2016. október 21., péntek - Orsolya
Cikkek közt...  Videók közt...  
Jankovics Marcell filmrendező 75 évesvideó 2016. október 21., péntek 11:26 BUDAPEST. Ma ünnepli hetvenötödik születésnapját Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, művelődéstörténész, érdemes művész, a Nemzet Művésze.
Bárdos: a magyarságszolgálathoz tettrekész, fiatal fáklyavivőkre van szükség videó 2016. október 21. | POZSONY, NAGYFÖDÉMES. A Csemadok – a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség szombaton Nagyfödémesen tartja XXIV. országos tisztújító közgyűlését. Az esemény kapcsán a szövetség munkájáról, gondjairól, fiatalítási szándékáról, a kapott elismerésekről, a közelgő kongresszus fő napirendi pontjairól, valamint a pártokkal és polgári társulásokkal való együttműködésről is kérdeztük Bárdos Gyulát, a Csemadok országos elnökét.
Rockopera készül Nero császárról videó 2016. október 20. | RÓMA. Rendkívüli helyszínen mutatják be jövőre a Nero császárról szóló új olasz rockoperát az olasz fővárosban: az ókori Róma szívében, a Forum Romanummal szomszédos egykori császárpaloták területén.
Szabadságkoncert lesz az Arénában a forradalom évfordulóján videó 2016. október 19. | BUDAPEST. Ákos, Vastag Csaba, Deniz, a Biebers, a PG Csoport, a Beatrice és az East is fellép a Szabadságkoncerten, amelyet október 23-án rendeznek a Papp László Budapest Sportarénában az 1956-os emlékbizottság támogatásával.
Misével búcsúztatták Varsóban Andrzej Wajdát videó 2016. október 19. | VARSÓ. Gyászmisével vettek búcsút Andrzej Wajda lengyel filmrendezőtől kedden Varsóban a Szent Jácint domonkos rendi templomban.
Előkerült Czóbel Béla 100 éve elveszettnek hitt festménye videó 2016. október 18. | BUDAPEST. Több mint 100 év lappangás után került elő Czóbel Béla elveszettnek hitt Ringelspiel (Körhinta) című festménye, amely a BÁV őszi művészeti aukciójának egyik kiemelt tétele lesz; 12 millió forintos kikiáltási árról indul a licit a november 10-i árverésen, a MOM Kulturális Központban.
Londonból indul Phil Collins visszatérő turnéja videó 2016. október 18. | LONDON. Phil Collins hétszeres Grammy-díjas zenész, énekes és dalszerző jövő júniusban kezdi meg Londont, Párizst és Kölnt érintő visszatérő turnéját.
Péntektől látható a Dunán a Fölszállott a páva videó 2016. október 17. | BUDAPEST. Idén is a gyerekeké a főszerep a Fölszállott a páva című, népzenei és néptáncos tehetségkutató műsorban, amelynek első két adását október 21-én és 28-án sugározza a Duna csatorna, az élő elődöntők november 4-én kezdődnek.
Nyolcadik évad is lesz a The Walking Dead című zombis sorozatból videó 2016. október 17. | LONDON. Már a nyolcadik évadot is megrendelte az AMC csatorna a The Walking Dead című zombis sorozatból, amelynek hetedik évada október 24-én debütál Magyarországon.
Nem szabad hagyni, hogy Ág Tibor neve és életműve feledésbe merüljön! videó 2016. október 17. | GÍMES. Hiánypótló rendezvényként, a 2013 nyarán elhunyt felvidéki népzenekutató, karnagy, zeneszerző Ág Tibor és munkássága iránti főhajtás jeleként tavaly ősszel Pogrányban tartotta meg az I. Ág Tibor Napokat a Csemadok gímesi és pogrányi alapszervezete, illetve nyitrai területi választmánya, valamint a martosi Feszty Árpád Művelődési Park. Idén október 21-23-án a gimesi kultúrközpontban valósul meg a folytatás.
Monet egyik búzakazaljáért akár 45 millió dollárt is adhatnak videó 2016. október 15. | NEW YORK. Piacra kerül Claude Monet francia impresszionista festő nagy becsben álló Kazlak-sorozatának egy ritka, még magánkézben lévő darabja, az egyetlen búzakazalt ábrázoló festményért akár 45 millió dollárt is megadhatnak a november 16-i New York-i árverésen - jelentette be pénteken a Christie's aukciósház.
Elkapkodták Bob Dylan könyveit az Amazonon videó 2016. október 15. | NEW YORK. Bob Dylan két könyve lett a két leggyorsabban fogyó kötet az Amazon.com internetes áruházban azután, hogy a Svéd Akadémia bejelentette, idén az amerikai költőnek, dalszerzőnek, énekesnek ítélte oda az irodalmi Nobel-díjat.
Újvidék lesz Európa egyik kulturális fővárosa 2021-ben videó 2016. október 14. | ÚJVIDÉK. Az Európai Bizottság szakértői testületének ajánlása alapján a vajdasági Újvidék lesz Európa egyik kulturális fővárosa 2021-ben.
Díjat vehetett át Párizsban Kulka János videó 2016. október 14. | BUDAPEST, PÁRIZS. Kulka János, aki tavasszal stroke-ot kapott, amiből mára csaknem teljesen felgyógyult, a napokban hagyta el a Magyarországot. A színész Párizsig meg sem állt.
Prince kiadatlan zenéinek titkos gyűjteményét kínálják eladásra videó 2016. október 13. | WASHINGTON. Az áprilisban elhunyt Prince kiadatlan zenéit rejtő titkos gyűjteményét 35 millió dollárért kínálják eladásra a hagyaték kezelői. A zenész minneapolisi otthonának pincéjében feltárt anyagok között több száz órányi koncertfelvétel is található.
Bob Dylan kapja az irodalmi Nobel-díjat videó 2016. október 13. | STOCKHOLM. Bob Dylan amerikai költőnek, dalszerzőnek, énekesnek ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.
Meghalt Dario Fo Nobel-díjas olasz drámaíró videó 2016. október 13. | RÓMA. Meghalt 90 éves korában Dario Fo Nobel-díjas olasz drámaíró, rendező, színész - jelentette be csütörtökön az olasz kormány.
HANG-ÁR 2016 - Hosszú idő után újra Misztrál-koncert a Felvidéken videó 2016. október 12. | CSÁB. A Csemadok Csábi Alapszervezete október 15-én, szombaton folytatja a HANG-ÁR című sorozatát, melynek keretében az este folyamán két együttes mutatkozik be Csábon: a Misztrál és a Szevám.
Vajdasági magyar költő kapta Yoko Ono békedíját videó 2016. október 12. | NEW YORK. Ladik Katalin újvidéki költő és performer október 9-én, John Lennon 76. születésnapján vette át a Lennon Ono Békedíjat, amelyet Yoko Ono japán művész, békeaktivista idén neki ítélt oda.
Ismét koncertet ad Budapesten a Depeche Mode videó 2016. október 11. | BUDAPEST. Ismét koncertet ad Budapesten a Depeche Mode. A világhírű brit csapat 2017. május 22-én a Groupama Arénában lép fel a jövő év elején megjelenő új stúdióalbumhoz kapcsolódó, Global Spirit elnevezésű világkörüli turné keretében.
Ismét keresik Magyarország dalát videó 2016. október 11. | BUDAPEST. A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. idén is keresi azt a dalt, amelyet egy egész ország dúdol majd együtt. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) nyilvánosságra hozta az idei pályázati feltételeket, amelyek alapján az előadók nevezhetik műveiket a dalválasztó műsorban való megmérettetésre.
Új film forgatásába kezdett Terence Hill videó 2016. október 11. | ALMERIA. Új film - egyes hírek szerint western - forgatását kezdte meg a dél-spanyolországi Almeríában Terence Hill, a La llamaban Maryam (Maryamnak hívták) című produkciónak a 77 éves olasz színész a rendezője, a forgatókönyvírója és a főszereplője is egyben.
Október 22-ig lehet jelentkezni a Tavaszi szél vizet áraszt... versenyre videó 2016. október 11. | POZSONY. A Minority polgári társulás, mint minden páros évben, így 2016-ban is megrendezi a Tavaszi szél vizet áraszt… elnevezésű országos népdal- és népzenei versenyt. Az október 22-i jelentkezési határidőig már csak másfél hét áll a szólóénekesek, éneklőcsoportok, népi hangszeren játszó szólisták és együttesek rendelkezésére.
Al di Meolával koncertezik Budapesten Szarka Tamás videó 2016. október 10. | BUDAPEST. Al di Meola világhírű gitárművész Szarka Tamással, a Ghymes együttes frontemberével ad közös koncertet október 22-én a Budapesti Kongresszusi Központban.
Dél-szlovákiai turnén a Bartók 135 videó 2016. október 10. | POZSONY. Bartók Béla születésének kerek évfordulója alkalmából az Ifjú Szivek Táncszínház még márciusban bemutatta pozsonyi színpadán a zeneszerző életművére épülő előadását. Az ősz folyamán a dél-szlovákiai turnéhelyszínen kívül a Szlovák Nemzeti Színház és a budapesti Művészetek Palotája színpadán is bemutatja a darabot.
Feszty-emlékév: pályázati pénzekből újítanák fel a volt kingyesi művésztanyát videó 2016. október 10. | ÓPUSZTASZER. KINGYES. Az elmúlt hétvégén az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban találkoztak a Kingyesi Barátok, a 160 évvel ezelőtt született Feszty Árpád festőművész, A magyarok bejövetele című körkép alkotója és őt hajdani kingyesi tanyáján gyakran meglátogató barátainak a leszármazottai.
Meghalt Andrzej Wajda Oscar-díjas filmrendező videó 2016. október 10. | VARSÓ. Kilencvenéves korában meghalt Andrzej Wajda - közölte hétfőre virradóra a világhírű lengyel filmrendező környezete és a lengyel sajtó.
Megemlékezés a magyarságtudat és a kitelepítések jegyében Bátorkeszin videó 2016. október 09. | BÁTORKESZI. A Kárpátia Sport polgári társulás által a Bethlen Gábor Alap támogatásával megrendezett „Ifjú szívekben élek” című nemzettudat-erősítő műsorfüzérnek adott helyet október 8-án Bátorkeszi római katolikus temploma. A négyórás zenés-verses-színházi összeállításban Boráros Imre, a Felvidék Kossuth-díjas színművésze, valamint Keresztes-Nagy Árpád, zsámbéki énekmondó-zenész-bábjátékos és Sinkovits-Vitay András budapesti színművész lépett fel.
Cannes-i filmsikerek premier előtt az első Európai Art Mozi Napon videó 2016. október 07. | BUDAPEST. Október 9-én 34 ország több mint ezer művészmozijában szerveznek filmes eseményeket az I. Európai Art Mozi Nap keretében. A nemzetközi kezdeményezéshez a magyar művészmozik is csatlakoznak, a program három friss, díjnyertes európai filmre fókuszál.
Új Rolling Stones-lemez jelenik meg csütörtökön videó 2016. október 06. | NEW YORK. A jelek szerint a Rolling Stones új albummal jelentkezik csütörtökön: a brit zenekar Twitter-oldalán utalt rá, honlapján pedig a csütörtöki dátum és egy lemezborító szerepel.
Bartók előtt tiszteleg Babos Gyula új lemeze videó 2016. október 05. | BUDAPEST. Legfrissebb formációjával készített koncertlemezt az egyik legkiválóbb hazai dzsesszgitáros, Babos Gyula. A kvintett neve, az album címe egyaránt Makrokozmosz, a zenész szerzeményeit meghatározza a bartóki hatás.
Első  Előző  1 / 170   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 3°C / 11°C
Holnap: 3°C / 10°C
Ógyalla
Ma: 5°C / 10°C
Holnap: 3°C / 10°C
Losonc
Ma: 9°C / 10°C
Holnap: 3°C / 10°C
Kassa
Ma: 7°C / 8°C
Holnap: 6°C / 8°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
183 éveMegszületett Alfred Nobel svéd kémikus és gyáros, a dinamit feltalálója, a Nobel-alapítvány létrehozója.
226 éveMegszületett Lamartine francia romantikus költő és liberális politikus, külügyminiszter (Szókratész halála).
211 éveNelson brit admirális diadalmas győzelmet aratott és elesett a trafalgari tengeri ütközetben.
158 éveElőször mutatták be Offenbach: Orfeusz az alvilágban című operáját, amiben a kánkán zene van.
138 éveMegszületett Krúdy Gyula író, hírlapíró (Szindbád, A vörös postakocsi).
Belföld Fico: a kvóták politikailag halottak, de jogilag még élnek Fico: a kvóták politikailag halottak, de jogilag még élnek videó BRÜSSZEL. Robert Fico kormányfő az Európa Tanács brüsszeli csúcstalálkozóján bejelentette, hamarosan bemutatja a menekültpolitika alternatív reformjavaslatait. Ugyanakkor elmondta, Szlovákia köztársasági elnökének a V4-es országok kapcsán tett kijelentése nem felel meg a valóságnak. A brüsszeli csúcstalálkozón kijelentette, a szlovák államfő V4-es országokat érintő kijelentése nem felel meg a valóságnak. Bugár háromszázezer levélben magyarázkodik videó A vegyespárt elnöke levelében azt próbálja megmagyarázni miért kötött a Smer és az SNS pártokkal koalíciót. Akár 4 ezer munkahelyet is létesíthetne a Schaeffler cég Szlovákiában videó Új csapágygyártó üzemet létesíthet Szlovákiában a német Schaeffler vállalat.
Külföld Obama: Trump aláássa az amerikai demokráciát Obama: Trump aláássa az amerikai demokráciát videó MIAMI. Donald Trump republikánus elnökjelölt az amerikai demokráciát ássa alá azzal, hogy nem akarja elfogadni az elnökválasztás eredményét - mondta Barack Obama amerikai elnök csütörtökön a floridai Miamiban egy kampányrendezvényen. A Demokrata Párthoz tartozó elnök pártjának jelöltje, Hillary Clinton mellett kampányolt Florida államban. Kitört a pánik Moszulban - Menekülnek a dzsihádisták videó A kurd egységek mellett már az iraki különleges erők is bekapcsolódtak az IÁ elleni harcba. Hótaposógép temetett maga alá egy magyar nőt Ausztriában videó A jármű megcsúszott, letért a havas útról és felborult. Egy 24 éves magyar nő a helyszínen meghalt.
Itthon Külhoni magyar fiatal vállalkozók éve - Felvidéken a Példakép-körút Külhoni magyar fiatal vállalkozók éve - Felvidéken a Példakép-körút videó POZSONY. A 2016 a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve program keretében egy újabb rendezvénysorozat indult. Ezúttal a Példakép Alapítvány magyarországi példaképeinek előadását hallgathatják meg az érdeklődők, illetve beszélgethetnek velük. Kolozsvár és Csíkszereda után a jövő héten kedden, október 25-én Dunaszerdahelyre érkezik a Példakép-körút. Kolozsvár és Csíkszereda után a jövő héten kedden, október 25-én Dunaszerdahelyre érkezik a Példakép-körút. Nagyszombat megyében megerősödött az MKP-frakció videó Érsek Árpád helyére a Magyar Közösség Pártja listáján indult Miklós László professzor került be a megyei testületbe. Plavčannak tetszik a magyarországi felsőoktatási rendszer videó Az oktatásügyi miniszter a felsőoktatás területén a magyarországi rendszerből szeretne kiindulni.
Magyar világ Egy felmérés szerint rossz az erdélyi magyarok közérzete Egy felmérés szerint rossz az erdélyi magyarok közérzete videó KOLOZSVÁR. Egy friss felmérés szerint az erdélyi magyarok hetven százaléka érzi úgy, hogy rossz irányba haladnak a dolgok Romániában. A Kvantum Research szeptember 15. és október 1. között végzett közvélemény-kutatásának az eredményeit a Maszol.ro portál ismertette csütörtökön. Az erdélyi magyaroknak mindössze húsz százaléka vélekedik úgy, hogy a dolgok jó irányba haladnak Romániában. Több helyen árhullámokra lehet számítani Magyarországon videó Egyes magyarországi megyékben 24 óra alatt több mint 20 milliméternyi eső hullhat. Teréz körúti robbantás - Őrizetben a gyanúsított Frissítvevideó A gyanúsított a felvételek alapján egyedül követte el a bűncselekményt, a nyomozás során nem merült fel, hogy bérgyilkos lenne.
Színes László Csaba lett a dunaszerdahelyi DAC vezetőedzője László Csaba lett a dunaszerdahelyi DAC vezetőedzője videó DUNASZERDAHELY. László Csabát nevezték ki a dunaszerdahelyi FC DAC 1904 labdarúgócsapatának vezetőedzőjévé csütörtökön. Az 52 éves szakvezető munkáját a német Werner Bürger segíti, ahogyan legutóbb az MTK-nál is segítette. Benedek Tibor elköszön a vízilabda-válogatottól videó Az MVLSZ újonnan megalakuló elnöksége az ősz folyamán fog dönteni a férfi szövetségi kapitány személyéről. Magyar-svéd - Négy játékos búcsúzik a válogatottól videó Király és Juhász mellett Hajnalt és Vanczákot is búcsúztatják a november 15-i barátságos labdarúgó-mérkőzésen.
Mozaik Öt éven belül kihalhat a keleti síkvidéki gorilla Öt éven belül kihalhat a keleti síkvidéki gorilla videó WASHINGTON. A kihalás szélén áll a Kongói Demokratikus Köztársaságban élő keleti síkvidéki gorilla, a főemlős öt éven belül teljes eltűnhet a térségből - erre a következtetésre jutottak a Vadvédelmi Társaság (WCS) szakemberei a PLOS One tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban. Mára 3800 keleti síkvidéki gorilla él vadon, egyetlen nemzedék alatt számuk 77 százalékkal csökkent. Mars körüli pályára állt az ExoMars űrszondája videó A földi irányítóközpont szakemberei a korábbi hírekkel ellentétben még nem tudják megerősíteni leszállóegység sikeres landolását. Véget ért a Föld legtovább tartó hőmérsékleti rekordidőszaka videó Az elmúlt hónapot "csupán" minden idők második legmelegebb szeptemberének nyilvánították amerikai kutatók.
Vélemény Őry Péter: Mitől lett demokratább a Szlovák Nemzeti Párt? Őry Péter: Mitől lett demokratább a Szlovák Nemzeti Párt? videó Mennyiben változott meg a Szlovák Nemzeti Párt szellemisége, ha a felháborodás nyomán gyorsan visszakozik, de a fasiszta politikusról való megemlékezés jogosságát pártszinten fenntartja? Hogyan óhajt a Fico-kormány harcolni a szélsőségek ellen, ha koalíciós partnere az egykori fasiszta elnököt élteti? Hogyan óhajt a Fico-kormány harcolni a szélsőségek ellen, ha koalíciós partnere az egykori fasiszta elnököt élteti? Kolek Zsolt: Kérdések és irányok a magyar belpolitikában videó Ahogy az várható volt, az október 2-i kvótareferendum hosszabb távon is meghatározó erővel bír a magyar belpolitika folyamataira. Farkas Iván: Kettős nyomás a vállalkozókon és a vállalatokon videó Ezzel vállalkozók egy része újabb hullámban helyezheti át székhelyét a szomszédos országok valamelyikébe.
Hitélet Erdő Péter: Mindszenty szerepvállalása csak a hitén keresztül érthető meg Erdő Péter: Mindszenty szerepvállalása csak a hitén keresztül érthető meg videó BUDAPEST. Mindszenty József történelmi szerepvállalása csak a hitén keresztül érthető meg - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek csütörtökön az MTI-nek. Mindszenty Józsefre emlékeztek a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégiumban. Egyházi személyiségek kapták az Orbán Balázs-díjat videó A díjat hagyományosan az erre az alkalomra szervezett ünnepségen adják át a Székelyföld Napok keretében. Karitatív kezdeményezést indít a pozsonyi magyar katolikus közösség videó Idős, magányos emberek látogatásához várnak csatlakozókat a pozsonyi magyar önkéntesek.
Múltunk Ötezer éves térképet találtak Dániában Ötezer éves térképet találtak Dániában videó KOPPENHÁGA. Ötezer éves térképre bukkantak régészetet tanuló diákok a dániai Bornholm szigetén nyáron folytatott ásatásokon. A kőbe vésett térképet a vasagardi régészeti lelőhely újkőkori síremlékének feltárásán találták. Kulturális emléknek minősítették Oskar Schindler csehországi lőszergyárát videó Oskar Schindler történetéről készítette Steven Spielberg 1993-ban a Schindler listája című filmjét. Kutathatóvá válnak az argentínai magyar emigráció értékes dokumentumai videó A 60-as években öt magyar könyvkiadó működött az országban, és a tucatnyi újság között még magyar nyelvű vicclap is létezett.
Fő támogatónk