2017. február 28., kedd - Elemér
Cikkek közt...  Videók közt...  
Csaknem valamennyi hazai középiskolás tanul idegen nyelvetvideó 2017. február 28., kedd 11:37 POZSONY. A szlovákiai középiskolásoknak közel 98 százaléka egy vagy több idegen nyelvet tanul, miközben mintegy 20 százalékuk egy, 78 százalékuk pedig két vagy több idegen nyelvet igyekszik elsajátítani.
Tóth Tibor: idei beíratási kampányunkkal a bizonytalan és vegyes házasságban élő szülőkre összpontosítunk videó 2017. február 28. | POZSONY. A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala a Magyariskola.sk portállal és a TANDEM nonprofit szervezettel együtt idén is bekapcsolódik az április 1-jén kezdődő alapiskolai beíratásokkal kapcsolatos kampányba. A lehetséges kampányeszközökről és a fő célcsoportokról Tóth Tibor, a Kerekasztal ügyvivő igazgatója és a Magyariskola.sk rendszergazdája nyilatkozott portálunknak.
Egyre többen választják a magyar iskolát videó 2017. február 27. | POZSONY, BUDAPEST. A Felvidéken 2007 óta nem volt annyi magyar iskolakezdő, mint 2015 és 2016 szeptemberében – hívta fel a figyelmet a trendváltozásra a Rákóczi Szövetség, amely iskolaválasztási kampánya keretében az idei tavaszi általános iskolai beiratkozások előtt közel 8000 külhoni magyarul beszélő nagycsoportos óvodásnak küld ajándékot, a szüleiknek szóló levéllel együtt.
Rimaszombati vállalkozás is sikeres volt a fiatal magyar vállalkozók programban videó 2017. február 27. | RIMASZOMBAT. Jelentősen befolyásolja a felvidéki kis- és középvállalkozók vállalkozásait a 2016 a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve program keretében meghirdetett pályázaton elnyert támogatás. A Felvidékről 147-en pályáztak, amiből a szakmai bizottság 16 pályázatot részesített támogatásban. A rimaszombati Halász Attila egyike volt a 16 nyertes pályázónak.
Megjelent a Carissimi idei első száma videó 2017. február 27. | POZSONY. Megjelent a Carissimi idei első száma. A kéthavonta megjelenő lapban ezúttal is sok érdekes és mindenekelőtt hasznos írás, tanácsadás olvasható.
Közép-Szlovákiában hétfőn kezdődik a tavaszi szünet videó 2017. február 26. | POZSONY. Besztercebánya, Zsolna és Trencsén megye alap- és középiskolás diákjai számára február 27-én hétfőn kezdődik a tavaszi szünet. Az iskolapadokba egy hét elteltével, azaz március 6-án térnek ismét vissza.
Jelentős felmelegedés várható videó 2017. február 26. | POZSONY. A téli időszaknak megfelelő időjárásnak fokozatosan vége szakad, ami először a síkvidékeken lesz majd érezhető. Az elkövetkező napok időjárás előrejelzései jelentős felmelegedéssel kecsegtetnek.
Németh Gabriella: Pozsony megyében minden magyar vonatkozású terv támogatást nyert videó 2017. február 26. | POZSONY. Bő nyolc hónap múlva megyei választások lesznek Szlovákiában. A megyerendszerrel kapcsolatos változásokról és a végéhez közeledő megbízatási időszak fővárosi és Pozsony környéki magyarságot érintő legfontosabb eredményeiről, valamint az MKP további pártokkal tervezett regionális szintű, választások előtti együttműködéséről is kérdeztük Németh Gabriellát, a Magyar Közösség Pártja Pozsony megyei alelnökét.
A legeredményesebb sportolókat jutalmazták Gömörben videó 2017. február 26. | NAGYRŐCE. A nagyrőcei Művelődési Központ színháztermében értékelték ki a régió, azaz a rimaszombati és a nagyrőcei járás legjobb sportolóit. A Járási Testnevelési Szövetség felhívására az idén rekord számú, közel hetven sportolói nevezés érkezett, amelyből egy szakmai bizottság döntötte el, hogy ki legyen az elmúlt év legeredményesebb sportolója.
Tavaszváró kiszebáb-égetés Nagybalogon videó 2017. február 25. | NAGYBALOG. Már több mint egy évtizede, hogy a Csemadok nagybalogi alapszervezete a helyi óvoda és alapiskola diákjaival tavaszváró kiszebáb-égetést szervez. A téltemetés régi népszokását ismét felelevenítették a Balog-völgyi településen.
Rekorderejű szelet mértek a Lomnici-csúcson videó 2017. február 25. | MAGAS-TÁTRA. Rekorderejű szélről számoltak be a meteorológusok a Magas-Tátrában található Lomnici-csúcsról. A szakemberek közlése szerint legalább 1951, vagyis az ottani mérőállomás létesítésének ideje óta nem mértek a csúcson ilyen hatalmas erejű légmozgást.
Nyílt napot tartottak a kassai Márai Sándor Gimnáziumban videó 2017. február 24. | KASSA. Nyílt napot tartottak a kassai Márai Sándor Gimnáziumban, a rendezvényre Kassa megye számos alapiskolájából érkeztek érdeklődők.
Elmarad Kotleba gálaestje Rimaszombatban videó 2017. február 24. | RIMASZOMBAT. Beharangozása ellenére mégsem valósul meg az a nagy port kavaró rendezvény, amelyet Marian Kotleba besztercebányai megyeelnök, a Mi Szlovákiánkért Néppárt vezetője március 14-én, a hajdani szlovák állam megalakulásának évfordulója alkalmából Rimaszombatban akart megtartani – tudatta Jozef Šimko, Rimaszombat polgármestere.
A kamara szerint az iskoláknak a minisztérium alá kellene tartozniuk videó 2017. február 23. | POZSONY. A Pedagógusok Kamarája (SKU) egyesíteni szeretné a kompetenciákat az iskolák finanszírozására vonatkozóan, és biztosítani akarják az óvodai férőhelyek számának növelését is.
Elindulnak az első iskolabuszok Bős környékén videó 2017. február 23. | POZSONY. Először tesztelő üzemmódban működnek majd azok az iskolabuszok, amelyek a gyermekeket otthonról iskolába szállítják. Egyelőre egy, esetleg két autóbuszról van szó, amelyek a bősi vízi erőmű térségében szállítják majd iskolába a gyermekeket. Azokban a falvakban tesztelik majd az iskolabuszokat, ahol gondot okoz a klasszikus autóbusz-összeköttetés.
Az állam pénzzel ösztönözné a hiányszakmákat tanulókat videó 2017. február 23. | POZSONY. Az oktatási minisztérium arra szeretné ösztönözni a diákokat, hogy a munkapiacon leginkább keresett szakmákat tanulják ki. A munkaügyi minisztériummal, a szakmai- és szakszervezetekkel összefogva kidolgozta a hiányszakmáknak számító, a munkapiac szempontjából legkevesebb végzőssel rendelkező képzési és oktatási formák listáját. A nevezett szakok iránt érdeklődő diákok részére állami forrásokból motivációs ösztöndíjat biztosítanának.
V. László királyra és a Szent Korona Komáromba érkezésére emlékeztek videó 2017. február 23. | KOMÁROM. A Szent Korona Komáromba érkezésének és V. László király e városban születésének 577. évfordulója alkalmából szerdán este előadással és V. László mellszobának megkoszorúzásával egybekötött megemlékezést tartott előbb az észak-komáromi Viking vendéglőben, majd az Anglia-parkban az Egy Jobb Komáromért Polgári Társulás a dél-komáromi Endresz Csoport Egyesülettel együtt.
Kétnyelvűség és képességfejlesztés a nyitrai Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetben videó 2017. február 22. | NYITRA. Benyovszky Krisztián, a nyitrai Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet vezetője az intézet arculatának egyedi vonásairól nyilatkozott.
Katakombák és járatok a Klapka tér alatt videó 2017. február 22. | KOMÁROM. Titokzatos járatok, ívelt mennyezetű katakombák nyíltak meg a városi hivatal pincéjéből, amikor kisebb üregek kiszélesítésével bejutottak a pincerendszerbe. Nem teljesen újkori felfedezésről van szó, a járatok egy részéről már mások is tudhattak – legalábbis erre utal az a hulladék, ami a katakombákban tornyosul.
Alapiskolai beíratás: ismét sokrétűen kampányol a Via Nova ICS videó 2017. február 22. | KAPOSKELECSÉNY. A Via Nova Ifjúsági Csoport a felvidéki magyar tannyelvű alapiskolák jövendő elsőseinek biztosítása érdekében 2007-ben indította első Beíratási Körútját. Negyedik éve Varga Tibor, az ICS országos elnökhelyettese koordinálja a beíratási kampányt, amely részeként már látható a legújabb kisfilm is, melyet portálunk munkatársai készítettek. A beíratások áprilisban kezdődnek, az ezzel kapcsolatos munka már javában folyik. A kampány legfontosabb részeiről is kérdeztük a Via Nova elnökhelyettesét.
A szaktárca hamarabb kezdené a gyermekek beiskolázását videó 2017. február 21. | POZSONY. Az oktatásügyi minisztérium négyéves kortól kezdődően a gyermekek képzésének fokozatos növelésével számol. A tárca szerint ahhoz, hogy több gyermek járjon óvodába négyéves kortól, majd fokozatosan hároméves kortól, hozzájárul a bölcsődék létesítése is (a gyermekek hároméves koráig), mivel jelenleg három év alatti gyermekek is látogatják az óvodákat.
Tavaly 75 ezer diák használta ki a sítanfolyam-támogatást videó 2017. február 21. | VÁGBESZTERCE. A kormány 150 eurós támogatásának köszönhetően tavaly 75.000 alap- és középiskolás diák vehetett részt sítanfolyamokon. A kurzusokon töltött éjszakák száma közel 300 ezer volt.
Elhunyt dr. Ipóth Barnabás, a Selye János Gimnázium legendás hírű igazgatója és tanára videó 2017. február 21. | KOMÁROM. Életének 75. évében, szerető családja körében, súlyos betegségben odahaza hunyt el RNDr. Ipóth Barnabás, a Selye János Gimnázium egykori igazgatója és nyugalmazott matematika-fizika szakos pedagógusa.
Ellenzi a pedagógusok szeptembertől esedékes 6 százalékos béremelését a ZMOS videó 2017. február 21. | POZSONY. Elfogadhatatlan a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása számára a regionális oktatásügy keretében a hatáskörök oly´módon történő egységesítése, hogy valamennyi iskola az oktatási tárca alá tartozzon – jelentette ki az oktatási minisztériumban folytatott tanácskozása után rendezett hétfői sajtótájékoztatón Michal Sýkora, a ZMOS elnöke, hozzátéve: az a kompetenciákba és a közigazgatási reform intézményébe való beavatkozás lenne.
Csúsz Péter: Besztercebánya megyében minden tekintetben ez a leggyengébb ciklus videó 2017. február 21. | LOSONC. Az idei év a megyei választások éve. Besztercebánya megyével folytatjuk a megyei önkormányzatban folyó munkáról szóló interjú-sorozatunkat. Ez alkalommal Csúsz Pétert, a Magyar Közösség Pártja Besztercebánya megyei képviselőjét kérdeztük a választási időszakban kialakult helyzetről, a frakciók Marian Kotleba megyeelnökkel való együttműködéséről, a megyerendszerrel kapcsolatos változásokról és az ottani pártok választások előtti egymás iránti közeledéséről.
Plavčan egyelőre letett az iskolahálózat optimalizálásáról videó 2017. február 20. | POZSONY. Az oktatásügyi minisztérium egyelőre elállt azoktól az intézkedésektől, amelyek az iskolák vagy azok egyes részeinek optimalizálásához vezettek volna. Erre a döntése a szakemberekkel és iskolaigazgatókkal lezajlott konzultációk után jutott Peter Plavčan tárcavezető.
A tavaszi szünidő alatt több rendőr lesz az utakon videó 2017. február 20. | POZSONY. Mivel a rendőrség az iskolai tavaszi szünidő alatt a közúti forgalom intenzitásának a növekedésére számít, ezért a megszokottnál szigorúbban ügyel a közlekedés biztonságának és zökkenőmentességének a megőrzésére.
Hétfőn kezdődik a tavaszi szünet Nyugat-Szlovákiában videó 2017. február 19. | POZSONY. Pozsony, Nyitra és Nagyszombat megye alap- és középiskolás diákjai február 20-tól, hétfőtől örülhetnek a szokásos tavaszi szünetnek. Az iskolapadokba február 27-én térnek ismét vissza.
Gazdag programot kínált a házasság hete Érsekújvárban videó 2017. február 19. | ÉRSEKÚJVÁR. Befejeződött a házasság hete, amelyhez egyre több felvidéki
magyar közösség is csatlakozik. Érsekújvárban szentmise keretében
imádkoztak a tiszta szerelemért, majd filmvetítést és előadást is keretében
igyekeztek felhívni a figyelmet a házasság és család fontosságára.
Pozsony város elutasította az USA nagykövetsége előtti területek bérbeadását videó 2017. február 19. | POZSONY. Pozsony város képviselői nem hagyták jóvá az amerikai nagykövetség épülete előtti megközelítőleg 1 300 négyzetméternyi terület bérbeadását az Amerikai Egyesült Államok részére. A nevezett kerítéssel, acéloszlopokkal, cserepekből, illetőleg kitolható rámpákból álló terepakadályokkal a térség 2005 óta biztonsági zónaként szolgál. A városban évek óta ellenzik, hogy a nagykövetség épülete a belváros legforgalmasabb pontján, a Hviezdoslav téren van, s a kerítés nem épp esztétikus látvány.
A debreceni Arany Lajos vehette át az idei Jókai-díjat videó 2017. február 18. | KOMÁROM. A Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület a budapesti Falvak Kultúrájáért Alapítvánnyal, valamint Komárom várossal közösen szombaton 11. alkalommal, Jókai Mór születésének 192. évfordulójára is emlékezve adta át a Jókai-díjat irodalmi pályázata győztesének a komáromi Kultúrpalota dísztermében. Az arany díszoklevelet és Jókai Mór kezének márványlapon elhelyezett gipszmásolatát a debreceni Arany Lajos újságíró, tanár és anyanyelvi lektor kapta.
Első  Előző  1 / 157   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 8°C / 11°C
Holnap: 3°C / 9°C
Ógyalla
Ma: 9°C / 11°C
Holnap: 2°C / 8°C
Losonc
Ma: 10°C / 12°C
Holnap: 3°C / 8°C
Kassa
Ma: 12°C / 15°C
Holnap: 0°C / 8°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
0 éveHúshagyó kedd A farsang utolsó napja.
0 éveA palacsinta világnapja
1017 éveFinnországban a Kalevala ünnepe.
185 éveLánchíd felépítésének támogatására megalakult a Budapesti Hídegylet, gróf Széchenyi István kezdeményezésére.
128 éveMegszületett Vaclav Nyizsinszkij lengyel származású orosz balett-táncos, akit minden idők legkiválóbb férfi táncosának tartanak.
Belföld Felmérés: legkevésbé Kotlebát és Matovičot látnánk szívesen kormányfőként Felmérés: legkevésbé Kotlebát és Matovičot látnánk szívesen kormányfőként videó POZSONY. Szlovákia lakosságát legkevésbé az zavarná, ha a következő parlamenti választások után Robert Fico, Andrej Danko vagy Richard Sulík válna kormányfővé. Nem szívesen látnák viszont a miniszterelnöki székben Marian Kotlebát vagy Igor Matovičot – derül ki a Focus közvélemény-kutató ügynökség felméréséből. Szlovákia lakosságát legkevésbé az zavarná, ha a következő parlamenti választások után Fico, Danko vagy Sulík válna kormányfővé. Betiltaná a mecsetek építését a Család vagyunk mozgalom videó Mint mondták, csupán megelőzésről van szó. Jelenleg Szlovákia az EU egyetlen mecset nélküli országa. Mikor hívjuk a 112-es, mikor a 155-ös telefonszámot? videó A 112-es telefonszám propagálása során feledésbe merült, hogy a korábbi telefonszámok – 150, 155 és 158 – továbbra is hívhatóak.
Külföld Major: Major: "történelmi hiba" a kilépés az EU-ból videó LONDON. John Major volt brit miniszterelnök szerint "történelmi hiba" volt, hogy a brit EU-tagságról tartott tavalyi népszavazáson a többség a kilépésre voksolt. Major a második volt brit miniszterelnök, aki súlyos aggályainak adott hangot a Brexit-folyamat miatt. Megkezdődött Putyin és Trump találkozójának előkészítése videó A találkozó időpontjáról és helyszínéről még nem született megegyezés - jelentette ki Szergej Rjabkov. Kézigránát robbant Malmö külvárosában videó Robbanás rázta fel az esti szendergésből Malmö Lindängen negyedét. A rendőrség közlése szerint egy embert kórházba vittek.
Magyar világ Élelmiszerminőség-ügy: közösen léphetnek fel a kelet-közép-európai országok Élelmiszerminőség-ügy: közösen léphetnek fel a kelet-közép-európai országok videó BUDAPEST. A visegrádi országok (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország - V4) mellett Románia és Bulgária is felléphet az élelmiszerek Európai Unión (EU) belüli kettős minőségének ügyében - mondta Zsigó Róbert, a földművelésügyi tárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. A visegrádi országok mellett Románia és Bulgária is felléphet az élelmiszerek EU-n belüli kettős minőségének ügyében. Orbán: megvalósult a munkaalapú gazdaság videó A kormányfő beszélt arról is, nem szabad, hogy eltűnjön a nagyság iránti vágy a magyarokból. Károkat okozott a viharos szél Magyarországon Frissítvevideó Az érintett területeken a következő órákban akár 90 kilométer/órásnál erősebb széllökések is lehetnek.
Kultúra Oscar-díj - Évtizedes mélypontra süllyedt a gála nézettsége Oscar-díj - Évtizedes mélypontra süllyedt a gála nézettsége videó LOS ANGELES. Az idei Oscar-gálát 32,9 millióan követték élőben az ABC tévécsatornán az Egyesült Államokban, ami a legalacsonyabb nézettség 2008 óta és a második legalacsonyabb a mérések 1974-es kezdete óta - közölte a Nielsen piackutató intézet. Donald Trump elnök szerint a gálán túlságosan is a politikára összpontosítottak, ezért volt zűrzavar. Donald Trump szerint a gálán túlságosan is a politikára összpontosítottak, ezért volt zűrzavar. Ünnepi koncertet ad a Csík Zenekar a Müpában videó A Csík Zenekar jövőre ünnepli 30. születésnapját, az idei év részben a jubileumra felkészülés jegyében is zajlik. Másik baklövést is elkövettek a szervezők az Oscar-gálán videó A szervezők egy élő embernek állítottak emléket abban a videóban, amely a filmszakma elmúlt évben elhunyt nagyjait méltatta.
Színes Ismét kitört az Etna Ismét kitört az Etna videó CATANIA. Nyolc hónapnyi szünet után feléledt az Etna, Európa legmagasabb és legaktívabb vulkánja, emiatt légiforgalmi riasztást adtak ki Szicíliában kedden. A vulkán éjszaka tört ki. A sötétben magasba szökő, izzó rögöket Catania és Taormina városából is látni lehetett. Dunaszerdahelyre igazolt Mervó Bence videó A 21 éves támadó a DAC honlapjának beszámolója szerint két és féléves megállapodást írt alá. A gólvonal-technológia döntötte el a holland rangadót videó A gólvonal-technológia segítségének is köszönhette a Feyenoord, hogy 2-1-re legyőzte vasárnap a vendég PSV Eindhovent.
Mozaik Mit tartogathat a Föld-szerű bolygók új generációja? Mit tartogathat a Föld-szerű bolygók új generációja? videó A múlt héten bejelentett, 40 fényévre található, TRAPPIST-1 vörös törpecsillag körül fellelt hét, Föld-szerű planéta között lehet sugárzás lecsupaszította kőzettörmelék, és akár felhőkbe burkolózó, a Vénuszhoz hasonló világ is. Sőt kutatók azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy némelyik egzotikus életformákat hordozhat a rozsdavörös alkonyi égbolt alatt. Kutatók azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy némelyik egzotikus életformákat hordozhat a rozsdavörös alkonyi égbolt alatt. Emberekkel a fedélzetén kerülné meg a Holdat az Orion űrkapszula videó Az eredeti tervek szerint legkorábban 2021-ben szállíthatna űrhajósokat az Orion, ez lenne a kapszula második missziója. Magyarországra megérkezett az első fekete gólya videó A fekete gólyák többsége március 15-e után érkezik meg, Magyarországon mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel.
Vélemény Nagy Dávid: NOlimpia egy felvidéki szemével Nagy Dávid: NOlimpia egy felvidéki szemével videó „Gyere Egérke, gyere kicsi lány!” – zengenek fülemben a felejthetetlen Vitray Tamás szavai. Majd becsukom szemem és látom, ahogy a vízipólósaink egymás után háromszor ugranak a bearanyozott medencébe. Végül (a teljesség igénye nélkül) a kajakosainkon, kard- és tőrvívó csapatainkon keresztül gondolataimban eljutok Hosszú Katinkáig, aki mindig nyer és mindent visz. Közben könnybe lábad a szemem… jó érzés. A politikai karrier utáni vágy kihasználta és megerőszakolta mindazt, amire már most büszkék voltunk. Agárdy Gábor: Vízhiány és népszaporulat videó Ha az afrikaiak nem akarnak éhen- és szomjan halni, irány a nagyvilág – elsősorban Európa. Kiss Beáta: Iskoláink finanszírozásáról – újra videó Újfent az események után kullogunk, elhárult egy konkrét veszély, de hosszú távú megoldás továbbra sem született.
Hitélet Alapításuk 400. évfordulóját ünnepelték a lazaristák Alapításuk 400. évfordulóját ünnepelték a lazaristák videó NAGYVÁRAD. A Misszióstársaság (lazaristák) közössége 2017-ben ünnepli létrejötte 400. évfordulóját. Ez alkalomból Nagyváradon, a Katalin-telepi római katolikus plébánián ötrészes előadás-sorozat indult. Ez alkalomból Nagyváradon, a Katalin-telepi római katolikus plébánián ötrészes előadás-sorozat indult. Első ízben látogatott pápa a római anglikán templomba videó A katolikus egyházfő egyszersmind elismerte, hogy a közeledéshez vezető út néha "lassú és bizonytalan". Saját finanszírozási modellel rukkolnának elő az egyházak videó A keresztény egyházak és a zsidó egyházközségek képviselői rendszeresen megvitatnak különböző témákat.
Múltunk Csak a gazdagok tetemeit szállították haza a Titanicról Csak a gazdagok tetemeit szállították haza a Titanicról videó LONDON. A Titanicot vízre bocsátó White Star Line hajótársaság, valamint a holttestek felkutatásával és elszállításával megbízott Mackay-Bennett hajó között váltott táviratokból kiderült, hogy a Titanic harmadosztályra jegyet váltó utasait az óceánba dobták, hogy maradjon hely az első- és másodosztály áldozatainak. A Titanic harmadosztályra jegyet váltó utasait az óceánba dobták, hogy maradjon hely az első- és másodosztály áldozatainak. Keresik I. Jakab skót király elveszett sírját videó Digitális vizualizációval akarják megtalálni I. Jakab skót király temetkezési helyét a modern város alatt. Már online is kutatható a hadifogolytáborokban meghaltak adatbázisa videó Az Elhurcolva, távol a hazától címmel megjelent 66 281 soros adatbázist szombaton, a Gulág emlékév záró rendezvényén élesítették.
Fő támogatónk