2018. március 24., szombat - Gábor, Karina
Cikkek közt...  Videók közt...  
Kvartett magazin a közmédiában 2017. október 11., szerda 18:44 | Hírek.sk | Forrás: MTVA | Fotó: MTVA
BUDAPEST. Érdekes történelmi összeállítással jelentkezik csütörtökön a Kvartett. A V4 országok közös produkciójában csatamezőről, kastélyokról és rusztikus
faluról készült filmek peregnek.

A Kvartett – Ahol a múlt kísért október 12-ei műsorában visszaforgatja az idő kerekét. A cseh stáb a történelmet idézte meg, s az austerlitzi csata helyszínére látogatott. A mai Csehországban fekvő harcmezőn Napóleon seregei 1805-ben fényes győzelmet arattak az összevont osztrák-orosz haderővel szemben. A megszégyenítő vereség nyomán az osztrákok a pozsonyi prímási palotában írták alá a békepaktumot.

A  szlovákok  legnagyobb  büszkeségei közé tartoznak  Csicsmány  festett  falú  faházikói, ahol a szakemberek azon dolgoznak, hogy az ősök által rájuk hagyományozott motívumvilág  az UNESCO Világörökség része legyen.

Számos  lengyel  főúri család  élete kötődik Łańcut kastélyához, amely kitűnő állapotban maradt fenn, és páratlanul gazdag műtárgy-gyűjteménnyel várja a látogatókat.

De maradjunk még a főúri lakoknál! A múlt szelleme kísért a legnépszerűbb  magyar királyné, Sissi  kedvenc lakóhelyén, a gödöllői  Grassalkovich-kastélyban is, amelynek javarésze eredeti pompájában idézi a békeidőket.

A Kvartett az egyetlen olyan állandó, közös magazinműsor, amelyet  2000 óta készítenek  és sugároznak  a V4 országok  – Lengyelország, Cseh Köztársaság, Magyarország és Szlovákia - közszolgálati televíziói. Minden adásnak van egy fő motívuma, amelyet a négy ország újságírói feldolgoznak. Az országok - közös főcímmel, grafikai arculattal - a saját nyelvükön  készítik el a négy riportból álló összeállítást.  A műsor havonta egyszer, 26 percben jelentkezik, nem politizál, hanem a szépségekre és az érdekességekre hívja fel a figyelmet.

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Adás: október 12., csütörtök (Duna 7.15)

Ismétlés: aznap (Duna World 15.45)

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz