2017. július 25., kedd - Kristóf, Jakab
Cikkek közt...  Videók közt...  
Jóval több víz van a Holdon, mint azt eddig hittékvideó 2017. július 25., kedd 10:32 WASHINGTON. Jóval több víz van a Holdon, mint azt eddig hitték - állapították meg amerikai kutatók a Chandrayaan-1 indiai űrszonda adatainak elemzésekor.
Három új varangyos békafajt fedeztek fel a Nevadában videó 2017. július 24. | LOS ANGELES. Amerikai biológusok három új békafajt fedeztek fel a nevadai Nagy-medencében, a Sierra Nevada és a Sziklás-hegység között elterülő mintegy 492 ezer négyzetkilométeres térség 10 éven át tartó tanulmányozásakor.
A számítógépek nagy száma miatt terjednek jobban a zsarolóvírusok videó 2017. július 24. | Bencsáth Boldizsár adatbiztonsági szakértő szerint az úgynevezett zsarolóvírusok azért mostanában terjedtek el igazán, mert már van annyi számítógép, hogy a támadók elég pénzt tudjanak szerezni, míg korábban kevesebben használtak számítógépeket.
Sötétté változott daganatos betegek ősz haja az immunterápia miatt videó 2017. július 23. | CHICAGO. Fiatalosan sötétté vált daganatos betegek ősz haja, amikor immunterápiával kezelték őket.
Fénykép alapján megmondja a mesterséges intelligencia az étel alapanyagait videó 2017. július 22. | WASHINGTON. Amerikai kutatók kifejlesztettek egy mesterséges intelligenciát, amely az ételről készült fotó tanulmányozásával megmondja, milyen alapanyagokat használtak fel készítéséhez.
Közös genetikai gyökerei vannak az ember és a kutyák túlzott barátságosságának videó 2017. július 22. | WASHINGTON. Közös genetikai gyökerei vannak az ember és a kutya túlzott barátságosságának - derítették ki az amerikai Princeton Egyetem kutatói.
Csaknem kétmillió dollárért kelt el a holdporos zsák videó 2017. július 21. | NEW YORK. Egy New York-i árverésen 1,8 millió dollárért adták el csütörtökön azt a cipzáras zsákot, amelyben az Apollo-11 űrmisszió holdkőzeteket hozott a Földre.
Felére csökkent az AIDS halálos áldozatainak száma videó 2017. július 21. | PÁRIZS. Világszerte csaknem felére csökkent az AIDS halálos áldozatainak száma egy évtized alatt: tavaly egymillióan vesztették életüket a betegség következtében.
Csökkentheti a demenciás esetek számát a megfelelő életmód videó 2017. július 20. | LONDON. Az új dolgok tanulása, az egészséges táplálkozás, a dohányzás elhagyása és az elmagányosodás elkerülése megelőzheti a demenciás esetek harmadának kialakulását. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint 2050-re az érintett emberek száma megtriplázódik, és eléri a 131 milliót.
Mégsem volt sprinter a T. rex videó 2017. július 19. | MANCHESTER. A korábbi feltételezésekkel ellentétben a Tyrannosaurus rex (T. rex) nem tudott gyorsan futni - állapították meg egy számítógépes vizsgálat révén a Manchesteri Egyetem kutatói.
Hetvenöt éve eltűnt házaspár múmiáját találták meg az Alpokban videó 2017. július 19. | GENF. Egy 75 éve eltűnt házaspár tökéletes állapotban mumifikálódott holtteste került elő egy olvadozó svájci gleccseren a Diablerets-hegycsoportban, 2615 méter magasan.
Mégsem ajánlatos a mesterséges édesítőszerek használata? videó 2017. július 18. | OTTAWA. A mesterséges édesítőszerek hosszú távon kapcsolatba hozhatók az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatának növekedésével egy új kanadai kutatás szerint.
Energia-újrahasznosító lépcsőt fejlesztettek ki kutatók videó 2017. július 18. | SAN FRANCISCO. A lépcsőn való felfelé és lefelé haladást megkönnyítő, energia-újrahasznosító eszközt fejlesztettek ki az amerikai Georgia állambeli Atlanta két egyetemének kutatói.
Az egyik legfényesebb galaxist fedezték fel csillagászok videó 2017. július 17. | LOS ANGELES. Felfedezték az eddigi egyik legfényesebb galaxist: az univerzum fiatal korszakából származó távoli galaxis ezerszer fényesebb, mint a Tejútrendszer.
Lassan eltűnnek a nagy ragadozók a világból videó 2017. július 16. | LONDON. A világ hat nagy ragadozója több mint 90 százalékot vesztett történelmi élőhelyeiből - állítja amerikai kutatók új tanulmánya.
Megfordult a trend, inkább a benzines autókat keresik videó 2017. július 16. | Budapest. Az újautó-eladások száma az első negyedévihez képest 25 százalékkal emelkedett a második negyedévben, és inkább a benzines gépjárműveket keresik a vevők - mondta a Használtautó.hu értékesítési vezetője az M1 szombat délutáni műsorában.
Kitűnő ragadozó és hűséges társ a héja videó 2017. július 15. | A méteres szárnyfesztávolságú, kiló feletti testtömegű ragadozó a légtornász könnyedségével ejti el zsákmányát, ott, ahol huzamosabb ideig fészkel, gyászba borulnak a veréb- és gerlefamíliák, de ha a nagyobbra növő tojó vadászik, a nyulak is jobban teszik, ha nem sétálgatnak a barázdákban.
Szaglásunk felelős a zsírpárnáinkért? videó 2017. július 15. | A Berkeley-i Kaliforniai Egyetem egereken elvégzett kísérlete alapján az étel illata komoly szerepet játszhat abban, hogy testünk hogyan használja fel az energiát. Az eredmények szerint jelentős kapcsolat van a szaglórendszer és az anyagcserét irányító agyi régió közt.
Naponta átlagosan 4961 lépést tesznek meg az emberek világszerte videó 2017. július 14. | LONDON. Naponta átlagosan 4961 lépést tesznek meg az emberek világszerte - derült ki az amerikai Stanford Egyetem elemzéséből, amely szerint a magyarországi átlag 5300-5500 lépés között van.
Extrém hidegnek ellenálló ötvözetet fejlesztettek ki videó 2017. július 13. | SZÖUL. Dél-koreai tudósok létrehoztak egy nagy szilárdságú, magas entrópiájú ötvözetet, amely képes ellenállni olyan extrém hideg hőmérsékletnek, mint a mínusz 196 Celsius-fok - jelentette be a dél-koreai tudományos és innovációs minisztérium.
Nagy erőkkel dolgoznak a németek az önvezető autók kifejlesztésén videó 2017. július 12. | FRANKFURT. Mindegyik német autógyár teljes erőbedobással dolgozik - többnyire informatikai cégek bevonásával - a jövőbeni mobilitás kulcsfontosságú technológiája, az önvezető járművek kifejlesztésén.
Először bizonyult hatásosnak egy védőoltás a gonorrhea ellen videó 2017. július 12. | WELLINGTON. Először bizonyult hatásosnak egy védőoltás a szexuális úton terjedő gonorrhea, vagyis a kankó ellen - jelentették be új-zélandi tudósok.
Felgyorsult a földi élővilág hatodik kihalási hulláma videó 2017. július 12. | PÁRIZS. Az eddig véltnél gyorsabb a földi élővilág hatodik kihalási hulláma, amely az állatfajok "biológiai megsemmisülésében" nyilvánul meg - figyelmeztettek az amerikai Stanford Egyetem és a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem kutatói az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányukban.
Húsz százalékkal kevesebbet alszunk, mint a negyvenes években videó 2017. július 11. | Tömegek panaszkodnak világszerte fáradékonyságra és alváshiányra, pedig az emberek túlnyomó része úgy gondolja, hogy a helyzethez képest viszonylag jól kezeli az alváshiány okozta nehézségeket. De azt csak kevesen tudják, hogy a kényelem sokszor meggátolja szervezetünket abban, hogy felismerjük, mikor lehet leereszteni és mikor pihenni.
Minden második gyerek veszélynek van kitéve az interneten videó 2017. július 10. | BUDAPEST. A Microsoft nemzetközi felmérése azt állapította meg, hogy minden második gyerek veszélynek van kitéve az interneten.
A Cern adatközpontjában már több mint 200 petabájtnyi adatot tárolnak videó 2017. július 09. | Mérföldkőhöz érkezett az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet adatközpontja 2017. június 29-én: a könyvtárakban archivált adatok mennyisége átlépte a 200 petabájtot a szalagos adattárolókon - adta hírül a CERN honlapja.
Visszatért a kékvércse Szlovákiába videó 2017. július 08. | POZSONY. Visszatért Szlovákiába a kék vércse, és már 17 vércsepár költ egyetlen területen - közölte a ragadozó madarak védelmével foglalkozó társaság illetékese a ČTK cseh hírügynökséggel.
Akár százmilliárd "barna törpe" is lehet galaxisunkban videó 2017. július 08. | LONDON. Galaxisunkban 25-100 milliárd "barna törpe", vagyis elvetélt csillag lehet egy nemzetközi kutatócsoport új elemzése szerint.
A Merkúrra küld űrszondát jövőre az Európai Űrügynökség videó 2017. július 07. | AMSZTERDAM. A Merkúrhoz, a Naprendszer legbelső és legkisebb bolygójához indít űrszondát jövőre az Európai Űrügynökség (ESA).
A véltnél korábban került a galaxisok közötti térbe a vas videó 2017. július 06. | Már a galaxishalmazok 10 milliárd évvel ezelőtti kialakulását megelőzően feldúsulhatott vasban és más nehezebb elemekben a galaxisok közti térség anyaga egy magyar asztrofizikust is soraiban tudó nemzetközi kutatócsoport most bemutatott eredményei szerint.
A T-rexéhez hasonló fogazata volt az óriási őskrokodilnak videó 2017. július 06. | LONDON. Olasz paleontológusok szerint a T-rexéhez hasonló fogazata volt annak az óriási őskrokodilnak, amelynek 170 millió éves maradványait Madagaszkáron fedezték fel.
Első  Előző  1 / 300   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 16°C / 22°C
Holnap: 15°C / 21°C
Ógyalla
Ma: 16°C / 23°C
Holnap: 14°C / 21°C
Losonc
Ma: 13°C / 18°C
Holnap: 11°C / 17°C
Kassa
Ma: 15°C / 19°C
Holnap: 11°C / 19°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
453 éveI. Ferdinánd halála után fia, II. Miksa lett a német-római császár, I. Miksa néven magyar és cseh király.
447 éveIV. (Rettegett) Iván minden oroszok cárja tömegkivégzést rendelt el Moszkvában.
295 éveMegszületett Fellner Jakab német születésű magyar építész.
265 éveMegszületett Marczibányi István, a művészetek és a tudomány mecénása.
199 éveMeghalt Dugonics András, az első magyar regény, az Etelka írója.
Belföld Besztercebánya megyében még nem dőlt el, hogy hány képviselője legyen Besztercebánya megyében még nem dőlt el, hogy hány képviselője legyen videó BESZTERCEBÁNYA. A tegnapi megyei ülés után sem dőlt el, hogy Besztercebánya megyének a novemberi megyei választások után ugyanúgy 49 képviselője lesz-e, mint ahány most van, illetve 13 választókörzet létesül-e a megye járásai szerint. Marian Kotleba ĽSNS-es megyeelnök ugyanis a képviselők számának 44-re történő csökkentéséről szóló javaslatát az ülésen folytatott vita után visszavonta, más indítványt pedig nem vitattak meg. Marian Kotleba a képviselők számának 44-re történő csökkentéséről szóló javaslatát a vita után visszavonta. Az elfogott sorozatgyilkos a szlovák kriminalisztika egyik legbrutálisabb gyilkosa videó A 39 éves férfi olyan kíméletlenséggel követte el a gyilkosságokat, hogy azok részleteit nem is lehet a nyilvánosság elé tárni. Ľubomír Jahnátek lett az Árszabályozási Hivatal elnöke videó Az ellenzék felrója Jahnáteknak politikai kapcsolatait, amelyek miatt a tisztséget nem tudja függetlenként betölteni.
Külföld Intézkedésekről állapodtak meg a normandiai négyek az ukrajnai konliktus ügyében Intézkedésekről állapodtak meg a normandiai négyek az ukrajnai konliktus ügyében videó BERLIN. Egy sor "haladéktalan intézkedésről" állapodott meg az ukrajnai konfliktus ügyében hétfőn Németország, Franciaország, Oroszország és Ukrjana - közölte a német kormány hétfőn este Berlinben, a négy ország vezetőinek telefonos tárgyalását összegezve. Egy sor "haladéktalan intézkedésről" állapodott meg a konfliktus ügyében Németország, Franciaország, Oroszország és Ukrajna. Több mint kétszáz embert mentettek ki a Földközi-tengerből videó A cseh kormány hétfőn úgy döntött, hogy 24 millió koronával támogatja a líbiai parti őrséget Duda megvétózza a lengyel bíróságokról szóló törvényt videó Megvétózza a legfelsőbb bíróságról és az országos igazságszolgáltatási tanácsról szóló törvényt Andrzej Duda lengyel elnök.
Itthon A felvidéki zarándokok előtt is nyitva áll a csobánkai Élet Háza A felvidéki zarándokok előtt is nyitva áll a csobánkai Élet Háza videó CSOBÁNKA. A csobánkai Élet Háza, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány első Magyarországon létrehozott otthona volt. Egykoron hadi árvaház és klinika is működött itt, létrehozása Prohászka Ottokár nevéhez köthető. A háznak egy köbölkúti házaspár vált a gondnokává: szeretettel és tárt ajtókkal várják a pihenni vágyókat. A háznak egy köbölkúti házaspár vált a gondnokává: szeretettel és tárt ajtókkal várják a pihenni vágyókat. Viharok, erős szél és eső várható videó A másodfokú riasztás ma és kedden a Nyitrai, Trencséni, Besztercebányai, Zsolnai, Eperjesi és Kassai kerületben érvényes. Megnyílt a budapesti Kodolányi János Főiskola Konzultációs Központja Dunaszerdahelyen videó A Neratovicei téri Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola ad otthont az intézménynek. A képzések már szeptembertől indulnak.
Magyar világ A FINA legrangosabb kitüntetését kapta meg Orbán Viktor A FINA legrangosabb kitüntetését kapta meg Orbán Viktor videó BUDAPEST. A vizes sportok világszervezete (FINA) legrangosabb kitüntetését kapta meg Orbán Viktor miniszterelnök a szövetség elnökétől, Julio Cesar Maglionétól hétfőn az Országházban. Orbán Viktor megköszönve a kitüntetést kijelentette: tisztában van azzal, hogy ezt a rangos elismerést a magyar nép kapta. 84 határsértőt tartóztattak föl a hétvégén a magyar határon videó Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint a líbiai útvonal lezárása egyre fontosabb európai érdek. Miatyánk magyarul - Helmuth Kohl temetésének titkai videó Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke személyesen akadályozta meg, hogy Orbán Viktor is beszédet mondjon a temetésen.
Kultúra A Linkin Park nyílt levélben búcsúzott a banda elhunyt tagjától A Linkin Park nyílt levélben búcsúzott a banda elhunyt tagjától Frissítvevideó NEW YORK. A Linkin Park együttes hétfőn nyílt levélben búcsúzott énekesétől. "Összetört a szívük" Chester Bennington halála miatt, aki a múlt héten felakasztotta magát - írták. Közben a halottkém öngyilkosságnak minősítette a Linkin Park énekesének halálát. A 41 éves Bennington Los Angeles közelében lévő otthonában, a hálószobája ajtajára akasztotta fel magát. Egressy Béni komáromi szobráról és tatai éveiről Nagy János szobrászművésszel videó Ha csak Nagy Jánoson múlna, már 2018. márius 15-én a komáromi vár előtt létesítendő parkban állna Egressy Béni méretes szobra. Enyedi Ildikó filmje kapta a közönségdíjat a palicsi filmfesztiválon videó A legjobb rendezőnek járó Palicsi tornyot Helene Hegemann német rendező kapta az Axolotl Overkill című alkotásért.
Színes Mikrocsipet ültetnek be egy amerikai cég dolgozóiba Mikrocsipet ültetnek be egy amerikai cég dolgozóiba videó NEW YORK. Mikrocsipeket ültet be dolgozóiba egy amerikai technológiai cég, amely egyebek között lehetővé teszi számukra, hogy egyetlen érintéssel fizethessenek a vállalat büféjében. Egyebek között lehetővé teszi számukra, hogy egyetlen érintéssel fizethessenek a vállalat büféjében. Vizes vb - Cseh a legjobb idővel ment tovább, Hosszú és Kenderesi is elődöntős videó Cseh László és Kenderesi Tamás 200 méter pillangón, Hosszú Katinka pedig 200 méter gyorson jutott az elődöntőbe. Vizes vb - Kikapott Kanadától, nem jutott négy közé a magyar női vízilabda-válogatott videó A magyar női vízilabda-válogatott a hétfői negyeddöntőben 6-4-re kikapott a kanadai együttestől.
Vélemény Karaffa János: Menedéket Jumurdzsáknak? Karaffa János: Menedéket Jumurdzsáknak? videó Amikor annak idején – újra és újra - elolvastam Gárdonyi Géza „Egri csillagok” című örökbecsű regényét, úgy gondoltam, ez egy olyan mű, amelyben tisztán megkülönböztethető a Jó és a Rossz. A Jó oldalon áll a hazáját védő Bornemissza Gergely és Dobó István, míg a Gonoszt a hódító törökök és a kegyetlen Jumurdzsák testesítette meg számomra. Ma „multikulturális” és a „másságot” mindenek fölött tisztelő világunkban úgy tűnik, elmosódtak a Jó és a Rossz közti határok... Agárdy Gábor: A beépített kisördög videó Eddig az volt belénk sulykolva, hogy fogyassz, vásárolj! Ha tönkremegy, dobd el, vegyél újat és újra fogyassz és vásárolj! Fiala Ilona: Megdöbbenéssel és megrendüléssel videó Teljesen megmagyarázhatatlan a számomra, hogy ma is lázító hangulatot keltsenek civilizált országban élő, felelős politikusok.
Hitélet Már több mint 35 millióan követik Ferenc pápát a Twitteren Már több mint 35 millióan követik Ferenc pápát a Twitteren videó VATIKÁN. A Ferenc pápa Twitter-fiókját (@Pontifex) követők száma a napokban átlépte a 35 milliót. A szám az utóbbi hónapban jelentősen növekedett. A kilenc nyelven olvasható pápai Twitter-oldalt még XVI. Benedek indította el 2012. december 3-án Történelmi emlékhellyé avatták a vizsolyi református templomot videó Minden emlékmű, emlékhely halott kő marad, ha nem szólít meg bennünket - mondta Czibere Károly államtitkár. Kassáig tartott az idei Szent Erzsébet-zarándoklat videó Idén a Telkibánya–Kassa távot járták végig a zarándokok július 13. és 15. között, a Miskolci Egyházmegye szervezésében.
Múltunk Árpád-házi Szent Kinga - Lengyelország és Litvánia védőszentje Árpád-házi Szent Kinga - Lengyelország és Litvánia védőszentje videó Hétszázhuszonöt éve, 1292. július 24-én halt meg Árpád-házi Szent Kinga lengyel királyné, Lengyelország és Litvánia védőszentje. Kingát 1690-ben VIII. Sándor avatta boldoggá, öt évvel később XII. Ince Lengyelország védőszentjévé tette meg. Amelia Earhart eltűnése máig sem tisztázott videó 1897. július 24-én született Amelia Earhart, a leghíresebb női pilóta, akinek titokzatos eltűnése máig nem tisztázott. Soha nem látott náci kincsekre bukkantak Izland partjainál videó Egyes becslések szerint a náci arany értéke százmillió font lehet.
Fő támogatónk