2018. január 18., csütörtök - Piroska
Cikkek közt...  Videók közt...  
European Festival Awards - Újabb díjat nyert a Szigetvideó 2018. január 18., csütörtök 08:17 BUDAPEST. A Line-up of the year, azaz a tavalyi év legjobb zenei felhozatalának díját vehették át a Sziget képviselői az European Festival Awards, a fesztiválok legnagyobb megmérettetésének díjátadó gáláján szerdán késő este a hollandiai Groningenben - közölte a Sziget sajtóiroda.
Drágultak a csehországi várak, kastélyok belépői videó 2011. március 28. | POZSONY,PRÁGA. 10 százalékkal drágábban tekinthetők meg idén a csehországi műemlékek, várak és kastélyok. A kulturális tárca a pénzhiány miatt lefaragta a támogatásokat, ezért lettek drágábbak a belépőjegyek. Takarékossági okokból sok helyen felfüggesztették a műemlékek felújítását is.
Több mint 20 millió euróért kelt el egy kínai festmény videó 2011. március 27. | PÁRIZS. Több mint 22 millió euróért (5,86 milliárd forint) kelt el egy 18. századi kínai selyemtekercs festmény a franciaországi Toulouse-ban megtartott árverésen. A 24 méter hosszú kép egy katonai parádét ábrázol.
Eltemették Elizabeth Taylort videó 2011. március 25. | LOS ANGELES. Szűk körű szertartáson helyi idő szerint csütörtök délután a Los Angeles melletti Glendale-ben eltemették Elizabeth Taylor hollywoodi dívát. A színésznő szerdán, 79 évesen hunyt el egy Los Angeles-i kórházban.
Elhunyt Elizabeth Taylor videó 2011. március 23. | LOS ANGELES. Szerdán elhunyt Elizabeth Taylor kétszeres Oscar-díjas színésznő, a huszadik század egyik legnagyobb hollywoodi filmcsillaga. A színésznő felejthetetlen alakítást nyújtott olyan klasszikussá vált filmekben, mint a Kleopátra és a Macska a forró bádogtetőn.
Václav Havel részt vett első filmjének bemutatóján videó 2011. március 23. | PRÁGA. Václav Havel személyesen is részt vett kedden este Prágában első filmje, a Távozás (Odcházení) hivatalos bemutatóján. A premierre a belvárosi Lucerna moziban került sor, amelyet Havel nagyapja építtetett még a 19. század első felében.
Koncsol László életútja videó 2011. március 21. | Koncsol László mindig a lelkiismeret hangján szólt. Hangosan, amíg lehetett, amíg nem hallgattatták el. Később halkan, de a lélekben erősek határozottságával. Életén végigtekintve nem foglalkoztatja, hogy pályafutása nem a terveinek megfelelően alakult. Koncsol László egyéni világáról, hitvallásáról, szövevényes életútjáról vall T. Nagy Imre portréfilmjében.
30. születésnapjára készül a Bikini videó 2011. március 21. | BUDAPEST. Négy év után jelentkezett új stúdióalbummal a Bikini: az Elmúlt illúziók című anyag a jövőre 30 éves zenekar történetébe szervesen illeszkedő erőteljes rocklemez. Az együttes ma is aktív. Évente száz koncertet ad.
Megálmodtalak - egy film titokzatos utóélete videó 2011. március 19. | 2009-ben egy Párkányhoz közeli falucskában, Ebeden előkerült Vaszary János filmrendező mindmáig elveszettnek hitt, 1943-ban forgatott játékfilmje, a Megálmodtalak. A Magyar Nemzeti Filmarchívum régóta kereste a világháború zűrzavaros éveiben elkallódott filmtekercset.
Dunaszerdahely múltját idéző Altus-est videó 2011. március 18. | DUNASZERDAHELY. A Dunaszerdahely temetőivel és szakrális emlékeivel foglalkozó sorozatunk második, egyben befejező részéhez értünk. Ezúttal az egykori kistejedi temetővel, az ún. orosz-olasz katonai temetővel továbbá régi kápolnákkal, szobrokkal és ereklyékkel foglalkozunk.
Fotókiállítás: Szerelmem, Magas Tátra videó 2011. március 18. | POZSONY. Március 15-én a Petőfi Sándor szobránál tartott ünnepi megemlékezést követően a Csemadok Országos Tanácsa, a Csemadok Művelődési Intézete és városi választmánya a Szövetség dísztermében tartotta Fonód Sarolta: Szerelmem, Magas Tátra című fotókiállításának megnyitóját.
Meghosszabodott a pályázati határidő videó 2011. március 17. | POZSONY. Március 28. helyett április 11-re változott a pályázatok benyújtásának határideje a kisebbségi kultúrák program keretében. A pályázati feltételekkel kapcsolatos információk szlovák nyelven megtalálhatóak a www.vicepremier.sk honlapon.
Olasz reneszánsz mise ostromolja a brit popslágerlistát videó 2011. március 16. | LONDON. Egy hatvan énekhangra írott XVI. századi olasz mise tört be a brit popslágerlistára.
A történeti Nógrád népművészete - Kiállítás Füleken videó 2011. március 16. | SALGÓTARJÁN. A történeti Nógrád népművészete című kiállítást nyitják meg pénteken a szlovákiai Füleki Vármúzeumban; a tárlaton több mint 350 eredeti műtárgyat mutatnak be az egykori Nógrád vármegye területéről.
Életműdíjat kap Tarr Béla videó 2011. március 16. | ISZTAMBUL. Életműdíjat kap az Isztambuli Filmfesztiválon Tarr Béla, akit filmrendezői munkásságáért és a kortárs filmművészetre gyakorolt hatásáért tüntetnek ki – közölte a Magyar Filmunió szerdán.
Kossuth-díj a Ghymes alapítóinak videó 2011. március 14. | POZSONY. Az autentikus magyar népzenét rock- és dzsesszelemekkel ötvöző Ghymes huszonnyolc éve muzsikál a világnak. Ma már határozottan felvállalja azt a szerepet, ami kezdetben egyáltalán nem volt tudatos a részéről: hidat képezni a felvidéki magyarság és az anyaországiak közt. 2011. március 14-én az együttes két alapító tagja, Szarka Tamás zeneszerző, költő és Szarka Gyula zeneszerző megosztott Kossuth díjban részesült.
Kalotaszegi cifraszoba Szepsiben videó 2011. március 11. | SZEPSI. A Bódva-völgyi és Érchegységi Regionális Kultúrközpont, valamint a szepsi művelődési ház újabb időszakos kiállítást rendezett. Ezúttal egy kalotaszegi cifraszobába várják az érdeklődőket.
Digitális mozi Párkányban videó 2011. március 01. | PÁRKÁNY. A televíziós műsorszórással párhuzamosan Szlovákiában 2012. végéig a mozikat is digitalizálják. Az idei évben öt mozit látnak el ilyen berendezéssel, köztük a párkányi Danubius filmszínházat.
A XV. Kodály Napok videó 2011. február 15. | GALÁNTA. A XV. Kodály Napok, a szlovákiai magyar felnőtt énekkarok országos seregszemléjének és minősítő versenyének megrendezésére készülődik a Csemadok Galántai Területi Választmánya.
Két kiállítás Gömörről Pozsonyban videó 2011. február 14. | POZSONY/BUDAPEST. Szerdán nyílt meg Pozsonyban a Szlovák Nemzeti Múzeum - Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma Gömör című tematikus kiállítás-sorozatának első két, a Rozsnyói Metercia és Az öntvény varázsa című tárlata.
Csemadok Érsekújvár - értékelő évzáró taggyűlés videó 2011. február 14. | ÉRSEKÚJVÁR. A Csemadok Érsekújvári Alapszervezete 2011. február 14-én tartotta meg értékelő évzáró taggyűlését. A 2010-es év tevékenységét számítógépes vetítő program segítségével szemléltették, így a résztvevő mintegy 150 Csemadok tag ismét átélhette a sok-sok Csemadok rendezvény egy-egy emlékezetes pillanatát.
A legjobbak díjazása videó 2011. január 19. | DUNASZERDAHELY. 2010 jubileumi év volt a Duna Menti Tavasz Országos Gyermek Báb- és Színjátszó Fesztivál számára. A Csemadok egyik leglátogatottabb seregszemléjét 35.-ik alkalommal rendezték meg Dunaszerdahelyen. Igazi küzdelem ez a kis művészek számára. Az alábbiakban rövid betekintést nyújtunk a rendezvény hangulatába.
A magyar cigányzene ünnepe videó 2011. január 13. | A Bihari-emlékest a magyar cigányzene ünnepe a Csallóközben. Bihari János roma származású magyar zeneszerzőről és hegedűművészről az utókor nagyszabású ünnepséggel emlékezik meg. A rendezvényt a Dunaszerdahelyi Roma Muzsikusok Polgári Társulása indította útjára azzal a céllal, hogy népszerűsítse a magyar cigányzenét és fellépési lehetőséget biztosítson a roma muzsikusoknak.
A magyar történelemmel foglalkozó könyveket mutattak be Dunaszerdahelyen videó 2011. január 13. | A magyar történelemmel foglalkozó könyvek kerültek bemutatásra a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeumban. Popély Gyula Felvidék 1914-1920 című alkotása azon sorsfordító évekkel foglalkozik, amelyek a történelmi Magyarország felbomlásához vezettek. Az olvasóközönség megismerhette továbbá Veres Péter Mérföldkövek a magyar őstörténetben című munkáját.
A nőiesség nagykövete Dunaszerdahelyen videó 2011. január 13. | Spitzer Gyöngyiről, azaz Somáról köztudott, hogy a női és férfi lét örömteli megéléséért dolgozik. Ő maga sokat tett azért, hogy kiteljesedhessen nőiességében, és másokat is erre ösztönöz. A közelmúltban jelent meg a Nemek igenje című könyve, amelyet Dunaszerdahelyen is bemutatott.
A Four Art Singers új műsora videó 2011. január 13. | Érsek Rezső, Kollár Katalin, Adriana Mikulášeková és Blaskovics Barnabás fontosnak tartották, hogy a szlovákiai magyar zenei életben a színvonalas vokális zene is teret kapjon. 2008 tavaszán Four Art Singers néven vokális énekkvartettet hoztak létre. Az együttes új műsorát a dunaszerdahelyi Vermes villában mutatta be.
Kalandozás a múltban videó 2010. november 20. | DUNASZERDAHELY. Merre volt a Soós-tó Szerdahelyen? Hol állt a Pálffy-kúria? Melyik a város legrégibb épülete? A második Altus-estre ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel invitálták a rendezők az érdeklődőket. A Bíró Márton Polgári Társulás régi fényképek segítségével Dunaszerdahely múltjába kalauzolta a közönséget.
A harmonikafesztivál legjobbjai videó 2010. október 13. | DUNASZERDAHELY. A következő percekben részletek következnek a XX. Nemzetközi Harmonikafesztivál legjobb koncertjeiből. Lidia Skačko tavaly a harmonikaverseny fődíját kapta meg és a felnőtt kategória abszolút győztese lett. Az idei fesztiválon nagy sikert aratott a magyarországi Quartett Escualo zenekar, valamint a lengyel Marcin Wyrostek, Mateusz Adamczyk és Piotr Zaufal is.
A Dunaág Néptáncműhely évadzáró műsora videó 2010. október 05. | DUNASZERDAHELY. A Dunaág Néptáncműhely megtartotta már-már hagyományosnak mondható évadzáró műsorát, amelyet a komáromi Kisködmön Táncegyüttessel közösen rendeztek meg. Az Egyszer egy királyfi című zenés-táncos mesefeldolgozást is bemutatták az Ardea és a Pántlika zenekarok közreműködésével.
Iskolamúzeum Pozsonyban videó 2008. június 01. | POZSONY. Sok meglepetést kínál látogatóinak a pozsonyi iskolamúzeum. A magángyűjtemény egy nyugdíjas tanítónő tulajdona. Az idős hölgy iskolatörténeti ritkaságai között békésen megfér egymás mellett Ferenc József portréja, Lenin szobra és sok más politikai propaganda eszköz.
Első  Előző   201 / 201   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 4°C / 5°C
Holnap: -3°C / 5°C
Ógyalla
Ma: 5°C / 6°C
Holnap: -1°C / 4°C
Losonc
Ma: -0°C / 1°C
Holnap: -9°C / 1°C
Kassa
Ma: -1°C / 0°C
Holnap: -9°C / 3°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
136 éveMegszületett Alan Alexander Milne angol író, Micimackó, Malacka és társai megalkotója.
99 éveMegkezdődtek az I. világháborút lezáró "Trianon" béketárgyalások.
73 éveAz akkori szovjet hadsereg kezére került Budapest belvárosa, és megszűntek a harcok.
72 éveMegnyílt a II. világháború után Budapest első állandó Duna-hídja, a Kossuth-híd.
513 éveFranz von Taxis megindította a postaforgalmat Németalföld, a bécsi, francia és spanyol udvar között.
Belföld Továbbra is veszélyt jelent az afrikai sertéspestis Továbbra is veszélyt jelent az afrikai sertéspestis videó POZSONY. Mivel eddig nem sikerült megfékezni az afrikai sertéspestis terjedését a környező országokban, ezért továbbra is fennáll a sertésállományok megfertőződésének a veszélye – tájékoztatott Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara (SPPK) szóvivője. Az élelmiszer-ipari kamara szerint a hatóságoknak határozottabban és gyorsabban kellene megoldást keresniük a kialakult helyzetre. Rezník visszakozott, ősztől visszatér a képernyőre a Riporterek videó Az RTVS vezetője a bírálatokra reagálva elmondta, az oknyomozó riportműsort nem szüntette meg, csupán átmenetileg leállította. Harmincezertől is több bevetésen vettek részt tavaly a tűzoltók videó A számok nem igazán pozitívak – mondta Alexander Nejedlý országos tűzoltó-parancsnok.
Külföld Helyenként másfél méteres hó okoz fennakadásokat Romániában Helyenként másfél méteres hó okoz fennakadásokat Romániában videó BUKAREST. Közlekedési fennakadásokat okozott Romániában a téli időjárás, amely főleg az ország keleti részét és Dél-Erdélyt érinti. Közlekedési fennakadások vannak a téli időjárás miatt Romániában, több ezer háztartás maradt áramellátás nélkül. Jóváhagyták a Donyec-medence reintegrálásáról szóló törvényt videó Az ukrán parlament véglegesen jóváhagyta a Donyec-medence reintegrálásáról szóló törvényt. Trump Hamis Hírek Díjat adott sok médiumnak videó A felsorolás végén az elnök gratulált viszont azoknak az újságíróknak és médiumoknak, amelyek szerinte korrektek, tisztességesek.
Itthon A kvótákkal küszködnek a nyolcosztályos gimnáziumok A kvótákkal küszködnek a nyolcosztályos gimnáziumok videó POZSONY. A meghatározott kvóták alapján szeptembertől csak a diákok 5 százaléka folytathatja tanulmányait nyolcosztályos gimnáziumokban. Az intézkedés elsősorban a fővárosi nyolcosztályos gimnáziumokat érinti negatívan. A következő tanévben csupán egyetlen ilyen pozsonyi egyházi gimnázium nyitja majd meg kapuit az új diákok előtt. A csökkentések az állami és magángimnáziumokat is érintik. Szeptembertől csak a diákok 5 százaléka folytathatja tanulmányait nyolcosztályos gimnáziumokban. Elektronikusan is lehet majd jelentkezni a középiskolákba videó A kormány jóváhagyta az oktatási törvény módosító javaslatát. Felvidéki magyar női példaképeket keres a Femine Fortis videó Jelöléseket vár a polgári társulás a Példakép-díjra, amelyet májusban adnak át ünnepélyes keretek között Füleken.
Magyar világ Biztonságpolitikáról tárgyaltak a magyar-szlovák vegyes bizottság ülésén Biztonságpolitikáról tárgyaltak a magyar-szlovák vegyes bizottság ülésén videó SZÉKESFEHÉRVÁR. Szlovákia és Magyarország is úgy látja: bizakodásra adhat okot, hogy az Európai Unió is felismerte az uniós külső határok védelmének fontosságát - mondta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára újságíróknak a katonai és egyéb biztonságpolitikai kérdésekkel foglalkozó magyar-szlovák vegyes bizottság székesfehérvári ülése után. Vargha Tamás államtitkár szerint biztató, hogy az EU felismerte a külső határok védelmének fontosságát. Lázár: a bevándorlás kérdése nemzeti ügy Frissítvevideó Februárban dönthet a magyar parlament a STOP Soros törvénycsomagról. Átadták a Raoul Wallenberg-díjakat videó A díjat a Raoul Wallenberg Egyesület kezdeményezte azzal a céllal, hogy etikai mércét állítson a magyar társadalmi élet elé.
Színes Australian Open - Fucsovics óriási bravúrral jutott tovább Australian Open - Fucsovics óriási bravúrral jutott tovább videó MELBOURNE. Fucsovics Márton óriási meglepetésre négy szettben legyőzte a 13. helyen kiemelt amerikai Sam Querreyt, ezzel bejutott az ausztrál nyílt teniszbajnokság harmadik fordulójába. Fucsovics Márton óriási meglepetésre négy szettben legyőzte a 13. helyen kiemelt amerikai Sam Querreyt Férfi kézilabda Eb - Kikapott a csehektől is, így kiesett a magyar válogatott videó A magyar férfi kézilabda-válogatott 33-27-es vereség után pont nélkül búcsúzott a tornától. Melanie Griffith lesz a Bécsi Operabál sztárvendége videó Az osztrák társasági élet csúcseseményét tavaly másfél millióan követték élőben a köztévében.
Mozaik Durva kémprogram bukkant fel az Androidon Durva kémprogram bukkant fel az Androidon videó A Kaspersky Lab egy erős Android-kémszoftverre bukkant, amelynek segítségével a mikrofonon keresztül lehallgathatóak az okostelefonon folytatott beszélgetések, valamint hozzáférhetőek az üzenetek, híváslisták és több más dolog is. A kémszoftver segítségével a mikrofonon keresztül lehallgathatóak az okostelefonon folytatott beszélgetések. A világ legnagyobb víz alatti barlangrendszerét fedezték fel Mexikóban videó Felfedezték, hogy egybenyílik a két óriási barlangrendszer, a 263 kilométeres Sac Actun és a 84 kilométeres Dos Ojos. A koraszülöttség a kisgyermek nyelvi fejlődésre is hatással lehet videó Késleltetheti a kisgyermekkori nyelvi fejlődést, ha a gyermek a terhesség harmadik trimeszterében, koraszülöttként jött világra.
Vélemény Aich Péter: Divat Aich Péter: Divat videó A beszédtémát mindig erősen befolyásolta a divat. Arról beszélni, amiről mindenki: akkor nem sokat ronthatunk, mert nem mondunk újat. Vagy olyanról, ami pillanatnyilag – egy szezon erejéig – érdekesnek tűnik, és lehetőleg eléggé alpári. Főleg, ha ezzel bárki vagy bármi ideig-óráig az érdeklődés központjába kerülhet. És még főlegebb, ha ezen keresni is lehet – múló hírnév mellett anyagiakat, mi mást. Ilyen téma most a szexuális zaklatás. Egyébként nem ártana már tisztázni azt sem, mikor kezdődik ez a szexuális zaklatás. És mivel. Bartók Csaba: Nyelvromlás – „naznacsilni“ akarom, hogy ez nem csak alulról jövő kezdeményezés videó Magyar gyermek a magyar és a szlovák kultúrát egyszerre, pontosabban párhuzamosan csak a magyar iskolában tanulhatja meg. Csáky Pál: Furcsa évfordulók videó Igen, itt áll előttünk 2018 a maga pőreségében, s nekünk valahogy reagálnunk kell mindarra, amit felidézhet.
Hitélet Megtartotta záró ülését a Reformáció Emlékbizottság Megtartotta záró ülését a Reformáció Emlékbizottság videó BUDAPEST. Megtartotta záró ülését a Reformáció Emlékbizottság csütörtök délelőtt az Országházban. A testület - melynek elnöke Orbán Viktor miniszterelnök, tagja Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint a protestáns történelmi egyházak vezetői is - visszatekintett a reformáció ötszázadik évfordulójának eseményeire, értékelte az elvégzett munkát, a Kárpát-medence-szerte megszervezett mintegy 1800 programot. A testület visszatekintett a reformáció ötszázadik évfordulójának eseményeire, értékelte az elvégzett munkát. A Pinochet-diktatúra áldozatainak ajánlotta Ferenc pápa Chilében bemutatott miséjét videó A katolikus egyházfő jelképes helyszínen, a Temucótól öt kilométerre fekvő Maquehue repülőtéren celebrált misét. Hálaadó szentmisét mutattak be a Mária Rádió születésnapján videó A budapesti Béke téri Szent László-templomban Lépes Lóránt, a Mária Rádió új műsorigazgatója mutatta be a misét.
Múltunk Magyarország fizette a legnagyobb árat a békéért Magyarország fizette a legnagyobb árat a békéért videó Habár a kimondott cél a nemzeti önrendelkezés és önálló nemzetállamok létrehozása volt, a trianoni békekonferencián valójában az vezérelte a feleket, hogy Magyarország területéből minél nagyobb részt szerezhessenek meg. Napra pontosan kilencvenkilenc éve kezdődtek a trianoni béketárgyalások. Napra pontosan kilencvenkilenc éve kezdődtek a trianoni béketárgyalások. Bemutatták a Magyar emlékek Lengyelországban című kötetet videó Egy bő évezred közös történetét mutatja be a Magyar emlékek Lengyelországban kötet - ismertette Semjén Zsolt. Kiderült az aztékok pusztulásának oka videó Az 1545 és 1550 közötti öt évben 15 millió emberrel - a lakosság nagyjából 80 százalékával - végzett egy rejtélyes betegség.
Fő támogatónk