2018. február 22., csütörtök - Gerzson
Cikkek közt...  Videók közt...  
A világ legnagyobb víz alatti barlangrendszerét fedezték fel Mexikóban 2018. január 17., szerda 17:21 | Hírek.sk | Forrás: MTI
MEXIKÓVÁROS. A világ legnagyobb, 347 kilométer hosszú víz alatti barlangrendszerét fedezték fel Mexikóban.

A Yucatán-félsziget föld alatti vizeinek tanulmányozásával és megőrzésével foglalkozó Gran Acuifero Maya (GAM) projekt keretében arra jöttek rá hónapok óta tartó kutatások eredményeként, hogy egybenyílik két óriási barlangrendszer, a valaha 263 kilométeresnek mért Sac Actun és a 84 kilométeres Dos Ojos.   

A vízzel elárasztott két nagy barlanglabirintus Tulum tengerparti üdülőhely közelében kapcsolódik egymáshoz - közölték kedden a kutatók.   

Guillermo de Anda projektigazgató, búvárrégész meghökkentőnek nevezte a felfedezést, amely szerinte segít megérteni a térség spanyol hódítás előtti gazdag, maja kultúra fejlődését.   

A felfedezés lehetővé teszi a pontosabb megállapítását annak, miként alakultak ki a spanyol hódítás előtti rituálék, zarándokhelyek, végső soron az általunk ma ismert nagy települések - monda a kutató a Reutersnak.   

A Yucatán-félsziget tele van a maja nép monumentális emlékeivel. A maják városai rátelepültek azoknak a kútszerű karsztképződményeknek (cenote) a kiterjedt hálózatára, amelyek kapcsolatban álltak a vízzel teli barlangokkal. Egyes ilyen víznyelők vallási jelentőségre tettek szert a maják körében, akiknek leszármazottai ma is lakják a vidéket.

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz