2018. február 19., hétfő - Zsuzsanna
Cikkek közt...  Videók közt...  
Nemzetközi fotópályázat Sobieski emlékére 2018. január 29., hétfő 16:12 | Hírek.sk | Forrás: MTI
ESZTERGOM. A Poznańi Vajdasági Közkönyvtár és az Esztergomi Lengyel Nemzetségi Önkormányzat nemzetközi fotópályázatot hirdet annak emlékére, hogy III. (Sobieski) János lengyel király 335 évvel ezelőtt felmentette Bécset és megkezdődhetett a török kiűzése Magyarországról.

Kassai Zenona a nemzetiségi önkormányzat alelnöke az MTI-nek elmondta, a pályázatra benyújtott alkotások témája lehet minden olyan emlékhely művészi bemutatása, mely az egykori lengyel uralkodó emlékét és tiszteletét közösségi térben hirdeti Magyarországon és Lengyelországban.   

A szervezők április 30-ig várják a művek beérkezését, az alkotásokból júniusban nyílik kiállítás Esztergomban. A részletes pályázati kiírás a nemzetiségi önkormányzat közösségi oldaláról tölthető le.   

A lengyel király, III. (Sobieski) János 1683-ban a 150 ezres török sereg közeledésének hírére Bécs segítségére sietett, és lovasságával győztes csatában felmentette a két hónapja ostromlott császárvárost.   

A menekülő törökökkel Sobieski hadai Párkánynál ismét csatába bocsátkoztak és végleg felszabadították Esztergomot. A lengyel király győzelmével megkezdődött a török kiűzése Magyarországról és Erdélyből, másfél évszázadnyi szétszakítottság után elkezdődhetett a magyar királyság újjáépítése.

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz