2018. február 20., kedd - Aladár, Álmos
Cikkek közt...  Videók közt...  
Cseh lapvélemény Ján Figeľ plágiumügyéről 2012. augusztus 07., kedd 11:23 | Hírek.sk | Forrás: MTI
PRÁGA. Egy húsból két levest főzött Ján Figeľ, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke, volt európai uniós biztos és volt kormányfőhelyettes, amikor öt éve úgy szerzett doktori címet egy pozsonyi magánegyetemen, hogy lemásolta egyik korábbi könyve jelentős részét, miközben elhallgatta, hogy a könyvnek társszerzője is volt - írja a Lidové Noviny című konzervatív cseh napilap keddi szerkesztőségi jegyzetében.

"A biztos sem isten" című jegyzetében a tekintélyes napilap Figeľ eljárását "szemtelenségnek" minősíti, s úgy véli, Figeľ ezzel "kiszélesítette a politikában tevékenykedő hamis doktorok sorát".

"Figeľ a maga 52 évével még nem olyan idős, hogy tettét öregkori feledékenységgel magyarázza, mint az a klasszikus, aki saját korábbi anyagait lopkodta ki. Ebben az esetben valószínűleg arról van szó, hogy az európai komisszár mindenhatónak képzelte magát.

Egyébként mint kisistennel, úgy bánt Figeľlel az érintett pozsonyi Szent Erzsébet Főiskola is. Rektora beismerte, hogyha nem egy európai uniós biztos, hanem egyszerű diák munkája lett volna a doktori értekezés, akkor a munkát azonnal visszadobják" - fejti ki az újság.

"A bírálatok alól azonban sem az európai integrációt, sem annak képviselőit nem lehet kivonni. Az európai téma az utóbbi években számos országban visszakerült a normálisabb szintre. A Figeľ-ügy szinte példásan megfelel annak, hogy ez a tendencia Szlovákiában is megerősödjön" - zárja írását a Lidové Noviny.

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz