2018. január 18., csütörtök - Piroska
Cikkek közt...  Videók közt...  
Tovább kutatnak a kaliforniai földcsuszamlások túlélői után 2018. január 11., csütörtök 11:58 | Hírek.sk | Forrás: MTI | Frissítve: jan.11. 17:16
SANTA BARBARA. Több száz mentő továbbra is kutat a dél-kaliforniai áradás és földcsuszamlások esetleges túlélői és áldozatai után. Szerdára 17-re nőtt a halálos áldozatok száma, és további 48 embert eltűntként tartanak nyilván. Tucatnyi sérültet ápolnak a Santa Barbara-i kórházban, és közülük négynek az állapota válságos.

Korábban 17 eltűntről lehetett tudni, időközben azonban ezt a számot a hatóságokhoz érkezett bejelentések miatt felfelé korrigálták - mondta Amber Anderson, a Santa Barbara megyei szóvivő. Az eltűntek magas száma miatt a hatóságok aggodalmukat fejezték ki, hogy az eddig gondoltnál súlyosabb szerencsétlenség következett be.   

A tájat, amelyet Bill Brown seriff egy első világháborús harctérhez hasonlított, mocsok, görgeteg sziklák, megrongálódott autók, széttört gerendák és letört faágak uralják.   

Mintegy 500 mentő megfeszített munkával szerdáig az elöntött területeknek mintegy 75 százalékát tudta átkutatni, de saját bevallásuk szerint még nagyon sok munka van hátra, és a feladat számukra is nagyon veszélyes.

A Santa Barbara közvetlen szomszédságában lévő, 9000 lakosú Montecitót a decemberi tűzvész megkímélte, de éppen amiatt, hogy leégett a növényzet a térségben, a talajt könnyen tudta erodálni az eső. A település 400 lakóépülete romba dőlt vagy megrongálódott.   

A környéken a lakott területek egy részére elrendelték a kötelező evakuálást, másokra csak az önkéntest. Több olyan ember is volt, aki a kötelező kilakoltatás ellenére sem volt hajlandó elhagyni az otthonát, az önkéntes evakuálás alá eső területeken azonban a lakosoknak csak a 10-15 százaléka volt hajlandó ideiglenesen elköltözni.

Az AP hírügynökség szerint ennek részben az az oka, hogy az evakuálást sok tényezőn alapuló előrejelzésből kifolyólag rendelnek el vagy tanácsolnak, és miután ezek utólag vaklármának bizonyulnak, az emberek az előrejelzést nem feltétlenül veszik komolyan. A másik ok, hogy Kaliforniában viszonylag sok a természeti katasztrófa, és a lakosok belefáradnak a sorozatos evakuálásokba.

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz