2017. április 24., hétfő - György
Cikkek közt...  Videók közt...  
Szülőfalujában emlékeztek D. Kovács Józsefrevideó 2017. április 23., vasárnap 19:29 DOBFENEK. Szülőfalujában Dobfeneken emlékeztek D. Kovács Józsefre. Egy éve, hogy meghalt a felvidéki magyar újságírás egyik legmeghatározóbb hangja, egyik legtehetségesebb és legsokoldalúbb személyisége, a Pátria Rádió szerkesztő-műsorvezetője.
A külügyminisztérium az ESTA hivatalos oldalára hívja fel a figyelmet videó 2017. április 23. | POZSONY. A szlovák külügyminisztérium felhívja az Amerikai Egyesült Államokba utazni kívánók figyelmét, hogy az egyetlen, az Egyesült Államok kormánya által frissített, az utazási engedélyek iránti kérelmek fogadására szolgáló ESTA oldal a https://esta.cbp.dhs.gov. – olvasható a külügyminisztérium weboldalán.
Májustól megemelt anyasági támogatás videó 2017. április 23. | POZSONY. Májustól az állam megemeli a gyermeket váró vagy már anyasági szabadságon lévő édesanyák anyasági támogatását, mely megközelíti az illető előző fizetésének szinte teljes összegét.
A Szép Magyar Beszéd országos döntője Kassán videó 2017. április 23. | KASSA. A nagymúltú versenyt Péchy Blanka színművésznő 1960-ban indította el, amelynek döntőjét immár 18. éve a Márai Sándor Alapiskola és Gimnázium épületében rendezik meg Kassán. Idén több mint 50 versenyző jutott el a végső megmérettetésre, 39 iskolából az ország minden részéből. Az idei mezőny magas színvonalú volt, ami az elért magas pontszámokban is megmutatkozott.
XII. Bátorkeszi Borfesztivál az 55 éves Omega együttes koncertjével videó 2017. április 22. | BÁTORKESZI. Május 12-13-án ismét több ezer hazai és külföldi bor- és kultúrakedvelő fesztiválozó veszi birtokába Bátorkeszi egyre híresebb Galambos-dűlőjét, ahol immár 12. alkalommal tartják meg a közkedvelt Bátorkeszi Borfesztivált. A Komáromi járásban található község hírnevét egyre jobban öregbítő rendezvényről Labancz Roland polgármestert kérdeztük.
Dramatikus játékok napja Nyitrán videó 2017. április 22. | NYITRA. Ismét az iskolai tanulásé és tanításé volt a főszerep a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karán. A Dramatikus játékok napja idén is sok-sok érdeklődőt vonzott.
Kettős jubileum jegyében Selye-emlékkiállítás nyílt Komáromban videó 2017. április 22. | KOMÁROM. Selye János-emlékkiállítás nyílt a világhírű tudós születésének 110. és halálának 35. évfordulója alkalmából a Duna Menti Múzeum, a budapesti Semmelweis Orvostörténeti Múzeum és a dél-komáromi Klapka György Múzeum közös rendezésében, a Nyitra Megyei Önkormányzat támogatásával április 21-én a Kultúrpalota két földszinti termében.
Mintegy 60 jármű rongálódott meg a tömegkarambolban a D1-es autópályán videó 2017. április 21. | POPRÁD, CSÜTÖRTÖKHELY. Ismét megnyitották péntek reggel a D1-es autópálya Poprád és Csütörtökhely közti szakaszát, miután csütörtökön egy tömegkarambol és a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt lezárták. A rendőrség délután arról tájékoztatott, hogy mintegy 60 jármű rongálódott meg.
Többfelé volt erős fagy, hidegrekord dőlt meg videó 2017. április 21. | POZSONY. Az elmúlt éjjel az ország több részén volt erős fagy, Teplicskán -12,9 Celsius-fokot mértek, Garamfőn pedig megdőlt a hidegrekord. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése szerint a következő éjjeleken szinte az ország egész területén előfordulhat talaj menti fagy.
Nagyszabású dél-amerikai magyar programot tartottak Kassán videó 2017. április 21. | KASSA. Elment a szeretőm Dél-Amerikába címmel nagyszabású dél-amerikai magyar program volt Kassán. A házigazda nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes mellett a Tündérkert, a Regős és a Liliom argentin és uruguayi magyar néptáncegyüttesek mutatkoznak be a Thália színházban, illetve mutatták be az ottani magyar életet.
Megjelent a Carissimi idei második száma videó 2017. április 21. | POZSONY. Megjelent a Carissimi idei második száma. A kéthavonta megjelenő lapban ezúttal is sok érdekes és mindenekelőtt hasznos írás, tanácsadás olvasható.
Tömeges baleset: lezárták a D1-es autópályát videó 2017. április 20. | POPRÁD. Tömeges közlekedési baleset történt csütörtök reggel a D1-es autópálya Poprád és Csütörtökhely közti szakaszán. A helyszínen 40-50 jármű ütközött össze, 24 személy sérül meg, közülük ketten súlyosan. Az autópálya-szakaszt mindkét irányban lezárták.
Együtt erő vagyunk! – Baráti Körök találkozója Rimaszombatban videó 2017. április 20. | RIMASZOMBAT. A rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium dísztermében tartotta ünnepélyes taggyűlését a Via Nova Baráti Körök társulás, ahol az elmúlt négy év tevékenységének bemutatása mellett a gömöri jövőkép tervezetét is felvázolták.
Nehéz éjszakák várnak a gyümölcstermesztőkre videó 2017. április 20. | POZSONY. A szlovákiai gyümölcstermesztők a következő éjszakákon nem sokat alszanak majd, a hidegre fordult időjárás miatt kénytelenek a termést védelmezni – mondta Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara szóvivője.
Vasárnap Nyitracsehin VII. Szent György-napi Vigadalom lesz videó 2017. április 20. | NYITRACSEHI. A visegrádi székhelyű Szent György Lovagrend 20 éve működő Felvidéki Nagypriorátusa április 23-án 15 órától a nyitracsehi templom melletti füvészkertben tartja a VII. Szent György-napi Vigadalmat. A lovagrend célkitűzéseiről, valamint a tartalmasnak és látványosnak ígérkező vasárnapi rendezvényről, illetve további terveikről dr. Csámpai Ottó szociológus-egyetemi docens, felvidéki nagyprior tájékoztatta portálunkat.
Nagybalogról Oxfordba: Csúr Dániel története videó 2017. április 19. | RIMASZOMBAT. Négy civil szervezet társalapítója, eddig négy országban élt és még csak 21 éves. Csúr Dániel Nagybalogról indult, a középiskolát Rimaszombatban végezte, ma Oxfordban tanul üzletvitelt.
Áprilisi időjárás: tavasz helyett hófúvásokra számíthatunk videó 2017. április 19. | POZSONY. Pozsonyban szerdán délelőtt kiadós hófúvás volt, amely még télen is ritkán fordul elő a szlovák fővárosban. Hasonló a helyzet Szlovákia nagy részén, leginkább Nyugat-és Kelet-Szlovákiában. Keleten felhős az idő, és a csapadék leginkább eső formájában érkezik.
Egy lépéssel közelebb a krasznahorkai vár felújításának befejezéséhez videó 2017. április 19. | ROZSNYÓ. Már a Szlovák Nemzeti Múzeum rendelkezésére áll a krasznahorkai vár felújításának építészeti tanulmánya.
Nem unatkoztak a húsvéti ünnepek alatt a mentők és a tűzoltók videó 2017. április 18. | POZSONY. A szlovákiai egészségügyi mentőszolgálat munkatársainak húsvéthétfőn 72 esetben kellett beavatkozniuk túlzott alkoholfogyasztás miatt. A húsvéti ünnepek idején a tűzoltók sem tétlenkedtek, a kiszállások számát tekintve a nagypéntek volt a legmozgalmasabb nap.
A kemény fagyok ellenére gazdag gyümölcstermés várható videó 2017. április 18. | VÁLY, BÉNA. A kemény fagyok ellenére gazdag gyümölcstermés várható. Szlovákiában az éves gyümölcsfogyasztás nagyjából 150 ezer tonna, aminek nagy része külföldi behozatal. Pedig az éghajlati viszonyok sok helyen ideálisak lennének a gyümölcsfa-telepítésre.
Eredményes volt az idei első gombaszögi brigád videó 2017. április 18. | GOMBASZÖG. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel az idén is megrendezték szezonnyitó brigádjukat a Gombaszögi Nyári Tábor szervezői, így több tucat fiatalnak nyílt ismét lehetősége arra, hogy részese legyen Gombaszög építésének.
Visszatér a tél, fagy és havazás várható videó 2017. április 18. | POZSONY. Az alacsony hőmérséklet és a várható havazás miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki az ország több régiójára a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet. Szerdán szinte Szlovákia egész területén erős szélre lehet számítani.
Mérföldkövek XXI Udvardon videó 2017. április 17. | UDVARD. A Pro Patria Honismereti Szövetség és társrendezői, a Csemadok Országos Tanácsa, a Csemadok Érsekújvári Területi Választmánya és Udvardi Alapszervezete, Udvard Község Önkormányzata és a somorjai Bibliotheca Hungarica gyűjtemény 2017. április 29-én, 9 órai kezdettel rendezik meg Mérföldkövek címmel Udvardon a szlovákiai magyar helytörténészek XXI. országos találkozóját.
Hideg, szeles idő lesz az ünnepek után videó 2017. április 17. | A kellemes, tavaszias idő után lehűlés következik. A hideg légtömegek Észak-Európából a hét közepe táján érkeznek meg térségünkbe.
Húsvéti ételszentelés Szepsiben videó 2017. április 16. | SZEPSI. A húsvétvasárnap legjelentősebb katolikus liturgikus eseménye az ételszentelés. A szentelésre szánt ételeket általában szépen feldíszített kosarakba teszik, terítővel takarják le. A 7. századtól nyomon követhető szokást Szepsi városában is emberemlékezet óta megtartják. Viszont az ország nem minden részében hagyományos a húsvéti ételszentelés. Elsősorban a keleti felére jellemző és a görög katolikusok hatására terjedt el.
Palóc Húsvét a Füleki Várban videó 2017. április 16. | FÜLEK. Húsvét hétfőjén 12. alkalommal rendezik meg a Palóc Húsvétot a Füleki Várban. A városban népi hangszerek készítését és mézeskalácsok díszítését is megpróbálhatják a résztvevők.
Felmérés: hogyan tekint a húsvéti ünnepekre a lakosság? videó 2017. április 15. | POZSONY. Annak ellenére, hogy a húsvét Szlovákia lakosai számára karácsony után a második legjelentősebb ünnepnek számít, egyharmaduk elavultnak tartja a húsvéti népszokásokat – derül ki a Postabank felméréséből.
Borult égbolt, elszórtan eső várható videó 2017. április 15. | Térségünk időjárását egy magas nyomású légörvény határozza meg.
Ismerd meg szülőfölded, ismerd meg Komáromot! videó 2017. április 15. | KOMÁROM. A Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzata hagyományteremtő szándékkal indította az „Ismerd meg szülőfölded, ismerd meg Komáromot!“ programját. Célja, hogy megismertesse a felnövekvő generációval Komárom gazdag történelmi múltját, annak egyik leglátványosabb elemére, a komáromi erődrendszerre fókuszálva.
Hűvösen, de napsütéssel indul az ünnep videó 2017. április 14. | Hűvösen, de napsütéssel indul az ünnep, napközben 8 és 13 fok körül alakul a hőmérséklet.
Közegészségügyi Hivatal: elővigyázatosan válasszunk a sonka- és tojáskínálatból! videó 2017. április 13. | POZSONY. Legyünk óvatosak a húsvéti sütés-főzés idején – tanácsolja a Közegészségügyi Hivatal. Ha ugyanis helytelen módszert vagy alapanyagokat módot választunk, az elősegítheti a mikroorganizmusok és gombák terjedését. Ugyanez érvényes az élelmiszerfélék helytelen tárolását illetően is.
Első  Előző  1 / 164   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 5°C / 10°C
Holnap: 2°C / 14°C
Ógyalla
Ma: 5°C / 9°C
Holnap: 1°C / 14°C
Losonc
Ma: 3°C / 8°C
Holnap: -2°C / 10°C
Kassa
Ma: 2°C / 6°C
Holnap: -0°C / 10°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
617 éveSzent György ünnepe
517 éveTavaszi gonoszjáró nap, ekkor a boszorkányok szabadon garázdálkodhattak.
795 éveII. András kiadta az Aranybullát.
691 éveKároly Róbert magyar király megalapította a Szent György lovagrendet.
133 éveMegszületett Herman Lipót festő és grafikus, Munkácsy-díjas, érdemes művész.
Belföld Richter ismét a Munkatörvénykönyvet módosítaná Richter ismét a Munkatörvénykönyvet módosítaná videó POZSONY. Módosulhat a Munka törvénykönyve. Ján Richter munkaügyi miniszter szívesen leülne partnereivel megbeszélni a változtatásokat – nyilatkozta a tárcavezető a TA3 Politikában című vitaműsorában. Törekvését a munkapiacon uralkodó helyzettel, tehát a képzett munkaerő hiányával indokolta. Egyúttal megfogalmazta elvárásait is, miszerint Szlovákiában év végéig akár 7 százalékra csökkenhet a munkanélküliség aránya. Törekvését elsősorban a munkapiacon uralkodó helyzettel, tehát a képzett munkaerő hiányával indokolta. Csökken az anyagi szükséghelyzetben élők számaránya videó 2017 márciusában 95 868 személy szorult az anyagi szükséghelyzetben élőknek nyújtott segélyre. Háromszázkilenc állampolgárságot ítélt oda 2015-ben Szlovákia videó A szlovák állampolgárságért folyamodók közül az ukránok voltak a legsikeresebbek.
Külföld Francia elnökválasztás - Macron és Le Pen került a második fordulóba Francia elnökválasztás - Macron és Le Pen került a második fordulóba Frissítvevideó PÁRIZS. A terrorfenyegetettség miatti fokozott biztonsági intézkedések mellett zajlott vasárnap Franciaországban a kétfordulós elnökválasztás első fordulója, amelynek során közel 47 millió választópolgár járulhatott az urnákhoz, hogy a 11 jelölt közül kiválassza azt a kettőt, akik két héttel később megmérkőzhetnek az államfői székért. Az eredmények szerint Emanuel Macron és Marine Le Pen juthat be a második fordulóba. Konzervatív és szocialista politikusok is Macron támogatására szolítottak fel a második fordulóban. Németországban megugrott a bűncselekménnyel gyanúsított menedékkérők száma videó A menedéket keresők közül 174 438 embert gyanúsítottak meg bűncselekmény elkövetésével, ami 52,7 százalékos növekedés. Der Spiegel: az Interpol után kémkedett a német hírszerzés videó Különböző területen tevékenykedő rendőrnyomozók e-mailcíme, telefon- és faxszáma is szerepelt a BND megfigyelési listáján.
Magyar világ Meghalt Földi Imre, súlyemelő olimpiai bajnok Meghalt Földi Imre, súlyemelő olimpiai bajnok videó BUDAPEST. Elhunyt Földi Imre, a magyar súlyemelés első olimpiai bajnoka, a Nemzet Sportolója, aki május 8-án lett volna 79 esztendős. Földi Imre, a magyar súlyemelés első olimpiai bajnoka, a Nemzet Sportolója, május 8-án lett volna 79 esztendős. Átaludta a tulajdonosváltást az Index videó Az Origo.hu részletesen beszámol arról, hogy miként került Simicska Lajos tulajdonába a portál. Újraválasztották Szilágyi Zsoltot, az Erdélyi Magyar Néppárt elnökét videó Az újraválasztott elnök mandátuma két évre szól.
Kultúra Harmóniakeresés Molnár Rozália üvegmozaik csodái között Harmóniakeresés Molnár Rozália üvegmozaik csodái között videó KOMÁROM. Fényszilánkok címmel, Stubendek László, Komárom polgármestere védnökségével szombaton délután nyílt meg a lévai származású, jelenleg Komáromban élő Molnárné Wirth Rozália autodidakta képzőművész gyűjteményes kiállítása a Limes Galéria hajójában. Az ígéretes tehetség munkásságát Dolán György festőművész méltatta, közreműködött Molnár Xénia színművész és Kulin Eduárd hegedűművész. Fényszilánkok címmel nyílt meg Molnárné Wirth Rozália autodidakta képzőművész gyűjteményes kiállítása a Limes Galéria hajójában. Több mint hatvanezer látogató volt a Könyvfesztiválon videó A tavalyinál 4-5 százalékkal több látogató vett részt a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál mintegy 300 programján. Jack Nicholson 80 éves videó Az amerikai színészt a férfiak között a legtöbbször, összesen 12 alkalommal jelölték a filmvilág legrangosabb kitüntetésére.
Színes Kihajtási ünnep a Hortobágyon Kihajtási ünnep a Hortobágyon videó HORTOBÁGY. A hűvös idő ellenére nagyon sokan mentek el szombaton a Hortobágyra, hogy a kilenclyukú híd lábánál szemtanúi lehessenek a puszta tavasznyitó rendezvényének, a Szent György-napi kihajtási ünnepnek. A néphagyomány az igazi tavasz kezdetét mindig is Szent György napjától, április 24-től számította. Mányoki Attila átúszta a Cook-szorost videó A világ egyik legveszélyesebb tengerszorosának a zalaegerszegi sportember hetek óta tartó várakozás után vághatott neki. Királyhelmecen mutatkozott be a Fradi Suli Program videó A program először mutatkozott be a határokon túl a bodrogközi és Ung-vidéki gyerekek nagy örömére.
Mozaik Békabőr rejtheti a jövő vírus- és baktériumölő szerét Békabőr rejtheti a jövő vírus- és baktériumölő szerét videó Egy Dél-Indiában élő, teniszlabdányi, tarka béka bőrváladékában találtak vírusokat és baktériumokat elpusztító molekulákat indiai és amerikai tudósok. Egy Dél-Indiában élő, teniszlabdányi, tarka béka bőrváladékában találtak vírusokat és baktériumokat elpusztító molekulákat. Kiváló tanulók is lehetnek a figyelemzavaros hiperaktív gyermekek videó A betegség körülbelül 80 százalékban örökletes és 20 százalékot ad hozzá a környezet. Először figyeltek meg "űrhamburgert" evő fiatal csillagot videó Az új, HH2012 nevű rendszer mintegy 1300 fényévnyi távolságra van az Orion-csillagképben.
Vélemény Szabó Ottó: A kultúra és a pénz urai Szabó Ottó: A kultúra és a pénz urai videó Csak ülök döbbenten és nem bírom feldolgozni a történteket. Az igazságtalanságot ovis korom óta nehezen viselem, az irigység, a kicsinyesség, a féltékeny ellenségkreálás, a rosszakarat, a cinizmus miatt meg hánynom kellett régen is, most is. A Kormányhivatal Nemzeti Kisebbségi Osztálya idén a Rovás pályázatainak a zömét a szemétbe dobta. Palcsó Attila: Nincs itt, hanem feltámadt! videó A húsvéti örömhír és a feltámadás hite tartson és őrizzen meg bennünket nemzedékről nemzedékre. Kiss Réka: Otthontalan memoár videó A hatalom köreiben senkit sem érdekel az, hogy családok törtek ketté, senkinek nem okoztak álmatlan éjszakát a könnyek.
Hitélet Kassán regénybe illő a református egyház és a templomai története Kassán regénybe illő a református egyház és a templomai története videó KASSA. Kassán a református egyház és a templomaik története is regénybe illő. A sok hányattatáson, vagyonelkobzáson, kitelepítésen, elszlovákosításon átesett gyülekezet ma már békésen folytathat hitéletet. A sok hányattatáson, vagyonelkobzáson, kitelepítésen, elszlovákosításon átesett gyülekezet ma már békésen folytathat hitéletet. Hogyan avatták szentté Szent Lászlót? videó Érdekes előadással folytatódott a „Szent László-estek” programsorozat Győrben. Szentté avatják a fatimai pásztorgyerekeket videó A két pásztorgyermeket Ferenc pápa avatja szentté május 12-i és 13-i fatimai apostoli látogatása alkalmával.
Múltunk Imre herceg ereklyéje Łysa Góra kolostorában Imre herceg ereklyéje Łysa Góra kolostorában videó A lengyel-magyar közös történelem zarándokhelye Lengyelországban a Szentkereszt-hegy, ottani nevén Łysa Góra. 1006-ban alapították ott azt a bencés monostort – lengyelül: Święty Krzyż-t –, ahol a rövid életű Szent Imre herceg (1007–31) által ajándékozott ereklyét őrzik. A lengyel-magyar közös történelem zarándokhelye Lengyelországban a Szentkereszt-hegy, ottani nevén Łysa Góra. Borisz Jelcin, Oroszország első elnöke 10 éve halt meg videó 2007. április 23-án halt meg a Szovjetunió 1991-es szétesése után létrejött önálló Oroszország első köztársasági elnöke. Emlékművet kap Belgrádban Hunyadi János videó A nándorfehérvári győző emlékművét a magyar nagykövetség kezdeményezésre állítják fel.
Fő támogatónk