2017. szeptember 24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Cikkek közt...  Videók közt...  
Pályára állt a Bennu felé tartó űrszondavideó 2017. szeptember 23., szombat 12:32 WASHINGTON. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) OSIRIS-REx aszteroidakutató űrszondája péntek délután megközelítette a Földet, és sikeresen kihasználta a bolygó gravitációját arra, hogy a Bennu kisbolygó felé vezető pályára "katapultálja" magát - közölte a NASA.
Hurrikánok és földrengések: valóban a klímaváltozás az oka? videó 2017. szeptember 22. | Rengetegen lehetnek még a romok alatt, de eddig legalább 286 halottja van a mexikói földrengésnek. Eközben a Brit Virgin szigeteket és Puerto Ricót a Maria hurrikán rombolta az Irma után. Mitől függ a pusztítás mértéke? Valóban a klímaváltozás a felelős az egyre sűrűsödő természeti katasztrófákért?
Dinoszauruszokat is legyőzhetett az ősi Belzebub békája videó 2017. szeptember 22. | SYDNEY. Dinoszauruszok gyilkosa lehetett a 68 millió éve Madagaszkáron élt kétéltű, a Belzebub békája (Beelzebufo Ampinga) - állapította meg egy frissen megjelent tanulmány.
A hűvös augusztus féken tartotta az északi-sarki tengeri jég olvadását videó 2017. szeptember 21. | WASHINGTON. A felhős és hűvösebb augusztus féken tartotta idén az északi-sarki tengeri jég nyári olvadását, és bár a nyári tengeri jég kiterjedése idén is kisebb volt az átlagosnál, amerikai adatok szerint a nyolcadik legkisebb nyári minimumot mérték a műholdak.
Idegen életformákat keresnének egy új teleszkóppal videó 2017. szeptember 20. | LONDON. Kifejezetten Földön kívüli életet kereső teleszkópot építene egy nemzetközi kutatócsoport. Az ExoLife Finder (ELF) névre keresztelt távcső megépítéséhez szükséges pénzt közösségi finanszírozás keretében gyűjtenék össze a szakemberek.
A nagyon kicsi és a nagyon nagy állatfajok a leginkább veszélyeztetettek videó 2017. szeptember 19. | GLAND. Összefüggés van az állatok mérete és veszélyeztetettségük mértéke között: a különösen apró és a nagyon nagy állatfajokat fenyegeti leginkább a kihalás veszélye, a közepes méretűek a legkevésbé veszélyeztetettek.
A harmadik legmelegebb augusztust és nyarat mérték a Földön videó 2017. szeptember 19. | WASHINGTON. Az elmúlt hónap volt a harmadik legmelegebb augusztus a Földön a feljegyzések 1880-as kezdete óta, egyben a mostani volt a harmadik legmelegebb nyár is - közölte az amerikai óceán- és légkörkutató hivatal, a NOAA.
Hatékonyabb rákkezelést alapozhatnak meg magyar kutatók kísérletei videó 2017. szeptember 18. | BUDAPEST. Az emlőrákos betegek életkilátásait javítaná az az új terápia, amelynek állatkísérletei már sikeresnek bizonyultak. A kezeléssel azt szeretnék elérni a kutatók, hogy a gyógyszerekkel szemben ne alakuljon ki ellenállás a daganatokban - közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) hétfőn.
Visszatért a nyolc hónapos elszigeteltségből a Mars kutatócsapata videó 2017. szeptember 18. | HONOLULU. Visszatért az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) hatfős kutatócsapata nyolc hónapon át tartó izolációjából, melyet a Marson tapasztalhatóhoz hasonló körülmények között töltött egy Hawaii-szigeti vulkánon.
Mentális zavarok, dohányzás és rossz táplálkozás teszi beteggé a világot videó 2017. szeptember 17. | LONDON. A szívbetegségek és a dohányzás okozta halálozás tavaly vetekedett a háborúk és erőszak okozta halálozással - állapította meg egy nemzetközi tanulmány, amely szerint a legtöbben a mentális problémák és a rossz táplálkozás miatt betegek világszerte.
Ősi indián kenu maradványait hozta felszínre az Irma hurrikán videó 2017. szeptember 16. | COCOA. Ősi, fatörzsből vájt kenu maradványait hozta felszínre az Irma hurrikán a floridai Brevard megyében a tengerparti lagúnarendszer mélyéről.
Jobban értik az ok-okozati összefüggést a kutyáknál a farkasok videó 2017. szeptember 16. | BÉCS. Jobban értik az ok-okozati összefüggést a farkasok, mint a kutyák - állapította meg az osztrák Farkaskutató Központ új tanulmánya.
Megsemmisült a Szaturnusz légkörében a Cassini űrszonda videó 2017. szeptember 15. | Megsemmisült a Szaturnusz légkörében a Cassini, az amerikai és az európai űrügynökség, a NASA és az ESA űrszondája pénteken, ezzel befejeződött a húsz éve tartó misszió, az emberiség egyik legjelentősebb műholdas küldetése.
Hatalmas "üstököscsóvával" bíró exobolygót fedeztek fel videó 2017. szeptember 15. | GENF. Hatalmas "üstököscsóvával" bíró szokatlan exobolygót (Naprendszeren kívüli bolygót) fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport. A Neptunusz-méretű planétát hatalmas gázcsóva kíséri, amitől üstökösnek tűnik.
Az idősebb apák gyerekei kevesebb utódot nemzenek videó 2017. szeptember 14. | LONDON. Az idősebb apák gyerekei kevesebb utódot nemzenek egy nagy szabású nemzetközi kutatás szerint - számolt be róla a phys.org portál.
Háromszorosára gyorsult az alpesi gleccserek zsugorodása videó 2017. szeptember 14. | GRENOBLE. Háromszorosára gyorsult a Francia-Alpok gleccsereinek zsugorodása 2003 óta egy új francia tanulmány szerint.
Egyre gyakoribbak az áradások az Egyesült Államok keleti partvidékén videó 2017. szeptember 13. | WASHINGTON. Egyre gyakoribbakká válhatnak az áradások az Egyesült Államok keleti partjainál egy elemzés szerint.
Újabb napkitörést észleltek videó 2017. szeptember 13. | NEUSTERLITZ. Régóta nem tapasztalt aktivitást mutat a Nap: a Német Űrközpont (DLR) szakértői szerint újabb napkitörés történt, miután a NASA néhány napja az elmúlt 12 év legerősebb napkitörését regisztrálta.
Nők is voltak a viking harcosok között videó 2017. szeptember 12. | STOCKHOLM. Először bizonyították svéd genetikusok DNS-vizsgálattal, hogy nők is voltak a viking harcosok között - írta a American Journal of Physical Anthropology című szaklap tanulmánya alapján a Phys.org.
Ausztrál kutatások szerint megállítható a bőrrák továbbterjedése videó 2017. szeptember 11. | SYDNEY. Új kombinált gyógyszeres terápiával megállítható a bőrrák továbbterjedése - állítják ausztrál tudósok kutatási eredményeik alapján.
Gleccserjégomlás volt az Alpokban videó 2017. szeptember 10. | GENF. Leszakadt vasárnap a svájci Wallis kantonban elterülő Trift-gleccser egy része, a gleccserjéglavina az előzetes félelmek ellenére nem érintett lakott területeket - közölte a helyi rendőrség.
Kicsiből óriás - Miből lesz a szigeteket romba döntő hurrikán? videó 2017. szeptember 09. | A napokban sok hír született arról, hogy milyen nagy pusztítást végeztek a hurrikánok a Karibi-tengeren, valamint a Mexikói-öböl partjainál. Egész városokat, sőt szigeteket tarolt le Harvey, Irma - és még közel sincs vége a tombolásuknak. De hogyan keletkezik egy hurrikán? Honnan jönnek, merre tartanak? És mi a közös a Kárpát-medencében sokunknál fejáfást okozó hidegfront és egy női vagy férfi névre keresztelt hurrikán között?
Elveszett várost találtak a tenger mélyén videó 2017. szeptember 09. | Tenger alatti romok kiterjedt hálózatára bukkant egy archeológuscsoport. Az elsüllyedt város egy ősi római település, Neapolis, amelyet egy óriási cunami söpört el nagyjából 1700 évvel ezelőtt.
A világ első ismert trópusi szarvasgombafajait fedezték fel videó 2017. szeptember 08. | BANGKOK. Két új szarvasgombafajt fedeztek fel Thaiföld északnyugati részén, soha korábban nem találtak szarvasgombát Délkelet-Ázsiában.
Houston két centimétert süllyedt a Harvey hurrikán miatt videó 2017. szeptember 08. | HOUSTON. Két centiméterrel megsüllyedt Houston a Harvey hurrikánnal járó hatalmas eső súlya alatt - állapították meg kaliforniai geológusok.
Tíz másodperc alatt mutatja ki a rákos szövetet egy új "toll" videó 2017. szeptember 08. | WASHINGTON. Tíz másodperc alatt azonosítja a rákos szövetet egy toll formájú kézi műszer, amelyet a Texasi Egyetem tudósai fejlesztettek ki - tudósított a BBC hírportálja csütörtökön.
Hackerek ellenőrzésük alá tudnák vonni az energetikai rendszereket videó 2017. szeptember 07. | WASHINGTON. Tapasztalt számítógépes kalózok - valószínűleg a Dragonfly 2.0 nevű csoport tagjai - az idén egy adathalász kampány keretében célba vettek nyugati energetikai cégeket, és bizonyos esetekben sikerült betörniük amerikai, svájci, török és esetleg más országbeli társaságoknak abba a központi rendszerébe, amely a cégek működését irányítja - állítja a Symantec vállalat.
Agydaganatot gyógyíthat a zikavírus videó 2017. szeptember 07. | LONDON. A csecsemőknél súlyos agyi deformációt okozó zikavírus új gyógymódot kínál a felnőttek agydaganatára egy friss amerikai kutatás eredményei alapján - írta a BBC hírportálja.
Két éven belül az önvezető autók lehetnek túlnyomó többségben a svéd utakon videó 2017. szeptember 06. | STOCKHOLM. Két éven belül szinte teljesen eltűnhetnek a svéd utakról a hagyományos autók, és helyüket az önvezető személygépkocsik vehetik át.
Minden tizedik ötvenéves brit férfinak tíz évvel idősebb a szíve videó 2017. szeptember 05. | LONDON. Minden tizedik ötvenéves brit férfinak tíz évvel idősebb a szíve a valóságos koránál, ami megnöveli a végzetes szívroham vagy az agyi érkatasztrófa kockázatát - állapította meg az Angol Közegészségügyi Szolgálat (PHE) hétfőn közzétett jelentésében, melyet a BBC hírportálja ismertetett.
Interaktív weboldallal fedezhetünk fel egy aktív vulkánt videó 2017. szeptember 04. | Egy aktív tűzhányónak már megközelítése is veszélyes, nem hogy a betekintés a gyomrában zajló folyamatokba. Az új, interaktív weboldal révén azonban mégis részesei lehetünk ennek az élménynek, és felkereshetünk egy aktív nicaraguai tűzhányót.
Első  Előző  1 / 303   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 12°C / 17°C
Holnap: 11°C / 17°C
Ógyalla
Ma: 11°C / 17°C
Holnap: 10°C / 17°C
Losonc
Ma: 9°C / 17°C
Holnap: 7°C / 13°C
Kassa
Ma: 9°C / 18°C
Holnap: 8°C / 15°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
971 éveMeghalt Szent Gellért itáliai származású szerzetes, az első magyar vértanú.
1249 éveMeghalt Kis Pipin a Frank Birodalom királya, aki létrehozta a Vatikánt.
476 éveMeghalt Paracelsus német természettudós, korának leghíresebb orvosa.
193 éveRomhányban megszületett Bereczki Máté tudós, gyümölcsnemesítő.
128 éveA Nemzetközi Méterbizottság kiosztotta a méter és a kilogramm etalonokat a méterrendszert bevezető államoknak.
Belföld Árverésen vehetünk olcsó földgázt Árverésen vehetünk olcsó földgázt videó POZSONY. Hamarosan a jelenleginél olcsóbb földgázhoz juthatnak a hazai háztartások. A FiiFree internetes alkalmazás a Krotitelia energií elnevezésű portállal együtt most először rendez gázvásárlási árverést Szlovákiában. Annak szervezői meg vannak győződve arról, hogy ezzel akár évi több száz eurót is megtakaríthatunk. Hamarosan a jelenleginél olcsóbb földgázhoz juthatnak a hazai háztartások. Ezzel akár évi több száz eurót is megtakaríthatunk. Rohamosan emelkedik az influenzás megbetegedések száma Kelet-Szlovákiában videó A betegség leginkább az 5 évtől fiatalabb korosztályt sújtja. A betegek száma az elmúlt héten közel 50 százalékkal emelkedett. Paška: nem lopták el az európai pénzalapokból származó pénzeket videó Az SNS alelnöke szerint ez annak köszönhető, hogy Peter Plavčan megtette a szükséges lépéseket.
Külföld Madrid átvette az irányítást a katalán rendőrség felett Madrid átvette az irányítást a katalán rendőrség felett videó BARCELONA, MADRID. A madridi központi kormányzat szombaton átvette az irányítást a katalán rendőrség felett az október 1-jére kitűzött katalán függetlenségi népszavazás előtt. Joaquim Forn katalán belügyi tanácsos ugyanakkor közölte, hogy a regionális rendőrség nem fogadja el ezt a döntést. Amerikai nehézbombázók repültek Észak-Korea partjai mentén videó Készek vagyunk használni a katonai lehetőségek teljes tárházát - közölte Dana White, a Pentagon szóvivője. Erős utórengések rázták meg szombaton Mexikót Frissítvevideó A Richter-skála szerinti 6,1-es erősségű földrengés középpontja a dél-mexikói Oaxaca szövetségi államban volt.
Itthon Megtalálták az elveszettnek hitt  nyitrai városkönyveket Megtalálták az elveszettnek hitt nyitrai városkönyveket videó NYITRA. Érdekes leletre bukkantak a nyitrai levéltárosok. Megtalálták az elveszettnek hitt városkönyveket, melyekről azt hitték, hogy a 70-es években a papírhulladékban kötöttek ki. Az értékes levéltári dokumentumok értékes adatokkal szolgálnak a város eddig hiányzó történetéből. A levéltárosok információi szerint a legidősebb példány a 17. századból való. Kevesebb csapadék, több napsütés várható videó Bár az eső a jövő hét második felében fokozatosan megszűnik, a vénasszonyok nyara azonban még várat magára. Lezsák: Petőfi szellemiségében, önmagunk megvédésével kell jó példát szolgáltatnunk Európának videó Petőfi Sándor mellszobrával, Lantos Györgyi és Máté István alkotásával gazdagodott pénteken Komárom és a felvidéki magyarság.
Magyar világ Semjén: 2018 a családok éve lesz Semjén: 2018 a családok éve lesz videó SZARVAS. Magyarország ereje a magyar családokban és gyerekekben rejlik, erős családok erős Magyarországot hoznak létre, ezért 2018 a családok éve lesz - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szombaton Szarvason, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) három évtizedes fennállása alkalmából rendezett ünnepségen. Magyarország ereje a magyar családokban és gyerekekben rejlik - hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes. Soltész: Magyarország kétféle választ ad az ukrán oktatási törvényre videó Magyarország diplomáciai választ is ad, ugyanakkor folytatja a humanitárius segítségnyújtást is - közölte az államtitkár. Szijjártó: Magyarország nem tesz megkülönböztetést az emberek között vallási alapon videó A külgazdasági és külügyminiszter a CNN amerikai televíziónak adott interjút a migrációs válsággal kapcsolatban.
Kultúra Emléktáblát avattak Bencsik Sándor gitárosnak Újbudán Emléktáblát avattak Bencsik Sándor gitárosnak Újbudán videó BUDAPEST. Emléktáblát avattak Bencsik Sándornak, a P. Mobil, a P. Box és a Beatrice harminc évvel ezelőtt elhunyt gitárosának pénteken Újbudán. A zenész a Lecke utcai házban két évtizeden át, 1967-től 1987-ig élt és alkotott. Bencsik Sándor hét éven át gitározott a magyarországi hard rock zene alapcsapatában, a P. Mobilban. Széchenyi plakettet kapott a Kossuth Rádió műsora videó A Vendég a háznál már 25 éve szolgálja a közmédia hallgatóit. Keresztényi derű és hitvallás a közmédiában videó A közmédia ezen az őszön is megmutatja nézőinek és hallgatóinak a kereszténység értékeit.
Színes Ez a kutya a mexikói földrengés hőse Ez a kutya a mexikói földrengés hőse videó MEXIKÓVÁROS. Frida, a mexikói haditengerészet keresőkutyája a közép-amerikai országot kedden sújtó pusztító erejű földrengés túlélői utáni kutatás hőse lett. Frida eddigi bevetései során 12 élő ember és 40-nél több holttest helyzetét állapította meg, többet, mint bármely más keresőkutya. A brexit elleni tiltakozásul Colin Firth felvette az olasz állampolgárságot videó A színész a közelmúltban többször is élesen bírálta Nagy-Britannia várható kilépését az EU-ból. Egy amerikai kezelés jelenthet új esélyt Michael Schumachernek videó Egy texasi agyspecialista kezelésében bízik az autóversenyző felesége.
Vélemény Farkas Iván: Kísérlet a visegrádi négyek megosztására Farkas Iván: Kísérlet a visegrádi négyek megosztására videó A menekültáradat idején számos befolyásos nyugat-európai értelmiségi, politikus és tollforgató mondta vagy írta, hogy Európa erkölcsi központjává a V4-ek csoportja vált. Vagy éppen ez a baj, ezért kellene megbüntetni, megtörni? A Visegrádi Csoport létrejöttével a Duna bennünket összekötött, minden tekintetben. Ne hagyjuk, hogy mások ezt megváltoztassák! Őry Péter: Komfortzóna és nyelvrendőrség videó Addig fontos egy-egy ügy, amíg az (politikai) marketing tekintetében hoz a konyhára, utána már csak kellemetlen feladat. Karaffa Attila: Kereszt és joghurt videó Mélyen sértő a német áruházlánc megbotránkoztató tette, amely a haszon reményében, a vallási tolerancia álarca mögé bújva hamisít.
Hitélet Ferenc pápa: aggasztó Európában az idegengyűlölet a katolikusok között is Ferenc pápa: aggasztó Európában az idegengyűlölet a katolikusok között is videó VATIKÁNVÁROS. Aggodalmát fejezte ki az Európában tapasztalható intolerancia, diszkrimináció és idegengyűlölet miatt Ferenc pápa pénteken, hangsúlyozva, hogy a migránsokkal és menedékkérőkkel szembeni "mély zavar" a katolikus közösségekben és az európai egyházakban is érezhető. A katolikus egyházfő az európai püspöki konferenciák migrációs felelőseit fogadta a Vatikánban. Kiállítás nyílt a magyar reformáció történetéről videó A kiállítás molinókon mutatja be a protestantizmus előzményeit, kialakulásának körülményeit, egyháztörténeti jelentőségét. Gyűjtést indított kárpátaljai rászorulóknak az Ökumenikus Segélyszervezet videó A 11 napos adománygyűjtés csúcspontja szeptember 30-án a hagyományos beregszászi jótékonysági félmaraton lesz.
Múltunk Megtalálták Artemisz több mint száz éve keresett szentélyét Megtalálták Artemisz több mint száz éve keresett szentélyét videó ATHÉN. Svájci régészek megtalálták Artemisz görög istennő több mint száz éve keresett szentélyét a görögországi Évia szigetén fekvő Amarüntosz falu közelében. Az Artemisz-szentély létezése az ókori görög dokumentumokból, köztük Sztrabón görög földrajzi író műveiből ismert volt. Visszatért Oroszországba a cári család archívuma videó A családi leveleket, fotókat, rajzokat tartalmazó archívumot annak idején Európába vitték a cári család menekülő tagjai. Elhunyt Petrov alezredes, aki talán atomháborút akadályozott meg videó Az egykori szovjet katonatisztet Nyugaton "a világ megmentőjeként" ismerték.
Fő támogatónk