2018. február 20., kedd - Aladár, Álmos
Cikkek közt...  Videók közt...  
Havazás Pozsonyban, szmog Turócszentmártonban és Rózsahegyenvideó 2018. február 20., kedd 11:03 POZSONY. A főváros elsősorban magasabban fekvő területein egészen az éjszakai órákig 5-6 centiméternyi friss hó hullhat – hívja fel rá a figyelmet Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ), amely Pozsonyra vonatkozólag kedd este tíz óráig elsőfokú, sárga riasztást adott ki. A meteorológusok mindemellett Turócszentmártonban és Rózsahegyen szmogra is figyelmeztetnek.
Lezárták a teherforgalom elől a Vernár-, a Dóvali- és a Sujtó-hágót videó 2018. február 03. | POZSONY. Sűrű havazás miatt lezárták a teherforgalom elől a Vernár-, a Dóvali- és a Sújtó-hágót. A Szlovák Közútkezelő Vállalat (SSC) honlapján közöltek szerint a D1-es autópálya Csorba-Eperjes (Štrba – Prešov) szakaszán 100 méterre csökkent a látótávolság.
Az örökül kapott munkát folytatni kell - 65 éve alakult meg a MATESZ videó 2018. február 03. | KOMÁROM. Emlékkonferenciát rendezett a Magyar Területi Színház - MATESZ megalakulásának 65. évfordulója alkalmából február 2-án a Tiszti Pavilon dísztermében a Dialóg nonprofit szervezet. A színháztörténeti kiállítással színesített tanácskozás után Soóky László Egy disznótor pontos leírása című mesélő színházát Lajos András dunamocsi származású, Magyarországon élő színművész előadásában élvezhette a közönség. A rendezvény fővédnöke a Csemadok Országos Választmánya volt.
Menedzsert állítanának az iskolák élére a települések videó 2018. február 02. | POZSONY. Menedzser kell a pedagógus helyett. A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása azt javasolja, hogy az alap- és középiskolák igazgatói posztját akár pedagógiai végzettség nélküli pályázók is elfoglalhassák. Ők elsősorban a nagyobb és gazdagabb iskolákat igazgatnák. Az oktatási tárca hajlandó megvitatni a felvetést, a pedagógusok azonban azt állítják, hogy egy iskola vezetése pedagógiai gyakorlat nélkül nem menne.
Szlovákia-szerte havazás várható videó 2018. február 02. | Pénteken borús égboltra ébredtünk, sok helyen számíthatunk csapadékra. Zsolna megye 1300 méteres magasságban fekvő hegyvidékein és annak nyugati felében akár havazhat is. Nyugat-Szlovákia átmenetileg csapadékmentes marad.
Komáromban volt az Aranyakkord világpremierje videó 2018. február 02. | KOMÁROM. Világpremierrel folytatódott a Kedvenceid másképp című rendezvénysorozat február 1-én a Tiszti Pavilon zsúfolásig megtelt dísztermében. Az egyre népszerűbb műsorfüzér harmadik láncszemeként a Quimby zenekarból ismert Kiss Tibor énekes-gitáros és Vastag Gábor gitáros az Aranyakkord elnevezésű közös projektjével elsőként Komáromban mutatkozott be a több nemzedékhez tartozó érdeklődőknek.
Lubyová: az érettségit más iskolákból érkező tanároknak kellene felügyelni videó 2018. február 02. | POZSONY. Az oktatási minisztérium rövid időn belül módosítaná az oktatási törvényt, amitől azt reméli, az érettségi vizsgák objektívebbé válnak – jelentette ki a parlamenti Kérdések órája keretében Martina Lubyová oktatási miniszter az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás képviselője, Eugen Jurycza kérdésére válaszolva.
A decentralizált oktatásügyi reformokra való átállást javasolja az INESS videó 2018. február 01. | POZSONY. Az oktatásügy nem csak Szlovákiában küzd gondokkal, problémák szinte valamennyi országban jelen vannak. Róbert Chovanculiak, a Gazdasági és Társadalmi Elemzések Intézetének (INESS) munkatársa rámutatott, az iskolai reformnak két formája létezik. Az egyik a centralizált, amit Szlovákiában is alkalmaznak, a másik pedig a decentralizált. A szakértő szerint Szlovákiának át kellene állni ez utóbbira.
Megjelentek a Szülőföldön magyarul új pályázati kiírásai videó 2018. február 01. | KOMÁROM, BUDAPEST. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége a Bethlen Gábor Alapról szóló törvény értelmében meghirdeti „Szülőföldön magyarul“ nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz támogatás, illetve hallgatói támogatás ösztöndíj pályázatát. Pályázni március 14-ig lehet, a megfelelő formanyomtatvány kitöltésével.
Tornalján mutatta be új könyvét Agócs Gergely videó 2018. február 01. | TORNALJA. Tornalján, a Tompa Mihály nevét viselő művelődési házban mutatta be legújabb könyvét Agócs Gergely, a budapesti Hagyományok Háza tudományos munkatársa.
Továbbra is aktív az Ahogy esik, úgy puffan csapata videó 2018. február 01. | KOMÁROM. Továbbra is aktív az Ahogy esik, úgy puffan című improvizációs show. A csapat hamarosan új műsorral és újabb sztárvendégekkel jelentkezik Komáromban, illetve ott, ahol igényt tartanak a produkcióra.
Kisgyermekek csaltak örömkönnyeket a szépkorúak szemébe videó 2018. január 31. | KOMÁROM. A Ringató foglalkozást egyre többen ismerik a magyarlakta területeken. A módszer Magyarországról érkezett, s a lényege, hogy a csecsemőknek és tipegőknek nyújt zenei nevelést és élményt. A Ringató már aprócska korban is csodákra képes: kódolja a zene ritmusát a gyermekekben. Komáromban már az idősek otthonában is tartanak ilyen foglalkozásokat. A generációk pedig hatnak egymásra – a pici gyermek gyolcs az agg ember lelkének, így hagyományt teremtenek a Ringatóból, havi egy alkalommal az idősek otthonában is.
Atrazin-botrány: Sárosfán még mindig tartálykocsikból osztják az ivóvizet videó 2018. január 31. | SÁROSFA. Miközben az atrazin-botrány kapcsán az elmúlt hetekben a figyelem fókuszába került Bakán, Dercsikán, Csallóköznádasdon, Egyházgellén és Lúcson már ivásra és főzésre is használható a szűrőberendezéssel tisztított vezetékes víz, Sárosfán még ezen a héten is folytatódik a tartálykocsis vízosztás.
Idén is megrendezik a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Országos Találkozóját videó 2018. január 31. | KOMÁROM. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége 2018. április 7-8-án, Rozsnyón „A személyre szabott tanulás pedagógiája” (Minden iskola kiváló iskola)címmel kétnapos szakmai konferencia keretében rendezi meg a Szlovákiai Magyar Pedagógusok XXIV. Országos Találkozóját.
A lakosság fele fontosnak tartja a félévi bizonyítványosztást videó 2018. január 31. | POZSONY. A lakosság fele, pontosabban 50,2 %-a fontos eseményként tekint iskolaköteles gyermekeik félévi bizonyítványainak kiosztására – derül ki az ACRC közvélemény-kutató ügynökség 1 012 személy bevonásával készült felmérésből. A felmérés adatai alapján a lakosság 38 százaléka meg is ünnepli gyermeke bizonyítványát. A rossz bizonyítványért 6 százalék még mindig bünteti gyermekét.
Avarok és szlávok a Dunától északra – Új tárlat a galántai múzeumban videó 2018. január 30. | GALÁNTA. Az Avarok és szlávok a Dunától északra című vándorkiállítás a SzNM – Túrócszentmártoni Múzeum, a komáromi Duna Menti Múzeum és a Nagytapolcsányi Tribecsi Múzeum gyűjteményéből jött létre. A kiállítás következő állomása a Galántai Honismereti Múzeum lesz, a megnyitót 2018. február 7-én 17.00 órai kezdettel tartják.
Holnap kapják a diákok a félévi bizonyítványt videó 2018. január 30. | POZSONY. Az alap- és középiskolás diákok január 31-én kapják meg osztályfőnökeiktől a tanuló előmenetelének szóbeli, illetőleg első félévi viselkedésének érdemjegy formájában kifejezett értékelését. A kivonat nem hivatalos okmány, hivatalos dokumentumként nem használható.
Meghirdették a Szülőföldön magyarul pályázatot videó 2018. január 29. | KOMÁROM. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége a Bethlen Gábor Alapról szóló törvény értelmében meghirdeti „Szülőföldön magyarul“ nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz támogatás, illetve hallgatói támogatás ösztöndíj pályázatát.
Az évszakhoz képest meleg időjárás várható videó 2018. január 29. | POZSONY. A mai nappal jelentős felmelegedés veszi kezdetét. Jó hír, hogy helyenként tisztességesen megemelkedhet a levegő hőmérséklete. Hétfőn a legmagasabb nappali hőmérséklet 4-9 Celsius-fok körül alakul, az ország déli területein viszont elérheti akár a 14 fokot is – tájékoztat a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet.
Mi a teendő, ha kárt okoztunk más gépkocsijában? videó 2018. január 29. | POZSONY. Tekintettel arra, hogy egyre növekszik az ismeretlen tettesek által elkövetett közúti balesetek száma, a rendőrség tanácsot, ajánlásokat ad, mitévők legyenek a gépkocsivezetők, ha olyan gépkocsiban okoznak kárt, melynek a tulajdonosa nincs a helyszínen.
Tankönyv a kisebbségekről szlovák alapiskolásoknak videó 2018. január 29. | POZSONY. Már a végső simításokat végzi az Állami Pedagógiai Intézet (ŠPÚ) a Szlovákiában élő nemzeti kisebbségeket bemutató segédtankönyvön. Az akadémia történettudományi és néprajzi intézeteinek véleményezése után az e-tankönyvet szeptembertől használhatják az oktatásban.
Lubyová milliókat ígér a főiskolai kollégiumok felújítására videó 2018. január 28. | POZSONY. A felsőoktatási intézmények kollégiumai már ebben a tanévben több millió eurót kapnak felújításra – ígérte Martina Lubyová oktatási miniszter a közmédia 5 perc múlva 12 című vitaműsorában, hivatkozva a koalícióval kötött legfrissebb megállapodásra.
Rendkívüli sikeres évet tudhat maga mögött a betléri kastély videó 2018. január 28. | BETLÉR. Rendkívüli sikeres évet tudhat maga mögött a betléri Andrássy kastély és múzeum. Az elmúlt évben a múzeum látogatottsága meghaladta a 100 ezer főt, amire ezidáig nem volt példa.
Az MKP-s Csenger Tibor lehet Nyitra megye egyik alelnöke videó 2018. január 28. | NYITRA. A megye magyarlakta járásaiban élők szempontjából is fontos döntések születnek majd a Nyitra Megyei Önkormányzat január 29-i ülésén, amelyen az alelnökök, a megyei tanácstagok és a bizottsági elnökök megválasztására is sor kerül. Az MKP-frakció által bő két hónapon át Belica megyefőnökkel és a további partnerekkel folytatott tárgyalások várható eredményeiről Farkas Iván, a magyar párt megyei frakcióvezetője elsőként portálunkat tájékoztatta.
Szlovákiának haladnia kell a korral videó 2018. január 28. | BRÜSSZEL/POZSONY. Szlovákiának lépést kell tartania Európa műszaki fejlődésével, minél hamarább be kell lépnie az Európai Űrügynökségbe (ESA) – javasolta Maroš Šefčovic, az Európai Bizottság alelnökének megjegyzésére reagálva Martina Lubyová oktatási miniszter. Šefčovic szerint a Párizsban székelő szervezet várja Szlovákia jelentkezésének véglegesítését.
Rákóczi Szövetség: pályázat a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja alkalmából videó 2018. január 28. | BUDAPEST. A Rákóczi Szövetség pályázatot hirdet Kárpát-medencei középiskolások és egyetemisták számára a Felvidékről kitelepített magyarok április 12-i emléknapja alkalmából.
Huszonnégy iskola zárta be kapuit a héten betegség miatt Kassa megyében videó 2018. január 28. | KASSA, NAGYSZOMBAT. Kassa megyében 28,4 százalékkal emelkedett a héten a heveny légúti megbetegedések (ARO) száma az előző hét adataihoz képest. Úgynevezett influenzaszünet miatt 24 iskola kapui maradtak zárva – tájékoztatott a Kassai Regionális Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ Košice). Nagyszombat megyében még rosszabb a helyzet. Ott az év harmadik hetéhez képest 40,5 százalékkal emelkedett a heveny légúti megbetegedések száma.
Elfogadták Pozsony megye idei kiegyensúlyozott költségvetését videó 2018. január 28. | POZSONY. Január 26-án ismét ülésezett Pozsony Megye Önkormányzata, amely a tanácskozás legfontosabb napirendi pontjaként elfogadta a megye idei költségvetését. Annak részleteiről Pomichal István MKP-s megyei képviselő, a pénzügyi bizottság elnöke portálunkat tájékoztatta.
A mai ifjúság később alapít családot és vásárol saját lakást videó 2018. január 27. | POZSONY. A mai ifjúság sokkal később alapít családot és lakhatási lehetőségeinek megoldását is későbbre halasztja. Míg 10 évvel ezelőtt a menyasszonyok átlagéletkora 28 év volt, jelenleg már 30. A férfiak is 2,5 évvel később nősülnek, mint ahogyan egy évtizede tették.
Turisztikai vásár Pozsonyban videó 2018. január 27. | POZSONY. 24. alkalommal nyílt meg Szlovákia legnagyobb turisztikai vására, az ITF Slovakia. A pozsonyi seregszemlén 17 ország közel 350 kiállítója van jelen, hogy bemutassa aktuális idegenforgalmi kínálatát a szakmának és a nagyközönségnek. A kiállítás vasárnapig tart nyitva.
Döntés nélkül ért véget a besztercebányai megyei ülés videó 2018. január 27. | RIMASZOMBAT. A Besztercebánya Megyei Önkormányzat három frakciója közti nézeteltérések miatt a tervezettnél korábban ért véget a képviselő-testület január 26-ai első rendes ülése. Annak részleteiről Cziprusz Zoltán, a Magyar Közösség Pártja megyei képviselője tájékoztatta portálunkat.
Első  Előző   3 / 199   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: -1°C / -0°C
Holnap: -3°C / 0°C
Ógyalla
Ma: -1°C / 0°C
Holnap: -3°C / 1°C
Losonc
Ma: -1°C / 4°C
Holnap: -4°C / 2°C
Kassa
Ma: -0°C / 5°C
Holnap: -4°C / 1°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
207 éveA papírpénzt értékének egyötödére cserélték, míg a réz hatkrajcárosokat kivonták a forgalomból.
197 éveMegszületett Feszl Frigyes építész, a pesti Vigadó tervezője.
174 éveMegszületett Munkácsy Mihály festőművész (Ecce homo, Krisztus Pilátus előtt, Golgota).
132 éveMegszületett Kun Béla politikus, aki 1919-ben a Tanácsköztársaság idején a kommün tényleges vezetője volt.
107 éveMegszületett Énekes István olimpiai bajnok ökölvívó, aki 29 alkalommal volt tagja a magyar válogatottnak.
Belföld Több százan perelnék a Volkswagent Több százan perelnék a Volkswagent videó POZSONY. Van esélyük kártérítésre a dízelbotrányban érintett szlovákiai gépkocsitulajdonosoknak. Az ügyben csoportos per van készülőben, amellyel egy összeurópai kezdeményezéshez csatlakozhatnának az érintettek. A német konszernt eddig 700-an perelnék Szlovákiából. Van esélyük kártérítésre a károsanyag-kibocsátási botrányban érintett szlovákiai autósoknak. Dél-Szlovákiából terjed a szegények kábítószere videó A marihuánánál erősebb hatású szer Magyarországról tört be az országba. Fico: Slovakia first! videó Fico kormányfőt inspirálta Trump választási szlogenje, s annak részleteiről blogjában számolt be.
Külföld A schengeni határellenőrzések megszüntetését sürgeti Bulgária A schengeni határellenőrzések megszüntetését sürgeti Bulgária videó SZÓFIA. Bulgária a schengeni övezeten belüli határellenőrzések megszüntetését sürgeti. Ez ugyanis ellentmond a személyek, a tőke, az áruk és a szolgáltatások szabad mozgása uniós alapszabadságának - mondta Ekaterina Zaharieva bolgár külügyminiszter a Die Welt című német lap keddi számában megjelent interjújában, amelyből előzetesen részleteket közöltek hírügynökségek. A bolgár külügyminiszter egyben követelte, hogy Bulgária és Románia is csatlakozhasson a schengeni övezethez. Erdogan: a török hadsereg megkezdi Afrín ostromát videó A hadművelet idáig Afrín peremvidékein, nehéz terepviszonyok között, erdőkkel borított hegyekben zajlott. Új stratégiát alkalmaz Skandináviában az Iszlám Állam videó Új stratégiával igyekszik a beszervezéseket igazgatni az Iszlám Állam, a kiutasított menedékkérők pedig fogékonyak erre.
Magyar világ Ukrán külügyminiszter-helyettes: nem teljesíthető a magyar kisebbség minden kívánsága Ukrán külügyminiszter-helyettes: nem teljesíthető a magyar kisebbség minden kívánsága videó KIJEV. Ukrajna nem tudja teljesíteni a kárpátaljai magyar kisebbségnek az oktatás nyelvére vonatkozó minden kívánságát - jelentette ki Olena Zerkal, európai integrációért felelős ukrán külügyminiszter-helyettes az Ötös ukrán televízió műsorában, amelyből kedden idézett részleteket a Zerkalo Nyegyeli című hetilap internetes oldalán. Az oktatás nyelvéről szóló rendelkezések bevezetését 2020-ról 2023-ra módosítja. Orbán Bulgáriában: elfogadhatatlan az EU új migrációs javaslata videó Bulgária elismerést érdemel, mert megvédte a külső határait, amivel Magyarországot is - mondta a miniszterelnök hétfőn Szófiában. Elemző: Pozitív töltetűvé vált az „elmúlt nyolc év” kifejezés videó Vasárnap megtartotta évértékelő beszédét Orbán Viktor miniszterelnök. A beszédet Deák Dániel politológus értékelte az M1-en.
Kultúra Edith és Marlene Edith és Marlene videó A Komáromi Jókai Színház új bemutatóra készül. Edith Piaf életének néhány jelentős pillanatát Pataki Éva forgatókönyvíró dolgozta fel olyan módon, hogy a kis Edith életét Marlene Dietrich, Piaf kortársának fókuszán keresztül mutatja be. Címszereplői Holocsy Krisztina (Edith Piaf) és Holocsy Katalin (Marlene Dietrich). Több mint 24 ezren látták a Seuso-kincset Kecskeméten videó A késő római császárkor egyik legjelentősebb ezüstkincse Miskolcon, Nyíregyházán, majd 2018 nyarától Budapesten lesz látható. Több mint 110 ezer néző látta az első hétvégén a Valami Amerika 3-at videó A film a rendszerváltás óta a második legjobb magyar filmes nyitóhétvégét érte el, megelőzve az Üvegtigris 2 eredményét is.
Színes Ismét a Costes lett az év étterme Magyarországon Ismét a Costes lett az év étterme Magyarországon videó BUDAPEST. Ismét a Palágyi Eszter séf által vezetett Costes kapta a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díjat a hétfőn Budapesten megrendezett díjátadó gálán. A budapesti Costes korábban háromszor, 2009-ben, 2012-ben és 2016-ban volt az év étterme. Phjongcshang 2018 - Búcsúznak a szlovák jégkorongozók Frissítvevideó Az Egyesült Államok válogatottja könnyed győzelemmel jutott negyeddöntőbe, miután legyőzte Szlovákiát. Észak-Korea már közös rendezésre is nyitott lenne videó Észak-Korea kilátásba helyezte, hogy a 2021-es téli Ázsiai Játékokat közösen rendezné meg Dél-Koreával.
Mozaik Az autizmust vérvizsgálattal kimutató tesztet fejlesztettek ki Az autizmust vérvizsgálattal kimutató tesztet fejlesztettek ki videó LONDON. Az autizmust vér- vagy vizeletvizsgálattal kimutató tesztet fejlesztettek ki brit kutatók - adta hírül a BBC hírportálja. Most nincs olyan biológiai teszt, amely kimutatná a betegséget, azt viselkedés alapján, többszöri vizsgálattal diagnosztizálják. Jó hajós lehetett és valamiféle nyelvet is használhatott a Homo erectus videó Képes volt eszközöket készíteni és valószínűleg az első előember volt, amely főzött. A takarítószerek rendszeres használata károsíthatja a tüdőt videó Azoknak a nőknek, akik rendszeresen használnak az otthonukban takarítószereket, hosszú távon csökken a tüdőkapacitásuk.
Vélemény Bartók Csaba: Kép van, magyar hang nincs! Bartók Csaba: Kép van, magyar hang nincs! videó Több mint fél év eltelt azóta, hogy megválasztották a szlovák televízió és rádió új vezérigazgatóját, Jaroslav Rezníket. A bő hat hónap nem hogy arra nem volt elég, hogy megoldást találjanak a magyar műsorsáv javítására, az adások bővítésére, de még a meglévők megtartása sem tartozott a prioritások közé. A számarányoknak megfelelően a két közszolgálati tv csatorna összidejéből napi 4 óra műsoridő járna a felvidéki magyarságnak. Aich Péter: Nagyokos fehérek videó Sokan úgy vélik, a sajtószabadság az, hogy most végre megmondhatják a tutit. Agárdy Gábor: Semmi sem marad utánatok! videó Egy biztos: nem szeretném, ha utódaim egyszer arra ébrednének, hogy kötelezően turbánt kell viselniük, ha kimennek az utcára.
Hitélet Szlovák szalézi atya lett Azerbajdzsán első katolikus püspöke Szlovák szalézi atya lett Azerbajdzsán első katolikus püspöke videó A bakui Szeplőtelen Fogantatás-templomban ünnepelték múlt hét vasárnap Vladimír Fekete szlovák szalézi atyának, Azerbajdzsán apostoli prefektusának püspökké szentelését, akit Ferenc pápa 2017. december 8-án emelt főpásztorrá. Vladimír Fekete szlovák szalézi atyát Ferenc pápa emelte főpásztorrá. Ma van nagyböjt 1. vasárnapja videó "Ez lesz a jele annak a szövetségnek, amelyet megkötök velem és veletek..." A semmiből indultak a bősiek, de hamarosan gyülekezeti központjuk lehet videó Tavasszal elkezdődhet a templomépítés.
Múltunk Magyar emlékek nyomában: Liszt Ferenc - Európa és Kanada Magyar emlékek nyomában: Liszt Ferenc - Európa és Kanada videó A zene iránti rajongásáról mindig is jól ismert cseh főváros közönsége viszonylag későn, 1840-ben élvezhette első alkalommal Liszt Ferenc (1811–1886) zongorajátékát. A koncert helyszínén, Prága legrégebbi bérházának falán mellszobor – Hana Wichterlová cseh szobrászművésznő alkotása – és rövid szöveg emlékezteti az arra járókat a művészettörténeti eseményre. Nagy zeneművészünk zongorajátékát a világ számos városában élvezhették az érdeklődők, amire több helyütt szobrok is emlékeztetnek. Kármán Tódor és a National Medal of Science videó Ezt az elismerést először az első helikopter megalkotója kapta Kennedy elnöktől. Az ember, aki atombombát adott a muzulmán világnak videó Európai tanulmányai alatt lopta el a titkokat.
Fő támogatónk