2018. február 21., szerda - Eleonóra
Cikkek közt...  Videók közt...  
Erős Nők PT: mindenkinek biztosítania kell az anyanyelvű oktatáshoz való jogot!videó 2018. február 21., szerda 17:51 POZSONY. Elkötelezetten hiszünk abban, hogy az anyanyelven való oktatás biztosítása nemzeti identitásunk megőrzésének alapvető feltétele, ezért kiállunk a kárpátaljai magyarság anyanyelv-használati jogáért – hangsúlyozták közös nyilatkozatukban a Kárpát-medencei magyar néppárti politikai alakulatok nőszervezetei.
Kalapot le Szádudvarnok előtt videó 2011. július 27. | SZÁDUDVARNOK. Napjainkban, amikor lépten-nyomon azt hallani, hogy magyar tanítási nyelvű iskolák szűnnek meg az érdektelenség, vagy az alacsony diáklétszám miatt, kisebb szenzációként hat, amennyiben egy apró falu kisiskolát nyit. Ez történik Szádudvarnokon.
Nyelvvizsgához kötik a felvételit videó 2011. július 27. | BUDAPEST. A jövőben a tervek szerint csak nyelvvizsga birtokában jelentkezhetnek magyarországi főiskolára vagy egyetemre a diákok; az iskolai képzés keretei között megszerezhetnék a nyelvvizsga-bizonyítványt is - közölte az oktatási államtitkárság a hamarosan elkészülő nyelvoktatási stratégia kapcsán.
Újra használhatók a Kovács-Simon féle történelemtankönyvek videó 2011. július 26. | POZSONY. Megfelelnek az állami kerettantervnek a gimnáziumok számára készült Történelem 1. és 2.-es tankönyvek, ezért ismét felkerülhetnek a tankönyvrendelési listára, tájékoztatta portálunkat Juhász László, a kormányhivatal kisebbségi főosztályának vezetője.
Több testmozgás az iskolákban videó 2011. július 25. | POZSONY. A következő tanévben eggyel több testnevelés óra lesz az alapiskolákban, mint eddig. Eugen Jurzyca miniszter szerint a gyerekeknek szükségük van három tornaórára.
Nehezebb bekerülni a magyarországi egyetemekre videó 2011. július 22. | BUDAPEST. Valamivel nehezebb volt az idén bekerülni a felsőoktatási intézményekbe, mint tavaly: 2010-ben a bejutási arány 70 százalékos volt, ez most 69,4 százalékra csökkent. A felvételi adatok alapján számított top 20-ba - akárcsak tavaly - négy műszaki és öt gazdaságtudományi szak került.
Indul a „besúgás” az oktatásügynél is videó 2011. július 21. | POZSONY. A példa ragadós. Mától az oktatásügyi tárcánál is lehet bejelentést tenni, de csak villámpostán. Eugen Jurzyca miniszternek nem kenyere telefonhallgatás. A nyilvánosság a számára gyanús ügyeket az eduoko@minedu.sk e-mail címen, vagy a www.minedu.sk honlap postaküldőjén keresztül tárhatja a tárca elé.
Diákolimpia - Kimagasló magyar teljesítmény videó 2011. július 20. | BUDAPEST. Az európai csapatok közül a magyar együttes szerepelt a legeredményesebben az idei, Tajvanban rendezett 22. Nemzetközi Biológiai Diákolimpián.
Egységes tudástér jön létre videó 2011. július 20. | TUSNÁDFÜRDŐ. Egységes Kárpát-medencei tudástér kialakításáról is beszélt Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a székelyföldi Tusnádfürdőn a 22. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) oktatással foglalkozó tanácskozásán.
Szociológia szakos alapképzés indul a Selye Egyetemen videó 2011. július 19. | KOMÁROM. A szlovák akkreditációs bizottság jóváhagyta a Selye János Egyetem részéről benyújtott szociológusképzés akkreditációs anyagát. Ily módon lehetővé válik 2011 szeptemberétől a Tanárképző Karon az egyszakos szociológusképzés indítása, ezért az egyetem felvételit hirdet. Jelentkezni augusztus 15-éig lehet.
Elkészül őszre a közoktatás koncepciója? videó 2011. július 18. | POZSONY. Nagy viták várhatók a közoktatási koncepcióról ősztől. Akik látták, hogyan viszonyul az óvodákhoz, alap- és középiskolákhoz a tárca, nem voltak elragadtatva tőle. Tartalmatlannak, súlypontok nélkülinek találták.
A "legférfiasabb" szakterület az informatika videó 2011. július 17. | BUDAPEST. Körülbelül ugyanannyian szeretnének Magyarországon a felsőoktatásban továbbtanulni az idén, mint egy éve: a mostani 141 ezer jelentkező nagy része az alapképzést, a legtöbbjük az államilag támogatott képzési formát választotta. A ponthatárokat csütörtökön hozzák nyilvánosságra, az idén is lesz "Pont ott Parti" a Millenárison.
Hamis felvételi jegyzőkönyvek a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen? videó 2011. július 15. | POZSONY. Stanislav Benčič, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem docense állítja: kétféle jegyzőkönyv létezik náluk a felvételikről. Egy valódi és egy hamis. Azt mondja, a felvételi bizottság tudtán kívül ez utóbbi alapján döntötte el, hogy kiket vesznek fel 2010-ben doktori képzésre, levelezős hallgatónak.
Utolsó utáni kör – Zselízi Canossa-járás videó 2011. július 14. | ZSELÍZ. Még a hét végéig gyűjtik Zselízen az aktivisták az aláírásokat a magyar gimnázium elköltöztetése ellen. 2011. május 30-án döntött a zselízi magyar tanítási nyelvű gimnáziumról a Nyitra megyei önkormányzat. Ésszerűsítés címén augusztus elsejétől egy fedél alá költözteti a szlovák gimnáziummal, de jogalanyisága fennmarad.
A vágsellyei Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda videó 2011. július 13. | VÁGSELLYE. A 2011-es év ünnepi az intézmény életében: az iskola újraindításának 60. évfordulója, a Pázmány Péter név felvételének 10., az iskolaépület átadásának 105. és az óvoda iskolával való egyesítésének 5. évfordulója jegyében telik.
Zeneoktatás, vizuális nevelés, drámapedagógia videó 2011. július 11. | RÉVKOMÁROM. A Tiszti Pavilon dísztermében hétfőn délután megkezdődött a XX. Jókai Mór Nyári Egyetem, melynek főszervezője a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége. A rendezvény többek közt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával valósul meg.
Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetemet rendez az ELTE videó 2011. július 10. | BUDAPEST. Első alkalommal rendezi meg a Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetemet az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE). A július 10-től 18-ig tartó programokra Erdélyből, Kárpátaljáról, a Felvidékről és a Délvidékről érkeznek magyar ajkú fiatalok.
Jó dolog az iskola-előkészítő? videó 2011. július 09. | BUDAPEST. Csak nemrég tört ki a szünidő, és máris akad, aki augusztusban kezdené a fejtágítást a diákoknak, méghozzá a legkisebbeknek, akik csak szeptembertől lesznek elsősök. Iskola-előkészítő táborok hirdetik magukat a neten is.
Harc a zselízi gimnáziumért videó 2011. július 07. | ZSELÍZ. A VIA NOVA Ifjúsági Csoport tagjainak közreműködésével aláírásgyűjtés folyik a zselízi magyar gimnázium költöztetése ellen.
Problémák az oktatás és a kultúra területén videó 2011. július 07. | POZSONY. A Magyar Koalíció Pártának értékelése szerint az oktatási és a kulturális tárca a kevésbé fontos dolgokra összpontosított az elmúlt egy évben. Ennek következtében a lényeges kérdések megoldatlanok maradnak.
Perel a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem videó 2011. július 06. | NYITRA. Visszautasítja a felvételi manipulálásával kapcsolatos vádakat Libor Vozár, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem rektora. Egy sikertelen doktorandusz-jelölt és az egyetem egyik docense állítja, meghamisították a felvételi eredményeket.
Kifogott az érettségi a lengyel diákokon videó 2011. július 05. | VARSÓ. A szejm oktatási, tudományos és ifjúsági bizottságának sürgős összehívását kérte - Katarzyna Hall közoktatási miniszter részvételével - a lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt az idei lengyelországi érettségi vizsgák megdöbbentő eredményei miatt.
Utolsó figyelmeztetés Jurzycának? videó 2011. július 04. | POZSONY. A Polgári Konzervatív Párt szerint az oktatási miniszternek osztályt kellene ismételnie. Nem buktatták meg ugyan egy nagy ötössel, de nullára értékelték Eugen Jurzyca teljesítményét minisztersége első évében. Peter Zajac és Peter Osuský szerint Jurzyca eddig semmit nem tett a valódi közoktatási reformért.
Bírósághoz fordulnak a sikertelen doktorjelöltek? videó 2011. július 04. | NYITRA. A nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem sikertelen doktorandusz-jelöltjei pert fontolgatnak az intézmény ellen. A Sme napilapnak több érintett azt nyilatkozta, az doktori tanulmányok felvételi eredményeit meghamisították.
Örökzöld: Több pénzt kérnek a művészeti iskolák videó 2011. július 03. | POZSONY. A magániskolák szövetsége alkotmánybíróságon kér egyenjogúságot, az államival azonos normatív támogatást a művészeti iskolák, magánóvodák, szabadidő központok fenntartóinak.
Oktatási reformok az EU-ban videó 2011. június 30. | GÖDÖLLŐ. A magas tandíjak lényegesen korlátozzák a mobilitást, mégis legalább tíz százalékra szeretné növelni a külföldön tanulók arányát az EU. Ezt a célkitűzést Brüsszel új diákhitelrendszer kiépítésével kívánja elérni.
Magyarul tanulnak a szerbek videó 2011. június 30. | ÚJVIDÉK. Sorra nyílnak a magyar nyelvtanfolyamok az újvidéki nyelviskolákban. A magyar állampolgárság elnyerésének lehetősége és az ezzel járó Európai Uniós kapuk megnyílása sokak számára kecsegtető. Ha megállítani nem is tudja, lassíthatja a felgyorsult asszimilációt.
Pénteken kezdődik a vakáció videó 2011. június 29. | POZSONY. Csütörtökön a bizonyítványosztással véget ér a 2010/2011-es tanév. 750 ezer alap- és középiskolás számára megkezdődik a kéthónapos szünidő.
Az iskolák dilemmája: mikor kezdődjön a tanítás? videó 2011. június 28. | POZSONY. Az oktatási tárca minisztériumi rendelete szerint a 2011/2012-es tanévtől minden iskola maga dönti el, mikor kezdi a tanítást. Az oktatási intézményeket nem lelkesíti a lehetőség, hogy akár egy órával korábban, vagy később kezdhetik az oktatást.
Mellőzik Szlovákiában a magyar tankönyvírókat videó 2011. június 24. | POZSONY. A szlovák oktatásügyi minisztérium azt szeretné, ha a magyar tanulók továbbra is a szlovák iskolák számára készített történelemtankönyvek magyar fordításait használnák.
Magyar óvodapedagógusok a Felvidéken videó 2011. június 21. | POZSONY. A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Bács-Kiskun Megyei Egyesülete szervezésében 2011. június 20–22 között zajlik Győrött a XXXVIII. Óvodapedagógiai Nyári Egyetem. A rendezvény fő témája a motivált gyermek és a motivált pedagógus. Az óvónők ma Szlovákiában tájékozódnak.
Első  Előző   197 / 199   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: -2°C / -1°C
Holnap: -3°C / 1°C
Ógyalla
Ma: -1°C / 0°C
Holnap: -3°C / 2°C
Losonc
Ma: -1°C / 1°C
Holnap: -10°C / -0°C
Kassa
Ma: -2°C / -1°C
Holnap: -4°C / 0°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
19 éveNemzetközi Anyanyelvi Nap
170 éveMarx és Engels kiadta a Kommunista kiáltványt.
125 éveMegszületett Honthy Hanna színésznő, énekesnő.
65 éveFrancis Crick és James D. Watson bejelentették a DNS molekula kettős-spirál szerkezetének felfedezését.
57 éveElőször lépett a nyilvánosság elé a Beatles-együttes a liverpooli Cavern Clubban.
Belföld Elnapolták a kábítószerek dekriminalizációjának kérdését Elnapolták a kábítószerek dekriminalizációjának kérdését videó POZSONY. Miután a koalíciós partnerek nem értettek egyet az előterjesztéssel, Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter szerdán visszavonta a kormány üléséről az anyagot, amely részben dekriminalizálta volna az ún. kemény drogok fogyasztását is. Lucia Žitňanská javaslatával szemben az Irány-Szociáldemokráciának és a Szlovák Nemzeti Pártnak is kifogásai voltak. Csökkentené az adminisztratív terheket a kormány videó A Peter Pellegrini miniszterelnök-helyettes műhelyéből származó törvénytervezetet szerdán hagyta jóvá a kormány. Komp kötheti össze Dunaradványt és Neszmélyt videó A munkálatok költségeit 1,4 millió euróra becsülik. Az építkezés a tervek szerint az idén kezdődik, és 2019-ben fejeződik be.
Külföld Az euróból való kilépésen dolgozik az Északi Liga Az euróból való kilépésen dolgozik az Északi Liga videó MILÁNÓ. Kudarcot vallott pénzügyi kísérletnek nevezte a közös európai valutát Matteo Salvini, az olasz jobbközép koalícióhoz tartozó Északi Liga párt vezetője egy szerdai interjúban, bejelentve, hogy pártja kormányozni készül és az európai uniós egyezmények reformját tervezi. Kudarcot vallott pénzügyi kísérletnek nevezte a közös európai valutát Matteo Salvini, az olasz Északi Liga párt vezetője. Újabb afgán menedékkérőket toloncoltak vissza Németországból videó A Kabulba tartó repülőn a 14 afgán férfit a német rendőrség 43 tagja, egy orvos és egy tolmács kísérte. Ismét sokan meghaltak a kormányerők támadásaiban Kelet-Gútában videó Egy egészségügyi segélyszervezet pedig legkevesebb 115 halottról számolt be.
Magyar világ Szijjártó: a migráció rossz, veszélyes és megállítható Szijjártó: a migráció rossz, veszélyes és megállítható Frissítvevideó BUDAPEST. Magyarország álláspontja a bevándorlással kapcsolatban sziklaszilárd: a migrációt rossz, veszélyes és megállítható folyamatnak tartjuk, nemet mondunk a bevándorlásra és a betelepítési kvótára - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter szerdán. Magyarország álláspontja a bevándorlással kapcsolatban sziklaszilárd - jelentette ki Szijjártó Péter külügyminiszter. Lomnici: Az Aranycsapat a nemzeti történelem része videó Tavaly április 1-jén, Puskás Ferenc születésének 90. évfordulóján hirdették meg az Aranycsapat-emlékévét. Egyre keresettebb a házi pálinka Magyarországon videó Tavaly 8,8 millió liter, ötvenszázalékos pálinkának megfelelő párlatot készítettek a szeszfőzdék a megrendelők gyümölcséből.
Kultúra GHYMES 35 GHYMES 35 videó POZSONY. A 35. évforduló jegyében telik a Ghymes Együttes idei éve, s az idei koncertsorozat a március 1-i pozsonyi koncerttel kezdődik. Várnak minden érdeklődőt 2018. március 1-én Pozsonyba a Dom kultúry Zrkadlový háj-ba. A 35. évforduló jegyében telik a Ghymes Együttes idei éve. Ez évi első koncertjét Pozsonyban adja a zenekar. A V4-ek kortárs képzőművészeinek alkotásaiból nyílt kiállítás Brüsszelben videó A március 19-ig megtekinthető tárlaton többek közt Németh Marcell, Szabó Ábel, Adorján Attila, Kiss Endre művei is láthatók. Felvidéki Népzenész Találkozó Nagyidán videó A Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia 2018-ban 3 vonós mesterkurzus indítását tervezi.
Színes A Nazca-vonalak rejtélye A Nazca-vonalak rejtélye videó Nemrég volt hír, hogy Peruban egy kamion rongálta meg ezeket a csak a levegőből látható, sivatagi hatalmas ábrákat. A tudósok számára titok, hogy miként és miért keletkeztek ezek az ábrák. A tudósok számára titok, hogy miként és miért keletkeztek ezek az ábrák. Phjongcshang 2018 - Történelmi amerikai siker sífutásban videó Az olimpiai érmek számát (14) tekintve a 37 éves norvég Marit Björgen rekorder lett a téli játékok történetében. Phjongcshang 2018 - Éremért játszhatnak a cseh jégkorongozók Frissítvevideó Elsőként Csehország válogatottja jutott be a phjongcshangi téli olimpia férfi jégkorongtornájának elődöntőjébe.
Mozaik Mindenidők legkisebb januári kiterjedését érte el az északi-sarki tengeri jég Mindenidők legkisebb januári kiterjedését érte el az északi-sarki tengeri jég videó WASHINGTON. Mindenidők legkisebb januári kiterjedésére hízott a tengeri jég az Északi-sark térségében az amerikai óceán- és légkörkutató intézet (NOAA) adatai szerint. Az antarktiszi tengeri jégmező is 17,4 százalékkal volt kisebb az 1981-2010-es átlagnál. Műanyaghulladékot mutattak ki az Atlanti-óceánban élő halak gyomrában videó A kutatók a vizsgált halak 73 százalékának a gyomrában mutattak ki különböző mikroműanyagokat. Jó hajós lehetett és valamiféle nyelvet is használhatott a Homo erectus videó Képes volt eszközöket készíteni és valószínűleg az első előember volt, amely főzött.
Vélemény Kövesdi Károly: Pótolhatatlanék Kövesdi Károly: Pótolhatatlanék videó Megszületett a verdikt: a nógrádi, gömöri magyarok megtörölhetik a szájukat, nem kapnak gyorsforgalmi utat. Sem a közeli, sem a távolabbi években. Megszületett a verdikt: a nógrádi, gömöri magyarok megtörölhetik a szájukat, nem kapnak gyorsforgalmi utat. Bartók Csaba: Kép van, magyar hang nincs! videó A számarányoknak megfelelően a két közszolgálati tv csatorna összidejéből napi 4 óra műsoridő járna a felvidéki magyarságnak. Aich Péter: Nagyokos fehérek videó Sokan úgy vélik, a sajtószabadság az, hogy most végre megmondhatják a tutit.
Hitélet Elhunyt Billy Graham világhírű amerikai prédikátor Elhunyt Billy Graham világhírű amerikai prédikátor videó Észak-karolinai otthonában 99 esztendős korában elhunyt Billy Graham világhírű amerikai prédikátor - jelentette be a nevét viselő Billy Graham Evangéliumi Szövetség. Grahamet a kereszténység egyik legismertebb terjesztőjeként tartják számon, s nem csupán az Egyesült Államokban. Házaspárok számára szerveztek zarándoklatot videó A zarándoklat és a szentmise végén Spányi Antal püspök megáldotta a párokat. Szlovák szalézi atya lett Azerbajdzsán első katolikus püspöke videó Vladimír Fekete szlovák szalézi atyát Ferenc pápa emelte főpásztorrá.
Múltunk Sikeresen azonosították az Árpád-háziak DNS-ét Sikeresen azonosították az Árpád-háziak DNS-ét videó BUDAPEST. Azonosította az Árpád-ház férfi tagjaira jellemző DNS-t III. Béla király csontmaradványaiból az Országos Onkológiai Intézet vezette nemzetközi kutatócsoport, s kiderült, hogy az Árpád-ház tagjai egészen biztosan eurázsiai, nem pedig finnugor eredetűek - nyilatkozta Kásler Miklós professzor, az intézet vezetője a szerdai Magyar Időkben. Kiderült, hogy az Árpád-ház tagjai egészen biztosan eurázsiai, nem pedig finnugor eredetűek. Több mint 100 évvel a halála után temettek el egy francia katonát videó Claude Fournier őrmester 35 évesen, 1916. augusztus 4-én esett el Verdunnél. Honthy Hanna, a magyar operett nagyasszonya 125 éve született videó Százhuszonöt éve, 1893. február 21-én született Honthy Hanna Kossuth-díjas primadonna, a magyar operett királynője.
Fő támogatónk