2017. január 19., csütörtök - Sára, Márió
Cikkek közt...  Videók közt...  
A legmelegebb év volt 2016 a feljegyzések kezdete ótavideó 2017. január 19., csütörtök 11:21 WASHINGTON. A legmelegebb év volt 2016 az időjárási feljegyzések 1880-as kezdete óta, a globális átlaghőmérséklet elérte a 14,84 Celsius-fokot, ami 0,94 Celsius-fokkal magasabb a 20. századi átlagnál, ezzel három egymást követő évben mértek globális átlaghőmérsékleti rekordot - közölte az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA), az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és a brit meteorológiai hivatal.
Álhírszűrő eljárást vezet be Németországban a Facebook videó 2017. január 18. | BERLIN. Álhírszűrő eljárást vezet be Németországban a Facebook közösségi portál.
Jégrepedés miatt kell bezárni az antarktiszi kutatóállomást videó 2017. január 17. | LONDON. Bezárják a brit antarktiszi kutatóprogram (British Antarctic Survey, BAS) Halley VI kutatóállomását, mert a személyzet biztonságát fenyegetik a jégen keletkezett repedések - adta hírül a The Guardian online kiadása.
Egy helyben álló, hatalmas jelenséget fedeztek fel a Vénusz légkörében videó 2017. január 17. | TOKIÓ. Gigantikus, íves alakú jelenséget figyeltek meg a Vénusz felső légkörében japán kutatók.
Meghalt az űrhajós, aki utolsóként járt a Holdon videó 2017. január 17. | WASHINGTON. Meghalt a Holdon legutóbb járt amerikai űrhajós, Gene Cernan - adta hírül hétfőn családja.
Három kontinensen telelnek a gólyák videó 2017. január 16. | BUDAPEST. Három kontinensen, mintegy 8 ezer kilométeres vonalon szétszóródva telelnek a magyarországi fehér gólyák - derül ki a rajtuk elhelyezett műholdas jeladók adatainak elemzéséből.
Antibiotikum miatt szaporodnak a szuperbaktériumok videó 2017. január 16. | BUDAPEST. Külföldről érkezett baktériumklónok miatt szaporodnak a multirezisztens, vagyis a legtöbb antibiotikumnak ellenálló baktériumok okozta kórházi fertőzések - írta a Magyar Nemzet hétfői számában Füzi Miklós mikrobiológus, az Országos Epidemiológiai Központ korábbi vezetőjének egy tekintélyes amerikai szakfolyóiratban nemrég publikált kutatására hivatkozva.
Japán felbocsátotta a világ legkisebb műholdhordozó rakétáját videó 2017. január 15. | TOKIÓ. Felbocsátották vasárnap Japánban a világ legkisebb űrrakétáját, amely műholdat állított volna Föld körüli pályára, de ez nem sikerült, mert a rakéta a tengerbe zuhant.
Első alkalommal indítottak SpaceX rakétát a tavaly szeptemberi kudarc óta videó 2017. január 15. | LOS ANGELES. A tavaly szeptemberi baleset óta első alkalommal indított Falcon 9 típusú hordozórakétát szombaton a SpaceX amerikai magánvállalat, a rakéta első fokozata sikeresen visszatért az úszó platformra.
Az űrhajósok újabb akkumulátorokat csatlakoztattak az ISS napelemeihez videó 2017. január 14. | CAPE CANAVERAL. Három újabb akkumulátort kapcsoltak pénteken a Nemzetközi Űrállomás (ISS) napelemes energiarendszeréhez.
Veszélyt jelent az őshonos madarakra az egzotikus társaik iránti növekvő kereslet videó 2017. január 13. | Az egzotikus madarak iránti egyre növekvő kereslet komoly kockázatot jelent az őshonos madárfajokra - figyelmeztetnek a kutatók, akik szerint a kalitkáikból esetleg kiszabaduló madarak új populációkat hozhatnak létre a hazájuktól távol eső területeken, és vetélytársai lehetnek a helyi fajoknak.
Korán jött az influenzavírus videó 2017. január 13. | BUDAPEST. Az elmúlt 5-6 szezonhoz képest sokkal korábban érkezett Európába az influenzavírus - mondta az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi osztályának epidemiológus főorvosa az M1 aktuális csatornán pénteken.
Lakható bolygók után kutathat a chilei óriásteleszkóp videó 2017. január 12. | SANTIAGO. Átalakítják az Európai Déli Obszervatórium (ESO) Chilében működő Nagyon Nagy Teleszkópját (VLT), hogy az hatékonyabban tudja kutatni a hozzánk legközelebbi csillagrendszer, az Alfa Centauri potenciálisan lakható bolygóit.
Új faj lett a Skywalker-gibbon videó 2017. január 11. | LONDON. A Star Wars-sorozat egyik hőséről neveztek el egy gibbonfajt, amely Délnyugat-Kína trópusi erdeiben él. A tudósok már tanulmányozzák egy ideje, ám csak egy friss kutatás állapította meg, hogy minden más gibbonfajtól különbözik - írta szerdán a BBC.
Azonosíthatták a Föld magjának "hiányzó összetevőjét" videó 2017. január 11. | TOKIÓ. Japán kutatók úgy vélik, sikerült azonosítaniuk a Föld belső magjának "hiányzó összetevőjét", amely szerintük nagy valószínűséggel szilícium.
Sokat fejlődött Kína első humanoid robotja videó 2017. január 10. | SANGHAJ. A Kína első emberszerű robotjának tartott Csia Csia képes egyszerű beszélgetésekre és meghatározott arckifejezésekre, ha megkérik rá. Alkotói úgy hiszik, hogy a dolgozó gépek előfutára lehet az országban.
Új-Zéland vadvilágát fenyegeti a globális felmelegedés videó 2017. január 09. | WELLINGTON. A tavalyi volt az eddig mért legmelegebb év Új-Zélandon - derült ki az Országos Víz- és Légkörkutatási Intézet (NIWA) éves klímajelentéséből, amely arra figyelmeztet, hogy az erősödő globális felmelegedés fenyegetést jelent az ország egyedülálló vadvilágára.
A reggeli kihagyása miatt is híznak a gyerekek videó 2017. január 09. | Számos tényező befolyásolja a túlsúly kialakulását: az anyai dohányzás a terhesség során éppúgy növelheti a kockázatot, mint az, ha a gyerek soha nem reggelizik, illetve nincs fix időpont, amikor este nyugovóra térne - derül ki a Kaliforniai Egyetem friss kutatásából.
A mediterrán étrend jótékony hatással lehet az idős emberek agyára videó 2017. január 08. | WASHINGTON. A mediterrán étrendet követő idős emberek agyának térfogata kevesebbet csökkent három év alatt, mint azon társaiké, akik a vizsgált időszakban nem követték pontosan az egyebek között olívaolajban, babfélékben, friss gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrendet - derült ki a Neurology című orvosi folyóiratban megjelent tanulmányból.
Egy törpegalaxis okozhatja a titokzatos rádiókitöréseket videó 2017. január 07. | HOUSTON. Egy távoli törpegalaxis okozhatja a titokzatos rádiókitöréseket egy új kutatás szerint.
Hatalmas jéghegy készül leválni az Antarktisz-félszigetről videó 2017. január 07. | OSLO. A valaha ismert egyik legnagyobb jéghegy készül leválni az Antarktisz-félszigetről - jelentették be kutatók.
Miért év elején több a szívroham? videó 2017. január 07. | LOS ANGELES. A téli ünnepek alatt és után megugrik a szívinfarktusok száma, amiről már tanulmányok is készültek. De mi okozhatja e súlyos kórkép szezonális ingadozását? Mit csinálunk otthon a családdal - a szeretet ünnepén vagy egy új esztendő kezdetén -, ami felerősíti a halálos kockázatot?
Nem lassult a globális felmelegedés videó 2017. január 06. | SAN FRANCISCO. Új tanulmány cáfolja, hogy a globális felmelegedés üteme lelassult volna az utóbbi 15 évben - számolt be róla a BBC hírportálja a Science Advances tudományos lapban megjelent írás alapján.
Ismeretlen objektum közelít a Föld felé videó 2017. január 05. | WASHINGTON. A 2016 WF9 nevű objektumot az amerikai űrügynökség aszteroida- és üstökösvadász projektje, a NEOWISE találta meg még 2016. november 27-én, és körülbelül 1 kilométer széles.
Űrnagyhatalom lesz Kína és India videó 2017. január 05. | PEKING, ÚJDELHI. Az űrhatalmak illusztris klubja egyre bővül: Kína és India, a két ázsiai óriás az űrkutatásban is hatalmas tempóban tör előre, s nemcsak tisztán tudományos és technológiai szempontból akar sikereket: katonailag is ki akarja használni azokat - írja a dpa német hírügynökség.
A vadalmát választották a 2017-es Év fájává videó 2017. január 04. | BUDAPEST. Az egykoron gyümölcséért és faanyagáért egyaránt közkedvelt vadalma lett a 2017-es Év fája az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) online szavazásán - közölte a szervezet az MTI-vel.
Huszonöt éve történt az első magyarországi szívátültetés videó 2017. január 03. | BUDAPEST. Történelmi napnak nevezte a huszonöt évvel ezelőtti első magyarországi szívátültetést Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese, az egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója kedden Budapesten.
Akár fél évet is a tojásban tölthettek a dinoszauruszok videó 2017. január 03. | TALLAHASSEE. A korábban feltételezettnél jóval hosszabb lehetett egyes dinoszauruszok költési ideje: a fejlődő állatok akár 3-6 hónapig is a tojásban maradhattak.
A tengelic a 2017-es év madara videó 2017. január 02. | BUDAPEST. A tengelic, Magyarország és Európa egyik legszínesebb pintyféléjét választotta egy tavalyi internetes szavazáson a lakosság az idei év madarának, amely címmel a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a különböző fajok vagy madárcsoportok, illetve azok élőhelyeinek védelmére szeretné felhívni a társadalom figyelmét.
A váll és a csípő fájdalma "az evolúció hibája" videó 2017. január 01. | LONDON. A váll és a csípő gyakori fájdalma "az evolúció hibája" az Oxfordi Egyetem tudósai szerint - írta a BBC News.
Hamarabb érkeznek a költöző madarak videó 2016. december 31. | LONDON. Hamarabb érkeznek meg párzási helyükre a vándorló madarak a globális átlaghőmérséklet emelkedése miatt - állapították meg az Edinburghi Egyetem kutatói.
Első  Előző  1 / 291   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: -13°C / -1°C
Holnap: -15°C / -6°C
Ógyalla
Ma: -18°C / 1°C
Holnap: -21°C / -12°C
Losonc
Ma: -17°C / -4°C
Holnap: -19°C / -6°C
Kassa
Ma: -17°C / -2°C
Holnap: -21°C / -7°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
281 éveSkóciában megszületett James Watt a gőzgép feltalálója.
208 éveMegszületett Edgar Allan Poe amerikai költő, író, a krimi műfajának megteremtője (Holló, Kút és az inga).
116 éveMegalakult a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ).
115 éveMegszületett Kovács Károly színművész, érdemes művész (Gazsi bácsi a Le a cipővel! filmből).
114 éveMegszületett id. Rimanóczy Gyula, Ybl- és Kossuth-díjas építész, a magyar avantgárd építészet kimagasló alkotója.
Belföld Kisebbségi kultúra támogatása – 828 pályázat érkezett Kisebbségi kultúra támogatása – 828 pályázat érkezett videó POZSONY. A kormányhivatal elektronikus pályázati rendszere a Nemzeti kisebbségek kultúrája 2017 pályázat keretében 828 pályázat érkezését regisztrálta. A benyújtott pályázatok összesen 1917 projektre vonatkoznak. A 2017-es évre összesen 4,5 millió eurót különítettek el, ami 621 ezer euróval több, mint az elmúlt esztendőben. Kaliňák szórakoztatónak találja az OĽaNO-NOVA roma polgárőrökkel kapcsolatos tervét videó A belügyminiszter rámutatott, korábban romaügyi kormánybiztosként éppen Peter Pollák állította le a roma polgárőrök tevékenységét. Egy CIA-jelentés szerint taktikai nukleáris fegyver volt Kassán videó Az Központi Hírszerző Ügynökség 13 millió oldalnyi dokumentumot titkosítását oldotta fel. Ezek között van az említett jelentés is.
Külföld Lavina zúdult egy olasz szállóra - Többen meghaltak Lavina zúdult egy olasz szállóra - Többen meghaltak Frissítvevideó PESCARA. Lavina zúdult egy kis szállóra a közép-olaszországi Pescara városában, Abruzzo régióban szerdán. A Rai olasz hírtelevízió szerint akár 20 ember is a hótömeg alatt rekedhetett, többen eltűntek vagy meghaltak. A szerdai olaszországi földrengés ezzel együtt már több halálos áldozatot is követelt. Olaszország középső részét három közepes erejű földrengés rázta meg szerda délelőtt. 294 menedékkérőt küldtek vissza Magyarországra tavaly a németek videó Tavaly 280 ezer menedékkérő érkezett Németországba, 2015-ben pedig 890 ezer. A szlovák határon is ellenőrzéseket vezetne be az osztrák védelmi miniszter videó Jelenleg Ausztria a magyar, a szlovén és az olasz határszakaszon végez ellenőrzést.
Itthon Új tanulmányi szakokkal gyarapodnak egyes középiskolák Új tanulmányi szakokkal gyarapodnak egyes középiskolák videó POZSONY. A következő tanévtől új tanulmányi szakokat kínálnak majd egyes szlovákiai középiskolák. A diákok agromechatronika, állatorvosi asszisztens és kerttervezés szakra is jelentkezhetnek. A diákok agromechatronika, állatorvosi asszisztens és kerttervezés szakra is jelentkezhetnek. Lakott területen belül törölték a zéró toleranciát a bringásoknál videó A kerékpárosok örülnek a törvény enyhítésének, de többek szerint ez még nem elég. A csoltói KRAFT Kft. is sikeresen szerepelt a fiatal magyar vállalkozók programban videó A 2016 a külhoni fiatal magyar vállalkozók éve programban a Felvidékről 147-en pályáztak, s 16 pályázat lett sikeres.
Magyar világ Az Európai Parlament alelnökké választotta Pelczné Gáll Ildikót Az Európai Parlament alelnökké választotta Pelczné Gáll Ildikót videó STRASBOURG. Az Európai Parlament (EP) egyik alelnökévé választották Pelczné Gáll Ildikó fideszes képviselőt a testület strasbourgi plenáris ülésén csütörtökön. Pelczné Gáll Ildikót 310 képviselő támogatta, és választotta meg ezzel az uniós parlament egyik alelnökévé. Wallenberg-díjat kapott egy felvidéki civil szervezet videó A Tan Kereke Egyesület a jogvédelem, a tanulás, a művészet, a sport eszközeivel mutat kiutat a cigánytelepen élőknek. Kövér: meghatározó, hogy vissza tud-e kapaszkodni a közösségi értéktudat videó Az Országgyűlés elnöke kiemelte, "Magyarország a jövőben is maradjon a magyaroké, Európa pedig az európai embereké".
Kultúra A magyar kultúra napja - Zenével és tánccal ünnepelnek Füleken A magyar kultúra napja - Zenével és tánccal ünnepelnek Füleken videó FÜLEK. Bartók Béla munkásságának bemutatásával és néptánccal ünneplik a magyar kultúra napját Füleken a Városi Művelődési Központban. Az Ismerjük meg egymást! rendezvénysorozattal hagyományt szeretnének teremteni Füleken. Andrea Bocelli koncertet ad novemberben Budapesten videó A koncert programjában népszerű operarészletek és ismert popalbumainak dalai szerepelnek. Szvorák Katalin és Huszti Péter kapja idén a Madách-díjat videó Madách Imrére emlékeznek pénteken Balassagyarmaton. Az ünnepség keretében adják át a díjakat.
Színes Férfi kézilabda-vb - Megvan a Férfi kézilabda-vb - Megvan a "kötelező" magyar győzelem videó ROUEN. A magyar férfi kézilabda-válogatott 37-24-re legyőzte szerdán Szaúd-Arábia csapatát a franciaországi világbajnokság C csoportjának negyedik fordulójában, Rouenban. A magyar férfi kézilabda-válogatott 37-24-re legyőzte szerdán Szaúd-Arábia csapatát. Egyre többen támogatják a budapesti olimpiát videó A 2024-es olimpia megrendezéséért Budapest Los Angelesszel és Párizzsal verseng. Kárpát-medencei református borászok borversenye videó A rendezvényt 2017. március 3-5. között tartják Vámosladányban.
Vélemény Farkas Iván: A szakadék enyhítése a cél Farkas Iván: A szakadék enyhítése a cél videó Hiteles, nyilvános, a sajtóban megjelent információkra alapozva közölte az Oxfam ügynökség, hogy 2016 végére a világ nyolc leggazdagabb emberének összesített vagyona meghaladja a világon élők szegényebbik felének összesített vagyonát. A neoliberális gazdaságpolitika letűnőbben van. Itt az ideje, hogy megtegyük a kellő lépéseket. Őry Péter: Likvidáló erejű egyenlősdi videó A németek és a franciák azt akarják elérni, hogy a keleti cégeknek ne érje meg Németországban és Franciaországban fuvarozni. Farkas Iván: 2017 egyik legfőbb kihívása a novemberi megyei választások videó Jövőnk és régióink fejlődésének formálása, valamint a megyei önkormányzatok megmaradása érdekében is rendkívül fontos a részvétel.
Hitélet Magyar lelkipásztori találkozó Ausztriában Magyar lelkipásztori találkozó Ausztriában videó KISMARTON. Ägidius Zsifkovics kimartoni megyéspüspökkel is találkoztak az ausztriai magyar és magyarul beszélő katolikus lelkészek ez évi összejövetelük keretében, melyet múlt héten tartottak Kismartonban (Eisenstadt). Az Ausztriában működő magyar és magyarul beszélő katolikus papok éves találkozóját 2006-ig Bécsben tartották meg. Orbán: Placid atya az európai keresztény kultúra tanúságtevője volt videó Olofsson Károly, szerzetesi nevén Olofsson Placid bencés szerzetes vasárnap este, életének 101. évében hunyt el. Elhunyt Olofsson Placid atya videó Életének 101., papságának 78. évében 2017. január 15-én, vasárnap este visszaadta lelkét Teremtőjének Olofsson Placid atya.
Múltunk A hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeznek A hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeznek videó HEJCE. A tizenegy évvel ezelőtti hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeznek ma a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen. A megemlékezésen részt vesz és beszédet mond Simicskó István honvédelmi miniszter és Peter Gajdoš szlovák védelmi miniszter. Hitler túlélte a második világháborút, állítja a History Channel videó Adolf Hitler túlélte a második világháborút és Dél-Amerikában élte le az életét- állítja a History Channel új dokumentumfilmje. Gillemot Ferenc, egy elfeledett magyar sportlegenda videó A sporttörténeti feljegyzésekben Gillemot Ferenc nevét gyakran említik, mint kora egyik all-round sportolóját.
Fő támogatónk