2018. január 19., péntek - Sára, Márió
Cikkek közt...  Videók közt...  
Gróf Apponyi Sándor - a magyar bibliofilek fejedelmevideó 2018. január 19., péntek 09:18 Január 19-én született Gróf Apponyi Sándor (csodás felsége pedig az előző nap). Amikor Szlovákiában elhangzik az a név, hogy Apponyi, akarva akaratlanul sajnos a „násilná maďarizácia” vádaskodás jut eszünkbe. Illő, hogy szépeket is tudjunk mondani, írni ezen grófi családról. Ennek idén egy harmadik személy is okot ad. 600 évvel ezelőtt született Isotta Nogarola írónő, Apponyi Sándor nagyanyai felmenője.
Ásatások Góliát szülővárosában videó 2011. július 08. | JERUZSÁLEM. Árnyalhatják a filszteusokról kialakult képet az izraeli régészeti projekt, amely Góliát szülővárosa, Gát feltárását tűzi ki célul. A város területén végzett kutatások meglehet választ adnak arra is, hogy nagy számban éltek-e a településen szokatlanul nagy méretű emberek. A legismertebb óriás mint ismeretes, a bibliai Góliát.
Szerbia a történelmi tényfeltárás útján videó 2011. július 07. | ÚJVIDÉK. A szerbiai lakosság körében még ma is kemény vita folyik arról, hogy a második világháború végén kik voltak a tömeggyilkosok és kik a felszabadítók.
Machu Picchu évfordulójának lázában ég Peru videó 2011. július 07. | LIMA. Machu Picchu felfedezésének közelgő századik évfordulójára készül Peru, az inka fellegvárat nagyszabású ünnepségsorozattal köszöntik.
Gondoznák a magyar hadisírokat videó 2011. július 06. | BUDAPEST. Több ezer, a világháborúkban elhunyt magyar katona földi maradványai találhatók Szlovákia területén. A Honvédelmi Minisztérium ezért is szorgalmazza a hadisírok gondozásáról szóló szerződést megkötését a szomszédos országgal.
Mit titkolt a Vatikán? videó 2011. július 05. | VATIKÁNVÁROS. A Vatikán jövőre nyilvánosságra hoz titkosított archívumában őrzött dokumentumai közül száz írást - jelentette be kedden sajtóértekezleten Tarcisio Bertone vatikáni államtitkár.
Szent Cirill és Metód küldetése videó 2011. július 05. | POZSONY. Rasztiszláv, a morva birodalom uralkodója a kereszténységnek olyan formáját kereste, amely országa és a szláv népek önállóságát nem fenyegeti. Kívánsága teljesülni látszott, amikor a bizánci kormányzat egy csoport keresztény térítőt küldött, akik közül különösen két testvér tűnt ki: Konstantin áldozópap és Metód szerzetes.
Megszépül Báthory Erzsébet vára videó 2011. július 04. | CSEJTE. Megszépülhet a csejtei (Čachtice) vár, a legendás Báthory Erzsébet egykori otthona és börtöne. Az önkormányzat egy EU-s alapból tavaly több mint 2 millió eurót nyert a felújítására. A hét folyamán már a harmadik nyílt közbeszerzési eljárást indítja el a falu a munkák kivitelezésére. Az első két próbálkozás nem volt sikeres, mert a versenyhivatal mindkét alkalommal formai hibákra hivatkozva elutasította a kiírást.
445 éve halt meg Nostradamus videó 2011. július 02. | POZSONY. 1566. július 2-án halt meg Michel de Nostredame, latinosított nevén Nostradamus, a francia reneszánsz neves alakja, IX. Károly francia király udvari orvosa, képzett csillagász-asztrológus, misztikus jós.
Miért is szólt a déli harangszó? videó 2011. július 02. | BELGRÁD.1456. július 22-én a Hunyadi János és Kapisztrán János vezette keresztény csapatok szétzúzták a Nándorfehérvárat három hete ostromló oszmán hadsereget. Az 555 éve kivívott fényes győzelemnek köszönhetően Európa fellélegezhetett. A Magyar Királyság kulcsa nem került a törökök kezére.
A vakáció története videó 2011. július 01. | POZSONY. Ma van a nyári szünet első napja. A közoktatást, s vele együtt a tanéveket elválasztó tanítási szünetet Mária Terézia vezette be térségünkben. A művelt királynő úgy rendelkezett, hogy szeptemberben és októberben vakációzzanak a gyerekek.
Krasznahorka várába költöztetik a lőcsei fehér asszonyt videó 2011. június 30. | KRASZNAHORKA. Ideiglenesen elköltöztetik Lőcséről Jókai Mór híres regényének hősnőjét, a lőcsei fehér asszonyt, alias Korponay Juliannát, egészen pontosan a róla szóló kiállítás anyagát. A tárlatot június 30-tól szeptember 18-ig egy másik legendákkal övezett helyszínen, Krasznahorkán lehet majd megtekinteni.
110 éve nyitották meg a Tower-hidat videó 2011. június 29. | LONDON. A képeslapokról jól ismert Tower-híd, közismert nevén a Tower Bridge, London egyik jelképe, nem is olyan öreg, mint gondolnánk: 1886-94 között épült. 110 évvel ezelőtt, 1894.június 30-án adták át a forgalomnak.
Brigetio kincseit tárják fel az ELTE régészei videó 2011. június 27. | KOMÁROM, BUDAPEST. Brigetiónak, a római Pannonia provincia egyik legjelentősebb településének kincseit tárják fel az ELTE ókori régészeti tanszékének kutatói, akik Borhy László egyetemi tanár vezetésével a huszadik ásatási idényüket kezdték meg hétfőn.
Szobrot emelnek Ronald Reagan-nek Budapesten videó 2011. június 27. | BUDAPEST. A Szabadság tér és a Zoltán utca sarkánál felállítandó Reagan-szobor 2,2 méter magas, Máté István csongrádi szobrászművész alkotása. Az ünnepségen beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök és Condoleezza Rice, az Egyesült Államok volt külügyminisztere.
Szétlőtték a békét: Kassa bombázása máig rejtély videó 2011. június 27. | BUDAPEST. Hetven éve, 1941. június 26-án három felségjel nélküli repülőgép bombázta Kassát: a támadás után lépett be Magyarország a Szovjetunió elleni háborúba.
Szent Lászlóra emlékezünk videó 2011. június 27. | GYŐR. Szent László napja van. Június 27-én 18 órakor Pápai Lajos megyéspüspök szentmisét mutat be a győri székesegyházban, majd körmenetet tartanak Szent László fejereklyéjével, a hermával.
Az elsőt nem szerette, a másiknak fejét vette... videó 2011. június 26. | LONDON. 520 éve született VIII. Henrik angol király, aki a köztudatban feleségeit lefejeztető, korlátlan hatalmú uralkodóként él, holott az angol történelem kimagasló alakja. Ő hozta létre a független anglikán egyházat és alapozta meg Anglia nagyhatalmi státusát.
Jobb késöbb, mint soha - azonosították García Lorca gyilkosait videó 2011. június 25. | MADRID. Hetvenöt évvel azután, hogy Federico García Lorca spanyol költőt a polgárháborúban kivégezték a francoista milícisták, egy történész alighanem fellebbentette a fátylat a halálát övező rejtélyről. Megnevezte azokat a személyeket, akik 1936 augusztusában elhurcolták és kivégezték a költőt.
Kíméletlen kiállítás a szovjet kényszermunkásokról videó 2011. június 25. | MOSZKVA. Fotók megkínzott emberekről, gyerekek nevét tartalmazó halállista: Moszkvában a Barbarossa-hadművelet 70. évfordulója alkalmából német szervezésben nyílt kiállítás mutatja be a nácik által elhurcolt szovjet kényszermunkások történetét.
Ősszel indul a Colosseum felújítása videó 2011. június 24. | RÓMA. Egy cipőgyáros 25 millió eurós támogatásával ősszel megkezdődik a Colosseum felújítása; a 2-3 évig tartó restaurálás eredményeként 25 százalékkal nő a nagyközönség által bejárható terület Róma egyik leghíresebb, ám meglehetősen lepusztult műemlékében.
Feltárták a keresztesek városát videó 2011. június 24. | AKKO. A keresztesek városrésze is megnyílik a látogatók előtt az év vége felé Akkoban, a világ legizgalmasabb régészeti helyén. A festői szépségű Akko az egyik legrégebbi, folyamatosan lakott izraeli város.
Hitler nem szerette az intelligens nőket videó 2011. június 22. | BERLI, NEW YORK. Új album és egy rejtélyes fotókból álló gyűjtemény, mindkettő a náci Németország Szovjetunió elleni támadásának, a Barbarossa-hadműveletnek a 70. évfordulójához kapcsolódva, világítja meg a történelem e sötét fejezetét.
70 éve támadta meg Németország a Szovjetuniót videó 2011. június 22. | BUDAPEST. "Úgy érzem mintha egy sötét szobába vezető ajtót nyitnék, ahol még sohasem jártam és nem tudom mi van mögötte" – ezekkel a szavakkal kommentálta Hitler a Szovjetunió megtámadását. Jelen esetben jól ítélte meg a helyzetet, mégis a hadjárat mellett döntött.
Régi térképek, rejtett zugok videó 2011. június 22. | POZSONY. Az egykori Felső-Magyarország 18. és 19. századbeli titkos katonai térképeiből összeállított válogatást tartalmazó értékes publikációt jelentetett meg a pozsonyi szlovák műemlékvédő hivatal.
Sok orosz katona nem ment haza Németországból videó 2011. június 20. | BUDAPEST, BERLIN. Tizenöt évvel ezelőtt, 1994 augusztusában vonult ki az utolsó szovjet-orosz katona az akkor már közel négy éve újra egységes Németországból. Voltak olyan katonák akik nem tértek haza, hanem emigráltak - mondja Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.
20 éve vonultak ki az oroszok videó 2011. június 20. | POZSONY. 1968-ban jöttek és a 1991 nyaráig maradtak az oroszok Csehszlovákiában. Az utolsó katonai transzport 1991. június 21-én, az utolsó orosz katona június 27-én hagyta el az ország területét.
Felújításra szorul az Esterházy kripta videó 2011. június 19. | ZSELÍZ. A katolikus temetőben álló Esterházy kriptában fekszik Franz Schubert plátói szerelme Esterházy Karolina és gróf Esterházy Károly János szíve is ott van elhelyezve. A város szeretné ezt a műemléket megvásárolni az egyháztól és felújíttatni.
Újra Habsburg állhat Ausztria élén videó 2011. június 17. | BUDAPEST. Eltörölte a Habsburg család tagjait az elnökjelöltségből kizáró rendelkezést csütörtökön az osztrák parlament. A tilalmat az Osztrák-Magyar Monarchia széthullása és az első Osztrák Köztársaság alapítása után vezették be, hogy ezzel is védjék a köztársaság fiatal intézményét a monarchia visszaállítására irányuló esetleges törekvések ellen.
Védetté nyilváníthatják a Házsongárdi temetőt videó 2011. június 17. | BUDAPEST. A magyar kormány javaslatot kíván tenni arra, hogy a Házsongárdi temető Románia UNESCO-listájára kerüljön – erősítette meg Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes.
Akit majdnem pápává választottak videó 2011. június 15. | BUDAPEST. 490 éve, 1521. június 15-én halt meg Bakócz Tamás esztergomi érsek, bíboros, akit csak egyetlen szavazási forduló választott el attól, hogy pápa legyen.
Első  Előző   127 / 129   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: -0°C / 4°C
Holnap: -3°C / 3°C
Ógyalla
Ma: 1°C / 7°C
Holnap: -4°C / 3°C
Losonc
Ma: -8°C / 0°C
Holnap: -12°C / -1°C
Kassa
Ma: -5°C / 3°C
Holnap: -9°C / -0°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
282 éveSkóciában megszületett James Watt a gőzgép feltalálója.
209 éveMegszületett Edgar Allan Poe amerikai költő, író, a krimi műfajának megteremtője (Holló, Kút és az inga).
117 éveMegalakult a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ).
116 éveMegszületett Kovács Károly színművész, érdemes művész (Gazsi bácsi a Le a cipővel! filmből).
115 éveMegszületett id. Rimanóczy Gyula, Ybl- és Kossuth-díjas építész, a magyar avantgárd építészet kimagasló alkotója.
Belföld Külföldi helyett hazait az elnöki palotába! Külföldi helyett hazait az elnöki palotába! videó A lednicrónai (Lednické Rovne) RONA gyár termékeivel helyettesítené az elnöki palota pohárkészletét Andrej Kiska. Ezt azután mondta az államfő, hogy csütörtökön ellátogatott a gyárba. Andrej Kiska államfő lednicrónai poharakat vásárol. Embercsempészettel vádolnak egy 26 éves iráni férfit videó Vízumok és tartózkodási engedélyek meghosszabbítását ígérte jó sok pénzért. Továbbra is drágák a pozsonyi lakások videó Az előző negyedévvel összevetve a négyzetméterár 3,1 százalékkal, évközi viszonylatban pedig 8 százalékkal emelkedett.
Külföld Gyorsreagálású határvédelmi egységet hoz létre Ausztria Gyorsreagálású határvédelmi egységet hoz létre Ausztria videó BÉCS. Különleges, gyorsreagálású határvédelmi egység létrehozását jelentette be az új osztrák belügyminiszter, megakadályozandó a három évvel ezelőttihez hasonló migránsáradat bejutását az országba. A 2015-ös migránsválság idején több százezer migráns kelt állt az osztrák határokon, hogy eljusson Németországba. Felfüggesztette Babiš mentelmi jogát a cseh parlament Frissítvevideó Andrej Babiš kiadását a szavazáskor jelen lévő 181 képviselő közül 111-en támogatták, míg 69-en ellene szavaztak. Fellázadtak a rabok a terroristákkal teli francia börtönben videó Legalább százhúsz fogoly nem volt hajlandó visszatérni cellájába Franciaország legnagyobb börtönében.
Itthon Palóc Szabadegyetem a gömörpéterfalai Almás-pusztán Palóc Szabadegyetem a gömörpéterfalai Almás-pusztán videó Rimaszombattól délre, a gömörpéterfalai Almás-pusztán, vagy ahogyan immár a hivatalos megnevezésekben is szerepel „A Völgyben“ pár évvel ezelőtt népfőiskolai jelleggel előadássorozatot indítottak. Az azóta egyfajta Palóc Szabadegyetemként működő előadássorozat egyre nagyobb érdeklődésnek örvend, és a téli hónapokban rendszeressé váltak a magyar nép történetével foglalkozó rendezvények. Rendszeressé váltak a magyar nép történetével foglalkozó rendezvények. Külföldi tanulmányok – fontos kritérium az iskola presztízse videó Egy felmérés szerint leginkább az iskola presztízse és az áhított szakon való továbbtanulás miatt mennek a diákok külföldre. Petícióval tiltakoznak a nyolcosztályos gimnáziumok 1. osztályainak csökkentése ellen videó A pozsonyi nyolcosztályos egyházi és magángimnáziumok többsége szeptemberben vélhetően nem nyithat majd első évfolyamot.
Magyar világ A hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek A hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek Frissítvevideó HEJCE. A tizenkét évvel ezelőtti hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei községben. A Borsó-hegyre 2006. január 19-én este zuhant le a szlovák légierő AN-24-es csapatszállító repülőgépe. A veronai buszbaleset áldozataira emlékeztek videó A megemlékezésen adták át a Szinyei-emlékérmeket, amelyeket idén posztumusz a balesetben elhunyt diákok és tanárok kaptak. Orbán: Magyarország nem fogad be egy bevándorlót sem videó A magyar kormány migrációs politikája változatlan - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök.
Kultúra Edith Eva Eger: A döntés Edith Eva Eger: A döntés videó Azért rendhagyó, mert nagyrészt idézetekkel próbálom megközelíteni, illetve bemutatni a kötet mondanivalóját. Szerzője kassai származású magyar nő, Amerikában élő klinikai pszichológus. Foglalkozása eleve rámutat a könyv alaphangulatára, de azon túlmenően egy teljes emberi életet tár az olvasó elé. Egy olyan ember életét, aki tizenhat évesen Auschwitzba kerül, megérkezésük után rögtön az első napon elveszti szüleit, már azelőtt a nagyszüleit, s megéli a poklok poklát. A szerző kassai származású magyar nő, Amerikában élő klinikai pszichológus. Rendhagyó könyvajánló következik. Jövő kedden temetik Tőkéczki Lászlót videó A Széchenyi-díjas történész életének 67. évében, január 8-án hunyt el. 75 éves lenne Janis Joplin videó Január 19-én lenne hetvenöt éves Janis Joplin, minden idők legnagyobb fehér bluesénekesnője.
Színes Rekordidő alatt repülte át az óceánt a Norwegian gépe Rekordidő alatt repülte át az óceánt a Norwegian gépe videó LONDON. Új rekordot állított fel a Norwegian légitársaság Boeing 787-9-es Dreamlinere, amikor alig több mint öt óra alatt repülte át az Atlanti-óceánt, és érkezett meg New Yorkból Londonba. A gép elérte a 776 mérföld, vagyis közel 1249 kilométer per órás sebességet. Az út hossza 3458 mérföld, azaz 5565 kilométer volt. A gép elérte a 776 mérföld, vagyis közel 1249 kilométer per órás sebességet. Az út hossza 5565 kilométer volt. Klubtörténeti múzeumot hoz létre a DAC videó Sok értékes tárgyi emlék kerül elő, amelyek a csapat 1904 óta tartó szebb és nehezebb időszakait is felelevenítik. Australian Open - Fucsovics óriási bravúrral jutott tovább videó Fucsovics Márton óriási meglepetésre négy szettben legyőzte a 13. helyen kiemelt amerikai Sam Querreyt
Mozaik A tavalyi volt a Föld második-harmadik legmelegebb éve A tavalyi volt a Föld második-harmadik legmelegebb éve videó GENF, WASHINGTON. A tavalyi volt a második-harmadik legmelegebb év a feljegyzések 19. század végi kezdete óta - közölte az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA). A WMO adatai szerint az átlagos földfelszíni hőmérséklet 1,1 Celsius-fokkal volt magasabb az iparosodás előtt átlagnál. Durva kémprogram bukkant fel az Androidon videó A kémszoftver segítségével a mikrofonon keresztül lehallgathatóak az okostelefonon folytatott beszélgetések. A világ legnagyobb víz alatti barlangrendszerét fedezték fel Mexikóban videó Felfedezték, hogy egybenyílik a két óriási barlangrendszer, a 263 kilométeres Sac Actun és a 84 kilométeres Dos Ojos.
Vélemény Aich Péter: Divat Aich Péter: Divat videó A beszédtémát mindig erősen befolyásolta a divat. Arról beszélni, amiről mindenki: akkor nem sokat ronthatunk, mert nem mondunk újat. Vagy olyanról, ami pillanatnyilag – egy szezon erejéig – érdekesnek tűnik, és lehetőleg eléggé alpári. Főleg, ha ezzel bárki vagy bármi ideig-óráig az érdeklődés központjába kerülhet. És még főlegebb, ha ezen keresni is lehet – múló hírnév mellett anyagiakat, mi mást. Ilyen téma most a szexuális zaklatás. Egyébként nem ártana már tisztázni azt sem, mikor kezdődik ez a szexuális zaklatás. És mivel. Bartók Csaba: Nyelvromlás – „naznacsilni“ akarom, hogy ez nem csak alulról jövő kezdeményezés videó Magyar gyermek a magyar és a szlovák kultúrát egyszerre, pontosabban párhuzamosan csak a magyar iskolában tanulhatja meg. Csáky Pál: Furcsa évfordulók videó Igen, itt áll előttünk 2018 a maga pőreségében, s nekünk valahogy reagálnunk kell mindarra, amit felidézhet.
Hitélet Ferenc pápa: rágalmak a Juan Barros püspökkel szembeni vádak Ferenc pápa: rágalmak a Juan Barros püspökkel szembeni vádak videó SANTIAGO DE CHILE, LIMA. Védelmébe vette csütörtökön Ferenc pápa a dél-chilei Osorno egyházmegye püspökét, akinek hónapok óta követelik leváltását a dél-amerikai országban arra hivatkozva, hogy Juan Barros megpróbálta eltussolni az egyik pap, Fernando Karadima által elkövetett szexuális visszaéléseket. A katolikus egyházfő szerint e vádak "rágalmak". Védelmébe vette csütörtökön Ferenc pápa a dél-chilei Osorno egyházmegye püspökét, akinek hónapok óta követelik leváltását. Megtartotta záró ülését a Reformáció Emlékbizottság videó A testület visszatekintett a reformáció ötszázadik évfordulójának eseményeire, értékelte az elvégzett munkát. A Pinochet-diktatúra áldozatainak ajánlotta Ferenc pápa Chilében bemutatott miséjét videó A katolikus egyházfő jelképes helyszínen, a Temucótól öt kilométerre fekvő Maquehue repülőtéren celebrált misét.
Fő támogatónk