2018. február 18., vasárnap - Bernadett
Cikkek közt...  Videók közt...  
Emlékülés keretében emlékeztek Szent Lászlóra az Országházban 2017. október 12., csütörtök 9:19 | Hírek.sk | Forrás: kormany.hu
BUDAPEST. A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által meghirdetett Szent László-év Tanácsadó Testülete és a Pro Patria Egyesület által szervezett emlékülés keretében emlékeztek szerdán a lovagkirályra a budapesti Országházban.

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke a rendezvény fővédnöke, Kövér László házelnök megbízásából köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kiemelte: Szent László volt az az alakja történelmünknek, aki képes volt egyesíteni az ősi magyar virtust a keresztény hittel és hagyományokkal. Kiemelte: a lovagkirály erős és példamutató személyisége ma is kijelöli számunkra azt az utat, amelyet a 21. században megmaradhatunk magyarnak és kereszténynek a Kárpát-medencében. Latorcai János hozzátette: Szent László példája arra is int, hogy nem elég csak magunkat megvédeni, a nyugatot, Európát is védenünk kell, mert ha a nyugat-európai kultúra elvész, az a kultúra is elvész, amelynek mi szerves részei vagyunk.

Gaal Gergely országgyűlési képviselő, a Szent László-év Tanácsadó Testületének elnöke röviden ismertetette az év eleje óta zajló, a Szent László-év keretében az anyaországban és külhonban megvalósult programokat, melyek száma több százra tehető. Úgy fogalmazott: „Az emlékév legfontosabb üzenete, hogy nekünk, magyaroknak és közép-európai népeknek ma is feladatunk és felelősségünk a keresztény Európa védelme.”

Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára beszédében kiemelte: Szent László sorsdöntő korszakban határozta meg Magyarország jövőjét, tisztelete, szellemi öröksége ma is összeköti a magyar nemzetet. A helyettes államtitkár hangsúlyozta: ma, amikor egy ingatag, önmeghatározásában eltévedt Európa vergődését látjuk, szükség van a megerősítő iránymutatásra, történelmi példákra. Hozzátette: Szent László hagyatékának, emlékének felfrissítése, tudatossá tétele jól szolgálja ezt a kitűzött célt. Szilágyi Péter rámutatott: arról, hogy Szent László valóban él a nemzeti emlékezetben, bizonyosság az elmúlt egy évben elindult civil kezdeményezések hosszú sora. Hozzátette: „Magunk sem hittük volna, hogy László király népszerűsége ilyen sokakat megmozgat és ennyi kezdeményezés, program követi majd egymást az emlékévben.”

A Szent László-év Tanácsadó Testületének tagja, Lomnici Zoltán által elnökölt emlékülésen felolvasták Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövetének üdvözlő üzenetét, valamint előadást tartott Szakály Sándor történész, a Veritas Történetkutató Intézet igazgatója és Böjte Csaba ferences rendi szerzetes.

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz