2018. január 16., kedd - Gusztáv
Cikkek közt...  Videók közt...  
Nem a patkányok, hanem az ember terjesztette a pestist Európábanvideó 2018. január 16., kedd 15:54 LONDON. Az ember terjesztette a fekete halált Európában a 14. század közepén, nem a patkányok voltak a fő felelősei a földrészt sújtó egykori bubópestis-járványok első hullámának - állítják a kutatók.
Tudományos szenzáció: Emberi vese őssejtekből videó 2011. április 12. | EDINBURGH. Emberi vesét hoztak létre őssejtekből brit tudósok, az áttörés eredményeként a transzplantációra váró betegek majdan saját szerveiket "növeszthetik".
Mit tanácsolnak a boldogságkutatók? videó 2011. április 12. | Ha boldog akarsz lenni, gondolkodj pozitívan és kapcsold ki a mobiltelefonod! - egyebek közt ezt tanácsolja az Action for Happiness (Tégy a Boldogságért!), világmozgalom, melynek tagja a dalai láma is.
Meglepő újdonság a csirkehálós loft lakás videó 2011. április 10. | BUDAPEST. Vasárnap véget ért Budapesten a Construma építészeti kiállítás, melynek idei központi témája a loft lakás volt a környezettudatosság és a belső terek újraértelmezése jegyében. A fiatalokat vonzó, újdonságokkal teli lakótér meghökkentő és meglepő megoldásokat rejt magában. Az április 5-10 között megrendezett építészeti kiállítás első három napja a szakmáé, a második három a nagyközönségé volt.
Autócsodák a Vasúttörténeti Parkban videó 2011. április 10. | BUDAPEST. Autókülönlegességekkel és évfordulós márkákkal készül idén április 15. és 17. között az Oldtimer Expo a Tatai úti Vasúttörténeti Parkban. Az idei veteránautó-kiállításon több márka is évfordulóját ünnepli. Évfordulós standot állítanak a lengyelek és a magyarok is: a lengyel autógyártás 60 éves, a magyar Bogarasok klubja pedig 20. jubileumát ünnepli.
Újranöveszthetőek az emlősök végtagjai videó 2011. április 10. | Washington, BUDAPEST. Egyszerű vegyi koktéllal kutatóknak sikerült elérniük egerek izomrostjainál, hogy egy újranövő végtag kezdeti stádiumának sejtjeivé váljanak. A gőték és szalamandrák mellett így most már emlősök is képesek lehetnek újranöveszteni elvesztett végtagjaikat.
Gagarin halálát baleset okozta videó 2011. április 09. | MOSZKVA. Hitelt érdemlő dokumentumokra hivatkozva állítja Alekszandr Sztyepanov, az elnöki levéltár egyik osztályvezetője, hogy baleset okozta Jurij Gagarin halálát. Az első űrhajós tragikus és hirtelen halála sok találgatásra adott okot. Voltak, akik a kommunista pártvezetők utasítására végrehajtott merényletet láttak a szerencsétlenség mögött.
Brit a „strandok strandja“ videó 2011. április 09. | NEW YORK. A Turks- és Caicos-szigetek parányi részének, Providencialesnek a strandját tartják a legszebbnek a világon az egyik népszerűbb utazási portál olvasói. A Nagy Britanniához tartozó, Kuba mellett fekvő szigetecske olyan ismert strandokat előzött meg, mint Honolulu és Miami Beach.
Szótár készült a kumráni tekercsekhez videó 2011. április 08. | BÉCS, Megjelent a kumráni tekercsek megfejtését segítő első szótár, amely 270 héber szócikket tartalmaz A-tól H betűig. A kumráni tekercsek héber és arámi nyelvű írások, amelyeket a Holt-tenger közelében fekvő Kumránban, a mai Ciszjordániában fedeztek fel. A legrégebbiek a Krisztus előtti III. században keletkeztek.
40 százalékkal vékonyabb az ózonréteg az Északi-sark felett videó 2011. április 07. | GENF. A Nap káros ultraibolya-sugárzásától védő ózonréteg eddig nem tapasztalt mértékű fogyatkozását figyelték meg tudósok az Északi-sark felett a Meteorológiai Világszervezet (WMO) keddi tájékoztatása szerint.
Ákos Szuperkoncertje Budapesten videó 2011. április 07. | BUDAPEST. Szuperkoncertre készül Ákos tavaly megjelent albumával, A katona imájával. A népszerű előadó május 14-én Magyarországon ritkán látható hang- és látványtechnikával adja elő új élő műsorát a Papp László Budapest Sportarénában.
Húsvéti várlátogatás Bajmócon videó 2011. április 06. | BAJMÓC. Április 19-től 25-ig megtekinthetők a múzeum tavasszal kapcsolatos tárgyai, gyűjteményei. Ez a rendezvény-sorozat az idény első és egyben legújabb programja.
A pozsonyi állatkert új lakója Budapesten született videó 2011. április 06. | POZSONY. Zavartalan az együttműködés a szlovák és a magyar főváros állatkertjei között. A 21 éves magyar jegesmedvét, Lady-t hamarosan Pozsonyba költöztetik.
Éveket adnának életükből a nők a szép alakért videó 2011. április 06. | PÁRIZS. A brit nők 30 százaléka egy teljes évet adna az életéből az ideális testsúlyért. A válaszadók 10 százalékának megérne 2-5 évvel rövidebb életet is a jó alak, 3 százalék pedig hajlandó lenne akár tíz évvel, vagy még többel is kevesebbet élni cserében.
Gutaütést okozhat az utcazaj videó 2011. április 05. | BUDAPEST. Sokan mondták, olyan zajos utcában élnek, hogy a lárma miatt előbb-utóbb megüti őket a guta. Egy tudományos tanulmány most bizonyítja, a veszély valódi. Dán kutatók szerint súlyos elváltozásokat okozhat az utcai lárma. A vizsgálat eredményét az Európai Szívgyógyász Társaság folyóirata közölte.
Jógával megelőzhető szívritmuszavar videó 2011. április 04. | NEW ORLEANS. A rendszeres jógázás felére csökkentheti a pitvarfibrillációnak nevezett szívritmuszavar előfordulási gyakoriságát és segíthet a szorongásos, valamint a depressziós tünetek enyhítésében is - hangsúlyozzák friss kutatási eredményeik alapján amerikai szakemberek.
Több millió kutyamúmiát őriznek a szakkarai katakombák videó 2011. április 02. | BUDAPEST. Több millió állat, főleg kutya és sakál maradványait találták meg régészek az egyiptomi sivatag homokja alatt húzódó katakombák feltárása során Szakkarában. A tetemek többsége néhány órás vagy néhány napos kölyök volt, amikor feláldozták és mumifikálták.
Gengszter-retró videó 2011. április 02. | BUDAPEST. Tudják-e, mit neveznek kéjlopásnak, mire használták a rabosító széket, mit tartalmaz a Whiskeys naplója? Mindezt kiderül a budapesti Gengszter-retró kiállításon. A szokványosnak aligha nevezhető tárlaton bemutatják a Miskolci Bonnie és Clyde, Matuska Szilveszter, Magda Marinko, és a a Fekete Angyal bűnanyagát is. Az ügyek rövid leírása mellett megtalálhatóak a lefoglalt bűnjelek.
Nyomják a sódert videó 2011. március 30. | DUNASZERDAHELY. A Dumaszínház szereplőinek minden alkalommal nagy sikerük van Dunaszerdahelyen. Úgy tűnik, ezt a sikert lehet még fokozni. Legutóbb a nagy érdeklődésre való tekintettel a társulásnak egy napon két előadást kellett tartania. Ezúttal Kiss Ádám, Bács Miklós és Felméri Péter lökték a dumát a csallóközi városban.
Múmiákat vizsgáltat a Szépművészeti Múzeum videó 2011. március 29. | BUDAPEST. A Szépművészeti Múzeum négy múmiáját vizsgálják a Semmelweis Egyetem radiológusai, hogy a modern képalkotó eljárás segítségével az egykori egyiptomi nemesek virtuálisan három dimenzióban is megtekinthetőek legyenek.
Szép Felvidékünk - A Vihorlát Tájvédelmi Terület videó 2011. március 27. | Az Északkeleti-Kárpátok vadregényes erdőségeivel kedvelt turisztikai célpont. Itt terül el 17 hektáron a Vihorlát Tájvédelmi Terület, amelynek egyik leglátványosabb eleme a jégtáblák csuszamlása folyamán keletkezett természetes Tengerszem-tó. Felkapott kirándulóhely az andezit szirtekkel ékesített Sninsky-kő is.
A barokk évet a nők éve követi Gödöllőn videó 2011. március 26. | GÖDÖLLŐ. Bár még csak ebben a hónapban kezdődött Gödöllőn a barokk kort középpontba állító, december 3-áig tartó rendezvénysorozat, már szervezik a 2012-es nők évét. A magyar fővároshoz közeli településhez számos híres hölgy kötődött rövidebb-hosszabb ideig.
Atombunker a gimnázium alatt videó 2011. március 26. | CSEPEL. Múzeumként működhet ősztől a csepeli atombunker, aminek létezését több mint 50 évig titkolták. A bunker az akkori kommunista vezetők védelmére épült, atomtámadás esetére. A ma is tökéletesen működő, önellátó rendszer egy gimnázium alatt bújik meg.
Megkerültek Chopin elveszettnek hitt levelei videó 2011. március 25. | VARSÓ. Az elmúlt évek legnagyobb zenetörténeti szenzációjának tartja a lengyel sajtó azokat felbecsülhetetlen értékű, elveszettnek hitt Chopin leveleket, amelyek a közelmúltban kerültek a varsói Fryderyk Chopin Múzeum tulajdonába.
Hódok a Tátrai Nemzeti Parkban videó 2011. március 25. | POPRÁD. A Tátrai Nemzeti Park (TANAP) északi részében hódvárat találtak az egyik hegyi patakban. A hódok valószínűleg tavaly telepedtek meg a turistaösvénytől és a lakott területtől is távol eső helyen.
A radioaktív élelmiszerek kockázata videó 2011. március 22. | PÁRIZS. Az élelmiszerek radioaktív szennyeződéséből származó kockázat a jelen lévő sugárzó anyag mennyisége mellett attól is függ, mekkora a szóban forgó radioaktív elem felezési ideje - közölték szakértők. Japánban szombaton bejelentették, a Fukusima környékéről származó tejben és spenótban magas szintű sugárzást találtak.
Brazília eddigi legnagyobb húsevő dinoszauruszát fedezték fel videó 2011. március 22. | BRAZÍLIAVÁROS.Kilencvenötmillió évvel ezelőtt élt az az őshüllő, amelyet Brazília eddigi legnagyobb húsevő dinoszauruszának tartanak. Az Oxalaia quilombensis maradványai Brazília észak-keleti részén, késő krétakori üledékes kőzetből kerültek elő.
Álmaink melléktermékek csupán videó 2011. március 22. | BERLIN,BUDAPEST. Az alvás sokkal fontosabb szerepet tölt be az emlékezet szempontjából, mint eddig hitték - fejtették ki német pszichológusok egy konferencián. A mély alvás szakaszaiban nagytakarítás történik. Az álmok a nagytakarítás melléktermékei.
Cunamiriasztó központ létesül Franciaországban videó 2011. március 22. | MARSEILLE. Hosszú időn át senki sem vette komolyan annak a lehetőségét, hogy a Földközi-tenger térségében cunami pusztíthat, noha ez ott is fenyeget, ha nem is olyan mértékben, mint a Csendes-óceán partjain. Jövőre viszont már nemcsak elvben, hanem gyakorlatban is felkészülnek az esetleges pusztító tengermozgás előrejelzésére.
Messi a legjobban kereső labdarúgó videó 2011. március 22. | PÁRIZS. Lionel Messi keres a legtöbbet a világon a labdarúgók közül: spanyol klubja, az FC Barcelona 2010-ben 11 millió eurót fizetett neki, s az argentin csatárzseni további 20 milliót kapott szponzoraitól.
Eladó Schindler listája videó 2011. március 22. | BUENOS AIRES/NEW YORK. Tiltakozik a Schindler család örököse az Oskar Schindler által készített egyik lista többmillió dollárért történő értékesítése ellen. Az értékesítéssel megbízott kereskedő nem rendez árverést, hanem eladja az első érdeklődőnek, aki hajlandó kifizetni a kért vételárat.
Első  Előző   308 / 309   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: -1°C / -0°C
Holnap: 0°C / 3°C
Ógyalla
Ma: -0°C / 0°C
Holnap: -2°C / 2°C
Losonc
Ma: -5°C / -4°C
Holnap: -8°C / -1°C
Kassa
Ma: -5°C / -3°C
Holnap: -11°C / -2°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
471 éveIV. (Rettegett) Iván moszkvai fejedelmet egész Oroszország első cárjává koronázták.
462 éveV. Károly lemondott a német-római császári címről.
227 éveMegszületett Henryk Dembiński (Dembinszky Henrik) lengyel gróf, az 1848–49-es szabadságharc honvédaltábornagya.
197 éveMegszületett Jámbor Pál (álnevén Hiador) költő, író.
172 éveMegszületett Gróf Dessewffy Aurél az utolsó országbíró, az MTA igazgatóságának tagja.
Belföld A vaj és a tojás után újabban a sör is drágul A vaj és a tojás után újabban a sör is drágul videó POZSONY. Az üzletekben már nem csak a vaj és a tojás drágább, hanem újabban a sör is. Az élelmiszerfélék és az energia árának emelkedése visszatükröződik az infláción. Azt az Európai Központi Bank a gazdaság szempontjából egészségesnek tartja, de csak akkor, ha a szintje 2 százalék körüli. Az sem kizárt, hogy Szlovákiában ezt a szintet problémamentesen átugorhatnánk. A szlovákiai üzletekben már nemcsak a vaj és a tojás drágább, hanem újabban a sör is. Szlovákia valamennyi megyéjében mérsékelten emelkedtek a bérek videó A Platy.sk portál elemzése alapján a tavalyi átlagfizetés elérte a bruttó 980 eurót, ami 60 euróval több, mint 2016-ban. Független képviselők csökkentenék a kisvállalkozók járulékait videó A törvényhozás elé terjesztett módosításban Mihál és Beblavý 63 eurós csökkentést javasol.
Külföld Mentelmi jogának felfüggesztését kéri a parlamenttől Babiš Mentelmi jogának felfüggesztését kéri a parlamenttől Babiš videó PRÁGA. Andrej Babiš cseh kormányfő kedden bejelentette: kérni fogja a parlamenti alsóházat, hogy vonja meg mentelmi jogát, és adja ki a rendőrségnek, amely büntetőjogi eljárást indított ellene, mert a gyanú szerint visszaélt európai uniós támogatásokkal. A cseh miniszterelnök ismét politikai ügynek nevezte az ellene folyó eljárást, és kérte, hogy adják ki őt a rendőrségnek. Tusk: az EU továbbra is nyitott az Egyesült Királyság előtt videó "Mi, itt a kontinensen nem gondoltuk meg magunkat, a szívünk továbbra is nyitva áll önök előtt" - üzent a briteknek Tusk. Robbanás döntött romba épületeket Antwerpenben videó A mentőalakulat, amely kutyákat is bevetett a kutatásban és mentésben, talált két holttestet a romok alatt.
Itthon Az időjárás országszerte nehezíti a közelekedést Az időjárás országszerte nehezíti a közelekedést Frissítvevideó POZSONY. Ma havazásra vagy hózáporra délnyugaton délutántól számíthatunk, Közép-Szlovákia egyes részein ugyanakkor már reggeltől enyhe havazás tapasztalható. A 400 méternél alacsonyabban fekvő vidékeken többnyire eső, ónos eső várható – derül ki a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet jelentéséből. A kedvezőtlen időjárás országszerte nehezíti a közlekedést. Baleset miatt lezárták az R1-est. Havazásra vagy hózáporra délután délnyugaton számíthatunk, a 400 méternél alacsonyabban fekvő vidékeken esőzések várhatók. Zentán ülésezett a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal videó Huszár László elmondta, a magyar kulturális intézetek tanácskozásán a programokon kívül a közművelődési képzésről is tárgyaltak. Ipolynyéken is kitűzték a székely zászlót videó A székelyekkel való testvériség jegyében Hrubík Béla, Ipolynyék polgármestere ismét kitűzte a községi hivatalra a székely zászlót.
Magyar világ Átadták az M30-as Tornyosnémeti-szlovák határ közötti szakaszát Átadták az M30-as Tornyosnémeti-szlovák határ közötti szakaszát videó TORNYOSNÉMETI. Átadták az M30-as gyorsforgalmi út Tornyosnémeti és a magyar-szlovák határ között megépült, 1,7 kilométer hosszúságú szakaszát. A beruházás még az idén folytatódik, ugyanis megkezdődik a Tornyosnémeti és Miskolc közötti, mintegy hetven kilométeres útszakasz Újabb pályázatok a Határtalanul programban videó A 2018-as költségvetésben 2,94 milliárd forint áll rendelkezésre a Határtalanul programra. Szijjártó: a magyar-amerikai politikai kapcsolatok új szakasza kezdődhet videó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn délután Washingtonba érkezett tárgyalásai megkezdésének céljából.
Kultúra Alternatív kiállítás, családtervezés - Murillo Madonnája Nagymegyerre ér Alternatív kiállítás, családtervezés - Murillo Madonnája Nagymegyerre ér videó NAGYMEGYER. Még tavaly indult útnak a Murillo-vándorkiállítás. Bartolomé Esteban Murillo születésének 400. évfordulója alkalmából Dél-Szlovákia több városában bemutatják a spanyol festő Szoptató Madonna című festményét, amely Cigánymadonna néven is ismert. A festmény vándorútja január 23-án Nagymegyerre ér. Bartolomé Esteban Murillo spanyol festő születésének 400. évfordulója alkalmából Szoptató Madonna című festménye John Carpenter, a "horror pápája" 70 éves videó Hetvenedik születésnapját ünnepli január 16-án John Carpenter amerikai filmrendező, a borzongatás egyik koronázatlan királya. Meghalt a The Cranberries énekesnője videó Negyvenhat éves korában váratlanul meghalt Dolores O'Riordan. Az ír énekesnőt Londonban érte a halál.
Színes Bizarr baleset - A második emeleten kötött ki egy kocsi Bizarr baleset - A második emeleten kötött ki egy kocsi videó SANTA ANA. Bizarr balesethez riasztották hétvégén a Santa Ana-i tűzoltóságot: egy második emeleti fehér színű kocsit kellett kiszedniük a sorőrrel együtt egy második emeleti lakásból. A balesethez kiérkező tűzoltóbrigád parancsnoka elmondta, hogy pályafutása során még soha nem találkozott hasonló esettel. Férfi kézilabda Eb - Szoros meccsen vereség a spanyoloktól videó A magyar férfi kézilabda-válogatott 27-25-re kikapott hétfőn az előző kontinenstornán ezüstérmes Spanyolországtól. Zaklatási ügyek - Catherine Deneuve bocsánatot kért videó A színésznő azt írta, sajnálja, ha megbántotta azokat, akik áldozataivá váltak a "förtelmes" zaklatási ügyeknek.
Vélemény Aich Péter: Divat Aich Péter: Divat videó A beszédtémát mindig erősen befolyásolta a divat. Arról beszélni, amiről mindenki: akkor nem sokat ronthatunk, mert nem mondunk újat. Vagy olyanról, ami pillanatnyilag – egy szezon erejéig – érdekesnek tűnik, és lehetőleg eléggé alpári. Főleg, ha ezzel bárki vagy bármi ideig-óráig az érdeklődés központjába kerülhet. És még főlegebb, ha ezen keresni is lehet – múló hírnév mellett anyagiakat, mi mást. Ilyen téma most a szexuális zaklatás. Egyébként nem ártana már tisztázni azt sem, mikor kezdődik ez a szexuális zaklatás. És mivel. Bartók Csaba: Nyelvromlás – „naznacsilni“ akarom, hogy ez nem csak alulról jövő kezdeményezés videó Magyar gyermek a magyar és a szlovák kultúrát egyszerre, pontosabban párhuzamosan csak a magyar iskolában tanulhatja meg. Csáky Pál: Furcsa évfordulók videó Igen, itt áll előttünk 2018 a maga pőreségében, s nekünk valahogy reagálnunk kell mindarra, amit felidézhet.
Hitélet Megérkezett Chilébe Ferenc pápa Megérkezett Chilébe Ferenc pápa Frissítvevideó SANTIAGO. Megérkezett Chilébe, hatodik latin-amerikai apostoli látogatásának első állomására hétfőn Ferenc pápa. A pápa bocsánatot kért a chilei papok kiskorúak elleni szexuális visszaéléseiért. A pápa bocsánatot kért a chilei papok kiskorúak elleni szexuális visszaéléseiért. Atomháborútól tart Ferenc pápa videó El kell pusztítanunk az atomfegyvereket, és mindent meg kell tennünk a leszerelésükért - mondta a katolikus egyházfő. Lengyel pálos szerzetes lesz az idei csíksomlyói búcsú szónoka videó A pünkösdi zarándoklat ünnepi szentmiséje május 19-én helyi idő szerint 12.30-kor (közép-európai 11.30) kezdődik.
Múltunk Száz éve született Nasszer egyiptomi elnök Száz éve született Nasszer egyiptomi elnök videó Száz éve, 1918. január 15-én született Gamal Abdel Nasszer egyiptomi elnök, a modern idők egyik meghatározó arab politikusa. Nasszer 1954-ben bonyolult intrikák sorozatával megbuktatta a politika terén tehetségtelen Nagíbot, s átvette Egyiptom vezetését. Varsó az Interpoltól kéri 1600 egykori SS-lágerőr hollétének megállapítását videó Az IPN eddig mintegy 1600, feltehetőleg még élő SS-tagot szűrt ki ezen lágerek több mint 23 ezer ismert őre közül. Rétvári: a málenkij robot bűn nélküli büntetés volt videó Az államtitkár szerint Magyarországnak a 20. században a legnagyobb csapásokat mindig az "importideológiák" okozták.
Fő támogatónk