2018. január 21., vasárnap - Ágnes
Cikkek közt...  Videók közt...  
Könyv jelenik meg a Szent Korona hazatéréséről 2018. január 07., vasárnap 12:43 | Hírek.sk | Forrás: MTI
1978. január 6-án adta át Cyrus Vance amerikai külügyminiszter a Szent Koronát, hangsúlyozottan a magyar népnek - mondta el Glant Tibor, a Debreceni Egyetem észak-amerikai tanszékének docense, a korona hazatéréséről szóló tanulmány szerzője az M1 aktuális csatorna esti műsorában.

Az amerikai kormány ragaszkodott ahhoz, hogy az ünnepélyes budapesti átadón a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) vezetése ne legyen jelen.

A Szent Korona 1945 és 1953 között még Európában, német területen volt, amerikai kézben, nyolc különböző helyen őrizték. Innen szállították az Amerikai Egyesült Államokba, a Kentucky állambeli Fort Knox katonai támaszpontra - idézte fel a szakértő.

Richard Nixon amerikai elnök megválasztása után, 1969-ben a diplomáciai kapcsolatok normalizálódása kezdődött, ekkor egyszer felmerült a Szent Korona visszaadása, de ez ellen az emigránsok komoly tiltakozása indult el, így elvetették az ötletet. Jimmy Carter elnök döntött végül a korona visszaadásáról a magyar népnek - ismertette.

A gazdag képanyaggal illusztrált könyv - A Szent Korona amerikai kalandja és hazatérése címmel - a jövő héten jelenik meg - hangzott el a műsorban.

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz