2018. február 18., vasárnap - Bernadett
Cikkek közt...  Videók közt...  
Az alapismereteket minden gyereknek anyanyelvén kellene megszereznievideó 2018. február 18., vasárnap 18:30 RIMASZOMBAT. Az alapismereteket minden tanulónak az anyanyelvén kellene megszereznie, hiszen az a tudás elsajátításának legkönnyebb és legmegfelelőbb formája – mondta Orosz István, a rimaszombati Tompa Mihály Magyar Tannyelvű Alapiskola igazgatója. Véleményével egyetért Főző Zsolt pedagógus is, a helyi önkormányzat képviselője, az oktatási, ifjúsági, kulturális és sportbizottság elnöke.
Béremelést követelnek a magyar pedagógusok videó 2011. június 05. | BUDAPEST. A szeptemberi iskolakezdésre országos sztrájkot is kilátásba helyezett az egyik szakszervezeti vezető a kormány oktatási és szakképzési reformprogramja elleni demonstráción. Vasárnap Budapesten a Nemzeti Erőforrás Minisztérium épülete előtt több ezer pedagógus tüntetett.
Tizenegyezer diák kirándulhat idén a határon túlra videó 2011. június 04. | BUDAPEST. Az idén mintegy tizenegyezer diák utazhat külhoni magyarlakta területekre tanulmányi kirándulásra a Határtalanul! program keretében - mondta Semjén Zsolt szombaton a fővárosban, amikor a program nyitányaként Felvidékre tartó diákokat indítottak útnak a Budai Várból.
Készül a magyar pedagógus-életpályamodell videó 2011. június 03. | BUDAPEST. Nagy változások előtt állunk, s csak rajtunk múlik, hogy kihasználjuk-e a rendelkezésre álló lehetőségeket - fogalmazott az oktatási államtitkár a közelgő pedagógusnap alkalmából írt köszöntőjében. Hoffmann Rózsa azt ígérte, hamarosan elkészül a közoktatási törvény és annak részeként a pedagógus-életpályamodell.
Országszerte tesztelték a kilencedikeseket videó 2011. június 01. | POZSONY. Az Állami Pedagógiai Intézet által koordinált „Tesztelés 9 - 2011“ országos felmérés végeredményei több örvendetes ténnyel szolgálnak a hazai magyar tannyelvű alapiskolák számára.
Szeptembertől kötelező az angol videó 2011. május 31. | POZSONY. Az oktatási tárca javaslata, hogy harmadik osztályban kezdjék tanítani az angol nyelvet, heti három órában. Azok az elsősök és másodikosok, akik egy más idegen nyelvet kezdtek el tanulni, hatodikban kezdik az angolt. Kötelezően.
Semjén: egységes magyar oktatást videó 2011. május 30. | BUDAPEST. A Kárpát-medencei magyar nyelvű oktatás fontosságát hangsúlyozta Semjén Zsolt hétfőn Budapesten, az Óbudai Egyetemen. A miniszterelnök-helyettes bejelentette: már kilencvenezer állampolgársági kérelem érkezett.
Konferencia a szórványiskolák pedagógusainak videó 2011. május 29. | ALSÓBODOK. A Nyitrai és Érsekújvári járás szórványiskolái számára rendeznek konferenciával egybekötött szakmai hetet Alsóbodokon június 6-10. között.
Diákhitel határon túliaknak videó 2011. május 26. | BUDAPEST. Diákhitelt kaphat minden olyan erdélyi és felvidéki magyar fiatal, aki felveszi a magyar állampolgárságot, de továbbra is lakóhelyén jár egyetemre, és nem költözik Magyarországra - írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet.
Sztrájkbizottságot alapítottak az egyetemi hallgatók videó 2011. május 24. | POZSONY. Nem tetszik a diákoknak, hogy Eugen Jurzyca miniszter módosítani akarja a felsőoktatási törvényt. A módosítás többek között változtatna a felsőoktatási intézmények besorolásán.
Brüsszel növelni próbálja az iskolázottságot videó 2011. május 20. | BRÜSSZEL. Az Európai Unió csökkenteni próbálja az iskolapadokat idő előtt elhagyó tanulók számát. A tagországok oktatásügyi miniszterei az említett cél elősegítése érdekében pénteken ajánlásokat fogadtak el.
Tájékoztató napok a Határtalanul! tanulmányi kirándulásokról videó 2011. május 19. | BUDAPEST. A Határtalanul! tanulmányi kirándulásokról tartanak tájékoztató napokat csütörtökön, pénteken és hétfőn az Apáczai Közalapítvány szervezésében a fővárosban. Az idén 500 millió forintos keretből várhatóan 12 ezer diák utazását tudják támogatni.
A Péderi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és Óvoda videó 2011. május 17. | PÉDER. A Péderi Magyar Tanítási nyelvű alapiskola a kisiskolák közé sorolandó, hiszen diákjainak létszáma nem éri el a tizet. Az egyosztályos iskola közös épületben található a szintén magyar nyelvű óvodával, amelyet – mint az alapiskolát – szintén kilenc kis csemete látogat.
Testvériskolai kapcsolatok létesüljenek videó 2011. május 13. | BUDAPEST. Tájékoztató napokat tart az Apáczai Közalapítvány május 19-én, 20-án és 23-án a Tanulmányi kirándulások magyarlakta területekre és az Együttműködések magyar szakképző iskolák között elnevezésű pályázatokról a fővárosban.
Online könyvek a közoktatás számára videó 2011. május 10. | BUDAPEST. Új perspektívák állnak az iskolaigazgatók és óvodavezetők előtt, hiszen mostantól az intézményük irányítását online könyvek is segítik. Az interneten elérhető szakirodalmak a legmodernebb elvárások szerint készültek, használatuk pedig nem kíván többet egy alapszintű számítástechnikai ismeretnél.
Pék László: Muníciót kaptak a támogatások ellenzői videó 2011. május 08. | POZSONY. Politikától sem mentes vita alakult ki a magyarországi oktatási-nevelési támogatások jövőbeni folyósítását illetően. A magyar kormány döntése értelmében ugyanis a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) bonyolítja ezentúl a pénzosztást, a kedvezményezettek pedig a szülők lesznek. Az eddigi gyakorlat szerint a lebonyolító szervezet a Pázmány Péter Alapítvány volt.
Mit tartson szem előtt a diákújságíró? videó 2011. május 06. | BUDAPEST. A fiatalokon is múlik, hogy az újságírók lesújtóan negatív önképe megváltozzon - mondta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke pénteken Budapesten, a 18. Országos Ifjúsági Sajtófesztivált megnyitó beszédében.
Megjelent a határon túli oktatási-nevelési támogatások pályázata videó 2011. május 05. | Megjelent a határon túli oktatási-nevelési támogatások pályázati felhívása, a kérelmeket június 30-ig lehet benyújtani. Újdonság, hogy az idei évtől óvodások után is kérhető a támogatás.
Egy számítógépre öt tanuló jut videó 2011. május 05. | POZSONY. Tavaly egy számítógépre az alapfokú oktatásban átlagosan öt tanuló jutott. A középiskolákban jobb a helyzet, egy ott négy diákra egy gép jut. A szlovák kormány elégedett az aránnyal.
Patinás iskoláink – A Kéméndi Petőfi Sándor Alapiskola videó 2011. május 04. | KÉMÉND. A Garam menti hét kurtaszoknyás falu egyikében az első magyar tanítási nyelvű iskolát még 1732-ben alapították. A II. világháború után a magyar nyelvű oktatás itt is 1949-ben indult újra. A tanulók létszáma akkor 86 volt. A mostani épületet 13 tanteremmel 1961-ben adták át, és 427-en látogatták. Jelenleg kilenc osztályban 196-an tanulnak.
MTA - Elkészült négy stratégiai program videó 2011. május 03. | BUDAPEST. Az Akadémia az egész nemzet számára fontos stratégiai kérdésekben fogalmazza meg a döntéshozók számára a tudományosan megalapozott ajánlásait, kitörési pontokat javasolhat a fejlesztési irányok kijelöléséhez - hangsúlyozta Pálinkás József az MTA 181. közgyűlésének keddi napján tartott elnöki beszámolójában.
Hagyományos programok, koncertek Tusványoson videó 2011. május 03. | BUKAREST. Több ezer résztvevőt várnak az idei Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborba, amelyet július 19. és 24. között tartanak Tusnádfürdőn.
Indul a Határtalanul tanulmányi kirándulási program videó 2011. április 30. | BUDAPEST. Megjelent a Határtalanul tanulmányi kirándulási program pályázati felhívása; az idei évben a közoktatási intézmények határon túli magyar kirándulásainak támogatására 500 millió forint áll rendelkezésre - jelentette be Semjén Zsolt szombati budapesti sajtótájékozta-
tón.
Hagyományőrzés a szalkai alapiskolában videó 2011. április 28. | SZALKA. A szalkai alapiskola az utóbbi években sikeresen küzd a megmaradásért. Öt év alatt a 72 fős, bezárásra ítélt iskolából 108 diákkal működő, egyre biztosabb alapokon álló intézménnyé fejlődött.
Patinás iskoláink - A Szenczi Molnár Albert Alapiskola videó 2011. április 27. | SZENC. Fennállása 60. évfordulóját ünnepli a Szenczi Molnár Albert Alapiskola. Tanulóinak száma a múlt század hatvanas éveinek közepén érte el a csúcspontját, amikor 717 diák látogatta. Az asszimiláció azonban esetében is érezteti hatását. Ma 173 tanulója van a patinás oktatási intézménynek.
A szórványiskolák megtartásán dolgozik a szerbiai Magyar Nemzeti Tanács videó 2011. április 22. | ÚJVIDÉK, BUDAPEST. A szórványiskolák megtartásán dolgozik a szerbiai Magyar Nemzeti Tanács - jelentette ki Korhecz Tamás, a tanács elnöke egy újvidéki magyar iskolai fórumon.
Az iskolai terror és a családon belüli erőszak között kapcsolat van videó 2011. április 22. | BOSTON, BÉCS, PÁRIZS, BUDAPEST. A társaikat gyötrő és a terrort elszenvedő diákok egyaránt nagyobb eséllyel érkeznek olyan környezetből, ahol előfordul családon belüli erőszak - állapították meg csütörtökön közzétett tanulmányukban amerikai kutatók.
Túljelentkezés a főiskolákon, Komáromban a tanárképző karon videó 2011. április 20. | POZSONY. Az ország legnagyobb és legnépszerűbb egyetemére, a pozsonyi Comenius Egyetemre 19 ezren jelentkeztek. Egyes karok azonban még nem zárták le a jelentkezést, tehát ez a szám magasabb lehet. Már most látni, hatalmas a különbség a felvehető diákok és a jelentkezők száma között.
Egyre több az éhes gyermek a brit iskolákban videó 2011. április 20. | LONDON. Egyre több az éhes gyermek a brit iskolákban, a súlyosbodó szegénység miatt érkeznek korgó gyomorral, elnyűtt ruhában. A legfrissebb adatok szerint tavaly már csaknem 1,2 millió 5 és 16 év közötti tanuló volt jogosult ingyenebédre, mivel családja a szegénységi küszöb alatt tengődik. Ez egy év alatt több mint 7 százalékos növekedés, ami az általános gazdasági visszaesés számlájára írható.
Felvidéki diákszervezet alakult Budapesten videó 2011. április 18. | BUDAPEST. Április 13-án Budapesten, a magyar fővárosban tanuló felvidéki egyetemisták részvételével megalakult a Kaszás Attila Diákkör. A szervezet létrehozását Stubendek Attila és Kovács Balázs egyetemi hallgatók kezdeményezték.
A kötelező államvizsgák ideje lejárt videó 2011. április 18. | POZSONY. Eugen Jurzyca megszüntetné az államvizsgák kötelező voltát. Az oktatásügyi miniszter szerint az egyetemi végzettséghez elegendő a szakdolgozat megvédése. A döntést azonban a felsőoktatási intézményekre bízná.
Első  Előző   198 / 199   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: -3°C / 0°C
Holnap: -3°C / 2°C
Ógyalla
Ma: -1°C / -1°C
Holnap: -3°C / 3°C
Losonc
Ma: -5°C / -5°C
Holnap: -12°C / 1°C
Kassa
Ma: 0°C / 0°C
Holnap: -8°C / 1°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
193 éveMegszületett Jókai Mór író, mesemondó, újságíró, szerkesztő (Névtelen vár, A lőcsei fehér asszony).
55 éveKármán Tódor, az első helikopter megalkotója Kennedy elnöktől átvette a National Medal of Science kitüntetést.
472 éve62 éves korában szülővárosában, Eislebenben meghalt Luther Márton német teológus, a reformáció elindítója.
454 éveMeghalt Michelangelo Buonarroti olasz szobrász, festő, építész és költő.
429 éveElkezdték nyomtatni Vizsolyban a legrégibb fennmaradt (és ma is használt) teljes, magyar nyelvre lefordított Bibliát.
Belföld Az SNS nem akar aktív politikusokat alkotmánybírának, Bugáréknak nem lenne ezzel problémájuk Az SNS nem akar aktív politikusokat alkotmánybírának, Bugáréknak nem lenne ezzel problémájuk videó POZSONY. Robert Fico kormányfőnek, az Irány-Szociáldemokrácia párt elnökének alkotmánybírává való megválasztása csupán hipotézis, képtelenség megválaszolni – nyilatkozta az állami hírügynökségnek a Szlovák Nemzeti Párt elnökének, Andrej Danko titkárságának a vezetője, Zuzana Škopcová. Az újságírók arra volta kíváncsiak, hogyan állnak a kérdéshez a nemzetiek, ha valóban terítékre kerül a kérdés. Állítólag Robert Fico alkotmánybíró lenne, de egyelőre nem beszél erről. Fico: javasoljuk a gyermektápszer, a pelenkák és a bébiételek áfa-csökkentését videó Nem akar alkotmánybíró lenni, és meg akarja nyerni a következő választásokat, mondta a miniszterelnök. Nemzetközi kábítószercsempészeket kerített kézre az osztrák és a holland rendőrség videó A háromtagú bűnszövetkezetnek egy 54 éves szlovák állampolgár is a tagja volt.
Külföld Zeman felszólította a szociáldemokratákat, hogy vállalják a kormányzati együttműködést az ANO-val Zeman felszólította a szociáldemokratákat, hogy vállalják a kormányzati együttműködést az ANO-val videó Miloš Zeman cseh államfő felszólította a Cseh Szociáldemokrata Pártot (CSSD), ne vonuljon ellenzékbe, hanem tárgyaljon az októberi képviselőházi választásokon győztes ANO mozgalommal az új kormány létrehozásáról. Az ANO mozgalomnak a 200 tagú cseh parlamenti alsóházban 78 képviselője van, így egyedül nem tud kormányt alakítani. Fegyveres támadás Dagesztánban, halottak videó Az Oroszországhoz tartozó kaukázusi köztársaságban gyakoriak az iszlamista terrortámadások. Lezuhant egy repülő Franciaországban videó Egy francia állampolgárságú házaspár és 10 éves gyermekük halt meg.
Magyar világ Kövér László: soha ne feledjük az elcsatolt településeket! Kövér László: soha ne feledjük az elcsatolt településeket! videó A hazatérés napjára, a Csehszlovákiától történt visszacsatolás 94. évfordulójára emlékeztek vasárnap Somoskőújfalun. Kövér László (Fidesz), az Országgyűlés elnöke az ünnepségen arra kért minden magyarországi települést, hogy soha ne feledjék a határon kívül maradt magyar településeket. A hazatérés napjára, a Csehszlovákiától történt visszacsatolás 94. évfordulójára emlékeztek vasárnap Somoskőújfalun. Orbán: ez a nyolc év jól sikerült Frissítvevideó A magyar miniszterelnök vasárnap Budapesten, a Várkert Bazárban tartotta 20. évértékelő beszédét. Temesvár az embercsempészet egyik új központja videó Mindezt a német szövetségi rendőrség közölte a Welt am Sonntag című vasárnapi német lappal.
Kultúra Szabó István filmrendező 80 éves Szabó István filmrendező 80 éves videó BUDAPEST. Február 18-án nyolcvanéves Szabó István Kossuth-díjas filmrendező, az első Oscar-díjas magyar játékfilm, a Mephisto rendezője, a Magyar Mozgókép Mestere, a nemzet művésze. Azért akart filmeket csinálni, hogy elmesélhessen történeteket. Közös V4-stand a Brüsszeli Könyvvásáron videó A közös standdal be akarják mutatni, hogy a V4 nemcsak földrajzi és politikai, hanem jól működő kulturális együttműködés is. Dal 2018 - Kialakult a döntő mezőnye videó Az AWS nyerte a második elődöntőt.
Színes Sürgősen műteni kellett Delhusa Gjont Sürgősen műteni kellett Delhusa Gjont videó Egyre nagyobbak voltak a fájdalmai, így orvoshoz ment a nyáron szerzett sebbel Delhusa Gjon, akit azonnal meg kellett műteni. "Volt egy sportbaleseti seb, amivel nem törődtem nyár óta." Phjongcshang 2018 - Hirscher második aranya videó Előnyét egy másodperc fölé növelve győzött legnagyobb riválisa, a norvég Henrik Kristoffersen előtt. Phjongcshang 2018 - Kuzmina aranyérmet nyert a két ezüst után videó A szlovák sportoló nyerte meg a női sílövők 12,5 kilométeres tömegrajtos viadalát.
Mozaik Sebápoló hangyák Sebápoló hangyák videó Az afrikai Matabele-hangyák szabályosan ellátják társaik harci sebesüléseit, s ezzel jelentősen javítják a sérültek túlélési esélyeit. Viselkedésük egyedülálló az állatvilágban. Az állat, ami a háború poklában sem hagyja magára a sérülteket. Márciusban jöhetnek a japán alakváltó autók videó Leginkább egy Transformersre hasonlító jármű forradalmasíthatja a parkolást. A böjtre is fel kell készülni videó Nem annyira drasztikus az az egyházi előírás, amely szerint hamvazószerdán és péntekenként tilos a húsfogyasztás.
Vélemény Aich Péter: Nagyokos fehérek Aich Péter: Nagyokos fehérek videó Eléggé öntörvényű a sajtószabadság értelmezése. Sokan úgy vélik, a sajtószabadság az, hogy most végre megmondhatják a tutit. Igaz ugyan, hogy nem mindig van véleményük, de azért megmondják. Hiszi, aki akarja a sok bölcsességnek kinevezett semmit, de még így is túl sokan vannak, akik ennek bedőlnek. Mert ezek a megmondóemberek igen meggyőzőek tudnak lenni. Aki túl kevés információval rendelkezik, el is hiszi a szózatokat, s még örül, hogy mások megmondják neki, mi az igazság ebben a bolond, zavaros világban. Sokan úgy vélik, a sajtószabadság az, hogy most végre megmondhatják a tutit. Agárdy Gábor: Semmi sem marad utánatok! videó Egy biztos: nem szeretném, ha utódaim egyszer arra ébrednének, hogy kötelezően turbánt kell viselniük, ha kimennek az utcára. Csonka Ákos: Érsekkétyi bál Bényben, cirkusz a községházán videó A polgármester nem adta bérbe a kultúházat a hagyományos Csemadok-bálra.
Hitélet Ma van nagyböjt 1. vasárnapja Ma van nagyböjt 1. vasárnapja videó Idei nagyböjti készületünkben az Ószövetségi Szentírást idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus megváltó kereszthalálára és a feltámadásának ünnepére! "Ez lesz a jele annak a szövetségnek, amelyet megkötök velem és veletek..." A semmiből indultak a bősiek, de hamarosan gyülekezeti központjuk lehet videó Tavasszal elkezdődhet a templomépítés. Ferenc pápát kérik, hogy hosszabbítsa meg Duka bíboros kinevezését videó Cseh katolikus aktivisták egy csoportja a közelmúltban nacionalizmussal és a szélsőjobboldal támogatásával vádolta meg Dukát.
Múltunk Louis Comfort Tiffany 170 éve született Louis Comfort Tiffany 170 éve született videó Százhetven éve, 1848. február 18-án született Louis Comfort Tiffany amerikai iparművész, a szecessziós üvegművészet legendás mestere. Az amerikai iparművész a szecessziós üvegművészet legendás mestere. Az ember, aki atombombát adott a muzulmán világnak videó Európai tanulmányai alatt lopta el a titkokat. Hogyan boldogultak a valutákkal a középkori Európában? videó Szinte minden valamire való városban működtek megbízható pénzváltók.
Fő támogatónk