2018. február 20., kedd - Aladár, Álmos
Cikkek közt...  Videók közt...  
Az autizmust vérvizsgálattal kimutató tesztet fejlesztettek kivideó 2018. február 20., kedd 11:57 LONDON. Az autizmust vér- vagy vizeletvizsgálattal kimutató tesztet fejlesztettek ki brit kutatók - adta hírül a BBC hírportálja.
Növelhetik a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát egyes mellrákkezelések videó 2018. február 02. | WASHINGTON. Növelhetik a szív-és érrendszeri betegségek, köztük a szívelégtelenség kockázatát egyes mellrákterápiák - figyelmeztettek az Amerikai Szívtársaság szakemberei a Circulation című folyóiratban közzétett tudományos közleményükben.
Szélsőséges időjárási jelenségek világszerte videó 2018. február 02. | Havazás a Szaharában, rendkívüli zord tél az Egyesült Államokban, pusztító ciklon Európa felett. Ezek csak az utóbbi néhány hét eseményei. Mi az oka a rendkívül szélsőséges időjárásnak? Tényleg a klímaváltozás áll e mögött?
A véltnél korábban vándorolhatott ki a Homo sapiens Afrikából videó 2018. február 01. | NEW YORK, ÚJDELHI. Indiában talált csaknem 400 ezer éves kőeszközök vizsgálata alapján a Homo sapiens még korábban vándorolhatott ki Afrikából, mint azt a legutóbbi bizonyítékok alapján vélték a kutatók.
Az állva végzett munka segíthet a fogyásban videó 2018. február 01. | ROCHESTER. Az íróasztalnál ülés helyett pult mellett állva végzett munka elméletileg segíthet a fogyásban amerikai kardiológusok új kutatása szerint.
Nagyjából 300 évente ismétlődnek a nagy földrengések videó 2018. február 01. | INNSBRUCK. Nagyjából 300 évente ismétlődnek a rendkívül nagy földrengések egy nemzetközi kutatócsoport szerint, amely két chilei tó üledékrétegeit elemezte.
Javultak a rák túlélési arányai, de nagyok az országok közötti eltérések videó 2018. január 31. | LONDON. Globálisan javultak a rák túlélési arányai, bár nagy különbségek maradtak az egyes országok között - állapította meg egy szerdán publikált jelentés. A rák túlélési arányairól készített legfrissebb tanulmány a 2010 és 2014 közötti időszakot vizsgálta 71 ország adatain át.
Kisebbek lehetnek a madarak a felmelegedés miatt videó 2018. január 31. | SYDNEY. Ausztrál tudósok szerint a klímaváltozás okozta felmelegedés miatt csökkenhet egyes madarak testnagysága.
Az e-cigaretta nikotinja növelheti a rák kockázatát videó 2018. január 30. | WASHINGTON. Az elektromos cigarettában lévő nikotin növelheti a rák egyes fajtáinak kockázatát egy egereken és emberi sejteken végzett amerikai kutatás szerint.
Negyvenhétmillió gyereket érint a légszennyezettség Indiában videó 2018. január 30. | ÚJDELHI. Legalább 47 millió öt év alatti gyereket sújt Indiában az egészségügyi határértéket meghaladó légszennyezettség - jelentette a Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet hivatalos adatokra hivatkozva.
Szuperhold, kék hold és holdfogyatkozás lesz szerdán videó 2018. január 30. | WASHINGTON. Egyszerre lesz szuperhold, kék hold és teljes holdfogyatkozás is szerdán.
A gyakori mozgás csökkenti a rák kockázatát videó 2018. január 29. | BUDAPEST. A rendszeres mozgás, a sport csökkenti a rák kockázatát - mondta Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.
A Mozart-hatás - okosabbak leszünk, ha a zenéjét hallgatjuk? videó 2018. január 28. | A salzburgi zseni életműve a mai napig komoly hatással van az egyetemes kultúrára. De nemcsak a zeneirodalomra, hanem például a pszichoterápiára is.
Kétszáz napot töltöttek el a Holdhoz hasonló körülmények között kínai diákok videó 2018. január 27. | PEKING. Kétszáz napot töltöttek kínai egyetemisták egy laborban a Holdon uralkodóhoz hasonló körülmények között, megdöntve a korábbi, még a Szovjetunióban felállított rekordot.
A jó alvás az egészségünk titka videó 2018. január 27. | BUDAPEST. Jó alvás után ép és egészséges test – a régi magyar közmondás megfordítása jó tanácsként szolgálhat sokuknak, ugyanis az alvás fontos része az emberi egészségnek, annak hiánya akár még depresszióhoz is vezethet. A statisztikák szerint minden harmadik ember orvosi esetnek számító alvászavarral küszködik.
Meglepő megállapítás őseinkről videó 2018. január 27. | A Homo sapiens vándorlásait és elterjedését térképezte fel egy új kínai kutatás, amely ősi eurázsiai DNS-mintákat elemezve megállapította, hogy az európaiak és az ázsiaiak ősei több mint 40 ezer évvel ezelőtt váltak el egymástól.
Világszerte veszélyes szintet ért el a foszforszennyezés videó 2018. január 26. | WASHINGTON. Veszélyesen magas szintű a világ édesvízi vízgyűjtő területein az ember által előállított foszfor szennyezése, a legsúlyosabban szennyezett térségek az oroszországi Aral-tó, a kínai Sárga-folyó menti Huang-ho térsége, a indiai Indus és Gangesz folyók és Európában a Duna vízgyűjtő területe az Amerikai Geofizikai Unió folyóiratában közzétett tanulmány szerint.
Tudósok előrébb állították a végítélet óráját videó 2018. január 26. | WASHINGTON. Előrébb állította a végítélet képzeletbeli óráját tudósok egy nemzetközi csoportja, a mutató azóta nem állt ennyire közel, mindössze két percre az éjféltől, hogy a hidegháború a tetőfokára hágott. A szakértők a politikusoknak a nukleáris háború veszélyére adott elégtelen válaszával indokolták a lépést csütörtöki washingtoni bejelentésükben.
A brit külügyminiszter őse a legismertebb svájci múmia videó 2018. január 25. | BÁZEL. Boris Johnson brit külügyminiszter egyik távoli ősének bizonyult a legismertebb svájci múmia. A 17. században élt jómódú svájci nő földi maradványait egy bázeli templomban találták meg.
Az influenza növeli a szívroham kockázatát az idős embereknél videó 2018. január 25. | TORONTO. Az influenza növeli a szívroham kockázatát az idős embereknél egy új kanadai kutatás szerint.
A világon először klónoztak majmokat kínai tudósok videó 2018. január 25. | PEKING. A világon elsőként sikerült makákókat klónozniuk kínai tudósoknak ugyanazzal a módszerrel, amelynek révén Dolly, a világ első, testi sejtből klónozott emlőse is világra jött több mint két évtizeddel ezelőtt.
Figyelni kell a fájlnevekre: a csapás e-mailben jön videó 2018. január 24. | Az üzleti e-mailekhez kapcsolódó visszaélések (Business Email Compromise, BEC) száma rendkívüli módon megnőtt az elmúlt néhány évben, amint arra a Trend Micro friss jelentése is rávilágít. Az átverésekkel okozott károk értéke 2016-ban 5,3 milliárd dollárra rúgott, az idei év végéig pedig akár a 9,1 milliárd dollárt is elérheti.
Elfogyhat az ivóvíz Fokvárosban videó 2018. január 24. | FOKVÁROS. A helyi képviselők szerint Fokvárosban 95 napon belül elfogy a víz. Ha ez valóban megtörténik, akkor ez lesz az első nagyváros a világon, amely kifogy a vízkészletéből.
A császármetszés hosszú távú előnyeit és hátrányait vizsgálták videó 2018. január 24. | WASHINGTON. A császármetszéssel szülő nőknél később kisebb lehet a kockázata az inkontinenciának, mint a természetes úton szülőknél, ugyanakkor egy átfogó tanulmány szerint későbbi terhességeiknél megemelkedhet náluk a vetélés vagy a halvaszülés rizikója.
Mumifikálva került elő a fatörzsből egy kutya videó 2018. január 23. | Ritka jelenség tanúja volt egy georgiai favágó: amikor kettévágta a soron következő gesztenyetölgy törzsét, hogy berakhassa a kamionra, a fatörzs üreges belsejéből egy szürkés vadászkutya nézett rá, számolt be a Newsweek. A mumifikálódott eb az egyik zsákmányát üldözve mászhatott fel az odvas fa belsejébe.
Levegő útján is terjedhet az influenza videó 2018. január 23. | A betegek puszta kilégzésével is terjedhet az influenza egy új amerikai kutatás szerint, a vírusok továbbadásához köhögés vagy tüsszögés sem szükséges.
Jelentős mentőcsomagot kap az ausztrál Nagy-korallzátony videó 2018. január 22. | CANBERRA. Hatvanmillió dolláros mentőcsomagot jelentett be hétfőn Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök a Nagy-korallzátony védelmére.
Az adatcsomagoknál többet várnak a fogyasztók az 5G hálózatoktól videó 2018. január 21. | STOCKHOLM. A világ okostelefon-felhasználóinak 44 százaléka fizetni is hajlandó az 5G szolgáltatásokért, ugyanakkor az 5G-alapú jövőben a díjazást már nem az elfogyasztott gigabájtok száma fogja meghatározni - ez derül ki az Ericsson 5G hálózatokról szóló legfrissebb iparági elemzéséből.
Felhőkarcoló nagyságú égitest repül közel a Földhöz videó 2018. január 19. | WASHINGTON. Felhőkarcoló nagyságú aszteroida fogja februárban megközelíteni a Földet, ha becsapódna, hatalmas pusztítást idézne elő.
Jelentős előrelépést tettek a tudósok a rákgyógyítás terén videó 2018. január 19. | WASHINGTON. Újabb nagy lépéssel került közelebb a tudomány egy olyan új módszerhez, mellyel a vérből diagnosztizálhatók a leggyakoribb ráktípusok - számolt be róla a BBC hírportálja.
A tavalyi volt a Föld második-harmadik legmelegebb éve videó 2018. január 19. | GENF, WASHINGTON. A tavalyi volt a második-harmadik legmelegebb év a feljegyzések 19. század végi kezdete óta - közölte az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA).
Első  Előző   2 / 312   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: -1°C / 1°C
Holnap: -3°C / 0°C
Ógyalla
Ma: -0°C / 1°C
Holnap: -3°C / 1°C
Losonc
Ma: -1°C / 3°C
Holnap: -4°C / 2°C
Kassa
Ma: -1°C / 6°C
Holnap: -4°C / 1°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
207 éveA papírpénzt értékének egyötödére cserélték, míg a réz hatkrajcárosokat kivonták a forgalomból.
197 éveMegszületett Feszl Frigyes építész, a pesti Vigadó tervezője.
174 éveMegszületett Munkácsy Mihály festőművész (Ecce homo, Krisztus Pilátus előtt, Golgota).
132 éveMegszületett Kun Béla politikus, aki 1919-ben a Tanácsköztársaság idején a kommün tényleges vezetője volt.
107 éveMegszületett Énekes István olimpiai bajnok ökölvívó, aki 29 alkalommal volt tagja a magyar válogatottnak.
Belföld Richter szerint korai még a 2. szociális csomag tartalmáról beszélni Richter szerint korai még a 2. szociális csomag tartalmáról beszélni videó POZSONY. Nagyon korai arról beszélni, mi lesz a második szociális csomag tárgya – mondta Ján Richter munkaügyi miniszter hétfőn, az érdekegyeztető tanács ülését követően. A munkaügyi miniszter arra számít, hogy egy hónapon belül ismertetik majd az intézkedéscsomag részleteit. Megfelelő jogi védelem kell a nemzeti kisebbségek számára videó Az uniónak magas szintű elvárásokat kell támasztania e téren. Több százan perelnék a Volkswagent videó Van esélyük kártérítésre a károsanyag-kibocsátási botrányban érintett szlovákiai autósoknak.
Külföld Trump támogatja Mitt Romney szenátorjelöltségét Trump támogatja Mitt Romney szenátorjelöltségét videó WASHINGTON. Donald Trump amerikai elnök hétfő esti Twitter-üzenetében biztosította támogatásáról a republikánus Mitt Romney szenátorjelöltségét. Romney "nagyszerű szenátor és Orrin Hatch méltó követője lesz, teljes támogatásomat és beleegyezésemet élvezi" - írta Trump. A schengeni határellenőrzések megszüntetését sürgeti Bulgária videó A bolgár külügyminiszter egyben követelte, hogy Bulgária és Románia is csatlakozhasson a schengeni övezethez. Nemzetközi szabályozást sürget a kiberhadviselésről az ENSZ-főtitkár videó A következő háború egy nagy kibertámadással fog kezdődni - vélekedik António Guterres ENSZ-főtitkár.
Itthon Havazás Pozsonyban, szmog Turócszentmártonban és Rózsahegyen Havazás Pozsonyban, szmog Turócszentmártonban és Rózsahegyen videó POZSONY. A főváros elsősorban magasabban fekvő területein egészen az éjszakai órákig 5-6 centiméternyi friss hó hullhat – hívja fel rá a figyelmet Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ), amely Pozsonyra vonatkozólag kedd este tíz óráig elsőfokú, sárga riasztást adott ki. A meteorológusok mindemellett Turócszentmártonban és Rózsahegyen szmogra is figyelmeztetnek. A fővárosban több helyütt is sűrű a forgalom, illetve a sofőrök balesetekre is figyelmeztetnek. 14. országos találkozójukat tartották Gútán a téli úszók videó Csaknem 35 úszó merült a háromfokos vízbe Gútán – a Vág és a Kis-Duna összefolyásánál. III. Éjszaka az Ipariban – érdekes programok várják az érdeklődőket videó Február 22-én 18 órakor kezdődik az Éjszaka az Ipariban című komáromi rendezvény, ahová bárki betérhet.
Magyar világ Orbán Bulgáriában: elfogadhatatlan az EU új migrációs javaslata Orbán Bulgáriában: elfogadhatatlan az EU új migrációs javaslata videó SZÓFIA. Az Európai Uniónak (EU) van egy új migrációs javaslata, amely így nekünk nem jó, mert a középpontjában továbbra is a kötelező áthelyezés van - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Szófiában, miután megbeszélést folytatott az EU Tanácsának soros elnökségét ellátó Bulgária kormányfőjével, Bojko Boriszovval. Bulgária elismerést érdemel, mert megvédte a külső határait, amivel Magyarországot is - mondta a miniszterelnök hétfőn Szófiában. Elemző: Pozitív töltetűvé vált az „elmúlt nyolc év” kifejezés videó Vasárnap megtartotta évértékelő beszédét Orbán Viktor miniszterelnök. A beszédet Deák Dániel politológus értékelte az M1-en. Orbán: ez a nyolc év jól sikerült Frissítvevideó A magyar miniszterelnök vasárnap Budapesten, a Várkert Bazárban tartotta 20. évértékelő beszédét.
Kultúra Edith és Marlene Edith és Marlene videó A Komáromi Jókai Színház új bemutatóra készül. Edith Piaf életének néhány jelentős pillanatát Pataki Éva forgatókönyvíró dolgozta fel olyan módon, hogy a kis Edith életét Marlene Dietrich, Piaf kortársának fókuszán keresztül mutatja be. Címszereplői Holocsy Krisztina (Edith Piaf) és Holocsy Katalin (Marlene Dietrich). Több mint 24 ezren látták a Seuso-kincset Kecskeméten videó A késő római császárkor egyik legjelentősebb ezüstkincse Miskolcon, Nyíregyházán, majd 2018 nyarától Budapesten lesz látható. Több mint 110 ezer néző látta az első hétvégén a Valami Amerika 3-at videó A film a rendszerváltás óta a második legjobb magyar filmes nyitóhétvégét érte el, megelőzve az Üvegtigris 2 eredményét is.
Színes Észak-Korea már közös rendezésre is nyitott lenne Észak-Korea már közös rendezésre is nyitott lenne videó SZÖUL, PHENJAN. Észak-Korea képviselője a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál (NOB) kedden kilátásba helyezte, hogy a 2021-es téli Ázsiai Játékokat közösen rendezné meg Dél-Koreával - közölte a Yonhap dél-koreai hírügynökség. Észak-Korea kilátásba helyezte, hogy a 2021-es téli Ázsiai Játékokat közösen rendezné meg Dél-Koreával. Ismét a Costes lett az év étterme Magyarországon videó A budapesti Costes korábban háromszor, 2009-ben, 2012-ben és 2016-ban volt az év étterme. Phjongcshang 2018 - Búcsúznak a szlovák jégkorongozók Frissítvevideó Az Egyesült Államok válogatottja könnyed győzelemmel jutott negyeddöntőbe, miután legyőzte Szlovákiát.
Vélemény Bartók Csaba: Kép van, magyar hang nincs! Bartók Csaba: Kép van, magyar hang nincs! videó Több mint fél év eltelt azóta, hogy megválasztották a szlovák televízió és rádió új vezérigazgatóját, Jaroslav Rezníket. A bő hat hónap nem hogy arra nem volt elég, hogy megoldást találjanak a magyar műsorsáv javítására, az adások bővítésére, de még a meglévők megtartása sem tartozott a prioritások közé. A számarányoknak megfelelően a két közszolgálati tv csatorna összidejéből napi 4 óra műsoridő járna a felvidéki magyarságnak. Aich Péter: Nagyokos fehérek videó Sokan úgy vélik, a sajtószabadság az, hogy most végre megmondhatják a tutit. Agárdy Gábor: Semmi sem marad utánatok! videó Egy biztos: nem szeretném, ha utódaim egyszer arra ébrednének, hogy kötelezően turbánt kell viselniük, ha kimennek az utcára.
Hitélet Szlovák szalézi atya lett Azerbajdzsán első katolikus püspöke Szlovák szalézi atya lett Azerbajdzsán első katolikus püspöke videó A bakui Szeplőtelen Fogantatás-templomban ünnepelték múlt hét vasárnap Vladimír Fekete szlovák szalézi atyának, Azerbajdzsán apostoli prefektusának püspökké szentelését, akit Ferenc pápa 2017. december 8-án emelt főpásztorrá. Vladimír Fekete szlovák szalézi atyát Ferenc pápa emelte főpásztorrá. Ma van nagyböjt 1. vasárnapja videó "Ez lesz a jele annak a szövetségnek, amelyet megkötök velem és veletek..." A semmiből indultak a bősiek, de hamarosan gyülekezeti központjuk lehet videó Tavasszal elkezdődhet a templomépítés.
Múltunk Magyar emlékek nyomában: Liszt Ferenc - Európa és Kanada Magyar emlékek nyomában: Liszt Ferenc - Európa és Kanada videó A zene iránti rajongásáról mindig is jól ismert cseh főváros közönsége viszonylag későn, 1840-ben élvezhette első alkalommal Liszt Ferenc (1811–1886) zongorajátékát. A koncert helyszínén, Prága legrégebbi bérházának falán mellszobor – Hana Wichterlová cseh szobrászművésznő alkotása – és rövid szöveg emlékezteti az arra járókat a művészettörténeti eseményre. Nagy zeneművészünk zongorajátékát a világ számos városában élvezhették az érdeklődők, amire több helyütt szobrok is emlékeztetnek. Kármán Tódor és a National Medal of Science videó Ezt az elismerést először az első helikopter megalkotója kapta Kennedy elnöktől. Az ember, aki atombombát adott a muzulmán világnak videó Európai tanulmányai alatt lopta el a titkokat.
Fő támogatónk