2018. február 19., hétfő - Zsuzsanna
Cikkek közt...  Videók közt...  
Széchenyi István faszobrát avatták fel Csicsón 2014. szeptember 30., kedd 16:55 | Hirek.sk  | Forrás: Hirek.sk, - kiss -
CSICSÓ. Széchenyi István egész alakos faszobrát leplezték le Csicsón. A település híres a fa szoborparkjáról, és a Csicsói Nagy Géza fafaragó művész szervezte művésztelepekről. A Széchenyi István születésének évfordulója alkalmából leleplezett szobor a szlovén Ornik Srečko alkotása, a csicsói művésztelep egyik darabja.

 

A szoboravatón a főszónok Duray Miklós, a Magyar Közösség Pártja egykori vezető politikusa - jelenleg író, egyetemi tanár - volt. Beszédében a Széchenyi-géniusz titkáról szólt, arról az ellentmondásosságról, ami a politikus egész életét átszőtte. Szertelenség és elkötelezettség: a forradalmat elutasította, ugyanakkor radikális reformokat sürgetett.

"Az ő reformelképzelései a forradalmi változások nélkül megvalósíthatatlanok, ugyanakkor Széchenyi nem forradalmár, s ez tulajdonképpen egy olyan tragikus találkozása az elképzeléseinek és a megvalósíthatóságnak, amit úgy lehetne jellemezni, hogy sem vele, sem nélküle. S ez egy végletes válságot indít el benne" - fogalmazott Duray Miklós.

"Széchenyi nagysága mindenki számára nyilvánvaló" - mondta Csicsói Nagy Géza, fafaragó művész, a szoboravatás egyik szervezője, majd egy Széchenyi idézettel  - Magyarnak lenni felmagasztaló érzés, de nem kifizetődő  - folytatta. "Talán ez a nap volt annak az élő példája, hogy ez nem így van, mert annyian eljöttek Széchenyire emlékezni, tehát mégiscsak kifizetődő, mert nem felejt még az itteni magyarság, és szívébe zárta Széchenyit is."  

A köztéri faszobrot Fehér István tanár és Batta György író-költő leplezte le.

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz