2018. március 23., péntek - Emőke
Cikkek közt...  Videók közt...  
Hogyan kerül a víz a csapba?videó 2018. március 22., csütörtök 11:00 A víz világnapját 1993 óta minden év március 22-én tartják, célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. 2018-ban a víz világnapjának szlogenje: „Védd természetesen!” A környezetszennyezés problémáira a megoldást sok esetben maga a természet kínálja fel. Idén erre akarják fokozottabban felhívni a társadalom figyelmét a víz világnapjának szervezői szerte a világon.
Kreativitás és tehetség - Hétfőtől XVII. Komáromi Pedagógiai Napok videó 2012. február 08. | RÉVKOMÁROM. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Komáromi Területi Választmánya a Regionális Pedagógiai Központtal közösen február 13. és 17. között tartja a Komáromi Pedagógiai Napok XVII. évfolyamát, a térség jelenlegi és jövendő pedagógusainak évenként megvalósuló egyik legrangosabb szakmai találkozóját.
Sütés-főzés - Vendéglátás egyetemi fokon Debrecenben videó 2012. február 07. | BUDAPEST, DEBRECEN. A vidékfejlesztés és a mezőgazdaság fejlesztése már réges-régen fogalomnak számít a debreceni agrártudományi centrumban. Amikor a vidékfejlesztés önálló karrá vált és új épületet kapott, a munkatársak és vezetők azon tanakodtak, hogy milyen új lehetőségeket valósítsanak meg: az akkori elképzelések ma már tananyagként szolgálják az oktatást. Ennek szellemében indult a karon turizmus-vendéglátás szak, amely a nevében fellelhető szolgáltatás számára képez gazdasági szakembereket.
Egyre többen igényelnek diákhitelt videó 2012. február 06. | POZSONY. Január végéig 3 109 igénylő jelentkezett diákhitelért a 2011/2012-es tanévben. A Diákhitel-alap 2005 óta nem tapasztalt ekkora érdeklődést a diákhitelek iránt.
Kell a magyar iskola videó 2012. február 03. | POZSONY. A Magyar Koalíció Pártja csökkentené az iskolai tananyagmennyiséget. „ A diáknak olyan szintű tudást kell elsajátítania, amely kellőképpen segíti őt az előrejutásban” – mondta a párt mai sajtótájékoztatóján Szigeti László, a Magyar Koalíció Pártjának oktatási és kulturális alelnöke.
Körúton a Via Nova videó 2012. február 02. | POZSONY. A választási kampány előkészületei ellenére a Via Nova ICS nem hanyagolja el a beiratkozási körutat sem, amelynek keretén arra buzdítja a szülőket, hogy írassák magyar iskolába gyermekeiket.
Hackerképzés indul az egyik magyar egyetemen videó 2012. február 01. | BUDAPEST. Az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának hallgatói idén szeptembertől nemzetközi minősítéssel rendelkező képzésen sajátíthatják el az informatikai rendszerek védelmének mesterfogásait.
Kéréssel fordult Komzsík Attila a diplomásokhoz videó 2012. február 01. | POZSONY. Az oktatási tárca felszólítására az egyetemek és főiskolák statisztikát készítenek arról, hogyan érvényesültek a náluk végzett diákok a munkaerőpiacon.
Diákok és Jurzyca a Gorilla ügyről videó 2012. január 30. | POZSONY. Az oktatási minisztert faggatták ma Gorilla-ügyben a pozsonyi Bilíkova Gimnázium diákjai.
Kérvényezni kell a félévi bizonyítvány kiadását videó 2012. január 30. | POZSONY. Nem félévi bizonyítványt, csupán az előmenetel és a magatartás osztályzataiból összeállított kivonatot vagy értesítőt kapnak az alap- és középiskolások.
Cambridge-i diploma Lady Gagából videó 2012. január 28. | LONDON. Lady Gaga művészetéből írja diplomamunkáját a patinás cambridge-i egyetem egyik végzős hallgatója.
Mennyit ér a diploma? - A tanár keres legrosszabbul Szlovákiában videó 2012. január 28. | POZSONY. Szlovákia főiskolái és egyetemei évek óta „futószalagon gyártják“ a diplomásokat. Évente 70 000 fiatal végzős kerül ki a főiskolákról, ezek 34 százaléka nem tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Az, hogy valakinek diplomája van, nem garancia arra, hogy nagyszerű munkát talál. A fiataloknak a "nemajnasalame" projekt segíthet eldönteni, mit kezdjenek az életükkel.
Láthatatlan puska és egyéb csalafintaságok videó 2012. január 25. | Láthatatlan puskákat is kiállítottak szerdán Jekatyerinburgban a sok elmés "segédeszköz" között, amelyeket a diákok vizsgákra gyártanak.
Romániában 20 ezerrel több diák szeptembertől videó 2012. január 23. | BUKAREST. Daniel Funeriu oktatási miniszter szerint a tanulói látszámnövekedés annak köszönhető, hogy az új tanügyi törvény előírja az előkészítő osztályok bevezetését.
Simon Attila: nem helyettesíthetők a papíralapú tankönyvek videó 2012. január 23. | POZSONY. Egyelőre csak pótmegoldásként jöhetnek számításba a világhálóra feltöltött tankönyvek; nem fogják a hazai oktatás gondjait megoldani– mondta portálunknak Simon Attila történész, tankönyvíró. Hasonlóan vélekedik Morvay Katalin, a pozsonyi Duna utcai MTAG igazgatója, aki szerint a világhálóra feltöltött tankönyvek elsősorban a tanárnak nyújtanak fogódzót.
Magyar tankönyv is letölthető az e-aktovka portálról videó 2012. január 22. | POZSONY. Három hete üzemel a tankönyvhiányt pótolni hivatott e-aktovka portál, amit a tankönyvhiány enyhítésére hozott létre az oktatási tárca. A minisztérium most teszteli a honlapot.
Alsóbodokon is megalakulhat a Rákóczi Szövetség alapszervezete videó 2012. január 19. | ALSÓBODOK. Az Alsóbodoki Magán-szakközépiskolában tartott ma előadást a Rákóczi Szövetség tevékenységéről a szövetség központi irodájának két tagja, Bajnóczy Gábor és Csáky Csongor. Az iskola diákjai a jövőben megalakíthatják a szövetség 161. középiskolai alapszervezetét.
Több pénz jut a kisebbségi és regionális nyelvek támogatására videó 2012. január 19. | BRÜSSZEL. Jelentősen növekszik 2014-től az oktatás, képzés és ifjúság támogatására rendelkezésre álló uniós pénzügyi keret - hangzott el az Európai Parlament (EP) Gál Kinga fideszes EP-képviselő vezette kisebbségi munkacsoportjának csütörtöki strasbourgi ülésén.
Iskolakóstolgatóra hívogat a révkomáromi Eötvös Utcai Alapiskola videó 2012. január 19. | RÉVKOMÁROM. A nulladik osztállyal is rendelkező Eötvös Utcai MTNY Alapiskolában január 20-án (pénteken) délután rendezik meg a hagyományos "Iskolakóstolgatót", amelynek célja az óvodások beíratása.
Mennyi 9+0+9+0+9 x 0+9 ? videó 2012. január 18. | POZSONY, PRÁGA. Szlovákok és csehek viaskodtak egy matematikai feladvánnyal a legnagyobb internetes megosztó és ismerkedő portál ankétjában.
Minden magyar gyermek számít videó 2012. január 18. | BUKAREST. A romániai gyerekek magyar nyelvű iskoláztatásáért indít tájékoztatási kampányt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). A romániai magyarság megmaradásának egyik legfontosabb eszköze az anyanyelvű oktatás.
Ma kezdődik az iskolai beíratás videó 2012. január 16. | POZSONY. Országszerte megkezdődött a hatodik életévüket betöltött kisgyerekek beíratása az iskolába. A beíratás január 15-től február 15-ig tart.
Magyarul lehessen beíratkozni a magyar iskolába videó 2012. január 13. | POZSONY. Szlovákiában január 15. és február 15. között kell beíratni a hatéves gyerekeket az iskolába. Ilyenkor több szervezet illetve tekintélyes személyek szólalnak meg az anyanyelven való tanulás jelentőségéről. Portálunkat megkereste a Pro Civis Polgári Társulás, amely szintén a magyar, pontosabban az anyanyelvi iskolák mellett teszi le a voksát.
Szlovákiában nem osztanak félévi bizonyítványt videó 2012. január 12. | POZSONY, RÉVKOMÁROM, KASSA. Az időszerű minisztériumi rendelet értelmében az idei tanév derekán az alap- és középiskolákban nem kell félévi bizonyítványt adni. Az oktatási intézmények többségében értesítők vagy klasszifikációs kivonatok segítségével tájékoztatnak a tanulók félévi előmeneteléről. Külön szülői kérésre kiállítható a hagyományos bizonyítvány is.
Január 20-án nyílik az Educatio-kiállítás videó 2012. január 12. | BUDAPEST. Magyarország valamennyi egyeteme és főiskolája részt vesz a január 20-21-ei Educatio-kiállításon a fővárosban. A felvételizők a rendezvényen első kézből szerezhetnek információkat az őket érdeklő felsőoktatási intézményekről.
Reneszánszát éli a jiddis az észak-amerikai egyetemeken videó 2012. január 10. | WASHINGTON, BUDAPEST. A holokauszt után a jiddist a kihalás fenyegette, mivel sok millió, a nyelvet beszélő zsidó vagy elpusztult a náci koncentrációs táborokban, vagy olyan országokba menekült, ahol a nyelvet nem beszélték.
Munkanélküli diplomások - Kelet-Szlovákia sereghajtó videó 2012. január 08. | POZSONY. Az elmúlt év végén az egyetemekről, most az egyetemi karok teljesítményéről láttak napvilágot új információk. A besorolásnál most először azt is vizsgálták, hogy adott kar végzősei közül hányan tudtak elhelyezkedni.
Hétfőn újra becsöngetnek - Vége a szünidőnek videó 2012. január 07. | POZSONY. Január 9-én, hétfőn megkezdődnek a 2011/2012-es tanév első félévének utolsó tanítási hetei. Országszerte több mint 750 ezer diák ül vissza az iskolapadokba. A tanulók életét az elkövetkezendő hetekben a féléves szintfelmérők, a tanárokét dolgozathalmok javítása tölti majd ki.
Fizetnek a diákoknak az iskolakerülésért! videó 2012. január 06. | LONDON. Fejenként 100 fontot fizettek a nehezen kezelhető diákoknak egy angol iskolában azért, hogy távol maradjanak, mikor az állami felügyelők felmérik az intézmény színvonalát.
Étkeztetési és taneszköz-vásárlási támogatás második körben videó 2012. január 06. | POZSONY. Az anyagi nehézségekkel küzdő szülők már csak jövő keddig lehet kérvényezhetik az óvodások és iskolások étkeztetési, valamint taneszköz-vásárlási támogatását -- figyelmezteti az érintetteket Andrea Hajdúchová, a Munkaügyi Központ szakembere.
Oktatási portál a V4-ek múltjáról videó 2012. január 05. | BUDAPEST. A visegrádi országok elsősorban 20. századi történelmének kölcsönös megismerése és megismertetése, az oktatásba emelése a fő célja a cseh PANT polgári társulásnak, amely ennek érdekében a közelmúltban egy részben magyar nyelven is elérhető honlapot indított.
Első  Előző   195 / 203   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: -1°C / 8°C
Holnap: -3°C / 8°C
Ógyalla
Ma: -5°C / 8°C
Holnap: -5°C / 8°C
Losonc
Ma: -6°C / 7°C
Holnap: -6°C / 5°C
Kassa
Ma: -4°C / 8°C
Holnap: -7°C / 5°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
58 éveMeteorológiai Világnap
1045 éveElkezdődött a magyarok beilleszkedése a nyugati, keresztény társadalomba.
179 éveMegszületett Julius Hann osztrák meteorológus, a klimatológia és a meteorológia fizikai szemléletmódjának megalapozója.
176 éveMeghalt Stendhal francia író (Vörös és fekete, A pármai kolostor).
154 éveCseszneken megszületett Simonyi-Semadam Sándor, a trianoni szerződés aláírója.
Belföld Elmarad a péntekre tervezett Tisztességes Szlovákiáért pozsonyi tüntetés Elmarad a péntekre tervezett Tisztességes Szlovákiáért pozsonyi tüntetés Frissítvevideó POZSONY. Mivel Andrej Kiska államfő kinevezte az új kormányt, a szervezők lefújták a péntekre tervezett Tisztességes Szlovákiáért tüntetést. Az egyetemisták azonban pénteken csendes menetet indítanak. A szervezők "nem mennek sehova", az új kormány lépéseit figyelk majd. A nővérek és orvosok bírálják az új egészségügyi minisztert videó Döntéseit nem a szakmai érvek, hanem a politikai befolyás alapján hozza meg, állítják bírálói. A Kuciak-féle kettősgyilkosság elkövetője speciálisan átalakított fegyvert használt videó A rendőrség nem erősítette meg, hogy gázpisztollyal lőtték le a fiatalokat.
Külföld Életfogytiglant kapott a német lányt megölő migráns Életfogytiglant kapott a német lányt megölő migráns videó FREIBURG. Életfogytiglanra ítélték azt az afgán férfit, aki a németországi Freiburgban 2016 szeptemberében megerőszakolt egy diáklányt, akinek testét később egy folyóban találták meg – hangzott el az M1 Híradójában Helyszíni beszámolók szerint a teljesen megtelt tárgyalóteremben tapssal fogadták az ítéletet. Amerikai importvámok - Európa egyelőre mentességet kap videó Az Európai Unió mellett Argentína, Ausztrália, Brazília és Dél-Korea, valamint Kanada és Mexikó tartozik a kivételezett körbe. Két éve szabadult el a terror Brüsszelben videó A három brüsszeli támadásnak összesen harminckét halálos áldozata volt, és több százan megsebesültek, köztük két magyar is.
Magyar világ Digitalizáció és migráció Digitalizáció és migráció videó A digitalizáció, a migráció, és az európai romák és szegények kérdése az olyan témák közé tartozik, ahol szükséges, hogy lássuk a különböző nézőpontokat. Monozlai Flóra legutóbbi brüsszeli látogatása alkalmával az Európai Parlament alelnökével, Járóka Líviával találkozott, és egy olyan értékes beszélgetésben volt része, amit másokkal is szeretne megosztani. Monozlai Flóra legutóbbi brüsszeli látogatása alkalmával az Európai Parlament alelnökével, Járóka Líviával találkozott. Betiltották az arcot elfedő maszkok viselését köztéri rendezvényeken Kárpátalján videó Bűnmegelőző intézkedésként ezentúl a rendőröknek azonosítaniuk kell az ilyen emberek kilétét. Áder: a klímakatasztrófa már nem a jövő, hanem a jelen videó Áder János hétfőn érkezett a nyolcadik Víz Világfórumra, Brazíliavárosba. Beszédet mondott a megnyitó ceremónián is.
Kultúra Meghalt Kulcsár Ferenc költő Meghalt Kulcsár Ferenc költő videó Hosszan tartó súlyos betegség után csütörtökön Dunaszerdahelyen életének 69. évében elhunyt Kulcsár Ferenc költő. Temetése hétfőn, március 26-án 13 órakor lesz Dunaszerdahelyen, a városi temetőben. 2014-ben első felvidéki költőként megkapta a Balassi Bálint-emlékkardot, majd ugyanabban az évben a Madách-díjat is. 70 éves Sir Andrew Lloyd Webber videó Ő a világ első komponistája, aki elsőként keresett szerzeményeivel egymilliárd dollárnál is nagyobb összeget. Elhunyt Szöllősi Zoltán József Attila-díjas költő videó Szöllősi Zoltánt 2015-ben, 70. születésnapján Áder János köztársasági elnök Magyar Arany Érdemkereszttel tüntette ki.
Színes Elárverezik Gábor Zsazsa hagyatékát Elárverezik Gábor Zsazsa hagyatékát videó LOS ANGELES. Elárverezik Gábor Zsazsa hagyatékát: a magyar származású hollywoodi filmdíva halála után 16 hónappal mintegy ezer tárgyat, köztük ékszereket, festményeket, bútorokat és drága estélyi ruhákat értékesítenek április közepén a Beverly Hills-i Heritage aukciósházban. Gábor Zsazsa özvegye, Frédéric von Anhalt herceg a Bel Air negyedben lévő villájukban mutatja be a tárgyakat. Harmadszor került megrendezésre az Ecommerce Expo videó Idén már harmadik alkalommal rendezték meg Magyarország legnagyobb e-kereskedelmi rendezvényét, az Ecommerce Expo-t. Több mint 3 fokkal megdőlt a napi hidegrekord Magyarországon videó Most hajnalra Vásárosnaményban mínusz 13,4, míg Nyírlugoson mínusz 15,2 fokig süllyedt a hőmérséklet.
Mozaik Kutatók szerint nem lehet meggátolni a gleccserek olvadását Kutatók szerint nem lehet meggátolni a gleccserek olvadását videó INNSBRUCK. A gleccserek további olvadását ebben az évszázadban csak egyetlen esetben lehet feltartóztatni, ha azonnal leállítjuk az összes üvegházhatású gáz kibocsátását - erre a következtetésre jutottak a Brémai és az Innsbrucki Egyetem kutatói a Nature Climate Change című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban. Minden egy kilogramm szén-dioxid, amelyet ma kibocsátunk, 15 kilogramm gleccserjég elolvadását jelenti. Gyorsan növekszik a csendes-óceáni műanyaghulladék mennyisége videó 1,6 millió négyzetkilométeres vízfelületen úszó műanyag szemétfoltban 8 százalék az apró műanyagszemcsék mennyisége. Sisakos agyi szkennert fejlesztettek ki brit kutatók videó Ultrakönnyű és rendkívül érzékeny agyi képalkotó eszközt fejlesztettek ki brit kutatók.
Vélemény Aich Péter: Ellenségek Aich Péter: Ellenségek videó Szlovákiának – mint minden államnak – van egy csomó ellensége. Sokfélék: akad ezek között valós, rejtett, képzelt, veszélyes, ártatlan, na és persze „jóakaró” is. Néha nehéz megkülönböztetni. Figyelemreméltó és fontos viszont pillanatnyilag kettő van. Szlovákiának – mint minden államnak – van egy csomó ellensége. Figyelemreméltó és fontos viszont pillanatnyilag kettő van. Őry Péter: Őszödi beszéd felvidéki módra! videó Nem tudom, lesz-e újabb felvonása a felvidéki Őszödnek. Viszont határozottan úgy fest, a nézők erősen unják a színdarabot. Berényi József: 1848-1989-2018 videó Átmeneti szövetség alakult tehát ki ismét köztünk és a szlovák közvélemény jelentős része között, úgy, mint 1989-ben.
Hitélet A csíksomlyói hegynyeregben mutatják be a Csíksomlyói passiót A csíksomlyói hegynyeregben mutatják be a Csíksomlyói passiót videó A csíksomlyói hegynyeregben, a hagyományos pünkösdi zarándoklat helyszínén mutatja be augusztus 18-án a budapesti Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Csíksomlyói passiót - jelentették be a két intézmény vezetői egy Csíkszeredában tartott sajtótájékoztatón szerdán. A darabot a hagyományos pünkösdi zarándoklat helyszínén mutatja be augusztusban a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Megáldották pannonhalmi főapáti tisztségében Hortobágyi T. Cirillt videó Az új főapát a 996-ban alapított monostor 87. apátja, Szent Asztrik 86. utódja. Kassára látogatott Erdő Péter bíboros videó Az esztergom-budapesti érsek előadást tartott a teológiai fakultáson és felkereste Salkaházi Sára testvér egykori rendházát is.
Múltunk Újabb 2. világháborús hadihajó roncsait fedezték fel Újabb 2. világháborús hadihajó roncsait fedezték fel videó A napokban újabb, a 2. világháború idején elsüllyedt hadihajó roncsaira bukkant a Paul Allen vezette expedíció. Ezúttal a guadalcanali tengeri csatában hullámsírba szállt USS Juneau-nak akadtak nyomára, amely többek között arról is híres, hogy ezen szolgált az öt fiatal Sullivan-testvér, akiknek tragikus története megrázta Amerikát. Előkerültek a USS Juneau roncsai, amelynek fedélzetén vesztette életét az öt Sullivan-testvér. Joseph Fourier volt az első, aki leírta az üvegházhatást videó Kétszázötven éve, 1768. március 21-én született Jean-Baptiste Joseph Fourier francia matematikus és fizikus. Elárverezik az utolsó egyiptomi király karóráját videó Kalapács alá kerül Faruk arany karórája. Akár 800 ezer dollárért is elkelhet az óra, amelyből csak 281 darab készült a világon.
Fő támogatónk