2018. január 18., csütörtök - Piroska
Cikkek közt...  Videók közt...  
A kvótákkal küszködnek a nyolcosztályos gimnáziumokvideó 2018. január 18., csütörtök 10:35 POZSONY. A meghatározott kvóták alapján szeptembertől csak a diákok 5 százaléka folytathatja tanulmányait nyolcosztályos gimnáziumokban. Az intézkedés elsősorban a fővárosi nyolcosztályos gimnáziumokat érinti negatívan. A következő tanévben csupán egyetlen ilyen pozsonyi egyházi gimnázium nyitja majd meg kapuit az új diákok előtt. A csökkentések az állami és magángimnáziumokat is érintik.
Az eredményes iskola videó 2011. április 07. | ROZSNYÓ. Fontos kérdésekkel foglalkoztak a felvidéki magyar pedagógusok XVII. Országos Találkozójukon, amit kétnapos szakmai konferencia egészített ki. Megvitatták az Európában sikerrel alkalmazott képzési módszereket, és célkitűzéseket fogalmaztak meg az eredményes oktatás érdekében. A rendezvényről Palcsó Zsóka készített riportot.
KEN: Bölcsész nap után Közgáz nap videó 2011. április 04. | RÉVKOMÁROM. Hétfő délután, az ünnepélyes megnyitót követően kezdetét vette a Komáromi Egyetemi Napok. A Selye János Egyetem hallgatói önkormányzatával 7. alkalommal szervezte meg a népszerű rendezvénysorozatot.
Hatékony szervezet – eredményes iskola videó 2011. április 04. | ROZSNYÓ. Közel 200 pedagógus részvételével zajlott le az idei 17. országos pedagógus találkozó. Vladislav Laciak, Rozsnyó polgármestere örömét fejezte ki, hogy a szlovákiai magyar pedagógusok a történelmi bányászvárosban rendezik meg évről évre szakmai seregszemléjüket.
Az idén is lesz oktatási-nevelési támogatás videó 2011. április 04. | BUDAPEST. Néhány héten belül megjelennek az oktatási-nevelési támogatások pályázati kiírásai - közölte a nemzetpolitikai államtitkárság hétfőn az MTI-vel több, a közelmúltban megjelent sajtóhírre reagálva. Az elmúlt napokban olyan sajtóinformációk láttak napvilágot határon túli magyar portálokon, hogy késik az oktatási-nevelési támogatás folyósítása.
László Béláé idén a Felvidéki Magyar Pedagógus Díj videó 2011. április 03. | POZSONY.László Béla, a Nyitrai Konstanti Filozófus Egyetem nyugalmazott oktatója kapta idén a Felvidéki Magyar Pedagógus Díjat. A hazai pedagógustársadalom egyik legrangosabb elismerését szombaton este a Szlovákiai Magyar Pedagógusok XVII. Országos Találkozóján, Rozsnyón adták át.
Baj van a történelem oktatással Angliában videó 2011. április 02. | LONDON. A múlt ködébe tűnik a történelemtudás Nagy-Britanniában, a tantárgy oktatása egyre szegényesebb - mutatnak rá immár a brit kormány tanfelügyelői is.
Drámapedagógia a nevelésben videó 2011. március 31. | GÍMES. Török László drámapedagógus tartott foglalkozást a zoboraljai magyar tanítási nyelvű alapiskolában. A rendhagyó duplaórán valamennyi osztály együtt vett részt. A pedagógusok a háttérből figyelték a játékot.
Élménypedagógia: Rendhagyó tanórák az alapiskolában videó 2011. március 30. | VÁGA. A Vágai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola a hagyományos pedagógiai módszerek mellett teret biztosít egyéb képzési formáknak is. Sikerrel alkalmazzák itt az élménypedagógiát, amely a passzív befogadás helyett a megismerő tevékenység általi tanulásra épít.
A ficánkoló óvoda videó 2011. március 30. | PERED. Egyre szépül és gyarapodik a peredi magyar óvoda. A gyermeklétszám a demográfiai esés ellenére itt növekszik. Az új oktatási koncepcióban, amely a „ficánkoló óvoda“ nevet kapta, az intézmény nagy hangsúlyt helyez arra, hogy megfelelően fejlődjön a gyermekek mozgáskultúrája.
A kirekesztés ellen videó 2011. március 28. | POZSONY. A szlovák oktatási rendszer nem kiegyenlíti, hanem elmélyíti a diákok közötti különbségeket – állapítja meg az az elemzés, amelynek célja a regionális oktatási rendszer megreformálása. Az Aktuálne.sk portálon ismertetett anyag szerint 2011 legfontosabb idevágó feladata visszavezetni a szociális szempontból kirekesztett családok gyerekeit az oktatási rendszerbe.
KÉMIA - Milyen volt az ősleves? videó 2011. március 22. | Az 1950-es évek elején Harold Urey amerikai vegyész és akkori tanítványa, Stanley Miller megkísérelték rekonstruálni a fiatal Földön uralkodó körülményeket a laboratóriumban. Egy hét elteltével a vízgőzből, metánból, ammóniából álló, elektromos kisülésekkel bombázott keverékben valóban aminosavak - a fehérjék építőkövei - keletkeztek.
Zselíz: Mi lesz a magyar gimnázium épületével? videó 2011. március 22. | ZSELÍZ. Gazdasági okok és a csökkenő diáklétszám miatt Nyitra megye a zselízi szlovák gimnáziumba költöztetné a magyar tannyelvű gimnáziumot. A város és az érintettek ezt ellenzik. Szerintük az áthelyezés minden szempontból indokolatlan lépés.
EZ A FÖLD HAZA VÁR videó 2011. március 18. | Az alábbi videoklip 2010-ben készült a Szepsi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és Gimnázium fennállása 60-ik évfordulója alkalmából, a Bódva-völgyi Stúdió műhelyében. A klip bensőséges vallomás édes anyanyelvünk szeretetéről, nemzetünk iránti hűségről, szülőföldünkbe ágazó gyökereinkről.
Az MKP elutasítja a tandíj bevezetését videó 2011. március 16. | POZSONY. A Magyar Koalíció Pártja megalapozatlannak és indokolatlannak tartja az oktatásügyi miniszter keddi bejelentését, miszerint a tárca fontolgatja a tandíj bevezetésének lehetőségét az egyetemek nappali tagozatán.
Magyarországi diákok a kassai Máraiban videó 2011. január 25. | KASSA. A 250 000 lakosú Kassán 10 000 alá csökkent a magukat magyarnak vallók száma. Ennek hatása érződik a város egyetlen magyar tanítási nyelvű általános iskolájában is. Pozitívumként értékelhető, hogy egyre több vegyes házasságból származó, illetve szlovák nemzetiségű gyermeket íratnak be a Márai Sándor nevét viselő tanintézménybe. Magyarországról is egyre többen érkeznek a patinás iskolába.
A taksonyi kisiskola videó 2010. szeptember 12. | A kisebb önkormányzatok rossz anyagi helyzete miatt sok magyar tanítási nyelvű kisiskolát bezártak a Mátyusföldön, holott köztudott, hogy a szlovákiai magyarok nemzeti öntudatának megőrzésére érdekében rendkívül fontos lenne a megmaradásuk. Pozitív példák szerencsére léteznek. Ilyen a Galánta melletti Taksony kisiskolája, ahol jelenleg két osztályban három évfolyam diákjai tanulnak.
Első  Előző   195 / 195   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 4°C / 5°C
Holnap: -3°C / 5°C
Ógyalla
Ma: 5°C / 6°C
Holnap: -1°C / 4°C
Losonc
Ma: -0°C / 1°C
Holnap: -9°C / 1°C
Kassa
Ma: -1°C / 0°C
Holnap: -9°C / 3°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
136 éveMegszületett Alan Alexander Milne angol író, Micimackó, Malacka és társai megalkotója.
99 éveMegkezdődtek az I. világháborút lezáró "Trianon" béketárgyalások.
73 éveAz akkori szovjet hadsereg kezére került Budapest belvárosa, és megszűntek a harcok.
72 éveMegnyílt a II. világháború után Budapest első állandó Duna-hídja, a Kossuth-híd.
513 éveFranz von Taxis megindította a postaforgalmat Németalföld, a bécsi, francia és spanyol udvar között.
Belföld Továbbra is veszélyt jelent az afrikai sertéspestis Továbbra is veszélyt jelent az afrikai sertéspestis videó POZSONY. Mivel eddig nem sikerült megfékezni az afrikai sertéspestis terjedését a környező országokban, ezért továbbra is fennáll a sertésállományok megfertőződésének a veszélye – tájékoztatott Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara (SPPK) szóvivője. Az élelmiszer-ipari kamara szerint a hatóságoknak határozottabban és gyorsabban kellene megoldást keresniük a kialakult helyzetre. Rezník visszakozott, ősztől visszatér a képernyőre a Riporterek videó Az RTVS vezetője a bírálatokra reagálva elmondta, az oknyomozó riportműsort nem szüntette meg, csupán átmenetileg leállította. Harmincezertől is több bevetésen vettek részt tavaly a tűzoltók videó A számok nem igazán pozitívak – mondta Alexander Nejedlý országos tűzoltó-parancsnok.
Külföld Helyenként másfél méteres hó okoz fennakadásokat Romániában Helyenként másfél méteres hó okoz fennakadásokat Romániában videó BUKAREST. Közlekedési fennakadásokat okozott Romániában a téli időjárás, amely főleg az ország keleti részét és Dél-Erdélyt érinti. Közlekedési fennakadások vannak a téli időjárás miatt Romániában, több ezer háztartás maradt áramellátás nélkül. Jóváhagyták a Donyec-medence reintegrálásáról szóló törvényt videó Az ukrán parlament véglegesen jóváhagyta a Donyec-medence reintegrálásáról szóló törvényt. Trump Hamis Hírek Díjat adott sok médiumnak videó A felsorolás végén az elnök gratulált viszont azoknak az újságíróknak és médiumoknak, amelyek szerinte korrektek, tisztességesek.
Magyar világ Biztonságpolitikáról tárgyaltak a magyar-szlovák vegyes bizottság ülésén Biztonságpolitikáról tárgyaltak a magyar-szlovák vegyes bizottság ülésén videó SZÉKESFEHÉRVÁR. Szlovákia és Magyarország is úgy látja: bizakodásra adhat okot, hogy az Európai Unió is felismerte az uniós külső határok védelmének fontosságát - mondta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára újságíróknak a katonai és egyéb biztonságpolitikai kérdésekkel foglalkozó magyar-szlovák vegyes bizottság székesfehérvári ülése után. Vargha Tamás államtitkár szerint biztató, hogy az EU felismerte a külső határok védelmének fontosságát. Lázár: a bevándorlás kérdése nemzeti ügy Frissítvevideó Februárban dönthet a magyar parlament a STOP Soros törvénycsomagról. Átadták a Raoul Wallenberg-díjakat videó A díjat a Raoul Wallenberg Egyesület kezdeményezte azzal a céllal, hogy etikai mércét állítson a magyar társadalmi élet elé.
Kultúra European Festival Awards - Újabb díjat nyert a Sziget European Festival Awards - Újabb díjat nyert a Sziget videó BUDAPEST. A Line-up of the year, azaz a tavalyi év legjobb zenei felhozatalának díját vehették át a Sziget képviselői az European Festival Awards, a fesztiválok legnagyobb megmérettetésének díjátadó gáláján szerdán késő este a hollandiai Groningenben - közölte a Sziget sajtóiroda. A Szigeté volt az év legjobb zenei felhozatala 2017-ben. Emlékkoncerttel tisztelegnek Fábián Juli előtt videó Fábián Juli december 16-án hunyt el rákbetegségben. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt. Páva pulyák: Farkas József fotókiállítása a Prágai Magyar Intézetben videó Farkas József Páva pulyák című fotókiállításának megnyitója lesz január 23-án 18 órától a Prágai Magyar Intézet nagytermében.
Színes Australian Open - Fucsovics óriási bravúrral jutott tovább Australian Open - Fucsovics óriási bravúrral jutott tovább videó MELBOURNE. Fucsovics Márton óriási meglepetésre négy szettben legyőzte a 13. helyen kiemelt amerikai Sam Querreyt, ezzel bejutott az ausztrál nyílt teniszbajnokság harmadik fordulójába. Fucsovics Márton óriási meglepetésre négy szettben legyőzte a 13. helyen kiemelt amerikai Sam Querreyt Férfi kézilabda Eb - Kikapott a csehektől is, így kiesett a magyar válogatott videó A magyar férfi kézilabda-válogatott 33-27-es vereség után pont nélkül búcsúzott a tornától. Melanie Griffith lesz a Bécsi Operabál sztárvendége videó Az osztrák társasági élet csúcseseményét tavaly másfél millióan követték élőben a köztévében.
Mozaik Durva kémprogram bukkant fel az Androidon Durva kémprogram bukkant fel az Androidon videó A Kaspersky Lab egy erős Android-kémszoftverre bukkant, amelynek segítségével a mikrofonon keresztül lehallgathatóak az okostelefonon folytatott beszélgetések, valamint hozzáférhetőek az üzenetek, híváslisták és több más dolog is. A kémszoftver segítségével a mikrofonon keresztül lehallgathatóak az okostelefonon folytatott beszélgetések. A világ legnagyobb víz alatti barlangrendszerét fedezték fel Mexikóban videó Felfedezték, hogy egybenyílik a két óriási barlangrendszer, a 263 kilométeres Sac Actun és a 84 kilométeres Dos Ojos. A koraszülöttség a kisgyermek nyelvi fejlődésre is hatással lehet videó Késleltetheti a kisgyermekkori nyelvi fejlődést, ha a gyermek a terhesség harmadik trimeszterében, koraszülöttként jött világra.
Vélemény Aich Péter: Divat Aich Péter: Divat videó A beszédtémát mindig erősen befolyásolta a divat. Arról beszélni, amiről mindenki: akkor nem sokat ronthatunk, mert nem mondunk újat. Vagy olyanról, ami pillanatnyilag – egy szezon erejéig – érdekesnek tűnik, és lehetőleg eléggé alpári. Főleg, ha ezzel bárki vagy bármi ideig-óráig az érdeklődés központjába kerülhet. És még főlegebb, ha ezen keresni is lehet – múló hírnév mellett anyagiakat, mi mást. Ilyen téma most a szexuális zaklatás. Egyébként nem ártana már tisztázni azt sem, mikor kezdődik ez a szexuális zaklatás. És mivel. Bartók Csaba: Nyelvromlás – „naznacsilni“ akarom, hogy ez nem csak alulról jövő kezdeményezés videó Magyar gyermek a magyar és a szlovák kultúrát egyszerre, pontosabban párhuzamosan csak a magyar iskolában tanulhatja meg. Csáky Pál: Furcsa évfordulók videó Igen, itt áll előttünk 2018 a maga pőreségében, s nekünk valahogy reagálnunk kell mindarra, amit felidézhet.
Hitélet Megtartotta záró ülését a Reformáció Emlékbizottság Megtartotta záró ülését a Reformáció Emlékbizottság videó BUDAPEST. Megtartotta záró ülését a Reformáció Emlékbizottság csütörtök délelőtt az Országházban. A testület - melynek elnöke Orbán Viktor miniszterelnök, tagja Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint a protestáns történelmi egyházak vezetői is - visszatekintett a reformáció ötszázadik évfordulójának eseményeire, értékelte az elvégzett munkát, a Kárpát-medence-szerte megszervezett mintegy 1800 programot. A testület visszatekintett a reformáció ötszázadik évfordulójának eseményeire, értékelte az elvégzett munkát. A Pinochet-diktatúra áldozatainak ajánlotta Ferenc pápa Chilében bemutatott miséjét videó A katolikus egyházfő jelképes helyszínen, a Temucótól öt kilométerre fekvő Maquehue repülőtéren celebrált misét. Hálaadó szentmisét mutattak be a Mária Rádió születésnapján videó A budapesti Béke téri Szent László-templomban Lépes Lóránt, a Mária Rádió új műsorigazgatója mutatta be a misét.
Múltunk Magyarország fizette a legnagyobb árat a békéért Magyarország fizette a legnagyobb árat a békéért videó Habár a kimondott cél a nemzeti önrendelkezés és önálló nemzetállamok létrehozása volt, a trianoni békekonferencián valójában az vezérelte a feleket, hogy Magyarország területéből minél nagyobb részt szerezhessenek meg. Napra pontosan kilencvenkilenc éve kezdődtek a trianoni béketárgyalások. Napra pontosan kilencvenkilenc éve kezdődtek a trianoni béketárgyalások. Bemutatták a Magyar emlékek Lengyelországban című kötetet videó Egy bő évezred közös történetét mutatja be a Magyar emlékek Lengyelországban kötet - ismertette Semjén Zsolt. Kiderült az aztékok pusztulásának oka videó Az 1545 és 1550 közötti öt évben 15 millió emberrel - a lakosság nagyjából 80 százalékával - végzett egy rejtélyes betegség.
Fő támogatónk