2018. január 19., péntek - Sára, Márió
Cikkek közt...  Videók közt...  
Megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra az amerikai, a japán és az orosz űrhajós 2017. december 19., kedd 15:29 | Hírek.sk | Forrás: MTI
MOSZKVA. Összekapcsolódott kedden a Nemzetközi Űrállomással (ISS) a Szojuz orosz űrhajó, fedélzetén egy amerikai, egy japán és egy orosz űrhajóssal, így ismét hat főre egészült ki az űrállomás legénysége - jelentette az amerikai űrkutatási hivatal televíziója, a NASA TV.

Az Anton Skaplerov parancsnokot, a Roszkoszmosz kozmonautáját, Kanai Norisegét, a japán űrügynökség űrhajósát és Scott Tingle-t, a NASA asztronautáját szállító Szojuz MSZ-07 űrhajó közép-európai idő szerint 9 óra 39 perckor kapcsolódott össze az űrállomással automata üzemmódban - közölte a Moszkva melletti repülésirányítási központ.

A három űrhajós vasárnap indult el a kazahsztáni Bajkonurból.

A tervek szerint a legénység mintegy négy hónapon át dolgozik az űrállomáson. Feladatuk lesz a Progressz MSZ, a Dragon és Cygnus teherűrhajókkal folytatott munka, a Szojuz MSZ-06 űrhajó visszaküldése a Földre az űrállomás legénységének korábbi tagjaival, a Szojuz MSZ-08 űrhajó fogadása, valamint 51 tudományos kísérlet elvégzése.

Februárban űrsétát is végrehajtanak az ISS orosz szegmensében. Skaplerov korábban a TASZSZ orosz hírügynökségnek elmondta, hogy az űrséta során az orosz űrhajósok a Lucs geostacionárius adatátjátszó rendszer antennájának egyik elöregedett alkatrészét cserélik ki, amely már 17 éve szolgálatban van.

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz