2018. január 19., péntek - Sára, Márió
Cikkek közt...  Videók közt...  
Palóc Szabadegyetem a gömörpéterfalai Almás-pusztánvideó 2018. január 19., péntek 15:17 Rimaszombattól délre, a gömörpéterfalai Almás-pusztán, vagy ahogyan immár a hivatalos megnevezésekben is szerepel „A Völgyben“ pár évvel ezelőtt népfőiskolai jelleggel előadássorozatot indítottak. Az azóta egyfajta Palóc Szabadegyetemként működő előadássorozat egyre nagyobb érdeklődésnek örvend, és a téli hónapokban rendszeressé váltak a magyar nép történetével foglalkozó rendezvények.
Hiánypótló munkát végez az első magyar gyermekfejlesztési központ Pozsonyban videó 2018. január 10. | POZSONY. Sokrétű és hiánypótló a tavaly novemberben megnyílt Meliorat.io magyar család- és gyermekfejlesztési központ tevékenysége Pozsony megyében. Elsődleges küldetése a teljes körű speciálpedagógiai fejlesztés, emellett egyéni és csoportos foglalkozásokat, illetve gyógymódokat is kínálnak az intézményben mellékállásban dolgozó szakemberek. Személyre szabottan, magyar nyelven - Kása Ildikó és Tóth Tibor kezdeményezésének köszönhetően.
Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az elmúlt napokban videó 2018. január 10. | POZSONY. Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az utóbbi tíz napban Szlovákiában. Ógyallán vízkeresztkor napközben közel 15 fokot mértek – tájékoztatott a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet.
Közel másfél millióan utaztak vonattal az ünnepek alatt videó 2018. január 10. | POZSONY. Karácsony és Újév táján a Szlovák Vasúttársaság csaknem másfél millió utast szállított. December 22. és január 7. között a társaság összesen 22 229 vonatot indított.
Rudnay Gyulára emlékeztek Pelsőcön videó 2018. január 09. | PELSŐC. Rudnay Gyula világhírű festőművész születésének 140. évfordulója alkalmából szerveztek emlékünnepséget szülőfalujában, Pelsőcön. A tiszteletadásra a helyi kultúrház falán elhelyezett márványtáblánál került sor.
Baleset történt a D1-esen, már ismét járható az autópálya videó 2018. január 09. | POZSONY. Egy kamion és két kisteherautó ütközött össze a kora reggeli órákban a D1-es autópályán Nagyszombat irányából Pozsony felé, Sárosfa közelében. Az autópálya-szakaszt a rendőrség lezárta. Nem sokkal dél előtt a szakaszt megnyitották, de Pozsony felé csak egy sávban halad a forgalom.
Lakossági fórumot tartottak a csallóközi vízszennyezés ügyében videó 2018. január 09. | CSALLÓKÖZNÁDASD. December tizenötödike óta, tehát lassan egy hónapja lajtos kocsiból kapják az ivóvizet hat csallóközi település, Baka, Dercsika, Csallóköznádasd, Egyházgelle, Lúcs és Sárosfa lakosai. Az egészségügyi minisztérium október közepétől érvényes rendelete alapján a Nyugat-Szlovákiai Vízművek dunaszerdahelyi részlegének dolgozói ugyanis újabb vegyi anyag jelenlétét is vizsgálni kezdték az ivóvízben, amelyben így felfedezték egy 2004 óta betiltott növényvédő szer, az atrazin jelenlétét. Az ivóvíz nélkül maradt települések lakosai lakossági fórumot tartottak Csallóköznádasdon a helyzet tisztázására.
Árvízveszély keleten, Jolsván romlott a levegő minősége videó 2018. január 08. | POZSONY. Árvízveszély fenyeget Kelet-Szlovákia déli részén, a Nagymihályi és a Tőketerebesi járásban – hívja fel a figyelmet a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet, amely elsőfokú riasztást rendelt el, a figyelmeztetés január 9-e, kedd, 11 óráig van érvényben.
Korlátozott számú bölcsődei hely a nem dolgozó szülők gyermekeinek videó 2018. január 08. | POZSONY. Ez év elejétől már a nem dolgozó szülők gyermekei is bekerülhetnek a bölcsődékbe – derül ki a szociális szolgáltatásokról szóló törvénymódosításból, amely idén január 1-től hatályos.
XIII. Újévi Borászati Tanfolyam Garamkövesden videó 2018. január 08. | GARAMKÖVESD. A garamkövesdi Szkala Borászok és Szőlészek Polgári Társulása idén is megrendezi a Felvidék legnagyobb borászati szakmai előadássorozatát, az Újévi Borászati Tanfolyamot, mely már a 13. évadába lépett. Az eseményre minden év januárjában kerül sor a garamkövesdi Kultúrházban, 120-150 fős szakmai közönség előtt.
Autóval tört be az egyik pozsonyi ékszerboltba a rabló videó 2018. január 08. | POZSONY. A rendőrség a Facebook-oldalán is közzétett pozsonyi esetet vizsgálja, amely során egy ismeretlen tettes autójával egy ékszerboltba hajtott, ahonnan összesen hozzávetőleg 500.000 euró értékben órákat rabolt el.
Marad a felhős, borongós, néhol ködös idő videó 2018. január 07. | POZSONY. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) előrejelzése szerint a jövő hét közepéig marad a felhős, borongós és zömében ködös időjárás, amely minden bizonnyal többségünket nem örvendeztet meg, ugyanakkor az is igaz, hogy farkasordító hidegtől sem kell tartanunk.
Guardian: Pozsony már nem Bécs árnyékában él videó 2018. január 07. | POZSONY, LONDON. Pozsony már nem Bécs, Budapest és Prága árnyékában él, a szlovák főváros levetkezte a kommunizmus korából származó komor hírnevét, újra megtalálta helyét Közép-Európa szívében – írja a brit Guardian napilap.
A doni katasztrófa 75. évfordulójára emlékeznek Szőgyénben videó 2018. január 06. | SZŐGYÉN. A LIMES – ANAVUM Regionális Honismereti Társulás a szőgyéni helyi önkormányzattal közösen január 12-én, pénteken 15 órától 22 óráig virrasztással egybekötött megemlékezését tart a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából Szőgyénben. A múltidéző rendezvény szükségszerűségéről és annak részleteiről Dániel Erzsébet, a társulás elnöke tájékoztatta portálunkat.
Az MKP elfogadhatatlannak tartja az orvosi ügyelet új rendszerét videó 2018. január 05. | PÁRKÁNY. Aláírásgyűjtéssel is kész tiltakozni a Magyar Közösség Pártja, ha Párkányban megszűnik az egészségügyi sürgősségi ellátás – jelentették be a térség megyei képviselői a mai sajtótájékoztatón. A parlament novemberi törvénymódosítása értelmében ugyanis ez év júliusától változik a sürgősségi ellátás időtartama és helyszínei is. Több városban - így Párkányban is - megszűnik az orvosi ügyelet, vagyis a régió egyes településeiről akár 60-70 km-t is kellene utazni a betegeknek, hogy sürgősségi ellátásban részesüljenek. Az MKP szerint ez diszkriminatív.
Esős hétvégére számíthatunk videó 2018. január 05. | POZSONY. Borús égbolt, időnként esőzések – ezek a közelgő hétvégére vonatkozó kilátások. Hideg azonban nem lesz, 4-9 fok között alakulhat a hőmérséklet.
A Selye János Egyetem népszerűsítő körútján minden középiskolát felkeres videó 2018. január 05. | KOMÁROM. A Selye János Egyetem idén október elején kezdte meg hagyományos népszerűsítőkörútját. A 2017-es év végéig már közel ezernégyszáz diákhoz sikerült személyesen eljutniuk, és több mint hatvan középiskolában tartották meg bemutatkozó előadásukat.
Az idei év elején is kemény fagyokra számíthatunk? videó 2018. január 04. | POZSONY. Kemény fagyok köszöntöttek be a 2017-es év elején Szlovákiába, egyes helyeken -30 Celsius-fok alá csökkent a levegő hőmérséklete, az ország nagy részén ez volt az elmúlt három évtized leghidegebb januárja. Egyelőre úgy tűnik, hogy az idén nem lesz részünk hasonló zord időjárásban.
Előrelépés várható az oroszvári kastély felújításában videó 2018. január 04. | POZSONY. Előrelépés történhet idén a nemzeti kulturális műemléknek számító oroszvári kastély felújítása terén. A kormányhivatal, amely égisze alá tartozik a kastély, a pénzügyi tárcával együtt februárban nyújtja majd be a kastély és környezete felújításával kapcsolatos finanszírozás biztosítására vonatkozó javaslatát.
Illetéket kell fizetni a könnyű műanyag táskákért az új évtől videó 2018. január 03. | POZSONY. Kötelező illetéket kell fizetni január 1-től a könnyű műanyag táskákért. A környezetvédelmi tárca ezáltal a műanyag táskák használatának korlátozására számít a bevásárlások során.
A polgármester újabb terve ellen tiltakoznak Érsekkétyen videó 2018. január 03. | ÉRSEKKÉTY. Folytatódik az érsekkétyi oktatási intézmények körüli huzavona. Az érsekkétyiek szerint Molnár Péter polgármester újabb tette következtében a helyi egyházi óvoda után most az alapiskola működése is veszélybe került. Ő ugyanis kihasználva Hajdú Árpádnak, az Érsekkétyi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és Óvoda igazgatójának távollétét, ma ki akarta ásatni az iskolaépület emésztőgödrét. Ezzel gátolta volna meg, hogy az intézményben a téli szünidő után, január 8-án folytatódhasson a tanítás. Előzőleg a községi önkormányzatnál azt akarta elérni, hogy fogadják el a 2018-as évi költségvetés-tervezetét, és akkor ezt nem teszi meg, akarata azonban nem teljesült.
Atrazin-botrány: folytatódik a tartálykocsis vízosztás, lakossági fórumot terveznek videó 2018. január 02. | BAKA. December derekán beszámoltunk arról, hogy a Nyugat-szlovákiai Vízművek dunaszerdahelyi üzemegységének szakemberei az atrazin nevű, rákkeltő gyomirtó megengedett határértékének többszörösét mérték Baka, Dercsika és Csallóköznádasd közös forrású vezetékes ivóvizében. Emiatt ezekben a községekben december 15-től tilos a vezetékes ivóvíz fogyasztása, 19-től pedig hasonló tilalmat rendeltek el Gellén, Lúcson és Sárosfán is. Bertalan Györgyöt, Baka polgármesterét az új év elején egyebek mellett arról is kérdeztük, hogy a lakosság miként vészelte át az ünnepi időszakot és milyen további lépések várhatók.
Sok dolguk akadt Szilveszter éjjelén a mentőknek videó 2018. január 02. | POZSONY. Az Egészségügyi Mentőszolgálat munkatársai összesen 933 alkalommal avatkoztak be a szilveszteri és az újévi ünneplések során Szlovákiában. Legtöbbször, 167 alkalommal Eperjes megyében, legritkábban, 85 esetben pedig Nagyszombat megyében kellett kiszállniuk.
Óév-búcsúztató emlékek, új évi tervek és remények videó 2017. december 31. | POZSONY. Végéhez közeledik a 2017-es esztendő, és hamarosan új remények, vágyak és tervek birtokában köszönthetjük a 2018-as évet. Egy-egy területen kimagasló eredményeket elért felvidéki magyar közéleti személyiségeket - értékteremtőket kértünk fel arra, hogy idézzék fel az idei legszebb és legelszomorítóbb emlékeiket, valamint ecseteljék a következő hónapokra vonatkozó, maguk számára kitűzött feladataikat és a magyar közösségünkre váró kihívásokat. Paulisz Boldizsárt, Géresi Róbertet, Józsa Mónikát, B. Kovács Istvánt, Kovács Ágnest és Ulman Istvánt kérdeztük.
Sokat költünk alkoholra videó 2017. december 31. | POZSONY. Az Európai Unióban az elmúlt évben a háztartások fogyasztási kiadásaik 1,6 százalékát költötték alkoholtartalmú italokra. A teljes összeg csaknem elérte a 230 milliárd eurót, ami az Európai Unió bruttó összterméke (GDP) 0,9 százalékának felel meg, illetőleg a kiadás lakosonként 250 euró. Az összeg nem tartalmazza az éttermekben és szállókban elfogyasztott alkoholtartalmú italok árát – közölte az Eurostat, az EU statisztikai hivatala.
Évértékelés a Via Nova ICS és a Baráti Körök Gömör-Nógrádi szervezeteiben videó 2017. december 30. | RIMASZOMBAT. Rimaszombatban tartotta ünnepélyes évértékelőjét a Via Nova Ifjúsági Csoport Gömör-Nógrádi szervezetei, valamint a Via Nova Baráti Körök. Négy járásban több mint 40 alapszervezete és közel 500 tagja van az ifjúsági csoportnak, amely országos szinten is a legaktívabb csoportok közé tartozik.
Fölszállott a páva - A győzelem további munkára sarkallja a Pósfa Zenekart videó 2017. december 30. | GELLE, BUDAPEST. Korábban már beszámoltunk arról, hogy a hangszeres szólisták és zenekarok kategóriájában a gellei Pósfa Zenekar győzött a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor pénteki döntőjében, amelyet a Duna TV élőben közvetített. Iván András zenekarvezetőt még Budapesten értük utol telefonon, ahonnan exkluzív interjút adott portálunknak.
Elgázolt a vonat egy pozsonyi férfit videó 2017. december 30. | POZSONY. A rendőrök egy halálos vonatbaleset körülményeit vizsgálják, amely pénteken este történt a Pozsony-Ligetfalu vasútállomáson.
A hétvégén is jeges utakra számítsanak a gépjárművezetők videó 2017. december 30. | POZSONY. Az év utolsó hétvégéjén is óvatosaknak kell lenniük a gépjárművezetőknek az utakon. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) jégtakaróra figyelmeztet, ezért elsőfokú riasztást adott ki.
Jövőre 90 éves a Gombaszögi Nyári Tábor videó 2017. december 29. | KOMÁROM. A 2018-ban 90 éves rendezvény helyszínéül szolgáló kempingben tervezett fejlesztésekről,a jövő évi újdonságokról és kedvezményekről, illetve a 2017-es évad látogatói statisztikáiról számoltak be pénteki sajtótájékoztatójukon a Gombaszögi Nyári Tábor szervezői. A sajtótájékoztató után hagyományosan meleg ételt és italt osztottak a komáromi Szent Rozália-templomnál összegyűlt rászorulóknak.
A Vágbesztercei járásban körülbelül 1500 háztartás maradt áram nélkül videó 2017. december 29. | A viharos időjárás, a letört faágak és a havazás miatt a Vágbesztercei járásban hétfő reggel óta körülbelül 1500 háztartás maradt áram nélkül. Másodfokú riasztás van érvényben a Miavai és a Vágújhelyi járásban. A meteorológusok szerint ezekben a járásokban helyenként 20-25 centiméter új hó hullhat. A többi járásban elsőfokú riasztás van érvényben.
Első  Előző   2 / 195   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: -0°C / 4°C
Holnap: -3°C / 3°C
Ógyalla
Ma: 1°C / 7°C
Holnap: -4°C / 3°C
Losonc
Ma: -8°C / 0°C
Holnap: -12°C / -1°C
Kassa
Ma: -5°C / 3°C
Holnap: -9°C / -0°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
282 éveSkóciában megszületett James Watt a gőzgép feltalálója.
209 éveMegszületett Edgar Allan Poe amerikai költő, író, a krimi műfajának megteremtője (Holló, Kút és az inga).
117 éveMegalakult a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ).
116 éveMegszületett Kovács Károly színművész, érdemes művész (Gazsi bácsi a Le a cipővel! filmből).
115 éveMegszületett id. Rimanóczy Gyula, Ybl- és Kossuth-díjas építész, a magyar avantgárd építészet kimagasló alkotója.
Belföld Külföldi helyett hazait az elnöki palotába! Külföldi helyett hazait az elnöki palotába! videó A lednicrónai (Lednické Rovne) RONA gyár termékeivel helyettesítené az elnöki palota pohárkészletét Andrej Kiska. Ezt azután mondta az államfő, hogy csütörtökön ellátogatott a gyárba. Andrej Kiska államfő lednicrónai poharakat vásárol. Továbbra is drágák a pozsonyi lakások videó Az előző negyedévvel összevetve a négyzetméterár 3,1 százalékkal, évközi viszonylatban pedig 8 százalékkal emelkedett. Ezentúl fizetni kell az egyházi esküvőkért videó Az illeték ellen, melynek összege 10 euró, petíciót indítottak. A belügyi tárca azt ígéri, kivizsgálja az ügyet.
Külföld Gyorsreagálású határvédelmi egységet hoz létre Ausztria Gyorsreagálású határvédelmi egységet hoz létre Ausztria videó BÉCS. Különleges, gyorsreagálású határvédelmi egység létrehozását jelentette be az új osztrák belügyminiszter, megakadályozandó a három évvel ezelőttihez hasonló migránsáradat bejutását az országba. A 2015-ös migránsválság idején több százezer migráns kelt állt az osztrák határokon, hogy eljusson Németországba. Felfüggesztette Babiš mentelmi jogát a cseh parlament Frissítvevideó Andrej Babiš kiadását a szavazáskor jelen lévő 181 képviselő közül 111-en támogatták, míg 69-en ellene szavaztak. Fellázadtak a rabok a terroristákkal teli francia börtönben videó Legalább százhúsz fogoly nem volt hajlandó visszatérni cellájába Franciaország legnagyobb börtönében.
Magyar világ A hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek A hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek Frissítvevideó HEJCE. A tizenkét évvel ezelőtti hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei községben. A Borsó-hegyre 2006. január 19-én este zuhant le a szlovák légierő AN-24-es csapatszállító repülőgépe. A veronai buszbaleset áldozataira emlékeztek videó A megemlékezésen adták át a Szinyei-emlékérmeket, amelyeket idén posztumusz a balesetben elhunyt diákok és tanárok kaptak. Orbán: Magyarország nem fogad be egy bevándorlót sem videó A magyar kormány migrációs politikája változatlan - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök.
Kultúra Edith Eva Eger: A döntés Edith Eva Eger: A döntés videó Azért rendhagyó, mert nagyrészt idézetekkel próbálom megközelíteni, illetve bemutatni a kötet mondanivalóját. Szerzője kassai származású magyar nő, Amerikában élő klinikai pszichológus. Foglalkozása eleve rámutat a könyv alaphangulatára, de azon túlmenően egy teljes emberi életet tár az olvasó elé. Egy olyan ember életét, aki tizenhat évesen Auschwitzba kerül, megérkezésük után rögtön az első napon elveszti szüleit, már azelőtt a nagyszüleit, s megéli a poklok poklát. A szerző kassai származású magyar nő, Amerikában élő klinikai pszichológus. Rendhagyó könyvajánló következik. Jövő kedden temetik Tőkéczki Lászlót videó A Széchenyi-díjas történész életének 67. évében, január 8-án hunyt el. 75 éves lenne Janis Joplin videó Január 19-én lenne hetvenöt éves Janis Joplin, minden idők legnagyobb fehér bluesénekesnője.
Színes Rekordidő alatt repülte át az óceánt a Norwegian gépe Rekordidő alatt repülte át az óceánt a Norwegian gépe videó LONDON. Új rekordot állított fel a Norwegian légitársaság Boeing 787-9-es Dreamlinere, amikor alig több mint öt óra alatt repülte át az Atlanti-óceánt, és érkezett meg New Yorkból Londonba. A gép elérte a 776 mérföld, vagyis közel 1249 kilométer per órás sebességet. Az út hossza 3458 mérföld, azaz 5565 kilométer volt. A gép elérte a 776 mérföld, vagyis közel 1249 kilométer per órás sebességet. Az út hossza 5565 kilométer volt. Klubtörténeti múzeumot hoz létre a DAC videó Sok értékes tárgyi emlék kerül elő, amelyek a csapat 1904 óta tartó szebb és nehezebb időszakait is felelevenítik. Australian Open - Fucsovics óriási bravúrral jutott tovább videó Fucsovics Márton óriási meglepetésre négy szettben legyőzte a 13. helyen kiemelt amerikai Sam Querreyt
Mozaik A tavalyi volt a Föld második-harmadik legmelegebb éve A tavalyi volt a Föld második-harmadik legmelegebb éve videó GENF, WASHINGTON. A tavalyi volt a második-harmadik legmelegebb év a feljegyzések 19. század végi kezdete óta - közölte az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA). A WMO adatai szerint az átlagos földfelszíni hőmérséklet 1,1 Celsius-fokkal volt magasabb az iparosodás előtt átlagnál. Durva kémprogram bukkant fel az Androidon videó A kémszoftver segítségével a mikrofonon keresztül lehallgathatóak az okostelefonon folytatott beszélgetések. A világ legnagyobb víz alatti barlangrendszerét fedezték fel Mexikóban videó Felfedezték, hogy egybenyílik a két óriási barlangrendszer, a 263 kilométeres Sac Actun és a 84 kilométeres Dos Ojos.
Vélemény Aich Péter: Divat Aich Péter: Divat videó A beszédtémát mindig erősen befolyásolta a divat. Arról beszélni, amiről mindenki: akkor nem sokat ronthatunk, mert nem mondunk újat. Vagy olyanról, ami pillanatnyilag – egy szezon erejéig – érdekesnek tűnik, és lehetőleg eléggé alpári. Főleg, ha ezzel bárki vagy bármi ideig-óráig az érdeklődés központjába kerülhet. És még főlegebb, ha ezen keresni is lehet – múló hírnév mellett anyagiakat, mi mást. Ilyen téma most a szexuális zaklatás. Egyébként nem ártana már tisztázni azt sem, mikor kezdődik ez a szexuális zaklatás. És mivel. Bartók Csaba: Nyelvromlás – „naznacsilni“ akarom, hogy ez nem csak alulról jövő kezdeményezés videó Magyar gyermek a magyar és a szlovák kultúrát egyszerre, pontosabban párhuzamosan csak a magyar iskolában tanulhatja meg. Csáky Pál: Furcsa évfordulók videó Igen, itt áll előttünk 2018 a maga pőreségében, s nekünk valahogy reagálnunk kell mindarra, amit felidézhet.
Hitélet Ferenc pápa: rágalmak a Juan Barros püspökkel szembeni vádak Ferenc pápa: rágalmak a Juan Barros püspökkel szembeni vádak videó SANTIAGO DE CHILE, LIMA. Védelmébe vette csütörtökön Ferenc pápa a dél-chilei Osorno egyházmegye püspökét, akinek hónapok óta követelik leváltását a dél-amerikai országban arra hivatkozva, hogy Juan Barros megpróbálta eltussolni az egyik pap, Fernando Karadima által elkövetett szexuális visszaéléseket. A katolikus egyházfő szerint e vádak "rágalmak". Védelmébe vette csütörtökön Ferenc pápa a dél-chilei Osorno egyházmegye püspökét, akinek hónapok óta követelik leváltását. Megtartotta záró ülését a Reformáció Emlékbizottság videó A testület visszatekintett a reformáció ötszázadik évfordulójának eseményeire, értékelte az elvégzett munkát. A Pinochet-diktatúra áldozatainak ajánlotta Ferenc pápa Chilében bemutatott miséjét videó A katolikus egyházfő jelképes helyszínen, a Temucótól öt kilométerre fekvő Maquehue repülőtéren celebrált misét.
Múltunk Gróf Apponyi Sándor - a magyar bibliofilek fejedelme Gróf Apponyi Sándor - a magyar bibliofilek fejedelme videó Január 19-én született Gróf Apponyi Sándor (csodás felsége pedig az előző nap). Amikor Szlovákiában elhangzik az a név, hogy Apponyi, akarva akaratlanul sajnos a „násilná maďarizácia” vádaskodás jut eszünkbe. Illő, hogy szépeket is tudjunk mondani, írni ezen grófi családról. Ennek idén egy harmadik személy is okot ad. 600 évvel ezelőtt született Isotta Nogarola írónő, Apponyi Sándor nagyanyai felmenője. Apponyi nemcsak rendkívül igényes gyűjtő, hanem széles körű nyelvi és szakismeretekkel rendelkező tudós is volt. Magyarország fizette a legnagyobb árat a békéért videó Napra pontosan kilencvenkilenc éve kezdődtek a trianoni béketárgyalások. Bemutatták a Magyar emlékek Lengyelországban című kötetet videó Egy bő évezred közös történetét mutatja be a Magyar emlékek Lengyelországban kötet - ismertette Semjén Zsolt.
Fő támogatónk