2017. április 28., péntek - Valéria
Cikkek közt...  Videók közt...  
Ismét adatokat küld a Cassini a Földrevideó 2017. április 28., péntek 10:58 GOLDSTONE. Ismét adatokat küld a Cassini űrszonda a Földre, miután megkezdte végső ugrását a Szaturnusz gyűrűi és felhőzete közötti régióba - tudósított a BBC.
A véralkoholszint emelkedésével együtt nő a szívritmuszavar kockázata is videó 2017. április 27. | MÜNCHEN. A véralkoholszint emelkedésével együtt nő a szívritmuszavar kockázata is - állapították meg müncheni kutatók a világ legnagyobb sörfesztiváljának, a müncheni Oktoberfestnek a látogatói körében végzett nagyszabású felmérésükben.
Mégsem nyílvessző okozhatta Ötzi halálát? videó 2017. április 26. | ZÜRICH. Amióta Ötzi mumifikálódott holttestét 1991-ben megtalálták az Alpokban, a kutatók fáradhatatlanul igyekeznek kideríteni, hogyan halhatott meg a kora rézkori vadász. A gleccsermúmián végrehajtott legújabb elemzésekből az derül ki, hogy Ötzi nyílvessző okozta sebe és fejsérülései nem bizonyultak halálosnak.
Óriási károkat okozhat az Arktisz felgyorsult olvadása videó 2017. április 26. | OSLO. Az Északi-sarkvidék jegének felgyorsult olvadása akár 90 ezer milliárd dollár gazdasági kárt is okozhat az évszázad végéig klímaszakértők becslései szerint.
Magyar kutatónők sikere adhat új reményt a meddő pároknak videó 2017. április 25. | BUDAPEST. Miközben minden hatodik magyar pár küzd a meddőséggel, mindössze minden harmadik mesterséges megtermékenyítési kísérlet jár sikerrel. Ezt az arányt hamarosan, a hétköznapok szintjén is jelentősen növelheti egy úttörő magyar felfedezés, és nyomában egy új gyors, egyszerű és fájdalommentes vizsgálati módszer.
Venezuelában bukkantak rá a Radiohead-hangyákra videó 2017. április 25. | LONDON. A Radiohead brit rockegyüttesről neveztek el egy Venezuelában felfedezett új hangyafajt.
Növelhetik a stroke kockázatát a diétás üdítők videó 2017. április 24. | WASHINGTON. A mesterséges édesítőszereket tartalmazó üdítők háromszorosára növelhetik az agyi-érkatasztrófa és a demencia (időskori elbutulás) kockázatát - figyelmeztetnek a kutatók az Amerikai Szívtársaság Stroke című folyóiratában közölt tanulmányukban.
Kiváló tanulók is lehetnek a figyelemzavaros hiperaktív gyermekek videó 2017. április 23. | Százból hét gyerek hiperaktív, vagy figyelemzavaros. A legtöbbször a diáktársak panaszkodnak. Például arra, hogy az egyik társuk nem figyel, feláll vagy mászkál órán. Rosszabb esetben provokálja a többieket. Ez nem jó az osztálynak. És nem jó az érintettnek sem. Ráadásul a tünetek egy része felnőttkorban is megmaradhat.
Békabőr rejtheti a jövő vírus- és baktériumölő szerét videó 2017. április 23. | Egy Dél-Indiában élő, teniszlabdányi, tarka béka bőrváladékában találtak vírusokat és baktériumokat elpusztító molekulákat indiai és amerikai tudósok.
Először figyeltek meg "űrhamburgert" evő fiatal csillagot videó 2017. április 22. | WASHINGTON. Először figyeltek meg a csillagászok egy fiatal "bébicsillagot", amint egy "hamburgerszerű", porból álló képződményt eszik.
Nagy dobásra készül Zuckerberg: bekötné a Facebookot az agyunkba videó 2017. április 21. | LOS ANGELES. A Facebook még éppen csak belevágott a virtuális valóság legkezdetlegesebb verziójába, de Mark Zuckerberg már jóval előrébb gondolkodik: a közvetlen agy-gép kapcsolaton.
Hol köt ki az európai vizekbe kerülő műanyaghulladék? videó 2017. április 21. | OSLO. Egészen az Északi-sarkvidékig szállítják az óceáni áramlatok az Európa és az Egyesült Államok körüli vizekbe kerülő műanyaghulladékot, amely aztán súlyosan károsítja a törékeny sarkvidéki környezetet - figyelmeztetnek a kutatók.
Kiállították a szlovák repülő autót Monacóban videó 2017. április 21. | MONACO. A szlovákiai székhelyű AeroMobil a Monacói Hercegségben évente megrendezésre kerülő Top Marques Monaco luxuscikkek kiállításán fedte fel csütörtökön a több mint egymillió euróba kerülő repülő autó dizájnját.
Összefüggés lehet a hiperaktivitás és a várandósság alatti mobiltelefonálás között videó 2017. április 20. | NEW YORK. Nagyobb eséllyel váltak hiperaktívvá azok a gyerekek, akiknek édesanyja sokat mobiltelefonált a várandósság idején, mint azok a társaik, akiknek anyja keveset mobilozott terhesen - mutatta ki egy tanulmány.
Mongólia is belépett az űrhatalmak klubjába videó 2017. április 20. | ULÁNBÁTOR. Mongólia felbocsátotta első műholdját szerdán, a távközlési célokat szolgáló űreszköz indítása részét képezi az ázsiai ország új technológiákat felhasználó erőfeszítéseinek, hogy nyersanyagfüggő gazdaságát diverzifikáltabbá tegye.
Növekvő veszélyt jelent az űrszemét videó 2017. április 19. | PÁRIZS. Az űrkutatás közel hat évtizede alatt összegyűlt, a műholdakat, űrhajókat és űrállomásokat fenyegető szemét növekvő veszélyére figyelmeztettek a tudósok.
Óriási aszteroida halad el a Föld mellett videó 2017. április 19. | WASHINGTON. A Föld "közelében" halad el szerdán egy három éve felfedezett, viszonylag nagy aszteroida - erősítették meg az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA kutatói.
Meglepő dolgot észleltek a Mars légkörében videó 2017. április 18. | Elektromos töltéssel rendelkező fématomok, vagyis fémionok vannak a Mars légkörének felső rétegében - írja a Phys.org tudományos portál cikke. A fémionok felfedezésével eddig láthatatlan folyamatokat térképezhetnek fel a szakértők a vörös bolygó felső légkörének ionizált tartományában, az ionoszférában.
A levegőből nyernének vizet a sivatagban videó 2017. április 17. | Az amerikai fejlesztésű készülék, amely a sivatagi levegőből is képes vizet kivonni, talán egyszer és mindenkorra megoldja a Föld száraz területeinek ivóvíz-problémáit.
Fogtömés a jégkorszakban videó 2017. április 16. | LUCCA. Észak-Olaszországban régészek két darab emberi metszőfogra bukkantak, amelyek belsejében szokatlan nagy, a fogbélig elnyúló üreget találtak. A méretes lyukak belső részén látható karcolások és egyéb nyomok arra engednek következtetni, hogy a közel 13 ezer éves fogak egykori gazdájának hihetetlen fájdalmas fogászati beavatkozásban volt része. A szakértők szerint éles kövekkel távolíthatták el a beteg részt, a tömést pedig hajszálakkal, szalmaszálakkal és egy kis kátránnyal oldották meg.
Célzott tumorterápián dolgoznak magyar kutatók videó 2017. április 15. | Célzott tumorterápia - magyar kutatók olyan vegyületeket állítanak elő, melyek lehetővé teszik a daganatos betegek hatékonyabb kezelését.
A Pink Floydról neveztek el egy rákfajt videó 2017. április 15. | LONDON. Synalpheus pinkfloydi – ez lett a neve az új rákfajnak, amelynek felfedezői közt egy nagy rockrajongó tudós is akadt.
"Bálnakamerákkal" derítenek fényt az óceán óriásainak táplálkozási szokásaira videó 2017. április 14. | MELBOURNE. Az állatokra erősített kamerával figyelik meg a kutatók az Antarktisz körüli vizekben élő hosszúszárnyú bálnák (Megaptera novaeangliae) rejtélyes táplálkozási szokásait.
Újabb nagy foltot fedeztek fel a Jupiteren videó 2017. április 13. | CAPE CANAVERAL. A Nagy Vörös Folt után újabb nagy foltot fedeztek fel a Jupiter felszínén.
Jelentősen javultak a leukémiás gyerekek túlélési esélyei videó 2017. április 13. | LONDON. Jelentősen javultak a leukémiás gyerekek túlélési esélyei az 1995 és 1999 közötti időszakot a 2005 és 2009 közötti időszakhoz viszonyítva - állapította meg egy új tanulmány, amely a Lancet Haematology című szaklap friss számában jelent meg.
Agyi stimulációval növelhető az őszinteség videó 2017. április 12. | ZÜRICH. Célzott agyi stimulációval erősíthető az őszinte viselkedés: svájci és amerikai kutatók megtalálták azt az agyi területet, ahol az őszinteség és az önző érdekeket szolgáló hazugság közötti mérlegelés zajlik.
Befolyásolja a kísérleteket, hogy másképp látnak a kutyák, mint az emberek videó 2017. április 11. | BUDAPEST. A kutya és az ember látóképessége közötti eltérések befolyásolhatják az etológiai kísérletek eredményét - állapította meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszékének legújabb kutatása.
Brutális csillagszületést dokumentáltak a csillagászok videó 2017. április 10. | KÖLN. Egyedülálló felvételeket sikerült készíteni nagy tömegű csillagok születésekor létrejött tűzijátékszerű robbanásról az Orion csillagképben - közölte az Európai Űrügynökség (ESO).
Egy viszonylag nagy aszteroida repül el a Föld mellett videó 2017. április 09. | WASHINGTON. Egy három éve felfedezett, viszonylag nagy aszteroida fog elhaladni "nagyon közel" a Föld mellett április 19-én - jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).
Majmok között találtak embergyereket videó 2017. április 08. | Mintha Kipling örökbecsű történetéből lépett volna elő az a kislány, akit egy csoport majom társaságában láttak meg rendőrök India északi részén. Elmondásuk szerint maga a gyermek is úgy viselkedett, mint egy majom, amikor felé közeledtek: vicsorgott, és négy lábon próbált meg elmenekülni. A rendőrök a kislányt kórházba vitték, és most azt próbálják kideríteni, hogy kik lehetnek a szülei.
Az egysejtűek lehetnek a depresszió okai videó 2017. április 08. | Egyre több tudományos kutatás foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy a depresszió oka nem a fent említett tényezők és nem is a génjeink, hanem a bennünk élő, milliárdnyi egysejtű organizmus.
Első  Előző  1 / 296   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 5°C / 7°C
Holnap: 4°C / 13°C
Ógyalla
Ma: 6°C / 10°C
Holnap: 4°C / 13°C
Losonc
Ma: 9°C / 14°C
Holnap: 3°C / 9°C
Kassa
Ma: 12°C / 15°C
Holnap: 6°C / 10°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
886 éveSzékesfehérváron királlyá koronázták II. (Vak) Bélát.
43 éveMegszületett Penélope Cruz színésznő (Mindent anyámról, Betépve).
263 éveMegszületett Gróf Széchényi Ferenc könyvtár- és múzeumalapító.
223 éveMegszületett Jósika Miklós báró, író, újságíró, a magyar romantikus regény megteremtője.
120 éveÜzbégen megszületett Tihanyi Kálmán fizikus, a katódsugaras képbontó, vagyis a televízió magyar feltalálója.
Belföld Lezárják a hétvégén a D1-est Pozsony és Nagyszombat között Lezárják a hétvégén a D1-est Pozsony és Nagyszombat között videó POZSONY. Szombat déltől 24 órára teljesen lezárják a D1-es autópálya Pozsony és Nagyszombat közötti szakaszát. A rendőrség arra figyelmeztet, hogy az érintett útszakaszokon szombat reggeltől vasárnap estig lehet forgalomkorlátozásokra számítani. A D1-es autópálya Pozsonysárfőtől kezdődően lesz lezárva szombaton 12 órától vasárnap délig. Állami támogatás igényelhető fagykárok esetén videó A szőlészek és a borászok a hazai vidékfejlesztési programból származó ún. termésbiztosítási támogatást is igényelhetik. Ladislav Bašternákot nem idézik bíróság elé vagyona miatt videó A járási ügyészség nem talált gyanús dolgot Ladislav Bašternák vagyonának származását illetően.
Külföld Tüntetők törtek be a macedón parlamentbe - Több képviselő megsérült Tüntetők törtek be a macedón parlamentbe - Több képviselő megsérült Frissítvevideó SZKOPJE. A jobboldalt támogató tüntetők csütörtökön betörtek a macedón parlamentbe azt követően, hogy a szociáldemokraták és az albán kisebbségi pártok új házelnököt választottak meg anélkül, hogy erre felhatalmazást kaptak volna. A tüntetők székekkel dobálták meg a képviselőket, egy kisebb verekedés során legalább nyolc képviselő, közöttük a szociáldemokraták vezetője, Zoran Zaev is megsérült, a kisebbségi Albánok Szövetsége nevű párt képviselője, Zijadin Sela pedig súlyosan megsebesült, hét másik sérülttel együtt kórházba kellett szállítani. Macedóniában decemberben tartottak parlamenti választást, ám azóta sem alakult meg a kormány. Ítéletidő van Csehországban videó Sok ezer háztartás áram nélkül maradt a sűrű havazás és a heves szélviharok következtében. Több baleset is történt. Terrorellenes rajtaütés Londonban, egy gyanúsítottat lövés ért Frissítvevideó Az akció során összesen hat embert vettek őrizetbe terrorcselekmény aktív előkészítésének gyanújával.
Itthon Márkaépítés mesterfokon – I. Felvidéki Junior Expo Dunaszerdahelyen Márkaépítés mesterfokon – I. Felvidéki Junior Expo Dunaszerdahelyen videó DUNASZERDAHELY. A Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetsége június 22-én rendezi meg az I. Felvidéki Junior Expót Dunaszerdahelyen, a Városi Művelődési Központ épületében. A Junior Expo fő célja a felvidéki magyar vállalkozások bemutatása, kapcsolatépítő és üzleti találkozók megvalósítása. Az I. Felvidéki Junior Expo fő célja a felvidéki magyar vállalkozások bemutatása, kapcsolatépítő, üzleti találkozók megvalósítása. Tűz ütött ki a felsővisnyói alagútban videó A sűrű füst elborította az alagutat, a tűzoltóknak 18 embert kellett kimenekíteniük. Ma kezdetét vette a Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny videó Ma este Tompa Mihály születésének 200. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás és a Borostyán Együttes ad koncertet.
Magyar világ Világi Oszkár - a felvidéki márkaépítő Világi Oszkár - a felvidéki márkaépítő videó A Mol-csoport igazgatósági tagja, a Slovnaft elnök-vezérigazgatója, az FC DAC 1904 elnöke. Érdekeltségei vannak a Csíki Sörben is, emellett borászattal, húsfeldolgozással, tejipari termékek gyártásával foglalkozó vállalatokat hozott létre és a gazdaság más területein is komoly érdekeltségei vannak. Szlovákiában a legnagyobb adófizető magánszemélyként. A Figyelőnek adott interjúban Világi Oszkár a felvidéki magyar politizálásról is véleményt mondott. A felvidéki magyar politizálásról úgy véli, csak akkor lehet erős a magyar közösség érdekképviselete, ha a két párt megegyezik. Orbán: hosszú időre biztosított a magyarok biztonsága videó Orbán Viktor szerint ha megtámadják Magyarországot, a miniszterelnöknek oda kell mennie. Csehországban sem működhetne a CEU videó A hatályban lévő cseh törvények szerint a budapesti Közép-európai Egyetem jelenleg Csehországban sem működhetne.
Kultúra Mediawave együttlét Komáromban és Dunaszerdahelyen Mediawave együttlét Komáromban és Dunaszerdahelyen videó KOMÁROM. Csütörtökön este kezdődött és hétfőig tart a komáromi Monostori Erődben a 27. Tartóshullám Mediawave Együttlét. Az idei filmes versenyprogramban kilencven alkotást mutatnak be, a zenei kínálatban negyven koncert és különböző műhelyek közötti spontán együttműködés szerepel. A hétvégén Dunaszerdahelyen is megrendezik a fesztivált. A fesztivál fő témája idén az 500 éves reformáció, annak művészeti aspektusai. Álmos legendája nagy sikert aratott Pozsonyban videó Első külföldi premierjét tartotta az Álmos legendája táncelőadás. A Soproni Balett produkcióját vastapssal fogadták a pozsonyiak. Új szlovák filmben kapott főszerepet Jiří Menzel videó Martin Šulík szlovák filmrendező Tolmács (Tlmočník) című új filmjében Peter Simonischek osztrák színész is szerepel.
Színes Külföldön is felfigyeltek Budapest földalatti kórházára Külföldön is felfigyeltek Budapest földalatti kórházára videó BUDAPEST. A budai vár alatt megbúvó, évekig államtitokként kezelt Sziklakórházról cikkezett a BBC brit közszolgálati televízió portálja. A kórház ma már múzeumként működik, de az '56-os szabadságharc alatt menedékként, később pedig nukleáris mentsvárként tekintettek rá. A 200 főt befogadó kórházat még a II. világháború kitörésekor alakították ki a budai Várhegy barlangjaiban. Visszatért a kamerák elé Kulka János videó Az X. című, Ujj Mészáros Károly rendezte filmben tér vissza Kulka János, aki a napokban fejezte be a munkát. Johan Cruyffról nevezik el az Ajax stadionját videó A háromszoros aranylabdás játékost minden idők egyik legjobb irányítójának tartják a sportágban.
Vélemény Németh Gabriella: Emelkedhet a minimálbér és többet fizethetnek a túlórákért Németh Gabriella: Emelkedhet a minimálbér és többet fizethetnek a túlórákért videó Szlovákia jól gazdálkodik – a miniszterelnök és a pénzügyminiszter minapi közös sajtótájékoztatója után röviden így lehet összefoglalni az ország gazdasági helyzetéről szóló beszámolót. Robert Fico szerint „a bőrünkön kellene érezni a javulást". A Magyar Közösség Pártja napi kontaktusban van a régiókban élő munkavállalókkal, kis- és középvállalkozókkal, de a kormányfő és a pénzügyminiszter által festett pozitív eredményekkel sajnos nem találkoztunk. Az MKP napi kontaktusban van a munkavállalókkal és vállalkozókkal, de a kormányfő által festett pozitív eredmények nem láthatók. Tokár Géza: Rég rajtunk a bélyeg videó A nagy felvidéki magyar tanácstalansághoz, az árkok mélyüléséhez hozzájárul, hogy a szövetségesi viszonyokat sem látni világosan. Szabó Ottó: A kultúra és a pénz urai videó A Kormányhivatal Nemzeti Kisebbségi Osztálya idén a Rovás pályázatainak a zömét a szemétbe dobta.
Hitélet Reformáció 500 - Megnyílt az emlékév központi kiállítása Reformáció 500 - Megnyílt az emlékév központi kiállítása videó BUDAPEST. Ige-idők címmel megnyílt a reformáció emlékévének központi kiállítása szerdán Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban. A november 5-ig látogatható tárlaton csaknem 100 intézmény több mint 400 tárgya látható. Ferenc pápa: a béke hírnökeként megyek Egyiptomba videó Ferenc pápa Egyiptomban zárt, de szokása szerint nem páncélozott autóval közlekedik majd. Ferenc pápa nem páncélozott autót használ Egyiptomban videó Zárt gépjárművel közlekedik majd Ferenc pápa Egyiptomban, de nem használ páncélozott autót - derül ki a Vatikán tájékoztatásából.
Múltunk Megtalálták az ókori Cézárea kapuját Izraelben Megtalálták az ókori Cézárea kapuját Izraelben videó JERUZSÁLEM. Izraeli régészek feltárták Cézáreának, Heródes egykori kikötővárosának a bejáratát - jelentette a Háárec című újság. Izraeli régészek feltárták Cézáreának, Heródes egykori kikötővárosának a bejáratát. Felavatták Darányi Ignác szobrát Budapesten videó A megjelentek Darányi Ignác halálának 90. évfordulója alkalmából megkoszorúzták a frissen felavatott szobrot. Egy vagyonért kelt el John F. Kennedy naplója videó A nagyrész gépelt szöveget tartalmazó naplóban 12 kézírásos oldal is található. Egy 71 éves gyűjtő vette meg.
Fő támogatónk