2018. február 24., szombat - Mátyás
Cikkek közt...  Videók közt...  
Megnyitották a Kolár Péter Könyvtárat a kassai MaJel Rovás Központban 2018. február 09., péntek 12:50 | Hírek.sk | Forrás: Hírek.sk, - kovács -
KASSA. Kolár Péter egykori kassai színigazgatóról és Csemadok-elnökről kapta a nevét az a könyvtár, amit a kassai Rovás az Erzsébet utcai központjában nyitott meg. A több mint 1700 darab könyv a tavaly márciusban tragikus hirtelenséggel elhunyt kultúraszervező hagyatékából származik.

A megnyitó résztvevői előbb egy rövid portréfilmet tekintettek meg Kolár Péterről, amelyet 2016-ban készített a Bódva Völgyi Stúdió T. Nagy Imre rendezésében. Az eseményen részt vett Kolár Péter özvegye, Eszter asszony lányával, Krisztinával és két unokájával. A könyvtár megnyitása egyben emlékezés is volt Kolár Péterre, aki február 3-án töltötte volna be 71. születésnapját, de a hónapok rendjében közel esik halálának első éves évfordulója is, hiszen március 30-án hunyt el.

Szabó Ottó, a Rovás elnöke portálunknak elmondta, sok olyan könyv került a birtokukba, amelyekhez Kolár Péter különböző rendezvényeken, könyvbemutatókon, kirándulások, látogatások során jutott hozzá, illetve olyanok, amelyekhez személyes élmények fűzték. Mint mondta, az volt a cél, hogy mindez „ne csak úgy egyvelegként” kerüljön a már összegyűjtött könyvek közé, így született meg a Kolár Péter Könyvtár. „Megkérdeztük az özvegyétől és a lányaitól, hogy mit szólnának hozzá, és ők úgy gondolták, hogy ez egy jó dolog lehetne, megőrizhetnénk így Péter emlékét” – fejtette ki Szabó Ottó.

A MaJel Rovás Központban alapított kisebb könyvtárat kiegészíti a Kmeť utcai régi központban lévő nagyobb számú, mintegy 6000 darabos könyvtár. Azoknak a könyveknek a nagy része szintén köthető Kolár Péterhez, hiszen néhány évvel ezelőtt az ő indítványozására a Csemadokból kerültek át a Rováshoz, mert ott nem volt elegendő hely számukra.

„Péter mindig is nagy tisztelettel beszélt a Rovásról, figyelemmel kísérte a Rovás munkáját, és minden alkalommal igyekezett jelen lenni minden akcióján. Mikor Péter elment, ott álltam a sok könyvvel a lakásban, akkor azon gondolkodtam, hogy lehetne ezt az egészet egyben meghagyni. Mert az nyilvánvaló volt, hogy ott nem maradhat, én mint magánember egyben tartani nem tudom. Azt hiszem, hogy ez volt a kézenfekvő megoldás, hogy itt méltó és jó helyen lesz” – mondta Kolár Eszter.

Minden könyvbe egy Ex Librist pecsételtek, hogy ezzel is megkülönböztessék ezt az 1750 darabos állományt a többi könyvtől, amelyekkel majd a jövőben még minden bizonnyal kiegészül ez a könyvtár.

„A Rovás ArtCaféban kialakítottunk két olyan termet, két olyan szeparét, ahol igazi polgári miliő fogadhatja azokat az ide betérő embereket, akik szeretnének olvasni egy kicsit” – emelte ki Szabó Ottó.

A könyvtár csak benti olvasásra kölcsönzi a könyveket. Ezt a döntésüket azzal indokolták, hogy a Rovásnak nem áll jogában büntetést kiszabni abban az esetben, ha valaki elveszíti a könyvet.

A megnyitón bejelentették azt is, hogy már biztosítani tudják az egész napos nyitva tartást is, azaz hétfőtől csütörtökig délelőtt 10 órától este 18 óráig. Pénteken délután 14 óráig tartanak nyitva.

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz