2018. február 19., hétfő - Zsuzsanna
Cikkek közt...  Videók közt...  
"Emberi kéz" okozta a fukusimai atomkatasztrófát 2012. július 05., csütörtök 9:57 | Hírek.sk | Forrás: MTI
TOKIÓ. A japán parlament tényfeltáró bizottsága csütörtökön hozta nyilvánosságra jelentését, amelyből kitűnik, hogy a balesetet nem lehet természeti katasztrófának tekinti.
A dokumentumban azt írják: noha a katasztrófát a 2011. március 11-ei földrengést követő szökőár váltotta ki, a Fukusima-1 atomerőműben történt balesetet nem lehet természeti katasztrófának tekinteni, mert "emberi kéz" okozta.

A vizsgálóbizottság szerint a baleset előrelátható és elkerülhető lett volna, és a következményeit hatékonyabb intézkedésekkel enyhíteni lehetett volna.

"Az atomerőmű nem volt képes arra, hogy ellenálljon egy erős földrengésnek, sem pedig szökőárnak" - állapította meg a testület, amely az atomerőművet üzemeltető vállalatot, a TEPCO-t és az atomipart felügyelő kormányszerveket tette felelőssé a balesetért.

"A felelős szervek nem tették meg a megfelelő intézkedéseket az erőmű és a környéken élők biztonsága érdekében" - írták. Egy korábbi - előzetes - jelentésben a parlamenti bizottság bírálta a TEPCO-nak a baleset utáni első napokban tett intézkedéseit, és megállapította, hogy a lakosság nem kapott megfelelő tájékoztatást arról, hogy mi történik az erőműben.

A parlamenti jelentés ellentmond a TEPCO tavaly év végi vizsgálatának. Az üzemeltető megállapítása szerint az atombalesetet a szökőár okozta, mert az általa keltett hullámok - amelyek elérték a 15 méteres magasságot - nagyobbak voltak minden, erős földrengések esetére készített becslésnél. Az atomerőműben három reaktorban is leolvadt a reaktormag, több tízezer embert kellett elköltöztetni otthonából.
Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz