2017. november 25., szombat - Katalin
Cikkek közt...  Videók közt...  
Növekszik a Föld fényszennyezettségevideó 2017. november 24., péntek 16:28 POTSDAM. A Föld éjszakai mesterséges megvilágítású felszínének fényessége és kiterjedése évente 2 százalékkal növekedett 2012 és 2016 között - állapították meg kutatók műholdas adatok alapján.
Kávéból a napi három csésze van a legjótékonyabb hatással az egészségre videó 2017. november 24. | LONDON. A naponta három csésze kávét fogyasztó embereknél alacsonyabb a korai halálozás és a szívbetegség kialakulásának kockázata, mint a nem kávézó társaiknál - állapították meg brit kutatók.
A fahéjfogyasztás segíthet az elhízás elleni harcban videó 2017. november 23. | CHICAGO. A fahéjfogyasztás segítheti az elhízás elleni harcot - állapították meg a Michigani Egyetem kutatói.
A tavak bocsátják ki a légköri metán több mint egyötödét videó 2017. november 23. | GENF. Az édesvizű tavak bocsátják ki a légköri metán több mint egyötödét egy friss svájci tanulmány szerint.
Szivaccsal kedveskedik választottjának a púposhátú delfin videó 2017. november 22. | PERTH. Nagy tengeri szivacsokkal igyekeznek elcsábítani a nőstényeket a hím púposhátú delfinek egy nemzetközi kutatócsoport megfigyelései szerint.
Jövőre megnőhet a pusztító földrengések száma videó 2017. november 21. | NEW YORK. Jelentősen megnőhet a pusztító erejű földrengések száma 2018-ban a Föld forgásának időszakos lassulása után - állítja egy új tanulmány.
Kávézaccból készült üzemanyag hajthat londoni buszokat videó 2017. november 20. | LONDON. Kávézaccból készített üzemanyag hajthat több londoni buszt is - közölte a Royal Dutch Shell olajipari vállalat és a Bio-bean tiszta energiatechnológiával foglalkozó cég hétfőn. Becslések szerint mintegy 2,55 millió csésze kávéhoz van szükség egy londoni busz egy éven át tartó üzemeléséhez.
Száz telihold fényességű hullócsillag világította meg az Északi-sark égboltját videó 2017. november 20. | KOPPENHÁGA. Hatalmas tűzgolyó világította meg néhány másodpercre az Északi-sark égboltját, a tudósok szerint a 100 telihold fényű hullócsillag valahol az orosz-finn-norvég hármas határ közelében érte el a Földet, a szakemberek próbálják felkutatni a meteort.
A kutyatartás csökkentheti a halálozás kockázatát videó 2017. november 19. | STOCKHOLM. A kutyatulajdonosok körében alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyéb tényezők okozta halálozások kockázata, mint a kutyátlanoknál egy 12 évet felölelő svédországi vizsgálat során, amelynek eredményeiről a Scientific Report című folyóiratban számoltak be a kutatók.
Önvezető autókkal végeztek 300 kilométeres tesztet Magyarországon videó 2017. november 19. | BUDAPEST. Önvezető autókkal végeztek kísérletet szombaton Magyarországon, a járművekkel Nyíregyházáról Zsámbékra mentek úgy, hogy legnagyobb részben a robotpilóta vezette a személyautókat - hangzott el az M1 aktuális csatorna híradójában.
Nevet kapott egy csillagközi aszteroida videó 2017. november 18. | HONOLULU. Nevet kapott az első ismert aszteroida, amely a csillagközi űrből a Naprendszerbe érkezett. Az 'Oumuamua nevet kapta, amelynek jelentése hawaii nyelven "elsőként érkező távoli üzenet".
Új gént azonosítottak egy ritka betegség kialakulásának hátterében magyar tudósok videó 2017. november 17. | BUDAPEST. Több mint kétévnyi kutatómunkával új gént azonosított egy szerteágazó idegrendszeri tüneteket eredményező, eddig tisztázatlan genetikai hátterű ritka neurológiai betegség kialakulásának hátterében egy magyar kutatócsoport - közölte a Semmelweis Egyetem.
Élet után kutatnak egy újonnan felfedezett közeli bolygón videó 2017. november 16. | LONDON. Élet után kutatnak egy közeli, csupán 11 fényévre lévő bolygón: egy hűvös, Földhöz hasonló méretű bolygót találtak a Naprendszer viszonylagos közelségében.
Füstmentes nap: Egyetlen napig bírja ki dohányzás nélkül! videó 2017. november 16. | NEW YORK. Az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére november harmadik csütörtökét nemzetközi szinten füstmentes nappá nyilvánította.
Az amerikaiak felének magas a vérnyomása videó 2017. november 15. | ANAHEIM. Egy új értékelési rendszer az amerikaiak felét sorolja a magas vérnyomásban szenvedők közé, ami azt jelenti, hogy több millió amerikainak kell életmódot váltania vagy elkezdenie a gyógyszerek szedését, hogy elkerülje a szív- és érrendszeri problémákat.
Kozmikus "nagyítón" át figyeltek meg egy távoli óriásgalaxist videó 2017. november 15. | ZÜRICH. Egyfajta kozmikus nagyítóhatásnak köszönhetően sikerült megismerni egy hatmilliárd fényévre lévő gigantikus galaxis szerkezetét svájci kutatóknak.
Szakértő: a felnőttek 60 százaléka túlsúlyos videó 2017. november 14. | BUDAPEST. A felnőttek körülbelül 60 százaléka túlsúlyos, gyermekeknél 20 százalék ez az arány Magyarországon - mondta Kovács Viktória, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet táplálkozástudományi szakreferense kedden az M1 aktuális csatornán.
15 ezer tudós írt aggódó levelet a Föld állapotáról videó 2017. november 14. | LONDON. A világ több mint 15 ezer tudósa írt aggódó levelet a Föld állapotáról - tudósított a The Independent online kiadása.
A szex nagyon ritkán okoz hirtelen szívhalált videó 2017. november 13. | SAN FRANCISCO. A szex nagyon ritkán okoz hirtelen szívhalált egy új amerikai kutatás szerint, melyről a BBC számolt be.
A grönlandi jégtábla is eltűnhet a klímaváltozás miatt videó 2017. november 13. | LOS ANGELES. A grönlandi jégtábla is eltűnhet a klímaváltozás miatt - véli egy amerikai kutatócsoport korábbi megfigyelések alapján. A Kordillerák-jégtakaró mérete az utolsó jégkorszak végén mindössze 500 év alatt a felére csökkent a klíma felmelegedése miatt, a modern kori gröndlandi jégtakaróra hasonló sors várhat - áll a Science című tudományos lapban megjelent tanulmányban.
Óriási nyersgyémántot találtak Sierra Leonéban videó 2017. november 12. | FREETOWN. Óriási nyersgyémántot találtak Sierra Leonéban, mindössze néhány hónappal az után, hogy a mostani 476 karátos drágakőnél is méretesebb, 709 karátos darabra bukkantak. Ez a valaha talált 29. legnagyobb gyémánt. Értékét egyelőre még megbecsülni sem tudják.
Félelmetes csúcsragadozó volt egy rég kihalt ősi vidrafaj videó 2017. november 11. | BUFFALO. Testmérete és döbbenetesen erős harapása félelmetes csúcsragadozóvá tette a vidrák egyik ősi, hatmillió éve Kína délnyugati részén élt faját.
Repülő taxit fejleszt az Uber és a NASA videó 2017. november 11. | LOS ANGELES. Repülő taxi tesztelését kezdi el 2020-ban Los Angelesben, a texasi Dallas-Fort Worth környékén és az egyesült arab emírségekbeli Dubajban az Uber, amely az amerikai űrkutatási hivatallal (NASA) együttműködve akarja kiépíteni új szolgáltatását - jelentette be a taxiscég vezető termékmenedzsere.
Az őskori európai populációk kapcsolatait tárja fel egy új tanulmány videó 2017. november 10. | Az őskori európai populációk, az őslakos vadászok-gyűjtögetők és a később érkező első földművesek közötti lokális keveredéseket, genetikai interakciókat tárja fel a Harvard Medical School Genetika Tanszékének és az MTA BTK Régészeti Intézet Archeogenetikai Laboratóriumának közös tanulmánya, amelynek eredményeiről a Nature című tudományos folyóirat új számában adtak hírt.
A nappal szerzett bőrsérülések gyorsabban gyógyulnak az éjszakaiaknál videó 2017. november 09. | LONDON. A nappal szerzett bőrsérülések, vágások, égések 60 százalékkal gyorsabban gyógyulnak meg, mint az éjszakaiak - ez derül ki egy frissen megjelent tanulmányból, amely először mutatott rá arra, hogy az emberi szervezet biológiai órája hatással van a sérülések gyógyulására. A felfedezés komoly hatással lehet a sebészetre és a sebkezelő eljárásokra.
Évente 25 millióan válnak földönfutóvá a klímaváltozás miatt videó 2017. november 08. | BONN. Évente 25 millióan kényszerülnek elmenekülni otthonukból az éghajlat változása miatt, a "klímamenekültek" száma így nagyságrendekkel meghaladja a háborús menekültekét - figyelmeztetett az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) a bonni nemzetközi klímavédelmi konferencián.
A juhok fotó alapján is képesek felismerni az emberi arcot videó 2017. november 08. | CAMBRIDGE. A juhok képesek felismerni az emberi arcot fotó alapján is egy új brit kutatás szerint - számolt be róla a BBC hírportálja.
A három legforróbb év egyike lehet a 2017-es esztendő videó 2017. november 07. | GENF. Az időjárási mérések 1880-as kezdete óta mért három legforróbb év egyike lesz valószínűleg a 2017-es esztendő - figyelmeztetett a Meteorológiai Világszervezet (WMO), amely szerint az idei lehet továbbá az El Nino légköri jelenség nélkül telt évek közül az eddigi legmelegebb a világon.
Rejtett bolygók lehetnek a Naprendszer közelében videó 2017. november 06. | LOS ANGELES. Kozmikus porfelhő-kiáramlást észleltek a Proxima b, a Naphoz legközelebbi csillagnál lévő, Föld-méretű bolygó környezetében. A nemzetközi kutatócsoport szerint több rejtett bolygó is felfedezésre vár.
Rekordot döntött a világ kávéexportja videó 2017. november 06. | LONDON. A 2016/17-es idényben rekordot döntött a világ kávéexportja, az importőr országokban pedig 8 éves csúcsra emelkedtek a készletek - mutatják a Nemzetközi Kávészervezet (ICO) adatai.
Szinte minden országot érint a globális táplálkozási válság videó 2017. november 06. | LONDON. Egy átfogó elemzés szerint szinte minden országot érint a globális táplálkozási válság: a világ egyik felét a súlyos alultápláltság, másik felét az elhízás miatt.
Első  Előző  1 / 306   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 4°C / 4°C
Holnap: 4°C / 12°C
Ógyalla
Ma: 4°C / 4°C
Holnap: 5°C / 11°C
Losonc
Ma: 2°C / 2°C
Holnap: -0°C / 4°C
Kassa
Ma: 4°C / 4°C
Holnap: 3°C / 5°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
64 éveA magyar labdarúgás napja, a londoni 6:3 emlékére.
215 éveA magyar nemzetnek ajándékozta könyvtárát, numizmatikai és magyar történelmi gyűjteményét Széchényi Ferenc gróf.
455 éveMadridban megszületett Lope de Vega spanyol lírikus, a nemzeti színjátszás atyja.
230 éveMegszületett Franz Xaver Gruber zeneszerző és orgonista, aki a "Csendes éj" kezdetű karácsonyi ének dallamát komponálta.
129 éveFelsőkázsmárkon megszületett Putnoky László vegyészmérnök, az üvegipar egyik európai szaktekintélye.
Belföld Fico: nem igaz, hogy a bérpótlék emelése megsemmisítő hatású Fico: nem igaz, hogy a bérpótlék emelése megsemmisítő hatású videó POZSONY. Nem lesz megsemmisítő hatású a bérpótlékok emelése – jelentette ki Robert Fico kormányfő, ezzel reagálva a Szlovákiai Vállalkozói Társulás – PAS kijelentéseire, hogy a megemelt bérótlékkal elsősorban az állam jár jól, a dolgozókon jobban segítene az adók és járulékok csökkentése. A Szlovákiai Vállalkozói Társulás szerint a megemelt bérótlékkal az állam jár jól, a dolgozókon jobban segítene az adócsökkentés. Az emberek több mint fele nem engedélyezné a pártalapítást a demokrácia ellenzőinek videó A polgárok 53 százaléka megtiltaná a pártalapítást a demokráciával szembenállóknak - derül ki az IVO felméréséből. Ötszáz euróig nem kellene adót fizetni a 13. és 14. fizetés után videó Az a javaslat, hogy a júniusi és a decemberi kifizetési időpontban legyen egy ún. karácsonyi vagy szabadságolási pénzjutalom.
Külföld Kiújultak a harcok a Donyec-medencében Kiújultak a harcok a Donyec-medencében videó DONYECK. Újult erővel lángoltak fel a harcok a Donyeck-medencében, az elmúlt napban összesen öt ukrán katona esett el és négy sebesült meg - jelentette pénteken a kijevi műveleti parancsnokság sajtóosztálya. Az elmúlt napban összesen öt ukrán katona esett el és négy sebesült meg. Tusk: az Európai Unió elítéli az ukrajnai orosz agressziót videó Az Európai Unió soha nem fogja elismerni a Krím félsziget illegális annektálását. EU-keleti partnerség - Tajani: világos politikai elképzelésre van szükség videó Az Európai Parlament hosszabb távú keleti partnerségi modell kialakítását sürgeti a társult országok számára.
Itthon Fokozott biztonsági intézkedéseket vezetnek be Pozsonyban a karácsonyi időszakban Fokozott biztonsági intézkedéseket vezetnek be Pozsonyban a karácsonyi időszakban videó POZSONY. A közelmúlt európai terrortámadásai miatt fokozott biztonsági intézkedéseket vezetnek be Pozsonyban a karácsonyi időszakra - közölte a Pozsony megyei rendőrkapitányság sajtóosztálya pénteken. A vásár idején, annak helyszínein naponta több tízezer ember fordul meg a fővárosban. Ismét lesz vonatjárat a Pozsony–Rajka–Győr vonalon videó A rendszeres vonatjárat erre az útszakaszra közel tíz év elteltével tér vissza, lehetővé téve a régiók jobb összeköttetését. Hamarosan eldől, ki lesz az Év vállalkozója videó A verseny döntőjét a Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetségének szervezésében december 9-én, Komáromban tartják meg.
Magyar világ Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek videó BRÜSSZEL. Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően. Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat - mondta a külügyminiszter Brüsszelben. Nemzetpolitikai államtitkárság: szakmai hétvége külhoni magyar fiataloknak videó Erdélyből 41, a Vajdaságból 16, a Felvidékről 16, Kárpátaljáról 9, Horvátországból 2, a Muravidékről 1 egyetemista lesz jelen KMKF-munkacsoport: napirenden a külhoni nemzetrészek autonómiája és önkormányzatisága videó A tanácskozáson Őry Péter előadást tartott a regionalizmus jövőjéről a Felvidéken.
Kultúra A cigánytábor az égbe megy  - ismét nagy sikert aratott a Teátrum A cigánytábor az égbe megy - ismét nagy sikert aratott a Teátrum videó KOMÁROM. A napokban mutatta be a komáromi Teátrum színházi polgári társulás, a Komáromi Kamarazenakarral karöltve Jevgenij Doga: A cigánytábor az égbe megy című film alapján készült musicalt. Az előadást Dráfi Mátyás színművész, a Teátrum vezetője rendezőként is jegyzi. Az előadást Dráfi Mátyás színművész, a Teátrum színházi polgári társulás vezetője rendezőként is jegyzi. Elhunyt Vasadi Péter Kossuth-díjas író, költő videó Kilencvenegy éves korában elhunyt Vasadi Péter Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, esszéista és irodalomkritikus. Székelyföldi költő kapja a Balassi-emlékkardot videó Lövétei Lázár László örömmel értesült a döntésről, és nagy megtiszteltetésnek tartja a Balassi nevével fémjelzett elismerést.
Színes Messi negyedszer vette át az Aranycipőt Messi negyedszer vette át az Aranycipőt videó BARCELONA. Lionel Messi, az FC Barcelona argentin labdarúgója negyedszer vette át pénteken az európai ligák legeredményesebb góllövőjének járó Aranycipőt. A 30 éves argentin sztár 37-szer talált a kapuba az elmúlt szezonban a katalán klub színeiben. 1001 norvég női zenész ítélte el a szexuális zaklatást videó Múlt héten 500 norvég színésznő is közös petícióban szólalt fel a szexuális zaklatások ellen. A hálaadás (sokféle) története videó A hálaadás napját gyakran a legamerikaibb ünnepként emlegetik.
Vélemény Aich Péter: Facebook Aich Péter: Facebook videó Sajátos hír jelent meg: az Európai Unió a Facebook szabad használatát akarná korlátozni azáltal, hogy korhoz kötné, fiatalok esetében a szülők hozzájárulása is szükséges volna. Érdekes. Hát te is, fiam, Facebook? Te is jog vagy? Ki gondolta volna? Ijesztő, mi mindenre formálnak manapság jogot. Kövesdi Károly: Miről szól a megye? Például Nyitrán videó Ha az MKP Nyitra megyében összebútorozik Belicáékkal, ugyanazt követi el, amit a Most-Híd tavaly. Őry Péter: Egykori és majdani gödreink videó Az R7-es remélhetően nem fog tragédiákat okozni, csak annyit, hogy az egész környéken kő kövön nem marad utána.
Hitélet Fabiny Tamás az evangélikus egyház új elnök-püspöke Fabiny Tamás az evangélikus egyház új elnök-püspöke videó BUDAPEST. Fabiny Tamást választotta a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) zsinata az egyház új elnök-püspökévé - közölte az Evangélikus Információs Szolgálat pénteken. Gáncs Péter püspök, aki 2010 óta töltötte be a tisztségét, jövő májusban nyugdíjba vonul, és benyújtotta lemondását. Adománygyűjtő akciókat indít a református szeretetszolgálat adventben videó A szeretetszolgálat emellett idén is elindítja a tűzifa programot, melynek keretében 100 rászoruló családnak biztosítanak tüzelőt. Ferenc pápa találkozik a rohingjákkal videó A katolikus egyházfő november 26. és december 2. között Mianmarban és Bangladesben tesz apostoli látogatást.
Múltunk Megújul a történelmi városfal Egerben Megújul a történelmi városfal Egerben videó EGER. A vár állagmegóvó rekonstrukciójához kapcsolódóan hamarosan megújul a régi városfal egy szakasza Egerben - jelentette be a beruházás helyszínén tartott sajtótájékoztatón a megyeszékhely polgármestere. A vár állagmegóvó rekonstrukciójához kapcsolódóan hamarosan megújul a régi városfal egy szakasza Egerben Drágán kelt el Winston Churchill utolsó festménye videó Churchill testőrének, Edmund Murraynek köszönhető az, hogy a The Goldfish Pool at Chartwell egyáltalán létezik. Valószínűleg a legrégebbi kutyaábrázolásra bukkantak videó Az Arab-sivatag két régészeti lelőhelyén talált rajzok legalább nyolcezer évesek lehetnek.
Fő támogatónk