2017. november 20., hétfő - Jolán
Cikkek közt...  Videók közt...  
Tudomány és Technika Hete a Selye János Egyetemenvideó 2017. november 20., hétfő 14:05 KOMÁROM. Egy hét leforgása alatt közel kéttucat rendezvény zajlott a Selye János Egyetemen. A tudományos sorozat csatlakozott a Szlovák Tudomány és Technika Hetéhez, illetve a Magyar Tudomány Ünnepe előadásaihoz. Az egyetlen szlovákiai magyar tanítási nyelvű egyetemen sokadik alkalommal volt lehetősége Komárom város közönségének, a környező középiskolák tanulóinak és az egyetem hallgatóinak, hogy közérthető nyelven hallgathassanak a Selye János Egyetemen is oktató tudományos dolgozóktól előadásokat.
Lámpásként kell világítania a 175 éves Pázmány Péter Gimnáziumnak videó 2017. november 10. | ÉRSEKÚJVÁR. Az érsekújvári gimnáziumi oktatás beindításának 175. évfordulóját ünnepelte november 8-án a helyi kultúrházban a Pázmány Péter Gimnázium, amely a egyik jelentős magyarságmegtartó erőnek számít a mára már erősen elszlovákosodott Nyitra parti városban és annak környékén. Az oktatási intézményben folyó munkáról és az emlékünnepségről PhD. Beták Norbert megbízott igazgatót kérdezte portálunk.
Új szabályok a cukorbetegségben szenvedő gépkocsivezetők számára videó 2017. november 09. | POZSONY. A jogszabályváltozás előírja a rendszeres orvosi ellenőrzéseket, amiről a volán mögött ülőknek kötelező igazolást felmutatni. Éppen ezért november 13-án „Magas vércukorszint nélküli hét a közutakon” címmel országos kampány indul, melynek célja, hogy felhívják a cukorbetegséggel küzdő gépkocsivezetők figyelmét a jogszabályok módosítására. Hiperglikémiás állapot leggyakrabban a cukorbetegségben szenvedőket veszélyezteti – nyilatkozta Emil Martinka, a Szlovák Diabetológiai Társaság (SDS) elnöke.
Meliorat.io - megalakult az első magyar gyermekfejlesztési központ Pozsonyban videó 2017. november 09. | POZSONY. A Meliorat.io társulás a speciálpedagógia és a pszichológia területén tevékenykedő szakemberek összefogásával, a hiányt felismerve jött létre Kása Ildikó és Tóth Tibor vezetésével, így az első magyar nyelvű fejlesztőközpont Pozsonyban, mely személyre szabott, anyanyelven történő fejlesztő foglalkozásokat és terápiákat kínál. A központ elsődleges küldetése a komplex speciálpedagógiai fejlesztés, emellett egyéni és csoportos foglalkozásokat és terápiákat is tart.
Merre tart a civil szféra? videó 2017. november 09. | SOMORJA, ÉRSEKÚJVÁR. A Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának éves konferenciája november 10-én 13,30 órakor az érsekújvári kultúrházban kezdődik, másnap reggel pedig a helyi Csemadok-házban folytatódik. A fórumon a civil szervezetek fontos oktatásügyi, gazdasági és jogi problémákat vitatnak majd meg, s kiértékelik a 130 civil szervezetet tömörítő Kerekasztal idei tevékenységét. A tanácskozás részleteiről Tokár Géza, a Kerekasztal szóvivője tájékoztatta portálunkat.
A vállalkozások digitális lehetőségeiről tanácskoztak Komáromban videó 2017. november 09. | KOMÁROM. A Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetsége 30-30 felvidéki és magyarországi ifjú vállalkozó részvételével november 8-án a Vállalkozz okosan program keretében Digitális Export Konferenciát rendezett Komáromban. A tanácskozás részleteiről, amelyen a társszervezőket Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója és Kovács Patrik, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke képviselte, Iván Tamás, az SzMFVSz elnöke tájékoztatta portálunkat.
Az átlagosnál melegebb télre számíthatunk videó 2017. november 08. | POZSONY. Idén a megszokottnál melegebb télre számíthatunk. Egész Kelet-Európában rekord hőmérsékleteket mérhetnek. Sajnos, a szükségesnél több csapadék is várható. Összehasonlítva a tavalyi téllel: meteorológusok szerint idén decemberben az átlaghőmérséklet csaknem 1 Celsius-fokkal magasabb lesz a több éven át mértnél.
Beszéljünk iskoláink jövőjéről! – interaktív kiállítás Érsekújváron videó 2017. november 08. | ÉRSEKÚJVÁR. A TANDEM nonprofit szervezet, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala és a Magyariskola.sk portál 2017. november 10-11-én egy interaktív kiállításon mutatja be a Beszéljünk iskolánk jövőjéről című országos felmérés eredményeit. A megnyitó Érsekújváron lesz, 2017. november 10-én (péntek) 18.30-tól lesz a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának éves konferenciáján, az első napon, a Csemadok nagytermében. Az interaktív kiállítás november 20-ig lesz megtekinthető.
Halálos kimenetelű baleset történt Cseklésznél videó 2017. november 08. | POZSONY, CSEKLÉSZ. Egy 22 éves férfi életét követelte az a közúti baleset, amely szerdán reggel a Szenci járában található Cseklész és Pozsonyivánka között történt – erősítették meg a TASR hírügynökségnek a rendőrök és a mentők.
Szakmai továbbképzések a szlovákiai magyar óvodapedagógusoknak videó 2017. november 07. | KOMÁROM. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége a magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési projektje központi programjának keretében két szakmai továbbképzést szervez szlovákiai magyar óvodapedagógusok részére Néptáncmódszertan, illetve A korai intervenció kérdései és néhány területe címmel. Előbbit 2017. november 17-19. között Búcson, utóbbit pedig november 24-26. között Komáromban rendezik meg.
Pénteken kezdődik a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának éves konferenciája videó 2017. november 07. | SOMORJA, ÉRSEKÚJVÁR. November 10-én, pénteken 13.30 órai kezdettel indul a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának éves konferenciája, melyet Érsekújvárban rendeznek meg a helyi kultúrház valamint a Csemadok-ház épületében. A konferencia célja olyan fórumot biztosítani a civil szervezetek számára, mely alkalmas a fontos szakmai és közéleti problémák megvitatására.
Megemlékezés Komárom visszacsatolásának 79. évfordulójáról videó 2017. november 07. | KOMÁROM. A dél-komáromi Endresz Csoport Egyesület a Tolma Baranta Egyesület, a Vitézi Rend, valamint az észak-komáromi Egy Jobb Komáromért Polgári Társulás és a Komáromi Szekeresgazdák Hagyományőrző Egyesület közreműködésével megemlékezést tartott Komárom visszacsatolásának 79. évfordulója alkalmából november 6-án este a dél-komáromi Szabadság téren álló I. világháborús emlékműnél.
Monostortakarító brigád Gombaszögön videó 2017. november 06. | GOMBASZÖG. Az idei utolsó önkéntes brigádját hirdetik a Gombaszögi Nyári Tábor szervezői. Cél: a frissen megvásárolt romkert kitakarítása és megközelíthetővé tétele.
Új beruházó érkezik Komáromban, 150-200 munkahely létesül videó 2017. november 06. | KOMÁROM. Új beruházó érkezik Komáromba, a ZF Slovakia – mely 1993-ban kezdte meg a szlovákiai működését – autóalkatrészek gyártásával foglalkozik. A lévai és a nagyszombati után 2019-ben nyílik majd meg a komáromi telephely, első ütemben 150-200 embert foglalkoztatnának.
Külföldi szakképzési lehetőségek a Neratovicei téri Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskolában videó 2017. november 06. | DUNASZERDAHELY. A Neratovicei téri Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola a hazai lehetőségek mellett külföldi szakképzést is biztosít a diákjai számára.
Bal agyféltekés rajztanfolyamot tartottak Csicseren videó 2017. november 06. | CSICSER. Idén első alkalommal szerveztek Leg-jobb bal agyféltekés rajztanfolyamot Csicser községben.
Fordulat állt be a benzinkútnál felejtett 300 ezer euró ügyében videó 2017. november 06. | CSORBA. A rendőrség visszaadta tulajdonosának azt a 300 ezer eurót tartalmazó hátizsákot, amelyet egy csorbai benzinkúton felejtett még a nyáron. A Bűnüldöző Ügynökség azonban továbbra is nyomoz a furcsa ügyben.
Felmérés: A lakosok havonta 106 eurót képesek félretenni videó 2017. november 05. | Szlovákia lakosai 106 eurót képesek havonta félretenni – derül ki a Szlovák Takarékpénztár felkérésére az IMAS International társaság által júliusban készített felméréséből. A telefonbeszélgetések formájában készített közvélemény-kutatásba 500 15 év fölötti személyt vontak be.
Folytatódik a roma gyerekeket tanító pedagógusok felkészítése videó 2017. november 05. | POZSONY. Az Állami Pedagógiai Intézet folytatja a roma közösségekből származó gyerekeket oktató tanítók, nevelők, asszisztensek és munkatársak innovatív oktatásra való felkészítését.
Az időjárás nem rondít bele a választási hétvégébe videó 2017. november 04. | POZSONY. Ha netán valaki nem járul majd a szavazóurnák elébe, az vélhetően nem a rossz időre való tekintettel teszi majd mindezt. Ott, ahol a nap folyamán kisütött a nap, a meteorológusok átlagon felüli értékeket jeleztek. Egyelőre semmi sem utal arra, hogy az elkövetkező napokban ténylegesen fagyosra fordulna az időjárás.
Emléktáblát lepleztek le az 1956-os forradalom felvidéki vértanúja tiszteletére Rozsnyón videó 2017. november 03. | ROZSNYó. Emléktáblát lepleztek le pénteken Rozsnyón a helyi származású Hollmann Gábor főhadnagy tiszteletére, aki az 1956-os forradalom és szabadságharc során halt hősi halált az Üllői úti Kilián laktanyában lezajlott harcban.
Wichmann Tamás: a diákbajnokság a magyarság újraegyesítéséről is szól videó 2017. november 03. | KOMÁROM. A Kárpátia Sport Polgári Társulás, a Marianum Egyházi Iskolaközpont, a szentpéteri Kossányi József Alapiskola és Óvoda, valamint az Egy Jobb Komáromért PT szervezésében, illetve Komárom város és további szponzorok támogatásával november 3-án került sor a XIII. Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság felvidéki elődöntőjére sakk és asztalitenisz sportágban Komáromban.
Elhunyt Schrantz György festőművész videó 2017. november 03. | POZSONY, SOMORJA. Életének 75. évében elhunyt Schrantz György festőművész, grafikus. November 6-án helyezik örök nyugalomra a somorjai temetőben.
Az év végéig 1,5 millió fölé emelkedhet a Pozsonyba látogatók száma videó 2017. november 03. | POZSONY. Pozsony látogatottsága immár három esztendeje rekordokat dönt. Az idei év végéig a fővárosba látogató turisták száma elérheti az 1,5 milliót. Főként Csehországból, Németországból, Ausztriából, Angliából és Lengyelországból érkeznek látogatók.
Bekerült a 200 legjobb intézmény közé a Konstantin Filozófus Egyetem videó 2017. november 02. | NYITRA. A nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem a 181-190. helyen végzett a fejlődő európai és közép-ázsiai régió legjobb egyetemeinek ranglistáján, az EECA QS Rankingsen, amit az oktatással és karriertanácsadással foglalkozó brit Quacquarelli Symonds társaság tett közzé.
Mentőautó ütközött kamionnal Dunaszerdahely közelében videó 2017. november 02. | DUNASZERDAHELY. Tehergépkocsival ütközött össze egy mentőautó csütörtökön délután a Dunaszerdahelyi járásban fekvő Hegyéte községnél. A balesetben többen megsérültek.
Évszázadokig bomló művirágok lepik el a temetőket videó 2017. november 02. | POZSONY, HOMONNA. Mindenszentekkor és halottak napján rengeteg művirág és koszorú lepi el a temetőket, amelyek aztán néhány hét múltán évtizedekig, sőt évszázadokig lebomló anyagként a szeméttelepeken végzik.
Két idegen nyelv lesz kötelező az iskolákban? videó 2017. november 02. | POZSONY. Az angolhoz kötelezően a német nyelv vagy az orosz nyelv – az Állami Pedagógiai Intézet bevezetné az alapiskolák tanulói számára a kötelező második idegen nyelvet, hogy később megkönnyítse számukra az álláskeresést. Az igazgatók nem igazán támogatják ezt a tervet, úgy vélik, hogy a gyermekek számára ez túl megterhelő lesz.
Lezárják az R2-est Zólyomnál videó 2017. november 01. | POZSONY. Szerelési munkálatok miatt 2017. november 3-6. között lezárják az R2-es gyorsforgalmi út Zólyom és Zólyombúcs (Budča) közötti szakaszát.
Óvatosan a tűzzel a temetőkben! videó 2017. november 01. | POZSONY. Mindenszentekkor és halottak napján magas a temetői tüzek keletkezésének kockázata – figyelmeztetnek a tűzoltók.
Érsekújvárba látogatott Andrej Kiska államfő videó 2017. október 31. | ÉRSEKÚJVÁR. Elenyésző a munkanélküliség Érsekújvárban, ám eközben a megfelelő munkaerő hiányával küszködik a város – jelentette ki a városvezetéssel tartott találkozója után Andrej Kiska államfő.
Első  Előző   2 / 189   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 4°C / 6°C
Holnap: 2°C / 8°C
Ógyalla
Ma: 3°C / 7°C
Holnap: 1°C / 7°C
Losonc
Ma: -1°C / 4°C
Holnap: -2°C / 2°C
Kassa
Ma: -6°C / 3°C
Holnap: -4°C / 2°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
28 éveA gyermekek jogainak világnapja
168 éveÁtadták a forgalomnak a budapesti Széchenyi lánchidat.
161 éveMeghalt Bolyai Farkas, matematikus.
159 éveMegszületett Selma Lagerlöf, Nobel-díjas svéd írónő (Nils Holgersson csodálatos utazása).
128 éveMegszületett Edwin Hubble amerikai csillagász.
Belföld Amerikai állampolgárként született meg az államfő unokája Amerikai állampolgárként született meg az államfő unokája videó SAN FRANCISCO, POZSONY. Andrej Kiska köztársasági elnök fiának, Andrejnek és fia feleségének, Irmának fia született, aki szintén az Andrej nevet kapta. A családban így ő már az Andrejek negyedik nemzedéke. Az államfő unokája kettős állampolgár, mivel az Amerikai Egyesült Államokban, Kaliforniában látta meg a napvilágot, így a szlovák mellett amerikai állampolgársággal is rendelkezik. Andrej Kiska családjának legifjabb sarja, Andrej így a szlovák mellett amerikai állampolgársággal is rendelkezik. Súlyos területfejlesztési diszkrimináció videó A déli megyékben működő helyi akciócsoportokat (HACs) ismét mellőzte a mezőgazdasági minisztérium - figyelmeztet Farkas Iván. Zöldet kapott a bősi vízerőmű alatti alagút projektje videó Ezt Sólymos László környezetvédelmi miniszter jelentette be Vajkán.
Külföld Soros: nem maradhatok tovább csendben Soros: nem maradhatok tovább csendben videó LONDON. Soros György szerint a magyar kormány által indított kampány szándékosan félremagyarázza az ő nézeteit. Soros György szerint a magyar kormány által indított kampány szándékosan félremagyarázza az ő nézeteit. Általános sztrájk kezdődött Leszboszon videó A legtöbb üzlet, az iskolák és a községi hivatalok zárva maradtak a szigeten lévő menekülttáborban uralkodó állapotok miatt. Nem érti Varsó, miért nem érti meg Brüsszel videó Hiába nagy a lengyelek Európa iránti szimpátiája, nem értik azt, hogy Brüsszelben miért nem értik meg őket.
Magyar világ Megnyílt a Makovecz Központ és Archívum Budapesten Megnyílt a Makovecz Központ és Archívum Budapesten videó BUDAPEST. Megnyílt a Makovecz Központ és Archívum hétfőn Budapesten, a központot működtető Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke szerint az intézmény lehetőséget nyújt Makovecz Imre Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész életművének megőrzésére, értő bemutatására. Orbán Viktor miniszterelnök szerint Makovecz Imre a magyar szellem átmentéséért élt és dolgozott. Orbán Viktor miniszterelnök szerint Makovecz Imre a magyar szellem átmentéséért élt és dolgozott. Átadták a Junior Prima-díj sajtó kategóriájának elismeréseit - határon túliakat is elismertek videó Idén először határon túliakat is lehetett jelölni. A dijazottak között van a felvidéki születésű Köpöncei Csilla (Magyar Idők). Nézőpont: Sorosnak az Európai Parlamentben van a legerősebb befolyása videó Soros György igyekszik átvenni a hatalmat az uniós intézmények fölött - mondta Deák Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője.
Kultúra Újabb díjat nyert Enyedi Ildikó filmje Újabb díjat nyert Enyedi Ildikó filmje videó VARSÓ. Enyedi Ildikó filmje, a Testről és lélekről nyerte el szombaton a lengyel Camerimage fesztivál fődíját, az Arany Békát. Fődíjat nyert a Testről és lélekről című film egy lengyelországi nemzetközi filmoperatőr-fesztiválon. Bruno Mars lett az év művésze az Amerikai Zenei Díjak átadásán videó A Linkin Park, amelynek frontembere, Chester Bennington nyáron vetett véget életének, a legjobb alternatívrock-előadó díját kapta. Elhunyt Benkő Géza színművész videó A színművészt 48 éves korában tragikus hirtelenséggel, színházi próba közben érte a halál.
Színes Elhunyt Jana Novotná, cseh teniszező Elhunyt Jana Novotná, cseh teniszező videó PRÁGA. Hosszan tartó, súlyos betegség után 49 éves korában elhunyt Jana Novotná, a csehek wimbledoni bajnok teniszezője. A világranglista korábbi második helyezettje a rákkal vívott hosszú küzdelem után, családja körében halt meg vasárnap. Platinalakodalmára készül a brit uralkodó és férje videó 70. házassági évfordulóját ünnepli hétfőn a 91 esztendős II. Erzsébet királynő és 96 éves férje, Fülöp edinburgh-i herceg. Elhunyt Bud Spencer testvére videó Bud Spencer húga öt évvel volt fiatalabb a népszerű színésznél.
Mozaik Száz telihold fényességű hullócsillag világította meg az Északi-sark égboltját Száz telihold fényességű hullócsillag világította meg az Északi-sark égboltját videó KOPPENHÁGA. Hatalmas tűzgolyó világította meg néhány másodpercre az Északi-sark égboltját, a tudósok szerint a 100 telihold fényű hullócsillag valahol az orosz-finn-norvég hármas határ közelében érte el a Földet, a szakemberek próbálják felkutatni a meteort. A tudósok szerint a hullócsillag valahol az orosz-finn-norvég hármas határ közelében érte el a Földet. A kutyatartás csökkentheti a halálozás kockázatát videó A jótékony hatás az egyedül élő embereknél volt a legszembetűnőbb. Önvezető autókkal végeztek 300 kilométeres tesztet Magyarországon videó A járművekkel Nyíregyházáról Zsámbékra mentek úgy, hogy legnagyobb részben a robotpilóta vezette a személyautókat.
Vélemény Karaffa Attila: Kettős mérce a lelátókon Karaffa Attila: Kettős mérce a lelátókon videó Sokan, sok mindent leírtak már a DAC-Slovan bajnoki után kirobbantott fegyelmi eljárás kapcsán. A szlovák sajtó címlapokon hozta a DAC stadionban a gyönyörűszép koreográfiát, amely persze egyeseknek nem tetszett. Köszönet érte mindenkinek, aki segített benne, főleg a fanklubnak. Vajon mikor foglalkoznak majd azzal, hogy nekünk mi nem tetszik…? De menjünk csak szépen sorjában. Nem törünk, nem zúzunk, mint más szurkolók, csupán egy „bűnünk” van, hogy magyarul beszélünk és a DAC a csapatunk. Agárdy Gábor: Az egészségügyi visszacsatolás (hiánya) videó Az egészségügyi ellátás alatt valami nem egészen tiszta dolog történik a kezelőorvos és a betegbiztosító között. Karaffa János: A Győztes oldalon állunk videó Ha igazán teljes értékű életet akarunk élni, akkor az egyenes utat, a szűk és nehéz ösvényt, az Úr útját kell választanunk.
Hitélet Ferenc pápa: a szegények segítése az egyház evangéliumi kötelessége Ferenc pápa: a szegények segítése az egyház evangéliumi kötelessége videó VATIKÁNVÁROS. Az egyház evangéliumi kötelességének nevezte a szegények segítését és a szegénység elleni küzdelmet Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában mondott beszédében a szegények első világnapján, amelyen az egész világból 4 ezer hajléktalan, beteg, migráns vett részt a Vatikánban vasárnap. "Isten nem kalauz, aki jegyeket ellenőriz, hanem Atya, aki gyermekeit keresi" - mondta az egyházfő. Átadták a Csillagházat és a gályarab-emlékművet Rimaszombatban Frissítvevideó Leleplezték Gáspár Péter alkotását, amelyet a szobrászművész a gályarab prédikátorok és tanítók emlékére készített el. Magyar ügyekről lesz szó a Vatikánban videó Erdő Péter közölte, hogy a lovári nyelvű miséről is szó lesz a magyar püspökök vatikáni látogatásán.
Múltunk Magyar emlékek nyomában: Batthyány Lajos – Ljubljana Magyar emlékek nyomában: Batthyány Lajos – Ljubljana videó LJUBLJANA. A szlovén főváros fölött magasodó vár magyar vonatkozású nevezetessége, hogy 1849-ben csaknem három hónapig falai között őrizték az első felelős magyar kormány miniszterelnökét. Gróf Batthyány Lajos (1807-1849), akit a márciusi forradalom hatására nevezett ki a császár kormányfőnek, 1848 őszén – döntően a Jellasics-féle horvát támadás nyomán, október 2-án – lemondott erről a tisztéről. A szlovén főváros fölött magasodó vár magyar vonatkozású nevezetessége, hogy falai között őrizték Gróf Batthyány Lajost. Egy bőrdarabba csomagolva találtak rá a clunyi apátság eddigi leggazdagabb éremleletére videó A 12. századból való arany- és ezüstkincseket fedeztek fel a régészek az északkelet-franciaországi clunyi apátságnál. Botrányok és híres történelmi események tanúi voltak az Orient expressz vagonjai videó A Párizs és Isztambul között közlekedő luxusvonat, az Orient expressz számos irodalmi alkotás és mozifilm ikonikus eleme.
Fő támogatónk