2017. november 25., szombat - Katalin
Cikkek közt...  Videók közt...  
Fokozott biztonsági intézkedéseket vezetnek be Pozsonyban a karácsonyi időszakbanvideó 2017. november 24., péntek 18:39 POZSONY. A közelmúlt európai terrortámadásai miatt fokozott biztonsági intézkedéseket vezetnek be Pozsonyban a karácsonyi időszakra - közölte a Pozsony megyei rendőrkapitányság sajtóosztálya pénteken.
Ismét lesz vonatjárat a Pozsony–Rajka–Győr vonalon videó 2017. november 24. | POZSONY. Hamarosan kényelmes vonattal utazhatunk majd Pozsonyból a szomszédos magyarországi településre, Rajkára. A közlekedési tárca ugyanis az új menetrend hatályba lépése napján, december 10-én felújítja a rendszeres határon át vezető vasúti közlekedést. A rendszeres vonatjárat erre az útszakaszra közel tíz év elteltével tér vissza, lehetővé téve a régiók jobb összeköttetését, miközben a kényelmes és biztonságos utazás további lehetőségét nyújtja.
Hamarosan eldől, ki lesz az Év vállalkozója videó 2017. november 24. | KOMÁROM. Versenyt hirdetett a Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetsége az Év vállalkozója cím megszerzéséért. A verseny döntője Komáromban, a Tiszti Pavilonban lesz december 9-én, 15.00 órától.
Baleset Somorja közelében: ketten meghaltak videó 2017. november 24. | SOMORJA. Három személygépkocsi ütközött össze csütörtökön este Somorja közelében. Azok utasai közül ketten nem élték túl a közúti balesetet.
Ipolyságon újabb útblokád lesz, más települések is csatlakoznak videó 2017. november 24. | IPOLYSÁG. Ipolyság lakosai immár másodszor foglalják majd el a Fő téri gyalogosátkelőt november 29-én – tájékoztatott az akció szervezője, Tomáš Števčat, az Egészséges és biztonságos Ipolyságot polgári kezdeményezés képviselője.
Végső nyugalomra helyezték Benkő Géza színművészt videó 2017. november 23. | KOMÁROM. Végső búcsút vett ma délután a vasárnap tragikus hirtelenséggel, színházi próba közben elhunyt Benkő Géza színművésztől hozzátartozói, rokonai, barátai, kollégai és tisztelői sokasága a komáromi római katolikus temetőben, ahol Fazekas Zsuzsanna lelkész református gyászszertartás során adta meg a végtisztességet a szerettei köréből 48 évesen távozott színésznek. Kollégái nevében Tóth Tibor, a Jókai Színház igazgatója, szülőfaluja nevében pedig Máté Ágnes, Kiskövesd polgármestere mondott búcsúbeszédet.
Önbizalomhiány és félelmek – Dr. Csernus Imre előadása Füleken videó 2017. november 23. | FÜLEK. Önbizalomhiány és félelmek címmel tart előadást Dr. Csernus Imre 2017. december 1-jén a Füleki Városi Művelődési Központban.
Szakszervezetek: diszkrimináció a pedagógusok kihagyása a béremelésből videó 2017. november 23. | POZSONY. Azt a módszert, ahogy a Szakszervezeti Szövetségek Konföderációja és a kormány a magasabb szintű kollektív szerződés keretében kizárta a béremelésből a pedagógusokat és a szakdolgozókat, a Szlovák Pedagógusok Kezdeményezése és az Új Oktatásügyi Szakszervezetek diszkriminatívnak tartja.
Pénteken kezdődik a pozsonyi karácsonyi vásár videó 2017. november 23. | POZSONY. Hamarosan eluralkodik a karácsonyi légkör Pozsony központjában, ugyanis pénteken kezdődik a hagyományos karácsonyi vásár a Fő téren, a Hviezdoslav téren és a Ferencesek terén.
BGA-támogatások - Közel 800 millió forintos keretösszeg van a pályázatokra videó 2017. november 23. | KOMÁROM. A BGA Komárom Kft. a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. megbízásából nyílt információs napot tartott szerdán a 2018. évi A magyar kultúráért és oktatásért pályázati felhívásokkal kapcsolatban, a Villa Camarum Polgári Társulás által szervezett Civil Kurázsi-rendezvénysorozat keretén belül, a helyi Zichy-pontban.
15. alkalommal rendezték meg a Hagyományok Napját Tornalján videó 2017. november 22. | TORNALJA. Tizenötödik alkalommal rendezték meg a Hagyományok Napját a Tornaljai Tompa Mihály Művelődési Központban.
Ki a vagány a vidéken? – tehetségkutató Zselízen videó 2017. november 22. | ZSELÍZ. December 1-jén tartják a Ki a vagány a vidéken? című tehetségkutató versenyt a Via Nova Ifjúsági Csoport lévai járási szervezete és a Fiatalok a Garam- és Ipoly mentéért Polgári Társulás szervezésében.
Felmérik az ötödikesek tudását videó 2017. november 22. | POZSONY. Szerdán országszerte felmérik az ötödikes alapiskolások tudását, ma zajlik ugyanis a Monitor elnevezésű szintfelmérő. Összesen 1482 alapiskola több mint 49 300 tanulója tölti majd ki a teszteket, közülük 126 magyar tannyelvű oktatási intézmény csaknem 3200 diákja.
Nyugati Fogságban – megrázó filmbemutató Komáromban videó 2017. november 22. | KOMÁROM. A Fórum Kisebbségkutató Intézet Nyugati Fogságban című egyórás dokumentumfilmjének telt házas ősbemutatója volt november 21-én este a komáromi Tátra Moziban. Az egy évig készült alkotás a tavaly a szovjet fogság borzalmait bemutatott Muszkaföldön című film folytatásaként a II. világháborút követően amerikai, brit és francia fogságba került felvidéki leventék és honvédek történetét dolgozta fel.
Csökken a szlovákiai, nő a külföldi hallgatók száma a felsőoktatási intézményekben videó 2017. november 21. | POZSONY. Csökkent a belföldi, ugyanakkor nőtt a külföldi hallgatók száma a tavalyihoz képest a felsőoktatási intézményekben, ahol a demográfiai hátterű jelenség kezd trenddé változni - derült ki egy, a pozsonyi törvényhozás szakbizottsága által láttamozott éves jelentésből.
Három egyetemen is bemutatkozott a Bibliotheca Hungarica videó 2017. november 21. | SOMORJA. A Fórum Kisebbségkutató Intézet munkatársai az elmúlt két hét alatt három helyszínen több mint 60 érdeklődőnek mutatták be az Intézetben folyó kutatásokat, eredményeket, a Bibliotheca Hungarica gyűjteményét, az Intézet elektronikusan elérhető állományát, valamint az otthonról hozzáférhető, egyéb honlapokon megtalálható digitális tartalmakat.
Megújul a szlovákiai magyar cserkészet lapja, a Cserkész videó 2017. november 21. | TARDOSKEDD. November 18-án az őszi Cserkészvezetői Konferenciával egybekötve az érsekújvári járásbeli Tardoskedden Rendkívüli Tisztújító Közgyűlést tartott a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség. A konferencián közel 80 cserkészvezető vett részt, akik amellett, hogy új vezetőképzésért felelős vezetőt és külügyi vezetőt választottak, a megújuló Cserkész c. havilap terveibe is bepillantást kaptak.
PISA-teszt: átlagon alul teljesítettek a csapatfeladatok során a szlovákiai tanulók videó 2017. november 21. | POZSONY. Míg az OECD-tagországokban 500 pont körüli volt a diákok PISA-tesztelés során elért átlagos teljesítménye, a szlovákiai tanulók az együttműködő problémamegoldás során csak 463 pontot értek el, ami az átlagosnál statisztikailag sokkal kisebb teljesítmény.
Transzkulturális szövegértelmezések Nyitrán videó 2017. november 21. | NYITRA. Kétnyelvűség, migráns irodalom, identitásépítés, többség és kisebbség viszonya, kulturális otthonosság és idegenség. A november második hetében szervezett Transzkulturalizmus és bilingvizmus az irodalomban című nemzetközi tudományos konferencián ezek a fogalmak indították vitára a többek között Amszterdamból, Budapestről, Bukarestből, Komáromból, Pozsonyból, Szegedről, Varsóból Nyitrára látogató irodalomkutatókat.
Idén is sikeresen zárult a Felsőoktatási Tájékoztató Körút videó 2017. november 21. | POZSONY. November 6. és 10. között volt az FTK, vagyis a Felsőoktatási Tájékoztató Körút, a Diákhálózat egyik legjelentősebb és legnagyobb szabású programja. Az FTK aktivistái több mint 30 iskolába látogattak el, hogy tájékoztassák a végzős középiskolásokat az egyetemista élet kihívásairól, és az egyetemi városokban működő magyar diákszervezetek működéséről.
Emelkedett a Szlovákiát úti céljuknak választó turisták száma videó 2017. november 20. | POZSONY. A nyári főszezonban és az év első nyolc hónapjában is emelkedett idén a Szlovákiát úti céljuknak választó turisták száma - közölte a Közlekedési és Építésügyi Minisztérium.
Tudomány és Technika Hete a Selye János Egyetemen videó 2017. november 20. | KOMÁROM. Egy hét leforgása alatt közel kéttucat rendezvény zajlott a Selye János Egyetemen. A tudományos sorozat csatlakozott a Szlovák Tudomány és Technika Hetéhez, illetve a Magyar Tudomány Ünnepe előadásaihoz. Az egyetlen szlovákiai magyar tanítási nyelvű egyetemen sokadik alkalommal volt lehetősége Komárom város közönségének, a környező középiskolák tanulóinak és az egyetem hallgatóinak, hogy közérthető nyelven hallgathassanak a Selye János Egyetemen is oktató tudományos dolgozóktól előadásokat.
Kárpát-medencei óvodafejlesztési programmal a magyar megmaradásért videó 2017. november 20. | POZSONY, BUDAPEST. Közel 21,5 milliárd forintos forrásból elindul a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program második köre, amelynek keretében 2019 végéig 77 új óvoda, bölcsőde épül és 250 intézmény újul meg - jelentette be Grezsa István kormánybiztos november 14-ei budapesti sajtótájékoztatón. A program első körében a Felvidékre 6,3 milliárd forint jutott, ami egy főre vetítve a legmagasabb összeg a külhoni magyar közösségek vonatkozásában. Minderről Kiss Beátát, az MKP oktatási alelnökét kérdeztük.
Melegebb időjárást hoz a hét eleje videó 2017. november 20. | POZSONY. A hétvégi kellemetlen hideget követően valamivel melegebbre sikeredik az új hét eleje. A kellemesebb időjárás mellet ugyanakkor ködre is számíthatunk. A felmelegedés várhatóan szerdán éri majd el csúcspontját.
Rekordmennyiségű utas fordult meg idén a pozsonyi reptéren videó 2017. november 19. | POZSONY. A pozsonyi M. R. Štefánik Repülőteret ez év elejétől november 14-ig 1,759 millió utas kereste fel, ami több, mint az egész előző évben. Tavaly összesen 1,757 millió utas fordult meg a reptéren.
KDH: Lubyová vizsgálja felül a kötelező óvodai nevelés kérdését videó 2017. november 19. | POZSONY. Martina Lubyová oktatási miniszter javaslatot terjesztett be a kötelező óvodai oktatás bevezetésére 5 éves kortól. A miniszter éppen akkor próbálja meg csorbítani a szülők és gyermekek jogait, amikor a szabadság és demokrácia ünnepére emlékezünk – állítja Miroslava Szitová, a Kereszténydemokrata Mozgalom elnökségének tagja.
Lavinaveszély a Tátrában videó 2017. november 18. | POZSONY. Szombaton borult volt az égbolt és helyenként ködszitálást tapasztalhattunk. Ezer méteres tengerszint feletti magasságtól kezdődően havazott, és gyenge 5 m/s-os (18km/h-ás) északnyugati irányú volt a légmozgás.
Újabb kötettel jelentkezik a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás videó 2017. november 18. | POZSONY. Újabb magyar kötettel, Kacsinecz Krisztián Batka, a pozsonyi muzsikamester című mesekönyvével jelentkezik karácsony előtt a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás.
Két személy sérült meg egy taxi és egy vonat balesetében videó 2017. november 18. | POZSONY. A rendőrség vizsgálatot indított egy taxi és egy tehervonat a fővárosi Slovnaft úton történt balesete kapcsán - tájékoztatta a TASR hírügynökséget Lucia Mihalíková rendőrszóvivő.
Gubík László: Esterházy maga volt a békés ellenállás szimbóluma videó 2017. november 18. | KOMÁROM. Az Egy Jobb Komáromért Polgári Társulás november 17-én, a szabadságért és demokráciáért vívott küzdelem napján tartotta meg hagyományos koszorúzással és mécsesgyújtással egybekötött megemlékezését gróf Esterházy János mártír politikus domborművénél felavatásának és megszentelésének 6. évfordulója alkalmából. Ünnepi beszédet Gubík László, a martosi Esterházy Akadémia immár Komáromban élő igazgatója mondott.
Hideg, hó és eső várható a következő napokban videó 2017. november 17. | POZSONY. Az ország területén jelenleg egy hidegfront halad át, minek következtében a pénteki nap felhős és esős lesz. A hétvége időjárása hasonló lesz, az előrejelzések szerint viszont a következő hét első felében felmelegedés várható.
Első  Előző  1 / 190   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 4°C / 4°C
Holnap: 4°C / 12°C
Ógyalla
Ma: 4°C / 4°C
Holnap: 5°C / 11°C
Losonc
Ma: 2°C / 2°C
Holnap: -0°C / 4°C
Kassa
Ma: 4°C / 4°C
Holnap: 3°C / 5°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
64 éveA magyar labdarúgás napja, a londoni 6:3 emlékére.
215 éveA magyar nemzetnek ajándékozta könyvtárát, numizmatikai és magyar történelmi gyűjteményét Széchényi Ferenc gróf.
455 éveMadridban megszületett Lope de Vega spanyol lírikus, a nemzeti színjátszás atyja.
230 éveMegszületett Franz Xaver Gruber zeneszerző és orgonista, aki a "Csendes éj" kezdetű karácsonyi ének dallamát komponálta.
129 éveFelsőkázsmárkon megszületett Putnoky László vegyészmérnök, az üvegipar egyik európai szaktekintélye.
Belföld Fico: nem igaz, hogy a bérpótlék emelése megsemmisítő hatású Fico: nem igaz, hogy a bérpótlék emelése megsemmisítő hatású videó POZSONY. Nem lesz megsemmisítő hatású a bérpótlékok emelése – jelentette ki Robert Fico kormányfő, ezzel reagálva a Szlovákiai Vállalkozói Társulás – PAS kijelentéseire, hogy a megemelt bérótlékkal elsősorban az állam jár jól, a dolgozókon jobban segítene az adók és járulékok csökkentése. A Szlovákiai Vállalkozói Társulás szerint a megemelt bérótlékkal az állam jár jól, a dolgozókon jobban segítene az adócsökkentés. Az emberek több mint fele nem engedélyezné a pártalapítást a demokrácia ellenzőinek videó A polgárok 53 százaléka megtiltaná a pártalapítást a demokráciával szembenállóknak - derül ki az IVO felméréséből. Ötszáz euróig nem kellene adót fizetni a 13. és 14. fizetés után videó Az a javaslat, hogy a júniusi és a decemberi kifizetési időpontban legyen egy ún. karácsonyi vagy szabadságolási pénzjutalom.
Külföld Kiújultak a harcok a Donyec-medencében Kiújultak a harcok a Donyec-medencében videó DONYECK. Újult erővel lángoltak fel a harcok a Donyeck-medencében, az elmúlt napban összesen öt ukrán katona esett el és négy sebesült meg - jelentette pénteken a kijevi műveleti parancsnokság sajtóosztálya. Az elmúlt napban összesen öt ukrán katona esett el és négy sebesült meg. Tusk: az Európai Unió elítéli az ukrajnai orosz agressziót videó Az Európai Unió soha nem fogja elismerni a Krím félsziget illegális annektálását. EU-keleti partnerség - Tajani: világos politikai elképzelésre van szükség videó Az Európai Parlament hosszabb távú keleti partnerségi modell kialakítását sürgeti a társult országok számára.
Magyar világ Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek videó BRÜSSZEL. Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően. Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat - mondta a külügyminiszter Brüsszelben. Nemzetpolitikai államtitkárság: szakmai hétvége külhoni magyar fiataloknak videó Erdélyből 41, a Vajdaságból 16, a Felvidékről 16, Kárpátaljáról 9, Horvátországból 2, a Muravidékről 1 egyetemista lesz jelen KMKF-munkacsoport: napirenden a külhoni nemzetrészek autonómiája és önkormányzatisága videó A tanácskozáson Őry Péter előadást tartott a regionalizmus jövőjéről a Felvidéken.
Kultúra A cigánytábor az égbe megy  - ismét nagy sikert aratott a Teátrum A cigánytábor az égbe megy - ismét nagy sikert aratott a Teátrum videó KOMÁROM. A napokban mutatta be a komáromi Teátrum színházi polgári társulás, a Komáromi Kamarazenakarral karöltve Jevgenij Doga: A cigánytábor az égbe megy című film alapján készült musicalt. Az előadást Dráfi Mátyás színművész, a Teátrum vezetője rendezőként is jegyzi. Az előadást Dráfi Mátyás színművész, a Teátrum színházi polgári társulás vezetője rendezőként is jegyzi. Elhunyt Vasadi Péter Kossuth-díjas író, költő videó Kilencvenegy éves korában elhunyt Vasadi Péter Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, esszéista és irodalomkritikus. Székelyföldi költő kapja a Balassi-emlékkardot videó Lövétei Lázár László örömmel értesült a döntésről, és nagy megtiszteltetésnek tartja a Balassi nevével fémjelzett elismerést.
Színes Messi negyedszer vette át az Aranycipőt Messi negyedszer vette át az Aranycipőt videó BARCELONA. Lionel Messi, az FC Barcelona argentin labdarúgója negyedszer vette át pénteken az európai ligák legeredményesebb góllövőjének járó Aranycipőt. A 30 éves argentin sztár 37-szer talált a kapuba az elmúlt szezonban a katalán klub színeiben. 1001 norvég női zenész ítélte el a szexuális zaklatást videó Múlt héten 500 norvég színésznő is közös petícióban szólalt fel a szexuális zaklatások ellen. A hálaadás (sokféle) története videó A hálaadás napját gyakran a legamerikaibb ünnepként emlegetik.
Mozaik Növekszik a Föld fényszennyezettsége Növekszik a Föld fényszennyezettsége videó POTSDAM. A Föld éjszakai mesterséges megvilágítású felszínének fényessége és kiterjedése évente 2 százalékkal növekedett 2012 és 2016 között - állapították meg kutatók műholdas adatok alapján. A szakértők szerint a LED-fények hozzájárultak a fényszennyezettség növekedéséhez. Kávéból a napi három csésze van a legjótékonyabb hatással az egészségre videó Naponta több mint három csészényi kávé elfogyasztása sem káros, ám a jótékony hatás ekkor már kevésbé szembetűnő. A fahéjfogyasztás segíthet az elhízás elleni harcban videó A kutatók különböző korú, etnikumú és testtömegindexű (BMI) önkéntesektől származó zsírsejtmintákat teszteltek.
Vélemény Aich Péter: Facebook Aich Péter: Facebook videó Sajátos hír jelent meg: az Európai Unió a Facebook szabad használatát akarná korlátozni azáltal, hogy korhoz kötné, fiatalok esetében a szülők hozzájárulása is szükséges volna. Érdekes. Hát te is, fiam, Facebook? Te is jog vagy? Ki gondolta volna? Ijesztő, mi mindenre formálnak manapság jogot. Kövesdi Károly: Miről szól a megye? Például Nyitrán videó Ha az MKP Nyitra megyében összebútorozik Belicáékkal, ugyanazt követi el, amit a Most-Híd tavaly. Őry Péter: Egykori és majdani gödreink videó Az R7-es remélhetően nem fog tragédiákat okozni, csak annyit, hogy az egész környéken kő kövön nem marad utána.
Hitélet Fabiny Tamás az evangélikus egyház új elnök-püspöke Fabiny Tamás az evangélikus egyház új elnök-püspöke videó BUDAPEST. Fabiny Tamást választotta a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) zsinata az egyház új elnök-püspökévé - közölte az Evangélikus Információs Szolgálat pénteken. Gáncs Péter püspök, aki 2010 óta töltötte be a tisztségét, jövő májusban nyugdíjba vonul, és benyújtotta lemondását. Adománygyűjtő akciókat indít a református szeretetszolgálat adventben videó A szeretetszolgálat emellett idén is elindítja a tűzifa programot, melynek keretében 100 rászoruló családnak biztosítanak tüzelőt. Ferenc pápa találkozik a rohingjákkal videó A katolikus egyházfő november 26. és december 2. között Mianmarban és Bangladesben tesz apostoli látogatást.
Múltunk Megújul a történelmi városfal Egerben Megújul a történelmi városfal Egerben videó EGER. A vár állagmegóvó rekonstrukciójához kapcsolódóan hamarosan megújul a régi városfal egy szakasza Egerben - jelentette be a beruházás helyszínén tartott sajtótájékoztatón a megyeszékhely polgármestere. A vár állagmegóvó rekonstrukciójához kapcsolódóan hamarosan megújul a régi városfal egy szakasza Egerben Drágán kelt el Winston Churchill utolsó festménye videó Churchill testőrének, Edmund Murraynek köszönhető az, hogy a The Goldfish Pool at Chartwell egyáltalán létezik. Valószínűleg a legrégebbi kutyaábrázolásra bukkantak videó Az Arab-sivatag két régészeti lelőhelyén talált rajzok legalább nyolcezer évesek lehetnek.
Fő támogatónk