2018. január 16., kedd - Gusztáv
Cikkek közt...  Videók közt...  
Alternatív kiállítás, családtervezés - Murillo Madonnája Nagymegyerre érvideó 2018. január 16., kedd 09:54 NAGYMEGYER. Még tavaly indult útnak a Murillo-vándorkiállítás. Bartolomé Esteban Murillo születésének 400. évfordulója alkalmából Dél-Szlovákia több városában bemutatják a spanyol festő Szoptató Madonna című festményét, amely Cigánymadonna néven is ismert. A festmény vándorútja január 23-án Nagymegyerre ér.
Rosszul és jól felújított felvidéki műemlékek videó 2011. április 23. | POZSONY/BUDAPEST. Összességében jó a szlovák és a magyar műemlékvédők kapcsolata. Magyarország és Szlovákia műemlékvédelmi hivatalai együttműködnek, de a két ország műemlékvédelmi koncepciója között jelentős véleménykülönbség van - mondja Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója. A magyar szakember szerint több felvidéki templomot rossz útmutatás alapján újítottak fel.
Lassan kelnek el a kastélyok videó 2011. április 22. | BUDAPEST, POZSONY. Mintegy háromszáz, többségében leromlott állapotú kastély várja országszerte sorsa jobbra fordulását Magyarországon. Az épületek felújításához, idegenforgalmi, kulturális, vagy szociális célú hasznosításához az Új Széchenyi Terv is segítséget nyújt, és bár az érdeklődés folyamatos, a nyélbe ütött adásvételi szerződések száma elenyésző, főleg a karbantartási, felújítási költségek miatt - írja a pénteki Napi Gazdaság. Szlovákiában a jó állagú kastélyok és kúriák még a kilencvenes években elkeltek.
Cannes - Az olasz közönség lelkesen fogadta a pánikbeteg pápáról szóló filmet videó 2011. április 21. | RÓMA. Olaszországban már bemutatkozott Nanni Moretti cannes-i filmfesztiválra szánt Habemus Papam (Van pápánk) című filmje, amelyet a közönség nagy lelkesedéssel, a katolikus egyház némi bírálattal, de inkább megnyugvással fogadott.
Bartók-Verdi operafesztivál adománygyűjtéssel videó 2011. április 19. | MISKOLC. A Miskolci Nemzetközi Operafesztivál történetében az idei ismét "Verdi-év". A rendezvény tizenegyedik alkalmára népszerű Verdi-operákkal, egy Verdi ősbemutatóval, Liszt egyetlen operájának bemutatójával, valamint számos koncerttel, dalestekkel és gyermekelőadásokkal készülnek a szervezők.
Linda McCarthy élete képekben videó 2011. április 19. | BUDAPEST. Album jelent meg Linda McCarthy fotóiból. Paul McCartney, az egykori Beatles-tag és gyermekei, köztük a divattervező Stella, több mint kétszázezer fénykép közül választották ki az 1998-ban elhunyt Linda McCartney fotóművész munkásságának és életének emléket állító album darabjait.
Rovásírók vetélkedője Harkácson videó 2011. április 18. | HARKÁCS. A Palóc Társaság 2011-ben hetedszer hirdette meg a felvidéki országos rovásírásversenyt, amely a Kárpát-medencei Rovásírásverseny és Műveltségi Találkozó része. Az első körzeti döntőre Harkácson, mai hivatalos nevén Gömörfalván került sor április 15-én.
Digitalizációtól a Márai-programig - könyvünnep volt Budapesten videó 2011. április 18. | BUDAPEST. Több, mint hatvan ezren váltottak jegyet a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra. Soha annyi fiatal és gyerek nem volt kíváncsi a rendezvényre, mint idén.
Gyökeresen átalakulnak az olvasói szokások - jönnek az e-könyvek videó 2011. április 15. | BUDAPEST. Egy éve, a tavalyi könyvfesztiválon mutatkoztak be az első magyar e-book forgalmazók. Az ágazat szereplői szerint az e-piac ma még elenyésző százalékát adja a papíralapú könyvekéhez képest, de az MTI által megkérdezett kiadók szerint néhány éven belül radikális változást hozhat az e-olvasók és az okostelefonok terjedése.
Kisebbségi kultúrák: Június végéig megérkezhetnek a támogatások videó 2011. április 15. | POZSONY. Április 11 pályázatok beküldési határideje. A kormányhivatal honlapján 2059 pályázatot regisztráltak. Hogy mennyi pályázatot postáztak a regisztrálók, arról pénteken még nem volt végleges adat. Lajos János, a kormányhivatal kisebbségi alosztályának vezetője szerint ideális esetben június végéig megérkezhet a támogatás a nyertes pályázókhoz.
Érkezik a "hivatásos forradalmár" , Carlos videó 2011. április 14. | BUDAPEST. A budapesti Titanic Nemzetközi Filmfesztivál közönsége is megismerkedhet a magát hivatásos forradalmárnak nevező Sakállal, bemutatkozik a Carlos című film, amelyet a seregszemle legjobb alkotásának járó Hullámtörők-díj egyik nagy esélyesének tartanak.
Magyar-szlovák örökségvédelmi együttműködés videó 2011. április 13. | KOMÁROM. Közös kiállítások rendezéséről, kiadványok készítéséről és a kulturális örökség elemeinek közös kutatásáról írt alá megállapodást a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke és szlovák testvérszervezetének főigazgatója szerdán a komáromi Monostori-erődben.
Duna-kiállítás magyar-szlovák projekt keretében videó 2011. április 12. | GYŐR. A Duna folyó történetét bemutató kiállítás nyílt kedden Győrött a Xantus János Múzeumban. Az esztergomi Duna múzeum tárlata uniós támogatással megvalósult projekt eredménye, amelybe más magyar és szlovákiai múzeumok, köztük a Duna-kiállításnak helyet adó győri közgyűjtemény is bekapcsolódott.
Könyvfesztivál: Szlovákiáé a legnépesebb küldöttség videó 2011. április 12. | BUDAPEST. A sokszínű és soknyelvű Európai Unió, valamint Per Olov Enquist svéd író lesz a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége abból az alkalomból, hogy júniusig Magyarország tölti be a közösség soros elnöki tisztét.
Ma van a költészet napja videó 2011. április 11. | BUDAPEST. A költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon és a határon túli magyar közösségekben. Ezen a napon hagyományosan megkoszorúzzák a költő budapesti emléktábláját egykori lakóhelyén, a ferencvárosi Gát utca 3-ban, valamint a Liszt Ferenc téri József Attila-szobrot is.
Bush emlékezik Schuster könnyes szemére videó 2011. április 08. | POZSONY. A szlovák diplomácia vezetője, Mikuláš Dzurinda szívesen beszél Georg W. Bushról, mint „barátjáról, a volt amerikai elnök memoárjában azonban nem kapott előkelő helyet. Rudolf Schuster volt köztársasági elnökre viszont élénken emlékezik a volt amerikai elnök. Memoárjában azt írja: Schuster könnyes szemmel bizonygatta, a szlovák nemzet büszkén vállalja a közreműködést Irak felszabadításában.
Harry Potter tárlat Londonban videó 2011. április 07. | LONDON. A Harry Potter filmek eredeti kellékeiből, díszleteiből nyílt kedden kiállítás a New York-i Discovery Time Square kulturális központban. Közben J. K. Rowling fontolóra vette a regények digitális kiadását is.
Elment Komlós Juci videó 2011. április 06. | BUDAPEST. Életének 93. évében kedden elhunyt Komlós Juci, a nemzet színésze, Jászai Mari-díjas és érdemes művész - tájékoztatta az MTI-t szerdán a Nemzeti Színház. Búcsúztatására szűk családi és baráti körben kerül sor.
Éles István rekordja videó 2011. április 05. | BUDAPEST. A Guinness Rekordok könyvébe vágyik Éles István. A humorista néhány hete az egyik kersekedelmi csatornán jelentette be, hogy 44 énekhangon szeretné megszólaltatni a My Way című dalt, miután éppen ennyi éve énekelte el először Frank Sinatra.
Óriási pénzcsomag a kulturális örökségvédelemre videó 2011. április 04. | POZSONY. Legkevesebb 144 millió eurót fordít az állam az épített örökség kincseinek megmentésére és felújítására 2011 és 2014 között - mondta hétfői sajtóértekezletén Daniel Krajcer kulturális miniszter. A tárcavezető bízik abban, hogy ez az összeg magasabb lesz.
Tisztelgés Sophia Loren és Belmondo előtt videó 2011. április 02. | LOS ANGELES/CANNES. Sophia Loren előtt tiszteleg az Oscar-akadémia május 4-én, Jean-Paul Belmondo pedig életműdíjat kap Cannes-ban.
Meghalt Payer András videó 2011. április 01. | BUDAPEST. Hosszú, súlyos betegség után életének 70. évében csütörtök hajnalban elhunyt Payer András, a magyar könnyűzenei élet egykor körülrajongott kedvence.
A Duna összes hídja egy fényképeskönyvben videó 2011. április 01. | BUDAPEST. A Duna hídjai. A Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig. Ezzel a címmel mutatták be az EU-elnökség alkalmából Gyukics Péter fotóalbumát . Hasonló kötet még soha nem készült.
Szerelem, miért múlsz? videó 2011. április 01. | DÜSSELDORF. Wolf Kati képviseli Magyarországot a Szerelem, miért múlsz? című dallal az 56. Eurovíziós Dalfesztiválon májusban Düsseldorfban. A Dalfesztivál fellépőinek sorrendjét március közepén sorsolták ki. Kati tizenötödikként léphet színpadra.
Elárverezik Elizabeth Taylor mesés vagyonát videó 2011. március 31. | LONDON. Elizabeth taylor, a közelmúltban elhunyt hollywoodi csillag nem szűkölködött anyagiakban, egymilliárd dolláros vagyont hagyott hátra. A gyűjteményt hamarosan elárverezik. Kalapács alá kerülnek a színésznő eddig kiadatlan szerelmeslevelei is, köztük az a darab, amelyben 17 évesen örök szerelmet ígért első jegyesének.
Liszt Ferenc a főszereplő Bayreuthban videó 2011. március 30. | BAYREUTH. Liszt Ferenc idén "főszereplő" Bayreuthban is. Az egyik legtekintélyesebb zenei fesztiválon, a Bayreuthi Ünnepi Játékokon egész évben koncertekkel, felolvasásokkal, előadásokkal és kiállításokkal emlékeznek a világhírű zeneszerzőre, zongoraművészre.
A Quimby első alkalommal Dunaszerdahelyen videó 2011. március 28. | DUNASZERDAHELY. Expresszív zenei világ, erőteljes előadásmód, szimbolikus szövegvilág jellemzi az idén jubiláló Quimby zenekart, amely Dunaszerdahelyen is telt ház előtt játszott. A csallóközi városban ülős koncertet adtak, aminek köszönhetően más szemszögből világították meg dalaikat.
Drágultak a csehországi várak, kastélyok belépői videó 2011. március 28. | POZSONY,PRÁGA. 10 százalékkal drágábban tekinthetők meg idén a csehországi műemlékek, várak és kastélyok. A kulturális tárca a pénzhiány miatt lefaragta a támogatásokat, ezért lettek drágábbak a belépőjegyek. Takarékossági okokból sok helyen felfüggesztették a műemlékek felújítását is.
Több mint 20 millió euróért kelt el egy kínai festmény videó 2011. március 27. | PÁRIZS. Több mint 22 millió euróért (5,86 milliárd forint) kelt el egy 18. századi kínai selyemtekercs festmény a franciaországi Toulouse-ban megtartott árverésen. A 24 méter hosszú kép egy katonai parádét ábrázol.
Eltemették Elizabeth Taylort videó 2011. március 25. | LOS ANGELES. Szűk körű szertartáson helyi idő szerint csütörtök délután a Los Angeles melletti Glendale-ben eltemették Elizabeth Taylor hollywoodi dívát. A színésznő szerdán, 79 évesen hunyt el egy Los Angeles-i kórházban.
Elhunyt Elizabeth Taylor videó 2011. március 23. | LOS ANGELES. Szerdán elhunyt Elizabeth Taylor kétszeres Oscar-díjas színésznő, a huszadik század egyik legnagyobb hollywoodi filmcsillaga. A színésznő felejthetetlen alakítást nyújtott olyan klasszikussá vált filmekben, mint a Kleopátra és a Macska a forró bádogtetőn.
Első  Előző   200 / 201   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: -1°C / -0°C
Holnap: 0°C / 3°C
Ógyalla
Ma: -0°C / 0°C
Holnap: -2°C / 2°C
Losonc
Ma: -5°C / -4°C
Holnap: -8°C / -1°C
Kassa
Ma: -5°C / -3°C
Holnap: -11°C / -2°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
471 éveIV. (Rettegett) Iván moszkvai fejedelmet egész Oroszország első cárjává koronázták.
462 éveV. Károly lemondott a német-római császári címről.
227 éveMegszületett Henryk Dembiński (Dembinszky Henrik) lengyel gróf, az 1848–49-es szabadságharc honvédaltábornagya.
197 éveMegszületett Jámbor Pál (álnevén Hiador) költő, író.
172 éveMegszületett Gróf Dessewffy Aurél az utolsó országbíró, az MTA igazgatóságának tagja.
Belföld A vaj és a tojás után újabban a sör is drágul A vaj és a tojás után újabban a sör is drágul videó POZSONY. Az üzletekben már nem csak a vaj és a tojás drágább, hanem újabban a sör is. Az élelmiszerfélék és az energia árának emelkedése visszatükröződik az infláción. Azt az Európai Központi Bank a gazdaság szempontjából egészségesnek tartja, de csak akkor, ha a szintje 2 százalék körüli. Az sem kizárt, hogy Szlovákiában ezt a szintet problémamentesen átugorhatnánk. A szlovákiai üzletekben már nemcsak a vaj és a tojás drágább, hanem újabban a sör is. Független képviselők csökkentenék a kisvállalkozók járulékait videó A törvényhozás elé terjesztett módosításban Mihál és Beblavý 63 eurós csökkentést javasol. Enyhén csökkent a Szlovákiában gyártott gépkocsik száma tavaly videó A statisztikák szerint 2017-ben a három szlovákiai autógyár üzemeiben összesen gyártott gépkocsik száma meghaladta az 1 milliót.
Külföld Mentelmi jogának felfüggesztését kéri a parlamenttől Babiš Mentelmi jogának felfüggesztését kéri a parlamenttől Babiš videó PRÁGA. Andrej Babiš cseh kormányfő kedden bejelentette: kérni fogja a parlamenti alsóházat, hogy vonja meg mentelmi jogát, és adja ki a rendőrségnek, amely büntetőjogi eljárást indított ellene, mert a gyanú szerint visszaélt európai uniós támogatásokkal. A cseh miniszterelnök ismét politikai ügynek nevezte az ellene folyó eljárást, és kérte, hogy adják ki őt a rendőrségnek. Tusk: az EU továbbra is nyitott az Egyesült Királyság előtt videó "Mi, itt a kontinensen nem gondoltuk meg magunkat, a szívünk továbbra is nyitva áll önök előtt" - üzent a briteknek Tusk. Robbanás döntött romba épületeket Antwerpenben videó A mentőalakulat, amely kutyákat is bevetett a kutatásban és mentésben, talált két holttestet a romok alatt.
Itthon Az időjárás országszerte nehezíti a közelekedést Az időjárás országszerte nehezíti a közelekedést Frissítvevideó POZSONY. Ma havazásra vagy hózáporra délnyugaton délutántól számíthatunk, Közép-Szlovákia egyes részein ugyanakkor már reggeltől enyhe havazás tapasztalható. A 400 méternél alacsonyabban fekvő vidékeken többnyire eső, ónos eső várható – derül ki a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet jelentéséből. A kedvezőtlen időjárás országszerte nehezíti a közlekedést. Baleset miatt lezárták az R1-est. Havazásra vagy hózáporra délután délnyugaton számíthatunk, a 400 méternél alacsonyabban fekvő vidékeken esőzések várhatók. Zentán ülésezett a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal videó Huszár László elmondta, a magyar kulturális intézetek tanácskozásán a programokon kívül a közművelődési képzésről is tárgyaltak. Ipolynyéken is kitűzték a székely zászlót videó A székelyekkel való testvériség jegyében Hrubík Béla, Ipolynyék polgármestere ismét kitűzte a községi hivatalra a székely zászlót.
Magyar világ Átadták az M30-as Tornyosnémeti-szlovák határ közötti szakaszát Átadták az M30-as Tornyosnémeti-szlovák határ közötti szakaszát videó TORNYOSNÉMETI. Átadták az M30-as gyorsforgalmi út Tornyosnémeti és a magyar-szlovák határ között megépült, 1,7 kilométer hosszúságú szakaszát. A beruházás még az idén folytatódik, ugyanis megkezdődik a Tornyosnémeti és Miskolc közötti, mintegy hetven kilométeres útszakasz Újabb pályázatok a Határtalanul programban videó A 2018-as költségvetésben 2,94 milliárd forint áll rendelkezésre a Határtalanul programra. Szijjártó: a magyar-amerikai politikai kapcsolatok új szakasza kezdődhet videó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn délután Washingtonba érkezett tárgyalásai megkezdésének céljából.
Színes Bizarr baleset - A második emeleten kötött ki egy kocsi Bizarr baleset - A második emeleten kötött ki egy kocsi videó SANTA ANA. Bizarr balesethez riasztották hétvégén a Santa Ana-i tűzoltóságot: egy második emeleti fehér színű kocsit kellett kiszedniük a sorőrrel együtt egy második emeleti lakásból. A balesethez kiérkező tűzoltóbrigád parancsnoka elmondta, hogy pályafutása során még soha nem találkozott hasonló esettel. Férfi kézilabda Eb - Szoros meccsen vereség a spanyoloktól videó A magyar férfi kézilabda-válogatott 27-25-re kikapott hétfőn az előző kontinenstornán ezüstérmes Spanyolországtól. Zaklatási ügyek - Catherine Deneuve bocsánatot kért videó A színésznő azt írta, sajnálja, ha megbántotta azokat, akik áldozataivá váltak a "förtelmes" zaklatási ügyeknek.
Mozaik Nem a patkányok, hanem az ember terjesztette a pestist Európában Nem a patkányok, hanem az ember terjesztette a pestist Európában videó LONDON. Az ember terjesztette a fekete halált Európában a 14. század közepén, nem a patkányok voltak a fő felelősei a földrészt sújtó egykori bubópestis-járványok első hullámának - állítják a kutatók. Az Ázsiából eredő pestis 1347-ben érkezett Európába, az emberiség történelmének egyik legpusztítóbb járványát okozva. Heteken belül lezuhan a Tiankung-1 kínai űrlabor videó Óriási az a terület, amelyen beléphet a légkörbe a 8,5 tonnás "mennyei palota" törmeléke. Megfejtették, hogyan hódították meg a Földet a virágos növények videó A régmúlt időkben legyőzték a toboztermőket és a harasztokat, ám sokáig rejtély maradt, hogy sikerült dominanciára törniük.
Vélemény Aich Péter: Divat Aich Péter: Divat videó A beszédtémát mindig erősen befolyásolta a divat. Arról beszélni, amiről mindenki: akkor nem sokat ronthatunk, mert nem mondunk újat. Vagy olyanról, ami pillanatnyilag – egy szezon erejéig – érdekesnek tűnik, és lehetőleg eléggé alpári. Főleg, ha ezzel bárki vagy bármi ideig-óráig az érdeklődés központjába kerülhet. És még főlegebb, ha ezen keresni is lehet – múló hírnév mellett anyagiakat, mi mást. Ilyen téma most a szexuális zaklatás. Egyébként nem ártana már tisztázni azt sem, mikor kezdődik ez a szexuális zaklatás. És mivel. Bartók Csaba: Nyelvromlás – „naznacsilni“ akarom, hogy ez nem csak alulról jövő kezdeményezés videó Magyar gyermek a magyar és a szlovák kultúrát egyszerre, pontosabban párhuzamosan csak a magyar iskolában tanulhatja meg. Csáky Pál: Furcsa évfordulók videó Igen, itt áll előttünk 2018 a maga pőreségében, s nekünk valahogy reagálnunk kell mindarra, amit felidézhet.
Hitélet Megérkezett Chilébe Ferenc pápa Megérkezett Chilébe Ferenc pápa Frissítvevideó SANTIAGO. Megérkezett Chilébe, hatodik latin-amerikai apostoli látogatásának első állomására hétfőn Ferenc pápa. A pápa bocsánatot kért a chilei papok kiskorúak elleni szexuális visszaéléseiért. A pápa bocsánatot kért a chilei papok kiskorúak elleni szexuális visszaéléseiért. Atomháborútól tart Ferenc pápa videó El kell pusztítanunk az atomfegyvereket, és mindent meg kell tennünk a leszerelésükért - mondta a katolikus egyházfő. Lengyel pálos szerzetes lesz az idei csíksomlyói búcsú szónoka videó A pünkösdi zarándoklat ünnepi szentmiséje május 19-én helyi idő szerint 12.30-kor (közép-európai 11.30) kezdődik.
Múltunk Száz éve született Nasszer egyiptomi elnök Száz éve született Nasszer egyiptomi elnök videó Száz éve, 1918. január 15-én született Gamal Abdel Nasszer egyiptomi elnök, a modern idők egyik meghatározó arab politikusa. Nasszer 1954-ben bonyolult intrikák sorozatával megbuktatta a politika terén tehetségtelen Nagíbot, s átvette Egyiptom vezetését. Varsó az Interpoltól kéri 1600 egykori SS-lágerőr hollétének megállapítását videó Az IPN eddig mintegy 1600, feltehetőleg még élő SS-tagot szűrt ki ezen lágerek több mint 23 ezer ismert őre közül. Rétvári: a málenkij robot bűn nélküli büntetés volt videó Az államtitkár szerint Magyarországnak a 20. században a legnagyobb csapásokat mindig az "importideológiák" okozták.
Fő támogatónk