2017. július 25., kedd - Kristóf, Jakab
Cikkek közt...  Videók közt...  
Nem mindenki elégedett a pedagógusok béremelésének mértékévelvideó 2017. július 25., kedd 13:53 POZSONY. A Szlovákiai Tanítók Kezdeményezése, az ISU nem tartja elegendőnek a kormány, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása, valamint az oktatásügyi szakszervezetek közti, béreket érintő megállapodást, mert az nem teszi attraktívabbá a pedagógushivatást és nem növeli a pedagógusok társadalmi pozicióját – mondták el a kabinet által megszavazott vonatkozó terv kapcsán.
A felvidéki zarándokok előtt is nyitva áll a csobánkai Élet Háza videó 2017. július 24. | CSOBÁNKA. A csobánkai Élet Háza, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány első Magyarországon létrehozott otthona volt. Egykoron hadi árvaház és klinika is működött itt, létrehozása Prohászka Ottokár nevéhez köthető. A háznak egy köbölkúti házaspár vált a gondnokává: szeretettel és tárt ajtókkal várják a pihenni vágyókat.
Viharok, erős szél és eső várható videó 2017. július 24. | POZSONY. Viharok, helyenként jégesővel kísérve várhatóak továbbra is Szlovákiában. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) a nyolc megye közül hatban másodfokú viharjelzést adott ki. A másodfokú riasztás ma és kedden a Nyitrai, Trencséni, Besztercebányai, Zsolnai, Eperjesi és Kassai kerületben érvényes.
Megnyílt a budapesti Kodolányi János Főiskola Konzultációs Központja Dunaszerdahelyen videó 2017. július 24. | DUNASZERDAHELY. A dunaszerdahelyi Neratovicei téri Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola ad otthont a budapesti Kodolányi János Főiskola felvidéki Konzultációs Központjának. Az alapfokú képzések négy szakon már idén szeptembertől indulnak.
Eső okozta áradások fenyegetnek a Szenci és a Galántai járásban videó 2017. július 23. | POZSONY. A hirtelen nagy mennyiségben lezúduló eső okozta áradások veszélye fenyeget vasárnap a Szenci és a Galántai járásban is. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet mindkét járásra elsőfokú riasztást adott ki.
Csatabemutató Gömörben a Görgey Emléktúra alkalmából videó 2017. július 23. | Daliás időkre emlékezvén az Ózdi Katonai és Lovas Hagyományőrző Közösség szervezésében az 1848. július 21-iki dubicsányi (Magyarország) csata hőseire emlékezik a Görgey Emléktúra, amely számos magyarországi és felvidéki települést érint. Gömörben a Rimaszécsi Polgárok és Vállalkozók polgári társulása közös szervezésében a Susa-Rimaszécs közötti erdei út átadásának kilencedik évfordulóján emlékeztek erre a jeles történelmi eseményre.
Üdvözli az óvodák és művészeti alapiskolák dolgozóinak béremelését a szakszervezet videó 2017. július 23. | POZSONY. Üdvözli a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása csütörtöki ülésen tett azon állásfoglalását a Pavel Ondek vezette Szlovákiai Oktatásügyi és Tudományos Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (OZPŠaV), amelyen első ízben értett egyet a pedagógiai és szakmai alkalmazottak bértarifájának emelésével.
A hőség miatt megtelnek a strandok videó 2017. július 22. | POZSONY. A héten a hőség miatt megteltek a strandok. A tisztiorvosok ellenőrzik a strandok vizének minőségét, de eddig egyik esetében sem bukkantak különösebb rendellenességre. A strandok többségét megfelelőnek találták – tájékoztatott a Közegészségügyi Hivatal.
Új egyezség van születőben a pedagógusbéreket illetően videó 2017. július 22. | POZSONY. A Szlovákiai Oktatásügyi és Tudományos Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása, valamint a kormány közötti, a pedagógiai és szakmai alkalmazottak bértarifájának emelését érintő kompromisszumos javaslat kapcsán ült pénteken tárgyalóasztalhoz Pavel Ondekkel, a szakszervezeti szövetség elnökével Peter Plavčan oktatásügyi miniszter.
Érsekkéty: a református egyház megvenné a falutól bérelt óvodaépületet videó 2017. július 22. | ÉRSEKKÉTY. A magyar kormány 3 milliárd forinttal támogatta a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház bölcsőde- és óvodaalapítási programjának megvalósítását. Ebből az összegből a veszélybe került érsekkétyi egyházi óvoda által a községtől bérelt, ám nemrég Molnár Péter polgármester által önhatalmúlag lezárt épület megvásárlására is telne. Emiatt a faluban péntek este szabadtéri (!) rendkívüli képviselő-testületi ülést tartottak, ahol az ügyben önkényesen eljáró polgármester nem jelent meg, sőt, a kultúrházba se engedte be az ott tanácskozni akaró képviselőket. A testületi döntések folyamatos ignorálása akár a posztjába is kerülhet...
A szélsőségesen száraz időjárás veszélyezteti a pozsonyi állatkert lakóit videó 2017. július 21. | POZSONY. A hatalmas hőség nemcsak az emberek, de az állatok számára is halálos lehet. A hosszan tartó szárazság miatt jóval kevesebb a termés, folyamatosan csökken a folyók, vízfelületek szintje, újabban pedig a pozsonyi állatkert lakói is veszélybe kerültek.
Erdőtüzek veszélyére figyelmeztetnek a tűzoltók videó 2017. július 21. | POZSONY. A rendkívül meleg időjárás és a tartós szárazság miatt a tűzoltók ismételten az erdőtüzek veszélyére hívják fel az emberek figyelmét, egyúttal arra szólítják őket, ne rakjanak tüzet a természetben.
A következő napokban folytatódik a kánikula videó 2017. július 21. | POZSONY. A 33-34 fokos kánikula Közép- és Kelet-Szlovákia déli térségeiben pénteken is megmarad. Emiatt továbbra is érvényes az 1. fokú riasztás Besztercebánya, Eperjes és Kassa megyében – tájékoztat a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet.
ZMOS: évente egyszer emelkedjenek a pedagógusbérek videó 2017. július 21. | POZSONY. A pedagógusok és oktatásügyi szakdolgozók tarifabérét csupán évente egy alkalommal, mindig szeptember 1-vel kellene 6 százalékkal emelni – fogalmaz rendkívüli ülésének zárónyilatkozatában a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása.
Tömegbaleset történt a D1-esen Szenc után - az autópálya nem járható videó 2017. július 20. | POZSONY. A baleset a 17. kilométerkőnél történt Pozsony irányában, 6 autó - két kamion, két furgon és két személyautó ütközött. A közölt információk alapján 6-en sérültek meg, de senki sincs életveszélyben. Az út jelenleg nem járható, a forgalmat elterelik.
Lezárják a gömöriek a Szoroskőn keresztül vezető főutat videó 2017. július 20. | ROZSNYÓ. Csendes tiltakozásra készülnek Gömör polgárai pénteken, július 28-án 16.00 és 16.30 óra között. A Pozsony-Kassa főútvonal szoroskői átjárójának kétoldali – Hárskút és Szadalmás felől is – tiltakozó menet formájában történő lezárásával a Szoroskőn és a Rozsnyói járásban uralkodó rossz közlekedési viszonyokra kívánják felhívni a figyelmet.
Megkezdődött a körforgalom-átépítés Dunaszerdahelyen videó 2017. július 20. | DUNASZERDAHELY. Ma megkezdődött Dunaszerdahely legnagyobb körforgalmú útkereszteződésének az átépítése. A körforgalmat teljes egészében lezárták. A munkálatok során a Fő utca és a Galántai út metszéspontjában lévő körforgalomban kialakítják a kivezető sávokat mind a négy irányba.
Ma akár 36 fokot is mutathat a hőmérőnk - keddig tart a kánikula videó 2017. július 20. | POZSONY. Szlovákia több járásában ma ismét trópusi hőség van. A levegő hőmérséklete az ország nyugati és déli részében akár 36 Celsius-fokot is elérheti. Emiatt a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet 1. és 2. fokú riasztást rendelt el, ami 14 órától 18 óráig tart.
Az iskolákat jobban kellene motiválni a duális képzésben való részvételre videó 2017. július 20. | POZSONY. Az oktatási tárca a munkáltatókkal együtt módosításokat tervez a szakképzésről szóló törvényben.
Az érsekkétyi polgármestert nem érdekli a testület óvoda ügyében hozott döntése videó 2017. július 19. | ÉRSEKKÉTY. Korábban már beszámoltunk arról: veszélyben van az érsekkétyi egyházi óvoda. Az óvoda épületét eddig a fenntartó – az Érsekkétyi Református Egyházközség – bérelte a községtől. A bérleti szerződés azonban június 30-án lejárt, ezért a képviselő-testület a polgámesteri vétó miatt kétszer is megszavazta a bérleti viszony meghosszabbítását. Molnár Péter polgármester azonban az újabb bérleti szerződést összetépte, s az önkormányzati döntés figyelmen kívül hagyásával akarja felújíttatni az óvodaépületet. A munkálatokat meg is kezdte, feszítővassal esett neki az óvoda bejárati ajtajának.
Magyarországi támogatással újítják fel a szádudvarnoki egyházi iskolát videó 2017. július 19. | SZÁDUDVARNOKMÉHÉSZ. Szádudvarnok egyházi iskolája sikertörténetnek számít a felvidéki magyar iskolahálózaton belül. Folyamatos építkezés tapasztalható a római katolikus fenntartású Szent István Egyházi Alapiskola falai között. Lelki és fizikai értelemben is. A magyar kormány 5 millió forinttal, azaz 16 ezer euróval támogatja az iskola felújítását, a helyi önkormányzat is mintegy 7 ezer euróval járult hozzá a költségekhez.
Ismét rekkenő a hőség, riasztás van érvényben videó 2017. július 19. | POZSONY. Elsőfokú riasztást rendelt el mára a túl magas hőmérsékletek miatt a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet, az SHMÚ. A hőmérő higanyszála akár 33 Celsius-fokra is emelkedhet – tájékoztat az SHMÚ honlapján.
Idén is késnek a kisebbségi kultúrára szánt támogatások videó 2017. július 19. | POZSONY. A kormány mellett működő kisebbségi bizottság megválasztása után két héttel, július 18-án délután tartotta első ülését, amelyen a magyarokat Bauer Edit, Bárdos Gyula, Szekeres Klaudia és Tokár Géza képviselte. Az ötödik magyar tag, Tóth Tibor szabadsága miatt ez alkalommal nem volt jelen a tanácskozáson. Az újonnan felállt bizottság alelnöke a cseh kisebbség képviselője lett, a Kisebbségi Kulturális Alap felügyelő bizottságába pedig a romák jelöltje került be.
Növekszik a farkasok és a medvék száma Szlovákiában videó 2017. július 19. | POZSONY. Növekszik Szlovákiában a nagy ragadozók száma, ezért a mezőgazdasági minisztérium feltétlenül szükségesnek tartja számuk szabályozását.
Súlyosan megsérült egy 7 éves fiú a Szlovák Paradicsomban videó 2017. július 18. | CSINGÓ. Több métert zuhant a Szlovák Paradicsomban egy hétéves kisfiú, aki ennek következtében súlyos sérüléseket szenvedett, a hegyimentők segítségére szorult.
Már mindenki búcsút intett Gombaszögnek videó 2017. július 18. | GOMBASZÖG. Mára már az utolsó szervező is elhagyta a gombaszögi kempinget, miután a vasárnap véget ért 89. Gombaszögi Nyári Tábor utolsó sátrait is lebontották a helyszínen.
Az idei június volt a második legmelegebb 1951 óta videó 2017. július 18. | POZSONY. Az idei június volt a második legmelegebb Szlovákiában az ilyen jellegű mérések történetében, vagyis 1951-től.
Az R2-es megépítéséért tüntettek Rimaszombat közelében videó 2017. július 17. | RIMASZOMBAT. A forgalom megállításával és a régió szimbolikus eltemetésével tiltakoztak hétfőn Rimaszombat közelében aktivisták az ellen, hogy a pénzügyminisztérium nem ajánlja az R2-es gyorsforgalmi út építésének folytatását Losoncon, Rimaszombaton és Rozsnyón át.
Újabb hőhullám érkezik, szerdán 33 fok is lehet videó 2017. július 17. | POZSONY. A következő napokban visszatér a kánikula. A meteorológusok előrejelzése szerint szerdán Nyugat-Szlovákiában akár 33 Celsius-fokig is emelkedhet a hőmérséklet, majd a hét második felében még magasabbra kúszhat a hőmérő higanyszála.
Folytatódik a kutatás az eltűnt lány után Tallóson videó 2017. július 17. | GALÁNTA. A tűzoltók folytatják a kutatást a Galántai járásban, a tallósi vízimalom közelében a vízben elmerült fiatal lány után.
A RegioJet része lesz a fővárosi közlekedésnek videó 2017. július 16. | POZSONY. Nagy terveket szövöget a RegioJet. A sárga szerelvényeiről ismert magán vasúttársaság városi megállók révén kötné össze Pozsonyt. Az S70-es jelzésű járat a csúcsforgalom idején 15, a fennmaradó időben pedig 60 percenként közlekedne.
Első  Előző  1 / 175   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 17°C / 22°C
Holnap: 15°C / 21°C
Ógyalla
Ma: 17°C / 23°C
Holnap: 13°C / 20°C
Losonc
Ma: 14°C / 20°C
Holnap: 10°C / 17°C
Kassa
Ma: 15°C / 20°C
Holnap: 13°C / 20°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
453 éveI. Ferdinánd halála után fia, II. Miksa lett a német-római császár, I. Miksa néven magyar és cseh király.
447 éveIV. (Rettegett) Iván minden oroszok cárja tömegkivégzést rendelt el Moszkvában.
295 éveMegszületett Fellner Jakab német születésű magyar építész.
265 éveMegszületett Marczibányi István, a művészetek és a tudomány mecénása.
199 éveMeghalt Dugonics András, az első magyar regény, az Etelka írója.
Belföld Az OĽaNO-NOVA leváltaná az oktatásügyi minisztert Az OĽaNO-NOVA leváltaná az oktatásügyi minisztert videó POZSONY. Az OĽaNO-NOVA szerint fennáll a gyanúja annak, hogy a kutatásra és újításra szánt EU-projektek és felhívások elbírálói nem függetlenek, és nem megfelelő a szakmai felkészültségük. Szerintük Peter Plavčan (SNS) oktatásügyi miniszter kudarcot vallott, ezért elkezdik gyűjteni a rendkívüli parlamenti ülés összehívásához szükséges aláírásokat, s az ülésen meneszteni akarják a minisztert. At ellenzéki párt az EU-források gyanús szétosztása miatt indítványoz bizalmatlansági indítványt Peter Plavčan ellen. Még mindig kevés a hazai termék a polcokon videó Az üzletláncok nem értenek egyet azzal, hogy kevés szlovák élelmiszerfélét árusítanának, holott ezek aránya tovább csökkent. Besztercebánya megyében még nem dőlt el, hogy hány képviselője legyen videó Marian Kotleba a képviselők számának 44-re történő csökkentéséről szóló javaslatát a vita után visszavonta.
Külföld Migránsok akartak robbantani a bécsi metróban Migránsok akartak robbantani a bécsi metróban videó BÉCS. A gyanú szerint két migráns akartak robbantani az U1-es bécsi metróban – írja a Kronen Zeitung nyomán a 888.hu. Bár az incidens a múlt hét elején történt, az osztrák rendőrség hétfőn közölte, hogy az eset kapcsán két „arabul beszélő” férfit keresnek. A biztonsági kamerák felvételei alapján két férfit keres az osztrák rendőrség. Erdogan: a világ muzulmánjai védjék meg Jeruzsálemet videó Izrael és a muszlim országok viszonya az elmúlt napokban rendkívül feszültté vált a jeruzsálemi óvárosban felállított kapuk miatt. A Nyugaton dolgozó keletiek fokozatosan visszatérnek hazájukba videó Az 1989-es rendszerváltás után Nyugat-Európába irányuló migráció már elérte a csúcsot - állítja a Colliers tanulmány.
Magyar világ A FINA legrangosabb kitüntetését kapta meg Orbán Viktor A FINA legrangosabb kitüntetését kapta meg Orbán Viktor videó BUDAPEST. A vizes sportok világszervezete (FINA) legrangosabb kitüntetését kapta meg Orbán Viktor miniszterelnök a szövetség elnökétől, Julio Cesar Maglionétól hétfőn az Országházban. Orbán Viktor megköszönve a kitüntetést kijelentette: tisztában van azzal, hogy ezt a rangos elismerést a magyar nép kapta. 84 határsértőt tartóztattak föl a hétvégén a magyar határon videó Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint a líbiai útvonal lezárása egyre fontosabb európai érdek. Miatyánk magyarul - Helmuth Kohl temetésének titkai videó Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke személyesen akadályozta meg, hogy Orbán Viktor is beszédet mondjon a temetésen.
Kultúra Egressy Béni komáromi szobráról és tatai éveiről Nagy János szobrászművésszel Egressy Béni komáromi szobráról és tatai éveiről Nagy János szobrászművésszel videó KOMÁROM, TATA. A két évvel ezelőtt a Felvidékről Tatára átköltözött Nagy János szobrász- és éremművészt, a Magyar Művészeti Akadémia tagját 82. születésnapján túl is több nagyszabású terv, illetve életműve rendezése foglalkoztatja. Ha csak Nagy Jánoson múlna, már 2018. márius 15-én a komáromi vár előtt létesítendő parkban állna Egressy Béni méretes szobra. James Bond 2019 novemberében tér vissza a mozikba videó Folynak a találgatások, hogy vajon Daniel Craig játssza-e ötödik alkalommal is a kalandor ügynököt. Megjelent a Kárpát-medence 20. századi magyar irodalmát feldolgozó könyv videó Olyan könyv született, amely a magyarság hazájának a Kárpát-medencét tekinti és igyekszik az 1920 utáni fejlődését bemutatni.
Színes Mikrocsipet ültetnek be egy amerikai cég dolgozóiba Mikrocsipet ültetnek be egy amerikai cég dolgozóiba videó NEW YORK. Mikrocsipeket ültet be dolgozóiba egy amerikai technológiai cég, amely egyebek között lehetővé teszi számukra, hogy egyetlen érintéssel fizethessenek a vállalat büféjében. Egyebek között lehetővé teszi számukra, hogy egyetlen érintéssel fizethessenek a vállalat büféjében. Vizes vb - Cseh a legjobb idővel ment tovább, Hosszú és Kenderesi is elődöntős videó Cseh László és Kenderesi Tamás 200 méter pillangón, Hosszú Katinka pedig 200 méter gyorson jutott az elődöntőbe. Vizes vb - Kikapott Kanadától, nem jutott négy közé a magyar női vízilabda-válogatott videó A magyar női vízilabda-válogatott a hétfői negyeddöntőben 6-4-re kikapott a kanadai együttestől.
Mozaik Terjed a Terjed a "career break", avagy a szükséges életszünet jelensége videó MANCHESTER. Nálunk még merőben szokatlan, ám világszerte egyre elterjedtebb a karrierszünet jelensége, hiszen regenerálódásra mindenkinek szüksége van a teljes elfásultság megelőzésére. Világszerte egyre elterjedtebb a karrierszünet jelensége, hiszen regenerálódásra mindenkinek szüksége van. Jóval több víz van a Holdon, mint azt eddig hitték videó A Holdat régóta száraz égitestként tartják számon, a kutatók szerint ez a keletkezéstörténetéből következik. Három új varangyos békafajt fedeztek fel a Nevadában videó Nagyon ritkán fedeznek fel új kétéltűt az Egyesült Államokban, 1985 óta csupán három új békafajt fedeztek fel.
Vélemény Karaffa János: Menedéket Jumurdzsáknak? Karaffa János: Menedéket Jumurdzsáknak? videó Amikor annak idején – újra és újra - elolvastam Gárdonyi Géza „Egri csillagok” című örökbecsű regényét, úgy gondoltam, ez egy olyan mű, amelyben tisztán megkülönböztethető a Jó és a Rossz. A Jó oldalon áll a hazáját védő Bornemissza Gergely és Dobó István, míg a Gonoszt a hódító törökök és a kegyetlen Jumurdzsák testesítette meg számomra. Ma „multikulturális” és a „másságot” mindenek fölött tisztelő világunkban úgy tűnik, elmosódtak a Jó és a Rossz közti határok... Agárdy Gábor: A beépített kisördög videó Eddig az volt belénk sulykolva, hogy fogyassz, vásárolj! Ha tönkremegy, dobd el, vegyél újat és újra fogyassz és vásárolj! Fiala Ilona: Megdöbbenéssel és megrendüléssel videó Teljesen megmagyarázhatatlan a számomra, hogy ma is lázító hangulatot keltsenek civilizált országban élő, felelős politikusok.
Hitélet Már több mint 35 millióan követik Ferenc pápát a Twitteren Már több mint 35 millióan követik Ferenc pápát a Twitteren videó VATIKÁN. A Ferenc pápa Twitter-fiókját (@Pontifex) követők száma a napokban átlépte a 35 milliót. A szám az utóbbi hónapban jelentősen növekedett. A kilenc nyelven olvasható pápai Twitter-oldalt még XVI. Benedek indította el 2012. december 3-án Történelmi emlékhellyé avatták a vizsolyi református templomot videó Minden emlékmű, emlékhely halott kő marad, ha nem szólít meg bennünket - mondta Czibere Károly államtitkár. Kassáig tartott az idei Szent Erzsébet-zarándoklat videó Idén a Telkibánya–Kassa távot járták végig a zarándokok július 13. és 15. között, a Miskolci Egyházmegye szervezésében.
Múltunk Árpád-házi Szent Kinga - Lengyelország és Litvánia védőszentje Árpád-házi Szent Kinga - Lengyelország és Litvánia védőszentje videó Hétszázhuszonöt éve, 1292. július 24-én halt meg Árpád-házi Szent Kinga lengyel királyné, Lengyelország és Litvánia védőszentje. Kingát 1690-ben VIII. Sándor avatta boldoggá, öt évvel később XII. Ince Lengyelország védőszentjévé tette meg. VIII. Ince pápa - a kicsapongó boszorkányüldöző videó Az inkvizítoroknak szabad kezet adó "boszorkánybulla" kibocsátója 1492. július 25-én halt meg. Amelia Earhart eltűnése máig sem tisztázott videó 1897. július 24-én született Amelia Earhart, a leghíresebb női pilóta, akinek titokzatos eltűnése máig nem tisztázott.
Fő támogatónk