2018. március 19., hétfő - József, Bánk
Cikkek közt...  Videók közt...  
Díjmentesen felülvizsgálja a kútvíz minőségét a Pozsonyi Vízművekvideó 2018. március 18., vasárnap 11:25 POZSONY. A víz világnapja alkalmából a fúrt kutak esetében az idén is a nitrátok vízben való jelenlétét, illetve a víz keménységét felmérni hivatott ingyenes vízminta bevizsgáltatási lehetőséget biztosít a Pozsonyi Vízművek (BVS). A vízmintákat 2018. március 22-ig, 8.00 és 16.00 óra között vihetik be a díjmentes szolgáltatás iránt érdeklődők a Pozsonyi Vízművek fővárosi, Bajmóci (Bojnická) utca 6. szám alatt található laboratóriumába – tájékoztatott a BVS szóvivője, Ján Pálffy.
Drágább lesz a diákélet szeptembertől videó 2011. június 14. | POZSONY. Forró lesz a szeptember az iskolaügyben: az egyik oldalon a tanárok tiltakoznak és béremelést követelnek, a másikon a diákok helyzete válik nehezebbé a kollégiumi díjak emelkedése miatt.
Meg kell őrizni a szórványközösségeket videó 2011. június 09. | ALSÓBODOK. Négynapos szakmai hét zajlik Alsóbodokon a Nyitra-vidék és az Érsekújvári járás szórványiskoláinak bevonásával. A rendezvény része volt a szerdai Szórványban magyarul oktatási konferencia hazai és külföldi előadók, köztük Répás Zsuzsanna, a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, valamint Ulicsák Szilárd, a Bethlen Gábor Alap Zrt. elnök-vezérigazgatója részvételével.
Nethittan, új alternatíva a hitoktatásban videó 2011. június 09. | BUDAPEST. 2010 szeptemberétől a görögkatolikus egyház 12 parókiáján indult egy mintaprogram, melyben a hitoktatásban résztvevő hátrányos helyzetű gyermekek részére multimédiás segédeszközökkel teszik színesebbé a hittanórákat. A mintaprogram a tanév végére nyerte el végleges formáját.
Béremelést követelnek a magyar pedagógusok videó 2011. június 05. | BUDAPEST. A szeptemberi iskolakezdésre országos sztrájkot is kilátásba helyezett az egyik szakszervezeti vezető a kormány oktatási és szakképzési reformprogramja elleni demonstráción. Vasárnap Budapesten a Nemzeti Erőforrás Minisztérium épülete előtt több ezer pedagógus tüntetett.
Tizenegyezer diák kirándulhat idén a határon túlra videó 2011. június 04. | BUDAPEST. Az idén mintegy tizenegyezer diák utazhat külhoni magyarlakta területekre tanulmányi kirándulásra a Határtalanul! program keretében - mondta Semjén Zsolt szombaton a fővárosban, amikor a program nyitányaként Felvidékre tartó diákokat indítottak útnak a Budai Várból.
Készül a magyar pedagógus-életpályamodell videó 2011. június 03. | BUDAPEST. Nagy változások előtt állunk, s csak rajtunk múlik, hogy kihasználjuk-e a rendelkezésre álló lehetőségeket - fogalmazott az oktatási államtitkár a közelgő pedagógusnap alkalmából írt köszöntőjében. Hoffmann Rózsa azt ígérte, hamarosan elkészül a közoktatási törvény és annak részeként a pedagógus-életpályamodell.
Országszerte tesztelték a kilencedikeseket videó 2011. június 01. | POZSONY. Az Állami Pedagógiai Intézet által koordinált „Tesztelés 9 - 2011“ országos felmérés végeredményei több örvendetes ténnyel szolgálnak a hazai magyar tannyelvű alapiskolák számára.
Szeptembertől kötelező az angol videó 2011. május 31. | POZSONY. Az oktatási tárca javaslata, hogy harmadik osztályban kezdjék tanítani az angol nyelvet, heti három órában. Azok az elsősök és másodikosok, akik egy más idegen nyelvet kezdtek el tanulni, hatodikban kezdik az angolt. Kötelezően.
Semjén: egységes magyar oktatást videó 2011. május 30. | BUDAPEST. A Kárpát-medencei magyar nyelvű oktatás fontosságát hangsúlyozta Semjén Zsolt hétfőn Budapesten, az Óbudai Egyetemen. A miniszterelnök-helyettes bejelentette: már kilencvenezer állampolgársági kérelem érkezett.
Konferencia a szórványiskolák pedagógusainak videó 2011. május 29. | ALSÓBODOK. A Nyitrai és Érsekújvári járás szórványiskolái számára rendeznek konferenciával egybekötött szakmai hetet Alsóbodokon június 6-10. között.
Diákhitel határon túliaknak videó 2011. május 26. | BUDAPEST. Diákhitelt kaphat minden olyan erdélyi és felvidéki magyar fiatal, aki felveszi a magyar állampolgárságot, de továbbra is lakóhelyén jár egyetemre, és nem költözik Magyarországra - írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet.
Sztrájkbizottságot alapítottak az egyetemi hallgatók videó 2011. május 24. | POZSONY. Nem tetszik a diákoknak, hogy Eugen Jurzyca miniszter módosítani akarja a felsőoktatási törvényt. A módosítás többek között változtatna a felsőoktatási intézmények besorolásán.
Brüsszel növelni próbálja az iskolázottságot videó 2011. május 20. | BRÜSSZEL. Az Európai Unió csökkenteni próbálja az iskolapadokat idő előtt elhagyó tanulók számát. A tagországok oktatásügyi miniszterei az említett cél elősegítése érdekében pénteken ajánlásokat fogadtak el.
Tájékoztató napok a Határtalanul! tanulmányi kirándulásokról videó 2011. május 19. | BUDAPEST. A Határtalanul! tanulmányi kirándulásokról tartanak tájékoztató napokat csütörtökön, pénteken és hétfőn az Apáczai Közalapítvány szervezésében a fővárosban. Az idén 500 millió forintos keretből várhatóan 12 ezer diák utazását tudják támogatni.
A Péderi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és Óvoda videó 2011. május 17. | PÉDER. A Péderi Magyar Tanítási nyelvű alapiskola a kisiskolák közé sorolandó, hiszen diákjainak létszáma nem éri el a tizet. Az egyosztályos iskola közös épületben található a szintén magyar nyelvű óvodával, amelyet – mint az alapiskolát – szintén kilenc kis csemete látogat.
Testvériskolai kapcsolatok létesüljenek videó 2011. május 13. | BUDAPEST. Tájékoztató napokat tart az Apáczai Közalapítvány május 19-én, 20-án és 23-án a Tanulmányi kirándulások magyarlakta területekre és az Együttműködések magyar szakképző iskolák között elnevezésű pályázatokról a fővárosban.
Online könyvek a közoktatás számára videó 2011. május 10. | BUDAPEST. Új perspektívák állnak az iskolaigazgatók és óvodavezetők előtt, hiszen mostantól az intézményük irányítását online könyvek is segítik. Az interneten elérhető szakirodalmak a legmodernebb elvárások szerint készültek, használatuk pedig nem kíván többet egy alapszintű számítástechnikai ismeretnél.
Pék László: Muníciót kaptak a támogatások ellenzői videó 2011. május 08. | POZSONY. Politikától sem mentes vita alakult ki a magyarországi oktatási-nevelési támogatások jövőbeni folyósítását illetően. A magyar kormány döntése értelmében ugyanis a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) bonyolítja ezentúl a pénzosztást, a kedvezményezettek pedig a szülők lesznek. Az eddigi gyakorlat szerint a lebonyolító szervezet a Pázmány Péter Alapítvány volt.
Mit tartson szem előtt a diákújságíró? videó 2011. május 06. | BUDAPEST. A fiatalokon is múlik, hogy az újságírók lesújtóan negatív önképe megváltozzon - mondta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke pénteken Budapesten, a 18. Országos Ifjúsági Sajtófesztivált megnyitó beszédében.
Megjelent a határon túli oktatási-nevelési támogatások pályázata videó 2011. május 05. | Megjelent a határon túli oktatási-nevelési támogatások pályázati felhívása, a kérelmeket június 30-ig lehet benyújtani. Újdonság, hogy az idei évtől óvodások után is kérhető a támogatás.
Egy számítógépre öt tanuló jut videó 2011. május 05. | POZSONY. Tavaly egy számítógépre az alapfokú oktatásban átlagosan öt tanuló jutott. A középiskolákban jobb a helyzet, egy ott négy diákra egy gép jut. A szlovák kormány elégedett az aránnyal.
Patinás iskoláink – A Kéméndi Petőfi Sándor Alapiskola videó 2011. május 04. | KÉMÉND. A Garam menti hét kurtaszoknyás falu egyikében az első magyar tanítási nyelvű iskolát még 1732-ben alapították. A II. világháború után a magyar nyelvű oktatás itt is 1949-ben indult újra. A tanulók létszáma akkor 86 volt. A mostani épületet 13 tanteremmel 1961-ben adták át, és 427-en látogatták. Jelenleg kilenc osztályban 196-an tanulnak.
MTA - Elkészült négy stratégiai program videó 2011. május 03. | BUDAPEST. Az Akadémia az egész nemzet számára fontos stratégiai kérdésekben fogalmazza meg a döntéshozók számára a tudományosan megalapozott ajánlásait, kitörési pontokat javasolhat a fejlesztési irányok kijelöléséhez - hangsúlyozta Pálinkás József az MTA 181. közgyűlésének keddi napján tartott elnöki beszámolójában.
Hagyományos programok, koncertek Tusványoson videó 2011. május 03. | BUKAREST. Több ezer résztvevőt várnak az idei Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborba, amelyet július 19. és 24. között tartanak Tusnádfürdőn.
Indul a Határtalanul tanulmányi kirándulási program videó 2011. április 30. | BUDAPEST. Megjelent a Határtalanul tanulmányi kirándulási program pályázati felhívása; az idei évben a közoktatási intézmények határon túli magyar kirándulásainak támogatására 500 millió forint áll rendelkezésre - jelentette be Semjén Zsolt szombati budapesti sajtótájékozta-
tón.
Hagyományőrzés a szalkai alapiskolában videó 2011. április 28. | SZALKA. A szalkai alapiskola az utóbbi években sikeresen küzd a megmaradásért. Öt év alatt a 72 fős, bezárásra ítélt iskolából 108 diákkal működő, egyre biztosabb alapokon álló intézménnyé fejlődött.
Patinás iskoláink - A Szenczi Molnár Albert Alapiskola videó 2011. április 27. | SZENC. Fennállása 60. évfordulóját ünnepli a Szenczi Molnár Albert Alapiskola. Tanulóinak száma a múlt század hatvanas éveinek közepén érte el a csúcspontját, amikor 717 diák látogatta. Az asszimiláció azonban esetében is érezteti hatását. Ma 173 tanulója van a patinás oktatási intézménynek.
A szórványiskolák megtartásán dolgozik a szerbiai Magyar Nemzeti Tanács videó 2011. április 22. | ÚJVIDÉK, BUDAPEST. A szórványiskolák megtartásán dolgozik a szerbiai Magyar Nemzeti Tanács - jelentette ki Korhecz Tamás, a tanács elnöke egy újvidéki magyar iskolai fórumon.
Az iskolai terror és a családon belüli erőszak között kapcsolat van videó 2011. április 22. | BOSTON, BÉCS, PÁRIZS, BUDAPEST. A társaikat gyötrő és a terrort elszenvedő diákok egyaránt nagyobb eséllyel érkeznek olyan környezetből, ahol előfordul családon belüli erőszak - állapították meg csütörtökön közzétett tanulmányukban amerikai kutatók.
Túljelentkezés a főiskolákon, Komáromban a tanárképző karon videó 2011. április 20. | POZSONY. Az ország legnagyobb és legnépszerűbb egyetemére, a pozsonyi Comenius Egyetemre 19 ezren jelentkeztek. Egyes karok azonban még nem zárták le a jelentkezést, tehát ez a szám magasabb lehet. Már most látni, hatalmas a különbség a felvehető diákok és a jelentkezők száma között.
Első  Előző   201 / 202   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: -5°C / -1°C
Holnap: -6°C / -1°C
Ógyalla
Ma: -4°C / 1°C
Holnap: -6°C / -1°C
Losonc
Ma: -5°C / 2°C
Holnap: -8°C / -2°C
Kassa
Ma: -6°C / -1°C
Holnap: -6°C / -3°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
2017 éveSzent József, az ácsok és az otthont alapítók védőszentjének ünnepe
131 éveMegszületett Kabos Gyula színész, komikus (Hyppolit, a lakáj).
63 éveMegszületett Bruce Willis színész (Die Hard-sorozat, Az utolsó cserkész).
381 éveMeghalt Pázmány Péter esztergomi érsek, író.
205 éveA Glasgow melletti Blantyse-ben megszületett David Livingstone brit hittérítő, kutató és utazó.
Belföld Az ellenzék az előre hozott választások érdekében rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez Az ellenzék az előre hozott választások érdekében rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez videó POZSONY. Az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás már vasárnap tárgyalásokat kezd ellenzéki partnereivel, melyek célja a parlament rendkívüli ülésének összehívása. Az ülésnek egyetlen napirendi pontja lenne, javaslat a jelenlegi parlament választási időszakának lerövidítésére – mondta a közmédia 5 perc múlva 12 című vitaműsorában Ľubomír Galko, az SaS alelnöke. Az OĽaNO és a Család vagyunk támogatja az SaS kezdeményezését. Az ülésre már a jövő héten sor kerülhet. Gašparnak távoznia kellene, jelezte az SNS és a Most-Híd videó Ľuboš Blaha, az Irány-Szociáldemokrácia képviselője viszont a redőfőkapitány védelmére kelt a TA3 vitaműsorában. Bugár Béla és az állam megsemmisítése videó Az elmúlt napok legnagyobb csalódása mindenképpen Bugár Béla nevéhez fűződik – írja véleménycikkében Ľuba Lesná.
Külföld Seehofer: a rugalmas szolidaritás elvét kell alkalmazni Seehofer: a rugalmas szolidaritás elvét kell alkalmazni videó BERLIN. Nagyobb erővel kell törekedni a párbeszédre és a rugalmas szolidaritás elvét kell alkalmazni a menekültek európai uniós (EU-) tagországok közötti elosztásának ügyében - mondta Horst Seehofer német belügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban. A német belügyminiszter hangsúlyozta, hogy nem lenne szabad az egyes kormányok "feje felett dönteni". Oroszország elnököt választ Frissítvevideó Az előrejelzések szerint a győztes nagy valószínűséggel - immár negyedszer - a hivatalban lévő államfő, Vlagyimir Putyin lesz. Szkripal-ügy - Moszkva szerint brit katonai laboratóriumból származhatott a méreg Frissítvevideó Felmerült Szlovákia, Nagy-Britannia és Svédország neve is.
Magyar világ Változott a migráció megítélése Európában Változott a migráció megítélése Európában videó BUDAPEST. A német kormány álláspontja más a migrációról, mint két évvel ezelőtt, és Emmanuel Macron francia államfő is komoly korlátozásokat vezet be – hívta fel a figyelmet Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 hírcsatornán vasárnap. Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint az EU-nak és az ENSZ-nek komolyan kellene ezzel a kérdéssel foglalkoznia. Magyarországon is gondokat okoz az időjárás videó Lezárt utak, áramkimaradások és szünetelő vonatközlekedés a rendkívüli idő miatt. Kövér: Európa érdeke is, hogy a kormány folytatni tudja munkáját videó Az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta, a 2018-as minden korábbi választásnál nagyobb jelentőségű.
Kultúra Matek-fizika tanárnak készült, végül az egyik legnépszerűbb színész lett Matek-fizika tanárnak készült, végül az egyik legnépszerűbb színész lett videó BUDAPEST. Bodrogi Gyula a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész áprilisban lesz 84 éves. Ebből az alkalomból készült beszélgetés a népszerű színésszel a Kossuth Rádióban. Bodrogi Gyula áprilisban lesz 84 éves. Ebből az alkalomból készült beszélgetés a népszerű színésszel a Kossuth Rádióban. A Neotontól lopott a hongkongi sztár videó Ráadásul Guinness-rekordot döntött a dallal Kínában. Végvári Ádám nem hagyja annyiban. Bábszínház premier: Csillagokkal táncoló Kojot videó Cseh Tamás észak-amerikai indián népmeséinek bábos feldolgozása a rozsnyói Meseszínház előadásában.
Színes Huszonkét tonna szemetet gyűjtöttek a Galápagos-szigetek partjainál Huszonkét tonna szemetet gyűjtöttek a Galápagos-szigetek partjainál videó QUITO. Január óta 22 tonna szemetet gyűjtöttek a Galápagos-szigetek partjain, amelyek különleges védelem alatt állnak. A hulladékot az esetleges invazív fajok érkezése miatt át is vizsgálják - közölték a térség Nemzeti Parkjának illetékesei. A hulladékot az esetleges invazív fajok érkezése miatt át is vizsgálják - közölték a térség Nemzeti Parkjának illetékesei. Kritikus a vízszint a Balatonnál videó A vízállás pontosan 12 éve nem volt ilyen magas. Észak-Svédországra hagyta vagyona felét az IKEA alapítója videó A kilencvenegy évesen elhunyt üzletember vagyonát 36 milliárd euróra becsülték.
Mozaik Kezd kifogyni az üzamanyagból a Kepler űrtávcső Kezd kifogyni az üzamanyagból a Kepler űrtávcső videó Majd egy évtizednyi működést követően a Kepler űrtávcső küldetésének végéhez közeledik. A NASA sajtóközleménye szerint csak hónapok lehetnek hátra az exobolygó-kutatásokat – és a csillagászat számos más területét is – forradalmasító űreszköz életéből. A NASA sajtóközleménye szerint csak hónapok lehetnek hátra az exobolygó-kutatásokat forradalmasító űreszköz életéből. Felöltöztették az 1200 éves mocsári holttestet videó A frízföldi mocsári holttest tunikát, lábfej- és lábszárvédőt, gyapjúkabátot és kapucnit viselt, elföldelésekor lepelbe burkolták. Műanyagszemcsékkel szennyezettek a legnépszerűbb palackozott ásványvizek videó A kutatók a világ legnépszerűbb palackozott ásványvizeit kilenc országra kiterjedően vizsgálták.
Vélemény Őry Péter: Őszödi beszéd felvidéki módra! Őry Péter: Őszödi beszéd felvidéki módra! videó „Felvidéki Fletónk” ismét nagyot alakított: a vegyespárt országos tanácsának döntését (azaz saját párttársait is) a sunyiba vágta, és mindenki képébe nyomta: „újra csak azt mondjuk, amit akarunk” és nem azt, amit egy nappal előtte mondtunk! Nem tudom, lesz-e újabb felvonása a felvidéki Őszödnek. Viszont határozottan úgy fest, a nézők erősen unják a színdarabot. Berényi József: 1848-1989-2018 videó Átmeneti szövetség alakult tehát ki ismét köztünk és a szlovák közvélemény jelentős része között, úgy, mint 1989-ben. Kövesdi Károly: Béla bácsi meséi videó Emlékeztek? Röpke két éve például azt mesélte, hogy rossz bácsikkal nem fog egy csoportba keveredni, aztán kiderült, hogy mégis.
Hitélet Millenniumi zászlót kaptak a décsfalvi reformátusok Millenniumi zászlót kaptak a décsfalvi reformátusok videó KOLOZSVÁR. Millenniumi zászlót küldött Orbán Viktor miniszterelnök a székelyföldi Décsfalva református közösségének, mely templomot épített magának az elmúlt években. A zászlót és Orbán Viktor üzenetét Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára adta át egy ünnepi istentisztelet keretében. A zászlót és Orbán Viktor üzenetét Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára adta át. Szent Patrik püspökre emlékezünk videó Ő az egyetlen szent, aki az Egyház egyetemes kalendáriumában Írországot képviseli. Kerékpáros zarándoklat Brenner János boldoggá avatására videó A Mária Út Egyesület két kerékpáros zarándok csoportot tervez indítani Budapestről, melyhez bárki csatlakozhat.
Múltunk Magyar emlékek nyomában: Zichy Mihály – Tbiliszi Magyar emlékek nyomában: Zichy Mihály – Tbiliszi videó Zichy Mihály (1827–1906) festő, grafikus nemcsak a magyar romantikus festészet kiemelkedő alakja, de az orosz cárok udvari festője is volt, aki húsz esztendős korától – néhány éves párizsi és rövid hazai megszakítással – egészen haláláig, negyvenkilenc éven át dolgozott Oroszországban. Zichy Mihály festő, grafikus nemcsak a magyar romantikus festészet kiemelkedő alakja,a grúzok is „nemzeti festőjükként” tisztelik. 170 évvel ezelőtt a bécsi udvar hozzájárult gróf Batthyány Lajos miniszterelnöki kinevezéséhez videó A kormány élén hozzálátott a fiatal magyar állam megszervezéséhez. A királynő, aki szembe mert szegülni Rómával... videó Zénobia királynő a napjainkban az Iszlám Állam kezei által szomorú pusztulást szenvedő Palmüra legnagyobb uralkodója volt.
Fő támogatónk