2018. február 18., vasárnap - Bernadett
Cikkek közt...  Videók közt...  
Elérte a 600 ezret a Minority SafePack támogatóinak száma 2018. február 02., péntek 8:57 | Hírek.sk | Forrás: MTI
BERLIN. Elérte a 600 ezret az őshonos európai kisebbségek jogainak európai uniós(EU-) szintű védelmét sürgető Minority SafePack (kisebbségi biztonsági csomag) európai polgári kezdeményezés aláíróinak száma - jelentette be az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke csütörtökön Berlinben.

Vincze Loránt a FUEN nemzetközi médiafórumán a közmédiának adott nyilatkozatában kiemelte, hogy nyolc hét maradt a kezdeményezés érvényességéhez szükséges egymillió aláírás összegyűjtésére.   

"A felén már túl vagyunk, de sok még a tennivaló" - mondta a szervezet vezetője, hozzátéve: nehézséget okoz, hogy nem minden kisebbség annyira jól szervezett, mint a Kárpát-medencei magyarság, de bízik abban, hogy a "nagyon intenzív kampány" révén sikerül egymillióra emelni a támogatók számát.   

A kezdeményezés "páratlan alkalom" az őshonos kisebbségeknek, hogy felhívják magukra a figyelmet, és változást érjenek el az uniós szintű kisebbségvédelemben, amely "ebben a pillanatban nulla szintű" - mondta Vincze Loránt.   

Követelni kell, hogy az EU alkosson jogszabályokat a területén élő 50 millió őshonos kisebbségi védelmében, hogy "a sokszínűség ne csak mottó legyen" - tette hozzá.   

Gondoskodni kell a kisebbségi nyelvek és kultúrák, és a kisebbségek szerzett jogainak védelméről is - emelte ki a FUEN elnöke, rámutatva: "mi, a Kárpát-medencei magyarok tudjuk a legjobban, hogy folyamatosan problémáink vannak, ha a kisebbségi jogok ki vannak szolgáltatva az államok kényének-kedvének".   

A Minority SafePack európai polgári kezdeményezést a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) indította el a FUEN-nel közösen. Az EU "Egység a sokféleségben" jelmondatára hivatkozó polgári kezdeményezés bevezetőjében rögzítik, hogy  az EU alapja az emberi méltóság és az emberi jogok tisztelete, és a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség és a jogállamiság. Ezen értékek kinyilvánítása azonban nem elégséges ahhoz, hogy megelőzzék a kisebbségi jogok korlátozását és a kisebbségi nyelveket és kultúrákat veszélyeztető káros hatásokat.   

A kezdeményezők elismerik, hogy a kisebbségvédelem elsősorban a tagállamok hatásköre, de úgy vélik, hogy az EU-nak többet kell tennie a nemzeti kisebbségek védelméért, mint amennyit jelenleg tesz.   

Az EU-nak akkor kell foglalkoznia a kezdeményezéssel, ha 2018. április 4-ig sikerül legkevesebb egymillió aláírást összegyűjteni. Az aláírásgyűjtést a FUEN tavaly májusban Kolozsváron tartott kongresszusán indították el.   

A tanácskozáson Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár kijelentette, Magyarország és a határain kívül élő nemzetrészek kiveszik a részüket az egymillió aláírás összegyűjtéséből.

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz