2017. szeptember 24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Cikkek közt...  Videók közt...  
Megtalálták az elveszettnek hitt nyitrai városkönyveketvideó 2017. szeptember 24., vasárnap 09:49 NYITRA. Érdekes leletre bukkantak a nyitrai levéltárosok. Megtalálták az elveszettnek hitt városkönyveket, melyekről azt hitték, hogy a 70-es években a papírhulladékban kötöttek ki. Az értékes levéltári dokumentumok értékes adatokkal szolgálnak a város eddig hiányzó történetéből.
Kevesebb csapadék, több napsütés várható videó 2017. szeptember 23. | POZSONY. Az elkövetkező napokban a nap egyre gyakrabban előbukkan a felhők mögül, ami fokozatosan a hőmérséklet emelkedésében is megnyilvánul. A vénasszonyok nyara azonban még várat magára, valószínűleg csak októberben köszönt be.
Lezsák: Petőfi szellemiségében, önmagunk megvédésével kell jó példát szolgáltatnunk Európának videó 2017. szeptember 23. | KOMÁROM. Petőfi Sándor mellszobrával, Lantos Györgyi és Máté István szobrászművész alkotásával gazdagodott pénteken Komárom és a felvidéki magyarság. A költő komáromi tartózkodására és Jókai Mórhoz fűződő barátságára is emlékeztető művet az észak-komáromi Egy Jobb Komáromért Polgári Társulás a baráti dél-komáromi Endresz Csoport Egyesülettel közösen, a Lakitelek Népfőiskola támogatásával állíttatta. A mellszobrot a Jókai Színházban megtartott ünnepi műsor után leplezték le a Petőfi utcában.
A lévai református gimnázium csapata győzött az Esterházy János és kora című versenyen videó 2017. szeptember 23. | ALSÓBODOK. A felvidéki mártír gróf életéről és munkásságáról Esterházy János és kora címmel háromfordulós Kárpát-medencei versenyt rendezett középiskolások részére az alsóbodoki Vállalkozói Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola közösen a szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskolával és Gimnáziummal. A fődíjat hazai csapat, a lévai Czeglédi Péter Református Gimnázium versenyzői nyerték. A verseny részleteiről Hajtman Béla, a házigazda oktatási intézmény igazgatója nyilatkozott portálunknak.
Lubyová: komoly a veszélye annak, hogy 30 millió eurótól esik el Szlovákia videó 2017. szeptember 22. | POZSONY. Martina Lubyová oktatásügyi miniszter közlése szerint komoly a veszélye annak, hogy Szlovákia az oktatásügyi tárcát érintő uniós kutatás-fejlesztésit célzó forráspénzek elosztásának botrányával összefüggésben 30 millió eurónyi forrásösszegtől esik el. A miniszter asszony Brüsszelből hazatérve az Európai Bizottság képviselőivel a kérdésben folytatott tárgyalásokról tájékoztatott.
Egészségügyi képzés pedagógusoknak videó 2017. szeptember 22. | KOMÁROM. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program partnereként értesíti az érdeklődőket, hogy október hónapban két egészségügyi képzésre kerül sor Budapesten a Hotel Hungaria City Centerben (1074 Budapest, Rákóczi út 90.).
Október 1-től ideiglenes buszpályaudvar működik Pozsonyban videó 2017. szeptember 22. | POZSONY. Egyre világosabban körvonalazódik az új pozsonyi autóbusz-pályaudvarról szóló projekt. Lebontják a régi állomást, amely nemcsak Szlovákiából, hanem az egész Európából sok éven át fogadta az utasokat. Október 1-től ideiglenes autóbusz-pályaudvar áll majd az emberek rendelkezésére.
Középkori imakönyvet találtak a betléri kastélyban videó 2017. szeptember 21. | BETLÉR. A betléri kastélyban felfedezett tenyérnyi nagyságú, középkori imakönyv kapta a múzeumi szakma idei legnagyobb elismerését. Közép-európai viszonylatban múzeumi szenzációnak számít a 15. századból származó Hóráskönyv. A kastély egyik utolsó lakójának, Andrássy Ilona grófnőnek dedikált könyvecske, több mint 70 évig lapult a kastélymúzeum barokk komódjában. A nagyközönség december 2-ától láthatja az év múzeumi felfedezését.
Mégis lesz felmérés - november 22-én tesztelik az ötödikesek tudását videó 2017. szeptember 21. | POZSONY. Az oktatási minisztérium az idén is tervezi az alapiskolák ötödikes tanulói tudásának felmérését matematikából és anyanyelvből. A teszt megírására november 22-én kerül sor, mely az 1 400 alapiskola megközelítőleg 45 000 tanulóját érinti – tájékoztatott az oktatási minisztérium sajtóosztálya.
Az érthető Dél-Szlovákiáért videó 2017. szeptember 21. | BUDAPEST. Az érthető Dél-Szlovákiáért címmel pályázatot hirdet a Rákóczi Szövetség szlovákiai vállalkozások és civil szervezetek részére, a magyar nyelvhasználat előmozdításáért.
Csökkenhet a belváros forgalma - épül a Dunaszerdahelyt elkerülő út videó 2017. szeptember 21. | DUNASZERDAHELY. Az épülő tehermentesítő út Dunaszerdahelyt északkeleti irányban kerüli el. A közel 1,5 kilométer hosszú szakasz a Nagyudvarnok felé vezető utat és a kürti utat köti össze, amely rákapcsolódik majd a Tesco melletti útra.
Megnyílt a Szlovákiai Fotográfusok Szövetségének kiállítása Komáromban videó 2017. szeptember 20. | KOMÁROM. A felvidéki magyar tagokkal is rendelkező Szlovákiai Fotográfusok Szövetségének 2017. évi tagsági kiállítását nyitotta meg szeptember 19-én a Duna Menti Múzeum Zichy-palotában lévő részlegén Nagy Tivadar mérnök, fotóművész, a házigazda Helios Fotóklub elnöke, aki egyúttal a Magyar Fotóművészek Világszövetségének alelnöke is, s akit elsőként hazai magyar alkotóként az idei anyagot bíráló bizottság elnökéül választották meg.
Újdonságok, amelyek miatt érdemes ellátogatni az idei Csallóközi Vásárra videó 2017. szeptember 20. | DUNASZERDAHELY. Dunaszerdahely elmaradhatatlan szeptember végi rendezvénye az idén is a négynapos Csallóközi Vásár, amely szeptember 21-én immár harminchetedszer nyitja meg kapuit. A dunaszerdahelyi önkormányzat szervezésében zajló eseményre szeretettel várnak minden érdeklődőt nemcsak a városból és a Csallóközből, hanem a szomszédos régiókból is.
Jól halad a Megyeháza felújítása Komáromban videó 2017. szeptember 20. | KOMÁROM. Jól haladnak a komáromi Megyeháza felújítási munkálatai, már nemcsak az épület homlokzatán dolgoznak, hanem a belső helyiségekben is folynak a munkálatok.
A környezetvédelmi tárca előtt a dunaszerdahelyi gumiabroncs-feldolgozó ügye videó 2017. szeptember 19. | POZSONY. Már a környezetvédelmi tárca foglalkozik azokkal a lakossági panaszokkal, amelyek Dunaszerdahely ollétejedi városrészében folyó gumiabroncs-feldolgozás ellen irányulnak.
Esterházy János urnájának útja Olmützből Alsóbodokra videó 2017. szeptember 19. | PRÁGA. Fél évszázaddal Esterházy János halála után derült ki, hogy a mártírpolitikus hamvait tartalmazó urna nem veszett el, és nem a morvaországi Mírovban, hanem Prágában egy tömegsírban lett elhantolva. Újabb évtized telt el, míg a prágai sírból származó hamvak és a maréknyi föld elkerültek a gróf szülőföldjére, az Alsóbodokon emelt, és szombaton felszentelt Szent Kereszt Felmagasztalása-kápolnába.
A bősi vízi erőmű megvéd az árvizektől - más hozadéka nincs az ott élőknek videó 2017. szeptember 19. | BŐS. A bősi vízi erőmű lehetővé teszi a föld alatti és a felszíni víz szabályozását, így csökkenti az árvízveszélyt. Ezzel együtt azonban „elvágta a világtól” a lakosokat, aki az erőmű felépítése után egy mesterséges szigetre kerültek az erőmű vízellátó csatornája és a Duna eredeti medre között. Ennek következtében a fiatalok elmennek az itteni településekről, így kevesebb a gyermek az óvodákban és az iskolákban, gondok adódnak a közlekedésben, és csökken a növényvilág.
Feljelentették a Duna Menti Múzeumot, mégis marad a kétnyelvű helységnévkiírás videó 2017. szeptember 19. | KOMÁROM. Az államnyelv-törvény állítólagos megsértése miatt lakossági bejelentést kapott augusztus 16-án a kulturális tárca a Duna Menti Múzeum négy komáromi épülete falán elhelyezett, intézményt jelölő táblán feltüntetett Komárom helységnév-kiírás miatt. A minisztérium a magyar nyelvű megjelölés szeptember 25-ig esedékes eltüntetésére kötelezte Csütörtöky József múzeumigazgatót, aki meggyőződéssel állítja: mivel nem követtek el törvénysértést, továbbra is meghagyják az eredeti táblákat.
700 kilométert futottak gróf Esterházy János tisztelői videó 2017. szeptember 19. | Az Esterházy Emlékfutás 2017. szeptember 10-16. közt zajlott, a futók végigszelték egész Dél-Szlovákiát. A váltófutás során meglátogatták valamennyi felvidéki Esterházy-emlékhelyet. A futók mintegy 700 km-t tettek meg, és útjuk 22 települést érintett.
Felelősség napja – Nem volt ittas gépkocsivezető az utakon videó 2017. szeptember 18. | POZSONY. Az elmúlt hétvégén Felelősség napja címen zajlott rendőrségi baleset-megelőző kampány alkalmával a közlekedésrendészet munkatársai egyetlen ittas gépkocsivezetőt sem találtak az utakon – tájékoztatott Denisa Baloghová, az országos rendőr-főkapitányság szóvivője.
Októbertől igényelhető támogatás a Baross Gábor Terv keretében videó 2017. szeptember 18. | KOMÁROM. Megvalósíthatósági szakaszához ért a 2014-ben kidolgozott és idén felújított Baross Gábor Terv. A magyar kormány a felvidéki gazdaságfejlesztésre, elsősorban a kis- és középvállalkozók támogatására idén 5 milliárd forintot biztosít. A vissza nem térítendő támogatással kapcsolatos pályázati kiírásokat október elején hozzák nyilvánosságra.
Denevérek éjszakája a jászói barlangnál videó 2017. szeptember 18. | JÁSZÓ. Tizenegyedik alkalommal rendezték meg a denevérekről szóló ismeretterjesztő programot a jászói barlangnál.
Hideg és esős időjárás várható a héten videó 2017. szeptember 18. | POZSONY. A csillagászati értelemben vett utolsó nyári hét időjárása már nem nagyon fog hasonlítani az eddig megszokottra. Nem túl magas, 12-17 fok körüli hőmérsékletek és eső vár ránk a következő napokban.
Ma nálatok! Holnap nálunk? – Tiltakozás az ukrán oktatási törvény ellen videó 2017. szeptember 18. | NAGYTÁRKÁNY. Tiltakozó nagygyűlést tartanak 2017. október 1-jén Nagytárkány közelében, a hármas határnál az anyanyelv oktatását korlátozó új ukrán oktatási törvény ellen.
Kormányoktól független, folyamatos fejlesztést igényel hazai oktatásügyünk videó 2017. szeptember 18. | POZSONY. Andrej Kiska államfő szeptember 13-án nevezte ki az oktatási minisztérium élére Martina Lubyovát, az SNS jelöltjét, mivel a tárca a nemzetieké. A minisztérium éléről augusztusban hívták vissza Peter Plavčan tárcavezetőt, miután komoly bírálatok érték az uniós támogatások odaítélése ügyében. A botrány miatt a miniszterelnök kezdeményezte visszahívását. Az új tárcavezető pártonkívüli és szakmai körökben elismert. De mit várnak Lubyovától a magyar pedagógusok? Egyebek mellett erről kérdeztük Ádám Zitát, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége alelnökét.
Emléktáblát avattak Esterházy János emlékére Szőgyénben videó 2017. szeptember 17. | SZŐGYÉN. "Esterházytól kapott örökségünk, mint a kőszikla, örök és változhatatlan, miközben a meghurcoltatását vezérlő ideológiákat, mint a homokot, elfújta a szél" - jelentette ki Szilágyi Péter, a Nemzetpolitikai Államtitkárság helyettes államtitkára Szőgyénben, ahol ünnepi köszöntőt mondott a mártír gróf emlékére elhelyezett emléktábla felavatásán vasárnap.
Hétvégenként történik a legtöbb közúti baleset videó 2017. szeptember 17. | BESZTERCEBÁNYA. A hétvége folyamán történik a legtöbb alkohol hatása alatt bekövetkezett közúti baleset – tájékoztatott a Besztercebányai Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője, Petra Kováčiková, aki szerint ebben a tekintetben a hosszú hétvégék és az ünnepnapok a legrizikósabbak.
Teljesítették gróf Esterházy János végakaratát videó 2017. szeptember 17. | ALSÓBODOK. Teljesítették gróf Esterházy János végakaratát. A mártír politikus hamvait szombaton Alsóbodokon helyezték végső nyugalomra a Szent Kereszt Felmagasztalása-kápolnában.
Pénzszűkében az oktatásügy? videó 2017. szeptember 16. | POZSONY. A szlovákiai oktatásügy a nemzetközi helyzettel összehasonlítva valóban nem úszik a pénzben, bár az egy-egy diákra eső költség egyre magasabb. Egy-egy alapiskolás tanuló vagy középiskolai diák oktatása az elmúlt évben megközelítőleg 2 200 euróba került, ezzel szemben például 2013-ban 200 euróval kevesebb volt.
A hétvégével beköszönt az ősz videó 2017. szeptember 16. | POZSONY. Nyugat-Szlovákiában az elmúlt napokban tomboló szélvihar következtében az Érsekújvári járásban, Hull községben egy 17 éves fiatalember - miközben egy fal ráomlott - az életét vesztette. A tűzoltóknak is akadt bőven munkájuk a kidőlt, megtépázott fákkal és a viharban megsérült tetőkkel.
Ünnepélyes keretek között megnyílt a martosi Esterházy Akadémia videó 2017. szeptember 16. | MARTOS. Jeles magyarországi és hazai közéleti személyiségek jelenlétében szeptember 15-én kora este zajlott az Esterházy Akadémia nyitó ünnepsége Martoson. A rendezvényen korábbi ígérete ellenére, egészségügyi okokból mégsem vehetett részt a felvidéki mártír gróf lánya, Esterházy-Malfatti Alice. Az akadémiára felvett hallgatók Gubík László alapító igazgató vezetésével szombaton elzarándokolnak az alsóbodoki Szent Kereszt Felmagasztalása Kápolna felszentelésével és Esterházy János urnájának elhelyezésével egybekötött kegyeleti megemlékezésre.
Első  Előző  1 / 183   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 12°C / 17°C
Holnap: 11°C / 17°C
Ógyalla
Ma: 11°C / 17°C
Holnap: 10°C / 17°C
Losonc
Ma: 9°C / 17°C
Holnap: 7°C / 13°C
Kassa
Ma: 9°C / 18°C
Holnap: 8°C / 15°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
971 éveMeghalt Szent Gellért itáliai származású szerzetes, az első magyar vértanú.
1249 éveMeghalt Kis Pipin a Frank Birodalom királya, aki létrehozta a Vatikánt.
476 éveMeghalt Paracelsus német természettudós, korának leghíresebb orvosa.
193 éveRomhányban megszületett Bereczki Máté tudós, gyümölcsnemesítő.
128 éveA Nemzetközi Méterbizottság kiosztotta a méter és a kilogramm etalonokat a méterrendszert bevezető államoknak.
Belföld Árverésen vehetünk olcsó földgázt Árverésen vehetünk olcsó földgázt videó POZSONY. Hamarosan a jelenleginél olcsóbb földgázhoz juthatnak a hazai háztartások. A FiiFree internetes alkalmazás a Krotitelia energií elnevezésű portállal együtt most először rendez gázvásárlási árverést Szlovákiában. Annak szervezői meg vannak győződve arról, hogy ezzel akár évi több száz eurót is megtakaríthatunk. Hamarosan a jelenleginél olcsóbb földgázhoz juthatnak a hazai háztartások. Ezzel akár évi több száz eurót is megtakaríthatunk. Rohamosan emelkedik az influenzás megbetegedések száma Kelet-Szlovákiában videó A betegség leginkább az 5 évtől fiatalabb korosztályt sújtja. A betegek száma az elmúlt héten közel 50 százalékkal emelkedett. Paška: nem lopták el az európai pénzalapokból származó pénzeket videó Az SNS alelnöke szerint ez annak köszönhető, hogy Peter Plavčan megtette a szükséges lépéseket.
Külföld Madrid átvette az irányítást a katalán rendőrség felett Madrid átvette az irányítást a katalán rendőrség felett videó BARCELONA, MADRID. A madridi központi kormányzat szombaton átvette az irányítást a katalán rendőrség felett az október 1-jére kitűzött katalán függetlenségi népszavazás előtt. Joaquim Forn katalán belügyi tanácsos ugyanakkor közölte, hogy a regionális rendőrség nem fogadja el ezt a döntést. Amerikai nehézbombázók repültek Észak-Korea partjai mentén videó Készek vagyunk használni a katonai lehetőségek teljes tárházát - közölte Dana White, a Pentagon szóvivője. Erős utórengések rázták meg szombaton Mexikót Frissítvevideó A Richter-skála szerinti 6,1-es erősségű földrengés középpontja a dél-mexikói Oaxaca szövetségi államban volt.
Magyar világ Semjén: 2018 a családok éve lesz Semjén: 2018 a családok éve lesz videó SZARVAS. Magyarország ereje a magyar családokban és gyerekekben rejlik, erős családok erős Magyarországot hoznak létre, ezért 2018 a családok éve lesz - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szombaton Szarvason, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) három évtizedes fennállása alkalmából rendezett ünnepségen. Magyarország ereje a magyar családokban és gyerekekben rejlik - hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes. Soltész: Magyarország kétféle választ ad az ukrán oktatási törvényre videó Magyarország diplomáciai választ is ad, ugyanakkor folytatja a humanitárius segítségnyújtást is - közölte az államtitkár. Szijjártó: Magyarország nem tesz megkülönböztetést az emberek között vallási alapon videó A külgazdasági és külügyminiszter a CNN amerikai televíziónak adott interjút a migrációs válsággal kapcsolatban.
Kultúra Emléktáblát avattak Bencsik Sándor gitárosnak Újbudán Emléktáblát avattak Bencsik Sándor gitárosnak Újbudán videó BUDAPEST. Emléktáblát avattak Bencsik Sándornak, a P. Mobil, a P. Box és a Beatrice harminc évvel ezelőtt elhunyt gitárosának pénteken Újbudán. A zenész a Lecke utcai házban két évtizeden át, 1967-től 1987-ig élt és alkotott. Bencsik Sándor hét éven át gitározott a magyarországi hard rock zene alapcsapatában, a P. Mobilban. Széchenyi plakettet kapott a Kossuth Rádió műsora videó A Vendég a háznál már 25 éve szolgálja a közmédia hallgatóit. Keresztényi derű és hitvallás a közmédiában videó A közmédia ezen az őszön is megmutatja nézőinek és hallgatóinak a kereszténység értékeit.
Színes Ez a kutya a mexikói földrengés hőse Ez a kutya a mexikói földrengés hőse videó MEXIKÓVÁROS. Frida, a mexikói haditengerészet keresőkutyája a közép-amerikai országot kedden sújtó pusztító erejű földrengés túlélői utáni kutatás hőse lett. Frida eddigi bevetései során 12 élő ember és 40-nél több holttest helyzetét állapította meg, többet, mint bármely más keresőkutya. A brexit elleni tiltakozásul Colin Firth felvette az olasz állampolgárságot videó A színész a közelmúltban többször is élesen bírálta Nagy-Britannia várható kilépését az EU-ból. Egy amerikai kezelés jelenthet új esélyt Michael Schumachernek videó Egy texasi agyspecialista kezelésében bízik az autóversenyző felesége.
Mozaik Pályára állt a Bennu felé tartó űrszonda Pályára állt a Bennu felé tartó űrszonda videó WASHINGTON. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) OSIRIS-REx aszteroidakutató űrszondája péntek délután megközelítette a Földet, és sikeresen kihasználta a bolygó gravitációját arra, hogy a Bennu kisbolygó felé vezető pályára "katapultálja" magát - közölte a NASA. Az OSIRIS-REx egy hét éven át tartó programot teljesít, és a tervek szerint 2018 augusztusában érkezik a Bennu közelébe. Hurrikánok és földrengések: valóban a klímaváltozás az oka? videó Miközben Mexikó a földrengéssel küzd, addig a Brit Virgin szigeteket és Puerto Ricót a Maria hurrikán rombolja. Dinoszauruszokat is legyőzhetett az ősi Belzebub békája videó A feltevés abból a kutatásból ered, amelyben megmérték a dél-amerikai szarvasbéka harapásának erejét.
Vélemény Farkas Iván: Kísérlet a visegrádi négyek megosztására Farkas Iván: Kísérlet a visegrádi négyek megosztására videó A menekültáradat idején számos befolyásos nyugat-európai értelmiségi, politikus és tollforgató mondta vagy írta, hogy Európa erkölcsi központjává a V4-ek csoportja vált. Vagy éppen ez a baj, ezért kellene megbüntetni, megtörni? A Visegrádi Csoport létrejöttével a Duna bennünket összekötött, minden tekintetben. Ne hagyjuk, hogy mások ezt megváltoztassák! Őry Péter: Komfortzóna és nyelvrendőrség videó Addig fontos egy-egy ügy, amíg az (politikai) marketing tekintetében hoz a konyhára, utána már csak kellemetlen feladat. Karaffa Attila: Kereszt és joghurt videó Mélyen sértő a német áruházlánc megbotránkoztató tette, amely a haszon reményében, a vallási tolerancia álarca mögé bújva hamisít.
Hitélet Ferenc pápa: aggasztó Európában az idegengyűlölet a katolikusok között is Ferenc pápa: aggasztó Európában az idegengyűlölet a katolikusok között is videó VATIKÁNVÁROS. Aggodalmát fejezte ki az Európában tapasztalható intolerancia, diszkrimináció és idegengyűlölet miatt Ferenc pápa pénteken, hangsúlyozva, hogy a migránsokkal és menedékkérőkkel szembeni "mély zavar" a katolikus közösségekben és az európai egyházakban is érezhető. A katolikus egyházfő az európai püspöki konferenciák migrációs felelőseit fogadta a Vatikánban. Kiállítás nyílt a magyar reformáció történetéről videó A kiállítás molinókon mutatja be a protestantizmus előzményeit, kialakulásának körülményeit, egyháztörténeti jelentőségét. Gyűjtést indított kárpátaljai rászorulóknak az Ökumenikus Segélyszervezet videó A 11 napos adománygyűjtés csúcspontja szeptember 30-án a hagyományos beregszászi jótékonysági félmaraton lesz.
Múltunk Megtalálták Artemisz több mint száz éve keresett szentélyét Megtalálták Artemisz több mint száz éve keresett szentélyét videó ATHÉN. Svájci régészek megtalálták Artemisz görög istennő több mint száz éve keresett szentélyét a görögországi Évia szigetén fekvő Amarüntosz falu közelében. Az Artemisz-szentély létezése az ókori görög dokumentumokból, köztük Sztrabón görög földrajzi író műveiből ismert volt. Visszatért Oroszországba a cári család archívuma videó A családi leveleket, fotókat, rajzokat tartalmazó archívumot annak idején Európába vitték a cári család menekülő tagjai. Elhunyt Petrov alezredes, aki talán atomháborút akadályozott meg videó Az egykori szovjet katonatisztet Nyugaton "a világ megmentőjeként" ismerték.
Fő támogatónk