2018. március 20., kedd - Klaudia
Cikkek közt...  Videók közt...  
Ólomhűtéses atomreaktorok gyártására készül Kínavideó 2018. március 19., hétfő 18:21 PEKING. Beszállítói láncot épít ki Kína ólomhűtéses atomreaktorok gyártásához a kínai tudományos akadémia (CAS) atomenergia biztonsági intézetének (INEST) hétfői tájékoztatása szerint.
Süllyed az Alföld, emelkedik az Északi-középhegység videó 2011. május 30. | BUDAPEST. Gigászi erők dolgoznak a mélyben. Az Alföld északi része tíz centimétert süllyedt az elmúlt időszakban, az Északi-középhegység emelkedett.
Varratok helyett "sebgipszelés" videó 2011. május 30. | A töréseknél alkalmazott gipszeléshez hasonló eljárást javasolnak amerikai orvosok a bőrsérülések gyógyításánál is. Az új típusú kötés megelőzi, hogy a sérült bőrfelszín deformálódjon gyógyulása közben, ezáltal jelentősen csökkenti a hegesedés mértékét.
A madarak szemükkel is érzékelik a föld mágneses mezejét videó 2011. május 29. | BÉCS, BUDAPEST. Német kutatók felfedezték, hogy a madarak többek közt a szemüket is használják a Föld mágneses terének érzékelésére, és az annak segítségével történő tájékozódásra.
Agyagkatonák Budapesten videó 2011. május 29. | BUDAPEST. Az első kínai császár katonáinak valósághű másolatait tekinthetik meg az érdeklődők szombattól Budapesten, a Király utcai VAM Design Centerben szeptember 18-ig.
Változatosan táplálkozott a neandervölgyi videó 2011. május 28. | BÉCS, BUDAPEST. A neandervölgyiről alkotott kép az elmúlt évtizedekben jócskán megváltozott, kultúrája, intelligenciája mégsem tért el annyira a modern emberétől, mint azt korában hitték. Ez a helyzet a táplálkozásával is, mint azt német kutatók kiderítették.
Kelta hierarchia videó 2011. május 28. | BUDAPEST. A kelta társadalom hierarchiáját világítják meg az észak-magyarországi kelta-kori temetkezési helyek leletei. Szabó Miklós régészprofesszor, az MTA rendes tagja szerint a kelta temetők a korabeli társadalmi szerkezetet képezték le.
Gyermeknap a Bajmóci várban videó 2011. május 28. | BAJMÓC. A Szlovákia Disneylandjeként emlegetett Bajmóc várkastélya június 1-én, a Nemzetközi Gyermeknap alkalmából színes múltidéző programokkal várja a legkisebbeket.
A koffein gátolhatja a teherbeesést videó 2011. május 28. | HAMBURG, BUDAPEST. A fokozott koffeinfogyasztás negatívan befolyásolhatja a várva várt gyermekáldást. Az élénkítő hatásáról ismert anyag ugyanis a petevezetékekben fékezi az izmok összehúzódását, ezáltal akadályozhatja a petesejt petefészekből méhbe vezető útját - derítették ki amerikai kutatók egereken végzett kísérletek segítségével.
Közös eredetű lehet a Föld és a Hold videó 2011. május 27. | WASHINGTON. A Hold belseje a feltételezettnél százszor több vizet tartalmaz, ugyanannyit, mint a Föld kérge - derítették ki amerikai kutatók, akik tanulmányukat a Science legújabb számában ismertették.
Nagyapa lesz Lasica videó 2011. május 26. | POZSONY. Viszonylag későn, 70-en túl kapta meg a nagyapa szerepet a szlovák színművészet egyik karizmatikus egyénisége. Milan Lasica. A népszerű színész Hanka nevű leánya gyermeket vár.
A magyar nők a kannabiszt kedvelik videó 2011. május 26. | BUDAPEST. A nők körében legelterjedtebbnek számító illegális drog a kannabisz, de népszerűek a legálisan beszerezhető altatók és nyugtatók is - közölte a Nemzeti Drog Fókuszpont csütörtökön az MTI-vel.
Elindult a családháló.hu videó 2011. május 26. | BUDAPEST. Elindult a családháló.hu portál, amely gyermeknevelési tanácsok mellett a családpolitika aktualitásairól is megszólaltatja a szakértőket, érintetteket. A naponta többször frissülő honlap híreket is közöl és blogoknak is helyet ad.
A Facebook átformál videó 2011. május 26. | LONDON. A húszas éveikben járó brit fiataloknak átlagosan több mint ezer, míg az ötven, vagy annál idősebb honfitársaiknak csak kevesebb mint húsz barátjuk van a Facebook-hoz hasonló közösségi oldalakon - állapította meg egy új tanulmány.
Greenpeace: a tengeri élőlények erősen sugárfertőzöttek videó 2011. május 26. | TOKIÓ. A megengedett határértéknél jóval magasabb sugárszennyezést mért a Greenpeace a tengeri élőlényekben a megrongálódott fukusimai atomerőműhöz közeli vizeken.
Kívánósak a "várandós" apák videó 2011. május 26. | LONDON. A mai férfiak olyannyira bevonódnak párjuk terhességébe, hogy közel negyedüknél jelentkeznek azok az érzelmi és fizikai tünetek, melyeket általában a nők várandósságával szokás összefüggésbe hozni.
Állati! - Használt mobiltelefon belépő helyett videó 2011. május 26. | BAJMÓC. Szerdán, június 1-én a Nemzetközi Gyermeknap alkalmából a legkisebbeknek, akik a bejáratnál leadják használt mobiltelefonukat, nem kell belépőjegyet vásárolniuk Szlovákia legnagyobb állatkertjébe.
Poháradogató lányok sürgölődnek Karlovy Varyban videó 2011. május 25. | KARLOVY VARY. Régi helyi viseletbe öltözött lányok jelentek meg néhány napja Karlovy Vary, a híres nyugat-csehországi fürdőváros még híresebb oszlopos sétányának forrásai mellett, akik minden érdeklődő poharát színültig töltik gyógyvízzel.
Nagymegyer új logót akar videó 2011. május 25. | NAGYMEGYER. A termálfürdőjéről híres város önkormányzata internetes oldalán nyílt ötletpályázatot hirdetett a település arculatát tükröző logó elkészítésére. A pályázatok benyújtásának határideje 2011. június 1-e, a beérkezett ötleteket június 15-ig kiértékeli a zsűri.
A mértékletes ivás véd a demenciától videó 2011. május 25. | LONDON. Egy német kutatás szerint kisebb valószínűséggel fejlődik ki demencia azoknál az idős embereknél, akik egy-két italt elfogyasztanak naponta - idézte hétfőn a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása
Bringára fel! - Szombaton Bükk–Aggtelek Kerékpártúra videó 2011. május 24. | PUTNOK, AGGTELEK. 1909 május 24-én Svédországban létrejött hét nemzeti park - Európa első nemzeti parkjai. Ennek a napnak a 100. évfordulóján, 1999-ben kezdeményezte az EUROPARC Szervezet, hogy május 24-ét nyilvánítsák az Európai Parkok Napjává. Az Európai Nemzeti Parkok napjához kapcsolódó program a Bükk–Aggtelek Kerékpártúra.
Geoparkban élünk videó 2011. május 24. | FÜLEK. Az Európai Geoparkok Hálózata minden évben megrendezi a "Geoparkok hetét”. A június 5-ig tartó rendezvény célja az aktív kikapcsolódás, szakvezetett bemutatók és túrák szervezése.
Čarnogurskýra is ráijesztett a Mount Everest videó 2011. május 24. | POZSONY. Felmászott a Mount Everestre, de a visszautat már nem bírta ifjabb Ján Čarnogurský, az egykori kereszténydemokrata politikus kisebbik fia. Az apja nyomdokain haladó, ügyvédként dolgozó Jánt a világ tetején kellett megmenteni.
Megújul Egervár büszkesége - Élményturisztika a várkastélyban videó 2011. május 24. | EGERVÁR. Élményturisztikai, színházi és kulturális látogatóközpontot alakítanak ki az ország egyetlen fennmaradt reneszánsz várkastélyában, Egerváron.
Nanotapaszt hoztak létre a szív gyógyítására videó 2011. május 24. | WASHINGTON. Amerikai és indiai mérnökök új módszerrel próbálkoznak a szívrohamon átesett páciensek kezelésében. Szén nanoszálakból és egy felszívódó műanyagból álló nanotapasszal gyógyítanák a szívet.
Nagyszabású kulturális program Kassán - Használd a várost! videó 2011. május 23. | KASSA. Harmadik éve a Use the City – Használd a várost rendezvény nyitja a nyári fesztivál idényt Kassán. A rendezvények többségét a nyugati városrészben, a Terasa lakótelepen tartják, „hogy olyan helyekre is eljusson a kultúra, ahol az ritkaságnak számít – mondták a szervezők.
Nosztalgiautazás Gömör régi vasútvonalain videó 2011. május 23. | KASSA. A gyermeknap alkalmából az idén is közlekedik majd a Magda nevű nosztalgiavonat Gömörben. A szerelvény május 28-án indul, s megáll a vasútvonal mentén fekvő községekben is.
Több millió eurót költöttek fogadásokra a szurkolók a hoki-világbajnokságon videó 2011. május 23. | POZSONY. A gazdasági válság sem térítette el az embereket attól, hogy kisebb vagyont hagyjanak a fogadóirodákban a hoki világbajnokság idején.
Tudományos elismerés Perczel Andrásnak videó 2011. május 22. | BUDAPEST. Perczel András kémikusnak ítélték oda a 2011. évi Bolyai-díjat; a magyar tudomány legnagyobb értékű, 100 ezer euró adómentes pénzdíjjal járó elismerését Schmitt Pál köztársasági elnök adta át vasárnap este a Nemzeti Színházban.
A WHO vizsgálja, okozhatnak-e rákot a mobiltelefonok videó 2011. május 22. | GENF. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői május végéig fognak állást foglalni arról, hogy okozhatnak-e rákot a mobiltelefonok és a vezeték nélküli technológiával működő távközlési és informatikai berendezések.
Megkezdte második űrsétáját az Endeavour két asztronautája videó 2011. május 22. | CAPE CANAVERAL. Megkezdte második űrsétáját az Endeavour amerikai űrrepülőgép két asztronautája vasárnap. Mindkét űrhajós - Andrew Feustel és a Mike Fincke - a legtapasztaltabb amerikai űrszerelők közé tartozik. Fincke a Hubble űrteleszkópon is végzett javításokat. Az Endeavournek ez a 25-ik és egyben utolsó missziója.
Első  Előző   308 / 313   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: -3°C / 1°C
Holnap: -4°C / 3°C
Ógyalla
Ma: -3°C / 1°C
Holnap: -4°C / 4°C
Losonc
Ma: -3°C / 1°C
Holnap: -9°C / 1°C
Kassa
Ma: -4°C / -1°C
Holnap: -6°C / 0°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
291 éveMeghalt Sir Isaac Newton, angol fizikus matematikus és csillagász, a gravitáció és a tömegvonzás felismerője.
124 éveMeghalt Kossuth Lajos, szabadságharcos, államfő.
0 éveTavaszi napéjegyenlőség, az asztrológiai év kezdete, a csillagászati és meteorológiai tavasz kezdete.
2061 éveMegszületett Ovidius római költő.
399 éveBécsben 62 éves korában meghalt II. Mátyás magyar király (I. Mátyás néven német-római császár és cseh király).
Belföld Közös nyomozócsoportot hoznának létre az olasz és szlovák hatóságok Közös nyomozócsoportot hoznának létre az olasz és szlovák hatóságok videó POZSONY. Jaromír Čižnár főügyész az olasz igazságügyi hatósággal való intenzív tárgyalásokat követően ma bejelentette, elküldte Olaszországba azt a szerződéstervezetet, melynek értelmében közös nyomozócsoport hoznának létre Ján Kuciak újságíró és barátnője meggyilkolásának felderítése érdekében. A javaslatot március 16-án az Eurojust közvetítésével juttatták el az olasz hatóságoknak – tájékoztatott Andrea Predajňová, a Legfőbb Ügyészség (GP) szóvivője. A nyomozócsoport létrehozására irányuló javaslatot Jaromír Čižnár főügyész már megküldte az olasz hatóságoknak. Nyilvántartásba veszik a lakásárakat videó Jelentősen megváltozhat a kataszteri törvény. Ha a törvényhozás is rábólint, a módosítás idén szeptembertől léphet hatályba. A lakosság nagy része nem törődik a mozgással és a megelőzéssel videó A férfiak közel 15 százaléka nem jár preventív orvosi vizsgálatra, a nők esetében ez az arány kevéssel 9 százalék alatt van.
Külföld Putyin: Moszkva nem akar új fegyverkezési versenyt Putyin: Moszkva nem akar új fegyverkezési versenyt videó Oroszország nem akarja, hogy bevonják egy újabb fegyverkezési versenybe, egyúttal arra fog törekedni, hogy minden vitás kérdést politikai és diplomáciai eszközökkel oldjon meg más országokkal, a saját érdekeinek biztosítása mellett - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn Moszkvában fogadta az elnökválasztási ellenfeleit. Az orosz katonai kiadások a tervek szerint csökkenni fognak 2018-ban és 2019-ben. Csehország nem adja ki Száleh Muszlimot Törökországnak videó A cseh államügyészség megszüntette a Száleh Muszlim elleni eljárást, mert a kurd politikus már nem tartózkodik Csehországban. Magas a terrorfenyegetettség az Európai Unió országaiban videó Az Európai Unió országaiban több tízezer potenciális terrorista tartózkodik.
Itthon Kodály Zoltán nyomában Budapesten – rendhagyó komáromi könyvbemutató Kodály Zoltán nyomában Budapesten – rendhagyó komáromi könyvbemutató videó KOMÁROM. Ittzésné Kövendi Kata zenepedagógus Kodály Zoltán nyomában Budapesten című kötetének diavetítéssel és dedikálással egybekötött bemutatóját tartották március 19-én a komáromi Csemadok-székházban. Ittzésné Kövendi Kata zenepedagógus diavetítéssel, dedikálással egybekötött bemutatóját tartották a komáromi Csemadok-székházban. Út az érvényesüléshez, vagyis anyanyelvű oktatással a legjobbak közé videó A Via Nova idén is népszerűsíti az anyanyelvű oktatást. Nyitrai TDK – Idén is sok érdekességgel videó A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara március 28-án tartja a Tudományos Diákköri Konferenciát.
Magyar világ Potápi: várhatóan meglesz az egymillió aláírás a Minority SafePack keretében Potápi: várhatóan meglesz az egymillió aláírás a Minority SafePack keretében videó BUDAPEST. Várhatóan összegyűlik a szükséges egymillió aláírás az őshonos európai kisebbségek érdekében indított Minority SafePack kezdeményezés keretében - mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár a kezdeményezésről rendezett konferencián hétfőn, Budapesten. A kezdeményezéshez Magyarország is kapcsolódott, s mostanra mindenhol felgyorsult az akció. Magyarországon is gondokat okoz az időjárás videó Lezárt utak, áramkimaradások és szünetelő vonatközlekedés a rendkívüli idő miatt. Változott a migráció megítélése Európában videó Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint az EU-nak és az ENSZ-nek komolyan kellene ezzel a kérdéssel foglalkoznia.
Kultúra A Varázsszekrény meséi A Varázsszekrény meséi videó POZSONY. Csecsemő (Baba) színházi előadás tánccal és klasszikus zenével 0-5 éveseknek, és természetesen az őket ölükben tartó anyukáknak, apukáknak, vagy akár az őket kísérő nagyobb testvéreknek is szól a meghívó. Az előadás 2018. március 21-én szerdán 10 órakor lesz a Csemadokban (Pozsony, Május 1. tér 10-12). Csecsemő (Baba) színházi előadás tánccal és klasszikus zenével 0-5 éveseknek Pozsonyban. Új pályázatok fiatal íróknak és színházi szakembereknek videó Az Előretolt Helyőrség Íróakadémiától idén tizenöt pályakezdő író és költő kaphat anyagi támogatást. Matek-fizika tanárnak készült, végül az egyik legnépszerűbb színész lett videó Bodrogi Gyula áprilisban lesz 84 éves. Ebből az alkalomból készült beszélgetés a népszerű színésszel a Kossuth Rádióban.
Színes Torinót is érdekli a 2026-os téli olimpia rendezése Torinót is érdekli a 2026-os téli olimpia rendezése videó TORINO. Chiara Appendino, Torino polgármestere a 2026-os téli olimpia és paralimpia rendezésével kapcsolatos szándéknyilatkozatot küldött az Olasz Olimpiai Bizottságnak (CONI). A pályázatban gondolkodó városok március végéig küldhetnek szándéknyilatkozatot a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. Magyar-kazah - Leekens is kíváncsi, mire lesz képes a csapat videó Magyarországnak vissza kell szereznie a pozícióját, vissza kell térnie a győzelem útjára - hangsúlyozta Georges Leekens. Belehalt sérüléseibe a Cirque du Soleil légtornásza videó A 38 éves Yann Arnaud, aki 15 éve volt a társulat tagja, a VOLTA című produkció egyik mutatványa közben zuhant le.
Vélemény Aich Péter: Ellenségek Aich Péter: Ellenségek videó Szlovákiának – mint minden államnak – van egy csomó ellensége. Sokfélék: akad ezek között valós, rejtett, képzelt, veszélyes, ártatlan, na és persze „jóakaró” is. Néha nehéz megkülönböztetni. Figyelemreméltó és fontos viszont pillanatnyilag kettő van. Szlovákiának – mint minden államnak – van egy csomó ellensége. Figyelemreméltó és fontos viszont pillanatnyilag kettő van. Őry Péter: Őszödi beszéd felvidéki módra! videó Nem tudom, lesz-e újabb felvonása a felvidéki Őszödnek. Viszont határozottan úgy fest, a nézők erősen unják a színdarabot. Berényi József: 1848-1989-2018 videó Átmeneti szövetség alakult tehát ki ismét köztünk és a szlovák közvélemény jelentős része között, úgy, mint 1989-ben.
Hitélet Hímes tojást és szobrot visznek magyar zarándokok Ferenc pápának Hímes tojást és szobrot visznek magyar zarándokok Ferenc pápának videó BUDAPEST. Húsvéti hímes tojást, sonkát és egy faragott Szent József-szobrot visznek magyar zarándokok Ferenc pápának. A zarándokok a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Csépáról indultak Rómába hétfő reggel, és a szerdai általános audiencián adják át ajándékaikat. A zarándokok a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Csépáról indultak Rómába hétfő reggel. Millenniumi zászlót kaptak a décsfalvi reformátusok videó A zászlót és Orbán Viktor üzenetét Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára adta át. Szent Patrik püspökre emlékezünk videó Ő az egyetlen szent, aki az Egyház egyetemes kalendáriumában Írországot képviseli.
Múltunk Kétezer éves szeszes italt találtak kínai régészek egy ősi síremlékben Kétezer éves szeszes italt találtak kínai régészek egy ősi síremlékben videó HSZIAN. Kétezer éves szeszes italt tartalmazó bronz üstre bukkantak egy Csin dinasztia idejéből származó síremlékben a Kína nyugati részén fekvő Sanhszi tartományban. A lelet egyike annak a 260 tárgynak, amelyek a Csin dinasztia alatt elhunyt közrendű emberek sírjaiból kerültek elő. Magyar emlékek nyomában: Zichy Mihály – Tbiliszi videó Zichy Mihály festő, grafikus nemcsak a magyar romantikus festészet kiemelkedő alakja,a grúzok is „nemzeti festőjükként” tisztelik. 170 évvel ezelőtt a bécsi udvar hozzájárult gróf Batthyány Lajos miniszterelnöki kinevezéséhez videó A kormány élén hozzálátott a fiatal magyar állam megszervezéséhez.
Fő támogatónk