2018. március 19., hétfő - József, Bánk
Cikkek közt...  Videók közt...  
Megnyitják a turistaszezont füleki várban 2018. március 08., csütörtök 20:14 | Hírek.sk | Forrás: Hírek.sk
FÜLEK. A tavasz eljöttével a füleki vár is megnyitja kapuit. A tavaly bemutatott megújult állandó tárlaton kívül, a turistaszezon első hónapjaiban a Rozsnyói Bányászati Múzeum „A murányi kőedény emlékezete“ c. időszaki kiállítását tekinthetik meg a Bebek-toronyba látogatók.

A Rozsnyói Bányászati Múzeum történésze, Holečková Sylvia már több éve foglalkozik a kőedény-manufaktúrával. Először a rozsnyóit térképezte fel, melyet 2016 augusztusában mutattunk be A kőedény költészete címmel. Most a fülekkel szoros kapcsolatban álló murányi manufaktúra történetébe nyújt betekintést, melynek alapítói a Koháryak voltak, majd a Coburgok vettek át. Ez főleg a manufaktúra kezdeti időszakában az edények ornamentikáján is megmutatkozott – tájékoztatta portálunkat a Füleki Vármúzeum.

A kiállított tárgyak között Koháry-címerrel és áttört díszítéssel ellátott termékeket is találhatunk. A kiállítás és egyben a turistaszezon megnyitójára 2018. március 14-én, 16:30 órakor, a Bebek-toronyban kerül sor. A vár az előző évekhez hűen az idén is gazdag tárlattal és érdekes időszaki kiállításokkal várja a látogatókat november 15-ig.

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz