2018. február 20., kedd - Aladár, Álmos
Cikkek közt...  Videók közt...  
Madrid szerint Oroszországból internetes manipulációkkal avatkoztak be 2017. november 11., szombat 13:15 | Hírek.sk | Forrás: MTI
BARCELONA, MOSZKVA. Az internetes közösségi oldalakon elhelyezett manipulatív célú hírekkel avatkoztak be a Katalónia függetlenségi törekvése körül kialakult válságba, a hatóságok szerint a témában megjelent sok üzenet Oroszország területéről érkezett - közölte a spanyol védelmi miniszter.

María Dolores de Cospedal ugyanakkor hangsúlyozta, hogy egyelőre nem világos az orosz vezetés érintettsége az ügyben. A miniszter nem hozott fel konkrét példát az általa említett manipulatív hírekre.

A politikus újságírók kérdéseire reagált, amelyek Oroszország beavatkozását firtatták európai államok belügyeibe, különösen pedig a katalán válságba.

Alfonso Dastis külügyminiszter a pénteki nap folyamán szintén jelezte, hogy bizonyítékaik vannak "orosz hálózatok" és hackerek tevékenységére. Egy spanyol rádióadónak elmondta: ezek a ténykedések nem kifejezetten Spanyolország ellen irányulnak, hanem az Európai Unió egésze stabilitásának megingatását célozzák.

A spanyol kormány szóvivője bejelentette, hogy az ilyen jellegű manipulációkról az uniós külügyminiszterek hétfői brüsszeli tanácskozásán is szót ejtenek.

A spanyol hatóságok emellett azzal vádolják a Kreml által támogatott Russia Today (RT) televíziót és a Sputnik rádióadót, hogy destabilizáló szerepet játszott a katalóniai történésekben, s a szakadárpártiak malmára hajtották a vizet. Az október 1-jén a katalán függetlenségről rendezett - Madrid által illegálisnak tartott - népszavazáson pedig a hatóságok állítása szerint hamis híreket és hamisított képeket terjesztettek ezek a sajtóorgánumok az internetes felületeiken.

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz