2018. január 18., csütörtök - Piroska
Cikkek közt...  Videók közt...  
Tavaly okozták a legtöbb kárt a természeti katasztrófák Amerikában 2018. január 09., kedd 17:36 | Hírek.sk | Forrás: MTI
WASHINGTON. Tavaly okoztak a legnagyobb anyagi kárt a természeti katasztrófák az Egyesült Államokban az Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) friss adatai alapján.

A 2017-es rekordmagas anyagi veszteség 360 milliárd dollárra rúgott, ami több mint 90 milliárddal több az előző rekordév, 2005 kárainál - idézte a BBC hírportálja.  

Tavaly 16 olyan esemény volt, köztük a Harvey és az Irma hurrikán érkezése, melyek egyenként egymilliárd dollárnál nagyobb veszteséget okoztak.   

A NOAA megerősítette, hogy 2012 és 2016 után a tavalyi volt a harmadik legmelegebb év az Egyesült Államokban a meteorológiai mérések 1895-ös kezdete óta.   

A klímaváltozás növelte a nagy esőzések valószínűségét

A Harvey négyes erősségű trópusi ciklon okozta vihardagály és szélsőséges mennyiségű eső óriási áradást okozott, majdnem 800 ezer embert kellett menteni. A szakértők kimutatták, hogy a klímaváltozás növelte a rendkívül nagy esőzések valószínűségét.   

A NOAA szerint a Harvey okozta károk összes költsége 125 milliárd dollár, ami második a Katrina veszteségei mögött az elmúlt 38 évben, mióta feljegyzik a költségeket.   

Az Irma ötös erősségű hurrikán előidézte eső idején a texasi Nederlandben 1539 milliméter csapadékot mértek, ami szintén rekord, soha ennyi nem esett egyszerre az Egyesült Államok szárazföldi területén. Az Irma kárai 50 milliárd dollárra, a Maria ötös erősségű hurrikán költségei 90 milliárdra rúgtak.   

Kaliforniában hatalmas tüzek pusztítottak

A pusztító trópusi viharok mellett a nyugati államokban, különösen Kaliforniában hatalmas tüzek tomboltak. A tavalyi tél és tavasz esői enyhítettek ugyan a térség aszályán, ám a nyomában újra virágzásnak induló növényzet a bozóttüzek kiváló táplálója lett. Kaliforniában százezreket kellett evakuálni a gyorsan terjedő lángok miatt.   

Az Egyesült Államok középnyugati és keleti vidékét a múlt év vége óta sújtó sarkvidéki hideg miatt vannak, akik megkérdőjelezik a globális felmelegedést. A NOAA tudósai azonban rámutattak, hogy hideghullámok akkor is előfordulnak, ha az általános tendencia a melegedés.   

Deke Arndt, a hivatal egyik vezetője elmondta: "Melegedő világban élünk, ám a Föld sarkvidékei még mindig hidegek, ugyanaz az időjárási rendszerünk is, ami a sarkok hideg levegőjét elszállítja ide, ahol élünk. Fogunk még látni kék foltokat a térképen, azonban ha az év folyamán látott rózsaszínek és vörösök dominálnak, a végén elég meleg évet zárunk".   

A NOAA hétfői jelentése az Egyesült Államok adatain alapult, a múlt héten az európai időjárás-előrejelzési központ (ECMWF) arról számolt be, hogy 2017 volt a világ második legmelegebb éve a rendszeres mérések kezdete óta. A tudósok szerint a legmelegebb lehetett volna, ha a melegrekorder 2016 időjárását nem befolyásolja az El Nino légköri jelenség.

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz