2018. február 21., szerda - Eleonóra
Cikkek közt...  Videók közt...  
Dráfi Mátyás: továbbra is MKP-szimpatizáns vagyok – Helyreigazítással kiegészítve 2016. február 09., kedd 8:25 | Hírek.sk | Forrás: Hírek.sk, - miskó -
KOMÁROM. Sokakat megdöbbentett az egyik közösségi portálon megjelent videóüzenet, melyből kiderült, a Magyar Közösség Pártja által 2014-ben Helytállásért Díjban részesített Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas és Érdemes Művész már nem az MKP-t, hanem a Most-Híd választási listájának az 50. helyén szereplő Héger Rudolfot támogatja. Az ügyben megkerestük a Komáromi Jókai Színház Örökös Tagját, aki azt mondta, félreértés történt, ő továbbra is MKP-szimpatizáns. A nap folyamán az ügyben megkereste szerkesztőségünket mind Dráfi Mátyás, mind Héger Rudolf, s helyreigazítást kértek.

A demokratikus társadalom egyik alapvívmánya, hogy az egyes választások során minden választópolgár szabadon nyilváníthat véleményt, szíve-joga arra szavazni, akire akar, ezt senki sem kérheti tőle számon. Mégis hétfőn délután sokakat meghökkentett a Héger Rudolf menedzser-gasztronómiai szakember oldalán közzétett állítás miszerint: „Dráfi Mátyás a Most-Híd listáján az 50. helyen szereplő Héger Rudolfot támogatja“. Természetesen, a Magyar Közösség Pártja (MKP) által 2014-ben eddigi magyarságtudat-erősítő színészi-rendezői-színházigazgatói munkásságáért Pro Probitate-Helytállásért Díjjal kitüntetett Dráfi Mátyásnak joga van így dönteni, eddigi nyílt, a magyar pártot támogató hitvallása okán azonban mégis sokakban felmerült a kérdés, vajon miért ez a váltás? Köztudott, s eddig sosem titkolta, hogy MKP-szimpatizáns, s amíg az egészsége engedte, fellépéseivel az MKP kampányát erősítette. Emellett az általa alapított és vezetett Teátrum színházi polgári társulás nemrég megjelent jubileumi kiadványához Csáky Páltól, az MKP európai parlamenti képviselőjétől kapott támogatást.

Megkerestük Dráfi Mátyást, s a vele készített rövid interjút az alábbiakban olvashatják.

Érthetetlen ez a pálfordulás: az idei parlamenti választások során már nem az MKP-t, hanem valóban a Most-Híd vegyespártot, illetve annak a listáján szereplő Héger Rudolfot támogatja. Miért döntött így?

Az általam régóta ismert Héger Rudolf a parlamenti választások közeledtével megkért engem arra, hogy független képviselőjelöltként mondjak róla pár dícsérő mondatot. Ebbe azzal a feltétellel egyeztem bele, hogy ha a feljátszandó videó-felvételen majd semmiféle pártlogó nem szerepel. Abban csupán annyit állítottam róla, hogy kitűnő kultúraszervező-menedzser, amit továbbra is vállalok. Megígérte, hogy a mondataimat független, azaz párton kívüli képviselőjelöltként csak önmaga reklámozására, a saját közösségi oldalain használja majd fel.

Nincs tudatában annak, hogy a parlamenti választások során a független jelölteket is csak valamelyik párt listáján át támogathatja, hiszen a független jelölteknek nincs saját jelöltlistájuk? Egyértelmű, hogy e lépésével a Most-Híd vegyespártot támogatta...

Sajnálom, hogy félreértést okoztam, de megismétlem: pártoktól független jelöltként támogattam Héger Rudolfot. Mentségemre váljon, nem vagyok tisztában a parlamenti választások szabályaival. A videófelvétel feljátszásakor tényleg nem tudtam, hogy ő függetlenként a Most-Híd listáján szerepel. Azt eddig sem engedtem meg neki, és továbbra sem engedem, hogy az őt támogató mondataimat a vegyespárt sikere érdekében használja fel. Rudi minden Most-Híddal kapcsolatos ténykedését és megnyilvánulását elutasítom. Ha ő a Most-Híd listáján szerepel, akkor átrázott azáltal, hogy a szavaimat a vegyespárt érdekében használja fel. Leszögezem: akkor azokat most visszavonom. Hiszen rólam köztudott, hogy eddig mindig az MKP-t támogattam.

Ha a Pro Probitate-díj átvétele után a Most-Híd is valamilyen díjjal akarná elismerni az eddigi munkásságát, azt szintén elfogadná?

Azt a díjat biztosan nem fogadnám el. Szó sem lehet róla, nem vagyok köpönyegforgató! Nem győzöm ismételni: nem hidaltam le.

Végül azt megkérdezhetem, hogy ha március 5-én majd elmegy szavazni, melyik pártot választja? Ez publikus?

Természetesen elmegyek szavazni, és az is természetes, hogy az MKP listájára, jelöltjeire fogok szavazni. Biztosan nem a Most-Híd listájára, hiszen megdöbbenéssel és sajnálattal vettem tudomásul, hogy az MKP korábban kettévált. Mindig is az MKP-nak szurkoltam, az MKP-re szavaztam. Azt még hozzáfűzném: annak drukkolok, hogy végre már szülessen meg a felvidéki magyar pártok összefogása. Ha csak egyetlen párt kérné a felvidéki magyar szavazók voksait és nem forgácsolódna szét a magyarság, akkor az ehhez hasonló félreértésekre sem kerülne sor. A francba, öregségemre nekem nem hiányzott ez a kalamajka! Még egyszer elnézést kérek, de én továbbra is az vagyok, aki eddig voltam.

A nap folyamán szerkesztőségünket megkereste Héger Rudolf és Dráfi Mátyás is, mindketten helyreigazítást, illetve kiegészítést kértek a megjelent rövid interjúhoz. A szerkesztőségünkben megtalálható az interjú hangfelvétele, amely bizonyítja, hogy a tegnap este rögzített beszélgetés lényegén nem változtattunk, csupán szerkesztett változatát közöltük. Az alábbiakban változtatás nélkül teljes terjedelmében közöljük a két kért helyreigazítást.

Héger Rudolf

“Dráfi Mátyással való barátságunkat semmi és senki sem törheti meg...”

Meglepetéssel olvastam az interjút. Dráfi Mátyás az első válaszában elmondja, hogy arra kértem meg őt, hogy mondja el a véleményét rólam az elmúlt évtizedek közös munkái kapcsán, mivel párton kívüliként az ötvenedik helyen indulok képviselő jelöltként a parlamenti választásokon.  Azt is megbeszéltük, hogy ez a video a saját közösségi oldalamra kerül fel, és nem kerülhet a videóba semmilyen pártlogó sem. Nem is került, Dráfi Mátyás minden feltételét teljesítettem. Azért kértem meg több művésszel együtt Dráfi Mátyást is, hogy a választók több oldalamról ismerhessenek meg, kicsit jobban, hiteles emberek érvelése alapján, ne csak az óriásplakátokon lássanak a kampány során.

Nagyon csodálkozom, hogy ilyen negatív módon jelent meg a cikkben, mert átrázni valakit vagy becsapni nem szokásom, kemény üzletember vagyok, de midig korrekt módon intézem az üzleti és egyéb ügyeimet is.  Ha valaki engem és Dráfi Mátyást ismeri, ezt nem feltételezheti. Mindig a jó és a szép támogatója s követője voltam.

Dráfi Mátyás önként, barátságból nyilatkozott, hogy engem és nem a pártot támogassa. Minden részletet pontosítottunk. Párkányban egy neutrális helyen vettük fel a videókat. Ezen a felvételen Benes Ildikó, Pöthe István, Szöllösy Sándor, Gál Zsolt, a Vidéki Mulató és mások is jelen voltak. Mindannyian tanúsíthatják, hogy mindenki segítő szándékkal jött, mert tisztel és szeret. Sok közös munkánk volt alapján döntöttek így. Erről is számolnak be.

Dráfi Mátyással beszéltem telefonon és megerősített abban, hogy itt félreértés történt. Továbbra is kiáll a véleménye mellett, amit személyemmel kapcsolatban nyilatkozott és jelezni fogja a szerkesztőségnek és helyreigazítást kér.

Nagyon sajnálom, hogy bizonyos emberek ebből politikai tőkét próbáltak kovácsolni, de aki józan gondolkodású ember és ismer engem és Dráfi urat is, az tudja, hogy mi az igazság. Dráfi Mátyással való barátságunkat semmi és senki sem törheti meg!

Héger Rudolf

Dráfi Mátyás

Nagyon sajnálom, hogy első indulatomban azt a szót használtam, hogy Héger Rudolf „átrázott“. Rudolf semmilyen módon nem csapott be – a helyzetet én értettem félre.

Azért vállaltam, hogy kiállok mellette, mert úgy értettem, független képviselő jelölt. Ezen kívül őszintén kedvelem őt, évtizedek óta jó barátságot ápolunk. Máig úgy gondolom, hogy Héger Rudolf alkalmas arra, hogy parlamenti képviselővé váljon, és a vele kapcsolatos véleményem igaz. Sajnos, nem kértem meg Miskó Ildikót arra, hogy cikkét elolvassam a megjelenés előtt.

A Híd pártot nem tudom támogatni, annak ellenére, hogy ott is vannak olyan személyek, akiket tisztelek és szeretek, de eleve haragszom rájuk a felvidéki magyarság megosztása miatt.

Ezúton üzenem azoknak, akik úgy gondolják, hogy engem lefizettek, soha senki sem tudott semmilyen módon lefizetni, személy szerint nem tartozom senkinek, ezért zsarolható sem vagyok.

Telefonon kértem Héger Rudolfot, mivel félreértésre ad okot, törölje Facebookjáról a velem való beszélgetést, amire ő ígéretet is tett.

Dráfi Mátyás

Szerkesztőségünk ezzel az ügyet lezártnak tekinti.

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz