2018. február 25., vasárnap - Géza
Cikkek közt...  Videók közt...  
Megkezdi a metángáz keresését a Marson az ExoMarsvideó 2018. február 24., szombat 18:13 DARMSTADT, MOSZKVA. Miután befejezte a Mars felső légkörében végrehajtott teljes fékezési manőverét, az ExoMars európai-orosz kutatási projekt szondája hamarosan megkezdi a metángáz utáni kutatást a vörös bolygó légkörében - közölte az Európai Űrügynökség (ESA).
Először készült emlősállatról sejtatlasz sejtenkénti elemzéssel videó 2018. február 24. | HANGCSOU. Először készült emlősállatról sejtatlasz sejtenkénti elemzéssel: kínai tudósok az egér sejtjeit térképezték fel sejtenként végzett DNS-elemzéssel.
Az antidepresszánsok hatásosságát bizonyította egy nagyszabású kutatás videó 2018. február 23. | LONDON. Az orvostudomány egyik nagy kérdésére adott választ egy nagyszabású kutatás, amely bizonyította, hogy a depresszió elleni gyógyszerek hatásosan enyhítik a tüneteket - írta a BBC hírportálja.
Árpád-ház és genetikai „szenzáció”: tévedés történt, mást mond a kutatás videó 2018. február 23. | „Egy új vizsgálat alapján az Árpád-ház tagjai egészen biztosan eurázsiai, nem pedig finnugor eredetűek” – írta a Magyar Idők. Ez a következtetés azonban használhatatlan: egyrészt a „finnugor” fogalom az „eurázsiai” részhalmaza, másrészt a kutatásban kimutatott genetikai csoporthoz éppen hogy hozzátartoznak a finnugor nyelvet használó népek is.
A párizsi egyezmény sem állítja meg a tengerszint emelkedését videó 2018. február 22. | A 2015 decemberében tartott párizsi klímacsúcs résztvevői megállapodást fogadtak el annak érdekében, hogy a globális felmelegedés az iparosodás előtti értékhez képest jóval 2 Celsius-fok alatt maradjon, és megfogalmazták azt, hogy emellett "törekedni kell arra", hogy a felmelegedés ne haladja meg az 1,5 Celsius-fokot. A megállapodást aláíró országok célja továbbá, hogy a század végéig elérjék a nettó zéró szén-dioxid-kibocsátást, csökkentve a klímaváltozáshoz kötődő kockázatokat.
Hasonlóan kezdődhet a vese, a máj, a gyomor és a hasnyálmirigy daganata videó 2018. február 22. | CHICAGO. Hasonlóan kezdődhet a vese, a máj, a gyomor és a hasnyálmirigy daganata, az érett sejtek néha "visszafejlődnek", gyorsan osztódó őssejtekként viselkednek egy új amerikai tanulmány szerint.
Mindenidők legkisebb januári kiterjedését érte el az északi-sarki tengeri jég videó 2018. február 21. | WASHINGTON. Mindenidők legkisebb januári kiterjedésére hízott a tengeri jég az Északi-sark térségében az amerikai óceán- és légkörkutató intézet (NOAA) adatai szerint.
Műanyaghulladékot mutattak ki az Atlanti-óceánban élő halak gyomrában videó 2018. február 20. | WASHINGTON. Nagy mennyiségű mikroműanyagot, vagyis öt milliméteresnél kisebb műanyagrészecskét mutattak ki a kutatók az Atlanti-óceán északnyugati részén élő halak gyomrában.
Jó hajós lehetett és valamiféle nyelvet is használhatott a Homo erectus videó 2018. február 20. | Jó hajós lehetett és a nyílt vízen való boldoguláshoz valamiféle nyelvet is használhatott a Homo erectus (felegyenesedett ember) - állítja egy amerikai szakértő.
Az autizmust vérvizsgálattal kimutató tesztet fejlesztettek ki videó 2018. február 20. | LONDON. Az autizmust vér- vagy vizeletvizsgálattal kimutató tesztet fejlesztettek ki brit kutatók - adta hírül a BBC hírportálja.
A takarítószerek rendszeres használata károsíthatja a tüdőt videó 2018. február 19. | OSLO. A takarítószerek rendszeres használata hosszú távon ugyanolyan káros lehet a tüdőre, mint húsz éven át napi 10-20 cigaretta elszívása - állapították meg norvég szakemberek.
Az utódok agyát is befolyásolhatja a stressz videó 2018. február 19. | AUSTIN. A hím egerekben kialakult stressz utódaik agyára is hat a spermán keresztül.
Sebápoló hangyák videó 2018. február 18. | Az afrikai Matabele-hangyák szabályosan ellátják társaik harci sebesüléseit, s ezzel jelentősen javítják a sérültek túlélési esélyeit. Viselkedésük egyedülálló az állatvilágban.
Márciusban jöhetnek a japán alakváltó autók videó 2018. február 18. | Japán az elmúlt évtizedekben a technológiai újítások egyik fellegvára volt. Most épp egy híres grafikus, aki kultikus képregény figurákat is rajzolt, tervezett meg egy igen különleges elektromos autót. Az alakváltó autó márciusban már közlekedhet az utakon, és forradalmasíthatja a parkolást.
A böjtre is fel kell készülni videó 2018. február 17. | A böjtre is fel kell készülni, testileg és lelkileg is - emelte ki Antal Emese dietetikus az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.
A világ több mint 30 városában élnek tízmilliónál is többen videó 2018. február 17. | BRÜSSZEL. A világ több mint 30 városában élnek tízmilliónál is többen - derül ki az Európai Bizottság belső tudományos szolgálata, a Közös Kutatóközpont (JRC) jelentéséből.
A túlfeldolgozott élelmiszerek fogyasztása rákkockázattal járhat videó 2018. február 16. | LONDON. Francia tudósok szerint létezhet kapcsolat a túlságosan feldolgozott ételek - sütemények, csirkefalatok, csomagolt kenyérfélék - fogyasztása és a rák kialakulásának kockázata között, de hangsúlyozták, hogy ennek kiderítésére további kutatásokra van szükség.
Csaknem száz újabb exobolygót fedeztek fel a Kepler űrteleszkóppal videó 2018. február 16. | WASHINGTON. Csaknem száz újabb exobolygót, vagyis Naprendszeren kívüli bolygót fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport a Kepler űrteleszkóp megfigyeléseinek köszönhetően.
A háziállattartás segít a mentális problémák kezelésében videó 2018. február 15. | LONDON. A háziállatot tartó emberek könnyebben megbirkóznak a mentális egészségi problémákkal - derült ki három brit egyetem kutatóinak közös tanulmányából.
Évmilliókon át az űrben maradhat Elon Musk sportautója videó 2018. február 15. | TORONTO. Valószínű, hogy több tízmillió éven át az űrben marad Elon Musk amerikai üzletember sportautója, mielőtt rázuhan a Földre vagy a Vénuszra - következtettek kanadai és cseh kutatók.
Az egyedülálló apák a leghalandóbbak videó 2018. február 15. | TORONTO. A gyermeküket egyedül nevelő férfiak halálozási aránya jóval nagyobb, mint a párkapcsolatban élő férfiaké, a párkapcsolatban élő nőké és a gyermeküket egyedül nevelő nőké - állapították meg kanadai kutatók a Lancet Public Health című szaklapban megjelent kutatásukban.
Síelő robotok is megmérkőztek a téli olimpián videó 2018. február 14. | PHJONGCSHANG. Dél-Koreában rendezték meg a világon először a síelő robotok versenyét, nem messze a phjongcsanghi téli olimpia helyszínétől - jelentette be a dél-koreai ipari minisztérium.
Talajmintákban fedeztek fel új antibiotikumot videó 2018. február 13. | NEW YORK. Talajmintákban fedeztek fel amerikai tudósok új antibiotikumcsaládot, melynek a nehezen kezelhető fertőzések elleni küzdelemben lehet haszna - írta a BBC hírportálja.
A vártnál gyorsabban nőhet a tengerszint videó 2018. február 13. | LOS ANGELES. Az eddigi előrejelzésekhez képest kétszer nagyobb mértékben emelkedhet a tengerek vízszintje 2100-ra egy friss vizsgálat eredménye szerint.
Először hoztak létre működő emberi veseszövetet élőszervezetben kutatók videó 2018. február 13. | WASHINGTON. Először hoztak létre működő, vagyis vizelettermelésre képes emberi veseszövetet élő szervezetben kutatók, akik szerint eredményeik mérföldkövet jelentenek a vesebetegségek kezelésének fejlesztésére irányuló kutatásokban.
Az eddig ismert legnagyobb tömegű szuperföldet azonosították videó 2018. február 12. | Az eddig ismert legnagyobb tömegű és legsűrűbb szuperföldet azonosítottak kutatók, a bolygó 100 fényévnyi távolságra, a Halak csillagképben lévő GJ 9827 jelű csillaghoz tartozik. A felfedezés segítheti a csillagászokat abban, hogy jobban megértsék az ilyen bolygók kialakulásának folyamatát.
Ember-gép kapcsolat: megosztott, ellentmondásos jövő videó 2018. február 11. | Az üzleti vezetők 82 százaléka arra számít, hogy alkalmazottaik és a gépek öt éven belül integrált csapatként fognak együttműködni. Ehhez képest a vezetők fele úgy gondolja, hogy az automatizált rendszerek időt szabadítanak fel, a másik fele szerint meg nem. A Dell Technologies legújabb globális kutatása szerint nem egységes jövőképpel lépünk be a gép-ember kapcsolat új korszakába.
Az olcsó alapanyag, amely valójában tragikusan drága videó 2018. február 11. | A kizárólag környezetbarát termékeket forgalmazó boltokban már jó ideje nem vesznek be olyan terméket a kínálatba, amely pálmaolajat tartalmaz. Egyre határozottabb lépéseket látni a pálmaolaj-felhasználás ellen.
A génjeikben rejtőzik a denevérek hosszú életének titka videó 2018. február 10. | WASHINGTON. A génjeikben rejtőzik a denevérek hosszú életének titka - állapították meg kutatók.
Az idei év áttörést hozhat az űrutazásban videó 2018. február 10. | Az idei év hatalmas áttöréseket hozhat az űrkereskedelemben és az űrutazásban. A SpaceX fellőtte Falcon Heavy nevű rakétáját és ezzel egy új fejezet kezdődött, hiszen mostantól egy magánvállalat vehet át állami feladatokat. A Falcon Heavy a legnagyobb kereskedelmi rakétának számít, de a SpaceX már egy újabb típuson dolgozik, amely a tervek szerint már űrhajósokat is szállítana. Elon Musk reméli, hogy több ország is követi a példáját és szeretné, ha verseny indulna. De nem csak a SpaceX tervezi kihasználni a világűr lehetőségeit.
Újonnan felfedezett kisbolygó halad el ma a Föld közelében videó 2018. február 09. | WASHINGTON. Egy frissen felfedezett kisbolygó halad el a Föld közelében pénteken, közép-európai idő szerint 23 óra 30 perckor.
Első  Előző  1 / 312   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: -9°C / -5°C
Holnap: -12°C / -6°C
Ógyalla
Ma: -10°C / -4°C
Holnap: -12°C / -5°C
Losonc
Ma: -15°C / -4°C
Holnap: -19°C / -9°C
Kassa
Ma: -11°C / -7°C
Holnap: -14°C / -9°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
17 éveA kommunizmus áldozatainak emléknapja
295 éveMeghalt Christopher Wren angol építész, matematikus és csillagász, aki Londont újjáépítette az 1666. évi tűzvész után.
182 éveSamuel Colt szabadalmaztatta a róla elnevezett Colt 45 nevű pisztolyt.
177 éveMegszületett Pierre Auguste Renoir impresszionista festő.
176 éveMegszületett Karl May német ifjúsági regényíró (Winnetou).
Belföld Fico: legfőbb ambícióm felkészíteni a választásokra a Smert Fico: legfőbb ambícióm felkészíteni a választásokra a Smert Frissítvevideó POZSONY. Jelenleg nem téma az Irány-Szociáldemokrácián belül Robert Fico kormányfő és pártelnök az Alkotmánybíróság élére történő esetleges távozásának kérdése. Erről a közszolgálati rádió Szombati Párbeszédek c. politikai műsorának vendégeként beszélt a miniszterelnök, aki viszont nem zárta ki egyértelműen, hogy ezt fontolgatná. Fico egyúttal kijelentette, jelen pillanatban pártja, a Smer-SD a 2020-as parlamenti választásokra való felkészítése a legfőbb ambíciója. Robert Fico kormányfő ötödször is meg akarja nyerni a parlamenti választásokat és negyedszer is kormányt akar alakítani. Hrabko szerint megszaporodnak az államfőjelöltek videó A publicista szerint a pontos számok érdekében előbb meg kell várni, hogy a jelöltek hivatalosan is bejegyeztetik magukat. Csalóra figyelmeztet a Nyugat-szlovákiai Elosztó Társaság videó A csaló villanyáram lekapcsolásával fenyegetve pénzt követel.
Külföld Szíria - Tűzszünetre szólít az ENSZ Biztonsági Tanácsa Szíria - Tűzszünetre szólít az ENSZ Biztonsági Tanácsa videó NEW YORK. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombaton egyhangúlag fogadott el határozatot, amelyben 30 napos tűzszünet haladéktalan kihirdetését követeli Szíriában, hogy a segélyszállítmányok eljuthassanak az ostromlott Kelet-Gútába. Az ENSZ BT egyhangúlag fogadott el határozatot, amelyben 30 napos tűzszünet haladéktalan kihirdetését követeli Szíriában. Szoros együttműködés várható biztonsági kérdésekben a Brexit után is videó Nagy-Britannia budapesti nagykövete reálisnak tartja, hogy továbbra is részt vesznek a terrorizmus elleni harcban. Ausztrál külügyminiszter: az államoknak maguknak kell dönteniük bevándorláspolitikájukról videó Julie Bishop hozzátette, hogy Ausztrália szívesen megosztja ezzel kapcsolatos nézeteit.
Itthon Évzáró közgyűlést tartott a Komáromi Szekeresgazda Hagyományőrző Egyesület Évzáró közgyűlést tartott a Komáromi Szekeresgazda Hagyományőrző Egyesület videó KOMÁROM. Díszoklevelek átadásával és püspöki áldással egybekötött ünnepélyes évzáró közgyűlést tartott február 23-án este a helyi református templomban, majd a református kollégium imatermében a Komáromi Szekeresgazda Hagyományőrző Egyesület, amely már a Komárom-Esztergom megyei Értéktárba is felvételt nyert, illetve nagy esélye van a Hungarikumok Gyűjteményébe történő besorolásra. Az egyesület bekerült a Komárom-Esztergom megyei Értéktárba, s nagy esélye van a Hungarikumok Gyűjteményébe való besorolásra is. 6. Forma Biennálé-reinstalláció a Limes Galériában videó A 33 hazai képzőművész szakmai zsűri által kiválogatott munkái március 18-ig tekinthetők meg a hajdani katonatemplom hajójában. Szlovákiai tudósneveldék videó Pozsonyon és Kassán keresztül is vezet út Oxfordba és a Harvardra.
Magyar világ Orbán: szeretjük Magyarországot, szeretjük a lovainkat Orbán: szeretjük Magyarországot, szeretjük a lovainkat videó BUDAPEST. Szeretjük Magyarországot, szeretjük a kultúránkat, ezért szeretjük a lovainkat is - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten, a felújított Nemzeti Lovarda átadásán. Orbán Viktor miniszterelnök erről szombaton Budapesten, a felújított Nemzeti Lovarda átadásán beszélt. Szilágyi Péter: a pedagógusok őrzik magyarságunkat videó A nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár erről a Budapesti Kongresszusi Központban megrendezett Pedagógus expón beszélt. Politológus: legalizálnák az illegális migrációt a nyugati politikusok videó "Most azt látjuk, hogy egy szervezett üzleti modell alakult ki erre az egész folyamatra" - mondta Deák Dániel politológus.
Kultúra Életműdíjat kapott Szabó István a belgrádi nemzetközi filmfesztiválon Életműdíjat kapott Szabó István a belgrádi nemzetközi filmfesztiválon videó BELGRÁD. "Az igazi elismerés az, hogy ennyi embert látok egy moziteremben, ekkora közönséggel tíz éve nem találkoztam" - mondta Szabó István Oscar-díjas filmrendező a szerb fővárosban péntek este, amikor átvette a belgrádi nemzetközi filmfesztivál, a 46. FEST életműdíját, a Belgrádi győztes nevet viselő szobrocskát. "Az igazi elismerés az, hogy ennyi embert látok egy moziteremben" - fogalmazott az Oscar-díjas filmrendező. A Dal 2018 - Ma este lesz a döntő Frissítvevideó A 20 óra 30 perctől élőben látható show-műsorban eldől, hogy a nyolc finalista közül kié lesz Magyarország legjobb dala. Jiří Menzel cseh filmrendező 80 éves videó Nyolcvanéves február 23-án Jiří Menzel Oscar-díjas cseh filmrendező, a Szigorúan ellenőrzött vonatok alkotója.
Színes Phjongcshang 2018 - Hosszabbításban aranyérmes az orosz férfi jégkorong-válogatott Phjongcshang 2018 - Hosszabbításban aranyérmes az orosz férfi jégkorong-válogatott videó PHJOGCSHNAG. Az orosz válogatott nyerte a férfi jégkorongtornát a phjongcshangi téli olimpián, miután a vasárnapi fináléban hosszabbításban 4-3-ra legyőzte a német együttest. Az oroszok a vasárnapi fináléban hosszabbításban 4-3-ra legyőzték a német együttest. Phjongcshang 2018 - Kanada a bronzérmes férfi jégkorongban videó A kanadai férfi jégkorong-válogatott a szombati helyosztón 6-4-re legyőzte a cseh csapatot. Phjongcshang 2018 - Ester Ledecká duplázott Frissítvevideó Ebben a számban már ő számított a legnagyobb esélyesnek, mivel tavaly megnyerte a világbajnokságot.
Vélemény Kövesdi Károly: Pótolhatatlanék Kövesdi Károly: Pótolhatatlanék videó Megszületett a verdikt: a nógrádi, gömöri magyarok megtörölhetik a szájukat, nem kapnak gyorsforgalmi utat. Sem a közeli, sem a távolabbi években. Megszületett a verdikt: a nógrádi, gömöri magyarok megtörölhetik a szájukat, nem kapnak gyorsforgalmi utat. Bartók Csaba: Kép van, magyar hang nincs! videó A számarányoknak megfelelően a két közszolgálati tv csatorna összidejéből napi 4 óra műsoridő járna a felvidéki magyarságnak. Aich Péter: Nagyokos fehérek videó Sokan úgy vélik, a sajtószabadság az, hogy most végre megmondhatják a tutit.
Hitélet Hargitai Anna Magna megváltós nővér kapta idén a Hit pajzsa díjat Hargitai Anna Magna megváltós nővér kapta idén a Hit pajzsa díjat videó BUDAPEST. Hargitai Anna Magna megváltós nővér kapta idén a Parma fidei - Hit pajzsa díjat. A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából évente odaítélt elismerést Mádl Dalma, Mádl Ferenc korábbi köztársasági elnök özvegye adta át szombaton Budapesten. A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából évente odaítélt elismerést Mádl Ferenc korábbi államfő özvegye adta át. Ferenc pápa külön böjti és imanapot kért mára a békéért videó Ferenc pápa arra hívja a világegyház tagjait és minden jóakaratú embert, hogy tartson külön böjti és imanapot a békéért. Elhunyt Billy Graham világhírű amerikai prédikátor videó Grahamet a kereszténység egyik legismertebb terjesztőjeként tartják számon, s nem csupán az Egyesült Államokban.
Múltunk Több mint száz év után kapta meg egy francia katona levelét családja Több mint száz év után kapta meg egy francia katona levelét családja videó PÁRIZS. Egy, az első világháborúban elesett francia katona bűnügyi nyomozás közben előkerült utolsó levele annyira meghatotta a francia hatóságokat, hogy a közösségi médiában felkutatták élő rokonait, és átadták nekik a levél másolatát. Az első világháborúban elesett francia katona élő rokonait a közösségi médiában kutatták fel. Ézsaiás próféta pecsétjét találhatták meg Jeruzsálemben videó A pecséten korabeli héber betűkkel világosan kiolvasható Ézsaiás neve (Jesajahu), és töredékesen a próféta szó. Magyar emlékek nyomában: Paál László – Barbizon videó A 19. század jeles festőművésze, a mindössze 33 évet élt Paál László elpolgárosodott nemesi családban született az erdélyi Zámon.
Fő támogatónk