2018. február 20., kedd - Aladár, Álmos
Cikkek közt...  Videók közt...  
Tájékoztatást kért az ungvári főkonzulátus az anyakönyvi dokumentumok megsemmisítéséről 2012. augusztus 10., péntek 15:42 | Hírek.sk | Forrás: MTI
BUDAPEST. Az ungvári főkonzulátus írásos tájékoztatást kért Kárpátalja megye kormányzójától a kárpátaljai lakosság 19. század végi és 20. század eleji anyakönyvi dokumentumainak megsemmisítéséről - közölte Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár.

Az MTI-hez eljuttatott közleményében Semjén Zsolt és  Répás Zsuzsanna utalt arra, hogy a magyar kormány értesült azokról a sajtóhírekről, miszerint Ungváron hivatalos szervek utasítására a kárpátaljai lakosság 19. század végi és 20. század eleji anyakönyvi dokumentumait semmisítették meg. A hírek kapcsán az ungvári főkonzulátus írásos tájékoztatást kért Kárpátalja megye kormányzójától - közölték, hozzátéve: várhatóan a jövő hét elején hivatalos választ kapnak, amelyről a közvéleményt értesíteni fogják.

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) ungvári szervezete pénteken nyilatkozatban tiltakozott a kárpátaljai települések 19. század végéről és 20. század elejéről származó anyakönyveinek hivatalosan elrendelt megsemmisítése ellen, követelve az utasítás hatályon kívül helyezését. 

A nyilatkozat szerint az UMDSZ ungvári városi szervezetének elnöksége mély megdöbbenéssel értesült a zaholovok.com kárpátaljai hírportálon megjelent tudósításból arról, hogy a Ungváron hivatalos utasításra 19. század végi, 20. század eleji anyakönyveket semmisítettek meg. A mellékelt fényképek tanúsága szerint az elpusztított anyakönyvek között számos magyarlakta település, így a többi között a nagyszőlősi járásban fekvő Feketeardó község 1907-1925 közötti bejegyzései is szerepeltek – olvasható a közleményben.

A magyar szervezet szerint a hivatalos szervek azzal indokolták "barbár tettüket", hogy a megsemmisített kötetek csupán másodpéldányok voltak, azok tartalmát pedig már feldolgozták, digitalizálták.

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz