2018. március 25., vasárnap - Irén, Írisz
Cikkek közt...  Videók közt...  
Andersen éjszakája „csalogányokkal“ a komáromi Szinnyei József Könyvtárbanvideó 2018. március 24., szombat 11:55 KOMÁROM. A Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa, az IBBY 1967-ben kezdeményezte, hogy a világhírű dán költő és meseíró, Hans Christian Andersen születésnapja táján világviszerte ünnepeljék meg a gyermekkönyv nemzetközi napját, illetve szervezzék meg az Andersen éjszakája című rendezvényeket. E kezdeményezéshez 2006-tól egyre több szlovákiai könyvtár, így a komáromi Szinnyei József Könyvtár is csatlakozott. Idén március 23-án, a könyvhónap keretén belül rendezte meg a tartalmas műsorokban bővelkedő éjt.
Négy szakot indít az ekecsi Egyesített Szakiskola videó 2011. augusztus 21. | EKECS. A Dunaszerdahelyi járásban, Ekecsen négy szakon indít képzést az összevont szakiskola az új tanévben. Szabókat-varrónőket, szobafestőket, cukrászokat és kertészeket képeznek a csallóközi oktatási intézményben.
Magyar-magyar ifjúsági cserekapcsolatok videó 2011. augusztus 21. | SZENTENDRE. A Rákóczi Szövetség XXIII. nyári főiskolás tábora hétfőn nyitja meg kapuit Szentendrén, a Pap-szigeti kempingben. A táborba csaknem száz Kárpát-medencei felsőoktatási hallgatót várnak Prágától Csíkszeredáig az egyes főiskolai, egyetemi diákszervezeteket képviseletében.
Örök nyugalomra helyezték Gáspár Tibor tanár urat videó 2011. augusztus 17. | DUNASZERDAHELY. 2011. augusztus 17-én kísérték el utolsó útjára szerettei és tisztelői Gáspár Tibor tanárt, közírót, Felvidék jeles közéleti személyiségét, aki 83 éves korában távozott az élők sorából.
Az ELTE a világ legjobbjai között videó 2011. augusztus 17. | BUDAPEST. A világ 500 legjobb felsőoktatási intézménye közé az ELTE mellett bekerült a Szegedi Tudományegyetem is.
Rozsnyón tartják a magyar tanévnyitót videó 2011. augusztus 17. | RÉVKOMÁROM. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének honlapján megtalálható a rozsnyói magyar tanévnyitóra szóló meghívó. Az ünnepség szeptember 3-án, szombaton délután 14.00 órakor kezdődik a püspöki székesegyházban.
Oktatási-nevelési támogatás: egyfolytában csengtek a telefonok videó 2011. augusztus 16. | RÉVKOMÁROM. A felvidéki magyar szülőknek nagyon sok kérdésük volt az új rendszerben megvalósuló oktatási-nevelési pályázattal és a számlanyitással kapcsolatban. Idén a beiskolázás teljes költségét „saját zsebből” kell fedezni, az oktatási-nevelési támogatást szeptember végén kezdik el folyósítani.
Tárgyalt a miniszterrel a MOGYE rektor-helyettese videó 2011. augusztus 15. | MAROSVÁSÁRHELY. Dr. Nagy Örs rektor-helyettes személyesen tárgyalt a közoktatási miniszterrel a román többségű szenátus által megszavazott új egyetemi charta kapcsán. A megbeszélésen kérte Daniel Funeriut, hogy küldje vissza az egyetem működési szabályzatát, hogy azt a szenátus a törvény szellemében módosítsa.
Tiltakozás Marosvásárhelyen videó 2011. augusztus 12. | MAROSVÁSÁRHELY. A Romániai Magyar Orvos és Gyógyszerész Képzésért Egyesület (RMOGYKE) és a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) felhívására a Vártemplomban tartották meg az eredetileg Marosvásárhely főterére meghirdetett összejövetelt az anyanyelvünkön való tanulás korlátlan szabadságáért, a MOGYE önálló magyar tagozatáért.
Nyári egyetem szenioroknak Pozsonyban videó 2011. augusztus 12. | POZSONY. Hétfőn véget ér a szeniorok vakációja, és megkezdődik a nyári egyetemük. Az első előadást nem a Komenský Egyetem épületében, hanem a Prímási palota Tükörtermében tartják meg.
Magyar közoktatás - Átalakítás előtt áll a pedagógusképzés videó 2011. augusztus 11. | BUDAPEST. A Magyar Nemzet közzétette a pedagógusképzésre vonatkozó új minisztériumi szakmai tervezet legfontosabb pontjait. A kormány szétválasztaná az általános és a középiskolai tanárképzést, illetve visszaállítaná az osztatlan, egyciklusú, kétszakos tanárképzést. Osztott formában csak a kisebb szakokat, például bizonyos nyelvtanári szakokat, a zene- vagy táncművészet tanári szakot indítanák el.
Zöld utat kapott a Médiaakadémia videó 2011. augusztus 10. | POZSONY. Médiaakadéma, Média- és Marketingkommunikációs Szakfőiskola néven új magán felsőoktatási intézmény kezdheti meg a működését Pozsonyban neves újságírók közreműködésével. A kormány ma igent mondott az elképzelésre, amelyre még a Fico-kormány idején adta áldását az akkreditációs bizottság.
Ismétlődő probléma: tankönyvhiány videó 2011. augusztus 10. | POZSONY. Szeptembertől kötelező az angol nyelv Szlovákiában. Tankönyvek azonban nincsenek. Az oktatási tárca csak a napokban írta ki a pályázatot az alapiskolai angol tankönyvre! Ez azt jelenti, hogy szeptemberben megint csak a tanárokon és a szülőkön múlik, hogy miből és mennyiért tanulják majd kötelezően az angolt a gyerekek.
Pedagógusbérek: lesz pályakezdő pótlék videó 2011. augusztus 08. | POZSONY. A kormány arra készül, hogy eltörli a pedagógusok rekondíciós üdültetését. A jövőben a védőoltásokat is csak akkor fedezi majd a tárca, ha az iskolát látogató gyerekeknek több mint a fele szociálisan hátrányos környezetből érkezett.
Jurzyca mossa kezeit, Mikolaj a főbűnös videó 2011. augusztus 07. | POZSONY. Egy év elteltével is elődjét okolja a tankönyvhiányért Eugen Jurzyca közoktatási miniszter. Úgy fogalmazott: „nem tud még egy országról, ahol akkora hiány lenne reform tankönyvekből, mint Szlovákiában”.
Jönnek az elektronikus osztálykönyvek videó 2011. augusztus 05. | POZSONY. Eugen Jurzyca oktatási miniszter azt akarja, hogy a tanárok elsősorban tanítsanak, és ne a különböző nyomtatványok kitöltésével foglalkozzanak. Ehhez az egyik segítség az elektronikus osztálykönyv, amelyet próbaképpen 30 iskolában vezetnek be szeptembertől.
Zselíz: racionalizáció vagy ingatlanüzlet? videó 2011. augusztus 04. | POZSONY. A több évig tartó vajúdás ellenére megpecsételődött a zselízi magyar gimnázium sorsa. Nem segített a petíció, sem a csendes, tömeges tiltakozás. Egyelőre külön igazgatóság alatt, de a szlovák gimnázium épületébe költözik a magyar gimnázium.
Több pénzt követelnek a pedagógusok videó 2011. augusztus 03. | POZSONY. Több pénzt az oktatásba és korkedvezményes nyugdíjazást követelnek a szlovákiai pedagógusok. A májusban indult petíciót augusztusig 26 ezren támogatták. Az aláírásgyűjtés folytatódik.
Nagy változások várhatóak a magyar felsőoktatásban videó 2011. augusztus 03. | BUDAPEST. Az egyetemek kormány alá rendelése, a felsőoktatási autonómia megszűnése, 36 milliárd forint kivonása, az államilag finanszírozott hallgatói létszám csökkentése - egyebek között ezeket tartalmazza a felsőoktatási koncepció legújabb tervezete, írja a hirado.hu.
SJE: teológiára és a szociológusképzésre várnak jelentkezőket videó 2011. augusztus 02. | RÉVKOMÁROM. A Selye János Egyetem Református Teológiai Kara pótfelvételit hirdetett a 2011/2012-es tanévben induló tanulmányi programjaira: Missziológia, diakónia és szociális munka" tanulmányi program - Bc. nappali alapképzés, és "Református teológia" tanulmányi program - Mgr. nappali mesterképzés.
Kik tanulnak szlovákul? videó 2011. augusztus 01. | POZSONY. Leginkább lengyelek, franciák, németek és magyarok élnek nyaranta a szlováknyelv-tanulás lehetőségével. Őket az olaszok és az ukránok követik. 2011-ben a Studia Academica Slovaca nyári nyelvtanfolyamán – mely mától augusztus 20-áig tart – 38 ország 160 polgára vesz részt.
Kalapot le Szádudvarnok előtt videó 2011. július 27. | SZÁDUDVARNOK. Napjainkban, amikor lépten-nyomon azt hallani, hogy magyar tanítási nyelvű iskolák szűnnek meg az érdektelenség, vagy az alacsony diáklétszám miatt, kisebb szenzációként hat, amennyiben egy apró falu kisiskolát nyit. Ez történik Szádudvarnokon.
Nyelvvizsgához kötik a felvételit videó 2011. július 27. | BUDAPEST. A jövőben a tervek szerint csak nyelvvizsga birtokában jelentkezhetnek magyarországi főiskolára vagy egyetemre a diákok; az iskolai képzés keretei között megszerezhetnék a nyelvvizsga-bizonyítványt is - közölte az oktatási államtitkárság a hamarosan elkészülő nyelvoktatási stratégia kapcsán.
Újra használhatók a Kovács-Simon féle történelemtankönyvek videó 2011. július 26. | POZSONY. Megfelelnek az állami kerettantervnek a gimnáziumok számára készült Történelem 1. és 2.-es tankönyvek, ezért ismét felkerülhetnek a tankönyvrendelési listára, tájékoztatta portálunkat Juhász László, a kormányhivatal kisebbségi főosztályának vezetője.
Több testmozgás az iskolákban videó 2011. július 25. | POZSONY. A következő tanévben eggyel több testnevelés óra lesz az alapiskolákban, mint eddig. Eugen Jurzyca miniszter szerint a gyerekeknek szükségük van három tornaórára.
Nehezebb bekerülni a magyarországi egyetemekre videó 2011. július 22. | BUDAPEST. Valamivel nehezebb volt az idén bekerülni a felsőoktatási intézményekbe, mint tavaly: 2010-ben a bejutási arány 70 százalékos volt, ez most 69,4 százalékra csökkent. A felvételi adatok alapján számított top 20-ba - akárcsak tavaly - négy műszaki és öt gazdaságtudományi szak került.
Indul a „besúgás” az oktatásügynél is videó 2011. július 21. | POZSONY. A példa ragadós. Mától az oktatásügyi tárcánál is lehet bejelentést tenni, de csak villámpostán. Eugen Jurzyca miniszternek nem kenyere telefonhallgatás. A nyilvánosság a számára gyanús ügyeket az eduoko@minedu.sk e-mail címen, vagy a www.minedu.sk honlap postaküldőjén keresztül tárhatja a tárca elé.
Diákolimpia - Kimagasló magyar teljesítmény videó 2011. július 20. | BUDAPEST. Az európai csapatok közül a magyar együttes szerepelt a legeredményesebben az idei, Tajvanban rendezett 22. Nemzetközi Biológiai Diákolimpián.
Egységes tudástér jön létre videó 2011. július 20. | TUSNÁDFÜRDŐ. Egységes Kárpát-medencei tudástér kialakításáról is beszélt Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a székelyföldi Tusnádfürdőn a 22. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) oktatással foglalkozó tanácskozásán.
Szociológia szakos alapképzés indul a Selye Egyetemen videó 2011. július 19. | KOMÁROM. A szlovák akkreditációs bizottság jóváhagyta a Selye János Egyetem részéről benyújtott szociológusképzés akkreditációs anyagát. Ily módon lehetővé válik 2011 szeptemberétől a Tanárképző Karon az egyszakos szociológusképzés indítása, ezért az egyetem felvételit hirdet. Jelentkezni augusztus 15-éig lehet.
Elkészül őszre a közoktatás koncepciója? videó 2011. július 18. | POZSONY. Nagy viták várhatók a közoktatási koncepcióról ősztől. Akik látták, hogyan viszonyul az óvodákhoz, alap- és középiskolákhoz a tárca, nem voltak elragadtatva tőle. Tartalmatlannak, súlypontok nélkülinek találták.
Első  Előző   200 / 203   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: -2°C / 7°C
Holnap: 0°C / 9°C
Ógyalla
Ma: -2°C / 7°C
Holnap: -1°C / 9°C
Losonc
Ma: -3°C / 5°C
Holnap: -4°C / 7°C
Kassa
Ma: -4°C / 9°C
Holnap: -6°C / 9°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
0 éveVirágvasárnap - A nagyhét első napja
0 éveÓraállítás. A nyári időszámítás kezdete.
137 éveMegszületett Bartók Béla világhírű magyar zeneszerző és népdalgyűjtő.
92 éveMegszületett Papp László ökölvívó, háromszoros olimpiai bajnok.
70 éveA magyar kormány bejelentette, hogy államosítják a 100 főnél több dolgozót foglalkoztató vállalatokat.
Belföld Ismét olcsóbban tankolhatunk Ismét olcsóbban tankolhatunk videó POZSONY. Ismét olcsóbban tankolhatunk, ugyanis immár második egymást követő héten csökkent a benzin és a gázolaj ára. Második hete csökken a benzin és a gázolaj ára. Drucker: egyelőre nincs véleményem Gašpar hitelességét illetően videó A Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitánnyal kapcsolatos döntés várhatóan egy héten belül nem születik meg. Hrabko: példátlan mindaz, ami a kormánycserénél történt videó "Ezt nem így szokták csinálni, s eddig sohasem tették ezt így“ – fejtette ki véleményét Juraj Hrabko publicista.
Külföld Rendőrök és börtönőrök tüntettek Bukarestben Rendőrök és börtönőrök tüntettek Bukarestben videó Több ezer rendőr és börtönőr vonult ki tüntetni szombaton Bukarestben a román belügyminisztérium épülete elé: a megmozdulást szervező szakszervezetek igazságosabb bérezést és jobb munkafeltételeket sürgetnek. Azt állítják: a rend őrei száz évvel ezelőtti körülmények és tíz évvel ezelőtti bértábla szerint dolgoznak. Roberto Fico az olasz képviselőház elnöke videó Megválasztották az olasz parlament két házának elnökét Cambridge Analytica - Házkutatás kezdődött a cég londoni irodáiban videó Azt próbálják kideríteni, gyűjtött-e a cég felhatalmazás nélkül személyes adatokat a Facebook közösségi portálról.
Magyar világ Európa szegényebb lesz, ha egyetlen kisebbség is elvész Európa szegényebb lesz, ha egyetlen kisebbség is elvész videó Európa szegényebb lesz, ha egyetlen kisebbség is elvész - hangsúlyozta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár szombaton Gárdonyban, ahol a nemzetiségek képviselőivel közösen aláírta a Minority SafePack - Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés támogató ívét. Magyarországi nemzetiségek képviselői közösen írták alá a Minority SafePack - Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést. Grezsa István átadta az első kárpátaljai Magyar Házat Rahón videó Ez a „szívós nemzetpolitikának” és a római katolikus egyház, valamint a Felső-Tisza-vidéki magyarság összefogásának köszönhető. Magyar fejlesztésű autóbuszokat kapott a honvédség videó Simicskó István az átadón hangsúlyozta, hogy a magyar honvédek akár életüket is feláldozzák Magyarország biztonságáért.
Kultúra Köbölkúti mesék köbölkútiaknak Köbölkúti mesék köbölkútiaknak videó Vajon ki másnak mesélhetne egy gyűjtő a Köbölkúton gyűjtött meséiről, mint a köbölkútiaknak? Orbán János nyugalmazott fizikatanár ma már házassága révén Pozsonyban él, de az 1970-es években Erdély egyik zugában, Mezőköbölkúton tanított. Ott gyűjtötte, majd jegyezte le nanó, azaz Lakatos Borbála ízes mezőségi nyelvjárásban elmondott meséit. A felvidéki köbölkútiak ismerkedése az erdélyi Mezőköbölkúttal. Rod Stewart bírálja barátját, Elton Johnt búcsúturnéja miatt videó Sir Rod szerint csak a pénz miatt találta ki a visszavonulást és az utolsó nagy turnét Sir Elton. Trianon-rockoperát mutatnak be júniusban a Hősök terén videó A több száz szereplőt felvonultató darab rendezője, a szövegek összeállítója Koltay Gábor, a zeneszerző Koltay Gergely.
Színes Hosszú Katinka bejelentette, hogy Tusup marad az edzője Hosszú Katinka bejelentette, hogy Tusup marad az edzője videó Hosszú Katinka bejelentette, hogy továbbra is férje, Shane Tusup marad az edzője és nem indul az országos bajnokságon. "Átbeszéltük a versenyzési stratégiát is, és Shane-nel úgy gondoljuk, hogy az országos bajnokság most nem fér bele.” - mondta. Ez is erősíti azt a reményt, hogy Hosszú és Shane házassága még megmenthető. Ausztrália a fenntartható divat fellegvára videó Természetes festékanyagokat használnak és hulladékmentesen dolgoznak. Felfüggesztette a Diktátor pápa című kötet szerzőjét a Máltai Lovagrend videó A lovagrendi vezetés szerint Sire megsértette a rend alkotmányát.
Mozaik Van a Mariana-ároknál is mélyebb lyuk a Földön Van a Mariana-ároknál is mélyebb lyuk a Földön videó A Föld legmélyebb természetes pontja a Csendes-óceán délnyugati medencéjében fekvő Mariana-árokban található. A 11 034 méter mély Challenger-szakadék azonban korántsem tekinthető földünk felszíntől mért legmélyebb pontjának. A földfelszínről fúrt legmélyebb mesterséges lyuk a hidegháborús korszak két szuperhatalma, az Egyesült Államok és a Szovjetunió között az 1950-es évek végétől kibontakozó technológiai-tudományos versengésnek köszönheti létét. Az 1989-ben végrehajtott oroszországi fúrásoknak végül 12 262 méterig sikerült a földkéregbe hatolniuk. A rákos sejtek számára kaput nyitnak a nyirokcsomók a vérrendszerbe videó A rákos betegek számára különösen rossz hír, ha a nyirokcsomókat is érintik a tumoros sejtek. Gyorsan növekszik a csendes-óceáni műanyaghulladék mennyisége videó 1,6 millió négyzetkilométeres vízfelületen úszó műanyag szemétfoltban 8 százalék az apró műanyagszemcsék mennyisége.
Vélemény Aich Péter: Ellenségek Aich Péter: Ellenségek videó Szlovákiának – mint minden államnak – van egy csomó ellensége. Sokfélék: akad ezek között valós, rejtett, képzelt, veszélyes, ártatlan, na és persze „jóakaró” is. Néha nehéz megkülönböztetni. Figyelemreméltó és fontos viszont pillanatnyilag kettő van. Szlovákiának – mint minden államnak – van egy csomó ellensége. Figyelemreméltó és fontos viszont pillanatnyilag kettő van. Őry Péter: Őszödi beszéd felvidéki módra! videó Nem tudom, lesz-e újabb felvonása a felvidéki Őszödnek. Viszont határozottan úgy fest, a nézők erősen unják a színdarabot. Berényi József: 1848-1989-2018 videó Átmeneti szövetség alakult tehát ki ismét köztünk és a szlovák közvélemény jelentős része között, úgy, mint 1989-ben.
Hitélet Géresi Róbert: az egész felvidéki magyar református közösséget tüntették ki Géresi Róbert: az egész felvidéki magyar református közösséget tüntették ki videó A Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozatának kitüntetésében részesült Géresi Róbert, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspökhelyettese 2018. március 15-én, Magyarország nemzeti ünnepe alkalmából. Az ebből az alkalomból készült beszélgetésben géresi Róbert elmondta, az egész felvidéki magyar református közösséget tüntették ki, hisz „közösségünk a felvidéki magyar jelenlét meghatározó tényezője“. A Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozatának kitüntetésében részesült a püspökhelyettes. Virágvasárnappal megkezdődik a nagyhét videó Virágvasárnap Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékeznek a keresztények A csíksomlyói hegynyeregben mutatják be a Csíksomlyói passiót videó A darabot a hagyományos pünkösdi zarándoklat helyszínén mutatja be augusztusban a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes
Múltunk Felmérés: A szlovák nemzeti felkelés a legkedvezőbben értékelt történelmi esemény Szlovákiában Felmérés: A szlovák nemzeti felkelés a legkedvezőbben értékelt történelmi esemény Szlovákiában videó POZSONY. A Focus közvélemény-kutató ügynökség a Közéleti Kérdések Intézete (IVO) és a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézete (SÚ SAV) számára 2018. március 7-e és 13-a között, 1012 felnőtt korú személy megkérdezésével készített felmérése szerint a szlovák nemzeti felkelés a szlovák társadalom által legpozitívabban értékelt történelmi esemény. Az önálló Szlovákia megalakulása a 2., az 1989-es bársonyos forradalom a 3. helyen szerepel. Március 23. - A magyar-lengyel barátság napja videó Az ünnep alkalmából pénteken és szombaton hivatalos látogatást tesz Magyarországon Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök. Újabb 2. világháborús hadihajó roncsait fedezték fel videó Előkerültek a USS Juneau roncsai, amelynek fedélzetén vesztette életét az öt Sullivan-testvér.
Fő támogatónk