2018. március 25., vasárnap - Irén, Írisz
Cikkek közt...  Videók közt...  
Európa szegényebb lesz, ha egyetlen kisebbség is elvészvideó 2018. március 24., szombat 12:12 Európa szegényebb lesz, ha egyetlen kisebbség is elvész - hangsúlyozta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár szombaton Gárdonyban, ahol a nemzetiségek képviselőivel közösen aláírta a Minority SafePack - Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés támogató ívét.
Kelemen Hunor: Minden többség felelős a vele együtt élő kisebbségekért videó 2014. május 09. | KOLOZSVÁR. Kelemen Hunor romániai miniszterelnök-helyettes szerint minden többség kollektív módon felelős azért, ami a vele együtt élő kisebbséggel történik.
Nemzetpolitikai Kutatóintézet: megerősítve képviseltetheti magát a Kárpát-medencei magyarság videó 2014. május 09. | Budapest. A 2014-es választásokat követően kezdődő ötéves ciklusban a Fidesz-KDNP nemzeti listájának köszönhetően, az MKP és az RMDSZ jó szereplése esetén, a Kárpát-medencei magyarság megerősítve képviseltetheti magát az EP-ben - olvasható a Nemzetpolitikai Kutatóintézet legújabb elemzésében, amelyet ma juttattak el portálunkhoz.
Magyarok kenyere: a kovász Kárpátaljáról, a só Parajdról érkezik videó 2014. május 09. | Pécs. Idén a Kárpátaljáról érkezik Baranyába a kovász az idei magyarok kenyeréhez, a sót pedig Parajdról küldik majd - mondta el Korinek László ötletgazda sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.


Áder: tűrhetetlen a Pásztor Istvánt ért súlyos inzultus videó 2014. május 09. | Budapest. Tűrhetetlennek tartja Áder János köztársasági elnök a Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökét ért inzultust.


Egyeztet az RMDSZ és az MPP a székelyföldi autonómia tervezetéről videó 2014. május 08. | Kolozsvár. Jövő héten kezdi meg a munkáját a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) vegyes bizottsága, amelynek az lesz a feladata, hogy a közvitára előkészítse a Székelyföld területi autonómiájának törvénytervezetét - jelentette be kolozsvári sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.


Répás: pedagógiai csomag a diaszpóra vasárnapi iskoláinak videó 2014. május 08. | BUDAPEST. A diaszpóra vasárnapi iskoláinak működését segítő pedagógiai csomagot juttat el a nemzetpolitikai államtitkárság a külügyi tárca és a Balassi Intézet közreműködésével - mondta Répás Zsuzsanna budapesti sajtótájékoztatón.
Elítélte a Pásztor István elleni atrocitást az IKSZ és a Via Nova ICS videó 2014. május 07. | BUDAPEST. Közös állásfoglalásban ítélte el a Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét ért atrocitást az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség és a Via Nova ICS ifjúsági szervezet. A tömörülések a tüntetés szervezőit és résztvevőit bocsánatkérésre szólították fel.
A határon túli magyarság melletti kiállást szorgalmazza az EMT videó 2014. május 07. | BUDAPEST. A valódi európai értékek és a határon túli magyarság melletti kiállást szorgalmazta Tőkés László európai parlamenti (EP-) képviselő, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke és Gubík László EP-képviselőjelölt, felvidéki jogvédő az EMT sajtótájékoztatóján Budapesten szerdán.
Háromszorosára nőtt a Határtalanul! program támogatása videó 2014. május 07. | BUDAPEST. Idén 1,5 milliárd forint jut a külhoni magyar kirándulások támogatására - jelentette be az emberi erőforrások minisztere, amikor a Piarista Gimnázium diákjait útnak indította a Vajdaságba. Az idei keretre még két hétig lehet pályázni.
Együttműködési megállapodást írt alá Székely Nemzeti Tanács és a Székelyföldért Társaság videó 2014. május 07. | BUDAPEST. Együttműködési megállapodást írt alá a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és a Székelyföldért Társaság (SZT) szerdán Budafok-Tétényben. Izsák Balázs, az SZNT elnöke az eseményen azt mondta, hogy azért fontos ez az együttműködés, mert a székely autonómiamozgalomnak szüksége van arra, hogy legyen Magyarországon egy szervezet, amely segíti a törekvéseiket.
Huszonöt éve várnak a kétnyelvű utcanévtáblákra a marosvásárhelyiek videó 2014. május 07. | MAROSVÁSÁRHELY. Marosvásárhelyen még mindig negyven százalék fölötti a magyarok aránya, ennek ellenére az utcákat, tereket kizárólag román táblákkal jelölik. Civilek most akciót indítottak a kétnyelvű utcanévtáblákért.
Megalakult az új magyar parlament videó 2014. május 06. | BUDAPEST. Letették esküjüket az országgyűlési képviselők kedden a Ház alakuló ülésén, ezzel megalakult az új parlament.
Kelemen Hunor: Európa felelőssége az etnikai konfliktusok megelőzése videó 2014. május 06. | KOLOZSVÁR. Kelemen Hunor romániai miniszterelnök-helyettes szerint Európa feladata és felelőssége az etnikai konfliktusok rendezése, megelőzése.
Áder: az új korszak fő feladata a nyugatos polgárosodás megerősítése videó 2014. május 06. | BUDAPEST. Magyarország nyugatos polgárosodásának megerősítését nevezte az elkövetkező új korszak legnagyobb feladatának Áder János köztársasági elnök a parlament alakuló ülésén tartott beszédében kedden. Az államfő köszöntőjében javaslatot tett arra, hogy az Országgyűlés Orbán Viktort, a Fidesz elnökét válassza meg miniszterelnöknek.
Németh Zsolt: Magyarország készen áll a történelmi megbékélésre videó 2014. május 05. | BUDAPEST. Magyarország készen áll arra, hogy a történelmi megbékélés lépéseit elindítsa és végrehajtsa minden olyan ország felé, amellyel ez eddig még nem történt meg - mondta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Külügyi Intézet magyar-szerb kapcsolatokról szóló rendezvényén hétfőn.
Orbán Viktort javasolja kormányfőnek Áder János videó 2014. május 05. | BUDAPEST. Orbán Viktort, a Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltjét, jelenlegi miniszterelnököt kérte fel az új kormány megalakítására a köztársasági elnök hétfőn. Orbán Viktor elfogadta a felkérést.
Májusi havazás a székelyföldi Hargitafürdőn videó 2014. május 05. | KOLOZSVÁR. Havazott hétfő reggel a székelyföldi Hargitafürdőn - közölte az Agerpres.
Megkezdődnek az írásbeli érettségik Magyarországon videó 2014. május 05. | BUDAPEST. Hétfő reggel nyolc órakor a magyar nyelv és irodalom és a magyar mint idegen nyelv írásbeli vizsgákkal kezdődnek meg a tavaszi érettségik. Az idei matúrán összesen közel 118 ezer diák ad majd számot tudásáról.
Magyarország beavatkozási kérelmet nyújtott be a Lomnici kontra EP ügyben videó 2014. április 30. | BUDAPEST. A szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok melletti kiállás jegyében Magyarország beavatkozási kérelmet nyújtott be az Európai Unió Bíróságához a Lomnici Zoltán kontra Európai Parlament ügyben - közölte a nemzetpolitikai államtitkárság szerdán.
Tőkés: nem kerül ellentmondásba a román és a magyar érdek videó 2014. április 29. | NAGYVÁRAD. Tőkés László szerint nem kerül ellentmondásba a román és a magyar érdek azáltal, hogy a Fidesz-KDNP listáján indul az európai parlamenti választásokon egy újabb mandátum megszerzéséért.
Jogerős a magyarországi választás eredménye videó 2014. április 28. | BUDAPEST. Jogerős az áprilisi országgyűlési képviselő-választás eredménye, miután a Kúrián hétfőn az utolsó jogorvoslati eljárás is lezárult.
A magyarság számára fontos témák is bekerültek a VMSZ és az SNS koalíciós megállapodásába videó 2014. április 27. | Belgrád. A vajdasági magyar közösség, a tartomány, valamint a magyar és a szerb nép történelmi múltja szempontjából fontos kérdések is bekerültek a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a Szerb Haladó Párt (SNS) által Belgrádban aláírt koalíciós megállapodásba.


Kelemen Hunor: az EP-választás az erdélyi magyarok jövőjéről szól videó 2014. április 26. | Az erdélyi magyaroknak ott kell lenniük az Európai Parlamentben (EP), mert Brüsszelben olyan döntések születnek, amelyek befolyásolják a közösség életét -hangsúlyozta Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a szervezet aradi kampányindító rendezvényén.
Az RMDSZ nem számít csodákra a koalíciós együttműködésben videó 2014. április 26. | BUKAREST. Országos szinten jól működik a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) között megkötött kormányzási egyezség, de az RMDSZ nem számít csodákra - mutatott rá Kelemen Hunor, a román kormány miniszterelnök-helyettese, az RMDSZ elnöke, akivel szombaton közölt interjút az erdélyi Székelyhon.ro portál.
MOGYE-ügy: benyújtották lemondásukat a magyar vezetők videó 2014. április 25. | MAROSVÁSÁRHELY. Benyújtotta lemondását a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar rektorhelyettese és két magyar dékánhelyettese, tiltakozásul amiatt, hogy elnapolták az intézmény magyar főtanszékeinek megalakítását - tájékoztatta az MTI-t Szilágyi Tibor, a lemondott rektorhelyettes.
Kárpátaljai testvércsalád mozgalom indul videó 2014. április 25. | BUDAPEST. Kárpátaljai testvércsalád mozgalom indulását jelentették be pénteken Budapesten. Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára szerint nagyon fontos a civil kezdeményezés, amelyen keresztül az ottani és anyaországi magyar családok kölcsönösen segíthetik egymást.
Enyhe földmozgást észleltek Szerencs közelében videó 2014. április 25. | SZERENCS. Enyhe, a Richter-skálán mért 2,3-es erősségű földrengés volt csütörtökön Szerencs közelében - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.
Áder: a Rubik-kocka a legnagyobb magyar találmányok egyike videó 2014. április 24. | NEW YORK. Rubik Ernő kockája a legnagyobb magyar találmányok sorába tartozik - jelentette ki Áder János köztársasági elnök a New York-i magyar főkonzulátuson csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján, amelyet a Jersey Cityben található Liberty Science Center (LSC) Beyond Rubik's Cube (Túl a Rubik-kockán) című nagyszabású interaktív kiállítás ünnepélyes megnyitója előtt tartott.
Németh Zsolt: kibővíti a magyar diplomácia mozgásterét a Kalmár-jelentés videó 2014. április 24. | BUDAPEST. A külügyi tárca parlamenti államtitkára szerint az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése által a közelmúltban elfogadott Kalmár-jelentés kibővíti a magyar diplomácia mozgásterét a kisebbségvédelem területén.
Pásztor István: a jövő hét elején írják alá a koalíciós szerződést videó 2014. április 20. | SZABADKA. Kisebbségi, regionális pártként a Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) az a feladata, hogy a problémákra fókuszáljon, nem pedig az, hogy a politizálás színterét országos szintre helyezze át - nyilatkozta Pásztor István az újvidéki Magyar Szó című napilap hétvégi számának.
Első  Előző   132 / 134   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: -2°C / 7°C
Holnap: 0°C / 9°C
Ógyalla
Ma: -2°C / 7°C
Holnap: -1°C / 9°C
Losonc
Ma: -3°C / 5°C
Holnap: -4°C / 7°C
Kassa
Ma: -4°C / 9°C
Holnap: -6°C / 9°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
0 éveVirágvasárnap - A nagyhét első napja
0 éveÓraállítás. A nyári időszámítás kezdete.
137 éveMegszületett Bartók Béla világhírű magyar zeneszerző és népdalgyűjtő.
92 éveMegszületett Papp László ökölvívó, háromszoros olimpiai bajnok.
70 éveA magyar kormány bejelentette, hogy államosítják a 100 főnél több dolgozót foglalkoztató vállalatokat.
Belföld Ismét olcsóbban tankolhatunk Ismét olcsóbban tankolhatunk videó POZSONY. Ismét olcsóbban tankolhatunk, ugyanis immár második egymást követő héten csökkent a benzin és a gázolaj ára. Második hete csökken a benzin és a gázolaj ára. Drucker: egyelőre nincs véleményem Gašpar hitelességét illetően videó A Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitánnyal kapcsolatos döntés várhatóan egy héten belül nem születik meg. Hrabko: példátlan mindaz, ami a kormánycserénél történt videó "Ezt nem így szokták csinálni, s eddig sohasem tették ezt így“ – fejtette ki véleményét Juraj Hrabko publicista.
Külföld Rendőrök és börtönőrök tüntettek Bukarestben Rendőrök és börtönőrök tüntettek Bukarestben videó Több ezer rendőr és börtönőr vonult ki tüntetni szombaton Bukarestben a román belügyminisztérium épülete elé: a megmozdulást szervező szakszervezetek igazságosabb bérezést és jobb munkafeltételeket sürgetnek. Azt állítják: a rend őrei száz évvel ezelőtti körülmények és tíz évvel ezelőtti bértábla szerint dolgoznak. Roberto Fico az olasz képviselőház elnöke videó Megválasztották az olasz parlament két házának elnökét Cambridge Analytica - Házkutatás kezdődött a cég londoni irodáiban videó Azt próbálják kideríteni, gyűjtött-e a cég felhatalmazás nélkül személyes adatokat a Facebook közösségi portálról.
Itthon Andersen éjszakája „csalogányokkal“ a komáromi Szinnyei József Könyvtárban Andersen éjszakája „csalogányokkal“ a komáromi Szinnyei József Könyvtárban videó KOMÁROM. A Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa, az IBBY 1967-ben kezdeményezte, hogy a világhírű dán költő és meseíró, Hans Christian Andersen születésnapja táján világviszerte ünnepeljék meg a gyermekkönyv nemzetközi napját, illetve szervezzék meg az Andersen éjszakája című rendezvényeket. E kezdeményezéshez 2006-tól egyre több szlovákiai könyvtár, így a komáromi Szinnyei József Könyvtár is csatlakozott. Idén március 23-án, a könyvhónap keretén belül rendezte meg a tartalmas műsorokban bővelkedő éjt. A dán meseíró lélekmelengető meséi közül ez alkalommal A fülemüle bűvölte el a gyerekeket. A bérvalorizáció április végéig történő jóváhagyását követelik az oktatásügyi szakszervezetek videó Martina Lubyová tárcavezető úgy véli, az új kormányfő, Peter Pellegrini nem lesz fukar az ágazattal. Kutyás park nyílt Érsekújvárban videó A park padokkal és akadálypályával is várja a kutyákat és gazdáikat.
Kultúra Köbölkúti mesék köbölkútiaknak Köbölkúti mesék köbölkútiaknak videó Vajon ki másnak mesélhetne egy gyűjtő a Köbölkúton gyűjtött meséiről, mint a köbölkútiaknak? Orbán János nyugalmazott fizikatanár ma már házassága révén Pozsonyban él, de az 1970-es években Erdély egyik zugában, Mezőköbölkúton tanított. Ott gyűjtötte, majd jegyezte le nanó, azaz Lakatos Borbála ízes mezőségi nyelvjárásban elmondott meséit. A felvidéki köbölkútiak ismerkedése az erdélyi Mezőköbölkúttal. Rod Stewart bírálja barátját, Elton Johnt búcsúturnéja miatt videó Sir Rod szerint csak a pénz miatt találta ki a visszavonulást és az utolsó nagy turnét Sir Elton. Trianon-rockoperát mutatnak be júniusban a Hősök terén videó A több száz szereplőt felvonultató darab rendezője, a szövegek összeállítója Koltay Gábor, a zeneszerző Koltay Gergely.
Színes Hosszú Katinka bejelentette, hogy Tusup marad az edzője Hosszú Katinka bejelentette, hogy Tusup marad az edzője videó Hosszú Katinka bejelentette, hogy továbbra is férje, Shane Tusup marad az edzője és nem indul az országos bajnokságon. "Átbeszéltük a versenyzési stratégiát is, és Shane-nel úgy gondoljuk, hogy az országos bajnokság most nem fér bele.” - mondta. Ez is erősíti azt a reményt, hogy Hosszú és Shane házassága még megmenthető. Ausztrália a fenntartható divat fellegvára videó Természetes festékanyagokat használnak és hulladékmentesen dolgoznak. Felfüggesztette a Diktátor pápa című kötet szerzőjét a Máltai Lovagrend videó A lovagrendi vezetés szerint Sire megsértette a rend alkotmányát.
Mozaik Van a Mariana-ároknál is mélyebb lyuk a Földön Van a Mariana-ároknál is mélyebb lyuk a Földön videó A Föld legmélyebb természetes pontja a Csendes-óceán délnyugati medencéjében fekvő Mariana-árokban található. A 11 034 méter mély Challenger-szakadék azonban korántsem tekinthető földünk felszíntől mért legmélyebb pontjának. A földfelszínről fúrt legmélyebb mesterséges lyuk a hidegháborús korszak két szuperhatalma, az Egyesült Államok és a Szovjetunió között az 1950-es évek végétől kibontakozó technológiai-tudományos versengésnek köszönheti létét. Az 1989-ben végrehajtott oroszországi fúrásoknak végül 12 262 méterig sikerült a földkéregbe hatolniuk. A rákos sejtek számára kaput nyitnak a nyirokcsomók a vérrendszerbe videó A rákos betegek számára különösen rossz hír, ha a nyirokcsomókat is érintik a tumoros sejtek. Gyorsan növekszik a csendes-óceáni műanyaghulladék mennyisége videó 1,6 millió négyzetkilométeres vízfelületen úszó műanyag szemétfoltban 8 százalék az apró műanyagszemcsék mennyisége.
Vélemény Aich Péter: Ellenségek Aich Péter: Ellenségek videó Szlovákiának – mint minden államnak – van egy csomó ellensége. Sokfélék: akad ezek között valós, rejtett, képzelt, veszélyes, ártatlan, na és persze „jóakaró” is. Néha nehéz megkülönböztetni. Figyelemreméltó és fontos viszont pillanatnyilag kettő van. Szlovákiának – mint minden államnak – van egy csomó ellensége. Figyelemreméltó és fontos viszont pillanatnyilag kettő van. Őry Péter: Őszödi beszéd felvidéki módra! videó Nem tudom, lesz-e újabb felvonása a felvidéki Őszödnek. Viszont határozottan úgy fest, a nézők erősen unják a színdarabot. Berényi József: 1848-1989-2018 videó Átmeneti szövetség alakult tehát ki ismét köztünk és a szlovák közvélemény jelentős része között, úgy, mint 1989-ben.
Hitélet Géresi Róbert: az egész felvidéki magyar református közösséget tüntették ki Géresi Róbert: az egész felvidéki magyar református közösséget tüntették ki videó A Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozatának kitüntetésében részesült Géresi Róbert, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspökhelyettese 2018. március 15-én, Magyarország nemzeti ünnepe alkalmából. Az ebből az alkalomból készült beszélgetésben géresi Róbert elmondta, az egész felvidéki magyar református közösséget tüntették ki, hisz „közösségünk a felvidéki magyar jelenlét meghatározó tényezője“. A Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozatának kitüntetésében részesült a püspökhelyettes. Virágvasárnappal megkezdődik a nagyhét videó Virágvasárnap Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékeznek a keresztények A csíksomlyói hegynyeregben mutatják be a Csíksomlyói passiót videó A darabot a hagyományos pünkösdi zarándoklat helyszínén mutatja be augusztusban a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes
Múltunk Felmérés: A szlovák nemzeti felkelés a legkedvezőbben értékelt történelmi esemény Szlovákiában Felmérés: A szlovák nemzeti felkelés a legkedvezőbben értékelt történelmi esemény Szlovákiában videó POZSONY. A Focus közvélemény-kutató ügynökség a Közéleti Kérdések Intézete (IVO) és a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézete (SÚ SAV) számára 2018. március 7-e és 13-a között, 1012 felnőtt korú személy megkérdezésével készített felmérése szerint a szlovák nemzeti felkelés a szlovák társadalom által legpozitívabban értékelt történelmi esemény. Az önálló Szlovákia megalakulása a 2., az 1989-es bársonyos forradalom a 3. helyen szerepel. Március 23. - A magyar-lengyel barátság napja videó Az ünnep alkalmából pénteken és szombaton hivatalos látogatást tesz Magyarországon Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök. Újabb 2. világháborús hadihajó roncsait fedezték fel videó Előkerültek a USS Juneau roncsai, amelynek fedélzetén vesztette életét az öt Sullivan-testvér.
Fő támogatónk