2018. január 20., szombat - Fábián, Sebestyén
Cikkek közt...  Videók közt...  
Tavasszal folytatódik a történelmi sétány felújítása Léván 2017. december 24., vasárnap 15:43 | Hírek.sk | Forrás: TASR, levice.sk
Léva városa 2199 eurót nyert a Pontis Alapítvány és a Szlovák Villamosművek Alapítványa „Jó fényben tűnjön fel 2017“ című pályázata negyedik évfolyamán.

A felújítást megelőzően megtisztították a területet. December folyamán elszállították a több tonna szemetet, majd a terep kiegyenlítése következett, hogy tavasszal megkezdődhessen a sétány elemeinek, a parknak, a járdáknak, a hűsölőnek a tervezése, mondta Tolnai Csaba, a Városszépítő Egylet elnöke. A cél, hogy a sétány visszakapja egykori, a város lakosságát szolgáló funkcióját.

Az osztrák-magyar monarchia idejében a városszépítő egyletnek köszönhetően létrejött Léván a sétány. A város központjától a lévai Kálváriáig húzódott, dús növényzettel, fasorral. A háború utáni időszakban elveszítette jelentőségét. Az újonnan létesített városi park vette át szerepét. Ma a sétány egy része benőtt, elhanyagolt terület lett, a temetőhöz vezető út és a családi házak között. Pedig visszakaphatná eredeti funkcióját.

A Lévai Városszépítő Társaság kezdeményezésére, amely egy évvel ezelőtt azonosított ezen az útvonalon néhány történelmi és nemes fafajtát, létrejött egy projekt, melynek célja a hely újjáélesztése – kitisztítani a területet, kialakítani a gyalogösvényt, elhelyezni kisebb építészeti elemeket és összekötni a Kálváriára vezető úttal. 

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz