2018. február 24., szombat - Mátyás
Cikkek közt...  Videók közt...  
Árpád-ház és genetikai „szenzáció”: tévedés történt, mást mond a kutatásvideó 2018. február 23., péntek 12:53 „Egy új vizsgálat alapján az Árpád-ház tagjai egészen biztosan eurázsiai, nem pedig finnugor eredetűek” – írta a Magyar Idők. Ez a következtetés azonban használhatatlan: egyrészt a „finnugor” fogalom az „eurázsiai” részhalmaza, másrészt a kutatásban kimutatott genetikai csoporthoz éppen hogy hozzátartoznak a finnugor nyelvet használó népek is.
Palóc húsvét Füleken videó 2011. április 19. | FÜLEK. Április 25-én hatodik alkalommal rendezik meg a Palóc Húsvét a Füleki Várban elnevezésű folklórrendezvényt. Az esemény az évek során tavaszi fesztivállá terebélyesedett. Agócs Attila igazgató szerint 2006-ban jó döntés volt, hogy húsvéthétfőn is megnyitották az egyre nagyobb látogatottságnak örvendő várat.
Összefüggés van a hajszín és az emlékezőképesség között videó 2011. április 18. | BÉCS, BUDAPEST. Német kutatók rájöttek, hogy egy bizonyos fehérje egyszerre szabályozza a tanulásért és emlékezésért felelős agyműködést, valamint a hajszín alakulását.
Lassan ébredezik a Nap videó 2011. április 18. | Három évi "szendergés" után ébredezni kezd a Nap, s felületén megjelentek az első foltok. A tudósok becslése szerint a Nap aktivitása 2013-ban éri el maximumát.
Egy forrásból származik a Föld összes nyelve? videó 2011. április 16. | OXFORD/AUCKLAND. Egyetlen forrásból származik Földünk valamennyi nyelve - állítják a beszéd eredetét kutató brit és ausztrál szakemberek. Több száz nyelv vizsgálata nyomán az Oxfordi Egyetem és az Aucklandi Egyetem kutatói a beszéd kialakulásának gyökereit ugyanarra a helyre, Afrikába és ugyanarra az időre, mintegy 150 ezer évvel ezelőttre vezették vissza.

Még több érv szól az alma mellett videó 2011. április 16. | HAMBURG, BUDAPEST. Létezik az angolban egy mondás, amely szerint napi egy alma megóvja egészségünket - egy új vizsgálat szerint valóban egészen különleges gyümölcs az alma.
Találmányok hétvégéje Hódmezővásárhelyen videó 2011. április 15. | HÓDMEZŐVÁSÁRHELY. Több mint 60 alkotó mutatja be munkáját Hódmezővásárhelyen az Idea 2011 - Ötlet-Újdonság-Találmány nemzetközi kiállítás és vásár pénteken kezdődött háromnapos rendezvényén.
Gazdira várnak a menhelyi kutyák az örökbefogadó napon videó 2011. április 15. | BUDAPEST. Nagyszabású találkozóra és örökbefogadó napra várja a NOÉ Állatotthon Alapítvány az érdeklődőket és az örökbefogadókat április 16-án szombaton 10 és 16 óra között, amikor a színes programok mellett egy felgyógyult gólyát is szabadon engednek.
Hőspróbákkal növelnék forgalmukat a Dél-Dunántúl várai és kastélyai videó 2011. április 14. | PÉCSVÁRAD. Egész családok kikapcsolódásául szolgáló hőspróbákat szervez májustól szeptember végég a Dél-dunántúli Vár és Kastélyturisztikai Klaszter, hogy növelje a régió várainak és kastélyainak forgalmát. Szlovákia leglátogatottabb kastélymúzeuma, Bajmóc több mint tíz éve kínál látogatónak színes rendezvényeket, köztük lovagnapokat - nagy sikerrel. Inspirálódni nem szégyen.
A túl sovány és a túl kövér férfiak kevésbé nemzőképesek videó 2011. április 14. | LIPCSE. A túl sovány és a túl kövér férfiak kevésbé nemzőképesek, mint a normál súlyúak - derült ki egy német tanulmányból.
A jólét és a testmagasság videó 2011. április 13. | LONDON. A hollandok után a norvégok Európa legmagasabb emberei. A hollandok első helye senkit sem lep meg, ám a norvégok 200 évvel ezelőtt még a kontinens legapróbb emberei közé tartoztak. Mi történt, mi változott meg? A kérdésre brit tudósok a The Changing Body (Testváltozás) című könyvükben válaszolnak.
Szép Felvidékünk - A Dobsinai-víztározó videó 2011. április 12. | IMRIKFALVA (DEDINKY). A Szlovák Paradicsom (Slovenský raj) legnagyobb területű víztározó Imrikfalva határában található. Az 1948 és 1956 között épült víztározó a Dobsinai hidraulikus vízerőmű részét képezi. Ma eredeti rendeltetése mellett a közkedvelt rekreációs központ.
Tudományos szenzáció: Emberi vese őssejtekből videó 2011. április 12. | EDINBURGH. Emberi vesét hoztak létre őssejtekből brit tudósok, az áttörés eredményeként a transzplantációra váró betegek majdan saját szerveiket "növeszthetik".
Mit tanácsolnak a boldogságkutatók? videó 2011. április 12. | Ha boldog akarsz lenni, gondolkodj pozitívan és kapcsold ki a mobiltelefonod! - egyebek közt ezt tanácsolja az Action for Happiness (Tégy a Boldogságért!), világmozgalom, melynek tagja a dalai láma is.
Meglepő újdonság a csirkehálós loft lakás videó 2011. április 10. | BUDAPEST. Vasárnap véget ért Budapesten a Construma építészeti kiállítás, melynek idei központi témája a loft lakás volt a környezettudatosság és a belső terek újraértelmezése jegyében. A fiatalokat vonzó, újdonságokkal teli lakótér meghökkentő és meglepő megoldásokat rejt magában. Az április 5-10 között megrendezett építészeti kiállítás első három napja a szakmáé, a második három a nagyközönségé volt.
Autócsodák a Vasúttörténeti Parkban videó 2011. április 10. | BUDAPEST. Autókülönlegességekkel és évfordulós márkákkal készül idén április 15. és 17. között az Oldtimer Expo a Tatai úti Vasúttörténeti Parkban. Az idei veteránautó-kiállításon több márka is évfordulóját ünnepli. Évfordulós standot állítanak a lengyelek és a magyarok is: a lengyel autógyártás 60 éves, a magyar Bogarasok klubja pedig 20. jubileumát ünnepli.
Újranöveszthetőek az emlősök végtagjai videó 2011. április 10. | Washington, BUDAPEST. Egyszerű vegyi koktéllal kutatóknak sikerült elérniük egerek izomrostjainál, hogy egy újranövő végtag kezdeti stádiumának sejtjeivé váljanak. A gőték és szalamandrák mellett így most már emlősök is képesek lehetnek újranöveszteni elvesztett végtagjaikat.
Gagarin halálát baleset okozta videó 2011. április 09. | MOSZKVA. Hitelt érdemlő dokumentumokra hivatkozva állítja Alekszandr Sztyepanov, az elnöki levéltár egyik osztályvezetője, hogy baleset okozta Jurij Gagarin halálát. Az első űrhajós tragikus és hirtelen halála sok találgatásra adott okot. Voltak, akik a kommunista pártvezetők utasítására végrehajtott merényletet láttak a szerencsétlenség mögött.
Brit a „strandok strandja“ videó 2011. április 09. | NEW YORK. A Turks- és Caicos-szigetek parányi részének, Providencialesnek a strandját tartják a legszebbnek a világon az egyik népszerűbb utazási portál olvasói. A Nagy Britanniához tartozó, Kuba mellett fekvő szigetecske olyan ismert strandokat előzött meg, mint Honolulu és Miami Beach.
Szótár készült a kumráni tekercsekhez videó 2011. április 08. | BÉCS, Megjelent a kumráni tekercsek megfejtését segítő első szótár, amely 270 héber szócikket tartalmaz A-tól H betűig. A kumráni tekercsek héber és arámi nyelvű írások, amelyeket a Holt-tenger közelében fekvő Kumránban, a mai Ciszjordániában fedeztek fel. A legrégebbiek a Krisztus előtti III. században keletkeztek.
40 százalékkal vékonyabb az ózonréteg az Északi-sark felett videó 2011. április 07. | GENF. A Nap káros ultraibolya-sugárzásától védő ózonréteg eddig nem tapasztalt mértékű fogyatkozását figyelték meg tudósok az Északi-sark felett a Meteorológiai Világszervezet (WMO) keddi tájékoztatása szerint.
Ákos Szuperkoncertje Budapesten videó 2011. április 07. | BUDAPEST. Szuperkoncertre készül Ákos tavaly megjelent albumával, A katona imájával. A népszerű előadó május 14-én Magyarországon ritkán látható hang- és látványtechnikával adja elő új élő műsorát a Papp László Budapest Sportarénában.
Húsvéti várlátogatás Bajmócon videó 2011. április 06. | BAJMÓC. Április 19-től 25-ig megtekinthetők a múzeum tavasszal kapcsolatos tárgyai, gyűjteményei. Ez a rendezvény-sorozat az idény első és egyben legújabb programja.
A pozsonyi állatkert új lakója Budapesten született videó 2011. április 06. | POZSONY. Zavartalan az együttműködés a szlovák és a magyar főváros állatkertjei között. A 21 éves magyar jegesmedvét, Lady-t hamarosan Pozsonyba költöztetik.
Éveket adnának életükből a nők a szép alakért videó 2011. április 06. | PÁRIZS. A brit nők 30 százaléka egy teljes évet adna az életéből az ideális testsúlyért. A válaszadók 10 százalékának megérne 2-5 évvel rövidebb életet is a jó alak, 3 százalék pedig hajlandó lenne akár tíz évvel, vagy még többel is kevesebbet élni cserében.
Gutaütést okozhat az utcazaj videó 2011. április 05. | BUDAPEST. Sokan mondták, olyan zajos utcában élnek, hogy a lárma miatt előbb-utóbb megüti őket a guta. Egy tudományos tanulmány most bizonyítja, a veszély valódi. Dán kutatók szerint súlyos elváltozásokat okozhat az utcai lárma. A vizsgálat eredményét az Európai Szívgyógyász Társaság folyóirata közölte.
Jógával megelőzhető szívritmuszavar videó 2011. április 04. | NEW ORLEANS. A rendszeres jógázás felére csökkentheti a pitvarfibrillációnak nevezett szívritmuszavar előfordulási gyakoriságát és segíthet a szorongásos, valamint a depressziós tünetek enyhítésében is - hangsúlyozzák friss kutatási eredményeik alapján amerikai szakemberek.
Több millió kutyamúmiát őriznek a szakkarai katakombák videó 2011. április 02. | BUDAPEST. Több millió állat, főleg kutya és sakál maradványait találták meg régészek az egyiptomi sivatag homokja alatt húzódó katakombák feltárása során Szakkarában. A tetemek többsége néhány órás vagy néhány napos kölyök volt, amikor feláldozták és mumifikálták.
Gengszter-retró videó 2011. április 02. | BUDAPEST. Tudják-e, mit neveznek kéjlopásnak, mire használták a rabosító széket, mit tartalmaz a Whiskeys naplója? Mindezt kiderül a budapesti Gengszter-retró kiállításon. A szokványosnak aligha nevezhető tárlaton bemutatják a Miskolci Bonnie és Clyde, Matuska Szilveszter, Magda Marinko, és a a Fekete Angyal bűnanyagát is. Az ügyek rövid leírása mellett megtalálhatóak a lefoglalt bűnjelek.
Nyomják a sódert videó 2011. március 30. | DUNASZERDAHELY. A Dumaszínház szereplőinek minden alkalommal nagy sikerük van Dunaszerdahelyen. Úgy tűnik, ezt a sikert lehet még fokozni. Legutóbb a nagy érdeklődésre való tekintettel a társulásnak egy napon két előadást kellett tartania. Ezúttal Kiss Ádám, Bács Miklós és Felméri Péter lökték a dumát a csallóközi városban.
Múmiákat vizsgáltat a Szépművészeti Múzeum videó 2011. március 29. | BUDAPEST. A Szépművészeti Múzeum négy múmiáját vizsgálják a Semmelweis Egyetem radiológusai, hogy a modern képalkotó eljárás segítségével az egykori egyiptomi nemesek virtuálisan három dimenzióban is megtekinthetőek legyenek.
Első  Előző   310 / 312   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: -7°C / -1°C
Holnap: -10°C / -5°C
Ógyalla
Ma: -7°C / -0°C
Holnap: -10°C / -5°C
Losonc
Ma: -11°C / -3°C
Holnap: -19°C / -9°C
Kassa
Ma: -9°C / -3°C
Holnap: -14°C / -9°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
373 éveMegszületett Felsővadászi I. Rákóczi Ferenc választott erdélyi fejedelem.
63 éveMegszületett Steve Jobs amerikai informatikus, az Apple cég alapítója.
632 éveVisegrádon 32 éves korában meghalt II. Károly (Kis Károly) magyar király, aki ellen merényletet követtek el.
461 éveBécsben megszületett II. Mátyás magyar király, aki békekötésekkel szilárdította meg birodalmát.
433 éveSzökőnap 4 évente, minden olyan évben, amelynek az utolsó két számjegye 4-el osztható.
Belföld Több kórházban ápolják a Hernádújfalu mellett történt baleset sérültjeit Több kórházban ápolják a Hernádújfalu mellett történt baleset sérültjeit videó POPRÁD. Néhány sérült gyermek a regionális kórházakban maradt, másokat azonban kassai és turócszentmártoni specializált létesítményekbe szállítottak át. Egyikük állapota válságos. Válságosra fordult az egyik sérült állapota. Folyamatosan dolgoznak a hibák kijavításán videó A 3-as és 4-es reaktorblokk beüzemeléshez szükséges engedéllyel azonban továbbra sem rendelkezik. EU-csúcs - Fico: a visegrádi országok nem támogatják a csúcsjelölti rendszer alkalmazását videó A tagországoknak "nagyobb beleszólásuk kell, hogy legyen a bizottság elnökének kiválasztásába".
Külföld Csökkent a függetlenség támogatottsága Katalóniában Csökkent a függetlenség támogatottsága Katalóniában videó BARCELONA. Katalóniában csökkent azok száma, akik támogatják, hogy az autonóm közösség Spanyolországtól független állammá váljon - derült ki a katalán vélemény-tanulmányi központ (CEO) pénteken közzétett felméréséből. A januárban készült 1200 fős kutatásban a megkérdezettek 40,8 százaléka támogatta a katalán függetlenséget. Donald Trump: elismerjük Jeruzsálemet Izrael fővárosaként videó Az új külképviselet felavatására várhatóan május közepén kerül sor. Moszkva megerősítette, hogy négy mázsa kokaint találtak a Buenos Aires-i orosz nagykövetségen videó A szállítmány a követség egy műszaki alkalmazottjáé volt.
Itthon Szlovákiai tudósneveldék Szlovákiai tudósneveldék videó POZSONY. Manapság a fiatalokat egyre inkább vonzza a külföld, nem árt azonban tudatosítani, hogy a szlovákiai egyetemek, főiskolák is büszkélkedhetnek olyan hallgatókkal, akiknek a neve jól cseng a tudomány nemzetközi világában. Pozsonyon és Kassán keresztül is vezet út Oxfordba és a Harvardra. Leginkább otthon töltik a tavaszi szünidőt a diákok videó Az egyhetes szünidőt a szlovákiaiak 30 %-a használja ki családi üdülésre – derült ki egy felmérésből. A felvidéki vállalkozások versenyképességének fokozását is segíti a Magyar Nemzeti Kereskedőház videó Félszáz felvidéki vállalkozó részvételével Határon Túli Exportakadémia zajlik február 22-én a Tiszti Pavilon dísztermében.
Magyar világ Orbán: az EU az európaiaké és az európai állampolgároké Orbán: az EU az európaiaké és az európai állampolgároké videó BRÜSSZEL, BUDAPEST. Az uniós csúcstalálkozó legfontosabb témája az Európai Unió belső átalakítása, amellyel kapcsolatban "vannak egészen abszurd javaslatok is". Ilyen például, hogy az Európai Parlament helyeinek szétosztásánál ne csak az európai állampolgárokat, hanem a migránsokat is vegyék figyelembe - mondta a Brüsszelben a Facebookra feltöltött videoüzenetében Orbán Viktor miniszterelnök. Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott: a határkerítéssel nemcsak magunkat, hanem Európát is védjük. Potápi: kiemelten fontos a hétvégi magyar iskolák támogatása videó A hétvégi magyar iskolák találkozóját első alkalommal rendezték meg Budapesten, a programra közel 100 résztvevő érkezett. Németh Szilárd: a V4-ek egyetértenek a migráció kérdésében videó Németh Szilárd arról is szólt, hogy a V4-ek egyöntetűen elutasítják az ENSZ migrációs csomagját,amely szerint a migráció jó dolog.
Kultúra Jiří Menzel cseh filmrendező 80 éves Jiří Menzel cseh filmrendező 80 éves videó PRÁGA. Nyolcvanéves február 23-án Jiří Menzel Oscar-díjas cseh filmrendező, a Szigorúan ellenőrzött vonatok és a Sörgyári capriccio alkotója. Nyolcvanéves február 23-án Jiří Menzel Oscar-díjas cseh filmrendező, a Szigorúan ellenőrzött vonatok alkotója. New Yorkban vetítik Enyedi Ildikó Oscar-esélyes filmjét videó A filmbemutatón az Oscar-díjról döntő filmakadémia több tagja mellett számos újságíró és New York filmes elitje is ott lesz. Meghalt Tahi Tóth László videó Pályafutásának emblematikus szerepe A képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicalhez fűződik.
Színes Phjongcshang 2018 - A címvédő Kanadát kiejtve döntősök a németek Phjongcshang 2018 - A címvédő Kanadát kiejtve döntősök a németek videó PHJONGCSHANG. Történelme legnagyobb sikerét ért el a német férfi jégkorong-válogatott azzal, hogy bejutott a phjongcshangi téli olimpia döntőjébe, miután a pénteki elődöntőben 4-3-ra legyőzte a címvédő kanadai csapatot. A németek az oroszokkal találkoznak a fináléban. Történelme legnagyobb sikerét ért el a német férfi jégkorong-válogatott, amely az oroszokkal találkozik a fináléban. Phjongcshang 2018 - Schmitt Pál átadta az aranyérmet a magyar váltónak videó Magyarország először nyert aranyérmet a téli olimpiák történetében, korábban két ezüst- és négy bronzérmet gyűjtött. Phjongcshang 2018 - Zagitova a jégkirálynő, Tóth Ivett 23. maradt Frissítvevideó A januárban Európa-bajnok, 15 éves versenyző az oroszok első aranyérmét nyerte Phjongcshangban.
Vélemény Kövesdi Károly: Pótolhatatlanék Kövesdi Károly: Pótolhatatlanék videó Megszületett a verdikt: a nógrádi, gömöri magyarok megtörölhetik a szájukat, nem kapnak gyorsforgalmi utat. Sem a közeli, sem a távolabbi években. Megszületett a verdikt: a nógrádi, gömöri magyarok megtörölhetik a szájukat, nem kapnak gyorsforgalmi utat. Bartók Csaba: Kép van, magyar hang nincs! videó A számarányoknak megfelelően a két közszolgálati tv csatorna összidejéből napi 4 óra műsoridő járna a felvidéki magyarságnak. Aich Péter: Nagyokos fehérek videó Sokan úgy vélik, a sajtószabadság az, hogy most végre megmondhatják a tutit.
Hitélet Ferenc pápa külön böjti és imanapot kért mára a békéért Ferenc pápa külön böjti és imanapot kért mára a békéért videó VATIKÁN. Ferenc pápa arra hívja a világegyház tagjait és minden jóakaratú embert, hogy február 23-án tartson külön böjti és imanapot a békéért, amelynek hiányától sok helyen szenvednek szerte a világban. Ferenc pápa arra hívja a világegyház tagjait és minden jóakaratú embert, hogy tartson külön böjti és imanapot a békéért. Elhunyt Billy Graham világhírű amerikai prédikátor videó Grahamet a kereszténység egyik legismertebb terjesztőjeként tartják számon, s nem csupán az Egyesült Államokban. Házaspárok számára szerveztek zarándoklatot videó A zarándoklat és a szentmise végén Spányi Antal püspök megáldotta a párokat.
Múltunk 575 éve született Mátyás király 575 éve született Mátyás király videó Ötszázhetvenöt éve, 1443. február 23-án született Kolozsvárott Hunyadi Mátyás, a középkori magyar állam legnagyobb királya, akinek neve népmesékben és legendákban élt tovább. 1443. február 23-án született Kolozsvárott Hunyadi Mátyás, a középkori magyar állam legnagyobb királya. Ézsaiás próféta pecsétjét találhatták meg Jeruzsálemben videó A pecséten korabeli héber betűkkel világosan kiolvasható Ézsaiás neve (Jesajahu), és töredékesen a próféta szó. Magyar emlékek nyomában: Paál László – Barbizon videó A 19. század jeles festőművésze, a mindössze 33 évet élt Paál László elpolgárosodott nemesi családban született az erdélyi Zámon.
Fő támogatónk