2018. február 21., szerda - Eleonóra
Cikkek közt...  Videók közt...  
Látszatvita zajlik az EU-ban a magyar jogállamiság helyzetéről 2017. november 03., péntek 11:21 | Hírek.sk | Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió
BUDAPEST. Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója szerint az Európai Unió (EU) már 2008 óta nem tudja megoldani a tényleges problémákat, ezért látszatvitákba megy bele, és ezek közé tartozik, hogy milyen a jogállamiság helyzete Magyarországon vagy Lengyelországban.

Kovács István a Kossuth rádió 180 perc című műsorában pénteken azt mondta, mivel Věra Jourová cseh politikus, az Európai Bizottság jogérvényesülésért, fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztosa bejelentette, hogy a folyamatban lévő költségvetési tárgyalásokon személyesen javasolja majd, hogy 2025-től jogállamisági kritériumokhoz kössék az uniós támogatások kifizetését, már nem csupán politikai, hanem jogi kategória az elképzelés.

Sem az eurózóna válságát, sem az ukrán konfliktust, sem a migrációs krízist nem oldotta meg az EU, ezért megy bele „pszeudovitákba”, és ebből születnek ilyen „vad” ötletek, amelyek politikai realitása kicsi – hangoztatta Kovács István. A szakértő úgy fogalmazott: a hasonló javaslatok maximálisan alkalmasak arra, hogy „árkot ássanak” Európa két fele közé.

Věra Jourová javaslata vélhetően nem megy majd át a költségvetési tárgyalásokon, mivel akár egyetlen állam is vétózhat, és Magyarország valószínűsíthetően nem egyedüliként él ezzel a jogával – vélekedett Kovács István.

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz