2018. február 22., csütörtök - Gerzson
Cikkek közt...  Videók közt...  
170 éve Párizsból indult "a népek tavasza"videó 2018. február 22., csütörtök 11:13 PÁRIZS. Százhetven éve, 1848. február 22-én forradalom tört ki Párizsban, és ezzel megkezdődött "a népek tavasza".
Több mint 100 évvel a halála után temettek el egy francia katonát videó 2018. február 21. | VERDUN. Több mint 100 évvel a halála után helyezték végső nyugalomra a verduni csata egy résztvevőjét, az I. világháborúban elesett első olyan francia katonát, akit DNS-vizsgálattal azonosítottak.
Sikeresen azonosították az Árpád-háziak DNS-ét videó 2018. február 21. | BUDAPEST. Azonosította az Árpád-ház férfi tagjaira jellemző DNS-t III. Béla király csontmaradványaiból az Országos Onkológiai Intézet vezette nemzetközi kutatócsoport, s kiderült, hogy az Árpád-ház tagjai egészen biztosan eurázsiai, nem pedig finnugor eredetűek - nyilatkozta Kásler Miklós professzor, az intézet vezetője a szerdai Magyar Időkben.
Honthy Hanna, a magyar operett nagyasszonya 125 éve született videó 2018. február 21. | Százhuszonöt éve, 1893. február 21-én született Honthy Hanna Kossuth-díjas primadonna, a magyar operett királynője.
A semmiből nőtt ki a vulkán egy mexikói gazda földjén videó 2018. február 21. | Hetvenöt évvel ezelőtt viharos gyorsasággal, mindössze pár nap alatt emelkedett egy új tűzhányó a Mexikói-felföldön. A történelemben ez volt az első alkalom, hogy geológusok megfigyelhették és dokumentálhatták egy vulkán teljes életciklusát.
II. József reformjai az egész birodalmat felbőszítették videó 2018. február 20. | BUDAPEST, BÉCS. 228 éve, 1790. február 20-án halt meg II. József német-római császár, magyar király, „a kalapos király”. A felvilágosult uralkodó meg akarta reformálni országait, de halálos ágyán rendeleteinek visszavonására kényszerült.
Magyar emlékek nyomában: Liszt Ferenc - Európa és Kanada videó 2018. február 19. | A zene iránti rajongásáról mindig is jól ismert cseh főváros közönsége viszonylag későn, 1840-ben élvezhette első alkalommal Liszt Ferenc (1811–1886) zongorajátékát. A koncert helyszínén, Prága legrégebbi bérházának falán mellszobor – Hana Wichterlová cseh szobrászművésznő alkotása – és rövid szöveg emlékezteti az arra járókat a művészettörténeti eseményre.
Kármán Tódor és a National Medal of Science videó 2018. február 19. | 55 éve, hogy Kármán Tódor, az első helikopter megalkotója Kennedy elnöktől átvette a National Medal of Science kitüntetést. Ezt az elismerést Kármán Tódor kapta meg a világon elsőként. A Fehér Ház rózsakertjében történt az átadás.
Az ember, aki atombombát adott a muzulmán világnak videó 2018. február 18. | Negyven évvel ezelőtt a nyugati hatalmak kiengedtek a kezükből egy fiatal pakisztáni tudóst, aki elsőként adott nukleáris hatalmat egy muzulmán országnak, majd létrehozta a Közel-Kelet nukleáris hálózatát. Abdul Qadeer Khan tevékenységét még időben megállíthatták volna, de a külpolitikai érdekek mást kívántak. Így jutott nukleáris arzenálhoz Észak-Korea mellett Irán, Pakisztán és Líbia is, ahol a megbúvó terroristák a mai napig érinthetetlenek.
Louis Comfort Tiffany 170 éve született videó 2018. február 18. | Százhetven éve, 1848. február 18-án született Louis Comfort Tiffany amerikai iparművész, a szecessziós üvegművészet legendás mestere.
Hogyan boldogultak a valutákkal a középkori Európában? videó 2018. február 17. | Sokan emlékeznek azokra az időkre, amikor egy nyugat-európai utazáshoz féltucat különböző pénzt kellett kiszámolgatni, beszerezni, majd oda-vissza váltogatni. A helyzet a középkorban ennél is jóval bonyolultabb volt.
Raboskodása idején a foglárnét is elcsábította a jóképűségével is elhíresült Sobri Jóska videó 2018. február 17. | 181 éve, 1837. február 17-én halt meg Sobri Jóska, a leghíresebb bakonyi betyár. Emlékét mesék, dalok, balladák, ponyvaregények sora őrzi, bekerült a német lexikonokba és újságokba, Franciaországban még zenés darab is született róla. Magyarországon tíz éve forgattak róla kalandfilmet Sobri címmel.
Új fényképek kerültek elő Szálasi kivégzéséről videó 2018. február 16. | WASHINGTON, BUDAPEST. A Washington Post egy munkatársa testvérétől kapta meg elhunyt édesapjuk egy régi ládájában talált fotókat, amelyekről hamarosan kiderült, hogy Magyarország hungarista diktátorának, Szálasi Ferencnek a kivégzését ábrázolják.
Náci relikviákat foglaltak le Argentínában videó 2018. február 15. | BUENOS AIRES. Náci szimbólumokkal díszített tárgyakat foglaltak le az argentin hatóságok egy gyűjtőtől.
Szent-Györgyi Albert vállalta volna Magyarország vezetését 1945-ben videó 2018. február 14. | BUDAPEST. Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas magyar tudós 1945 elején nem zárta ki a szovjeteknek, hogy Magyarország élére áll - mondta Kun Miklós Széchenyi-díjas történész kedden a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE).
Budapest ostromának hősi halottaira és civil áldozataira emlékeztek videó 2018. február 13. | BUDAPEST. Az 1945. évi budapesti harcokban hősi halált halt katonákra és a polgári áldozatokra emlékeztek kedden, az ostrom végének évfordulóján a budai Várban, a Kapisztrán téri Mária Magdolna-templomtoronynál.
Papírdobozokba csomagolva próbálták kicsempészni a borneói őslakosok koponyáit videó 2018. február 12. | A bali hatóságoknak sikerült megakadályoznia, hogy kulturális jelentőséggel bíró műtárgyakat, 24 gondosan kikészített emberi koponyát csempésszenek ki az országból.
Szilárd Leó 120 éve született videó 2018. február 11. | Százhúsz éve, 1898. február 11-én született Budapesten Szilárd Leó, a múlt század egyik kiemelkedő magyar tudósa, aki kulcsszerepet játszott az atombomba létrehozásához vezető Manhattan-terv elindításában. Az első atommáglya megépítője, aki a biofizika születésében is érdemeket szerzett, és sci-fi írónak is kiváló volt.
Magyar emlékek nyomában: Arany János – Karlovy Vary, Montgomery videó 2018. február 11. | Csehország legismertebb fürdőhelyén a múlt évszázadok során számos magyar keresett gyógyulást. Közülük talán a leghíresebb Arany János (1817–1882) volt, aki epebántalmait enyhítendő, 1869-től hét esztendőn át a nyár egy részét ott töltötte.
Különlegesen művészi, 1800 éves mozaikra bukkantak videó 2018. február 10. | Különösen magas művészi színvonalú, 1800 éves mozaikot találtak egy cezáreai ásatáson Izraelben - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.
A panamázás fogalma 125 éve született meg videó 2018. február 09. | Százhuszonöt éve, 1893. február 9-én ítélték el Párizsban Ferdinand de Lessepst és társait a Panama-csatorna megépítése körüli pénzügyi visszaélések miatt. A politikai botránnyá duzzadt per kapcsán született meg a korrupció és csalás szinonimája, a "panamázás" kifejezés.
Hetvenöt éve kezdődött a volhíniai mészárlás videó 2018. február 09. | Hetvenöt évvel ezelőtt, 1943. február 9-én a mai északnyugat-ukrajnai Parosla falu lengyel lakosai ellen az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) által elkövetett tömeggyilkossággal kezdődött a volhíniai mészárlás, mely 1945 februárjáig folytatódott, és több mint százezer lengyel áldozattal járt.
Görgey Artúrra emlékeztek Prágában videó 2018. február 08. | PRÁGA. Görgey Artúr honvédtábornokra, hadügyminiszterre és kémikusra emlékeztek kedden este Prágában születésének 200. évfordulója alkalmából.
Végsőkig kitartott hite mellett Morus Tamás, a politikusok védőszentje videó 2018. február 07. | Ötszáznegyven éve, 1478. február 7-én született Morus Tamás (Sir Thomas More) angol humanista filozófus, író, lordkancellár, akit 2000-ben Szent II. János Pál pápa a politikusok védőszentjének nyilvánított.
Megtalálhatták a Stonehenge építőinek táborát videó 2018. február 06. | LONDON. A Stonehenge építőinek táborát találhatta meg egy régészcsoport Larkhill közelében - számolt be róla a The Guardian.
Gustav Klimt osztrák festő 100 éve halt meg videó 2018. február 06. | Száz éve, 1918. február 6-án halt meg Gustav Klimt osztrák festőművész, a bécsi szecesszió legismertebb képviselője.
Annyi ideig állt a berlini fal, amennyi ideje ledöntötték videó 2018. február 05. | BERLIN. Hétfőn telt el pontosan annyi idő a berlini fal ledöntése óta, amennyi ideig állt a német fővárost és jelképesen egész Európát kettéosztó határépítmény.
Magyar emlékek nyomában: Haraszthy Ágoston – San Diego videó 2018. február 05. | A kaliforniai szőlőkultúra atyjának tekintik sokan a Magyarországról Amerikába kivándorolt Haraszthy Ágostont (1812–69). Az Újvidékhez közeli Futakon született, eleinte jogi pályára készült, majd 1830-ban felvették a királyi testőrségbe. Később szülőföldjén képviselővé választották, a pozsonyi országgyűlésben barátságot kötött Wesselényi Miklóssal és Kossuth Lajossal is.
Katolikus Ferdinánd 500 éves titkos levelezését fejtették meg spanyol hírszerzők videó 2018. február 05. | MADRID. Katolikus Ferdinánd spanyol uralkodó 500 éves titkos levelezését fejtette meg a spanyol nemzeti hírszerzési központ (CNI).
A Hófehérke és a hét törpe című rajzfilmet 80 éve mutatták be videó 2018. február 04. | Nyolcvan éve, 1938. február 4-én vetítették először nyilvánosan Walt Disney első egész estés rajzfilmjét, a Hófehérke és a hét törpét.
Gutenberg még titkolta, hogy nem kézzel írt könyveket kínál videó 2018. február 03. | 550 éve halt meg Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg német ötvösmester, feltaláló. A mozgatható betűelemekkel való könyvnyomtatás, a betűfém, a kézi öntőkészülék, a nyomdafesték, a szedő-sorjázó vagy más néven szedővas, a kézisajtó és a festékező labdacs európai feltalálója.
Első  Előző  1 / 131   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: -2°C / -1°C
Holnap: -4°C / 3°C
Ógyalla
Ma: -1°C / 0°C
Holnap: -3°C / 4°C
Losonc
Ma: -4°C / 0°C
Holnap: -9°C / 1°C
Kassa
Ma: -2°C / -1°C
Holnap: -6°C / -1°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
28 éveAz áldozatok napja
286 éveMegszületett George Washington, az Amerikai Egyesült Államok első elnöke.
111 éveA cserkészet világnapja
578 éveKomáromban megszületett V. (Utószülött) László magyar király, aki lefejeztette Hunyadi Lászlót.
506 éveSevillában meghalt Amerigo Vespucci híres itáliai hajós és felfedező, akiről elnevezték az "új világ"-ot.
Belföld Szlovákiai tolvajok 40 ezer eurós kárt okoztak Ausztriában Szlovákiai tolvajok 40 ezer eurós kárt okoztak Ausztriában videó BÉCS, POZSONY. Egy ötfős szlovákiai tolvajbanda legalább 39 bűncselekmény során 40 000 eurós kárt okozott Alsó-Ausztriában, Bécsben és Burgenlandban – írta ma a Kurier napilap. Kerékpárokat, mobiltelefonokat, navigációs eszközöket loptak. Egyszóval mindent, ami a kezük ügyébe került.. Az environmentális oktatásra 155.000 eurót ad a környezetvédelmi tárca videó 28 projektet támogatnak, amelyek közül 17 regionális, 11 pedig országos jellegű. Gyerekek közé csapódott egy autó Hernádújfalunál Frissítvevideó 2 gyermek súlyos, 4 közepes, 6 pedig enyhébb sérüléseket szenvedett.
Külföld Nem ragaszkodik tisztségéhez Sigmar Gabriel német külügyminiszter Nem ragaszkodik tisztségéhez Sigmar Gabriel német külügyminiszter videó Nem ragaszkodik tisztségéhez Sigmar Gabriel német külügyminiszter, Németország egyik legnépszerűbb politikusa, aki egy csütörtöki lapinterjúban jelezte, hogy a gazdaságban folytathatja pályafutását. "Miért ne lehetne váltani a gazdaságból a politikába, és fordítva?" - vetette fel. Uniós jogot sért a holland társaságiadó-szabályozás videó Meg kell szüntetnie a nagyvállalatokat adókedvezménnyel segítő szabályozást. Folyamatosan emelkedik a csehországi egyetemeken tanuló külföldiek száma videó A külföldi diákok fele szlovákiai, köztük a magyar nemzetiségűek aránya az utóbbi időben csökken.
Itthon A felvidéki vállalkozások versenyképességének fokozását is segíti a Magyar Nemzeti Kereskedőház A felvidéki vállalkozások versenyképességének fokozását is segíti a Magyar Nemzeti Kereskedőház videó KOMÁROM. A Magyar Nemzeti Kereskedőház, illetve ipolysági regionális képviselete szervezésében, félszáz felvidéki vállalkozó és cégvezető részvételével egésznapos Határon Túli Exportakadémia zajlik február 22-én a Tiszti Pavilon dísztermében. A külpiacra lépésre felkészítő tréning kapcsán Oláh Zsanett, az MNKH vezérigazgatója nyilatkozott portálunknak. Félszáz felvidéki vállalkozó részvételével Határon Túli Exportakadémia zajlik február 22-én a Tiszti Pavilon dísztermében. Erős fagyokat hoz a hétvége videó Az előrejelzések szerint helyenként a hőmérséklet akár -20 Celsius-fokig is süllyedhet. Erős Nők PT: mindenkinek biztosítania kell az anyanyelvű oktatáshoz való jogot! videó Közös nyilatkozatban álltak ki az anyanyelvű oktatás mellett a Kárpát-medencei magyar néppárti politikai alakulatok nőszervezetei.
Magyar világ Orbán-Klaus találkozó: Európának nincs szüksége a jelenlegi népvándorlásra Orbán-Klaus találkozó: Európának nincs szüksége a jelenlegi népvándorlásra videó BUDAPEST. Egyetértés volt az Európát sújtó migrációs válság természetét és kezelési lehetőségeit illetően Orbán Viktor miniszterelnök és Václav Klaus, Csehország korábbi államfőjének megbeszélésén csütörtök délelőtt az Országházban. Václav Klaus abból az alkalomból érkezett Budapestre, hogy szerdán bemutatták Jirí Weigllel közösen írt könyvét. Védelmi együttműködéséről írtak alá közös nyilatkozatot a V4-ek videó A V4-ek parlamentjei védelmi bizottságainak tanácskozásán az egyik legfontosabb téma a migráció, ill. az ahhoz való viszony volt. Vincze: az őshonos kisebbségek érdekeinek európai védelme jelenleg értékelhetetlen videó Vincze Lóránt a FUEN elnöke elmondta, eddig mintegy 700 ezer aláírás gyűlt össze Európa-szerte.
Kultúra Meghalt Tahi Tóth László Meghalt Tahi Tóth László videó Életének 75. évében csütörtökön elhunyt Tahi Tóth László Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész - közölte a Vígszínház az MTI-vel. Pályafutásának emblematikus szerepe A képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicalhez fűződik. Szombaton kiderül, kié lesz Magyarország legjobb dala videó A Dal döntőjében nyolc induló száll versenybe a győzelemért. A V4-ek kortárs képzőművészeinek alkotásaiból nyílt kiállítás Brüsszelben videó A március 19-ig megtekinthető tárlaton többek közt Németh Marcell, Szabó Ábel, Adorján Attila, Kiss Endre művei is láthatók.
Színes Phjongcshang 2018 - Usain Bolt pezsgőjére pályázik az aranyérmes váltó Phjongcshang 2018 - Usain Bolt pezsgőjére pályázik az aranyérmes váltó videó A Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba összeállítású rövidpályás gyorskorcsolyaváltó négy tagja egyöntetűen úgy fogalmazott: még nem tudják felfogni azt, hogy olimpiai bajnokok, illetve hogy ők szerezték Magyarország első aranyát a téli játékokon. Bolt állítólag minden győztesnek pezsgőt küld, aki a védjegyévé vált mozdulattal áll a dobogón. Ők pedig megcsinálták. Tovább nőtt a minisörgyárak száma Csehországban videó Tavaly 50 új minisörgyárat nyitottak, s néhány további pedig rövid időn belül kezdi meg termelését. Phjongcshang 2018 - Liu Shaolin ötödik 500 méteren videó Liu Shaolin Sándornak ez a második pontszerző helye Phjongcshangban, korábban 1500 méteren lett ötödik.
Mozaik Hasonlóan kezdődhet a vese, a máj, a gyomor és a hasnyálmirigy daganata Hasonlóan kezdődhet a vese, a máj, a gyomor és a hasnyálmirigy daganata videó CHICAGO. Hasonlóan kezdődhet a vese, a máj, a gyomor és a hasnyálmirigy daganata, az érett sejtek néha "visszafejlődnek", gyorsan osztódó őssejtekként viselkednek egy új amerikai tanulmány szerint. Emberekben és egerekben tanulmányozták a gyomor és a hasnyálmirigy sejtjeit, egerek vese- és májsejtjeit. A párizsi egyezmény sem állítja meg a tengerszint emelkedését videó a szén-dioxid-kibocsátás azonnali csökkentésére van szükség az emelkedés kockázatának enyhítése érdekében. Mindenidők legkisebb januári kiterjedését érte el az északi-sarki tengeri jég videó Az antarktiszi tengeri jégmező is 17,4 százalékkal volt kisebb az 1981-2010-es átlagnál.
Vélemény Kövesdi Károly: Pótolhatatlanék Kövesdi Károly: Pótolhatatlanék videó Megszületett a verdikt: a nógrádi, gömöri magyarok megtörölhetik a szájukat, nem kapnak gyorsforgalmi utat. Sem a közeli, sem a távolabbi években. Megszületett a verdikt: a nógrádi, gömöri magyarok megtörölhetik a szájukat, nem kapnak gyorsforgalmi utat. Bartók Csaba: Kép van, magyar hang nincs! videó A számarányoknak megfelelően a két közszolgálati tv csatorna összidejéből napi 4 óra műsoridő járna a felvidéki magyarságnak. Aich Péter: Nagyokos fehérek videó Sokan úgy vélik, a sajtószabadság az, hogy most végre megmondhatják a tutit.
Hitélet Elhunyt Billy Graham világhírű amerikai prédikátor Elhunyt Billy Graham világhírű amerikai prédikátor videó Észak-karolinai otthonában 99 esztendős korában elhunyt Billy Graham világhírű amerikai prédikátor - jelentette be a nevét viselő Billy Graham Evangéliumi Szövetség. Grahamet a kereszténység egyik legismertebb terjesztőjeként tartják számon, s nem csupán az Egyesült Államokban. Házaspárok számára szerveztek zarándoklatot videó A zarándoklat és a szentmise végén Spányi Antal püspök megáldotta a párokat. Szlovák szalézi atya lett Azerbajdzsán első katolikus püspöke videó Vladimír Fekete szlovák szalézi atyát Ferenc pápa emelte főpásztorrá.
Fő támogatónk