2018. március 20., kedd - Klaudia
Cikkek közt...  Videók közt...  
Putyin pragmatikus együttműködést kért Trumptól 2017. december 30., szombat 13:47 | Hírek.sk | Forrás: MTI | Fotó: TASR
MOSZKVA. Vlagyimir Putyin orosz elnök "a hosszú távú perspektívát lehetővé tevő, az egyenlőségen és a kölcsönös tiszteleten alapuló pragmatikus együttműködést" kért Donald Trump amerikai elnöktől újévi üdvözletében - közölte szombaton a Kreml. Bassár el-Aszad szíriai elnöknek pedig azt ígérte Putyin, hogy Oroszország ezután is segít az arab országnak megvédeni szuverenitását és területi egységét.

"Az építő jellegű orosz-amerikai párbeszédre különösen szükség van a világ stratégiai stabilitásának megerősítéséhez és a globális fenyegetésekre adandó optimális válasz megtalálásához" - olvasható Putyin levelében. Az orosz elnök más országok vezetőinek is küldött újévi üdvözletet, amelyekben hasonló mondatok szerepeltek, mint a Trumpnak írtban.

Az Oroszország és az Egyesült Államok közötti viszony a hidegháború óta a legrosszabb állapotba került akkor, amikor Oroszország 2014-ben annektálta a Krímet, és ezt súlyosbítja az a vád, hogy Moszkva beleavatkozott a tavalyi amerikai elnökválasztásba - jegyezte meg az AP hírügynökség.

Aszad elnöknek azt ígérte Putyin, hogy Moszkva segíti a politikai rendezés folyamatát és a nemzetgazdaság helyreállítását is Szíriában.

Putyin december elején elrendelte az orosz erők nagy részének kivonását Szíriából, de hozzátette, hogy tartósan fenntartják a hmejmimi orosz légi- és a tartúszi haditengerészeti támaszpontot.

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz