.
Húsvéti dekoráció videó 2011. február 12. | POZSONY. A szlovák fővárosban 2005-ben rendezték meg az első húsvéti vásárt. Az ötlet bevált. A turisták komoly összegeket áldoznak az ország különböző régióiból származó ajándéktárgyakra. Változatos portékát kínálnak az utcai árusok: kerepelőt, méhviaszból gyúrt húsvéti nyulat, vesszőzésre alkalmas sibát, és sok-sok hímes tojást.
Dőrejárás Tejfalun videó 2011. február 11. | TEJFALU. A dőrejárás a Felső-Csallóközben elterjedt népszokás, amelyet „farsang farkán” járnak a térség falvaiban. A dőre szó bolondozó férfit, a sőre bolondozó nőt jelent a csallóközi tájszólásban.
Málenkij robot videó 2011. január 25. | SZEPSI. 1945 januárjában, februárjában több százezer magyar és szlovák állampolgárt kényszerítettek kényszermunkára a Szovjetunióban. A cilvil lakosság erőszakos munkaerőtoborzása több ezer család életét beárnyékolta. Az áldozatok közül sokan nem tértek haza az úgynevezett málenkij robotról. Az abaúji területekről az országhatárt figyelembe nem véve, elsősorban a lengyelországi sanoki gyűjtőlágerbe hajtották az embereket. A sanoki vagonírozásig tartó utat eleveníti fel a Szepsi Városi Televízió rövidfilmje.
A korona története videó 2011. január 15. | SZEPSI. Tájainkon koronával az Osztrák - Magyar Monarchia idejében lehetett először fizetni, mégpedig Wekerle Sándor pénzügyminiszter 1891- es reformját követően. A nagyarányú ezüstkitermelés miatt csökkent a fém értéke, ezért tértek át az aranyalapú fizetőeszközre.
Az utódállamok közül a korona hosszú távon csak Csehszlovákiában maradt használatban. Szlovákiában az euró bevezetése miatt 2009. január 16- án fizetnek vele utoljára.
Megmenthető a galántai Esterházy-kastély? videó 2010. március 26. | GALÁNTA. 2010 októberében Galántán elkezdődött a neogótikus Esterházy-kastély üresen álló északi szárnyának felújítása. A város nagy hangsúlyt helyez a kastély megmentésére, mert az épület tornya a galántai címer része.
A Nemzeti Gyásznapon mártírjainkra emlékeztünk videó 2010. március 15. | DUNASZERDAHELY. A Felvidék számos települése megemlékezett az Aradi vértanúkról. Dunaszerdahely városa Lipcsey György Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásánál, az 1848-49-es emlékműnél idézte fel október 6. történéseit. Az ünnepi beszédek után a pártok, az egyházak és a városi intézmények képviselői, valamint a társadalmi szervezetek és a magyar tannyelvű oktatási intézmények képviselői elhelyezték koszorúikat a szobor talpazatánál.
A magyar nagykövetség ünnepi fogadása Dunaszerdahelyen videó 2010. március 15. | DUNASZERDAHELY. A pozsonyi magyar nagykövetség 2010-ben Dunaszerdahelyen rendezte meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére adott hagyományos ünnepi fogadást. A rendezvényen az egybegyűltek megfogalmazták a szabadságharc aktuális üzenetét, és hitet tettek a magyar nemzet egybetartozása mellett.
1848/49-es emléktárgyak kiállítása videó 2010. március 15. | DUNASZERDAHELY. A dunaszerdahelyi kultúrház előcsarnokában március 15-én kiállítás zajlott az 1848/49-es szabadságharc és forradalom eseményeire emlékeztető fényképekből, eszközökből, használati tárgyakból. A tárlatot a kecskeméti Máday Norbert állította össze azzal a céllal, hogy a fiatalok megismerjék és továbbvigyék 1848 eszméit, s erősödjön a magyarságtudatuk.
Első  Előző   127 / 127   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 4°C / 6°C
Holnap: 2°C / 8°C
Ógyalla
Ma: 3°C / 7°C
Holnap: 1°C / 7°C
Losonc
Ma: -1°C / 4°C
Holnap: -2°C / 2°C
Kassa
Ma: -6°C / 3°C
Holnap: -4°C / 2°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
28 éveA gyermekek jogainak világnapja
168 éveÁtadták a forgalomnak a budapesti Széchenyi lánchidat.
161 éveMeghalt Bolyai Farkas, matematikus.
159 éveMegszületett Selma Lagerlöf, Nobel-díjas svéd írónő (Nils Holgersson csodálatos utazása).
128 éveMegszületett Edwin Hubble amerikai csillagász.
Belföld Amerikai állampolgárként született meg az államfő unokája Amerikai állampolgárként született meg az államfő unokája videó SAN FRANCISCO, POZSONY. Andrej Kiska köztársasági elnök fiának, Andrejnek és fia feleségének, Irmának fia született, aki szintén az Andrej nevet kapta. A családban így ő már az Andrejek negyedik nemzedéke. Az államfő unokája kettős állampolgár, mivel az Amerikai Egyesült Államokban, Kaliforniában látta meg a napvilágot, így a szlovák mellett amerikai állampolgársággal is rendelkezik. Andrej Kiska családjának legifjabb sarja, Andrej így a szlovák mellett amerikai állampolgársággal is rendelkezik. Súlyos területfejlesztési diszkrimináció videó A déli megyékben működő helyi akciócsoportokat (HACs) ismét mellőzte a mezőgazdasági minisztérium - figyelmeztet Farkas Iván. Zöldet kapott a bősi vízerőmű alatti alagút projektje videó Ezt Sólymos László környezetvédelmi miniszter jelentette be Vajkán.
Külföld Soros: nem maradhatok tovább csendben Soros: nem maradhatok tovább csendben videó LONDON. Soros György szerint a magyar kormány által indított kampány szándékosan félremagyarázza az ő nézeteit. Soros György szerint a magyar kormány által indított kampány szándékosan félremagyarázza az ő nézeteit. Általános sztrájk kezdődött Leszboszon videó A legtöbb üzlet, az iskolák és a községi hivatalok zárva maradtak a szigeten lévő menekülttáborban uralkodó állapotok miatt. Nem érti Varsó, miért nem érti meg Brüsszel videó Hiába nagy a lengyelek Európa iránti szimpátiája, nem értik azt, hogy Brüsszelben miért nem értik meg őket.
Itthon Tudomány és Technika Hete a Selye János Egyetemen Tudomány és Technika Hete a Selye János Egyetemen videó KOMÁROM. Egy hét leforgása alatt közel kéttucat rendezvény zajlott a Selye János Egyetemen. A tudományos sorozat csatlakozott a Szlovák Tudomány és Technika Hetéhez, illetve a Magyar Tudomány Ünnepe előadásaihoz. Az egyetlen szlovákiai magyar tanítási nyelvű egyetemen sokadik alkalommal volt lehetősége Komárom város közönségének, a környező középiskolák tanulóinak és az egyetem hallgatóinak, hogy közérthető nyelven hallgathassanak a Selye János Egyetemen is oktató tudományos dolgozóktól előadásokat. Egy hét leforgása alatt közel kéttucat rendezvény zajlott a komáromi egyetemen. Melegebb időjárást hoz a hét eleje videó A kellemesebb időjárás mellet ugyanakkor ködre is számíthatunk. A felmelegedés várhatóan szerdán tetőzik majd. Rekordmennyiségű utas fordult meg idén a pozsonyi reptéren videó A pozsonyi M. R. Štefánik Repülőteret ez év elejétől november 14-ig 1,759 millió utas kereste fel.
Magyar világ Megnyílt a Makovecz Központ és Archívum Budapesten Megnyílt a Makovecz Központ és Archívum Budapesten videó BUDAPEST. Megnyílt a Makovecz Központ és Archívum hétfőn Budapesten, a központot működtető Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke szerint az intézmény lehetőséget nyújt Makovecz Imre Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész életművének megőrzésére, értő bemutatására. Orbán Viktor miniszterelnök szerint Makovecz Imre a magyar szellem átmentéséért élt és dolgozott. Orbán Viktor miniszterelnök szerint Makovecz Imre a magyar szellem átmentéséért élt és dolgozott. Átadták a Junior Prima-díj sajtó kategóriájának elismeréseit - határon túliakat is elismertek videó Idén először határon túliakat is lehetett jelölni. A dijazottak között van a felvidéki születésű Köpöncei Csilla (Magyar Idők). Nézőpont: Sorosnak az Európai Parlamentben van a legerősebb befolyása videó Soros György igyekszik átvenni a hatalmat az uniós intézmények fölött - mondta Deák Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője.
Kultúra Újabb díjat nyert Enyedi Ildikó filmje Újabb díjat nyert Enyedi Ildikó filmje videó VARSÓ. Enyedi Ildikó filmje, a Testről és lélekről nyerte el szombaton a lengyel Camerimage fesztivál fődíját, az Arany Békát. Fődíjat nyert a Testről és lélekről című film egy lengyelországi nemzetközi filmoperatőr-fesztiválon. Bruno Mars lett az év művésze az Amerikai Zenei Díjak átadásán videó A Linkin Park, amelynek frontembere, Chester Bennington nyáron vetett véget életének, a legjobb alternatívrock-előadó díját kapta. Elhunyt Benkő Géza színművész videó A színművészt 48 éves korában tragikus hirtelenséggel, színházi próba közben érte a halál.
Színes Elhunyt Jana Novotná, cseh teniszező Elhunyt Jana Novotná, cseh teniszező videó PRÁGA. Hosszan tartó, súlyos betegség után 49 éves korában elhunyt Jana Novotná, a csehek wimbledoni bajnok teniszezője. A világranglista korábbi második helyezettje a rákkal vívott hosszú küzdelem után, családja körében halt meg vasárnap. Platinalakodalmára készül a brit uralkodó és férje videó 70. házassági évfordulóját ünnepli hétfőn a 91 esztendős II. Erzsébet királynő és 96 éves férje, Fülöp edinburgh-i herceg. Elhunyt Bud Spencer testvére videó Bud Spencer húga öt évvel volt fiatalabb a népszerű színésznél.
Mozaik Száz telihold fényességű hullócsillag világította meg az Északi-sark égboltját Száz telihold fényességű hullócsillag világította meg az Északi-sark égboltját videó KOPPENHÁGA. Hatalmas tűzgolyó világította meg néhány másodpercre az Északi-sark égboltját, a tudósok szerint a 100 telihold fényű hullócsillag valahol az orosz-finn-norvég hármas határ közelében érte el a Földet, a szakemberek próbálják felkutatni a meteort. A tudósok szerint a hullócsillag valahol az orosz-finn-norvég hármas határ közelében érte el a Földet. A kutyatartás csökkentheti a halálozás kockázatát videó A jótékony hatás az egyedül élő embereknél volt a legszembetűnőbb. Önvezető autókkal végeztek 300 kilométeres tesztet Magyarországon videó A járművekkel Nyíregyházáról Zsámbékra mentek úgy, hogy legnagyobb részben a robotpilóta vezette a személyautókat.
Vélemény Karaffa Attila: Kettős mérce a lelátókon Karaffa Attila: Kettős mérce a lelátókon videó Sokan, sok mindent leírtak már a DAC-Slovan bajnoki után kirobbantott fegyelmi eljárás kapcsán. A szlovák sajtó címlapokon hozta a DAC stadionban a gyönyörűszép koreográfiát, amely persze egyeseknek nem tetszett. Köszönet érte mindenkinek, aki segített benne, főleg a fanklubnak. Vajon mikor foglalkoznak majd azzal, hogy nekünk mi nem tetszik…? De menjünk csak szépen sorjában. Nem törünk, nem zúzunk, mint más szurkolók, csupán egy „bűnünk” van, hogy magyarul beszélünk és a DAC a csapatunk. Agárdy Gábor: Az egészségügyi visszacsatolás (hiánya) videó Az egészségügyi ellátás alatt valami nem egészen tiszta dolog történik a kezelőorvos és a betegbiztosító között. Karaffa János: A Győztes oldalon állunk videó Ha igazán teljes értékű életet akarunk élni, akkor az egyenes utat, a szűk és nehéz ösvényt, az Úr útját kell választanunk.
Hitélet Ferenc pápa: a szegények segítése az egyház evangéliumi kötelessége Ferenc pápa: a szegények segítése az egyház evangéliumi kötelessége videó VATIKÁNVÁROS. Az egyház evangéliumi kötelességének nevezte a szegények segítését és a szegénység elleni küzdelmet Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában mondott beszédében a szegények első világnapján, amelyen az egész világból 4 ezer hajléktalan, beteg, migráns vett részt a Vatikánban vasárnap. "Isten nem kalauz, aki jegyeket ellenőriz, hanem Atya, aki gyermekeit keresi" - mondta az egyházfő. Átadták a Csillagházat és a gályarab-emlékművet Rimaszombatban Frissítvevideó Leleplezték Gáspár Péter alkotását, amelyet a szobrászművész a gályarab prédikátorok és tanítók emlékére készített el. Magyar ügyekről lesz szó a Vatikánban videó Erdő Péter közölte, hogy a lovári nyelvű miséről is szó lesz a magyar püspökök vatikáni látogatásán.
Fő támogatónk