2018. március 24., szombat - Gábor, Karina
Cikkek közt...  Videók közt...  
Trianon-rockoperát mutatnak be júniusban a Hősök terénvideó 2018. március 24., szombat 09:09 BUDAPEST. Trianon címmel nagyszabású rockoperát mutatnak be június 22-én és 23-án a budapesti Hősök terén. A több száz szereplőt felvonultató darab rendezője, a szövegek összeállítója Koltay Gábor, a zeneszerző Koltay Gergely.
A Duna összes hídja egy fényképeskönyvben videó 2011. április 01. | BUDAPEST. A Duna hídjai. A Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig. Ezzel a címmel mutatták be az EU-elnökség alkalmából Gyukics Péter fotóalbumát . Hasonló kötet még soha nem készült.
Szerelem, miért múlsz? videó 2011. április 01. | DÜSSELDORF. Wolf Kati képviseli Magyarországot a Szerelem, miért múlsz? című dallal az 56. Eurovíziós Dalfesztiválon májusban Düsseldorfban. A Dalfesztivál fellépőinek sorrendjét március közepén sorsolták ki. Kati tizenötödikként léphet színpadra.
Elárverezik Elizabeth Taylor mesés vagyonát videó 2011. március 31. | LONDON. Elizabeth taylor, a közelmúltban elhunyt hollywoodi csillag nem szűkölködött anyagiakban, egymilliárd dolláros vagyont hagyott hátra. A gyűjteményt hamarosan elárverezik. Kalapács alá kerülnek a színésznő eddig kiadatlan szerelmeslevelei is, köztük az a darab, amelyben 17 évesen örök szerelmet ígért első jegyesének.
Liszt Ferenc a főszereplő Bayreuthban videó 2011. március 30. | BAYREUTH. Liszt Ferenc idén "főszereplő" Bayreuthban is. Az egyik legtekintélyesebb zenei fesztiválon, a Bayreuthi Ünnepi Játékokon egész évben koncertekkel, felolvasásokkal, előadásokkal és kiállításokkal emlékeznek a világhírű zeneszerzőre, zongoraművészre.
A Quimby első alkalommal Dunaszerdahelyen videó 2011. március 28. | DUNASZERDAHELY. Expresszív zenei világ, erőteljes előadásmód, szimbolikus szövegvilág jellemzi az idén jubiláló Quimby zenekart, amely Dunaszerdahelyen is telt ház előtt játszott. A csallóközi városban ülős koncertet adtak, aminek köszönhetően más szemszögből világították meg dalaikat.
Drágultak a csehországi várak, kastélyok belépői videó 2011. március 28. | POZSONY,PRÁGA. 10 százalékkal drágábban tekinthetők meg idén a csehországi műemlékek, várak és kastélyok. A kulturális tárca a pénzhiány miatt lefaragta a támogatásokat, ezért lettek drágábbak a belépőjegyek. Takarékossági okokból sok helyen felfüggesztették a műemlékek felújítását is.
Több mint 20 millió euróért kelt el egy kínai festmény videó 2011. március 27. | PÁRIZS. Több mint 22 millió euróért (5,86 milliárd forint) kelt el egy 18. századi kínai selyemtekercs festmény a franciaországi Toulouse-ban megtartott árverésen. A 24 méter hosszú kép egy katonai parádét ábrázol.
Eltemették Elizabeth Taylort videó 2011. március 25. | LOS ANGELES. Szűk körű szertartáson helyi idő szerint csütörtök délután a Los Angeles melletti Glendale-ben eltemették Elizabeth Taylor hollywoodi dívát. A színésznő szerdán, 79 évesen hunyt el egy Los Angeles-i kórházban.
Elhunyt Elizabeth Taylor videó 2011. március 23. | LOS ANGELES. Szerdán elhunyt Elizabeth Taylor kétszeres Oscar-díjas színésznő, a huszadik század egyik legnagyobb hollywoodi filmcsillaga. A színésznő felejthetetlen alakítást nyújtott olyan klasszikussá vált filmekben, mint a Kleopátra és a Macska a forró bádogtetőn.
Václav Havel részt vett első filmjének bemutatóján videó 2011. március 23. | PRÁGA. Václav Havel személyesen is részt vett kedden este Prágában első filmje, a Távozás (Odcházení) hivatalos bemutatóján. A premierre a belvárosi Lucerna moziban került sor, amelyet Havel nagyapja építtetett még a 19. század első felében.
Koncsol László életútja videó 2011. március 21. | Koncsol László mindig a lelkiismeret hangján szólt. Hangosan, amíg lehetett, amíg nem hallgattatták el. Később halkan, de a lélekben erősek határozottságával. Életén végigtekintve nem foglalkoztatja, hogy pályafutása nem a terveinek megfelelően alakult. Koncsol László egyéni világáról, hitvallásáról, szövevényes életútjáról vall T. Nagy Imre portréfilmjében.
30. születésnapjára készül a Bikini videó 2011. március 21. | BUDAPEST. Négy év után jelentkezett új stúdióalbummal a Bikini: az Elmúlt illúziók című anyag a jövőre 30 éves zenekar történetébe szervesen illeszkedő erőteljes rocklemez. Az együttes ma is aktív. Évente száz koncertet ad.
Megálmodtalak - egy film titokzatos utóélete videó 2011. március 19. | 2009-ben egy Párkányhoz közeli falucskában, Ebeden előkerült Vaszary János filmrendező mindmáig elveszettnek hitt, 1943-ban forgatott játékfilmje, a Megálmodtalak. A Magyar Nemzeti Filmarchívum régóta kereste a világháború zűrzavaros éveiben elkallódott filmtekercset.
Dunaszerdahely múltját idéző Altus-est videó 2011. március 18. | DUNASZERDAHELY. A Dunaszerdahely temetőivel és szakrális emlékeivel foglalkozó sorozatunk második, egyben befejező részéhez értünk. Ezúttal az egykori kistejedi temetővel, az ún. orosz-olasz katonai temetővel továbbá régi kápolnákkal, szobrokkal és ereklyékkel foglalkozunk.
Fotókiállítás: Szerelmem, Magas Tátra videó 2011. március 18. | POZSONY. Március 15-én a Petőfi Sándor szobránál tartott ünnepi megemlékezést követően a Csemadok Országos Tanácsa, a Csemadok Művelődési Intézete és városi választmánya a Szövetség dísztermében tartotta Fonód Sarolta: Szerelmem, Magas Tátra című fotókiállításának megnyitóját.
Meghosszabodott a pályázati határidő videó 2011. március 17. | POZSONY. Március 28. helyett április 11-re változott a pályázatok benyújtásának határideje a kisebbségi kultúrák program keretében. A pályázati feltételekkel kapcsolatos információk szlovák nyelven megtalálhatóak a www.vicepremier.sk honlapon.
Olasz reneszánsz mise ostromolja a brit popslágerlistát videó 2011. március 16. | LONDON. Egy hatvan énekhangra írott XVI. századi olasz mise tört be a brit popslágerlistára.
A történeti Nógrád népművészete - Kiállítás Füleken videó 2011. március 16. | SALGÓTARJÁN. A történeti Nógrád népművészete című kiállítást nyitják meg pénteken a szlovákiai Füleki Vármúzeumban; a tárlaton több mint 350 eredeti műtárgyat mutatnak be az egykori Nógrád vármegye területéről.
Életműdíjat kap Tarr Béla videó 2011. március 16. | ISZTAMBUL. Életműdíjat kap az Isztambuli Filmfesztiválon Tarr Béla, akit filmrendezői munkásságáért és a kortárs filmművészetre gyakorolt hatásáért tüntetnek ki – közölte a Magyar Filmunió szerdán.
Kossuth-díj a Ghymes alapítóinak videó 2011. március 14. | POZSONY. Az autentikus magyar népzenét rock- és dzsesszelemekkel ötvöző Ghymes huszonnyolc éve muzsikál a világnak. Ma már határozottan felvállalja azt a szerepet, ami kezdetben egyáltalán nem volt tudatos a részéről: hidat képezni a felvidéki magyarság és az anyaországiak közt. 2011. március 14-én az együttes két alapító tagja, Szarka Tamás zeneszerző, költő és Szarka Gyula zeneszerző megosztott Kossuth díjban részesült.
Kalotaszegi cifraszoba Szepsiben videó 2011. március 11. | SZEPSI. A Bódva-völgyi és Érchegységi Regionális Kultúrközpont, valamint a szepsi művelődési ház újabb időszakos kiállítást rendezett. Ezúttal egy kalotaszegi cifraszobába várják az érdeklődőket.
Digitális mozi Párkányban videó 2011. március 01. | PÁRKÁNY. A televíziós műsorszórással párhuzamosan Szlovákiában 2012. végéig a mozikat is digitalizálják. Az idei évben öt mozit látnak el ilyen berendezéssel, köztük a párkányi Danubius filmszínházat.
A XV. Kodály Napok videó 2011. február 15. | GALÁNTA. A XV. Kodály Napok, a szlovákiai magyar felnőtt énekkarok országos seregszemléjének és minősítő versenyének megrendezésére készülődik a Csemadok Galántai Területi Választmánya.
Két kiállítás Gömörről Pozsonyban videó 2011. február 14. | POZSONY/BUDAPEST. Szerdán nyílt meg Pozsonyban a Szlovák Nemzeti Múzeum - Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma Gömör című tematikus kiállítás-sorozatának első két, a Rozsnyói Metercia és Az öntvény varázsa című tárlata.
Csemadok Érsekújvár - értékelő évzáró taggyűlés videó 2011. február 14. | ÉRSEKÚJVÁR. A Csemadok Érsekújvári Alapszervezete 2011. február 14-én tartotta meg értékelő évzáró taggyűlését. A 2010-es év tevékenységét számítógépes vetítő program segítségével szemléltették, így a résztvevő mintegy 150 Csemadok tag ismét átélhette a sok-sok Csemadok rendezvény egy-egy emlékezetes pillanatát.
A legjobbak díjazása videó 2011. január 19. | DUNASZERDAHELY. 2010 jubileumi év volt a Duna Menti Tavasz Országos Gyermek Báb- és Színjátszó Fesztivál számára. A Csemadok egyik leglátogatottabb seregszemléjét 35.-ik alkalommal rendezték meg Dunaszerdahelyen. Igazi küzdelem ez a kis művészek számára. Az alábbiakban rövid betekintést nyújtunk a rendezvény hangulatába.
A magyar cigányzene ünnepe videó 2011. január 13. | A Bihari-emlékest a magyar cigányzene ünnepe a Csallóközben. Bihari János roma származású magyar zeneszerzőről és hegedűművészről az utókor nagyszabású ünnepséggel emlékezik meg. A rendezvényt a Dunaszerdahelyi Roma Muzsikusok Polgári Társulása indította útjára azzal a céllal, hogy népszerűsítse a magyar cigányzenét és fellépési lehetőséget biztosítson a roma muzsikusoknak.
A magyar történelemmel foglalkozó könyveket mutattak be Dunaszerdahelyen videó 2011. január 13. | A magyar történelemmel foglalkozó könyvek kerültek bemutatásra a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeumban. Popély Gyula Felvidék 1914-1920 című alkotása azon sorsfordító évekkel foglalkozik, amelyek a történelmi Magyarország felbomlásához vezettek. Az olvasóközönség megismerhette továbbá Veres Péter Mérföldkövek a magyar őstörténetben című munkáját.
A nőiesség nagykövete Dunaszerdahelyen videó 2011. január 13. | Spitzer Gyöngyiről, azaz Somáról köztudott, hogy a női és férfi lét örömteli megéléséért dolgozik. Ő maga sokat tett azért, hogy kiteljesedhessen nőiességében, és másokat is erre ösztönöz. A közelmúltban jelent meg a Nemek igenje című könyve, amelyet Dunaszerdahelyen is bemutatott.
A Four Art Singers új műsora videó 2011. január 13. | Érsek Rezső, Kollár Katalin, Adriana Mikulášeková és Blaskovics Barnabás fontosnak tartották, hogy a szlovákiai magyar zenei életben a színvonalas vokális zene is teret kapjon. 2008 tavaszán Four Art Singers néven vokális énekkvartettet hoztak létre. Az együttes új műsorát a dunaszerdahelyi Vermes villában mutatta be.
Első  Előző   206 / 207   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 1°C / 8°C
Holnap: -1°C / 8°C
Ógyalla
Ma: 0°C / 8°C
Holnap: -2°C / 7°C
Losonc
Ma: -2°C / 5°C
Holnap: -5°C / 4°C
Kassa
Ma: -5°C / 6°C
Holnap: -7°C / 7°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
144 éveBudapesten megszületett Harry Houdini mágus és szabaduló művész.
415 éveMeghalt I. Erzsébet angol királynő, a Tudor-ház utolsó sarja.
334 éveMegszületett Bél Mátyás polihisztor, író, evangélikus lelkész, történet- és földrajztudós.
174 éveMegszületett Arany László tanulmányíró, költő, Arany János fia.
136 éveRobert Koch német természettudós bejelentette a tuberkolózis kórokozójának és a baktériumoknak a felfedezését.
Belföld Figyelem, éjjel óraátállítás! Figyelem, éjjel óraátállítás! videó POZSONY. Március 24-én, szombatról vasárnapra virradó éjjel 2 órakor 3 órára kell átállítanunk az óránkat, a téli időszámításról visszatérünk a közép-európai, vagyis a nyári időszámításra. Így egy órával kevesebbet alhatunk. Szombatról vasárnapra virradó éjjel 2 órakor 3 órára kell állítani az órákat. Egy órával kevesebbet alhatunk. Hrabko: példátlan mindaz, ami a kormánycserénél történt videó "Ezt nem így szokták csinálni, s eddig sohasem tették ezt így“ – fejtette ki véleményét Juraj Hrabko publicista. Pellegrini első személycseréje: Fico unokafivére vezeti majd a kormányhivatalt videó Rastislav Rybanský már egy ideje Pellegrini mellett dolgozik, aki az elődjétől, Ľubomír Vážnytól „örökölte meg”.
Külföld Meghalt a francia csendőr, akit a túszejtő muszlim terrorista megsebesített Meghalt a francia csendőr, akit a túszejtő muszlim terrorista megsebesített videó Meghalt a pénteki dél-franciaországi túszdrámában megsebesült csendőr, aki önként vállalta, hogy a támadóval marad az utolsó túsz elengedéséig. Gerard Collomb francia belügyminiszter szombat reggel a Twitter közösségi portálon azt írta, hogy Arnaud Beltrame a hazájáért halt meg. Halálával - a túszejtőt is beleszámolva - ötre emelkedett a halálos áldozatok száma. 15-en sebesültek meg. Cambridge Analytica - Házkutatás kezdődött a cég londoni irodáiban videó Azt próbálják kideríteni, gyűjtött-e a cég felhatalmazás nélkül személyes adatokat a Facebook közösségi portálról. Puigdemont elleni európai elfogatóparancs kiadásáról döntött a bíróság videó A leváltott katalán elnök mellett volt kormányának külföldön lévő négy tagja ellen adtak ki európai elfogatóparancsot.
Itthon Potápi: a szülőföldjükön boldoguló fiatalok a magyar jövőt erősítik Potápi: a szülőföldjükön boldoguló fiatalok a magyar jövőt erősítik videó DUNASZERDAHELY. A fiatalok a szülőföldjükön megszerzett tudással és helyben való érvényesülésükkel a magyar jövőt erősítik - jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Dunaszerdahelyen, ahol köszöntőt mondott a 2015, a külhoni magyar szakképzés éve program keretében megvalósult fejlesztések átadásán csütörtökön. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár átadta a magyar kormány támogatásával megvalósult fejlesztéseket Dunaszerdahelyen. Megjelent a Csoóri Sándor Alap új pályázati felhívása a népi kultúra támogatására videó 2018-ban a támogatottak köre kibővül, idén a tárgyalkotó népművészeti alkotóközösségek is benyújthatják pályázatukat. Arany János Emlékkonferencia Királyhelmecen videó Egy héten belül két Arany Jánossal kapcsolatos esemény is zajlott a Bodrogközi Magyar Közösségi Ház területén.
Magyar világ Elbúcsúztatták Balás-Piri Lászlót a Farkasréti temetőben Elbúcsúztatták Balás-Piri Lászlót a Farkasréti temetőben videó BUDAPEST. Végső búcsút vettek Balás-Piri László 1956-os hőstől, politikai elítélttől és a Terror Háza Múzeumot is üzemeltető közalapítvány kuratóriumának elnökétől a Farkasréti temetőben, pénteken Budapesten. Balás-Piri László 1956 pesti srácainak és lányainak egyik utolsó hiteles tanúja - fogalmazott Balog Zoltán. Magyar fejlesztésű autóbuszokat kapott a honvédség videó Simicskó István az átadón hangsúlyozta, hogy a magyar honvédek akár életüket is feláldozzák Magyarország biztonságáért. Orbán: időt nyertünk videó "Világossá tettem, hogy nem tudunk elfogadni semmilyen javaslatot a kötelező kvótára nézve" - fogalmazott a magyar miniszterelnök.
Színes Kuzminová szenzációs sikere Kuzminová szenzációs sikere videó Anastasia Kuzminová szlovák biatlonista a világbajnoki sorozatban első helyen végzett a sprintverseny összesítésében, annak ellenére, hogy a 9. körben, a 7,5 kilométeres szakaszon nem jutott be az első tízbe, csupán a 12. helyen végzett, és a győztes fehérorosz biatlonistához, Darja Domračevovához képest 1:05,2 percet vesztett. Első helyen végzett a sprintverseny összesítésében a szibériai Tyumenyben. Ausztrál Nagydíj - Hamiltoné az első rajtkocka a szezonnyitón videó A 33 éves Hamiltonnak ez pályafutása 73. pole pozíciója, Ausztráliában hetedszer győzött az időmérőn. Varga Csaba hegymászó a Kancsendzöngára indul videó Az erdélyi magyar hegymászó emléktáblát is elhelyez Erőss Zsoltnak és Kiss Péternek.
Mozaik A rákos sejtek számára kaput nyitnak a nyirokcsomók a vérrendszerbe A rákos sejtek számára kaput nyitnak a nyirokcsomók a vérrendszerbe videó BÉCS. A véredényeken keresztül jutnak a rákos sejtek a nyirokcsomókból a vérrendszerbe, ezáltal terjednek el gyorsan a testben - állapították meg osztrák kutatók a Science című szaklapban megjelent tanulmányukban. A rákos betegek számára különösen rossz hír, ha a nyirokcsomókat is érintik a tumoros sejtek. Gyorsan növekszik a csendes-óceáni műanyaghulladék mennyisége videó 1,6 millió négyzetkilométeres vízfelületen úszó műanyag szemétfoltban 8 százalék az apró műanyagszemcsék mennyisége. Sisakos agyi szkennert fejlesztettek ki brit kutatók videó Ultrakönnyű és rendkívül érzékeny agyi képalkotó eszközt fejlesztettek ki brit kutatók.
Vélemény Aich Péter: Ellenségek Aich Péter: Ellenségek videó Szlovákiának – mint minden államnak – van egy csomó ellensége. Sokfélék: akad ezek között valós, rejtett, képzelt, veszélyes, ártatlan, na és persze „jóakaró” is. Néha nehéz megkülönböztetni. Figyelemreméltó és fontos viszont pillanatnyilag kettő van. Szlovákiának – mint minden államnak – van egy csomó ellensége. Figyelemreméltó és fontos viszont pillanatnyilag kettő van. Őry Péter: Őszödi beszéd felvidéki módra! videó Nem tudom, lesz-e újabb felvonása a felvidéki Őszödnek. Viszont határozottan úgy fest, a nézők erősen unják a színdarabot. Berényi József: 1848-1989-2018 videó Átmeneti szövetség alakult tehát ki ismét köztünk és a szlovák közvélemény jelentős része között, úgy, mint 1989-ben.
Hitélet Géresi Róbert: az egész felvidéki magyar református közösséget tüntették ki Géresi Róbert: az egész felvidéki magyar református közösséget tüntették ki videó A Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozatának kitüntetésében részesült Géresi Róbert, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspökhelyettese 2018. március 15-én, Magyarország nemzeti ünnepe alkalmából. Az ebből az alkalomból készült beszélgetésben géresi Róbert elmondta, az egész felvidéki magyar református közösséget tüntették ki, hisz „közösségünk a felvidéki magyar jelenlét meghatározó tényezője“. A Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozatának kitüntetésében részesült a püspökhelyettes. Virágvasárnappal megkezdődik a nagyhét videó Virágvasárnap Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékeznek a keresztények A csíksomlyói hegynyeregben mutatják be a Csíksomlyói passiót videó A darabot a hagyományos pünkösdi zarándoklat helyszínén mutatja be augusztusban a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes
Múltunk Felmérés: A szlovák nemzeti felkelés a legkedvezőbben értékelt történelmi esemény Szlovákiában Felmérés: A szlovák nemzeti felkelés a legkedvezőbben értékelt történelmi esemény Szlovákiában videó POZSONY. A Focus közvélemény-kutató ügynökség a Közéleti Kérdések Intézete (IVO) és a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézete (SÚ SAV) számára 2018. március 7-e és 13-a között, 1012 felnőtt korú személy megkérdezésével készített felmérése szerint a szlovák nemzeti felkelés a szlovák társadalom által legpozitívabban értékelt történelmi esemény. Az önálló Szlovákia megalakulása a 2., az 1989-es bársonyos forradalom a 3. helyen szerepel. Március 23. - A magyar-lengyel barátság napja videó Az ünnep alkalmából pénteken és szombaton hivatalos látogatást tesz Magyarországon Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök. Újabb 2. világháborús hadihajó roncsait fedezték fel videó Előkerültek a USS Juneau roncsai, amelynek fedélzetén vesztette életét az öt Sullivan-testvér.
Fő támogatónk