2017. május 29., hétfő - Magdolna
Cikkek közt...  Videók közt...  
KOBOLD-turné Pozsonytól Királyhelmecigvideó 2017. május 28., vasárnap 11:19 A gyerekek és a felnőttek által is közkedvelt Kobold zenekar ismét együtt tölti a nyarat rajongóival. Pozsonytól Királyhelmecig, és azon túl, ahol a „Három Röfi“ túr, 20 helyszínen lépnek fel a turné során.
Hőlégballonos látványrepülés a Medvesalján videó 2017. május 28. | EGYHÁZASBÁST. Első alkalommal rendeztek hőlégballonos látványrepülést a Medvesalján. A Rimaszombati járás déli részén található Egyházasbást, azon belül a településen található Pogányvár panzió, valamint a medvesaljai turizmust népszerűsítő Medvesalja Polgári Társulás szervezésében zajlott a háromnapos ballon fieszta.
Fűrészfa kapott lángra Tósnyárasdon videó 2017. május 28. | TÓSNYÁRASD. Közel félszáz tűzoltó igyekszik megfékezni a tüzet a Galántai járásban, Tósnyárasd szövetkezetében, ahol fűrész- és hasábfa kapott lángra vasárnap délelőtt 11:00 óra tájékában.
Csökkent a magyar iskolába íratott gyerekek száma a Pozsonyi járásban videó 2017. május 28. | POZSONY. A Pozsonyi járásban két magyar tanítási nyelvű alapiskola található. Az egyik Pozsonypüspökin, ahol a városrész 20 ezer lakosából körülbelül 2200 a magyar, tehát annyi, mint egy átlagos csallóközi falué. A helyi magyar tannyelvű iskolába április végéig 14 gyereket írattak be, ami kettővel több, mint a tavaly. A járás másik magyar alapiskolája Pozsony belvárosában a Duna utcán van. Ide ebben az évben huszonhat gyereket írattak be, tavaly viszont harmincnégy elsős kezdte a tanévet.
Díjakat is osztottak a III. Felvidéki Tehetségnapon videó 2017. május 27. | KOMÁROM. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége május 27-én a komáromi Kultúrpalota dísztermében tartotta a III. Felvidéki Tehetségnapot, amelyen bemutatták és megjutalmazták a kiemelkedő versenyeredményeket elért hazai magyar alap- és középiskolás tehetségeket, akik közül többen szerepelhettek is a szombati rendezvényen. Először adták át a példaértékű tevékenységet folytató felnőtt talentumnak járó Tehetség Nagykövet Díjat.
Zoboralja hét magyar iskolájába tizenegy gyermeket írattak be videó 2017. május 27. | NYITRA. A Nyitrai járásban, azaz Zoboralján két gyermekkel írattak be többet magyar iskolába, mint tavaly. Az évek óta szórványnak számító térségben nagy gondot okoz a rohamos asszimiláció, amely jóval gyorsabb ütemben megy végbe, mint országos szinten. A járásban hét magyar alapiskola működik, ebből három teljes szervezettségű és négy kisiskola.
Megalakult az Esterházy Akadémia videó 2017. május 27. | Feltűnő, ám egyelőre kevés információt eláruló videós hirdetések jelentek meg a Facebookon az elmúlt héten azt követően, hogy Gubík László május 15-én bejelentette, indul az Esterházy Akadémia. Közélet, tehetséggondozás, vezetőképzés – ennyi derült ki az első híradásokból. Az alapító az Esterházy Akadémia honlapján megjelent interjúban beszél arról, hogy mi is ez az akadémia, kiknek szól és mit kínál.
Ismét eredeti helyére került a rimaszombati Tompa-szobor videó 2017. május 27. | RIMASZOMBAT. Restaurálása után Tompa Mihály rimaszombati szobra visszakerült a költőről elnevezett tér közepére, vagyis eredeti helyére.
Június 22-én rendezik meg az I. Felvidéki Junior Expót videó 2017. május 26. | DUNASZERDAHELY. Június 22-én Dunaszerdahelyen valósul meg az I. Felvidéki Junior Expo. A rendezvény célja a felvidéki magyar érdekeltségű kis- és középvállalkozások részére szakmai találkozó megvalósítása, kiállítói lehetőség során üzleti kapcsolatok létesítése.
Autóbaleset Zólyomnál – Súlyosan megsérült egy 21 éves nő videó 2017. május 26. | ZÓLYOM. Súlyosan megsérült egy 21 éves nő, aki csütörtökön, a késő délutáni órákban frontálisan ütközött egy kisteherautóval Zólyom közelében.
Jövő héten beköszönt a kánikula videó 2017. május 26. | POZSONY. Érdemes előkeresnünk a nyári ruháinkat, mert már a hét végén jelentős felmelegedésre számíthatunk. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése szerint szombaton és vasárnap 27-28 Celsius-fokra emelkedik a hőmérő higanyszála, s a jövő héten a 30 fokot is túllépheti.
Berky Angelika az óvodai beíratásról: a jó óvoda érzelmi anyaöl videó 2017. május 26. | POZSONY. Május 31-ig, jövő hét szerdáig tart az óvodai beíratás Szlovákiában. Az esemény kapcsán Berky Angelika peredi óvónő, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége égisze alatt működő Országos Óvodapedagógiai Társulás elnöke nyilatkozott portálunknak.
Ismét brigád Gombaszögön! videó 2017. május 25. | GOMBASZÖG. Idén már második alkalommal nyílik lehetőség arra, hogy akárki részt vehessen Gombaszög építésében, ezen a hétvégén (május 25–28.) rendezik ugyanis a második gombaszögi brigádot. Az étkezést és a szállást, az előzőekhez hasonlóan, a szervezők biztosítják.
Több lesz a felvidéki magyar együttes a Martosi Szabadegyetem zenei kínálatában videó 2017. május 25. | DUNASZERDAHELY. A magyarországi fellépők - idén többek közt a Csík zenekar, a Hooligans, a Halott pénz és a Tankcsapda - mellett több lesz a felvidéki magyar együttes a Martosi Szabadegyetem zenei kínálatában - közölték a július 5-től 9-ig tartó rendezvény szervezői dunaszerdahelyi sajtótájékoztatójukon. A MartFeszt felvidéki fellépői között lesz a Phoenix RT, a Jóvilágvan, az Arizóna, a Rómeó Vérzik és a História zenekar.
Megkezdte működését a tornaljai regionális fejlesztési központ videó 2017. május 25. | TORNALJA. Megkezdte működését a tornaljai regionális fejlesztési iroda. Az elmúlt évben a Nagyrőcén megtartott kihelyezett kormányülés eredménye az, hogy az idei évben a járásban két helyen, azaz Nagyrőce mellett Tornalján alakult meg és működik az egyik fejlesztési központ.
A tanítói kamara nem ért egyet a történelem óraszámának növelésével videó 2017. május 25. | POZSONY. A Szlovák Tanítói Kamara egyáltalán nem ért egyet az alapiskolák kilencedik évfolyama történelem óráinak emelésével- reagált az oktatási minisztérium által az Alapiskolák alsó és felső tagozata állami oktatási programja függelékében megjelentetett rendelkezésre a Szlovák Tanítói Kamara. Vladimír Crmoman, a kamara elnöke állásfoglalásukban úgy fogalmazott, a rendelet nem a minőségi oktatást szolgálja.
Pénzügyi műveltség - a szlovákiai diákság elmarad az OECD országok átlagától videó 2017. május 24. | POZSONY. A szlovákiai tanulók pénzügyi műveltség tekintetében a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet – OECD országok átlaga alatt teljesítenek – derül ki az oktatási minisztérium által megjelentetett PISA 2015 eredményeit összefoglaló tanulmányból. Az OECD országok közül Szlovákiától is jelentősen alacsonyabb eredményt csupán Chile ért el.
Szakadékba zuhant Szoroskőnél egy autó videó 2017. május 24. | ROZSNYÓ. Szerencse a szerencsétlenségben - így is értékelheti mai balesetét az a gépkocsivezető, aki személyautójával a Szoroskőn lesodródott az útról, majd a 20 méter mély szakadékba zuhant. A gépkocsi teljesen összetört, de vezetőjének nem történt komolyabb baja.
Kevesebb a magyar iskolába íratott elsősök száma a Kassa-vidéki járásban videó 2017. május 24. | SZEPSI. A Kassa-vidéki járásban szeptembertől 50 magyar kiselsőssel kevesebb lesz, mint tavaly. Legalábbis a beíratási adatok szerint, amik nyár végére sokszor még változnak. A 7 magyar iskolába összesen 124 gyermeket írattak be.
Felvidéki magyar fiatalok magyarságképe - Legyél Te is részese a felmérésnek! videó 2017. május 24. | BUDAPEST. Az Ostrakon Egyesület és az MTA Kisebbségkutató Intézet munkatársainak együttműködésében, a Bethlen Gábor Alap támogatásával kutatás indul, amely a felvidéki magyar fiatalok identitását vizsgálja. A kutatás szervezői közzétették a felmérés kérdéseit, és azt szeretnék, ha minél többen kitöltenék a kérdőívet, hogy a vizsgálat a lehető legpontosabb képet adja a fiatalok véleményéről, magyarságukhoz való viszonyukról.
Augusztus végéig elkészül az oktatási reform végleges változata videó 2017. május 24. | POZSONY. Várhatóan augusztus végéig elkészül a Tanuló Szlovákia elnevezésű nemzeti oktatásfejlesztési program végleges változata – jelezte Peter Plavčan oktatási miniszter.
Jégeső és szélvihar várható Kelet-Szlovákiában videó 2017. május 24. | POZSONY. Szerdán délután jégesőre és szélviharra számíthatnak a Kelet-Szlovákiában élők – hívja fel a figyelmet a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet, amely ennek kapcsán 1. fokú riasztást rendelt el.
Közel 400 diák sportversenye Ipolyságon videó 2017. május 24. | IPOLYSÁG. Az ipolysági sportpályán 26 alapiskola több mint háromszáznyolcvan sportolója vett részt a harmadik alkalommal megrendezett járási atlétikai versenyen.
Ismét lesz közvetlen vonatjárat a déli vonalon Pozsony és Kassa között videó 2017. május 23. | POZSONY. Június 11-től módosul a Szlovák Vasúttársaság menetrendje, az utasokra több változás is vár. Ismét lesz közvetlen vonatjárat a déli vonalon Pozsony és Kassa között, tehát nem kell majd átszállni Zólyomban. Az északi vonalon pedig a vonatok nem állnak majd meg Csorba településen, ezért gyorsabban célba érnek.
A Szenci járásban is növekedett a magyar iskolába íratott gyerekek száma videó 2017. május 23. | SZENC. A Szenci járásban most biztatóbbak az adatok, mint két-három éve voltak. A járás magyar iskoláiba az idén áprilisban 50 diákot írattak be, vagyis számuk a 2012-ben beíratott 29 diákhoz képest csaknem megduplázódott.
Elkezdődtek a szóbeli érettségi vizsgák videó 2017. május 23. | POZSONY. A következő három hétben várnak a szóbeli érettségik a diákokra. Június 9-ig 717 középiskola összesen 39 670 tanulója áll a vizsgabizottság elé.
Viharra és jégesőre figyelmeztetnek a meteorológusok videó 2017. május 22. | POZSONY. Kedden csaknem az ország egész területén előfordulhatnak jégesővel kísért viharok, illetve záporok – figyelmeztet a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet, amely emiatt elsőfokú, sárga figyelmeztetést adott ki.
Két komáromi szakközépiskolában tett látogatást Potápi Árpád János videó 2017. május 22. | KOMÁROM. A szülőföldön való boldogulás fontosságára hívta fel a figyelmet ma Komáromban Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, aki a „2015 a külhoni magyar szakképzés éve” program jóvoltából beszerzett gépek és berendezések ünnepélyes átadásán vett részt két támogatott szakközépiskolában.
Ismét várja a gyerekeket a Komálom Gyerkőcfesztivál videó 2017. május 22. | KOMÁROM. Az észak-komáromi Villa Camarum Polgári Társulás a dél-komáromi Otthonunk Komárom Egyesülettel együtt május 28-án, vasárnap 13-tól 19 óráig a Klapka téren és több, ahhoz közeli helyszínen rendezi meg az ingyenes III. Komálom Gyerkőcfesztivált. A szervezők most összesítették a gyakorlati tudnivalókat.
Felső tagozaton is lehetővé tenné az otthonoktatást az SaS videó 2017. május 22. | POZSONY. Lehetővé tenné az otthonoktatást nemcsak az alapiskolák alsó, hanem azok felső tagozatán is az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás négy képviselője. Branislav Gröhling, Eugen Jurzyca, Martin Poliačik és Natália Blahová a parlament júniusi ülésére terjesztette be az oktatási törvény módosító javaslatát.
Hűvös hétvégét követően jön a felmelegedés videó 2017. május 21. | POZSONY. Erős szél, záporok és zivatarok jellemezték a lassan már magunk mögött tudott hétvégét. Annak ellenére, hogy a jövő hét elején várhatóan újra kellemesebbre fordul térségünk időjárása, az örömünk nem lesz tartós. A májusi hónap egyelőre még nem veti le tavaszi köntösét.
Első  Előző  1 / 168   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 16°C / 25°C
Holnap: 12°C / 27°C
Ógyalla
Ma: 16°C / 24°C
Holnap: 14°C / 27°C
Losonc
Ma: 11°C / 21°C
Holnap: 7°C / 21°C
Kassa
Ma: 10°C / 21°C
Holnap: 10°C / 23°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
812 éveKirállyá koronázták II. Andrást, az első magyar királyt, akinek koronázási esküt kellett tennie.
150 éveElfogadták a magyar országgyűlés kamarái a közösügyi javaslatot, megalapozva a kétközpontú birodalmat.
35 éveMeghalt Romy Schneider osztrák születésű színésznő, Sissy hercegnő leghíresebb alakítója.
357 éveAngliában a polgárháború után helyreállították a királyságot.
171 éveMegszületett Apponyi Albert gróf, konzervatív politikus.
Belföld Megbüntették a Kotlebáékat támogató papokat Megbüntették a Kotlebáékat támogató papokat videó POZSONY. Megbüntette a katolikus egyház azt a három papot, akik nyíltan kiálltak a Marian Kotleba vezette Mi Szlovákiánk Néppárt mellett – tájékoztatott róla vasárnapi híradásában a közszolgálati Szlovák Rádió és Televízió. A három atyát ért büntetés nem ért véget a megrovással. Fico: politikailag senkinek sem használ Kotelba pártjának betiltása videó Mint azt a kormányfő kifejtette, ha be is tiltanák, Kotlebáék még ugyanúgy tovább tevékenykednének. Danko: négy az RTVS vezérigazgatói posztjára pályázó jelöltet is ismerek videó Szlovákia egy kis falu – mondta a házelnök, aki az RTVS vezérigazgatói posztjára eredetileg pályázó 12 jelöltből 4-et is ismer.
Külföld Manchesteri robbantás - Közzétették a merénylő fotóit Manchesteri robbantás - Közzétették a merénylő fotóit Frissítvevideó LONDON. Nyilvánosságra hozta a brit rendőrség a manchesteri robbantásos merénylet elkövetője, Salman Abedi két fényképét, és arra kérték a lakosságot, ha a felvételek alapján információik vannak, forduljanak a nyomozó hatóságokhoz. Eddig 13 embert vettek őrizetbe a hétfő éjjeli merénylettel összefüggésben, és további 14 ember felkutatása folyamatban van. Vegyes érzelmeket kavart Donald Trump Európában első külföldi útja után videó Az Egyesült Államok szövetségesei az új amerikai elnök első külföldi körútján testközelből tapasztalhatták meg Trump két arcát. Német nemzetbiztonsági vezető: nem csökken a terrorveszély Németországban videó Továbbra is azzal kell számolni, hogy az Iszlám Állam nagyszabású támadást akar végrehajtani német földön.
Magyar világ Magyar hősök emlékünnepe - Boross Péter: tisztelni kell hőseinket! Magyar hősök emlékünnepe - Boross Péter: tisztelni kell hőseinket! videó BUDAPEST. Tisztelni kell hőseinket és készen kell állni arra, hogy azt a szellemet, amit apáink ránk örökítettek, tovább származtassuk a következő nemzedékekre - mondta Boross Péter, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke a Magyar hősök emlékünnepén vasárnap. A 2001. évi törvény ismét a magyar hősök emlékünnepévé nyilvánította minden esztendő májusának utolsó vasárnapját. Terrorizmus - Szakértő: a fiatalok használata tudatos stratégia videó A biztonsági rés már akkorára tágult, az illetékes szervezetek számára lassan kezelhetetlenné válik - fejtette ki Horváth József. Rogán: a határkerítés elbontása egész Európa biztonságát fenyegetné videó Európát Magyarország határainál kell megvédeni, és az emberek nagy többsége is támogatja a kerítést - jelentette ki Rogán Antal.
Kultúra Einstein harangjai - Hangjáték Grendel Lajos regénye nyomán Einstein harangjai - Hangjáték Grendel Lajos regénye nyomán videó BUDAPEST, POZSONY. A Kossuth rádió Rádiószínháza bemutatja az Einstein harangjai című hangjátékot. A sorozat Grendel Lajos regénye nyomán készült. Rendszerváltó harangzúgás - A Kossuth rádió Rádiószínháza bemutatja az Einstein harangjai című hangjátékot. Herczegh Anita fogadta a Virtuózok versenyzőit a Sándor-palotában videó A köztársasági elnök felesége körbekalauzolta a gyermekeket, majd a tehetségkutató idei szériájának döntősei koncertet adtak. Ma van a Nagy-Szín-Pad! tehetségmutató döntője videó A fináléba a Mörk, a Lóci Játszik és a Jónás Vera Experiment jutott be.
Színes Monacói Nagydíj - Vettel idénybeli harmadik sikere Monacói Nagydíj - Vettel idénybeli harmadik sikere videó MONACO. Sebastian Vettel nyerte a Forma-1-es Monacói Nagydíjat vasárnap. Vettel Räikkönent és Ricciardót megelőzve győzött. Vettel Räikkönent és Ricciardót megelőzve győzött. Cristiano Ronaldo a világ legjobban kereső labdarúgója videó A spanyol bajnok Real Madrid portugál klasszisa tavaly június elseje óta 93 millió dollárral lett gazdagabb. Elfújta a szél - a bankjegyeket videó Egy német férfi elvesztette pénzzel teli szatyrát, amelyben vállalkozása bevételét szállította motoron.
Mozaik Az európai Mars-szonda rendszerhiba miatt csapódott a vörös bolygóba Az európai Mars-szonda rendszerhiba miatt csapódott a vörös bolygóba videó DARMSTADT. Az Európai Űrügynökség (ESA) kísérleti leszállóegysége, a Schiaparelli Mars-szondája egy független jelentés szerint tavaly ősszel a leszálláskor bekövetkezett rendszerhiba miatt csapódott a vörös bolygóba. A szonda ereszkedés közben nagyon rövid ideig - csupán egy másodpercig - vadul pörgött, ami túlterhelte a szonda érzékelőit. Meglepte a kutatókat a Jupiter videó A Jupiter sarkvidéki területein az 1400 kilométer átmérőt is elérő nagyságú forgószelek tombolnak. Fellőtték az első tesztrakétát Új-Zélandról videó A tesztet három alkalommal kellett elhalasztani, mielőtt a 17 méter hosszú fekete rakéta felszállt volna.
Vélemény Kövesdi Károly: Melyik nemzet kabinetje? Kövesdi Károly: Melyik nemzet kabinetje? videó Olvasom az egyik közösségi portálon a hírt, hogy ülésezett a Most-Híd vegyespárt nemzetpolitikai kabinetje. Immáron ötödször. Mst akkor hogyan is határozza meg a Most-Híd párt a nemzetet és a kisebbségeket? És hová proporcionálja magát? Melyik nemzethez? Kiss Beáta: Iskolabuszokról – kicsit másképp videó Jogos elvárás, ha már létezik az „iskolabusz-projekt”, hogy ez legalább részben a szlovákiai magyar iskolák hasznára is legyen. Agárdy Gábor: A hetedik cikkely videó Nem a cikkely megszavazásával és annak politikai előzményeivel, hanem inkább kiváltó okaival és céljával kívánok foglalkozni...
Hitélet Rimaszombatban népszerűsítették a Kárpát-medencei népénekgyűjteményt Rimaszombatban népszerűsítették a Kárpát-medencei népénekgyűjteményt videó RIMASZOMBAT. Kétnapos látogatásra Rimaszombatba érkezett a magyarországi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége. A civil evangelizációs egyesület célja a teljes magyar egység kialakítása. Fontos törekvésük, hogy szorosabbá fűzzék kapcsolataikat a szomszédos országokban élő magyarokkal. Bemutatták, népszerűsítették a Kárpát-medencei népénekgyűjteményt is, amely szolgálni hivatott a különböző nemzedékek közösségi, zenei igényét. Kétnapos látogatásra Rimaszombatba érkezett a magyarországi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége. Alapításuk századik évfordulóját ünnepelték a szalézi női önkéntesek videó A központi ünnepi megemlékezésre az intézmény „bölcsőjében”, Torino Valdocco negyedében került sor. Eredményesen zárult az idei Mariathon videó Kárpát-medencei összefogással gyűjtöttek a felvidéki és a délvidéki Mária Rádió javára.
Múltunk Mathias Rust 30 éve szállt le a Vörös téren Mathias Rust 30 éve szállt le a Vörös téren videó Harminc éve, 1987. május 28-án világszenzációt keltett, hogy a 19 éves nyugatnémet Mathias Rust kisrepülőgépével akadálytalanul repült be a szovjet légtérbe, majd Moszkva szívében, a Vörös tér mellett szállt le. Világszenzációt keltett, hogy a 19 éves nyugatnémet Mathias Rust kisrepülőgépével akadálytalanul repült be a szovjet légtérbe. A magyar hősök emlékünnepe videó Minden év májusának utolsó vasárnapján emlékezünk az elmúlt ezredév magyar hőseire, akik életüket adták a hazáért. Attila korabeli ritka sírt találtak Kecskemétnél videó Az 5. század első felére tehető hunkori, módos férfi ritkaságszámba menő sírját tárják fel régészek.
Fő támogatónk